+48690170051

Wycieczka do Maroka z Szamane

MAROKO

MAROKO

per person

Kulinarna wycieczka do Maroka

Terminy Wyjazdów

29.10 - 08.11.2025
12.03 - 22.03.2026

11 Dni

Cena: 5900 zł + lot

Zakwaterowanie

➢ Pokoje dwuosobowe w tradycyjnych riadach 3*
➢ 1 x nocleg w obozie na pustyni Erg Chigaga

Wyżywienie w cenie

➢ 10 x śniadanie
➢ 1 x obiad
➢ 1 x kolacja

Transport

➢ Prywatny minivan przez cały czas trwania wycieczki
➢ Samochody 4x4

Grupa

➢ 8 - 13 uczestników
➢ Polski pilot wycieczki
➢ Nie jest wymagana znajomość j. angielskiego

Doświadcz z nami cudów Maroka, czyli najbardziej bogatego – przyrodniczo i kulturowo – państwa Maghrebu. Przez księżycowy Atlas Wysoki i bajkowe wydmy Ergu Chigaga i spektakularne skały Antyatlasu po nadmorską Essaouirę. A wszystko to na stykach kultur: arabskiej, berberyjskiej i śródziemnomorskiej. W poszukiwaniu aromatów i wyrafinowanych smaków będziemy zagłębiać się w najstarsze części marokańskich miast – mediny – by w istnych labiryntach splątanych uliczek napotykać na swojej drodze niezliczone skarby.

Będziemy eksplorować kuchnię Maroka: gór, pustyń, oaz i wybrzeży. Będziemy chodzić wśród gajów arganu i migdałów, czerpiąc dobrodziejstwa z ich szlachetnych olejów. Będziemy poznawać receptury berberyjskich plemion i zachwycać się pustynnymi ceremoniami parzenia herbaty. Będziemy chłonąć aromaty przypraw, popijać marokańską kawę, napawać się świeżością owoców, delektować się delikatnością mięs i bogactwem darów morza – i zachwycać się kunsztem sztuki kulinarnej Królestwa Maroka.

Skosztujemy wykwintnych potraw, ale i prostego – choć nie mniej pysznego – jedzenia ulicy. Będziemy zagłębiać się w souki, czyli pełne niezliczonych skarbów bazary, na których sprawdzimy się w odwiecznej sztuce targowania. W gąszczu wąskich uliczek marokańskich medin będziemy obserwować wciąż żywe, tradycyjne rzemiosło, podziwiając bogactwo technik, kolorów i form. Zamieszkamy w pałacowych riadach, wypoczniemy w prawdziwych hammamach, będziemy chłonąć muzykę gór, pustyni i morza.

Nasz wyjazd do Maroka jest rozkoszą dla wszystkich zmysłów. Zanurzając się w bogactwie i różnorodności marokańskiego Maghrebu poczujemy się, jakbyśmy wylądowali na zupełnie innej planecie, na której czekają na nas nieznane dotąd doznania. Wyruszmy na tę planetę wspólnie – odkrywać, doświadczać i smakować.

Marrakesz - Uliczny gwar, magicy i zaklinacze węży

Marrakesz to hipnotyzująca mieszanka historii, kultury i nowoczesności. Słynie z gwarnych suków, okazałych pałaców i bujnych ogrodów. Sercem miasta jest główny plac Jemaa el Fna, wypełniony gawędziarzami, muzykami i sprzedawcami ulicznego jedzenia czy zaklinaczami węży. Jest to najbardziej intensywne miasto, jakie odwiedzimy podczas wyprawy do Maroka, a wizyta w nim jest zawsze pełna niespodzianek i niezapomnianych wrażeń.

 

Marrakesz - Uliczny gwar, magicy i zaklinacze węży

Marrakesz to hipnotyzująca mieszanka historii, kultury i nowoczesności. Słynie z gwarnych suków, okazałych pałaców i bujnych ogrodów. Sercem miasta jest główny plac Jemaa el Fna, wypełniony gawędziarzami, muzykami i sprzedawcami ulicznego jedzenia czy zaklinaczami węży. Jest to najbardziej intensywne miasto, jakie odwiedzimy podczas wyprawy do Maroka, a wizyta w nim jest zawsze pełna niespodzianek i niezapomnianych wrażeń.

 

Kuchnia marokańska - Wyprawa przez smaki Magrebu

Kuchnia marokańska to żywa mieszanka smaków, inspirowana tradycjami arabskimi, berberyjskimi, andaluzyjskimi i śródziemnomorskimi. Kminek, kolendra i szafran sprawiają, że dania marokańskie są smaczne i aromatyczne. Spróbujesz najlepszego Tagine, wolno gotowanego gulaszu zawierającego delikatne mięso, warzywa i suszone owoce, a także świeżej miętowej herbaty, która jest berberyjskim symbolem gościnności. Nie zabraknie również warsztatów gotowania, gdzie poznasz najważniejsze techniki gotowania i przepisy kuchni marokańskiej.

Kuchnia marokańska - Wyprawa przez smaki Magrebu

Kuchnia marokańska to żywa mieszanka smaków, inspirowana tradycjami arabskimi, berberyjskimi, andaluzyjskimi i śródziemnomorskimi. Kminek, kolendra i szafran sprawiają, że dania marokańskie są smaczne i aromatyczne. Spróbujesz najlepszego Tagine, wolno gotowanego gulaszu zawierającego delikatne mięso, warzywa i suszone owoce, a także świeżej miętowej herbaty, która jest berberyjskim symbolem gościnności. Nie zabraknie również warsztatów gotowania, gdzie poznasz najważniejsze techniki gotowania i przepisy kuchni marokańskiej.

 

Essaouira - Olej arganowy i relaks nad Atlantykiem

To nadmorskie miasto znane jest z uroczej medyny, ufortyfikowanych murów i piaszczystych plaż. Wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO emanuje wyluzowaną atmosferą dzięki wąskim uliczkom, tętniącym życiem soukom i malowniczemu portowi. Zobaczysz jak produkuje się olej arganowy, pozyskiwany z orzechów drzewa arganowego i odwiedzisz lokalne spółdzielnie, prowadzone przez kobiety berberyjskie kobiety.

 

Essaouira - Olej arganowy i relaks nad Atlantykiem

To nadmorskie miasto znane jest z uroczej medyny, ufortyfikowanych murów i piaszczystych plaż. Wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO emanuje wyluzowaną atmosferą dzięki wąskim uliczkom, tętniącym życiem soukom i malowniczemu portowi. Zobaczysz jak produkuje się olej arganowy, pozyskiwany z orzechów drzewa arganowego i odwiedzisz lokalne spółdzielnie, prowadzone przez kobiety berberyjskie kobiety.

 

Pustynia Sahara - W cieniu wydm Erg Chigaga

Piaszczysta Sahara, a w szczególności Erg Chigaga, to miejsce, które przenosi w zupełnie inny wymiar. Bezkresna przestrzeń złocistych wydm tworząca krajobraz, jakiego nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie. Przenocujesz w obozowisku zbudowanym z namiotów beduińskich, zwiedzisz okolicę z grzbietu wielbłąda, a także spróbujesz sandboardingu. Wieczorem zrelaksujesz się przy ognisku do tradycyjnych, marokańskich dźwięków wpatrując się w niesamowicie rozgwieżdżone niebo.

Pustynia Sahara - W cieniu wydm Erg Chigaga

Piaszczysta Sahara, a w szczególności Erg Chigaga, to miejsce, które przenosi w zupełnie inny wymiar. Bezkresna przestrzeń złocistych wydm tworząca krajobraz, jakiego nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie. Przenocujesz w obozowisku zbudowanym z namiotów beduińskich, zwiedzisz okolicę z grzbietu wielbłąda, a także spróbujesz sandboardingu. Wieczorem zrelaksujesz się przy ognisku do tradycyjnych, marokańskich dźwięków wpatrując się w niesamowicie rozgwieżdżone niebo.

 

Czego doświadczysz na wycieczce do Maroka z Szamane?

  • Spędzisz noc na piaszczystej pustyni Erg Chigaga, uprzednio wędrując na wielbłądzie w kolorach zachodzącego słońca
  • Odwiedzisz jedno z najpiękniejszych miast w Maroku – Aid Benhaddou, które użyczyło swego uroku w niejednym znanym filmie
  • Będziesz chłonąć aromaty przypraw, popijać marokańską kawę, napawać się świeżością owoców, delektować się delikatnością mięs i bogactwem darów morza – i zachwycać się kunsztem sztuki kulinarnej Królestwa Maroka
  • Zagłębisz się w souki, czyli pełne niezliczonych skarbów bazary, na których sprawdzisz się w odwiecznej sztuce targowania
  • W gąszczu wąskich uliczek marokańskich medin będziesz obserwować wciąż żywe, tradycyjne rzemiosło, podziwiając bogactwo technik, kolorów i form
  • Zamieszkasz w pałacowych riadach, będziesz chłonąć muzykę gór, pustyni i morza
  • Będziesz uczestniczył w produkcji oleju arganowego
  • Zgubisz się w labiryncie wąskich uliczek Marrakeszu
  • Odkryjesz tajniki lokalnej kuchni podczas warsztatów gotowania
  • Zawitasz na zjawiskowy Jemaa el-Fnaa, wypełniony muzykami, magikami, zaklinaczami węży
  • Będziesz podziwiał księżycowe krajobrazy bajkowych gór Antyatlasu
  • Dotrzesz do starodawnego miasta Taroudant zwanego „babcią Marrakeszu”
  • Weźmiesz kąpiel w Hammamie – tradycyjnej marokańskiej łaźni
  • Spróbujesz amlou zwanym nutellą Maroka, wyrabianą z migdałów, arganu i miodu

Gdzie śpimy?

Podczas wycieczki do Maroka z Szamane, będziemy nocować w iście pałacowych riadach, ciesząc się autentyczną magią Maroka przywodzącą na myśl Baśni Tysiąca i Jednej Nocy. Pokoje dwuosobowe z łazienkami.

Cena zawiera:

9 noclegów w pokojach dwuosobowych w tradycyjnych riadach

1 noc w pustynnym obozie w pbliżu wydm Erg Chigaga z ogniskiem i muzyką na żywo

Zwiedzanie Maroka zgodnie z programem pod opieką polskiego pilota i lokalnych przewodników

Częściowe wyżywienie - 10 x śniadanie. 1 x obiad 1x kolacja

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami wynikające z programu

Przejazd jeepami 4x4 przez malownicze tereny pustyni Sahara

Trekking po spektakularnej dolinie Ameln z lokalnym przewodnikiem

Warsztaty kuchni marokańskiej u lokalnej gospodyni w Essaouirze

Odwiedziny kolorowych skał w Tafraoute, unikalnego połączenia natury i sztuki

Wizyta u nomadów w okolicach Mhamid i wgląd w ich codzienne życie

Przejażdżka na wielbłądzie po piaszczystych wydmach Ergu Chigaga i zjazd na sandboardzie

Zwiedzanie Marrakeszu pod opieką polskiego pilota - zakupy i street food w Medinie

Wizyta w kooperatywie produkcji oleju arganowego

Przejazd przez malownicze góry Atlasu Wysokiego i soczyście zieloną Dolinę Draa

Odkrywanie zakamarków legendarnej kazby Ait Benhaddou wpisanej na listę UNESCO

Ubezpieczenie podróżne KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Opiekę doświadczonego pilota zafascynowanego marokańską kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok. 1800 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 200 EUR)

Biletów wstępu (ok. 60 EUR)

Opcjonalnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1300 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny imprezy)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę do Maroka z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 1000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 3900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Lot do Marrakeszu i zwiedzanie miasta
    Wycieczka kulinarna do Maroka - zwiedzanie MarrakeszuWylot o świcie z lotniska w Warszawie. Po zakwaterowaniu w tradycyjnym marokańskim riadzie i godzinie czasu wolnego udamy się na zjawiskowy Jemaa el-Fna, czyli centralny plac starego miasta, wypełniony muzykami, magikami, zaklinaczami węży i sprzedawcami wszelkich skarbów. Po tym udamy się na eksploracje ulicznego jedzenia, ciesząc się feerią smaków i aromatów, błądząc wśród krętych uliczek tajemniczej mediny. Odwiedzimy również Muzeum Sztuki Kulinarnej Maroka, które będzie świetnym wprowadzeniem do świata marokańskich smaków. Na kolację do stołu podane zostaną pierwsze, aromatyczne Tajine i Pastille.
    2
    Aït Ben Haddou: Przejazd przez Atlas Wysoki
    Po śniadaniu udamy się w podróż przez spektakularną przełęcz Tizi n’Tichka. To jedna z najbardziej spektakularnych dróg w Maroku, która prowadzi przez szczyty Atlasu Wysokiego. Położona na wysokości 2260m zachwyca widokami na okoliczne góry, serpentynowe drogi i berberyjskie wioski. Po drodze zatrzymamy się w jednej z wiosek, aby skosztować świeżo parzonej miętowej herbaty, którą mieszkańcy nazywają “berberyjskim whisky”.Po drodze czeka nas przystanek w legendarnej kazbie Aït Benhaddou, wpisanej na listę UNESCO, gdzie zanurzymy się w bogatej historii i będziemy podziwiać tradycyjną architekturę. Ta starożytna kazba, czyli ufortyfikowana wioska, zachwyca swoją tradycyjną architekturą z gliny i słomy, a jej wąskie uliczki przenoszą w czasie do epoki karawan przemierzających niegdyś Saharę. Zakwaterowanie w Aït Benhaddou lub Warzazat.
    3
    Mhamid: Dolina Draa i "przedmieścia" Sahary
    Rozpoczynamy podróż w kierunku Sahary! Wyruszamy z Warzazat, przemierzając jedną z najbardziej malowniczych tras Maroka – Dolinę Draa. To niezwykły szlak, gdzie soczysta zieleń gajów palmowych przeplata się z surowym, pustynnym krajobrazem. Po drodze mijamy liczne tradycyjne wioski i majestatyczne gliniane kazby. W jednym z urokliwych miejsc po drodze zatrzymamy się na obiad, by skosztować lokalnych specjałów i nacieszyć się spokojem otaczającej przyrody. Następnie kontynuujemy podróż w kierunku Mhamid – ostatniego miasta przed bezkresnymi wydmami Sahary. To miejsce, gdzie cywilizacja ustępuje miejsca dzikiej naturze, a rytm życia wyznacza pustynny wiatr.
    4
    Erg Chigaga: Pobyt w pustynnym obozie
    Czas na prawdziwą przygodę na pustyni. Wsiadamy w jeepy 4x4, które zawiozą nas przez surowe krajobrazy aż do imponujących wydm Erg Chigaga. To miejsce, gdzie złote piaski rozciągają się po horyzont, tworząc zapierający dech w piersiach krajobraz. Po drodze odwiedzimy nomadów i poznamy ich tradycyjny styl życia i oczywiście napijemy się wspólnie miętowej herbaty. Dla chętnych – przejażdżka na wielbłądach po złotych piaskach i sandboarding na stromych zboczach. Wieczorem w berberyjskim obozie rozbrzmieje lokalna muzyka, przy ognisku snute będą opowieści, a w piasku upieczemy tradycyjny chleb. Dzień zwieńczymy kolacją pod rozgwieżdżonym niebem.
    5
    Taroudant: berberyjska uczta w oazie i kąpiel w hammamie
    Dzień rozpoczniemy śniadaniem, po którym ruszymy jeepami 4x4 w stronę Foum Zguid, gdzie przesiądziemy się w busa na dalszą podróż. Trasa prowadzi przez malownicze, wyschnięte jezioro Iriki oferując niezapomniane widoki pustynnego krajobrazu. Po drodze przewidziane są przystanki w urokliwych berberyjskich wioskach, zanim dotrzemy do starodawnego miasta Taroudant zwanego „babcią Marrakeszu” - historycznej osady warownej położonej na szlaku dawnych karawan. Zaraz po przyjeździe udamy się do jednej z oaz, gdzie czekać nas będzie berberyjska uczta w cieniu drzew. Następnie udamy się do hammamu, czyli do tradycyjnej łaźni arabskiej. Po tej rozkoszy dla ciała przyjdzie czas na spokojny wieczór.
    6
    Tafraoute: różowe miasto w górach Antyatlasu
    Po śniadaniu czeka nas wyprawa na lokalny souk, gdzie skosztujemy świeżych delikatesów prosto z bazarowych straganów, ćwicząc się jednocześnie w tradycyjnej sztuce targowania się. Po wizycie na bazarze wyruszymy na południowy zachód, w stronę gór Antyatlasu, które uważane są za kolebkę berberyjskiej kultury. Naszym głównym celem będzie iście bajkowe, położone wśród zjawiskowych skał miasto Tafraoute, całe mieniące się odcieniami różu. Po obiedzie udamy się do unikalnego ogrodu botanicznego, w którym zagłębimy się w specyfikę unikalnej przyrody Antyatlasu, a następnie odwiedzimy tradycyjny dom berberyjski, mogąc podziwiać kunszt, pomysłowość i piękno wyrobów tego dumnego ludu. Zachód słońca oglądać będziemy wśród powalających swym pięknem skał, ciesząc oczy widokiem nieprawdopodobnych krajobrazów. Wieczorem czeka nas wspólna berberyjska kolacja, gdzie gwoździem programu będzie lokalny kus kus doprawiony arganem i migdałami.
    7
    Tafraoute: trekking po Dolinie Ameln i berberyjska gościna
    Po leniwym śniadaniu spragnieni przygód wyruszą na kilkugodzinną wyprawę: spokojny trekking po Dolinie Ameln, usianej klifami, oazami i berberyjskimi wioskami. W jednej z takich osad zjemy berberyjski obiad. Nasza wyprawa będzie czasem cieszenia się bajkową przyrodą Antyatlasu oraz spokojnym rytmem życia miejscowej społeczności. Z kolei spragnieni wypoczynku zostaną w hotelu, zażywając kąpieli w basenie, opalając się, czy spacerując po uroczym Tafraoute. Po powrocie z wycieczki po Dolinie Ameln (i chwili na złapanie oddechu) udamy się wspólnie do miejscowej rodziny, gdzie zgłębimy tajniki lokalnych ziół i przypraw, a także sprawdzimy się w sztuce parzenia berberyjskiej herbaty. Kolację zjemy u naszych gospodarzy, mogąc obserwować i uczestniczyć w ich codziennym rytmie życia. Po kolacji wrócimy do hotelu, aby cieszyć się pięknem pustynnej nocy.
    8
    Essaouira: olej arganowy i podróż wzdłuż wybrzeża
    Po berberyjskim śniadaniu i pożegnaniu z bajkowymi krainami Antyatlasu wyruszymy na północny zachód, w stronę Oceanu. Po drodze odwiedzimy kooperatywę produkcji arganu, gdzie miejscowe kobiety zajmują się ręczną produkcją tego cudownego oleju. Będziemy również delektować się jedną z pyszniejszych rzeczy na Ziemi: amlou zwanym nutellą Maroka, wyrabianą z migdałów, arganu i miodu. Po drodze ujrzymy również kilkusetletni agadir, czyli ufortyfikowany berberyjski spichlerz uznawany za najstarszy bank na świecie. Na obiad zatrzymamy się w wiosce rybackiej nad brzegiem Oceanu, aby skosztować świeżo złowionych darów morza. Dalej podążać będziemy na północ, wzdłuż linii brzegowej, a naszym celem będzie tętniące życiem, barwne miasteczko Essaouira, w którym spędzimy dwie kolejne noce.
    9
    Essaouira: warsztaty gotowania i relaks nad oceanem
    Cały dzień w Essaouirze, czyli w nadmorskim klejnocie Maroka. Nie zabraknie czasu na przechadzki po krętych uliczkach miejscowej mediny, kąpiele w Oceanie, picie kawy z widokiem na falujące morze, zakupy w barwnych kramikach, czy wizyty w lokalnych galeriach. W południe rozpoczniemy warsztaty kuchni marokańskiej, które rozpoczną się od wyprawy na miejscowy targ, a po wybraniu apetycznych składników zaczniemy poznawać tajniki marokańskiej sztuki gotowania, co zakończy się wspólną ucztą. Godziny popołudniowe spędzimy każdy we własnym tempie, radując się niezliczonymi skarbami, które do zaoferowania ma to portowe miasteczko. Będzie to czas na relaks, pływanie, ładowanie baterii i nasycanie się pięknem Essaouiry przed nadchodzącym wielkimi krokami powrotem do domu. Wieczorem, dla chętnych, wspólne wyjście na koncert miejscowych muzyków.
    10
    Marrakesz: lekcja targowania w medinie
    Po śniadaniu i ostatniej kąpieli w Oceanie ruszymy z powrotem do serca Maroko - do Marrakeszu. Około południa dotrzemy na miejsce i zakwaterujemy się w riadzie w samym sercu mediny. Przed nami ostatnie popołudnie w Maroku, w trakcie którego będzie czas na samodzielne eksplorowanie labiryntu uliczek starego miasta, obkupując się w delikatesy, przyprawy, perfumy, biżuterię, czy inne skarby, które znajdziemy w tym gąszczu kramów i sklepików. Chętni udadzą się do zjawiskowego hammamu, a wieczorem czeka nas uroczysta kolacja. Będzie to czas na integrację wszystkich przygód i doświadczeń, którymi uraczyło nas bajkowe Maroko - przez starodawne miasta, górskie krainy i pustynne krajobrazy, od Morza Śródziemnego po wybrzeże Atlantyku.
    11
    Powrót do Warszawy
    Z samego rana, po wczesnym śniadaniu, wyruszymy na lotnisko, skąd czeka nas lot do Warszawy. Nasz kulinarny wyjazd do Maroka dobiega końca!

    Co zjeść w Maroku?

    Kuchnia marokańska to żywa mieszanka wpływów arabskich, berberyjskich, śródziemnomorskich i francuskich, znana z bogatych smaków i aromatycznych przypraw. Kluczowe składniki to świeże warzywa, mięsa takie jak jagnięcina, wołowina i kurczak, zboża takie jak kuskus oraz rośliny strączkowe takie jak soczewica i ciecierzyca. Cechą charakterystyczną kuchni marokańskiej jest stosowanie przypraw takich jak kminek, kolendra, szafran, cynamon i papryka, które tworzą złożone warstwy smaku.

    Tradycyjne marokańskie posiłki często zaczynają się od szeregu kolorowych sałatek, po których następują treściwe gulasze lub grillowane mięsa. Chleb, szczególnie khobz, jest istotnym składnikiem, używanym do nabierania jedzenia. Desery są zazwyczaj proste, jak chebakia (smażone ciasto pokryte miodem), a posiłki często kończą się orzeźwiającą miętową herbatą, symbolem marokańskiej gościnności.

    Tagine - kuchnia marokańska

    Tagine (Tadżin)

    Tagine to tradycyjne danie marokańskie, którego nazwa pochodzi od wyjątkowego glinianego garnka, w którym jest gotowane.Tagine zazwyczaj składa się z mięsa (takiego jak jagnięcina, kurczak lub wołowina), warzyw i różnych aromatycznych przypraw, takich jak kminek, kurkuma i cynamon. Suszone owoce, takie jak morele lub śliwki, są często dodawane dla słodkiego kontrastu. Danie jest gotowane na wolnym ogniu przez wiele godzin, co skutkuje delikatnymi, rozpływającymi się w ustach smakami.

    Harira - wycieczka do Maroka

    Harira

    Harira to tradycyjna zupa, często spożywana w czasie Ramadanu, aby przerwać post. Jest to treściwe, aromatyczne danie z mieszanki pomidorów, soczewicy, ciecierzycy, a czasem mięsa, takiego jak jagnięcina lub wołowina. Zupa jest doprawiona imbirem, kurkumą, cynamonem i szafranem, co nadaje jej ciepły, aromatyczny smak. Harira jest zazwyczaj podawana ze świeżymi ćwiartkami cytryny, daktylami lub słodkimi przysmakami, takimi jak chebakia (ciasteczka sezamowe w miodzie).

    Couscous - Kuskus

    Kuskus

    Kuskus to danie przygotowywane z drobnych granulek gotowanej na parze semoliny. Jest to podstawowy składnik kuchni marokańskiej, często podawany z różnymi warzywami, mięsem (takim jak jagnięcina, kurczak lub wołowina), a czasem z suszonymi owocami. Danie jest doprawiane mieszanką przypraw, takich jak kminek, cynamon i kurkuma, które dodają ciepła i głębi smaku. Kuskus jest zazwyczaj przygotowywany na duże spotkania rodzinne lub specjalne okazje, szczególnie w piątki.

    Zaalouk - marokańskie jedzenie

    Zaalouk

    To tradycyjna sałatka przygotowywana głównie z gotowanego bakłażana i pomidorów. Jest doprawiona czosnkiem, oliwą z oliwek i mieszanką przypraw, takich jak kmin, papryka i pieprz cayenne. Bakłażan jest pieczony lub gotowany, a następnie rozgniatany z pomidorami, aby uzyskać bogatą, wędzoną i lekko pikantną mieszankę. Zaalouk jest zazwyczaj podawany jako dodatek lub przystawka, często w towarzystwie świeżego pieczywa, takiego jak khobz, do maczania.

    Pastilla - tradycyjny placek z mięsem

    Pastilla

    Pastilla to tradycyjne ciasto, które łączy w sobie smaki wytrawne i słodkie w wyjątkowy sposób. Zazwyczaj robione z warstw cienkiego, chrupiącego ciasta warqa, pastilla jest wypełniona rozdrobnionym mięsem drobiowym lub gołębim, doprawiona przyprawami, takimi jak cynamon, szafran i imbir. Nadzienie zawiera również prażone migdały i jajka, tworząc bogatą, aromatyczną mieszankę. Po upieczeniu ciasto jest oprószone cukrem pudrem i cynamonem, co dodaje słodkiego kontrastu do wytrawnego wnętrza.

    Mechoui - grillowana koza

    Mechoui

    Tradycyjne danie z wolno pieczonej jagnięciny, często podawane podczas uroczystości i specjalnych spotkań. Jagnięcinę zazwyczaj przyprawia się przyprawami, takimi jak kmin, kolendra i papryka, a także czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie piecze, aż mięso stanie się niezwykle delikatne i aromatyczne. W wielu przypadkach cała jagnięcina jest pieczona na rożnie lub gotowana w glinianym piecu, co skutkuje chrupiącą skórką i soczystym mięsem, które odchodzi od kości. Mechoui jest spożywane wspólnie, a goście ręcznie odrywają kawałki mięsa. Jest to symbol marokańskiej gościnności i świątecznego ucztowania.

    Chebakia - marokańskie słodycze

    Chebakia

    To tradycyjne marokańskie ciastko, często spożywane w czasie Ramadanu. Jest wykonane z ciasta aromatyzowanego przyprawami, takimi jak cynamon i anyż, formowane w skomplikowane kwiatowe kształty, a następnie smażone na złoty kolor. Po usmażeniu są moczone w miodzie i posypywane nasionami sezamu, co nadaje im słodką, lepką i chrupiącą konsystencję. Wyrazisty smak Chebakii pochodzi z mieszanki przypraw i bogactwa miodu.

    Harissa - ostry sos

    Harissa

    To ostra północnoafrykańska pasta chili, która pochodzi z Tunezji, ale jest również szeroko stosowana w kuchni marokańskiej. Wykonana z mieszanki pieczonej czerwonej papryki, ostrych papryczek chili, czosnku i przypraw, takich jak kolendra i kminek, harissa nadaje potrawom wyrazistego i aromatycznego smaku. Często jest stosowana jako przyprawa, dodawana do gulaszów lub mieszana z marynatami do mięs i warzyw. Harissa może mieć różny poziom ostrości i czasami jest wzbogacana oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny, aby uzyskać większą głębię.

    Herbata miętowa

    Miętowa herbata

    Marokańska herbata miętowa, często nazywana „marokańską whisky”, to tradycyjny napój z zielonej herbaty, świeżych liści mięty i cukru. Przygotowanie to ceremonialny proces, w którym herbata jest parzona i nalewana z góry, aby ją napowietrzyć, tworząc piankę na wierzchu. Mięta zielona jest najczęściej używaną odmianą, nadającą orzeźwiający smak, który równoważy goryczkę herbaty. Marokańska herbata miętowa jest zazwyczaj podawana w małych szklankach i jest symbolem gościnności, często spożywanym podczas spotkań i uroczystości.