Kuchnia Tajska | Czego spróbować w Tajlandii?
Nie ma wątpliwości, że kuchnia tajska jest uważana za jedną z najlepszych kuchni na świecie, z głęboką różnorodnością znanych nam smaków. Słone, słodkie, kwaśne, gorzkie i ostre. Większość znanych potraw musi mieć wszystkie pięć łącznie, aby można było je uznać za satysfakcjonujące i w pełni autentyczne. W tajskiej kulturze tak jak w innych państwach sąsiadujących, jedzenie stanowi kluczowy element każdego spotkania towarzyskiego i często staje się okazją do świętowania samą w sobie. Wynika to częściowo z przyjaznego i towarzyskiego charakteru Tajów, ale także ze sposobu, w jaki posiłki są zamawiane, podawane i spożywane. Rodzina i przyjaciele jednoczą się i wspólnie rozkoszują się przygotowanymi wcześniej smakołykami.
W Tajlandii jedzenie jest wszystkim. Tajowie uwielbiają rozmaite przekąski – staje się to oczywiste i zrozumiałe dopiero po odbyciu pierwszego spaceru ulicami Bangkoku czy innej miejscowości. Na każdym rogu ulicy napotykamy stoiska z, które oferują ogromny wybór potraw: od pikantnej zupy i smażonego ryżu z kurczakiem po szaszłyki, ryby i owoce morza z grilla, prażone koniki polne i skorpiony. Czeka tu na Ciebie zupełnie nowy kulinarny świat, który musisz odkryć jeśli jesteś fanem aromatycznej i intensywnej kuchni, bo nie ma tutaj miejsca na mdłe i nudne smaki. Wycieczka do Tajlandii to niesamowicie smaczna sprawa!
Kuchnia tajska zyskuje coraz większą popularność nie tylko w krajach azjatyckich, bo jak wiadomo, można jej skosztować na całym świecie. Restauracje w Polsce otwierają się jak grzyby po deszczu i cieszą się ogromną popularnością. Jednak nic nie zastąpi wizyty w Tajlandii i wypróbowania tych specjałów na własnych kubkach smakowych u źródła.
Historia i wpływy kuchni tajskiej | Jedzenie w Tajlandii
Smaki, które możemy znaleźć we współczesnej Tajlandii pochodzą z historii starożytnej, jednak w XIII wieku Tajowie stworzyli coś, co można uznać za serce kuchni syjamskiej (Tajlandia do 1949 roku nazywała się Syjam), jaką znamy dzisiaj – różne rodzaje mięsa i owoców morza w połączeniu z ryżem, lokalnymi warzywami, ziołami oraz ostrym czosnkiem i pieprzem. Później Chińczycy przywieźli makaron, a także najważniejsze tajskie narzędzie kuchenne: stalowy wok, który jest nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni.
Kuchnia tajska jest pod silnym wpływem indyjskich nut smakowych, widać to w słynnych zielonych, czerwonych i żółtych curry. Ichniejsze curry zawierają w swoich mieszankach wiele indyjskich przypraw, zachowując jednak swój niepowtarzalny smak dzięki lokalnym składnikom, takim jak tajska bazylia, trawa cytrynowa i galangal.
Pozostałe wpływy pochodzą z sąsiednich krajów: Wietnamu, Kambodży, Indonezji, Laosu, Birmy i Malezji. Tak rozległe wpływy składają się na złożony smak współczesnej kuchni z Tajlandii— jednej z najprężniej rozwijających się i najpopularniejszych obecnie kuchni azjatyckich.
Bez ryżu nie ma uczty
Nic nie zajmuje ważniejszego miejsca w kuchni tajskiej niż ryż. Jako najczęściej podawana baza we wszystkich posiłkach, jest traktowany z szacunkiem i nigdy nie wolno go marnować. Uprawia się i serwuje wiele jego odmian, z czego jaśminowy jest tym najbardziej lubianym, ale też najdroższym. Można rozróżnić także typ kleisty i biały, które są odrobinę tańsze ale równie smaczne. Kucharze zwracają dużą uwagę na jakość kupowanego ryżu i znają wiele technik gotowania, wiedzą jakiej wody używać, jak gotować na parze, jak długo i w jakiej temperaturze. Ryż może urozmaicić lub zepsuć posiłek. A co z makaronem? Jest bardzo powszechny, jednak został on przywieziony do kraju przez Chińczyków i nie podaje się go jako danie do dzielenia się. Makaron przeznaczony jest do indywidualnego spożycia, co nie wpasowuje się w 100% w lokalną kulturę spożywania posiłków.
Po skończonym posiłku nie ma mowy o wyrzucaniu resztek. Wyrzucanie rozwściecza boginię ryżu, czuwającą nad ludźmi, dbając o to, by każdy miał dość pożywienia. Jeśli żywność zostanie wyrzucona, wierzy się, że może nastąpić pech, a nawet powszechny głód.
Przeżyj kulinarną przygodę w Tajlandii z biurem podróży Szamane
Smaki tajskiej kuchni | Co zjeść w Tajlandii?
Ważną cechą przyrządzania potraw lokalnej kuchni jest łączenie różnych smaków, tekstur, temperatur i metod gotowania w tym samym naczyniu. Tajowie dążą do przygotowania lekkiego, ale złożonego i smacznego posiłku, w którym wszystkie składniki są idealnie zharmonizowane.
Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy to najbardziej charakterystyczna cecha tajskich potraw. Prawie każdy posiłek zawiera jeden lub kilka unikalnych aromatów. Liście limonki kaffir są używane w wielu zupach, takich jak tom yam lub curry. Są zwykle łączone z galangalem i trawą cytrynową, co nadaje świeży i aromatyczny smak, niespotykany w innych kuchniach świata.
Tajska bazylia jest używana do dodawania zapachu zielonym curry, a inne popularne przyprawy to kolendra, mięta zielona, bazylia święta, imbir, kurkuma i wiele innych. Popularny jest larb, wyszukana mieszanka przypraw zawierająca kminek, goździki, pieprz, anyż i cynamon.
Wśród innych liści używanych w kuchni tajskiej znajdziemy cha-om (liście akacji). Można ich używać do omletów, zup i curry, podczas gdy liście bananowca są najczęściej używane do pakowania niektórych posiłków. Kwiaty bananowca często są używane w sałatkach lub curry.
Używa się pięciu różnych rodzajów chili; im mniejsze chili, tym ostrzejsze. Najmniejszy to phrik khi nu suan, te większe są najczęściej używane jako warzywa. Papryczki chili pojawiły się w Tajlandii pod koniec XVII wieku dzięki portugalskim misjonarzom, którzy upodobali sobie ten ognisty składnik w Ameryce Południowej.
Pasty i sosy
Są niezwykle powszechne w kuchni tajskiej i są częścią jej niepowtarzalnego charakteru. Niezależenie czy maczamy, doprawiamy, marynujemy czy dodajemy ich do gotowania, w tutejszej kuchni mamy zatrzęsienie sosów i past. Sosy są niewątpliwie podstawowym składnikiem i pomagają osiągnąć w wielu potrawach słynną równowagę smaków.
Zwykle stosuje się je jako dipy do surowych warzyw lub mięs. Sosem używanym w każdym regionie jest nam pla, przygotowywany ze sfermentowanych ryb, najczęściej anchois. Innym popularnym sosem jest pla ra, nieprzejrzysty sos, zdecydowanie bardziej ostry niż nam pla. To jednak tylko wierzchołek góry lodowej i tajskich sosów są dziesiątki jak nie setki! Poza wymienionymi wyżej, możemy zasmakować w rozmaitych sosów tj. słodkich sosów z chili czy sosu z orzeszków ziemnych używanego do szaszłyków satay. Jeśli lubisz dodatki do dań w postaci sosów, w Tajlandii odnajdziesz swój kulinarny raj!
Warzywa
W tajskich recepturach znajdziemy mnóstwo świeżych warzyw, z racji na ich obfitość i dostępność. Większość lokalnych restauracji kieruje się bladym świtem na targ, aby codziennie zaopatrzyć się w świeże warzywa do swoich dań. Warzywa są zwykle spożywane na surowo, gotowane na parze lub smażone.
Przyrządzając dania kuchni tajskiej, będziesz używać wielu warzyw, które doskonale znasz i lubisz! Przykładowo marchew, grzyby, brokuły i kalafior są stosowane m.in do gotowania tajskiego curry. Istnieją jednak warzywa, które są bardziej niszowe i mało dostępne w Europie. Na przykład szpinak wodny (znany również jako powój), który smaży się z czosnkiem aby uzyskać smakowitą, warzywną przystawkę. Tajski bakłażan i groszek bakłażanowy to także tradycyjne warzywa, które często podawane są w czerwonym i zielonym curry. Oprócz tego w kuchni tajskiej bardzo często wykorzystuje się takie warzywa jak pak choi, rzodkiew japońska, chińskie brokuły, pędy fasoli, korzeń lotosu, pędy bambusa czy długa fasola. Te składniki są często używane również w innych kuchniach z Azji Południowo-Wschodniej.
Nie możemy też zapominać o kwiatach, które są szeroko stosowane w kuchni. Mogą być spożywane jako warzywa, jak pąki kwiatowe bananowców, lub używane do dodawania koloru do potraw, jak niebieski dok anchan czy kwiaty Clitoria ternatea.
Najpopularniejsze potrawy kuchni tajskiej
Poniżej przedstawiamy kilka potraw z krainy uśmiechu, które najbardziej przypadły nam do gustu i do których wracamy za każdym razem kiedy nadarzy się taka okazja. To jedynie wierzchołek góry lodowej, spośród tysięcy znakomitych potraw, których można spróbować w Tajlandii!
Som tam – klasyczna sałatka z zielonej papai
Ostra sałatka z zielonej papai jest prawdopodobnie jednym z trzech najpopularniejszych tajskich dań, obok pad thai i tom yum. Jest uważana za najbardziej znaną sałatkę w Tajlandii. Som Tam ma swoje korzenie w regionie Isaan położonym w północno-wschodniej Tajlandii. Oryginalna koncepcja pochodziła z Laosu, jednak stosowanie zielonej papai jest powszechne również w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Wietnam i Kambodża.
Główne składniki to niedojrzała papaja, pomidorki koktajlowe, marchewka, ogórek i fasolka szparagowa. Sałatka zwieńczona jest chilli, sosem rybnym, sokiem z limonki, prażonymi orzeszkami ziemnymi i opcjonalnie suszonymi krewetkami.
Som Tam zapewnia zachwycającą kombinację kwaśnych, pikantnych i słodkich nut smakowych. To całkowicie nowy poziom z racji na jej świeżość i aromat. Jeśli aktualnie nie mamy pod ręką zielonej papai, do przyrządzenia sałatki możemy użyć zielonego mango lub kalarepy.
Yum nua – pikantna sałatka z wołowiny
Druga sałatka na liście to pikantna sałatka z wołowiny. Marynowana delikatna wołowina podawana jest z pomidorami, ogórkami i świeżymi ziołami, takimi jak liście mięty, kolendra i tajska bazylia. Podstawą są wołowina i świeże zioła, a warzywa to już kwestia gustu i kreatywności szefa kuchni.
Wszystkie składniki zmieszane są pikantno-kwaśnym dressingiem z sosu rybnego, sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z limonki i chilli. Zaleca się spożywanie jej z makaronem ryżowym, lepkim lub gorącym białym ryżem. Dla wielbicieli pikantnych nut i bogatego aromatu ziół to pozycja obowiązkowa!
Tom yum goong – kwaśna zupa z krewetkami
Ta pikanta zupa z krewetkami (lub czasami z kurczakiem) to sztandardowa potrawa tajskiej kuchni! Można ją zamówić praktycznie w każdej restauracji, więc zapewne poznasz ją już na początku wycieczki do Tajlandii. Jest tak ceniona zarówno w kraju, jak i poza nim, że nawet Tajowie uważają ją za potrawę narodową. Dosłowne znaczenie nazwy potrawy to połączenie tom, co oznacza gotowanie i yum – mieszanie.
Zupa tom yum goong jest w rzeczywistości jedną z najsłynniejszych azjatyckich zup i znalazła się na liście 20 najlepszych na świecie według CNN Travel. Ma ostry i kwaśny posmak, który zawdzięcza limonce i papryczkom chili. Z pewnością wyczujesz zapach trawy cytrynowej i liści limonki kaffir – dwóch głównych składników.
Tom yum jest zwykle podawana z pomidorami, grzybami i świeżymi krewetkami, choć alternatywne wersje mogą zawierać kurczaka, rybę lub kalmary. Pozostałe składniki to chilli, sok z limonki i dużo sosu rybnego. Jeśli jesteś zwolennikiem bardziej kremowej konsystencji, dodaje się mleczko kokosowe. Najlepiej smakuje z miseczką gorącego, białego ryżu. To zdecydowanie nasz numer 1 podczas wyjazdu do Tajlandii, prawdziwa smakowa bomba! 😉
Artykuły, które również mogą Cię zainteresować:
Tom kha gai – aromatyczna zupa na mleczku kokosowym
To sławna zupa kokosowa z kurczakiem, która zaraz obok tom yum, króluje na tajskich stołach. Jest zdecydowanie łagodniejsza, ponieważ głównymi składnikami użytymi do przygotowania tego dania są kurczak i mleko kokosowe. Aby uzyskać wymarzony aromat, dodaje się także imbir, liście limonki, bulion, trawę cytrynową i olej chilli. Jeśli jesteś fanem słodko-kwaśnych i delikatnych smaków to ta zupa spełni wszystkie twoje oczekiwania.
Czego spróbować w Tajlandii?
Khao soi – makaron z curry rodem z północy
To makaron jajeczny podawany z kremową zupą z żółtego curry. Pochodzi z północnej Tajlandii z miasta Chiang Mai i inspirowany jest kuchnią birmańską. Jedzenie w Tajlandii bierze mnóstwo inspiracji z sąsiednich krajów, a khao soi jest tego najlepszym przykładem.
Miska khao soi zawiera dwa rodzaje makaronu: miękki, jajeczny makaron w zupie curry i chrupiący, smażony makaron na wierzchu. Mleczko kokosowe dodaje się do kremowej bazy, aby uzyskać idealną teksturę.
Do każdej miski z podawana jest również mała porcja marynowanych warzyw. Możesz wybierać spośród szerokiej gamy mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy kurczak. W przypadku wegetarian niektóre przepisy wykorzystują wszechobecne tofu.
Massaman curry – curry z kurczakiem i ziemniakami
Danie to wywodzi się ze społeczności muzułmańskiej zamieszkującej południową Tajlandię przy granicy z Malezją. Przyprawy są dość egzotyczne w porównaniu do innych lokalnych potraw. Należą do nich goździki, kardamon, cynamon, anyż gwiazdkowaty i gałka muszkatołowa. Ponadto wyczujemy tutaj nutę klasycznej kuchni, taką jak trawa cytrynowa, czy mleko kokosowe.
Dodatkowo dodaje się ziemniaki, co nie jest spotykane w tajskiej kuchni, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Ponieważ massaman ma korzenie muzułmańskie, to najczęściej spotykanem mięsem jest kurczak. Powszechnie stosuje się również inne źródła białka (z wyjątkiem wieprzowiny).
Gaeng keow wan – pikantne zielone curry
Zielone curry to pachnące i kremowe danie, które ma swoje korzenie w środkowej Tajlandii. Słynie z tego, że jest najostrzejszą wersją tajskiego curry, więc trzeba uważać gdy wybieramy jego poziom ostrości.
Mleko kokosowe używane jest jako słodzik do tego rodzaju słodko-pikantnego curry. Charakterystyczny zielony kolor pochodzi od świeżej zielonej papryczki chilli Birds Eye, a stosowane mięso to często plastry piersi z kurczaka. Owoce morza i wołowina mogą być również używane jako substytuty.
Oczywiście nie można pominąć warzyw, które idealnie równoważą danie – zwykle jest to pokrojony w kostkę bakłażan i ziemniaki. Świeże zioła, takie jak kolendra, liście limonki kaffir i tajska bazylia są dodawane dla wzmocnienia i tak już bogatego smaku.
Możesz je zjeść z białym ryżem jaśminowym, makaronem lub pieczywem. Jeśli jesteś wielkim fanem ostrych i pikantnych potraw, zielone curry z pewnością Cię nie zawiedzie.
Pad thai – klasyczne danie kuchni tajskiej
Klasyka kuchni tajskiej i najczęściej spotykana potrawa w Tajlandii, od straganów i garkuchni na ulicy po dobre restauracje – pad thai jest wszędzie i za każdym razem smakuje inaczej. Czego spróbować w Tajlandii za pierwszym razem jeśli nie pad thaia? To idealny wybór na początek przygody z tajską kuchnią!
Głównymi składnikami są makaron ryżowy (cienki lub szeroki), świeże krewetki, suszone krewetki, jajka, tofu i warzywa, takie jak kiełki fasoli i dymka. Wszystko to jest smażone na żelaznym woku, a następnie zalewane sosem z tamaryndowca i sosem rybnym. Na koniec potrawa jest posypywana prażonymi orzeszkami ziemnymi i voilà! Mamy gotowego pad thaia według najprostszej receptury.
Smak jest słodko-kwaśny dzięki magicznemu sosowi z tamaryndowca. Danie można zaostrzyć według preferencji dodając papryczki chilli. Co najważniejsze, wyciśnięcie świeżego soku z limonki nada potrawie idealne połączenie smaków.
Mówi się, że pochodzi od chińskich imigrantów, którzy dawno temu przybyli do Tajlandii. Obecnie jest w menu wszystkich restauracji, od lokalnych sprzedawców ulicznych po ekskluzywne restauracje. Największym zaskoczeniem jest cena, która przy najtańszych stoiskach wynosi nawet 5 złotych polskich.
Oprócz krewetek, niektóre odmiany wykorzystują jako alternatywę kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę. Dla wegetarian przygotowuje się Pad thaia z tofu. Jeśli chciałbyś nauczyć się przyrządzać to danie to zapraszamy do naszego przepisu na Pad Thai!
Tajlandia - co zjeść w kraju słonia?
Pad kra pao moo – smażone mięso mielone z tajską bazylią
Smażona tajska bazylia z mięsem mielonym i dodatkami to niebo w gębie! Z przyjemnym akcentem sosu rybnego, sosu ostrygowego i odrobiną cukru, smak tego wspaniałego dania będzie ładnie zrównoważony między słodyczą, a pikantnością. Standardowe składniki to szalotka, czosnek i chili, mielona wieprzowina i oczywiście gwóźdź programu – tajska bazylia, która ma tutaj pozycję kultowego zioła. Zwykle podawane z ryżem jaśminowym i sadzonym jajkiem na wierzchu, to danie zdecydowanie jest w czołówce naszych ulubionych tajskich potraw!
Mango sticky rice – najpopularniejszy deser w Tajlandii
Ten charakterystyczny deser jest uwielbiany przez wszystkich od pierwszego gryza. Zawiera plastry dojrzałego mango i lepki ryż ugotowany na mleku kokosowym. To połączenie sprawia, że jest to jeden z najlepszych deserów na świecie.
Kleisty ryż gotuje się w mleku kokosowym, aż stanie się miękki, a mleko dobrze się wchłonie. Inne odmiany obejmują użycie czarnego lepkiego ryżu lub zielonego, który został ugotowany z liśćmi pandanu.
Twoja eksploracja tajskiej kuchni jest kompletna dopiero po spróbowaniu tego superpysznego i słodkiego deseru. Możesz go nawet znaleźć w sklepach wolnocłowych na lotnisku i przywieźć do domu jako prezent dla najbliższych!
Jak zdążyliście się dowiedzieć z artykułu, kuchnia tajska ma do zaoferowania bardzo wiele, jeśli chodzi o unikalność smaków i ich rozmaite kombinacje. Potrawy przybliżone przez nas to jedynie mała cząstka tego co zjeść w Tajlandii podczas podróży, bo dań do spróbowania są setki! Liczne wpływy kuchni chińskiej i kuchni indyjskiej sprawiają, że dzisiejsza kuchnia tajska charakteryzuje się bogatym smakiem i wyrazistością i przyciąga wielu smakoszy z całego świata! My także daliśmy się złapać w jej sidła i nieprędko się z nich uwolnimy. Smacznego!