+48690170051

Wycieczka do Maroka z Szamane.pl

MAROKO

MAROKO

per person

Kulinarna wycieczka do Maroka

Doświadcz z nami cudów Maroka, czyli najbardziej bogatego – przyrodniczo i kulturowo – państwa Maghrebu. Od Morza Śródziemnego po wybrzeże Atlantyku; przez zielone góry Rif, księżycowy Atlas Wysoki i bajkową pustynię Antyatlasu. A wszystko to na stykach kultur: arabskiej, berberyjskiej i śródziemnomorskiej. W poszukiwaniu aromatów i wyrafinowanych smaków będziemy zagłębiać się w najstarsze części marokańskich miast – mediny – by w istnych labiryntach splątanych uliczek napotykać na swojej drodze niezliczone skarby.

Wycieczkę do Maroka zaczniemy od Tangieru – leżącego nad samym Gibraltarem portu, który łączy Afrykę z Europą; będziemy eksplorować zagubione wśród wzgórz „Błękitne Miasto”, czyli Chefchaouen; zanurzymy się w majestatyczny Fez, czyli jedno z czterech Miast Imperialnych, którego ogromna, sięgająca 9 wieku medina – wciąż funkcjonująca jako serce miasta – w całości wpisana jest na listę Unesco; odwiedzimy leżący u podnóża Atlasu Wysokiego Taroudant, w którym przez wieki przecinały się szlaki podążających z daleka karawan; ujrzymy zagubiony wśród różowych skał pustynny Tafraoute leżący na rdzennych berberyjskich ziemiach; odpoczniemy w barwnej i wiecznie żywej, a przy tym kameralnej, leżącej nad Atlantykiem Essaouirze, w której muzyka zdaje się nie cichnąć, a fale nie przestają kołysać; zagłębimy się wreszcie w Perłę Maroka, czyli legendarny Marrakesz – miasto, w którym Baśni Tysiąca i Jednej Nocy przestają być odległą opowieścią, a stają się namacalną rzeczywistością.

Będziemy eksplorować kuchnię Maroka: gór, pustyń, oaz i wybrzeży. Będziemy chodzić wśród gajów arganu i migdałów, czerpiąc dobrodziejstwa z ich szlachetnych olejów. Będziemy poznawać receptury berberyjskich plemion i zachwycać się pustynnymi ceremoniami parzenia herbaty. Będziemy chłonąć aromaty przypraw, popijać marokańską kawę, napawać się świeżością owoców, delektować się delikatnością mięs i bogactwem darów morza – i zachwycać się kunsztem sztuki kulinarnej Królestwa Maroka.

Skosztujemy wykwintnych potraw, ale i prostego – choć nie mniej pysznego – jedzenia ulicy. Będziemy zagłębiać się w souki, czyli pełne niezliczonych skarbów bazary, na których sprawdzimy się w odwiecznej sztuce targowania. W gąszczu wąskich uliczek marokańskich medin będziemy obserwować wciąż żywe, tradycyjne rzemiosło, podziwiając bogactwo technik, kolorów i form. Zamieszkamy w pałacowych riadach, wypoczniemy w prawdziwych hammamach, będziemy chłonąć muzykę gór, pustyni i morza.

Nasz wyjazd do Maroka jest rozkoszą dla wszystkich zmysłów. Zanurzając się w bogactwie i różnorodności marokańskiego Maghrebu poczujemy się, jakbyśmy wylądowali na zupełnie innej planecie, na której czekają na nas nieznane dotąd doznania. Wyruszmy na tę planetę wspólnie – odkrywać, doświadczać i smakować.

Terminy Wyjazdów

23.10 - 01.11.2024
07.09 - 16.09.2025
28.09 - 07.10.2025

10 Dni
8 - 13 osób

Cena: 5900 zł + lot

Północne Maroko - Błękitne miasto Chefchaouen i góry Rif

Znany ze swoich uderzających, błękitnych budynków, Chefchaouen kusi unikalną atmosferą i labiryntem wąskich, krętych uliczek. Mówi się, że żywy odcień błękitu miasta symbolizuje niebo lub morze, tworząc uspokajającą atmosferę. Otaczające góry Rif to region bogaty w kulturę, łączący wpływy marokańskie i andaluzyjskie. Zapewnia ciekawą alternatywę dla bardziej turystycznych miejsc w Maroku.

 

Północne Maroko - Błękitne miasto Chefchaouen i góry Rif

Znany ze swoich uderzających, błękitnych budynków, Chefchaouen kusi unikalną atmosferą i labiryntem wąskich, krętych uliczek. Mówi się, że żywy odcień błękitu miasta symbolizuje niebo lub morze, tworząc uspokajającą atmosferę. Otaczające góry Rif to region bogaty w kulturę, łączący wpływy marokańskie i andaluzyjskie. Zapewnia ciekawą alternatywę dla bardziej turystycznych miejsc w Maroku.

 

Marrakesz - Uliczny gwar, magicy i zaklinacze węży

Marrakesz to hipnotyzująca mieszanka historii, kultury i nowoczesności. Słynie z gwarnych suków, okazałych pałaców i bujnych ogrodów. Sercem miasta jest główny plac Jemaa el Fna, wypełniony gawędziarzami, muzykami i sprzedawcami ulicznego jedzenia czy zaklinaczami węży. Jest to najbardziej intensywne miasto, jakie odwiedzimy podczas wyprawy do Maroka, a wizyta w nim jest zawsze pełna niespodzianek i niezapomnianych wrażeń.

 

Marrakesz - Uliczny gwar, magicy i zaklinacze węży

Marrakesz to hipnotyzująca mieszanka historii, kultury i nowoczesności. Słynie z gwarnych suków, okazałych pałaców i bujnych ogrodów. Sercem miasta jest główny plac Jemaa el Fna, wypełniony gawędziarzami, muzykami i sprzedawcami ulicznego jedzenia czy zaklinaczami węży. Jest to najbardziej intensywne miasto, jakie odwiedzimy podczas wyprawy do Maroka, a wizyta w nim jest zawsze pełna niespodzianek i niezapomnianych wrażeń.

 

Kuchnia marokańska - Wyprawa przez smaki Magrebu

Kuchnia marokańska to żywa mieszanka smaków, inspirowana tradycjami arabskimi, berberyjskimi, andaluzyjskimi i śródziemnomorskimi. Kminek, kolendra i szafran sprawiają, że dania marokańskie są smaczne i aromatyczne. Spróbujesz najlepszego Tagine, wolno gotowanego gulaszu zawierającego delikatne mięso, warzywa i suszone owoce, a także świeżej miętowej herbaty, która jest berberyjskim symbolem gościnności. Nie zabraknie również warsztatów gotowania, gdzie poznasz najważniejsze techniki gotowania i przepisy kuchni marokańskiej.

Kuchnia marokańska - Wyprawa przez smaki Magrebu

Kuchnia marokańska to żywa mieszanka smaków, inspirowana tradycjami arabskimi, berberyjskimi, andaluzyjskimi i śródziemnomorskimi. Kminek, kolendra i szafran sprawiają, że dania marokańskie są smaczne i aromatyczne. Spróbujesz najlepszego Tagine, wolno gotowanego gulaszu zawierającego delikatne mięso, warzywa i suszone owoce, a także świeżej miętowej herbaty, która jest berberyjskim symbolem gościnności. Nie zabraknie również warsztatów gotowania, gdzie poznasz najważniejsze techniki gotowania i przepisy kuchni marokańskiej.

 

Essaouira - Olej arganowy i relaks nad Atlantykiem

To nadmorskie miasto znane jest z uroczej medyny, ufortyfikowanych murów i piaszczystych plaż. Wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO emanuje wyluzowaną atmosferą dzięki wąskim uliczkom, tętniącym życiem soukom i malowniczemu portowi. Zobaczysz jak produkuje się olej arganowy, pozyskiwany z orzechów drzewa arganowego i odwiedzisz lokalne spółdzielnie, prowadzone przez kobiety berberyjskie kobiety.

 

Essaouira - Olej arganowy i relaks nad Atlantykiem

To nadmorskie miasto znane jest z uroczej medyny, ufortyfikowanych murów i piaszczystych plaż. Wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO emanuje wyluzowaną atmosferą dzięki wąskim uliczkom, tętniącym życiem soukom i malowniczemu portowi. Zobaczysz jak produkuje się olej arganowy, pozyskiwany z orzechów drzewa arganowego i odwiedzisz lokalne spółdzielnie, prowadzone przez kobiety berberyjskie kobiety.

 

Czego doświadczysz na wycieczce do Maroka z Szamane?

  • Odwiedzisz olśniewające „błękitne miasto” Chefchaouen położone w górach Rif
  • Zagłębisz się w najstarszą Medinę w Maroku w Fezie
  • Będziesz chłonąć aromaty przypraw, popijać marokańską kawę, napawać się świeżością owoców, delektować się delikatnością mięs i bogactwem darów morza – i zachwycać się kunsztem sztuki kulinarnej Królestwa Maroka
  • Odwiedzisz malownicze wodospady Akchour 
  • Zagłębisz się w souki, czyli pełne niezliczonych skarbów bazary, na których sprawdzisz się w odwiecznej sztuce targowania
  • W gąszczu wąskich uliczek marokańskich medin będziesz obserwować wciąż żywe, tradycyjne rzemiosło, podziwiając bogactwo technik, kolorów i form
  • Zamieszkasz w pałacowych riadach, będziesz chłonąć muzykę gór, pustyni i morza
  • Będziesz uczestniczył w produkcji oleju arganowego
  • Odwiedzisz miejscowych farmerów w górach Rif
  • Zgubisz się w labiryncie wąskich uliczek Marrakeszu
  • Odkryjesz tajniki lokalnej kuchni podczas warsztatów gotowania
  • Zawitasz na zjawiskowy Jemaa el-Fnaa, wypełniony muzykami, magikami, zaklinaczami węży
  • Będziesz podziwiał księżycowe krajobrazy bajkowych gór Antyatlasu
  • Dotrzesz do starodawnego miasta Taroudant zwanego „babcią Marrakeszu”
  • Weźmiesz kąpiel w Hammamie – tradycyjnej marokańskiej łaźni
  • Spróbujesz amlou zwanym nutellą Maroka, wyrabianą z migdałów, arganu i miodu

Gdzie śpimy?

Podczas wycieczki do Maroka z Szamane, będziemy nocować w iście pałacowych riadach, ciesząc się autentyczną magią Maroka przywodzącą na myśl Baśni Tysiąca i Jednej Nocy. Pokoje dwuosobowe z łazienkami.

Cena zawiera:

9 noclegów w pokojach dwuosobowych w tradycyjnych riadach

Zwiedzanie i atrakcje opisane w programie

Częściowe wyżywienie - 9 x śniadanie

Opieka lokalnego przewodnika przez cały wyjazd

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnym busem

Warsztaty gotowania kuchni marokańskiej

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Opiekę doświadczonego pilota zafascynowanego marokańską kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok. 1800 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 200 EUR)

Biletów wstępu (ok. 60 EUR)

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1500 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny imprezy)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę do Maroka z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 1000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 3900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Lot do Tangieru i błękitne miasto Chefchaouen
    Wylot o świcie z lotniska w Warszawie. Po przesiadce w Paryżu przelot do Tangieru, czyli portu nad Gibraltarem łączącego Afrykę z Europą. Zaraz po lądowaniu udamy się na powitalny obiad do lokalnej restauracji z widokiem na Morze Śródziemne. Skosztujemy tam, poza klasycznymi marokańskimi przystawkami i orzeźwiającymi napojami, śródziemnomorskich darów morza prosto z rusztu. Po posiłku i relaksie w cieniu drzew udamy się na eksplorację kolorowej mediny Tangieru, zatrzymując się na słynnym, otoczonym kafejkami i straganami z rzemiosłem placu Petite Socco, gdzie będziemy mieli dla siebie chwilę czasu wolnego. Po napiciu się miejscowej kawy i pierwszym zanurzeniu się w atmosferze marokańskiego gwaru wyruszymy do jednego z bardziej urokliwych miasteczek całego Maroka - do Błękitnego Miasta, czyli Chefchaouen, leżącego w malowniczych górach Rif. Około 20 przyjedziemy do hotelu - tradycyjnego, pięknego riadu leżącego w samym środku starej części miasta. Po zakwaterowaniu chętni mogą udać się na wieczorny spacer po Błękitnym Mieście albo udać się na odpoczynek.
    2
    Chefchaouen: trekking, wodospady, plantacje
    Dzień w Chefchaouen i okolicach. Po śniadaniu wyruszymy na spacer po krętych uliczkach Błękitnego Miasta, w trakcie którego zgłębimy się w jego fascynującą historię i poznamy dzieje okolicznej ludności. Następnie udamy się na wycieczkę do wodospadów Akchour, gdzie wąwozami udamy się na godzinny treking, by podziwiać piękno Gór Rif. Stamtąd udamy się na obiad do lokalnej restauracji, gdzie poznamy podstawową potrawę całego Maroka: tajine. Po obiedzie odwiedzimy miejscowych farmerów, którzy oprowadzą nas po swoich wyjątkowych plantacjach. Po powrocie do Chefchaouen chętni wejdą na górujące nad miastem wzgórze zrujnowanego Hiszpańskiego Meczetu, aby o zachodzie słońca cieszyć się zapierającym dech w piersiach widokiem.
    3
    Fez: zabytkowa medina
    Zaraz po śniadaniu i pożegnaniu bajkowego Błękitnego Miasta ruszamy do majestatycznego Fezu - jednego z 4 Miast Imperialnych i dawnej stolicy Maroka - miasta posiadającego, najlepiej zachowaną medinę w świecie arabskim (datowaną jeszcze na 9 w. n.e), od 1981 znajdującą się na liście UNESCO. Po zakwaterowaniu w hotelu udamy się na wspólną degustację tradycyjnych potraw z rusztu, a następnie wyruszymy na wspólną eksplorację słynnej mediny, w trakcie której będziemy dotykać dawnych dziejów pierwszej stolicy (odwiedzimy m.in. słynną medresę Bu Inania), oraz przyglądać się się tradycyjnemu rzemiosłu, chłonąc niewiarygodną atmosferę zatrzymanego w czasie Fezu.
    4
    Widokowy pociąg do Marrakeszu i zwiedzanie starego miasta
    O świcie wsiadamy do pociągu ekspresowego, z którego okien będziemy kontemplować rozległe widoki nagrzanego słońcem Centralnego Maroka. Naszym celem będzie legendarne, a przy tym wciąż niezwykle tajemnicze miasto zwane Perłą Maroka: Marrakesz. Po zakwaterowaniu w hotelu i godzinie czasu wolnego udamy się na zjawiskowy Jemaa el-Fna, czyli centralny plac starego miasta, wypełniony muzykami, magikami, zaklinaczami węży i sprzedawcami wszelkich skarbów. Odwiedzimy również również cudowny Pałac Bahia, który powali nas swą architekturą i bogactwem form geometrycznych. Po tym udamy się na eksploracje ulicznego jedzenia, ciesząc się feerią smaków i aromatów, błądząc wśród krętych uliczek tajemniczej mediny.
    5
    Taroudant: berberyjska uczta w oazie i kąpiel w hammamie
    Nad ranem wyruszamy ku najwyższemu łańcuchowi Afryki północnej - górom Atlasu - po których pokonaniu rozpościerają się pierwotne ziemie Berberów. Połowę dnia spędzimy jadąc przez góry i ciesząc oko księżycowymi pejzażami Atlasu Wysokiego. Po pokonaniu trudno dostępnych pustkowi dotrzemy do starodawnego miasta Taroudant zwanego „babcią Marrakeszu” - historycznej osady warownej położonej na szlaku dawnych karawan. Zaraz po przyjeździe udamy się do jednej z oaz, gdzie czekać nas będzie berberyjska uczta w cieniu drzew. Następnie udamy się do hammamu, czyli do tradycyjnej łaźni arabskiej. Po tej rozkoszy dla ciała przyjdzie czas na spokojny wieczór.
    6
    Tafraoute: różowe miasto w górach Antyatlasu
    Po śniadaniu czeka nas wyprawa na lokalny souk, gdzie skosztujemy świeżych delikatesów prosto z bazarowych straganów, ćwicząc się jednocześnie w tradycyjnej sztuce targowania się. Po wizycie na bazarze wyruszymy na południowy zachód, w stronę gór Antyatlasu, które uważane są za kolebkę berberyjskiej kultury. Naszym głównym celem będzie iście bajkowe, położone wśród zjawiskowych skał miasto Tafraoute, całe mieniące się odcieniami różu. Po obiedzie udamy się do unikalnego ogrodu botanicznego, w którym zagłębimy się w specyfikę unikalnej przyrody Antyatlasu, a następnie odwiedzimy tradycyjny dom berberyjski, mogąc podziwiać kunszt, pomysłowość i piękno wyrobów tego dumnego ludu. Zachód słońca oglądać będziemy wśród powalających swym pięknem skał, ciesząc oczy widokiem nieprawdopodobnych krajobrazów. Wieczorem czeka nas wspólna berberyjska kolacja, gdzie gwoździem programu będzie lokalny kus kus doprawiony arganem i migdałami.
    7
    Essaouira: olej arganowy i podróż wzdłuż wybrzeża
    Po berberyjskim śniadaniu i pożegnaniu z bajkowymi krainami Antyatlasu wyruszymy na północny zachód, w stronę Oceanu. Po drodze odwiedzimy kooperatywę produkcji arganu, gdzie miejscowe kobiety zajmują się ręczną produkcją tego cudownego oleju. Będziemy również delektować się jedną z pyszniejszych rzeczy na Ziemi: amlou zwanym nutellą Maroka, wyrabianą z migdałów, arganu i miodu. Po drodze ujrzymy również kilkusetletni agadir, czyli ufortyfikowany berberyjski spichlerz uznawany za najstarszy bank na świecie. Na obiad zatrzymamy się w wiosce rybackiej nad brzegiem Oceanu, aby skosztować świeżo złowionych darów morza. Dalej podążać będziemy na północ, wzdłuż linii brzegowej, a naszym celem będzie tętniące życiem, barwne miasteczko Essaouira, w którym spędzimy dwie kolejne noce.
    8
    Essaouira: warsztaty gotowania i relaks nad oceanem
    Cały dzień w Essaouirze, czyli w nadmorskim klejnocie Maroka. Nie zabraknie czasu na przechadzki po krętych uliczkach miejscowej mediny, kąpiele w Oceanie, picie kawy z widokiem na falujące morze, zakupy w barwnych kramikach, czy wizyty w lokalnych galeriach. W południe rozpoczniemy warsztaty kuchni marokańskiej, które rozpoczną się od wyprawy na miejscowy targ, a po wybraniu apetycznych składników zaczniemy poznawać tajniki marokańskiej sztuki gotowania, co zakończy się wspólną ucztą. Godziny popołudniowe spędzimy każdy we własnym tempie, radując się niezliczonymi skarbami, które do zaoferowania ma to portowe miasteczko. Będzie to czas na relaks, pływanie, ładowanie baterii i nasycanie się pięknem Essaouiry przed nadchodzącym wielkimi krokami powrotem do domu. Wieczorem, dla chętnych, wspólne wyjście na koncert miejscowych muzyków.
    9
    Marrakesz: lekcja targowania w medinie
    Po śniadaniu i ostatniej kąpieli w Oceanie ruszymy z powrotem do serca Maroko - do Marrakeszu. Około południa dotrzemy na miejsce i zakwaterujemy się w riadzie w samym sercu mediny. Przed nami ostatnie popołudnie w Maroku, w trakcie którego będzie czas na samodzielne eksplorowanie labiryntu uliczek starego miasta, obkupując się w delikatesy, przyprawy, perfumy, biżuterię, czy inne skarby, które znajdziemy w tym gąszczu kramów i sklepików. Chętni udadzą się do zjawiskowego hammamu, a wieczorem czeka nas uroczysta kolacja. Będzie to czas na integrację wszystkich przygód i doświadczeń, którymi uraczyło nas bajkowe Maroko - przez starodawne miasta, górskie krainy i pustynne krajobrazy, od Morza Śródziemnego po wybrzeże Atlantyku.
    10
    Powrót do Warszawy
    Z samego rana, po wczesnym śniadaniu, wyruszymy na lotnisko, skąd czeka nas lot do Warszawy. Nasz kulinarny wyjazd do Maroka dobiega końca!