+48690170051

Wycieczki kulinarne do Wietnamu

WIETNAM

WIETNAM

per person

Wyjazd kulinarny do Wietnamu

Restauracje wietnamskie są obecne w naszym kraju już od dawna, jednak nic nie może się równać z odkrywaniem niuansów tak żywej i ekscytującej kuchni w miejscu, w którym powstała. Podróżujący po świecie smakosz Anthony Bourdain powiedział o swoich podróżach do Wietnamu, które odmieniły jego życie: „Jedzenie, kultura, krajobrazy i zapachy są tu naprawdę nierozłączne. Wydaje się, że to inna planeta; pyszna, która wciąga i nie chce wypuścić”.

Stolica Wietnamu, Hanoi, ma ponad 1000 lat. W tym czasie zaabsorbowała kulinarne pomysły i techniki od Francuzów, Chińczyków i swoich azjatyckich sąsiadów. Rezultatem jest wyjątkowa, odurzająca mieszanka, zawierająca zarówno makarony, jak i bagietki. Aby jednak doświadczyć wszystkiego, co ma do zaoferowania Wietnam, trzeba wyruszyć ze stolicy w inne regiony, z których każdy ma swój unikatowy repertuar składników. W górach na północy można spodziewać się większej różnorodności dań z ryżu zbieranego na spektakularnych tarasach, w nadmorskim Hoi An królują owoce morza, a Delta Mekongu obfituje w tropikalne owoce i ryby rzeczne.

To wyjazd do Wietnamu, podczas którego zaangażujemy wszystkie zmysły, aby doświadczyć niezapomnianych smaków, zapachów, widoków i dźwięków!

Wyjazd kulinarny do Wietnamu

Terminy Wyjazdów

01.03.2024 - 16.03.2024

16 Dni
8 - 12 osób

Cena: 10 000 zł + lot

Restauracje wietnamskie są obecne w naszym kraju już od dawna, jednak nic nie może się równać z odkrywaniem niuansów tak żywej i ekscytującej kuchni w miejscu, w którym powstała. Podróżujący po świecie smakosz Anthony Bourdain powiedział o swoich podróżach do Wietnamu, które odmieniły jego życie: „Jedzenie, kultura, krajobrazy i zapachy są tu naprawdę nierozłączne. Wydaje się, że to inna planeta; pyszna, która wciąga i nie chce wypuścić”.

Stolica Wietnamu, Hanoi, ma ponad 1000 lat. W tym czasie zaabsorbowała kulinarne pomysły i techniki od Francuzów, Chińczyków i swoich azjatyckich sąsiadów. Rezultatem jest wyjątkowa, odurzająca mieszanka, zawierająca zarówno makarony, jak i bagietki. Aby jednak doświadczyć wszystkiego, co ma do zaoferowania Wietnam, trzeba wyruszyć ze stolicy w inne regiony, z których każdy ma swój unikatowy repertuar składników. W górach na północy można spodziewać się większej różnorodności dań z ryżu zbieranego na spektakularnych tarasach, w nadmorskim Hoi An królują owoce morza, a Delta Mekongu obfituje w tropikalne owoce i ryby rzeczne.

To wyjazd do Wietnamu, podczas którego zaangażujemy wszystkie zmysły, aby doświadczyć niezapomnianych smaków, zapachów, widoków i dźwięków!

Terminy Wyjazdów

01.03.2024 - 16.03.2024

16 Dni
8 - 12 osób

Cena: 10 000 zł + lot

Zatoka Ha Long - klejnot wietnamskiego wybrzeża

Najpopularniejsza zatoka w Wietnamie to naturalne piękno tysięcy wapiennych wysepek krasowych. Legenda głosi, że zostały uformowane przez smoki zesłane przez bogów, aby chronić Wietnam przed najeźdźcami od strony morza. W zatoce Ha Long spędzimy noc na pokładzie luksusowego statku podziwiając magiczne krajobrazy. W wolnym czasie wsiądziemy do kajaków, aby odwiedzić ukryte jaskinie i pływające wioski. Znajdziemy też czas na poranne Tai chi i rolowanie sajgonek.

 

Zatoka Ha Long

Najpopularniejsza zatoka w Wietnamie to naturalne piękno tysięcy wapiennych wysepek krasowych. Legenda głosi, że zostały uformowane przez smoki zesłane przez bogów, aby chronić Wietnam przed najeźdźcami od strony morza. W zatoce Ha Long spędzimy noc na pokładzie luksusowego statku podziwiając magiczne krajobrazy. W wolnym czasie wsiądziemy do kajaków, aby odwiedzić ukryte jaskinie i pływające wioski. Znajdziemy też czas na poranne Tai chi i rolowanie sajgonek.

 

Sapa - góry i tarasy ryżowe północnego Wietnamu

Malownicze, soczyście zielone krajobrazy i tętniące życiem grupy etniczne, z tego właśnie słynie Sapa. Jest domem dla takich plemion jak Hmong, Dao i Tay, oferując niepowtarzalny wgląd w tradycyjne życie wiejskie Wietnamu. Podczas całodniowego trekkingu z lokalnym przewodnikiem odkryjemy piękno wietnamskiej prowincji, a także wjedziemy kolejką linową na najwyższy szczyt Wietnamu – Fansipan. Sapa to również doskonała okazja na spróbowanie unikalnych kulinarnych specjałów.

 

Sapa

Malownicze, soczyście zielone krajobrazy i tętniące życiem grupy etniczne, z tego właśnie słynie Sapa. Jest domem dla takich plemion jak Hmong, Dao i Tay, oferując niepowtarzalny wgląd w tradycyjne życie wiejskie Wietnamu. Podczas całodniowego trekkingu z lokalnym przewodnikiem odkryjemy piękno wietnamskiej prowincji, a także wjedziemy kolejką linową na najwyższy szczyt Wietnamu – Fansipan. Sapa to również doskonała okazja na spróbowanie unikalnych kulinarnych specjałów.

 

Hoi An - kolonialna atmosfera i mnóstwo świetnego jedzenia!

Wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Hoi An to urocze połączenie historii, kultury i naturalnego piękna. Wąskie brukowane uliczki, kolonialna architektura, światło latarni i gwarne targowiska. To jedno z najważniejszych miejsc w Wietnamie dla smakoszy, dlatego spędzimy tutaj kilka dni wypełnionych kulinarnymi uniesieniami. Zajrzymy na wietnamską wieś, a także nauczymy się gotować wietnamskie potrawy.

 

Hoi An

Wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Hoi An to urocze połączenie historii, kultury i naturalnego piękna. Wąskie brukowane uliczki, kolonialna architektura, światło latarni i gwarne targowiska. To jedno z najważniejszych miejsc w Wietnamie dla smakoszy, dlatego spędzimy tutaj kilka dni wypełnionych kulinarnymi uniesieniami. Zajrzymy na wietnamską wieś, a także nauczymy się gotować wietnamskie potrawy.

 

Delta Mekongu – spichlerz Wietnamu

To jedna z największych rzek na świecie, która jest głównym żywicielem Wietnamu. Jej delta to tysiące kilometrów rzek i kanałów, nad którymi uprawia się dużą część wietnamskich owoców i warzyw. Wsiądziemy na łódkę – główny środek transportu w delcie i przyjrzymy się bliżej życiu nad Mekongiem. Popłyniemy na największy pływający targ w okolicy, aby poczuć jego niepowtarzalną atmosferę. Zobaczymy również jak produkuje się z ryżu makaron i wino.

 

Delta Mekongu

To jedna z największych rzek na świecie, która jest głównym żywicielem Wietnamu. Jej delta to tysiące kilometrów rzek i kanałów, nad którymi uprawia się dużą część wietnamskich owoców i warzyw. Wsiądziemy na łódkę – główny środek transportu w delcie i przyjrzymy się bliżej życiu nad Mekongiem. Popłyniemy na największy pływający targ w okolicy, aby poczuć jego niepowtarzalną atmosferę. Zobaczymy również jak produkuje się z ryżu makaron i wino.

 

Czego spróbujesz?

  • Zwiedzisz rikszą stare miasto Hanoi
  • Wybierzesz się na street food tour w stołecznym Hanoi, przepięknym Hoi An i górskim Sapa, podczas których spróbujesz takich przysmaków jak bun cha, bun bo hue, bahn mi, słynna zupa pho, kawa po wietnamsku, piwo Bia Hanoi i kilku ekscentrycznych dań regionalnych.
  • Posmakujesz tych mniej znanych, choć równie ciekawych dań jak bahn xeo, thang co, cha ca czy cao lau w starannie wyselekcjonowanych restauracjach i na straganach
  • Odwiedzisz targi o poranku, gdzie dowiesz się wszystkiego o lokalnych roślinach, przyprawach i składnikach wietnamskiej kuchni
  • Weźmiesz udział w warsztatach gotowania w Hanoi i w Hoi An, a w zatoce Ha Long zrolujesz sajgonki
  • Poznasz nowoczesną wietnamską kuchnię w eleganckich restauracjach w Hanoi i Sajgonie
  • Odwiedzisz górskie grupy etniczne Czerwonych Dao i Czarnych Hmong podczas całodniowego trekkingu w okolicach Sapa
  • Wjedziesz kolejką linową na najwyższy szczyt Indochin – Fansipan  
  • Wybierzesz się na przejażdżkę motocyklem przez góry w okolicach Sapa, odkrywając po drodze spektakularne wodospady
  • Popłyniesz w dwudniowy, luksusowy rejs po zatoce Ha Long, gdzie m.in. wsiądziesz na kajak i odwiedzisz malowniczą jaskinię
  • Zasadzisz ryż na polu i będziesz łowić ryby i kalmary w tradycyjnym, wietnamskim stylu
  • Odwiedzisz przydomowe wytwórnie makaronu i wina ryżowego, a także inne ciekawe warsztaty związane z jedzeniem.
  • Pojeździsz skuterem i rowerem po zachwycających okolicach Hoi An
  • Zjesz homara i ostrygi na plaży
  • Popływasz łodzią i kajakiem po Delcie Mekongu
  • Wypoczniesz w willi z basenem, na plaży w Hoi An czy w jacuzzi na pokładzie statku na Ha Long

Gdzie śpimy?

Podczas tej wyprawy stawiamy na wygodę podróżowania i doświadczenie ekoturystyki w najlepszym wydaniu. Zapomnijcie o wieloosobowych pokojach ze współdzieloną łazienką, spaniu w namiotach czy wątpliwej świeżości guesthouse’ach. Zamiast tego zapraszamy Was do starannie wyselekcjonowanych hoteli, bungalowów i willi idealnie współgrających z odwiedzanymi przez nas miejscami, do prywatnych, dwuosobowych kuszetek w nocnym pociągu i luksusowych kajut na łodzi w zatoce Ha Long.

Cena zawiera:

Nocleg w luksusowej kajucie podczas rejsu w zatoce Ha Long Bay

11 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

Nocny przejazd pociągiem w eleganckim dwuosobowym przedziale z kuszetkami

Częściowe wyżywienie - 11 x śniadanie, 6 x obiad, 5 x kolacja

Wszystkie atrakcje opisane w planie

Bilety wstępu wynikające z programu

Przeloty wewnętrzne z bagażami rejestrowanymi 20 kg

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami wynikające z programu

Dwa warsztaty gotowania po wietnamsku

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Opiekę dwóch doświadczonych pilotów zafascynowanych azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 5000 zł/os)

Wizy (25 USD) - wyrabiana online przez uczestnika

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (2000 zł)

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok 300$)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 7000 zł

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot
Zbiórka w Warszawie w sobotni poranek. Nadajemy bagaże i lecimy do Wietnamu z jedną przesiadką. 
2
Hanoi: street food
Po wylądowaniu w Hanoi udamy się do hotelu położonego w samym centrum starego miasta. Po zakwaterowaniu i krótkim odpoczynku wybierzemy się na pierwsze spotkanie z kuchnią wietnamską. Podczas wieczornego street food touru z przewodnikiem ulicami miasta, spróbujemy zupy pho, sajgonek, kanapek bahn mi i zobaczymy gdzie bun cha jadł sam Barack Obama.
3
Hanoi: szkoła gotowania
Po wczesnym śniadaniu zostaniemy zabrani na okoliczny targ, gdzie zakupimy wszystkie składniki do naszej dzisiejszej lekcji gotowania po wietnamsku. W jednej z najlepszych szkół gotowania w Hanoi zostaniemy wprowadzeni w tajniki wietnamskiej kuchni i przygotujemy takie potrawy jak bun cha, nem, green mango salad czy egg coffee! Po lunchu czeka nas spacer urokliwymi uliczkami turystycznej starówki, a wieczorem wybierzemy się na 45-minutowe przedstawienie wodnego teatru lalek - ciekawej, kulturowej atrakcji Hanoi. Po spotkaniu z wietnamską sztuką ludową wrócimy do kulinariów - spróbujemy legendarnej potrawy Hanoi - cha ca, czyli ryby smażonej z koprem, w jednej ze specjalizujących się w niej restauracji.
4
Hanoi: zwiedzanie miasta
Rano spod hotelu odbiorą nas rikszarze z którymi ruszymy na podbój najważniejszych zabytków miasta - zobaczymy m.in. Cesarską Cytadelę, Mauzoleum Ho Chi Minha, świątynię Quan Thanh, Hoan Kiem czy malowniczo położoną na jeziorze pagodę Tran Quoc. Obiad zjemy w jednej z eleganckich restauracji, co pozwoli nam poznać również tę nowoczesną twarz Wietnamu. Wieczorem czeka nas przejazd w nocnym pociągu sypialnym na północ kraju - noc spędzimy w eleganckich dwuosobowych przedziałach z kuszetkami. Północny Wietnamie - nadchodzimy!
5
Sapa: wycieczka motocyklowa
O świcie dotrzemy do Lao Cai skąd prywatnym autobusem ruszymy przez góry do Sapa - malowniczo położonej, górskiej miejscowości Wietnamu słynącej z fantastycznych widoków i zamieszkujących okolicę niesamowicie ciekawych mniejszości etnicznych. Po śniadaniu z hotelu odbiorą nas kierowcy na motocyklach (chętni mogą prowadzić motocykl samodzielnie), z którymi wyruszymy na odkrywanie okolicznych wiosek i wodospadów. Popołudniu udamy się na niecodzienny street food tour, który dostarczy nam masy kulinarnych wrażeń. Będziemy mieli okazję spróbować m.in. żab w chilli i bambusie, smażonych krabów polnych z liśćmi dzikiego betelu, chrupiących świerszczy, tofu z miętą i pastą krewetkową, congee z węgorzem czy baluta, a wszystko to zapijemy tutejszym piwem i domową nalewką z dzikiej śliwki. To z pewnością będzie jedno z najciekawszych doświadczeń smakowych podczas tej wycieczki do Wietnamu.
6
Sapa: trekking
Śniadanie zjemy z niezapomnianym widokiem na góry i pola ryżowe, po czym wyruszymy na całodniowy trekking po okolicy. Odwiedzimy domostwa, przydomowe warsztaty, będziemy maszerować pośród ryżowych pól i wylegujących się na nich bawołów. Obiad zjemy we wsi u miejscowej rodziny. Po powrocie do hotelu chwila relaksu nad basenem. Na kolację wybierzemy się do restauracji serwującej dania kuchni regionalnej, gdzie zasiądziemy do wspólnego stołu zastawionego m.in. tradycyjną zupą z koniny thang co.
7
Sapa: wizyta na targu i droga do Hanoi
Poranna wizyta z przewodnikiem na targu, gdzie poza kolejną dawką wiedzy, będziemy mogli zakupić lokalne rękodzieło. Następnie wjedziemy kolejką linową na najwyższy szczyt Indochin - Fansipan  z którego będziemy podziwiać spektakularne widoki i zwiedzimy znajdującą się na górze buddyjską świątynię. Po lunchu ruszymy w 5-godzinną drogę powrotną do Hanoi przez malownicze góry wietnamu północnego. Noc spędzimy w znanym nam już hotelu w centrum miasta.
8
Rejs po zatoce Ha Long, dzień 1
Po śniadaniu zostaniemy odebrani z hotelu i ruszymy na wybrzeże. W południe wejdziemy na pokład naszej luksusowej łodzi, którą przez najbliższe dwa dni będziemy przemierzać malowniczą zatokę Lan Ha Bay, bliźniaczą zatokę sławnej zatoki Halong. Przez cały rejs będą nam towarzyszyły niezapomniane widoki. Po powitalnym drinku i lunchu ze świeżych owoców morza wsiądziemy na kajaki, aby odkryć piękno wapiennych wysp z nowej perspektywy. Następnie będziemy mieć chwilę na skorzystanie z jacuzzi na pokładzie statku. Wieczorem pokaz gotowania podczas którego przyrządzimy jedną z najbardziej znanych potraw kuchni wietnamskich - sajgonki. Po spektakularnym zachodzie słońca i happy hour w barze na górnym pokładzie zasiądziemy do kolacji. Na zakończenie dnia chętni mogą skorzystać z masażu, spróbować szczęścia w łowieniu kalmarów na głównym pokładzie lub wypić drinka pod rozgwieżdżonym niebem.
9
Rejs po zatoce Ha Long, dzień 2
Dzień rozpoczniemy od energetyzującej sesji Tai Chi na pokładzie łodzi i podziwiania słońca, które właśnie wschodzi za horyzontem. Po śniadaniu czeka nas wycieczka po rezerwacie biosfery na wyspie Cat Ba, gdzie odwiedzimy jedną z najbardziej imponujących jaskiń w Wietnamie. Po powrocie na statek opuścimy kajuty i zjemy pożegnalny lunch. W południe ruszymy w drogę powrotną na lotnisko w Hanoi z którego odlecimy do środkowego Wietnamu, do miejscowości Hoi An, którego stare miasto jest wpisane na listę światowego dziedzictwa Unesco. Kolejne cztery noce spędzimy w willi z basenem położonej kilka kroków od morza. Kolację z owoców morza zjemy oczywiście przy plaży.
10
Hoi An: wietnamska wieś
Po leniwym śniadaniu wyruszymy na wietnamską wieś, gdzie przyjrzymy się z bliska życiu codziennemu na wiejskich terenach Wietnamu. Pomożemy w typowych wiejskich obowiązkach, takich jak sadzenie ryżu i łowienie ryb, przepłyniemy tradycyjną „koszową łodzią”, pojeździmy na bawole i nauczymy się wykonywać rękodzieło, takie jak origami z liści kokosa. Po lunchu wsiądziemy na rowery, z których będziemy podziwiać okolicę.
11
Hoi An: szkoła gotowania
Rano odwiedzimy miejscowy targ, gdzie zakupimy wszystkie składniki niezbędne podczas naszej kolejnej lekcji gotowania. Nauczymy się dziś przyrządzać takie specjały jak naleśniki banh xeo, pierożki ryżowe banh bao vac czy makaron bun bo. Po zjedzeniu lunchu, który sami przyrządziliśmy wsiądziemy na skutery, którymi wybierzemy się na zwiedzanie okolicy.
12
Hoi An: plażowanie i street food tour
Dzisiejszy poranek przeznaczymy na plażowanie i łapanie promieni azjatyckiego słońca na tutejszych plażach morza południowochińskiego. Popołudniu zaś wybierzemy się na starówkę Hoi An, gdzie przewodnik zaprowadzi nas do najlepszych straganów ze street foodem i pokaże najpiękniejsze zabytki miasta. Wieczór spędzimy w jednym z klimatycznych barów położonych nad rzeką.
13
Delta Mekongu: kajaki i rowery
Przed południem odlecimy do Can Tho w Wietnamie Południowym, miasta położonego w sercu Delty Mekongu. Nasz eko hotel zbudowany z naturalnych materiałów położony jest w tropikalnym ogrodzie nad samym Mekongiem, a my zamieszkany w bambusowych bungalowach. Popołudniu czeka nas spływ kajakowy po rzece i przejażdżka rowerowa po okolicy. Wieczorem gospodarze przygotują dla nas kolację złożoną ze specjałów kuchni południa.
14
Delta Mekongu: targ na wodzie i wieczór w Sajgonie
Po śniadaniu wybierzemy się wycieczkę prywatną łodzią na zwiedzanie największych atrakcji Delty Mekongu. Czekają nas odwiedziny na pływającym targu na rzece i wizyta w przydomowej wytwórni makaronu ryżowego. Zobaczymy jak produkuje się wino ryżowe oraz odwiedzimy ogród pełen tropikalnych owoców czy warsztat produkujący słodycze z kokosa. Po zakończonej wycieczce wyruszymy w 3-godzinną drogę do Sajgonu (Ho Chi Minh) - największego miasta Wietnamu. Naszą wspaniałą podróż zakończymy pożegnalną obiadokolacją, po czym czeka nas transfer na lotnisko, gdzie odprawimy się na lot powrotny do domu.
15
Powrót
Lądowanie w Warszawie w sobotę w południe i zakończenie naszej smakowitej wyprawy do Wietnamu
CZEGO SPRÓBOWAĆ W WIETNAMIE?
Kuchnia wietnamska jest niesamowicie wyrazista. Raz odkryta, pozostanie z nami na zawsze. Rozsiane po ulicznych sprzedawcach i ekskluzywnych restauracjach, typowe jedzenie emanuje wszystkimi możliwymi smakami: słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na przekąskę w porze lunchu w Hanoi, czy chcemy sprawdzić najlepsze restauracje w Ho Chi Minh City, kuchnia wietnamska jest jedną z najsmaczniejszych w całej Azji Południowo-Wschodniej, i każdy znajdzie w niej danie, za którym przepadnie bez pamięci. Poniżej prezentujemy dania, których z pewnoscią spróbujemy podczas wycieczki do Wietnamu.
Kuchnia Wietnamska - Zupa Pho - Azjatyckie zupy
Phở

Królowa wietnamskich zup, która zdobyła popularność na całym świecie. To aromatyczny wywar gotowany najczęściej na bazie wołowiny lub kurczaka, podawany z miękkim makaronem ryżowym. Brzmi bardzo prosto, jednak to co zachwyca w Pho to talerz świeżych i aromatycznych ziół tj. mięty, wietnamskiej kolendry czy ziół piłokształtnych dodawanych do każdej zupy. Idealna na gorący wietnamski poranek! Twój wyjazd do Wietnamu jest niekompletny jeśli nie zjesz przynajmniej kilku misek zupy Pho! 

Banh mi - kanapka kuchni wietnamskiej
Bánh mì

Kolejnym sztandarowym wietnamskim posiłkiem jest Banh Mi, który spotkać można u sprzedawców praktycznie na każdej ulicy. Słowo to oznacza po prostu chleb, ale w tym przypadku mamy do czynienia z przekrojoną na pół bagietką wypełnioną eksplozją różnorakich smaków. Nadzienie stanowić mogą warstwy wieprzowiny, wędlina, skórki wieprzowe, pasztet, majonez, kiszona rzodkiewka, gałązki kolendry z dodatkiem tłuczonego chilli. To nie kanapka, to kulinarne dzieło!

Bun Rieu - super smaczny wywar z kraba
Bún Riêu

Kolejna zupa w naszym wietnamskim jadłospisie. Rosół bazujący na bulionie krabowym z dodatkiem pomidorów, który zachwyca lekkim smakiem owoców morza z naturalną słodyczą i cierpkością pomidorów. Do tego otrzymujemy ryżowy makaron i różne dodatki do udekorowania i nadania zupie unikalnego charakteru.

Tradycyjne świeże sajgonki wietnamskie
Nem Cuốn

Pod tą nazwą kryją się doskonale wszystkim znane sajgonki w wariancie na świeżo. Wieprzowina, krewetki, warzywa i cienki ryżowy makaron zawijane są w papier ryżowy banh trang, tworząc pyszną i świeżą przekąskę. Zazwyczaj serwowane są w zestawie z sosem Hoisin przyrządzanym na bazie soi i innych dodatków.

Kuchnia wietnamska - Tradycyjna Bun Cha
Bún chả

Pochodzące z Hanoi danie składające się z cienkich, ryżowych nudli, grillowanych kotlecików wieprzowych i sporej ilości ziół. Jest codziennie zajadane przez miliony Wietnamczyków, co więcej, nawet sam prezydent Obama nie mógł oprzeć się Bun Chy podczas wizyty w tym kraju. Kolejne klasyczne danie, którego nie można przegapić podczas podróży po Wietnamie.

Nalesniki banh xeo - kuchnia wietnamska
Bánh xèo

To rodzaj chrupkich naleśników, które są bardzo popularną przekąską. Podobnie jak Banh Mi, jest inspirowana kuchnią francuską z czasów kolonialnych. Cienka warstwa ciasta jest smażona w dużej ilości oleju, a następnie łączona z wybranymi składnikami, często zawierającymi plastry boczku wieprzowego, krewetek i cebuli, a następnie składana z garścią lekko ugotowanych kiełków fasoli na środku. Z dodatkiem aromatycznych sosów i ziół stanowi nierozłączną całość.

Thang Co - sekrety kuchni wietnamskiej
Thắng cố

Kulinarna ciekawostka z górskiej północy Wietnamu to gulasz z koniny. Niegdyś przygotowywany był jedynie na specjalne okazje, jednak dzisiaj możemy go spróbować w restauracjach w okolicy miasteczka Sapa. W wielkim garnku gotuje się koninę, podroby i kości wraz z 11 rodzajami ziół przez długie godziny. Wraz ze wzrostem zainteresowania tą potrawą, pojawiły się również wersje z wołowiną i wieprzowiną.

Co zjeść w wietnamie? Banh Bao lub Banh Vac
Bánh bao bánh vạc

Podczas odwiedzin w Wietnamie nie może zabraknąć tutejszych pierożków. Nazywane są potocznie białą różą z racji ich ułożenia na talerzu. Banh Vac zawiera składniki takie jak krewetki, czosnek, dymka, trawa cytrynowa i przyprawy, podczas gdy Banh Bao składa się z mielonej wieprzowiny i grzybów. Pierożki smakują ze słodkim sosem do maczania.

Cha ca long - kuchnia Wietnamska
Chả Cá

To popularna i niezwykle aromatyczna potrawa pochodząca z Hanoi, która zachwyci przede wszystkim miłośników ryb. Przyrządzana jest z kawałków białej ryby marynowanej w kurkumie i paście rybnej. Jest to unikalne kulinarne doświadczenie z racji, że do uprzednio przygotowanej ryby samodzielnie dorzucamy świeży koper, orzeszki czy karmelizowaną cebulkę. Całość mieszamy i doprawiamy, smażąc na patelni. Jedna z najbardziej aromatycznych potraw w Wietnamie! Żadna wycieczka do Wietnamu nie może się odbyć bez spróbowania tego kulinarnego arcydzieła!

Kuchnia Malezyjska - grillowane owoce morza
Owoce morza

Świeże homary, ostrygi, małże, krewetki, ośmiornice, kalmary - mamy nadzieję, że uwielbiacie jest tak jak my i będziecie zajadać się nimi wraz z nami w niewyobrażalnych ilościach!

Kawa po wietnamsku z jajkiem
Ca Phe Trung

Wietnamska kawa jajeczna powstaje poprzez ubijanie żółtka ze słodzonym skondensowanym mlekiem przez około 10 minut, aż uzyska kremowy puch przypominający bezę. Ta jajeczna dobroć jest następnie powoli wlewana na gorące espresso lub mrożoną kawę. Obowiązkowo do spróbowania dla miłośników kawy!

Piwo wietnamskie - Bia Saigon
Piwo
Kultura picia piwa w Wietnamie jest bardzo rozwinięta, więc możemy cieszyć się złocistym trunkiem w upalne dni. Dostępnych jest kilkanaście marek piwa, a nawet piwa kraftowe, które z roku na rok zyskują na popularności.