+48690170051

Wycieczka kulinarna do Japonii

JAPONIA

JAPONIA

per person

Kulinarna wycieczka do Japonii

Terminy Wyjazdów

26.10 - 08.11.2025
16.11 - 29.11.2025 (MOMIJI 🍁 dopłata 500zł)
25.03 - 07.04.2026 (SAKURA 🌸dopłata 500zł)

14 Dni

Cena: 13 400 zł + lot

Zakwaterowanie

Pokoje dwuosobowe z łazienkami:
➢ Eleganckie hotele 3 i 4*
➢ 1 x Nocleg w buddyjskim klasztorze

Wyżywienie w cenie

➢ 5 x śniadanie
➢ 2 x obiad
➢ 1 x kolacja

Transport

➢ komunikacja miejska
➢ pociągi Japan Rail
➢ szybkie pociągi Shinkansen
➢ prywatne transfery

Grupa

➢ 8 - 12 uczestników
➢ Polski pilot wycieczki
➢ Nie jest wymagana znajomość
j. angielskiego

Japonia to kraj, który przykłada wielką wagę do jedzenia i jego prezentacji, co przekłada się na niespotykane nigdzie indziej na świecie, kulinarne arcydzieło. To miejsce, w którym ulice tętnią życiem, a powietrze nabrzmiałe jest od aromatu skwierczących yakitori, przesiąknięte umami ramenu i słodkich nut świeżo przygotowanego mochi. Wyruszenie w kulinarną wyprawę po Japonii to nie tylko zaspokojenie głodu; to głęboka eksploracja kultury, tradycji i rzemiosła wplecionego w każdy kęs.

Podczas wycieczki kulinarnej do Japonii z Szamane zwiedzisz najciekawsze japońskie miasta. Zagłębisz się w sztukę kulinarną dzięki samodzielnemu przygotowywaniu potraw i wizytom w miejscach, w których stołują się lokalni smakosze. Nie zabraknie kąpieli w tradycyjnym onsenie, spotkania z mnichami czy odwiedzin w japońskich świątyniach, zamkach i ogrodach.

Japońska kultura jedzenia to rytuały pielęgnowane od stuleci. Od skrupulatnych ceremonii herbacianych po precyzję w przygotowywaniu sushi, każda tradycja kulinarna przesiąknięta jest wielowiekowymi zwyczajami i etykietami, oferując wgląd w duszę społeczeństwa. Poza rozkoszami dla podniebienia, nasz wyjazd kulinarny do Japonii to niepowtarzalna okazja do nawiązania kontaktu z mieszkańcami przy okazji wspólnych doświadczeń takich jak warsztaty gotowania, których w programie nie może zabraknąć.

Plan wycieczki do Japonii współtworzony jest we współpracy z Martą Skorupską, pasjonatką kuchni japońskiej, autorką bloga Mochiko i książki pt. „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.

Tokio - Asakusa | Tsukiji | Shibuya

Nasz wyjazd do Japonii rozpoczniemy od Tokio, stolicy Japonii i największej metropolii na świecie. Odwiedzisz pędzące, futurystyczne miasto poprzecinane pięknem spokojnych, tradycyjnych ogrodów i świątyń. Czeka na Ciebie ogrom bodźców dźwiękowych i świetlnych, których nie poczujesz nigdzie indziej, nie zapominając o kultowych knajpkach pochowanych w wąskich uliczkach, w których zasmakujesz w lokalnych specjałach.

 

Tokio - Asakusa | Tsukiji | Shibuya

Nasz wyjazd do Japonii rozpoczniemy od Tokio, stolicy Japonii i największej metropolii na świecie. Odwiedzisz pędzące, futurystyczne miasto poprzecinane pięknem spokojnych, tradycyjnych ogrodów i świątyń. Czeka na Ciebie ogrom bodźców dźwiękowych i świetlnych, których nie poczujesz nigdzie indziej, nie zapominając o kultowych knajpkach pochowanych w wąskich uliczkach, w których zasmakujesz w lokalnych specjałach.

 

Kioto i Himeji - Podróż przez japońską kulturę i tradycje

Dawna stolica cesarstwa to bogate dziedzictwo kulturowe i spokojna, uduchowiona atmosfera. Odkryjesz tutaj historię i kulturę Japonii oglądając stare świątynie i sanktuaria. Przespacerujesz się przez klimatyczne dzielnice drewnianych domków i weźmiesz udział w ceremonii herbacianej. Odwiedzisz także najlepiej zachowany przykład japońskiej architektury - zamek białej czapli - Himeji wpisany na listę Unesco.

 

Kioto i Himeji - Podróż przez japońską kulturę i tradycje

Dawna stolica cesarstwa to bogate dziedzictwo kulturowe i spokojna, uduchowiona atmosfera. Odkryjesz tutaj historię i kulturę Japonii oglądając stare świątynie i sanktuaria. Przespacerujesz się przez klimatyczne dzielnice drewnianych domków i weźmiesz udział w ceremonii herbacianej. Odwiedzisz także najlepiej zachowany przykład japońskiej architektury - zamek białej czapli - Himeji wpisany na listę Unesco.

 

Kuchnia japońska - Podróż przez japońskie smaki

Jedna z najzdrowszych kuchni świata ma niezwykle wiele do zaoferowania. Od doskonale znanych nam sushi i ramenów, po różnorodne udony, sashimi, takoyaki czy wytworność kuchni kaiseki. Kuchnia japońska ma bogatą historię, którą najlepiej poznać, poprzez degustacje w lokalnych izakayach, wraz z naszym przewodnikiem pasjonatem, który pomoże Ci poznać tutejsze smaki.

 

Kuchnia japońska - Podróż przez japońskie smaki

Jedna z najzdrowszych kuchni świata ma niezwykle wiele do zaoferowania. Od doskonale znanych nam sushi i ramenów, po różnorodne udony, sashimi, takoyaki czy wytworność kuchni kaiseki. Kuchnia japońska ma bogatą historię, którą najlepiej poznać, poprzez degustacje w lokalnych izakayach, wraz z naszym przewodnikiem pasjonatem, który pomoże Ci poznać tutejsze smaki.

 

Wyprawa na japońską prowincję - Hakone, Fuji i wzgórze Koya

Hakone i Koya to dwa najbardziej urzekające miejsca w Japonii, oferujące wyjątkowe doświadczenia przesiąknięte duchowością i pięknymi krajobrazami. Odwiedzisz dolinę Owakudani słynącą z siarkowych kraterów i czarnych jajek, które przedłużają życie o 7 lat! Stąd roztacza się piękny widok na symbol Japonii - górę Fuji. Wzgórze Koya San to centrum japońskiego buddyzmu Shingon, w którym spędzisz noc w klasztorze otoczonym starożytnymi drzewami cedrowymi.

 

Wyprawa na japońską prowincję - Hakone, Fuji i wzgórze Koya

Hakone i Koya to dwa najbardziej urzekające miejsca w Japonii, oferujące wyjątkowe doświadczenia przesiąknięte duchowością i pięknymi krajobrazami. Odwiedzisz dolinę Owakudani słynącą z siarkowych kraterów i czarnych jajek, które przedłużają życie o 7 lat! Stąd roztacza się piękny widok na symbol Japonii - górę Fuji. Wzgórze Koya San to centrum japońskiego buddyzmu Shingon, w którym spędzisz noc w klasztorze otoczonym starożytnymi drzewami cedrowymi.

 

Czego doświadczysz na wycieczce do Japonii z Szamane?

  • Odwiedzisz najważniejsze miejsca w Tokio m.in: Świątynię Meiji Jingu, dzielnice Shinjuku, Shibuya i Asakusa, Tokyo Tower
  • Zobaczysz słynną poranną aukcję tuńczyka na targu Toyosu
  • Będziesz podziwiać stolicę Japonii z tarasu widokowego położonego na wysokości 202 metrów
  • Doświadczysz kulinarnego zachwytu w licznych izakayach, japońskich odpowiednikach tapas barów
  • Wsiądziesz w ultraszybki pociąg Shinkansen, aby przemieszczać się pomiędzy miastami
  • Spędzisz noc w buddyjskim klasztorze m.in. biorąc udział w ceremonii i medytując
  • Odwiedzisz z buddyjskim mnichem największy w Japonii cmentarz Okuno-In
  • Wstąpisz z lokalnym przewodnikiem na sławny targ Tsukiji, gdzie zasmakujesz w lokalnym street foodzie
  • Zobaczysz piękno japońskiej architektury podziwiając zamek białej czapli – Himeji
  • Odwiedzisz Muzeum RamenuChinatown w Yokohamie
  • Nauczysz się przygotowywać sushi, miso, udon i tempurę podczas dwóch warsztatów kulinarnych pod okiem specjalistów
  • Zjesz sławne „sushi z taśmy”
  • Zobaczysz magiczną górę Fuji (jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające)
  • Przejedziesz gondolą nad siarkową doliną Owakudani i skosztujesz czarnych jajek (przedłużają życie o 7 lat!)
  • Zrelaksujesz się w tradycyjnych onsenach – naturalnych gorących źródłach
  • Zobaczysz walkę sumo i dowiesz się więcej o tym fascynującym sporcie
  • Odwiedzisz Dotonbori w Osace – królestwo japońskiego streetfoodu! – w menu takoyaki, okonomiyaki i inne -yaki.
  • Wstąpisz na Kuromon Ichiba Market – targ zwany “kuchnią Osaki”
  • Weźmiesz udział w ceremonii herbacianej w dzielnicy gejsz w Kioto
  • Odwiedzisz Uji słynące z najlepszej zielonej herbaty, gdzie weźmiesz udział w profesjonalnej degustacji herbaty
  • Spróbujesz wyśmienitej wołowiny wagyu/kobe
  • Zobaczysz Fushimi Inari – chram szintoistyczny słynący z tysięcy bram torii
  • Odwiedzisz Arashiyamę w Kyoto– miejsce słynące z bambusowego gaju
  • Złożysz wizytę w dawnej stolicy Japonii – Nara, gdzie pogłaskasz urocze jelonki
  • Zwiedzisz zamek szogunów Nijo

Gdzie śpimy?

Na tę wyprawę do Japonii wybraliśmy sprawdzone miejsca, w których zrelaksujemy się po całym dniu kulinarnych eksploracji. W Tokio i Kioto zamieszkamy w świetnie zlokalizowanych, nowoczesnych 3 i 4 * hotelach (prywatne pokoje z łazienkami), a jedną noc spędzimy w tradycyjnym buddyjskim klasztorze.

Cena zawiera:

Transfery lotniskowe prywatnymi busami

Dwa przejazdy szybkim pociągiem Shinkansen

Transport bagaży z hotelu w Tokio do hotelu w Kioto

Zwiedzanie Japonii zgodnie z programem pod opieką doświadczonego, polskiego pilota zafascynowanego kuchnią japońską i lokalnych przewodników

Zwiedzanie Tokio: taras widokowy na Tokio Metropolitan Government, świątynia Meiji Jingu, nowoczesne dzielnice Shinjuku, Shibuya, Kabuchiko, przejście dla pieszych Shibuya Crossing, poranna aukcja tuńczyka na targu Toyosu, dzielnica Asakusa: uliczka Nakamise-dori, świątynia Senso-ji, ulica Kappabashi, Tokyo Skytree, świątynia Hongwan-ji, targ Tsukiji, Tokyo Tower

Zwiedzanie uzdrowiskowej miejscowości Hakone (u stóp góry Fuji): przejazd gondolą do siarkowej doliny Owakudani z degustacją słynnych czarnych jajek, rejs statkiem w I klasie po jeziorze Ashi, wizyta w eleganckim, tradycyjnym onsenie

Zwiedzanie Yokohamy: Muzeum Ramenu, Chinatown, nabrzeże Minatomirai

Pobyt w miejscowości Koyasan na świętej dla buddystów Górze Koya, z noclegiem w tradycyjnym buddyjskim klasztorze na materacach futon, z kolacją i śniadaniem w cenie

Nocny spacer z buddyjskim mnichem po największym w Japonii cmentarzu Okuno-in

Kulinarne zwiedzanie Osaki: targ Kuromon Ichiba, Kitchenware street, pasaż Dotonbori ze słynnym neonem Glico Man

Zwiedzanie Kioto: chram szintoistyczny Fushimi Inari-taisha z 10 000 bram tori, targ Nishiki, dzielnice Gion i Pontocho, świątynia Kiyomizudera, Monkey Park Iwatayama, świątynia Tenryu-ji, bambusowy gaj Arashiyama, zamek shogunów Nijo

Zwiedzanie Nara: świątynia Todai-ji, Nara Park zamieszkany przez przyjazne jelonki

Zwiedzanie Uji, miasteczka słynącego z najlepszej zielonej herbaty: świątynia Byodo-in Hoodo, liczne herbaciarnie

Zwiedzanie najpiękniejszego japońskiego Zamku Białej Czapli w Himeji

Wizyta w restauracji teppanyaki z prywatnym kucharzem, który przyrządzi dla nas najlepszą na świecie japońską wołowinę wagyu/kobe (menu kolacyjne płatne dodatkowo)

Bilety wstępu wynikające z programu

Hakone Pass: bilet uprawniający do przejazdów, atrakcji i zniżek w okolicach Hakone

Spacer po Targu Tsukiji z lokalnym przewodnikiem

Warsztaty udon & tempura (lunch w cenie)

Warsztaty robienia sushi (lunch w cenie)

Ceremonia herbaciana w dzielnicy gejsz w Kioto z możliwością założenia kimona

Elegancka degustacja herbaty u mistrza w Uji

Pokaz walk sumo połączony z tradycyjną, japońską kolacją

Liczne wizyty w lokalnych izakayach, street-foodowych straganach, na targach i w starannie wyselekcjonowanych restauracjach czy cukierniach z wieloletnią tradycją wraz z opowieściami o odwiedzanych miejscach i kuchni japońskiej

Ubezpieczenie podróżne KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Obowiązkowa składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Pomocowy

Zestaw gadżetów kulinarnych od Szamane.pl

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych Warszawa-Tokio i Osaka-Warszawa (ok 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi powyżej (prognozowany koszt ok. 50 USD/dzień)

Przejazdów autobusami, metrem i lokalnymi pociągami w Tokio, Jokohamie, Kioto i Osace (tzw. karta Suica) - 400 zł - zakupu kart dokonujemy wspólnie bezpośrednio po przylocie

Biletów wstępów do onsenów (japońskich łaźni) - ok. 50 zł

Opcjonalnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (4000 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny wycieczki)

Uwaga!

Ze względu na dużą ilość jedzenia do spróbowania w Tokio, nie mamy zapewnionego śniadania w hotelu. Każdy dzień w Tokio rozpoczynamy eksploracją lokalnych targów i knajpek dlatego duże hotelowe śniadania nie będą nam potrzebne. Opcjonalnie w hotelu lub okolicznych sklepikach istnieje możliwość zakupienia kawy czy niewielkich śniadaniowych przekąsek.

Do tradycyjnych japońskich onsenów nie mają wstępu osoby z tatuażami. Takie onseny odwiedzimy podczas wycieczek do Hakone i Arima Onsen. Alternatywnie posiadacze tatuaży mogą skorzystać z jednego z onsenów „tattoo friendly” podczas czasu wolnego w Tokio lub Kioto. Plan zostanie ustalony z takimi uczestnikami indywidualnie.

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu. Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę do Japonii z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 4400 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 9000 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Wylot z Warszawy
    Zbiórka na lotnisku w Warszawie i wylot do Tokio z jedną przesiadką. Kulinarną wycieczkę do Japonii czas zacząć!
    2
    Tokio: pierwsze spotkanie z kuchnią japońską
    Transfer do hotelu, szybka kolacja – przekąski z konbini lub okoliczna izakaya. To popularny format sklepów, które dostępne są w Japonii na każdym kroku. Miejsce, które wielokrotnie ratuje zgłodniałych i spragnionych turystów. Onigiri, proste sushi, smażony kurczak i inne dania, które można podgrzać na miejscu. Wspomnimy też, że zimne i gorące napoje można w kilka sekund kupić w jednym z licznych automatów. Warto próbować różnych smaków. Nawet tak nieoczywistych, jak zupa-krem z kukurydzy czy zupa ze słodkiej fasoli adzuki.
    3
    Tokio: nowoczesne Shinjuku i Shibuya
    • Czas na pierwsze spotkanie z Tokio! Na początek odwiedzimy budynek Tokyo Metropolitan Government. Z jego tarasów zlokalizowanych na wysokości 202 metrów, rozciąga się wspaniały widok na całe Tokio. To idealne miejsce, żeby pokazać rozmiar jednego z największych miast na świecie.
    • Świątynia Meiji Jingu – najważniejszy chram szintoistyczny, Dla Japończyków jest popularnym sanktuarium zawierania ślubów, składania pierwszych, noworocznych wizyt hatsumōde, święta dzieci Shichi-go-san.
    • Spacer do dzielnicy Shibuya. Tutaj zobaczymy najbardziej zatłoczone przejście dla pieszych, czyli Shibuya Crossing i opowiemy o legendarnym psie Hachiko.
    • Wieczorna eksploracja rozrywkowej dzielnicy Kabuchiko pełnej małych knajpek i izakai. Kolacja w jednej z lokalnych izakai – spróbujemy tego, co Japończycy robią po pracy: przy piwie, sake i umeshu zjemy kolację składającą się z mnóstwa małych dań, którymi łatwo i z przyjemnością można się dzielić (smażony kurczak, sashimi, szaszłyki yakitori, yakisoba czyli smażony makaron z dodatkami).
    • Po kolacji może karaoke? ;-)
    4
    Tokio: warsztaty kulinarne, malownicza Asakusa i wieczór sumo
    • Czas na pierwsze warsztaty kulinarne, podczas których przyrządzimy swój własny udon, tempurę i omlet tamagoyaki.
    • Po lunchu spacer nad rzeką Sumidą do dzielnicy Asakusa – świątynia Senso-ji, słynna uliczka Nakamise-dori z pamiątkami i przekąskami oraz najlepsze w Tokio lody z zielonej herbaty i melon pan.
    • Po zwiedzaniu i deserze udamy się na zakupy na najsłynniejszą ulicę dla kucharzy: Kappabashi. Miseczki, czarki, akcesoria kuchenne, najlepsze na świecie obieraczki do warzyw (można kupić na pamiątkę na przykład w formie breloczków, magnesów czy biurowych gadżetów).
    • Wieczorem czeka nas fascynujący wieczór sumo połączony z tradycyjną kolacją w formie kociołka nabe, gdzie będziemy kibicować walczącym zapaśnikom i dowiemy się więcej o tej fascynującej tradycji.
    5
    Fuji-san, dolina Owakudani i czarne jajka
    • Przejazd superszybkim pociągiem Shinkansen do miasteczka Hakone, z którego rozpościera się widok na górę Fuji - najwyższy szczyt Japonii (jeśli warunki pogodowe na to pozwolą)
    • Kolejne etapy pokonujemy lokalnymi pociągami, kolejką górską i gondolową. Czeka nas przejazd nad zapierającą dech w piersiach siarkową doliną Owakudani (uwaga: może się zdarzyć, że ze względu na wysokie stężenie gazów przejazd gondolą będzie niemożliwy). Na stacji Owakudani spróbujemy słynnych czarnych jajek. Legenda głosi, że zjedzenie jednego jajka wydłuża życie o 7 lat.
    • Rejs widokowy statkiem pirackim po jeziorze Ashi.
    • Wizyta w tradycyjnym onsenie. Uwaga – osoby z dużymi tatuażami nie mogą wejść do tego onsenu! Czas wolny (ok. 2h) mogą spędzić w miasteczku lub tutejszej restauracji.
    • Kolacja złożona z sezonowych dań przygotowywanych nad tradycyjnym paleniskiem irori
    6
    Targ Toyosu, Muzeum ramenu i Chinatown w Yokohamie
    • Kolejny dzień w Tokio zaczniemy od wizyty na targu Toyosu, gdzie odbywają się słynne na cały świat poranne aukcje tuńczyka
    • Przejazd do Yokohamy i wizyta w Muzeum Ramenu: na miejscu dowiemy się o historii dania, przespacerujemy się uliczką stylizowaną na dawne Tokio, zjemy rameny w wybranych ramenya – różne style dania w zależności od miejsca.
    • Przejazd do chińskiej dzielnicy. Spacer po Chinatown: bubble tea, smażone kurczaki, chińskie pierożki i inne przekąski.
    • Spacer malowniczym nadbrzeżem do dzielnicy Minatomirai.
    • Powrót do stacji Tokio i w podziemiach sprawdzimy, jak wyglądają dworcowe restauracje i sklepy z pamiątkami (tradycja omiyage, czyli „jedzeniowe” pamiątki), ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych słodyczy. Zajrzymy do sklepu, w którym dostępne są omiyage ze wszystkich regionów Japonii. 
    • Kolacja na Ramen Street – zaułek w podziemiach dworca, gdzie zlokalizowanych jest kilka ramen barów z różnych regionów Japonii.
    7
    Tokio: Market Tsukiji, warsztaty sushi, luksusowa dzielnica Ginza, Tokyo Tower
    • Rano odwiedzimy dawny, najsłynniejszy targ rybny Tsukiji, gdzie aktualnie można znaleźć niezliczone małe sushi bary, stoiska z tradycyjnymi produktami, popularne przekąski – takie jak szaszłyki z wołowiny wagyu, omlety tamagoyaki, świeże sushi i owoce morza, słodki węgorz unagi kabayaki, grillowany tuńczyk, urocze słodkie daifuku z pastą z anko i truskawką i mnóstwo innych przekąsek.
    • Po spacerze z lokalnym przewodnikiem i zakupach składników na targu udamy się na warsztaty sushi. W programie nigiri, maki, temari sushi i zupa miso.
    • Z pełnymi brzuchami ruszymy spacerem w stronę luksusowej dzielnicy Ginza. Po drodze odwiedzając świątynię buddyjską Honganji – w bardzo nietypowym, bo indyjskim stylu.
    • Zajrzymy do teatru kabuki czyli Kabuki-za – tradycyjny budynek wpasowany jest między nowoczesne drapacze chmur. 
    • Stąd już tylko krok do depachika czyli ekskluzywnych hal spożywczych ukrytych na podziemnych piętrach eleganckich domów towarowych takich jak Matsuya, Ginza Six i Mitsukoshi. Od gorących dań, przez przekąski do deserów. Uczta dla oczu i podniebienia.
    • Wieczorem dla chętnych zwiedzanie interaktywnego muzeum świateł TeamLab Borderless i spacer pod pięknie oświetlone nocą Tokyo Tower.
    • Nadanie bagaży do hotelu w Kioto, zabieramy ze sobą rzeczy tylko na najbliższe dwie noce: w buddyjskim klasztorze w Koyasan oraz w Osace.
    8
    Buddyjski klasztor na górze Kōya-san
    • Przejazd superszybkim pociągiem Shinkansen z Tokio do Osaki. Z okien pociągu będziemy podziwiać górę Fuji, wielkie miasta i malowniczą japońską prowincję.
    • Przesiadka w Osace na transfer do Koyasan. Lunch, zameldowanie w klasztorze, spacer po okolicy, kolacja (wegańska kuchnia buddyjska shojin ryori). W klasztorze możliwość skorzystania z łaźni sento i wzięcia udziału w medytacji zazen.
    • Nocny spacer z buddyjskim mnichem po największym japońskim cmentarzu Okuno-in
    9
    Osaka: królestwo street foodu
    • Rano udział w porannym nabożeństwie buddyjskim i śniadanie. Przejazd do Osaki.
    • Od razu zaczynamy z tematem w Osace najważniejszym: jedzeniem! Na pierwszy ogień idzie Kuromon Ichiba Market - miejsce, które nazywane jest „kuchnią Osaki”. Targ ze świeżymi owocami morza, warzywami, przeróżnymi produktami spożywczymi, akcesoriami. Znajduje się tutaj w przybliżeniu 150 stoisk i sklepów, a około połowa z nich specjalizuje się w rybach i owocach morza. Zazwyczaj mocno zatłoczony. Popularny wśród lokalsów, szefów kuchni i turystów. Na wielu stoiskach można od razu spróbować dań przygotowanych na miejscu. Spróbujemy odenu (warzywa i dodatki gotowane w wywarze dashi – danie bardzo popularne wśród Japończyków w chłodne dni).
    • Spacer nad malowniczym kanałem, obowiązkowe zdjęcie słynnego neonu Glico, pasaż handlowy Shinsaibashi, gdzie spróbujemy cudownych tart od Pablo i japońskich serników Rikuro.
    • Następnie niespiesznie, zahaczając o Hozenji Yokocho – wąską, brukowaną i bardzo klimatyczną uliczkę, pełną małych knajpek – przejdziemy na Dotonbori – królestwo japońskiego street foodu. Będzie tłumnie i będzie jedzone: takoyaki i okonomiyaki i inne -yaki. Po takoyaki staniemy w kolejce, a okonomiyaki zjemy w jednej z restauracji.
    • Nocleg w Osace
    10
    Zamek Białej Czapli w Himeji, kolacja z wołowiną kobe
    • Po śniadaniu wymeldowujemy się z hotelu i jedziemy pociągiem do Himeji, gdzie zwiedzimy przepiękny Zamek Białej Czapli.
    • Po spacerze i czarce herbaty w otaczającym zamek japońskim ogrodzie wybierzemy się na lunch na kaiten sushi (czyli sushi z taśmy)
    • Przejazd do Kioto i zameldowanie w hotelu na 3 noce.
    • Na kolację spróbujemy słynnej wołowiny wagyu/kobe, przygotowanej dla nas przez prywatnego kucharza na grillu teppanyaki.
    11
    Kioto: Fushimi Inari i ceremonia herbaciana w dzielnicy gejsz
    • Po bardzo wczesnym śniadaniu jedziemy do Fushimi Inari – chramu szintoistycznego słynącego z tysięcy bram tori.
    • Następnie kierujemy na targ Nishiki – najsłynniejszy kiotyjski targ z lokalnymi przysmakami. Mnóstwo sklepików i stoisk idealnych, żeby zaopatrzyć się w jedzeniowe pamiątki – posypki do ryżu, pałeczki.
    • Na lunch wybierzemy do restauracji z kuchnią yoshoku. To japońska interpretacja kuchni zachodniej – zjemy omurice, czyli omlet rozlewający się na ryżu. Danie, które wielu Japończykom kojarzy się z dzieciństwem i jest typowym „soul food”.
    • Ceremonia herbaciana, gdzie poznamy fascynującą tradycję i przygotujemy własną czarkę herbaty matcha
    • Odwiedzimy świątynię Kiyomizudera i pójdziemy na spacer przez dzielnicę Gion i Pontocho. Jeśli się nam poszczęści, może uda się nam wypatrzeć geiko lub maiko?
    • Kolacja w formie shabu-shabu czyli samodzielne gotowanie przy stole w gorącym kociołku.
    12
    jelonki w Nara, degustacja herbaty w Uji
    • Po śniadaniu ruszamy do Nary. To pierwsza stolica Japonii – słynie z ogromnego posągu Buddy, oswojonych jelonków i uroczego klimatu małego miasteczka. Tu spróbujemy mochi w słynnym sklepie Nakatanidou. Odwiedzimy świątynię Todai-ji.
    • Na lunch ręcznie robiony makaron udon.
    • Następnie odwiedzimy Uji – miasteczko słynące z japońskiej zielonej herbaty. Będzie można tutaj zjeść wspaniałe desery parfait i mnóstwo innych słodyczy, kupić najlepszej jakości zieloną herbatę.
    • Degustacja herbaty w herbaciarni z tradycjami prowadzonej przez 6. pokolenie pasjonatów tego napoju.
    • Kolacja w lokalnej izakaya, w menu oczywiście dania z zieloną herbatą ;-)
    13
    Kioto: bambusowy gaj Arashiyama i zamek shogunów Nijo
    • Rano po śniadaniu ruszamy Arashiyamysłynącej z gaju bambusowego. 
    • Zajrzymy do Monkey Park Iwatayama, skąd rozpościera się piękny widok na Kioto i tym razem to nie my, a małpy będą jadły ;)
    • Odwiedzimy świątynię Tenryu-ji z niezwykłym ogrodem.
    • Arashiyama słynie ze wspaniałego, miękkiego tofu, dlatego na lunch wybierzemy się do restauracji serwującej tofu w różnych odsłonach. Cały zestaw zazwyczaj składa się z kociołka świeżego miękkiego tofu, ryżu, makaronu gryczanego, warzyw w tempurze i inne warzywnych dodatków.
    • Wizyta na zamku shogunów Nijo ze słynną słowiczą podłogą.
    • Przejazd prywatnym busem na lotnisko i wieczorny wylot do Polski
    14
    Powrót
    Poranny przylot do Warszawy. Zakończenie naszej kulinarnej podróży do Japonii.

    Co zjeść w Japonii?

    Kuchnia japońska jest znana na całym świecie dzięki takim legendarnym daniom jak sushi czy ramen. Potrawy przygotowywane w kraju kwitnącej wiśni to synonim świeżości, sezonowości i przede wszystkim zdrowotności, jako że bardzo dużo potraw spożywa się na surowo lub z niewielką obróbką termiczną. Tutaj wspólne spożywanie posiłku traktowane jest jako rytuał i nigdy nie powinno być lekceważone. Poniżej przedstawiamy przedsmak przed podróżą do Japonii, w której spróbujemy tych i jeszcze kilkudziesięciu innych kulinarnych dzieł sztuki.

    Wyjazd od Japonii - Jemy sushi

    Sushi

    Najpopularniejszy towar eksportowy Japonii i danie, które może być przygotowane na milion sposobów i wariantów smakowych. Oczywiście podstawą każdego sushi jest kleisty ryż z dodatkiem octu ryżowego, a także kawałek ryby. Dodatkowo dodaje się np. wodorosty nori czy różnorodne warzywa i dodatki.

    Wyprawa do Japonii po najlepsze Sashimi

    Sashimi

    To japoński klasyk, w którym świeżość gra pierwsze skrzypce. Sashimi to nic innego jak surowe kawałki ryby podane z ostrym chrzanem japońskim wasabi i sosem sojowym. W ten sposób podaje się głównie ryby słonowodne jak i owoce morza.

    Wycieczka do Japonii po najlepszy Ramen

    Ramen

    Bardzo popularny w Japonii jak i poza jej granicami, powszechnie uznawany za fast food. Jest to miska makaronu w aromatycznym bulione na bazie pasty miso lub drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wizyta w Japonii nie może być kompletna bez zjedzenie przynajmniej kilku różnych ramenów!

    Wyjazd kulinarny do Japonii i degustacja wołowiny Wagyu

    Wagyu

    Sławna na cały świat japońska wołowina, która powala unikalnym smakiem, jak również ceną. Najlepiej spróbować kawałków smażonych na grillu teppanyaki. Satysfakcja z rozpływającego się w ustach mięsa gwarantowana.

    Japońskie jedzenie - Takoyaki

    Takoyaki

    Najpopularniejszy streetfood z ulic Osaki i Kyoto. Kulki wypełnione tempurą, posiekaną szalotką i kawałkami ośmiornicy. Kulki mają tłustą i maślaną konsystencję, którą dodatkowo wzbogaca się majonezem i sosem na bazie sosu sojowego. Kaloryczna bomba warta uwagi!

    Wycieczka do Japonii na Okonomiyaki

    Okonomiyaki

    Z wyglądu przypominają najbardziej grube naleśniki, które najczęściej podawane są z wołowiną, krewetkami, warzywami i serem, w dowolnych konfiguracjach. Będąc w Osace, z pewnością spróbujemy go nie raz, z racji że to właśnie tutaj się narodziło.

    Wyjazd do Japonii i degustacja udon

    Udon

    To najgrubszy z makaronów dostępnych na japońskich straganach. Wariantów udonu, tak jak ramenu istnieją tysiące, ale w standardowym pakiecie podawany jest na bulione dashi z sosem sojowym i mirinem. Ulubione danie pracowników japońskich korporacji i studentów.

    Wyprawa do Japonii i Fugu dla odważnych

    Fugu

    Jest to unikalna potrawa na skalę światową, jako że przygotowywana jest z ryby, której mięso bywa śmiertelnie trujące. Rybę tą przygotowywać mogą tylko specjalnie przeszkoleni kucharze z wielkim doświadczeniem. Najczęściej podawana jako sashimi.

    Sake - japoński alkohol

    Sake

    To napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu. Często określany po japońsku jako nihonshu (w odróżnieniu od „sake”, które w języku japońskim może również odnosić się ogólnie do alkoholu), napój cieszy się dużą popularnością i jest świetnym uzupełnieniem japońskiego posiłku.