+48690170051

Wycieczka do Maroka z Szamane.pl

MAROKO

MAROKO

per person

Wyjazd kulinarny do Maroka

Doświadcz z nami cudów Maroka, czyli najbardziej bogatego – przyrodniczo i kulturowo – państwa Maghrebu. Od Morza Śródziemnego po wybrzeże Atlantyku; przez zielone góry Rif, księżycowy Atlas Wysoki i bajkową pustynię Antyatlasu. A wszystko to na stykach kultur: arabskiej, berberyjskiej i śródziemnomorskiej. W poszukiwaniu aromatów i wyrafinowanych smaków będziemy zagłębiać się w najstarsze części marokańskich miast – mediny – by w istnych labiryntach splątanych uliczek napotykać  na swojej drodze niezliczone skarby.

Wycieczkę do Maroka zaczniemy od Tangieru – leżącego nad samym Gibraltarem portu, który łączy Afrykę z Europą; będziemy eksplorować zagubione wśród wzgórz „Błękitne Miasto”, czyli Chefchaouen; zanurzymy się w majestatyczny Fez, czyli jedno z czterech Miast Imperialnych, którego ogromna, sięgająca 9 wieku medina – wciąż funkcjonująca jako serce miasta – w całości wpisana jest na listę Unesco; odwiedzimy leżący u podnóża Atlasu Wysokiego Taroudant, w którym przez wieki przecinały się szlaki podążających z daleka karawan; ujrzymy zagubiony wśród różowych skał pustynny Tafraoute leżący na rdzennych berberyjskich ziemiach; odpoczniemy w barwnej i wiecznie żywej, a przy tym kameralnej, leżącej nad Atlantykiem Essaouirze, w której muzyka zdaje się nie cichnąć, a fale nie przestają kołysać; zagłębimy się wreszcie w Perłę Maroka, czyli legendarny Marakesz – miasto, w którym Baśni Tysiąca i Jednej Nocy przestają być odległą opowieścią, a stają się namacalną rzeczywistością.

Będziemy eksplorować kuchnię Maroka: gór, pustyń, oaz i wybrzeży. Będziemy chodzić wśród gajów arganu i migdałów, czerpiąc dobrodziejstwa z ich szlachetnych olejów. Będziemy poznawać receptury berberyjskich plemion i zachwycać się pustynnymi ceremoniami parzenia herbaty. Będziemy chłonąć aromaty przypraw, popijać marokańską kawę, napawać się świeżością owoców, delektować się delikatnością mięs i bogactwem darów morza – i zachwycać się kunsztem sztuki kulinarnej Królestwa Maroka.

Skosztujemy wykwintnych potraw, ale i prostego – choć nie mniej pysznego – jedzenia ulicy. Będziemy zagłębiać się w souki, czyli pełne niezliczonych skarbów bazary, na których sprawdzimy się w odwiecznej sztuce targowania. W gąszczu wąskich uliczek marokańskich medin będziemy obserwować wciąż żywe, tradycyjne rzemiosło, podziwiając bogactwo technik, kolorów i form. Zamieszkamy w pałacowych riadach, wypoczniemy w prawdziwych hammamach, będziemy chłonąć muzykę gór, pustyni i morza.

Nasza przygoda będzie rozkoszą dla wszystkich zmysłów. Zanurzając się w bogactwie i różnorodności marokańskiego Maghrebu poczujemy się, jakbyśmy wylądowali na zupełnie innej planecie, na której czekają na nas nieznane dotąd doznania. Wyruszmy na tę planetę wspólnie – odkrywać, doświadczać i smakować.

Wyjazd kulinarny do Maroka

Terminy Wyjazdów

29.09 - 08.10.2024
23.10 - 01.11.2024

10 Dni
8 - 13 osób

Cena: 5900 zł + lot

Doświadcz z nami cudów Maroka, czyli najbardziej bogatego – przyrodniczo i kulturowo – państwa Maghrebu. Od Morza Śródziemnego po wybrzeże Atlantyku; przez zielone góry Rif, księżycowy Atlas Wysoki i bajkową pustynię Antyatlasu. A wszystko to na stykach kultur: arabskiej, berberyjskiej i śródziemnomorskiej. W poszukiwaniu aromatów i wyrafinowanych smaków będziemy zagłębiać się w najstarsze części marokańskich miast – mediny – by w istnych labiryntach splątanych uliczek napotykać  na swojej drodze niezliczone skarby.

Zaczniemy od Tangieru – leżącego nad samym Gibraltarem portu, który łączy Afrykę z Europą; będziemy eksplorować zagubione wśród wzgórz „Błękitne Miasto”, czyli Chefchaouen; zanurzymy się w majestatyczny Fez, czyli jedno z czterech Miast Imperialnych, którego ogromna, sięgająca 9 wieku medina – wciąż funkcjonująca jako serce miasta – w całości wpisana jest na listę Unesco; odwiedzimy leżący u podnóża Atlasu Wysokiego Taroudant, w którym przez wieki przecinały się szlaki podążających z daleka karawan; ujrzymy zagubiony wśród różowych skał pustynny Tafraoute leżący na rdzennych berberyjskich ziemiach; odpoczniemy w barwnej i wiecznie żywej, a przy tym kameralnej, leżącej nad Atlantykiem Essaouirze, w której muzyka zdaje się nie cichnąć, a fale nie przestają kołysać; zagłębimy się wreszcie w Perłę Maroka, czyli legendarny Marakesz – miasto, w którym Baśni Tysiąca i Jednej Nocy przestają być odległą opowieścią, a stają się namacalną rzeczywistością.

Będziemy eksplorować kuchnię Maroka: gór, pustyń, oaz i wybrzeży. Będziemy chodzić wśród gajów arganu i migdałów, czerpiąc dobrodziejstwa z ich szlachetnych olejów. Będziemy poznawać receptury berberyjskich plemion i zachwycać się pustynnymi ceremoniami parzenia herbaty. Będziemy chłonąć aromaty przypraw, popijać marokańską kawę, napawać się świeżością owoców, delektować się delikatnością mięs i bogactwem darów morza – i zachwycać się kunsztem sztuki kulinarnej Królestwa Maroka.

Skosztujemy wykwintnych potraw, ale i prostego – choć nie mniej pysznego – jedzenia ulicy. Będziemy zagłębiać się w souki, czyli pełne niezliczonych skarbów bazary, na których sprawdzimy się w odwiecznej sztuce targowania. W gąszczu wąskich uliczek marokańskich medin będziemy obserwować wciąż żywe, tradycyjne rzemiosło, podziwiając bogactwo technik, kolorów i form. Zamieszkamy w pałacowych riadach, wypoczniemy w prawdziwych hammamach, będziemy chłonąć muzykę gór, pustyni i morza.

Nasza przygoda będzie rozkoszą dla wszystkich zmysłów. Zanurzając się w bogactwie i różnorodności marokańskiego Maghrebu poczujemy się, jakbyśmy wylądowali na zupełnie innej planecie, na której czekają na nas nieznane dotąd doznania. Wyruszmy na tę planetę wspólnie – odkrywać, doświadczać i smakować.

Terminy Wyjazdów

29.09 - 08.10.2024
23.10 - 01.11.2024

10 Dni
8 - 13 osób

Cena: 5900 zł + lot

Czego spróbujesz?

  • Odwiedzisz olśniewające „błękitne miasto” Chefchaouen położone w górach Rif
  • Zagłębisz się w najstarszą Medinę w Maroku w Fezie
  • Będziesz chłonąć aromaty przypraw, popijać marokańską kawę, napawać się świeżością owoców, delektować się delikatnością mięs i bogactwem darów morza – i zachwycać się kunsztem sztuki kulinarnej Królestwa Maroka
  • Odwiedzisz malownicze wodospady Akchour 
  • Zagłębisz się w souki, czyli pełne niezliczonych skarbów bazary, na których sprawdzisz się w odwiecznej sztuce targowania
  • W gąszczu wąskich uliczek marokańskich medin będziesz obserwować wciąż żywe, tradycyjne rzemiosło, podziwiając bogactwo technik, kolorów i form
  • Zamieszkasz w pałacowych riadach, będziesz chłonąć muzykę gór, pustyni i morza
  • Będziesz uczestniczył w produkcji oleju arganowego
  • Odwiedzisz miejscowych farmerów w górach Rif
  • Zgubisz się w labiryncie wąskich uliczek Marrakeszu
  • Odkryjesz tajniki lokalnej kuchni podczas warsztatów gotowania
  • Zawitasz na zjawiskowy Jemaa el-Fnaa, wypełniony muzykami, magikami, zaklinaczami węży
  • Będziesz podziwiał księżycowe krajobrazy bajkowych gór Antyatlasu
  • Dotrzesz do starodawnego miasta Taroudant zwanego „babcią Marrakeszu”
  • Weźmiesz kąpiel w Hammamie – tradycyjnej marokańskiej łaźni
  • Spróbujesz amlou zwanym nutellą Maroka, wyrabianą z migdałów, arganu i miodu

Gdzie śpimy?

Będziemy nocować w iście pałacowych riadach, ciesząc się autentyczną magią Maroka przywodzącą na myśl Baśni Tysiąca i Jednej Nocy. Pokoje dwuosobowe z łazienkami.

Cena zawiera:

9 noclegów w pokojach dwuosobowych w tradycyjnych riadach

Zwiedzanie i atrakcje opisane w programie

Częściowe wyżywienie - 9 x śniadanie

Opieka lokalnego przewodnika przez cały wyjazd

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnym busem

Warsztaty gotowania kuchni marokańskiej

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Opiekę doświadczonego pilota zafascynowanego marokańską kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok. 1800 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 200 EUR)

Biletów wstępu (ok. 60 EUR)

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1500 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny imprezy)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 1000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 3900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Piotr
Piotr
2024-05-22
Wyjazd z szamanem.pl to wspaniała przygoda! Z całego serca polecamy Paulinę i Pawła - to wspaniali przewodnicy. Widać że podróże to dla nich pasja, ktorą potrafią zarazić uczestników organizowanych przez siebie pięknych wyjazdów. Podczas pobytu w Malezji i Borneo mieliśmy okazję uczestniczyć w dwóch profesjonalnych ale jednocześnie szalonych lekcjach gotowania lokalnych specjałów. Udało nam się zjeść wspaniałe potrawy w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Udało nam się wypić herbatę na zielonej plantacji herbaty. Widzieliśmy małpki wszelkiej maści, w tym cudowne nosacze znane wszystkim z memów w internecie. Dwa dni tropilismy leniwego orangutana aby zobaczyć go w naturalnym środowisku budzącego się w mglistym poranku. Widzieliśmy krokodyla, dzioborożce, węże, kolibry, najmniejsze misie świata, nietoperze. Wspaniałą przygodą była nocna wyprawa do dżungli w poszukiwaniu aktywnych nocą zwierzaków między innymi latających wiewiórek. Cała wyprawa wypełniona była po brzegi kolorami i emocjami. Każdy punkt programu był doskonale przygotowany i zorganizowany. Widać że organizatorzy bardzo dużo pracy wkładają w programy swoich wypraw, dlatego śmiało możemy powiedzieć że to nie był nasz ostatni wyjazd z szamanem.pl Jeszcze raz bardzo dziękujemy kochani za wspólnie spędzone dwa tygodnie, czuliśmy się przy Was wspaniale, radośnie i bezpiecznie! Z czystym sumieniem polecamy szamane.pl jako biuro podróży z genialną organizacją!!
Edward Dyba
Edward Dyba
2024-05-21
Wyjazd do Malezji z Szamane spełnił nasze oczekiwania. Przeżyliśmy niesamowitą przygodę, poznaliśmy ciekawych ludzi i zaspokoiliśmy potrzeby naszych kubków smakowych. Dziękujemy za opiekę. Czuliśmy się bardzo bezpiecznie. Polecamy Szamane i pozdrawiamy organizatorów. Ewa i Edward
Barbara Konował
Barbara Konował
2024-05-20
Jeżeli ,kiedykolwiek zamarzy Ci się kulinarna przygoda w Azji ,to nie zastanawiaj się ani jednej chwili .My z czystym serduchem polecamy biuro Szamane.pl - Biuro Podróży Kulinarnych. Od wielu lat odwiedzamy różne kraje Świata , wiele widzieliśmy, podoba nam się wszędzie , nie jesteśmy maruderami , zawsze staramy się dostrzegać pozytywy ,odwiedzanych miejsc ,na negatywy ,czy jakiekolwiek niedogodności przymykamy oko ,a z Szamane oczy cały czas szeroko otwarte !!! Wspaniała atmosfera ( w końcu ludzie kochający jeść ,muszą być fajni ). Super zorganizowany wyjazd , przciekawy i różnorodny program, zróżnicowane miejsca .W Malezji byliśmy już drugi raz , jednak zdecydowaliśmy się wrócić ze względu na Borneo ,ktoś znajomy polecił biuro i to był strzał w dziesiątkę . Ujrzeliśmy zupełnie inną Malezję niż przed laty. Jeszcze raz dziękujemy za super przygodę i mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych .Paulina i Paweł ,życzymy Wam wszystkiego co najlepsze ,zarażajcie swoją pasją innych ,bo fajnie Wam to wychodzi .
Ewa Nenkin
Ewa Nenkin
2024-05-14
Wyjazd do Malezji uważamy za bardzo udany i traktujemy jak piękną przygodę życia. Atmosfera podczas wyjazdu, zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, intensywność przeżyć i doświadczeń kulinarnych, kulturowych i przyrodniczych spowodowała apetyt na podobne doznania w przyszłości. Paulina i Paweł zrealizowali 100% z zaproponowanego programu, a jeśli była okazja to dodawali dodatkowe punkty, które urozmaicały wyjazd. Hotele, które zaproponowali były zgodne z wcześniejszymi opisami, nie było problemów z transportem. Lekcje gotowania z profesjonalistami okazały się świetną zabawą kulinarną dla umysłu jak i podniebienia. Intensywność i rozmaitość doświadczeń podczas wyjazdu przeszła nasze oczekiwania. Nie mamy nic do zarzucenia i bardzo dziękujemy za dobrą organizację i opiekę w tak niesamowitej przygodzie.
Piotr T
Piotr T
2024-04-10
Polecam, super wyjazd do Wietnamu
Anna Fryda
Anna Fryda
2024-04-10
Z Szamane nigdy nie będziesz głodny! Wspólnie z mężem mieliśmy okazję podróżować z Pauliną i Pawłem i odkrywać smaki Azji. Mogliśmy poczuć klimat lokalnej kuchni i bardziej wyrafinowanych miejsc. Z wyjazdu wróciliśmy głodni tylko kolejnych przygód! ;) Serdecznie polecam wyprawy z Szamane.
Gospel Joy Fundacja
Gospel Joy Fundacja
2024-03-28
Z Szamane pojechałam na wyjazd do Wietnamu. To był absolutnie mój wyjazd życia. Zobaczyliśmy i doświadczyliśmy tyle, ile sama byłabym w stanie zrobić podczas 4 różnych wyjazdów. Organizacja i przygotowanie na 6+, ilość atrakcji na 6+ i doświadczenia kulinarne, w tym warsztaty, również na 6+. Absolutnie polecam! Wyjazd całkowicie wart swojej ceny. Agnieszka Baca
Marle P.
Marle P.
2024-03-26
Jestem zachwycona organizacją wyjazdu do Wietnamu już od samego początku początków, czyli od wysłania mojego zgłoszenia na wyjazd. Od Organizatorów otrzymałam szczegółowe wszelkie informacje, począwszy od instrukcji przygotowania niezbędnych dokumentów, poprzez instrukcje, co spakować, jak się przygotować, a także, co warto poczytać itp. :) Podczas wyprawy, już od pierwszego spotkania na lotnisku, czułam się zaopiekowana i bardzo bezpiecznie. Wyjazdowy stresik znika ekspresowo :) Organizatorzy to przymili ludzie, pasjonaci, szybko integrują się i wtapiają w grupę. Plan całej wyprawy był tak bogaty, że już podczas samego czytania, ekscytacja sięgała zenitu :D A sam wyjazd cudowny! Sporo atrakcji, przeplatanych oczywiście degustacjami, wspólnymi posiłkami, wyprawami na wyśmienite szamanko :) poznawanie lokalnych społeczności, warsztaty kulinarne, zwiedzanie. Do tego dbałość o noclegi w naprawdę ciekawych, komfortowych miejscach. Szamane.pl polecam zarówno starym wyjadaczom wypraw po świecie, jak i totalnym nowicjuszom. Gwarancja niezapomnianych wrażeń.... i spotęgowany głód kolejnych wypraw, czego sobie życzę :D :D :D
Ewa Ryńska
Ewa Ryńska
2024-03-25
Moja decyzja o wyjeździe z biurem Szamane.pl była spontaniczna. Zachwycił mnie program wyjazdu do Wietnamu i obietnica fantastycznych kulinarnych doznań. I był to strzał w 10!!!! Sama jestem zdziwiona, że ten wyjazd wyszedł tak wspaniale i nie było momentu, że coś nie zagrało. To niesamowita i całkowita zasługa pary przesympatycznych, wspaniałych i doświadczonych podróżników: Pauliny i Pawła. Cały program został zaplanowany i zrealizowany perfekcyjnie, czułam się zaopiekowana, uszczęśliwiona i moim jedynym obowiązkiem było dobrze się bawić, podziwiać i smakować :) Moja ciekawość została w pełni zaspokojona, a wrażenia i wspomnienia z tego wyjazdu zostaną ze mną na zawsze. Każdemu szczerze i za darmo ;) polecam biuro Szamane.pl. Jeżeli kochasz jeść, poznawać nowe smaki, a przy okazji zwiedzać świat to Szamane.pl jest dla Ciebie! Ja już planuję po cichu, jak tu znów się z Pauliną i Pawłem wyrwać w jakieś smaczne rejony :)
Staszek Górski
Staszek Górski
2024-03-21
Jestem zachwycony poziomem przygotowania i przeprowadzenia wyjazdu. Wszystko gra jak w zegarku. Kuchnia i atrakcje kulinarne dobrze dobrane i zróżnicowane. Przewodnicy są profesjonalni i co bardzo ważne, bardzo spokojni. Rozwiązują problemy z uśmiechem na ustach. Jako uczestnik już dwóch wyjazdów z nimi, ani razu nie martwiłem się, "co teraz będzie". Po prostu spokojnie czekałem na rozwiązania problemów, ogarnięte przez Paulinę i Pawła. Moja ocena 100/100 !!!

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Lot do Tangieru i błękitne miasto Chefchaouen
    Wylot o świcie z lotniska w Warszawie. Po przesiadce w Paryżu przelot do Tangieru, czyli portu nad Gibraltarem łączącego Afrykę z Europą. Zaraz po lądowaniu udamy się na powitalny obiad do lokalnej restauracji z widokiem na Morze Śródziemne. Skosztujemy tam, poza klasycznymi marokańskimi przystawkami i orzeźwiającymi napojami, śródziemnomorskich darów morza prosto z rusztu. Po posiłku i relaksie w cieniu drzew udamy się na eksplorację kolorowej mediny Tangieru, zatrzymując się na słynnym, otoczonym kafejkami i straganami z rzemiosłem placu Petite Socco, gdzie będziemy mieli dla siebie chwilę czasu wolnego. Po napiciu się miejscowej kawy i pierwszym zanurzeniu się w atmosferze marokańskiego gwaru wyruszymy do jednego z bardziej urokliwych miasteczek całego Maroka - do Błękitnego Miasta, czyli Chefchaouen, leżącego w malowniczych górach Rif. Około 20 przyjedziemy do hotelu - tradycyjnego, pięknego riadu leżącego w samym środku starej części miasta. Po zakwaterowaniu chętni mogą udać się na wieczorny spacer po Błękitnym Mieście albo udać się na odpoczynek.
    2
    Chefchaouen: trekking, wodospady, plantacje
    Dzień w Chefchaouen i okolicach. Po śniadaniu wyruszymy na spacer po krętych uliczkach Błękitnego Miasta, w trakcie którego zgłębimy się w jego fascynującą historię i poznamy dzieje okolicznej ludności. Następnie udamy się na wycieczkę do wodospadów Akchour, gdzie wąwozami udamy się na godzinny treking, by podziwiać piękno Gór Rif. Stamtąd udamy się na obiad do lokalnej restauracji, gdzie poznamy podstawową potrawę całego Maroka: tajine. Po obiedzie odwiedzimy miejscowych farmerów, którzy oprowadzą nas po swoich wyjątkowych plantacjach. Po powrocie do Chefchaouen chętni wejdą na górujące nad miastem wzgórze zrujnowanego Hiszpańskiego Meczetu, aby o zachodzie słońca cieszyć się zapierającym dech w piersiach widokiem.
    3
    Fez: zabytkowa medina
    Zaraz po śniadaniu i pożegnaniu bajkowego Błękitnego Miasta ruszamy do majestatycznego Fezu - jednego z 4 Miast Imperialnych i dawnej stolicy Maroka - miasta posiadającego, najlepiej zachowaną medinę w świecie arabskim (datowaną jeszcze na 9 w. n.e), od 1981 znajdującą się na liście UNESCO. Po zakwaterowaniu w hotelu udamy się na wspólną degustację tradycyjnych potraw z rusztu, a następnie wyruszymy na wspólną eksplorację słynnej mediny, w trakcie której będziemy dotykać dawnych dziejów pierwszej stolicy (odwiedzimy m.in. słynną medresę Bu Inania), oraz przyglądać się się tradycyjnemu rzemiosłu, chłonąc niewiarygodną atmosferę zatrzymanego w czasie Fezu.
    4
    Widokowy pociąg do Marrakeszu i zwiedzanie starego miasta
    O świcie wsiadamy do pociągu ekspresowego, z którego okien będziemy kontemplować rozległe widoki nagrzanego słońcem Centralnego Maroka. Naszym celem będzie legendarne, a przy tym wciąż niezwykle tajemnicze miasto zwane Perłą Maroka: Marrakesz. Po zakwaterowaniu w hotelu i godzinie czasu wolnego udamy się na zjawiskowy Jemaa el-Fna, czyli centralny plac starego miasta, wypełniony muzykami, magikami, zaklinaczami węży i sprzedawcami wszelkich skarbów. Odwiedzimy również również cudowny Pałac Bahia, który powali nas swą architekturą i bogactwem form geometrycznych. Po tym udamy się na eksploracje ulicznego jedzenia, ciesząc się feerią smaków i aromatów, błądząc wśród krętych uliczek tajemniczej mediny.
    5
    Taroudant: berberyjska uczta w oazie i kąpiel w hammamie
    Nad ranem wyruszamy ku najwyższemu łańcuchowi Afryki północnej - górom Atlasu - po których pokonaniu rozpościerają się pierwotne ziemie Berberów. Połowę dnia spędzimy jadąc przez góry i ciesząc oko księżycowymi pejzażami Atlasu Wysokiego. Po pokonaniu trudno dostępnych pustkowi dotrzemy do starodawnego miasta Taroudant zwanego „babcią Marrakeszu” - historycznej osady warownej położonej na szlaku dawnych karawan. Zaraz po przyjeździe udamy się do jednej z oaz, gdzie czekać nas będzie berberyjska uczta w cieniu drzew. Następnie udamy się do hammamu, czyli do tradycyjnej łaźni arabskiej. Po tej rozkoszy dla ciała przyjdzie czas na spokojny wieczór.
    6
    Tafraoute: różowe miasto w górach Antyatlasu
    Po śniadaniu czeka nas wyprawa na lokalny souk, gdzie skosztujemy świeżych delikatesów prosto z bazarowych straganów, ćwicząc się jednocześnie w tradycyjnej sztuce targowania się. Po wizycie na bazarze wyruszymy na południowy zachód, w stronę gór Antyatlasu, które uważane są za kolebkę berberyjskiej kultury. Naszym głównym celem będzie iście bajkowe, położone wśród zjawiskowych skał miasto Tafraoute, całe mieniące się odcieniami różu. Po obiedzie udamy się do unikalnego ogrodu botanicznego, w którym zagłębimy się w specyfikę unikalnej przyrody Antyatlasu, a następnie odwiedzimy tradycyjny dom berberyjski, mogąc podziwiać kunszt, pomysłowość i piękno wyrobów tego dumnego ludu. Zachód słońca oglądać będziemy wśród powalających swym pięknem skał, ciesząc oczy widokiem nieprawdopodobnych krajobrazów. Wieczorem czeka nas wspólna berberyjska kolacja, gdzie gwoździem programu będzie lokalny kus kus doprawiony arganem i migdałami.
    7
    Essaouira: olej arganowy i podróż wzdłuż wybrzeża
    Po berberyjskim śniadaniu i pożegnaniu z bajkowymi krainami Antyatlasu wyruszymy na północny zachód, w stronę Oceanu. Po drodze odwiedzimy kooperatywę produkcji arganu, gdzie miejscowe kobiety zajmują się ręczną produkcją tego cudownego oleju. Będziemy również delektować się jedną z pyszniejszych rzeczy na Ziemi: amlou zwanym nutellą Maroka, wyrabianą z migdałów, arganu i miodu. Po drodze ujrzymy również kilkusetletni agadir, czyli ufortyfikowany berberyjski spichlerz uznawany za najstarszy bank na świecie. Na obiad zatrzymamy się w wiosce rybackiej nad brzegiem Oceanu, aby skosztować świeżo złowionych darów morza. Dalej podążać będziemy na północ, wzdłuż linii brzegowej, a naszym celem będzie tętniące życiem, barwne miasteczko Essaouira, w którym spędzimy dwie kolejne noce.
    8
    Essaouira: warsztaty gotowania i relaks nad oceanem
    Cały dzień w Essaouirze, czyli w nadmorskim klejnocie Maroka. Nie zabraknie czasu na przechadzki po krętych uliczkach miejscowej mediny, kąpiele w Oceanie, picie kawy z widokiem na falujące morze, zakupy w barwnych kramikach, czy wizyty w lokalnych galeriach. W południe rozpoczniemy warsztaty kuchni marokańskiej, które rozpoczną się od wyprawy na miejscowy targ, a po wybraniu apetycznych składników zaczniemy poznawać tajniki marokańskiej sztuki gotowania, co zakończy się wspólną ucztą. Godziny popołudniowe spędzimy każdy we własnym tempie, radując się niezliczonymi skarbami, które do zaoferowania ma to portowe miasteczko. Będzie to czas na relaks, pływanie, ładowanie baterii i nasycanie się pięknem Essaouiry przed nadchodzącym wielkimi krokami powrotem do domu. Wieczorem, dla chętnych, wspólne wyjście na koncert miejscowych muzyków.
    9
    Marrakesz: lekcja targowania w medinie
    Po śniadaniu i ostatniej kąpieli w Oceanie ruszymy z powrotem do serca Maroko - do Marrakeszu. Około południa dotrzemy na miejsce i zakwaterujemy się w riadzie w samym sercu mediny. Przed nami ostatnie popołudnie w Maroku, w trakcie którego będzie czas na samodzielne eksplorowanie labiryntu uliczek starego miasta, obkupując się w delikatesy, przyprawy, perfumy, biżuterię, czy inne skarby, które znajdziemy w tym gąszczu kramów i sklepików. Chętni udadzą się do zjawiskowego hammamu, a wieczorem czeka nas uroczysta kolacja. Będzie to czas na integrację wszystkich przygód i doświadczeń, którymi uraczyło nas bajkowe Maroko - przez starodawne miasta, górskie krainy i pustynne krajobrazy, od Morza Śródziemnego po wybrzeże Atlantyku.
    10
    Powrót do Warszawy
    Z samego rana, po wczesnym śniadaniu, wyruszymy na lotnisko, skąd czeka nas lot do Warszawy.