+48690170051

Wycieczka kulinarna do Japonii

JAPONIA

JAPONIA

per person

Wyjazd kulinarny do Japonii

Japonia to kraj, który przykłada wielką wagę do jedzenia i jego prezentacji, co przekłada się na niespotykane nigdzie indziej na świecie, kulinarne arcydzieło. To miejsce, w którym ulice tętnią życiem, a w powietrze nabrzmiałe jest od aromatu skwierczących yakitori, przesiąknięte umami ramenu i słodkich nut świeżo przygotowanego mochi. Wyruszenie w kulinarną podróż po Japonii to nie tylko zaspokojenie głodu; to głęboka eksploracja kultury, tradycji i rzemiosła wplecionego w każdy kęs.

Japońska kultura jedzenia to rytuały pielęgnowane od stuleci. Od skrupulatnych ceremonii herbacianych po precyzję w przygotowywaniu sushi, każda tradycja kulinarna przesiąknięta jest wielowiekowymi zwyczajami i etykietami, oferując wgląd w duszę społeczeństwa. Poza rozkoszami dla podniebienia, nasz wyjazd kulinarny do Japonii to niepowtarzalna okazja do nawiązania kontaktu z mieszkańcami przy okazji wspólnych doświadczeń takich jak warsztaty gotowania, których w programie nie może zabraknąć.

Podczas wyjazdu kulinarnego z Szamane zwiedzimy najciekawsze japońskie miasta. Zagłębimy się w sztukę kulinarną dzięki samodzielnemu przygotowywaniu potraw i wizytom w miejscach, w których stołują się lokalni smakosze. Nie zabraknie kąpieli w tradycyjnym onsenie, spotkania z mnichami czy odwiedzin w japońskich świątyniach, zamkach i ogrodach.

Wyjazd organizowany jest we współpracy z Martą Skorupską, pasjonatką kuchni japońskiej, autorką bloga Mochiko i książki pt. „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.

Wyjazd kulinarny do Japonii

Terminy Wyjazdów

30.10.2024 - 12.11.2024

14 Dni
8 - 12 osób

Cena: 14 900 zł + lot

Japonia to kraj, który przykłada wielką wagę do jedzenia i jego prezentacji, co przekłada się na niespotykane nigdzie indziej na świecie, kulinarne arcydzieło. To miejsce, w którym ulice tętnią życiem, a w powietrze nabrzmiałe jest od aromatu skwierczących yakitori, przesiąknięte umami ramenu i słodkich nut świeżo przygotowanego mochi. Wyruszenie w kulinarną podróż po Japonii to nie tylko zaspokojenie głodu; to głęboka eksploracja kultury, tradycji i rzemiosła wplecionego w każdy kęs.

Japońska kultura jedzenia to rytuały pielęgnowane od stuleci. Od skrupulatnych ceremonii herbacianych po precyzję w przygotowywaniu sushi, każda tradycja kulinarna przesiąknięta jest wielowiekowymi zwyczajami i etykietami, oferując wgląd w duszę społeczeństwa. Poza rozkoszami dla podniebienia, nasz wyjazd kulinarny do Japonii to niepowtarzalna okazja do nawiązania kontaktu z mieszkańcami przy okazji wspólnych doświadczeń takich jak warsztaty gotowania, których w programie nie może zabraknąć.

Podczas wyjazdu kulinarnego z Szamane zwiedzimy najciekawsze japońskie miasta. Zagłębimy się w sztukę kulinarną dzięki samodzielnemu przygotowywaniu potraw i wizytom w miejscach, w których stołują się lokalni smakosze. Nie zabraknie kąpieli w tradycyjnym onsenie, spotkania z mnichami czy odwiedzin w japońskich świątyniach, zamkach i ogrodach.

Wyjazd organizowany jest we współpracy z Martą Skorupską, pasjonatką kuchni japońskiej, autorką bloga Mochiko i książki pt. „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.

Terminy Wyjazdów

30.10.2024 - 12.11.2024

14 Dni
8 - 12 osób

Cena: 14 900 zł + lot

Czego spróbujesz?

  • Odwiedzisz najważniejsze miejsca w Tokio m.in: Świątynię Meiji, dzielnice Harajuku, Shibuya i Asakusa
  • Zobaczysz stolicę Japonii z tarasu widokowego położonego na wysokości 202 metrów
  • Doświadczysz kulinarnego zachwytu w licznych izakayach, japońskich odpowiednikach tapas barów
  • Wsiądziesz w ultraszybki pociąg Shinkasen, aby przemieszczać się pomiędzy miastami
  • Spędzisz noc w buddyjskim klasztorze m.in. biorąc udział w ceremonii i medytując
  • Wstąpisz na sławny targ Tsukiji, gdzie zasmakujesz w lokalnym street foodzie
  • Zobaczysz piękno japońskiej architektury podziwiając pałac Himeji
  • Odwiedzisz muzeum ramenu i nauczysz się przygotowywać ten sławny japoński makaron podczas warsztatów
  • Zjesz sławne „sushi z taśmy”
  • Zobaczysz magiczną górę Fuji (jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające)
  • Przejedziesz gondolą nad siarkową doliną Owakudani i skosztujesz czarnych jajek (przedłużają życie o 7 lat!)
  • Zrelaksujesz się w tradycyjnym onsenie – naturalnych gorących źródłach
  • Nauczysz się przygotowywać sushi na warsztatach pod okiem specjalisty
  • Zobaczysz walkę sumo i dowiesz się więcej o tym sporcie
  • Odwiedzisz Dotonbori w Osace – królestwo japońskiego streetfoodu! – w menu takoyaki, okonomiyaki i inne -yaki.
  • Wstąpisz na Kuromon Ichiba Market – targ zwany “kuchnią Osaki”
  • Weźmiesz udział w ceremonii herbacianej
  • Spróbujesz wyśmienitej wołowiny w samym Kobe
  • Zobaczysz Fushimi Inari – chram szintoistyczny słynący z tysięcy bram tori
  • Odwiedzisz Arashiyamę w Kyoto– miejsce słynące z bambusowego gaju
  • Złożysz wizytę w dawnej stolicy Japonii – Nara, gdzie pogłaskasz urocze jelonki

Gdzie śpimy?

Hotele w Japonii charakteryzują się minimalizmem i niewielkimi rozmiarami pokoi. Na tę wyprawę wybraliśmy sprawdzone miejsca, w których zrelaksujemy się po całym dniu kulinarnych eksploracji. W Tokio zamieszkamy w wieżowcu w nowoczesnej dzielnicy, w Kioto w designerskim hotelu w samym centrum, ponadto jedną noc spędzimy w tradycyjnym buddyjskim klasztorze.

Cena zawiera:

Odkrywanie Japonii i kuchni japońskiej z Martą Skorupską, autorką bloga Mochiko.pl i książki ``Ramen. Moja podróż. Mój smak``

6 noclegów z Tokio w pokojach 2 osobowych (bez śniadań)

1 nocleg w tradycyjnym buddyjskim klasztorze (pokoje dwuosobowe z kolacją i śniadaniem w cenie)

4 noclegi w Kioto (pokoje dwuosobowe ze śniadaniami)

Wszystkie atrakcje opisane w planie w zakładce ``Dzień po dniu`` (w tym zwiedzanie największych atrakcji Japonii jak Fushimi Inari, Arashiyama, jelonki w Nara, Shibuya crossing, dzielnica gejsz w Kioto, najpiękniejsze świątynie i japońskie ogrody)

Bilety wstępu wynikające z programu

Transfery lotniskowe prywatnymi busami

Międzymiastowe przejazdy pociągami (w tym 2 przejazdy szybkim pociągiem Shinkansen)

Warsztaty ramenowe w Muzeum Ramenu w Yokohamie (lunch w cenie)

Warsztaty robienia sushi (lunch w cenie)

Ceremonia herbaciana w Kioto

Pokaz sumo połączony z tradycyjną, japońską kolacją

Całodniową wycieczkę do Hakone (przejażdżka gondolą, rejs statkiem po jeziorze Ashi, wizyta w onsenie)

Całodniową wycieczkę do Himeji i Kobe

Opiekę polskiego pilota

Ubezpieczenie podróżne KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Obowiązkowa składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych Warszawa-Tokio i Osaka-Warszawa (ok 4000 - 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi powyżej (prognozowany koszt ok. 50 USD/dzień)

Przejazdów metrem w Tokio, Jokohamie, Kioto i Osace (ok. 6zł za przejazd)

Dodatkowych wydatków własnych (pamiątki)

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (4000 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji

Uwaga!

Ze względu na dużą ilość jedzenia do spróbowania w Tokio, nie mamy zapewnionego śniadania w hotelu. Każdy dzień w Tokio rozpoczynamy eksploracją lokalnych targów i knajpek dlatego duże hotelowe śniadania nie będą nam potrzebne. Opcjonalnie w hotelu lub okolicznych kawiarniach istnieje możliwość zakupienia kawy czy niewielkich śniadaniowych przekąsek.

Do tradycyjnych japońskich onsenów nie mają wstępu osoby z tatuażami. Taki onsen odwiedzimy dnia 6. podczas wycieczki do Hakone. Alternatywnie posiadacze tatuaży mogą skorzystać z jednego z onsenów „tattoo friendly” podczas czasu wolnego w Tokio lub Kioto. Plan zostanie ustalony z takimi uczestnikami indywidualnie.

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu. Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 4900 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 10000 zł

Wyjazd poprowadzi

Marta „Mochiko” Skorupska

Japonię w poszukiwaniu najlepszego jedzenia przemierzyła 12 razy. I nadal uważa, że wciąż nie spróbowała wszystkiego.

Autorka bloga Mochiko.pl i książki o ramenie „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.

W kuchni japońskiej najbardziej kocha dym, fermentację, zatłoczone izakaye i zieloną herbatę. Zjecie z nią nie tylko ramen i sushi, ale i mnóstwo lokalnych i sezonowych dań, o których wcześniej nie słyszeliście. Kto wie, może przekona Was do nattō, shirako i uni?

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Zbiórka na lotnisku w Warszawie i wylot do Tokio z jedną przesiadką.
2
Przylot do Tokio
Transfer do hotelu, szybka kolacja – przekąski z conbini lub okoliczna izakaya. To popularny format sklepów, które dostępne są w Japonii na każdym kroku. Miejsce, które wielokrotnie ratuje zgłodniałych i spragnionych turystów. Onigiri, proste sushi, smażony kurczak i inne dania, które można podgrzać na miejscu. Wspomnimy też, że zimne i gorące napoje można w kilka sekund kupić w jednym z licznych automatów. Warto próbować różnych smaków. Nawet tak nieoczywistych, jak zupa-krem z kukurydzy czy zupa ze słodkiej fasoli adzuki.
3
Tokio – Shinjuku i Shibuya
  • Po śniadaniu ruszamy na pierwszą wycieczkę po Tokio. Odwiedzimy budynek Tokyo Metropolitan Government. Z jego tarasów zlokalizowanych na wysokości 202 metrów, rozciąga się wspaniały widok na całe Tokio. To idealne miejsce, żeby pokazać rozmiar miasta.
  • Odwiedzimy klasyczny ogród japoński Shinjuku Gyoen National Garden – oaza w centrum zatłoczonego miasta. To jedno z najlepszych miejsc w Tokio do podziwiania momiji czyli czerwieniących się liści klonów.
  • Świątynia Meiji Jingu – najważniejszy chram szintoistyczny, Dla Japończyków jest popularnym sanktuarium zawierania ślubów, składania pierwszych, noworocznych wizyt hatsumōde, święta dzieci Shichi-go-san.
  • Lunch – tradycyjny lunch w formie teishoku czyli zestawu lunchowego: zupa misoshiru, danie główne (najczęściej smażone mięso/krewetki lub warzywa w tempurze/ryba), pikle, ryż/makaron. 
  • Harajuku i Takeshita Street – słodki street food w dzielnicy, w której mieszczą się najbardziej zwariowane butiki, modne sklepy i miejsca popularne wśród japońskich nastolatków z różnych subkultur.
  • Spacer do dzielnicy Shibuya. Tutaj zobaczymy najbardziej zatłoczone przejście dla pieszych, czyli Shibuya Crossing i opowiemy o legendarnym psie Hachiko.
  • Kolacja w jednej z lokalnych izakai – spróbujemy tego, co Japończycy robią po pracy: przy piwie, sake i umeshu zjemy kolację składającą się z mnóstwa małych dań, którymi łatwo i z przyjemnością można się dzielić (smażony kurczak, sashimi, szaszłyki yakitori, yakisoba czyli smażony makaron z dodatkami).
4
Tokio - Market Tsukiji, dzielnica Ginza, Depachika
  • Rano (po niewielkim śniadaniu) odwiedzimy dawny, najsłynniejszy targ rybny, gdzie aktualnie można znaleźć niezliczone małe sushi bary, stoiska z tradycyjnymi produktami, popularne przekąski – takie jak szaszłyki z wołowiny wagyu, omlety tamagoyaki, świeże sushi i owoce morza, słodki węgorz unagi kabayaki, grillowany tuńczyk, urocze słodkie daifuku z pastą z anko i truskawką i mnóstwo innych przekąsek.
  • Z pełnymi brzuchami ruszymy spacerem w stronę luksusowej dzielnicy Ginza. Po drodze odwiedzając świątynię buddyjską Honganji – w bardzo nietypowym, bo indyjskim stylu.
  • Zajrzymy do teatru kabuki czyli Kabuki-za – tradycyjny budynek wpasowany jest między nowoczesne drapacze chmur. Zajrzymy na chwilę na niewielką wystawę poświęconą temu rodzajowi sztuki teatralnej oraz do niewielkiego ogrodu ukrytego na dachu wieżowca. Tuż obok znajduje się tradycyjna herbaciarnia z dobrym sklepem z herbatą.
  • Stąd już tylko krok do depachika czyli ekskluzywnych hal spożywczych ukrytych na podziemnych piętrach eleganckich domów towarowych takich jak Matsuya, Ginza Six i Mitsukoshi. Od gorących dań, przez przekąski do deserów. Uczta dla oczu i podniebienia.
  • Przejdziemy do stacji Tokio i w podziemiach sprawdzimy, jak wyglądają dworcowe restauracje i sklepy z pamiątkami (tradycja omiyage, czyli „jedzeniowe” pamiątki), ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych słodyczy. Zajrzymy do sklepu, w którym dostępne są omiyage ze wszystkich regionów Japonii. Zajrzymy na Ramen Street – zaułek w podziemiach dworca, gdzie zlokalizowanych jest kilka ramen barów z różnych regionów.
  • Powrót na kolację w okolice hotelu (yakiniku czyli grillowanie przy stole). Może również karaoke? ;)
5
Jokohama - Muzeum ramenu i warsztaty, Chinatown
  • Po (niewielkim) śniadaniu przejazd do stacji Shin-Yokohama.
  • Muzeum Ramenu: Warsztaty, na których nauczymy się robić makaron ramen metodą aodake uchi. Makaron można zjeść na miejscu :) Na miejscu dowiemy się o historii dania, przespacerujemy się uliczką stylizowaną na dawne Tokio, zjemy rameny w wybranych ramenya – różne style dania w zależności od miejsca.
  • Przejazd do chińskiej dzielnicy. Spacer po Chinatown: bubble tea, smażone kurczaki, chińskie pierożki i inne przekąski.
  • Spacer malowniczym nadbrzeżem do dzielnicy Minatomirai
  • Wizyta w Cup Noodles Museum gdzie indywidualnie przygotujemy swój instant kubek z ramenem.
  • Powrót do Tokio na kolację – kaiten sushi (czyli sushi z taśmy)
6
Fuji-san, dolina Owakudani i czarne jajka
  • Wystartujemy rano (po śniadaniu) ze stacji Shinjuku w stronę miasteczka Hakone, z którego doskonale widać górę Fuji (jeśli warunki pogodowe na to pozwolą)
  • Kolejne etapy pokonujemy lokalnymi pociągami, kolejką górską i gondolową. Czeka nas przejazd nad zapierającą dech w piersiach siarkową doliną Owakudani (uwaga: może się zdarzyć, że ze względu na wysokie stężenie gazów przejazd gondolą będzie niemożliwy). Na stacji Owakudani spróbujemy słynnych czarnych jajek. Legenda głosi, że zjedzenie jednego jajka wydłuża życie o 7 lat.
  • Trasa powrotna to rejs widokowy statkiem pirackim po jeziorze Ashi.
  • Przejazd autobusem z Motohakone do Hakone-Yumoto. Stąd przejazd małym busem do tradycyjnego onsenu.
  • Uwaga – osoby z tatuażami nie mogą wejść do tego onsenu! Czas w onsenie – około 2 godziny.
  • Powrót do Tokio. Wieczorna eksploracja Kabukicho – rozrywkowej dzielnicy pełnej małych knajpek i izakai. Powrót do hotelu.
7
Tokio - Asakusa, warsztaty sushi, Kappabashi, Sumo
  • Po śniadaniu ostatni dzień w Tokio zaczniemy od spaceru po dzielnicy Asakusa – świątynia Senso-ji, słynna uliczka Nakamise-dori z pamiątkami i przekąskami oraz najlepszy w Tokio melon pan.
  • Weźmiemy udział w warsztatach robienia Sushi pod okiem lokalnych specjalistów!
  • A po nich udamy się na zakupy na najsłynniejszą ulicę dla kucharzy: Kappabashi. Miseczki, czarki, akcesoria kuchenne, najlepsze na świecie obieraczki do warzyw (można kupić na pamiątkę na przykład w formie breloczków, magnesów czy biurowych gadżetów).
  • Na kolację udamy się na wieczór sumo gdzie podpatrzymy walczących zapaśników i dowiemy się więcej o tej fascynującej tradycji.
8
Przejazd do Osaki - Koyasan - Klasztor
  • Rano nadanie bagaży do hotelu w Kioto, zabieramy ze sobą rzeczy tylko na jedną noc w Koyasan - buddyjskim klasztorze.
  • Przesiadka w Osace na transfer do Koyasan. Lunch, zameldowanie w klasztorze, spacer po okolicy, kolacja (wegańska kuchnia buddyjska shojin ryori), nocny spacer z mnichem po cmentarzu Okuno-in. Ceremonia ognia. W klasztorze możliwość skorzystania z łaźni sento, wzięcia udziału w medytacji zazen.
9
Przejazd do Osaki
  • Rano udział w porannym nabożeństwie buddyjskim i śniadanie. Przejazd do Osaki.
  • Od razu zaczynamy z tematem w Osace najważniejszym: jedzeniem! Na pierwszy ogień idzie Dotonbori – królestwo japońskiego street foodu. Będzie tłumnie i będzie jedzone: takoyaki i okonomiyaki i inne -yaki. Po takoyaki staniemy w kolejce, a okonomiyaki zjemy w jednej z restauracji.
  • Spacer nad malowniczym kanałem, obowiązkowe zdjęcie słynnego neonu Glico, pasaż handlowy Shinsaibashi, gdzie spróbujemy cudownych tart od Pablo i japońskich serników Rikuro.
  • Następnie niespiesznie, zahaczając o Hozenji Yokocho – wąską, brukowaną i bardzo klimatyczną uliczkę, pełną małych knajpek – przejdziemy na targ Kuromon.
  • Kuromon Ichiba Market to miejsce, które nazywane jest „kuchnią Osaki”. Targ ze świeżymi owocami morza, warzywami, przeróżnymi produktami spożywczymi, akcesoriami. Znajduje się tutaj w przybliżeniu 150 stoisk i sklepów, a około połowa z nich specjalizuje się w rybach i owocach morza. Zazwyczaj mocno zatłoczony. Popularny wśród lokalsów, szefów kuchni i turystów. Na wielu stoiskach można od razu spróbować dań przygotowanych na miejscu. Spróbujemy odenu (warzywa i dodatki gotowane w wywarze dashi – danie bardzo popularne wśród Japończyków w chłodne dni).
  • Kolację złapiemy sobie sami w pobliskiej Zauo Fishing Restaurant. Powrót do hotelu.
10
Kioto
  • Po bardzo wczesnym śniadaniu jedziemy do Fushimi Inari – chramu szintoistycznego słynącego z tysięcy bram tori.
  • Następnie kierujemy na targ Nishiki – najsłynniejszy kiotyjski targ z lokalnymi przysmakami. Mnóstwo sklepików i stoisk idealnych, żeby zaopatrzyć się w jedzeniowe pamiątki – posypki do ryżu, pałeczki.
  • Na lunch wybierzemy do restauracji z kuchnią yoshoku. To japońska interpretacja kuchni zachodniej – zjemy omurice, czyli omlet rozlewający się na ryżu. Danie, które wielu Japończykom kojarzy się z dzieciństwem i jest typowym „soul food”.
  • Ceremonia herbaciana z Kimiko Yamamoto
  • Odwiedzimy świątynię Kiyomizudera i pójdziemy na spacer przez dzielnicę Gion i Pontocho. Kolacja w lokalnej izakayi. Jeśli się nam poszczęści, może uda się nam wypatrzeć geiko lub maiko?
11
Kioto
  • Rano po śniadaniu ruszamy Arashiyamysłynącej z gaju bambusowego. 
  • Zajrzymy do Monkey Park Iwatayama, skąd rozpościera się piękny widok na Kioto i tym razem to nie my, a małpy będą jadły ;)
  • Odwiedzimy świątynię Tenryu-ji z niezwykłym ogrodem i Okochi Sanso Garden popijając czarkę herbaty matcha. Arashiyama słynie ze wspaniałego, miękkiego tofu, dlatego na lunch wybierzemy się do restauracji serwującej tofu w różnych odsłonach. Cały zestaw zazwyczaj składa się z kociołka świeżego miękkiego tofu, ryżu, makaronu gryczanego, warzyw w tempurze i inne warzywnych dodatków.
  • Na kolację wybierzemy się do Kyoto Ramen Koji.
12
Nara i Uji i kolacja z sake
  • Po śniadaniu ruszamy do Nary. To pierwsza stolica Japonii – słynie z ogromnego posągu Buddy, oswojonych jelonków i uroczego klimatu małego miasteczka. Tu spróbujemy mochi w słynnym sklepie Nakatanidou. Odwiedzimy świątynię Todai-ji.
  • Następnie zatrzymamy się na chwilę w Uji – miasteczku słynącym z japońskiej zielonej herbaty. Będzie można tutaj zjeść wspaniałe desery parfait i mnóstwo innych słodyczy, kupić najlepszej jakości zieloną herbatę.
  • Kolacja w Fushimi Sake Villageizakaya z ogromnym wyborem sake z 18 lokalnych warzelni i z bardzo dobrym jedzeniem.
13
Himeji, Kobe, przejazd na lotnisko w Osace
  • Po śniadaniu wymeldowujemy się z hotelu i prywatnym busem jedziemy do Himeji, gdzie zwiedzimy przepiękny Zamek Białej Czapli.
  • Po spacerze i czarce herbaty w otaczającym zamek japońskim ogrodzie, udamy się na relaks do Arima Onsen - gorących źródeł z ponad tysiącletnią tradycją (tattoo friendly).
  • Pożegnalną kolację zjemy w Kobe, gdzie spróbujemy słynnej wołowiny. Będzie to idealne zakończenie naszej kulinarnej podróży do Japonii.
  • Przejazd na lotnisko i wieczorny wylot do Polski
14
Warszawa
Poranny przylot do Warszawy.