JAPONIA
per person
Kulinarna wycieczka do Japonii z Mochiko
Japonia to kraj, który przykłada wielką wagę do jedzenia i jego prezentacji, co przekłada się na niespotykane nigdzie indziej na świecie, kulinarne arcydzieło. To miejsce, w którym ulice tętnią życiem, a powietrze nabrzmiałe jest od aromatu skwierczących yakitori, przesiąknięte umami ramenu i słodkich nut świeżo przygotowanego mochi. Wyruszenie w kulinarną wyprawę po Japonii to nie tylko zaspokojenie głodu; to głęboka eksploracja kultury, tradycji i rzemiosła wplecionego w każdy kęs.
Podczas wycieczki kulinarnej do Japonii z Szamane zwiedzisz najciekawsze japońskie miasta. Zagłębisz się w sztukę kulinarną dzięki samodzielnemu przygotowywaniu potraw i wizytom w miejscach, w których stołują się lokalni smakosze. Nie zabraknie kąpieli w tradycyjnym onsenie, spotkania z mnichami czy odwiedzin w japońskich świątyniach, zamkach i ogrodach.
Japońska kultura jedzenia to rytuały pielęgnowane od stuleci. Od skrupulatnych ceremonii herbacianych po precyzję w przygotowywaniu sushi, każda tradycja kulinarna przesiąknięta jest wielowiekowymi zwyczajami i etykietami, oferując wgląd w duszę społeczeństwa. Poza rozkoszami dla podniebienia, nasz wyjazd kulinarny do Japonii to niepowtarzalna okazja do nawiązania kontaktu z mieszkańcami przy okazji wspólnych doświadczeń takich jak warsztaty gotowania, których w programie nie może zabraknąć.
Wycieczka do Japonii z biurem podróży Szamane organizowana jest we współpracy z Martą Skorupską, pasjonatką kuchni japońskiej, autorką bloga Mochiko i książki pt. „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.
Terminy Wyjazdów
30.10 - 12.11.2024 (BRAK MIEJSC!)
03.04 - 16.04.2025
29.10 - 11.11.2025
14 Dni
8 - 13 osób
Cena: 14 900 zł + lot
Tokio - Asakusa | Tsukiji | Shibuya
Nasz wyjazd do Japonii rozpoczniemy od Tokio, stolicy Japonii i największej metropolii na świecie. Odwiedzisz pędzące, futurystyczne miasto poprzecinane pięknem spokojnych, tradycyjnych ogrodów i świątyń. Czeka na Ciebie ogrom bodźców dźwiękowych i świetlnych, których nie poczujesz nigdzie indziej, nie zapominając o kultowych knajpkach pochowanych w wąskich uliczkach, w których zasmakujesz w lokalnych specjałach.
Tokio - Asakusa | Tsukiji | Shibuya
Nasz wyjazd do Japonii rozpoczniemy od Tokio, stolicy Japonii i największej metropolii na świecie. Odwiedzisz pędzące, futurystyczne miasto poprzecinane pięknem spokojnych, tradycyjnych ogrodów i świątyń. Czeka na Ciebie ogrom bodźców dźwiękowych i świetlnych, których nie poczujesz nigdzie indziej, nie zapominając o kultowych knajpkach pochowanych w wąskich uliczkach, w których zasmakujesz w lokalnych specjałach.
Kioto i Himeji - Podróż przez japońską kulturę i tradycje
Dawna stolica cesarstwa to bogate dziedzictwo kulturowe i spokojna, uduchowiona atmosfera. Odkryjesz tutaj historię i kulturę Japonii oglądając stare świątynie i sanktuaria. Przespacerujesz się przez klimatyczne dzielnice drewnianych domków i weźmiesz udział w ceremonii herbacianej. Odwiedzisz także najlepiej zachowany przykład japońskiej architektury - zamek białej czapli - Himeji wpisany na listę Unesco.
Kioto i Himeji - Podróż przez japońską kulturę i tradycje
Dawna stolica cesarstwa to bogate dziedzictwo kulturowe i spokojna, uduchowiona atmosfera. Odkryjesz tutaj historię i kulturę Japonii oglądając stare świątynie i sanktuaria. Przespacerujesz się przez klimatyczne dzielnice drewnianych domków i weźmiesz udział w ceremonii herbacianej. Odwiedzisz także najlepiej zachowany przykład japońskiej architektury - zamek białej czapli - Himeji wpisany na listę Unesco.
Kuchnia japońska - Podróż przez japońskie smaki
Jedna z najzdrowszych kuchni świata ma niezwykle wiele do zaoferowania. Od doskonale znanych nam sushi i ramenów, po różnorodne udony, sashimi, takoyaki czy wytworność kuchni kaiseki. Kuchnia japońska ma bogatą historię, którą najlepiej poznać, poprzez degustacje w lokalnych izakayach, wraz z naszym przewodnikiem pasjonatem, który pomoże Ci poznać tutejsze smaki.
Kuchnia japońska - Podróż przez japońskie smaki
Jedna z najzdrowszych kuchni świata ma niezwykle wiele do zaoferowania. Od doskonale znanych nam sushi i ramenów, po różnorodne udony, sashimi, takoyaki czy wytworność kuchni kaiseki. Kuchnia japońska ma bogatą historię, którą najlepiej poznać, poprzez degustacje w lokalnych izakayach, wraz z naszym przewodnikiem pasjonatem, który pomoże Ci poznać tutejsze smaki.
Wyprawa na japońską prowincję - Hakone, Fuji i wzgórze Koya
Hakone i Koya to dwa najbardziej urzekające miejsca w Japonii, oferujące wyjątkowe doświadczenia przesiąknięte duchowością i pięknymi krajobrazami. Odwiedzisz dolinę Owakudani słynącą z siarkowych kraterów i czarnych jajek, które przedłużają życie o 7 lat! Stąd roztacza się piękny widok na symbol Japonii - górę Fuji. Wzgórze Koya San to centrum japońskiego buddyzmu Shingon, w którym spędzisz noc w klasztorze otoczonym starożytnymi drzewami cedrowymi.
Wyprawa na japońską prowincję - Hakone, Fuji i wzgórze Koya
Hakone i Koya to dwa najbardziej urzekające miejsca w Japonii, oferujące wyjątkowe doświadczenia przesiąknięte duchowością i pięknymi krajobrazami. Odwiedzisz dolinę Owakudani słynącą z siarkowych kraterów i czarnych jajek, które przedłużają życie o 7 lat! Stąd roztacza się piękny widok na symbol Japonii - górę Fuji. Wzgórze Koya San to centrum japońskiego buddyzmu Shingon, w którym spędzisz noc w klasztorze otoczonym starożytnymi drzewami cedrowymi.
Czego doświadczysz na wycieczce do Japonii z Szamane?
- Odwiedzisz najważniejsze miejsca w Tokio m.in: Świątynię Meiji, dzielnice Harajuku, Shibuya i Asakusa
- Zobaczysz stolicę Japonii z tarasu widokowego położonego na wysokości 202 metrów
- Doświadczysz kulinarnego zachwytu w licznych izakayach, japońskich odpowiednikach tapas barów
- Wsiądziesz w ultraszybki pociąg Shinkansen, aby przemieszczać się pomiędzy miastami
- Spędzisz noc w buddyjskim klasztorze m.in. biorąc udział w ceremonii i medytując
- Wstąpisz na sławny targ Tsukiji, gdzie zasmakujesz w lokalnym street foodzie
- Zobaczysz piękno japońskiej architektury podziwiając zamek białej czapli – Himeji
- Odwiedzisz muzeum ramenu i nauczysz się przygotowywać ten sławny japoński makaron podczas warsztatów
- Zjesz sławne „sushi z taśmy”
- Zobaczysz magiczną górę Fuji (jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające)
- Przejedziesz gondolą nad siarkową doliną Owakudani i skosztujesz czarnych jajek (przedłużają życie o 7 lat!)
- Zrelaksujesz się w tradycyjnym onsenie – naturalnych gorących źródłach
- Nauczysz się przygotowywać sushi na warsztatach pod okiem specjalisty
- Zobaczysz walkę sumo i dowiesz się więcej o tym sporcie
- Odwiedzisz Dotonbori w Osace – królestwo japońskiego streetfoodu! – w menu takoyaki, okonomiyaki i inne -yaki.
- Wstąpisz na Kuromon Ichiba Market – targ zwany “kuchnią Osaki”
- Weźmiesz udział w ceremonii herbacianej
- Spróbujesz wyśmienitej wołowiny w samym Kobe
- Zobaczysz Fushimi Inari – chram szintoistyczny słynący z tysięcy bram torii
- Odwiedzisz Arashiyamę w Kyoto– miejsce słynące z bambusowego gaju
- Złożysz wizytę w dawnej stolicy Japonii – Nara, gdzie pogłaskasz urocze jelonki
Gdzie śpimy?
Hotele w Japonii charakteryzują się minimalizmem i niewielkimi rozmiarami pokoi. Na tę wyprawę do Japonii wybraliśmy sprawdzone miejsca, w których zrelaksujemy się po całym dniu kulinarnych eksploracji. W Tokio zamieszkamy w wieżowcu w nowoczesnej dzielnicy, a w Kioto w designerskim hotelu w samym centrum, ponadto jedną noc spędzimy w tradycyjnym buddyjskim klasztorze.
Cena zawiera:
Cena nie zawiera:
Uwaga!
Ze względu na dużą ilość jedzenia do spróbowania w Tokio, nie mamy zapewnionego śniadania w hotelu. Każdy dzień w Tokio rozpoczynamy eksploracją lokalnych targów i knajpek dlatego duże hotelowe śniadania nie będą nam potrzebne. Opcjonalnie w hotelu lub okolicznych kawiarniach istnieje możliwość zakupienia kawy czy niewielkich śniadaniowych przekąsek.
Do tradycyjnych japońskich onsenów nie mają wstępu osoby z tatuażami. Taki onsen odwiedzimy dnia 6. podczas wycieczki do Hakone. Alternatywnie posiadacze tatuaży mogą skorzystać z jednego z onsenów „tattoo friendly” podczas czasu wolnego w Tokio lub Kioto. Plan zostanie ustalony z takimi uczestnikami indywidualnie.
Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu. Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.
Rezerwując wyprawę do Japonii z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.
Zapisy i płatność
Krok 1
Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy.
Krok 2
I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 4900 zł
Krok 3
Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.
Krok 4
II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 10000 zł
Wyjazd poprowadzi
Marta „Mochiko” Skorupska
Japonię w poszukiwaniu najlepszego jedzenia przemierzyła 12 razy. I nadal uważa, że wciąż nie spróbowała wszystkiego.
Autorka bloga Mochiko.pl i książki o ramenie „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.
W kuchni japońskiej najbardziej kocha dym, fermentację, zatłoczone izakaye i zieloną herbatę. Zjecie z nią nie tylko ramen i sushi, ale i mnóstwo lokalnych i sezonowych dań, o których wcześniej nie słyszeliście. Kto wie, może przekona Was do nattō, shirako i uni?
Co mówią o nas uczestnicy?
Formularz zgłoszeniowy
Wylot z Warszawy
Tokio: pierwsze spotkanie z kuchnią japońską
Tokio: nowoczesne Shinjuku, Shibuya i Harayuku
- Po śniadaniu ruszamy na pierwszą wycieczkę po Tokio. Odwiedzimy budynek Tokyo Metropolitan Government. Z jego tarasów zlokalizowanych na wysokości 202 metrów, rozciąga się wspaniały widok na całe Tokio. To idealne miejsce, żeby pokazać rozmiar jednego z największych miast na świecie.
- Odwiedzimy klasyczny ogród japoński Shinjuku Gyoen National Garden – oaza w centrum zatłoczonego miasta. To jedno z najlepszych miejsc w Tokio do podziwiania momiji czyli czerwieniących się liści klonów.
- Świątynia Meiji Jingu – najważniejszy chram szintoistyczny, Dla Japończyków jest popularnym sanktuarium zawierania ślubów, składania pierwszych, noworocznych wizyt hatsumōde, święta dzieci Shichi-go-san.
- Lunch – tradycyjny lunch w formie teishoku czyli zestawu lunchowego: zupa misoshiru, danie główne (najczęściej smażone mięso/krewetki lub warzywa w tempurze/ryba), pikle, ryż/makaron.
- Harajuku i Takeshita Street – słodki street food w dzielnicy, w której mieszczą się najbardziej zwariowane butiki, modne sklepy i miejsca popularne wśród japońskich nastolatków z różnych subkultur.
- Spacer do dzielnicy Shibuya. Tutaj zobaczymy najbardziej zatłoczone przejście dla pieszych, czyli Shibuya Crossing i opowiemy o legendarnym psie Hachiko.
- Kolacja w jednej z lokalnych izakai – spróbujemy tego, co Japończycy robią po pracy: przy piwie, sake i umeshu zjemy kolację składającą się z mnóstwa małych dań, którymi łatwo i z przyjemnością można się dzielić (smażony kurczak, sashimi, szaszłyki yakitori, yakisoba czyli smażony makaron z dodatkami).
Tokio: Market Tsukiji, luksusowa dzielnica Ginza
- Rano (po niewielkim śniadaniu) odwiedzimy dawny, najsłynniejszy targ rybny, gdzie aktualnie można znaleźć niezliczone małe sushi bary, stoiska z tradycyjnymi produktami, popularne przekąski – takie jak szaszłyki z wołowiny wagyu, omlety tamagoyaki, świeże sushi i owoce morza, słodki węgorz unagi kabayaki, grillowany tuńczyk, urocze słodkie daifuku z pastą z anko i truskawką i mnóstwo innych przekąsek.
- Z pełnymi brzuchami ruszymy spacerem w stronę luksusowej dzielnicy Ginza. Po drodze odwiedzając świątynię buddyjską Honganji – w bardzo nietypowym, bo indyjskim stylu.
- Zajrzymy do teatru kabuki czyli Kabuki-za – tradycyjny budynek wpasowany jest między nowoczesne drapacze chmur. Zajrzymy na chwilę na niewielką wystawę poświęconą temu rodzajowi sztuki teatralnej oraz do niewielkiego ogrodu ukrytego na dachu wieżowca. Tuż obok znajduje się tradycyjna herbaciarnia z dobrym sklepem z herbatą.
- Stąd już tylko krok do depachika czyli ekskluzywnych hal spożywczych ukrytych na podziemnych piętrach eleganckich domów towarowych takich jak Matsuya, Ginza Six i Mitsukoshi. Od gorących dań, przez przekąski do deserów. Uczta dla oczu i podniebienia.
- Przejdziemy do stacji Tokio i w podziemiach sprawdzimy, jak wyglądają dworcowe restauracje i sklepy z pamiątkami (tradycja omiyage, czyli „jedzeniowe” pamiątki), ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych słodyczy. Zajrzymy do sklepu, w którym dostępne są omiyage ze wszystkich regionów Japonii. Zajrzymy na Ramen Street – zaułek w podziemiach dworca, gdzie zlokalizowanych jest kilka ramen barów z różnych regionów.
- Powrót na kolację w okolice hotelu (yakiniku czyli grillowanie przy stole). Może również karaoke? ;)
Jokohama: Muzeum ramenu i warsztaty, Chinatown
- Po (niewielkim) śniadaniu przejazd do stacji Shin-Yokohama.
- Muzeum Ramenu: Warsztaty, na których nauczymy się robić makaron ramen metodą aodake uchi. Makaron można zjeść na miejscu :) Na miejscu dowiemy się o historii dania, przespacerujemy się uliczką stylizowaną na dawne Tokio, zjemy rameny w wybranych ramenya – różne style dania w zależności od miejsca.
- Przejazd do chińskiej dzielnicy. Spacer po Chinatown: bubble tea, smażone kurczaki, chińskie pierożki i inne przekąski.
- Spacer malowniczym nadbrzeżem do dzielnicy Minatomirai.
- Wizyta w Cup Noodles Museum gdzie indywidualnie przygotujemy swój instant kubek z ramenem.
- Powrót do Tokio na kolację – kaiten sushi (czyli sushi z taśmy)
Fuji-san, dolina Owakudani i czarne jajka
- Wystartujemy rano (po śniadaniu) ze stacji Shinjuku w stronę miasteczka Hakone, z którego rozpościera się widok na górę Fuji - najwyższy szczyt Japonii (jeśli warunki pogodowe na to pozwolą)
- Kolejne etapy pokonujemy lokalnymi pociągami, kolejką górską i gondolową. Czeka nas przejazd nad zapierającą dech w piersiach siarkową doliną Owakudani (uwaga: może się zdarzyć, że ze względu na wysokie stężenie gazów przejazd gondolą będzie niemożliwy). Na stacji Owakudani spróbujemy słynnych czarnych jajek. Legenda głosi, że zjedzenie jednego jajka wydłuża życie o 7 lat.
- Trasa powrotna to rejs widokowy statkiem pirackim po jeziorze Ashi.
- Przejazd autobusem z Motohakone do Hakone-Yumoto. Stąd przejazd małym busem do tradycyjnego onsenu.
- Uwaga – osoby z tatuażami nie mogą wejść do tego onsenu! Czas w onsenie – około 2 godziny.
- Powrót do Tokio. Wieczorna eksploracja Kabukicho – rozrywkowej dzielnicy pełnej małych knajpek i izakai. Powrót do hotelu.
Tokio: malownicza Asakusa, warsztaty sushi i wieczór sumo
- Po śniadaniu ostatni dzień w Tokio zaczniemy od spaceru po dzielnicy Asakusa – świątynia Senso-ji, słynna uliczka Nakamise-dori z pamiątkami i przekąskami oraz najlepszy w Tokio melon pan.
- Weźmiemy udział w warsztatach robienia Sushi pod okiem lokalnych specjalistów!
- A po nich udamy się na zakupy na najsłynniejszą ulicę dla kucharzy: Kappabashi. Miseczki, czarki, akcesoria kuchenne, najlepsze na świecie obieraczki do warzyw (można kupić na pamiątkę na przykład w formie breloczków, magnesów czy biurowych gadżetów).
- Na kolację udamy się na wieczór sumo gdzie podpatrzymy walczących zapaśników i dowiemy się więcej o tej fascynującej tradycji.
Buddyjski klasztor na górze Kōya-san
- Rano nadanie bagaży do hotelu w Kioto, zabieramy ze sobą rzeczy tylko na jedną noc w Koyasan - buddyjskim klasztorze.
- Przesiadka w Osace na transfer do Koyasan. Lunch, zameldowanie w klasztorze, spacer po okolicy, kolacja (wegańska kuchnia buddyjska shojin ryori), nocny spacer z mnichem po cmentarzu Okuno-in. Ceremonia ognia. W klasztorze możliwość skorzystania z łaźni sento, wzięcia udziału w medytacji zazen.
Osaka: królestwo street foodu
- Rano udział w porannym nabożeństwie buddyjskim i śniadanie. Przejazd do Osaki.
- Od razu zaczynamy z tematem w Osace najważniejszym: jedzeniem! Na pierwszy ogień idzie Dotonbori – królestwo japońskiego street foodu. Będzie tłumnie i będzie jedzone: takoyaki i okonomiyaki i inne -yaki. Po takoyaki staniemy w kolejce, a okonomiyaki zjemy w jednej z restauracji.
- Spacer nad malowniczym kanałem, obowiązkowe zdjęcie słynnego neonu Glico, pasaż handlowy Shinsaibashi, gdzie spróbujemy cudownych tart od Pablo i japońskich serników Rikuro.
- Następnie niespiesznie, zahaczając o Hozenji Yokocho – wąską, brukowaną i bardzo klimatyczną uliczkę, pełną małych knajpek – przejdziemy na targ Kuromon.
- Kuromon Ichiba Market to miejsce, które nazywane jest „kuchnią Osaki”. Targ ze świeżymi owocami morza, warzywami, przeróżnymi produktami spożywczymi, akcesoriami. Znajduje się tutaj w przybliżeniu 150 stoisk i sklepów, a około połowa z nich specjalizuje się w rybach i owocach morza. Zazwyczaj mocno zatłoczony. Popularny wśród lokalsów, szefów kuchni i turystów. Na wielu stoiskach można od razu spróbować dań przygotowanych na miejscu. Spróbujemy odenu (warzywa i dodatki gotowane w wywarze dashi – danie bardzo popularne wśród Japończyków w chłodne dni).
- Kolację złapiemy sobie sami w pobliskiej Zauo Fishing Restaurant. Powrót do hotelu.
Kioto: Fushimi Inari i ceremonia herbaciana w dzielnicy gejsz
- Po bardzo wczesnym śniadaniu jedziemy do Fushimi Inari – chramu szintoistycznego słynącego z tysięcy bram tori.
- Następnie kierujemy na targ Nishiki – najsłynniejszy kiotyjski targ z lokalnymi przysmakami. Mnóstwo sklepików i stoisk idealnych, żeby zaopatrzyć się w jedzeniowe pamiątki – posypki do ryżu, pałeczki.
- Na lunch wybierzemy do restauracji z kuchnią yoshoku. To japońska interpretacja kuchni zachodniej – zjemy omurice, czyli omlet rozlewający się na ryżu. Danie, które wielu Japończykom kojarzy się z dzieciństwem i jest typowym „soul food”.
- Ceremonia herbaciana z Kimiko Yamamoto
- Odwiedzimy świątynię Kiyomizudera i pójdziemy na spacer przez dzielnicę Gion i Pontocho. Kolacja w lokalnej izakayi. Jeśli się nam poszczęści, może uda się nam wypatrzeć geiko lub maiko?
Kioto: bambusowy gaj Arashiyama
- Rano po śniadaniu ruszamy Arashiyamy – słynącej z gaju bambusowego.
- Zajrzymy do Monkey Park Iwatayama, skąd rozpościera się piękny widok na Kioto i tym razem to nie my, a małpy będą jadły ;)
- Odwiedzimy świątynię Tenryu-ji z niezwykłym ogrodem i Okochi Sanso Garden popijając czarkę herbaty matcha. Arashiyama słynie ze wspaniałego, miękkiego tofu, dlatego na lunch wybierzemy się do restauracji serwującej tofu w różnych odsłonach. Cały zestaw zazwyczaj składa się z kociołka świeżego miękkiego tofu, ryżu, makaronu gryczanego, warzyw w tempurze i inne warzywnych dodatków.
- Na kolację wybierzemy się do Kyoto Ramen Koji.
jelonki w Nara, Uji i kolacja z sake
- Po śniadaniu ruszamy do Nary. To pierwsza stolica Japonii – słynie z ogromnego posągu Buddy, oswojonych jelonków i uroczego klimatu małego miasteczka. Tu spróbujemy mochi w słynnym sklepie Nakatanidou. Odwiedzimy świątynię Todai-ji.
- Następnie zatrzymamy się na chwilę w Uji – miasteczku słynącym z japońskiej zielonej herbaty. Będzie można tutaj zjeść wspaniałe desery parfait i mnóstwo innych słodyczy, kupić najlepszej jakości zieloną herbatę.
- Kolacja w Fushimi Sake Village – izakaya z ogromnym wyborem sake z 18 lokalnych warzelni i z bardzo dobrym jedzeniem.
Himeji, Kobe, przejazd na lotnisko w Osace
- Po śniadaniu wymeldowujemy się z hotelu i prywatnym busem jedziemy do Himeji, gdzie zwiedzimy przepiękny Zamek Białej Czapli.
- Po spacerze i czarce herbaty w otaczającym zamek japońskim ogrodzie, udamy się na relaks do Arima Onsen - gorących źródeł z ponad tysiącletnią tradycją (tattoo friendly).
- Pożegnalną kolację zjemy w Kobe, gdzie spróbujemy słynnej wołowiny. Będzie to idealne zakończenie naszej kulinarnej wyprawy do Japonii.
- Przejazd na lotnisko i wieczorny wylot do Polski
Powrót
Co zjeść w Japonii?
Kuchnia japońska jest znana na całym świecie dzięki takim legendarnym daniom jak sushi czy ramen. Potrawy przygotowywane w kraju kwitnącej wiśni to synonim świeżości, sezonowości i przede wszystkim zdrowotności, jako że bardzo dużo potraw spożywa się na surowo lub z niewielką obróbką termiczną. Tutaj wspólne spożywanie posiłku traktowane jest jako rytuał i nigdy nie powinno być lekceważone. Poniżej przedstawiamy przedsmak przed podróżą do Japonii, w której spróbujemy tych i jeszcze kilkudziesięciu innych kulinarnych dzieł sztuki.
Sushi
Najpopularniejszy towar eksportowy Japonii i danie, które może być przygotowane na milion sposobów i wariantów smakowych. Oczywiście podstawą każdego sushi jest kleisty ryż z dodatkiem octu ryżowego, a także kawałek ryby. Dodatkowo dodaje się np. wodorosty nori czy różnorodne warzywa i dodatki.
Sashimi
To japoński klasyk, w którym świeżość gra pierwsze skrzypce. Sashimi to nic innego jak surowe kawałki ryby podane z ostrym chrzanem japońskim wasabi i sosem sojowym. W ten sposób podaje się głównie ryby słonowodne jak i owoce morza.
Ramen
Bardzo popularny w Japonii jak i poza jej granicami, powszechnie uznawany za fast food. Jest to miska makaronu w aromatycznym bulione na bazie pasty miso lub drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wizyta w Japonii nie może być kompletna bez zjedzenie przynajmniej kilku różnych ramenów!
Wagyu
Sławna na cały świat japońska wołowina, która powala unikalnym smakiem, jak również ceną. Najlepiej spróbować kawałków smażonych na grillu teppanyaki. Satysfakcja z rozpływającego się w ustach mięsa gwarantowana.
Takoyaki
Najpopularniejszy streetfood z ulic Osaki i Kyoto. Kulki wypełnione tempurą, posiekaną szalotką i kawałkami ośmiornicy. Kulki mają tłustą i maślaną konsystencję, którą dodatkowo wzbogaca się majonezem i sosem na bazie sosu sojowego. Kaloryczna bomba warta uwagi!
Okonomiyaki
Z wyglądu przypominają najbardziej grube naleśniki, które najczęściej podawane są z wołowiną, krewetkami, warzywami i serem, w dowolnych konfiguracjach. Będąc w Osace, z pewnością spróbujemy go nie raz, z racji że to właśnie tutaj się narodziło.
Udon
To najgrubszy z makaronów dostępnych na japońskich straganach. Wariantów udonu, tak jak ramenu istnieją tysiące, ale w standardowym pakiecie podawany jest na bulione dashi z sosem sojowym i mirinem. Ulubione danie pracowników japońskich korporacji i studentów.
Fugu
Jest to unikalna potrawa na skalę światową, jako że przygotowywana jest z ryby, której mięso bywa śmiertelnie trujące. Rybę tą przygotowywać mogą tylko specjalnie przeszkoleni kucharze z wielkim doświadczeniem. Najczęściej podawana jako sashimi.
Sake
To napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu. Często określany po japońsku jako nihonshu (w odróżnieniu od „sake”, które w języku japońskim może również odnosić się ogólnie do alkoholu), napój cieszy się dużą popularnością i jest świetnym uzupełnieniem japońskiego posiłku.