+48690170051

Wycieczka kulinarna do Japonii

JAPONIA

JAPONIA

per person

Wyjazd kulinarny do Japonii

Japonia to kraj, który przykłada wielką wagę do jedzenia i jego prezentacji, co przekłada się na niespotykane nigdzie indziej na świecie, kulinarne arcydzieło. To miejsce, w którym ulice tętnią życiem, a w powietrze nabrzmiałe jest od aromatu skwierczących yakitori, przesiąknięte umami ramenu i słodkich nut świeżo przygotowanego mochi. Wyruszenie w kulinarną podróż po Japonii to nie tylko zaspokojenie głodu; to głęboka eksploracja kultury, tradycji i rzemiosła wplecionego w każdy kęs.

Podczas wycieczki kulinarnej do Japonii z Szamane zwiedzisz najciekawsze japońskie miasta. Zagłębisz się w sztukę kulinarną dzięki samodzielnemu przygotowywaniu potraw i wizytom w miejscach, w których stołują się lokalni smakosze. Nie zabraknie kąpieli w tradycyjnym onsenie, spotkania z mnichami czy odwiedzin w japońskich świątyniach, zamkach i ogrodach.

Japońska kultura jedzenia to rytuały pielęgnowane od stuleci. Od skrupulatnych ceremonii herbacianych po precyzję w przygotowywaniu sushi, każda tradycja kulinarna przesiąknięta jest wielowiekowymi zwyczajami i etykietami, oferując wgląd w duszę społeczeństwa. Poza rozkoszami dla podniebienia, nasz wyjazd kulinarny do Japonii to niepowtarzalna okazja do nawiązania kontaktu z mieszkańcami przy okazji wspólnych doświadczeń takich jak warsztaty gotowania, których w programie nie może zabraknąć.

Wyjazd organizowany jest we współpracy z Martą Skorupską, pasjonatką kuchni japońskiej, autorką bloga Mochiko i książki pt. „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.

Wyjazd kulinarny do Japonii

Terminy Wyjazdów

30.10.2024 - 12.11.2024 (BRAK MIEJSC!)

14 Dni
8 - 13 osób

Cena: 14 900 zł + lot

Japonia to kraj, który przykłada wielką wagę do jedzenia i jego prezentacji, co przekłada się na niespotykane nigdzie indziej na świecie, kulinarne arcydzieło. To miejsce, w którym ulice tętnią życiem, a w powietrze nabrzmiałe jest od aromatu skwierczących yakitori, przesiąknięte umami ramenu i słodkich nut świeżo przygotowanego mochi. Wyruszenie w kulinarną podróż po Japonii to nie tylko zaspokojenie głodu; to głęboka eksploracja kultury, tradycji i rzemiosła wplecionego w każdy kęs.

Japońska kultura jedzenia to rytuały pielęgnowane od stuleci. Od skrupulatnych ceremonii herbacianych po precyzję w przygotowywaniu sushi, każda tradycja kulinarna przesiąknięta jest wielowiekowymi zwyczajami i etykietami, oferując wgląd w duszę społeczeństwa. Poza rozkoszami dla podniebienia, nasz wyjazd kulinarny do Japonii to niepowtarzalna okazja do nawiązania kontaktu z mieszkańcami przy okazji wspólnych doświadczeń takich jak warsztaty gotowania, których w programie nie może zabraknąć.

Podczas wyjazdu kulinarnego z Szamane zwiedzimy najciekawsze japońskie miasta. Zagłębimy się w sztukę kulinarną dzięki samodzielnemu przygotowywaniu potraw i wizytom w miejscach, w których stołują się lokalni smakosze. Nie zabraknie kąpieli w tradycyjnym onsenie, spotkania z mnichami czy odwiedzin w japońskich świątyniach, zamkach i ogrodach.

Wyjazd organizowany jest we współpracy z Martą Skorupską, pasjonatką kuchni japońskiej, autorką bloga Mochiko i książki pt. „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.

Terminy Wyjazdów

30.10.2024 - 12.11.2024 (BRAK MIEJSC!)

14 Dni
8 - 13 osób

Cena: 14 900 zł + lot

Tokio - Nowoczesność i tradycja

Odwiedzisz pędzące, futurystyczne miasto poprzecinane pięknem spokojnych, tradycyjnych ogrodów i świątyń. Czeka na Ciebie ogrom bodźców dźwiękowych i świetlnych, których nie poczujesz nigdzie indziej, nie zapominając o kultowych knajpkach pochowanych w wąskich uliczkach, w których zasmakujesz w lokalnych specjałach.

 

Tokio - Nowoczesność i tradycja

Odwiedzisz pędzące, futurystyczne miasto poprzecinane pięknem spokojnych, tradycyjnych ogrodów i świątyń. Czeka na Ciebie ogrom bodźców dźwiękowych i świetlnych, których nie poczujesz nigdzie indziej, nie zapominając o kultowych knajpkach pochowanych w wąskich uliczkach, w których zasmakujesz w lokalnych specjałach.

 

Kyoto - Powrót do przeszłości

Dawna stolica cesarstwa to bogate dziedzictwo kulturowe i spokojna atmosfera. Dowiesz się tutaj o tradycjach i historii oglądając stare świątynie i sanktuaria. Przespacerujesz się przez klimatyczne dzielnice drewnianych domków i weźmiesz udział w ceremonii herbacianej. Będzie to czas na doświadczenie japońskich tradycji.

 

Kyoto - Powrót do przeszłości

Dawna stolica cesarstwa to bogate dziedzictwo kulturowe i spokojna atmosfera. Dowiesz się tutaj o tradycjach i historii oglądając stare świątynie i sanktuaria. Przespacerujesz się przez klimatyczne dzielnice drewnianych domków i weźmiesz udział w ceremonii herbacianej. Będzie to czas na doświadczenie japońskich tradycji.

 

Kuchnia japońska - Świeżość i sezonowość

Jedna z najzdrowszych kuchni świata ma niezwykle wiele do zaoferowania. Od doskonale znanych nam sushi i ramenów, po różnorodne udony, sashimi, takoyaki czy wytworność kuchni kaiseki. Kuchnia japońska ma bogatą historię, którą najlepiej poznać, poprzez degustacje w lokalnych izakayach, wraz z naszym przewodnikiem pasjonatem, który pomoże Ci poznać tutejsze smaki.

 

Kuchnia japońska - Świeżość i sezonowość

Jedna z najzdrowszych kuchni świata ma niezwykle wiele do zaoferowania. Od doskonale znanych nam sushi i ramenów, po różnorodne udony, sashimi, takoyaki czy wytworność kuchni kaiseki. Kuchnia japońska ma bogatą historię, którą najlepiej poznać, poprzez degustacje w lokalnych izakayach, wraz z naszym przewodnikiem pasjonatem, który pomoże Ci poznać tutejsze smaki.

 

Czego spróbujesz?

  • Odwiedzisz najważniejsze miejsca w Tokio m.in: Świątynię Meiji, dzielnice Harajuku, Shibuya i Asakusa
  • Zobaczysz stolicę Japonii z tarasu widokowego położonego na wysokości 202 metrów
  • Doświadczysz kulinarnego zachwytu w licznych izakayach, japońskich odpowiednikach tapas barów
  • Wsiądziesz w ultraszybki pociąg Shinkasen, aby przemieszczać się pomiędzy miastami
  • Spędzisz noc w buddyjskim klasztorze m.in. biorąc udział w ceremonii i medytując
  • Wstąpisz na sławny targ Tsukiji, gdzie zasmakujesz w lokalnym street foodzie
  • Zobaczysz piękno japońskiej architektury podziwiając pałac Himeji
  • Odwiedzisz muzeum ramenu i nauczysz się przygotowywać ten sławny japoński makaron podczas warsztatów
  • Zjesz sławne „sushi z taśmy”
  • Zobaczysz magiczną górę Fuji (jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające)
  • Przejedziesz gondolą nad siarkową doliną Owakudani i skosztujesz czarnych jajek (przedłużają życie o 7 lat!)
  • Zrelaksujesz się w tradycyjnym onsenie – naturalnych gorących źródłach
  • Nauczysz się przygotowywać sushi na warsztatach pod okiem specjalisty
  • Zobaczysz walkę sumo i dowiesz się więcej o tym sporcie
  • Odwiedzisz Dotonbori w Osace – królestwo japońskiego streetfoodu! – w menu takoyaki, okonomiyaki i inne -yaki.
  • Wstąpisz na Kuromon Ichiba Market – targ zwany “kuchnią Osaki”
  • Weźmiesz udział w ceremonii herbacianej
  • Spróbujesz wyśmienitej wołowiny w samym Kobe
  • Zobaczysz Fushimi Inari – chram szintoistyczny słynący z tysięcy bram tori
  • Odwiedzisz Arashiyamę w Kyoto– miejsce słynące z bambusowego gaju
  • Złożysz wizytę w dawnej stolicy Japonii – Nara, gdzie pogłaskasz urocze jelonki

Gdzie śpimy?

Hotele w Japonii charakteryzują się minimalizmem i niewielkimi rozmiarami pokoi. Na tę wyprawę wybraliśmy sprawdzone miejsca, w których zrelaksujemy się po całym dniu kulinarnych eksploracji. W Tokio zamieszkamy w wieżowcu w nowoczesnej dzielnicy, w Kioto w designerskim hotelu w samym centrum, ponadto jedną noc spędzimy w tradycyjnym buddyjskim klasztorze.

Cena zawiera:

Odkrywanie Japonii i kuchni japońskiej z Martą Skorupską, autorką bloga Mochiko.pl i książki ``Ramen. Moja podróż. Mój smak``

6 noclegów z Tokio w pokojach 2 osobowych (bez śniadań)

1 nocleg w tradycyjnym buddyjskim klasztorze (pokoje dwuosobowe z kolacją i śniadaniem w cenie)

4 noclegi w Kioto (pokoje dwuosobowe ze śniadaniami)

Wszystkie atrakcje opisane w planie w zakładce ``Dzień po dniu`` (w tym zwiedzanie największych atrakcji Japonii jak Fushimi Inari, Arashiyama, jelonki w Nara, Shibuya crossing, dzielnica gejsz w Kioto, najpiękniejsze świątynie i japońskie ogrody)

Bilety wstępu wynikające z programu

Transfery lotniskowe prywatnymi busami

Międzymiastowe przejazdy pociągami (w tym 2 przejazdy szybkim pociągiem Shinkansen)

Warsztaty ramenowe w Muzeum Ramenu w Yokohamie (lunch w cenie)

Warsztaty robienia sushi (lunch w cenie)

Ceremonia herbaciana w Kioto

Pokaz sumo połączony z tradycyjną, japońską kolacją

Całodniową wycieczkę do Hakone (przejażdżka gondolą, rejs statkiem po jeziorze Ashi, wizyta w onsenie)

Całodniową wycieczkę do Himeji i Kobe

Opiekę polskiego pilota

Ubezpieczenie podróżne KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Obowiązkowa składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych Warszawa-Tokio i Osaka-Warszawa (ok 4000 - 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi powyżej (prognozowany koszt ok. 50 USD/dzień)

Przejazdów metrem w Tokio, Jokohamie, Kioto i Osace (ok. 6zł za przejazd)

Dodatkowych wydatków własnych (pamiątki)

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (4000 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji

Uwaga!

Ze względu na dużą ilość jedzenia do spróbowania w Tokio, nie mamy zapewnionego śniadania w hotelu. Każdy dzień w Tokio rozpoczynamy eksploracją lokalnych targów i knajpek dlatego duże hotelowe śniadania nie będą nam potrzebne. Opcjonalnie w hotelu lub okolicznych kawiarniach istnieje możliwość zakupienia kawy czy niewielkich śniadaniowych przekąsek.

Do tradycyjnych japońskich onsenów nie mają wstępu osoby z tatuażami. Taki onsen odwiedzimy dnia 6. podczas wycieczki do Hakone. Alternatywnie posiadacze tatuaży mogą skorzystać z jednego z onsenów „tattoo friendly” podczas czasu wolnego w Tokio lub Kioto. Plan zostanie ustalony z takimi uczestnikami indywidualnie.

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu. Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 4900 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 10000 zł

Wyjazd poprowadzi

Marta „Mochiko” Skorupska

Japonię w poszukiwaniu najlepszego jedzenia przemierzyła 12 razy. I nadal uważa, że wciąż nie spróbowała wszystkiego.

Autorka bloga Mochiko.pl i książki o ramenie „Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia”.

W kuchni japońskiej najbardziej kocha dym, fermentację, zatłoczone izakaye i zieloną herbatę. Zjecie z nią nie tylko ramen i sushi, ale i mnóstwo lokalnych i sezonowych dań, o których wcześniej nie słyszeliście. Kto wie, może przekona Was do nattō, shirako i uni?

Co mówią o nas uczestnicy?

Piotr
Piotr
2024-05-22
Wyjazd z szamanem.pl to wspaniała przygoda! Z całego serca polecamy Paulinę i Pawła - to wspaniali przewodnicy. Widać że podróże to dla nich pasja, ktorą potrafią zarazić uczestników organizowanych przez siebie pięknych wyjazdów. Podczas pobytu w Malezji i Borneo mieliśmy okazję uczestniczyć w dwóch profesjonalnych ale jednocześnie szalonych lekcjach gotowania lokalnych specjałów. Udało nam się zjeść wspaniałe potrawy w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Udało nam się wypić herbatę na zielonej plantacji herbaty. Widzieliśmy małpki wszelkiej maści, w tym cudowne nosacze znane wszystkim z memów w internecie. Dwa dni tropilismy leniwego orangutana aby zobaczyć go w naturalnym środowisku budzącego się w mglistym poranku. Widzieliśmy krokodyla, dzioborożce, węże, kolibry, najmniejsze misie świata, nietoperze. Wspaniałą przygodą była nocna wyprawa do dżungli w poszukiwaniu aktywnych nocą zwierzaków między innymi latających wiewiórek. Cała wyprawa wypełniona była po brzegi kolorami i emocjami. Każdy punkt programu był doskonale przygotowany i zorganizowany. Widać że organizatorzy bardzo dużo pracy wkładają w programy swoich wypraw, dlatego śmiało możemy powiedzieć że to nie był nasz ostatni wyjazd z szamanem.pl Jeszcze raz bardzo dziękujemy kochani za wspólnie spędzone dwa tygodnie, czuliśmy się przy Was wspaniale, radośnie i bezpiecznie! Z czystym sumieniem polecamy szamane.pl jako biuro podróży z genialną organizacją!!
Edward Dyba
Edward Dyba
2024-05-21
Wyjazd do Malezji z Szamane spełnił nasze oczekiwania. Przeżyliśmy niesamowitą przygodę, poznaliśmy ciekawych ludzi i zaspokoiliśmy potrzeby naszych kubków smakowych. Dziękujemy za opiekę. Czuliśmy się bardzo bezpiecznie. Polecamy Szamane i pozdrawiamy organizatorów. Ewa i Edward
Barbara Konował
Barbara Konował
2024-05-20
Jeżeli ,kiedykolwiek zamarzy Ci się kulinarna przygoda w Azji ,to nie zastanawiaj się ani jednej chwili .My z czystym serduchem polecamy biuro Szamane.pl - Biuro Podróży Kulinarnych. Od wielu lat odwiedzamy różne kraje Świata , wiele widzieliśmy, podoba nam się wszędzie , nie jesteśmy maruderami , zawsze staramy się dostrzegać pozytywy ,odwiedzanych miejsc ,na negatywy ,czy jakiekolwiek niedogodności przymykamy oko ,a z Szamane oczy cały czas szeroko otwarte !!! Wspaniała atmosfera ( w końcu ludzie kochający jeść ,muszą być fajni ). Super zorganizowany wyjazd , przciekawy i różnorodny program, zróżnicowane miejsca .W Malezji byliśmy już drugi raz , jednak zdecydowaliśmy się wrócić ze względu na Borneo ,ktoś znajomy polecił biuro i to był strzał w dziesiątkę . Ujrzeliśmy zupełnie inną Malezję niż przed laty. Jeszcze raz dziękujemy za super przygodę i mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych .Paulina i Paweł ,życzymy Wam wszystkiego co najlepsze ,zarażajcie swoją pasją innych ,bo fajnie Wam to wychodzi .
Ewa Nenkin
Ewa Nenkin
2024-05-14
Wyjazd do Malezji uważamy za bardzo udany i traktujemy jak piękną przygodę życia. Atmosfera podczas wyjazdu, zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, intensywność przeżyć i doświadczeń kulinarnych, kulturowych i przyrodniczych spowodowała apetyt na podobne doznania w przyszłości. Paulina i Paweł zrealizowali 100% z zaproponowanego programu, a jeśli była okazja to dodawali dodatkowe punkty, które urozmaicały wyjazd. Hotele, które zaproponowali były zgodne z wcześniejszymi opisami, nie było problemów z transportem. Lekcje gotowania z profesjonalistami okazały się świetną zabawą kulinarną dla umysłu jak i podniebienia. Intensywność i rozmaitość doświadczeń podczas wyjazdu przeszła nasze oczekiwania. Nie mamy nic do zarzucenia i bardzo dziękujemy za dobrą organizację i opiekę w tak niesamowitej przygodzie.
Piotr T
Piotr T
2024-04-10
Polecam, super wyjazd do Wietnamu
Anna Fryda
Anna Fryda
2024-04-10
Z Szamane nigdy nie będziesz głodny! Wspólnie z mężem mieliśmy okazję podróżować z Pauliną i Pawłem i odkrywać smaki Azji. Mogliśmy poczuć klimat lokalnej kuchni i bardziej wyrafinowanych miejsc. Z wyjazdu wróciliśmy głodni tylko kolejnych przygód! ;) Serdecznie polecam wyprawy z Szamane.
Gospel Joy Fundacja
Gospel Joy Fundacja
2024-03-28
Z Szamane pojechałam na wyjazd do Wietnamu. To był absolutnie mój wyjazd życia. Zobaczyliśmy i doświadczyliśmy tyle, ile sama byłabym w stanie zrobić podczas 4 różnych wyjazdów. Organizacja i przygotowanie na 6+, ilość atrakcji na 6+ i doświadczenia kulinarne, w tym warsztaty, również na 6+. Absolutnie polecam! Wyjazd całkowicie wart swojej ceny. Agnieszka Baca
Marle P.
Marle P.
2024-03-26
Jestem zachwycona organizacją wyjazdu do Wietnamu już od samego początku początków, czyli od wysłania mojego zgłoszenia na wyjazd. Od Organizatorów otrzymałam szczegółowe wszelkie informacje, począwszy od instrukcji przygotowania niezbędnych dokumentów, poprzez instrukcje, co spakować, jak się przygotować, a także, co warto poczytać itp. :) Podczas wyprawy, już od pierwszego spotkania na lotnisku, czułam się zaopiekowana i bardzo bezpiecznie. Wyjazdowy stresik znika ekspresowo :) Organizatorzy to przymili ludzie, pasjonaci, szybko integrują się i wtapiają w grupę. Plan całej wyprawy był tak bogaty, że już podczas samego czytania, ekscytacja sięgała zenitu :D A sam wyjazd cudowny! Sporo atrakcji, przeplatanych oczywiście degustacjami, wspólnymi posiłkami, wyprawami na wyśmienite szamanko :) poznawanie lokalnych społeczności, warsztaty kulinarne, zwiedzanie. Do tego dbałość o noclegi w naprawdę ciekawych, komfortowych miejscach. Szamane.pl polecam zarówno starym wyjadaczom wypraw po świecie, jak i totalnym nowicjuszom. Gwarancja niezapomnianych wrażeń.... i spotęgowany głód kolejnych wypraw, czego sobie życzę :D :D :D
Ewa Ryńska
Ewa Ryńska
2024-03-25
Moja decyzja o wyjeździe z biurem Szamane.pl była spontaniczna. Zachwycił mnie program wyjazdu do Wietnamu i obietnica fantastycznych kulinarnych doznań. I był to strzał w 10!!!! Sama jestem zdziwiona, że ten wyjazd wyszedł tak wspaniale i nie było momentu, że coś nie zagrało. To niesamowita i całkowita zasługa pary przesympatycznych, wspaniałych i doświadczonych podróżników: Pauliny i Pawła. Cały program został zaplanowany i zrealizowany perfekcyjnie, czułam się zaopiekowana, uszczęśliwiona i moim jedynym obowiązkiem było dobrze się bawić, podziwiać i smakować :) Moja ciekawość została w pełni zaspokojona, a wrażenia i wspomnienia z tego wyjazdu zostaną ze mną na zawsze. Każdemu szczerze i za darmo ;) polecam biuro Szamane.pl. Jeżeli kochasz jeść, poznawać nowe smaki, a przy okazji zwiedzać świat to Szamane.pl jest dla Ciebie! Ja już planuję po cichu, jak tu znów się z Pauliną i Pawłem wyrwać w jakieś smaczne rejony :)
Staszek Górski
Staszek Górski
2024-03-21
Jestem zachwycony poziomem przygotowania i przeprowadzenia wyjazdu. Wszystko gra jak w zegarku. Kuchnia i atrakcje kulinarne dobrze dobrane i zróżnicowane. Przewodnicy są profesjonalni i co bardzo ważne, bardzo spokojni. Rozwiązują problemy z uśmiechem na ustach. Jako uczestnik już dwóch wyjazdów z nimi, ani razu nie martwiłem się, "co teraz będzie". Po prostu spokojnie czekałem na rozwiązania problemów, ogarnięte przez Paulinę i Pawła. Moja ocena 100/100 !!!

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Zbiórka na lotnisku w Warszawie i wylot do Tokio z jedną przesiadką.
2
Przylot do Tokio
Transfer do hotelu, szybka kolacja – przekąski z conbini lub okoliczna izakaya. To popularny format sklepów, które dostępne są w Japonii na każdym kroku. Miejsce, które wielokrotnie ratuje zgłodniałych i spragnionych turystów. Onigiri, proste sushi, smażony kurczak i inne dania, które można podgrzać na miejscu. Wspomnimy też, że zimne i gorące napoje można w kilka sekund kupić w jednym z licznych automatów. Warto próbować różnych smaków. Nawet tak nieoczywistych, jak zupa-krem z kukurydzy czy zupa ze słodkiej fasoli adzuki.
3
Tokio – Shinjuku i Shibuya
  • Po śniadaniu ruszamy na pierwszą wycieczkę po Tokio. Odwiedzimy budynek Tokyo Metropolitan Government. Z jego tarasów zlokalizowanych na wysokości 202 metrów, rozciąga się wspaniały widok na całe Tokio. To idealne miejsce, żeby pokazać rozmiar miasta.
  • Odwiedzimy klasyczny ogród japoński Shinjuku Gyoen National Garden – oaza w centrum zatłoczonego miasta. To jedno z najlepszych miejsc w Tokio do podziwiania momiji czyli czerwieniących się liści klonów.
  • Świątynia Meiji Jingu – najważniejszy chram szintoistyczny, Dla Japończyków jest popularnym sanktuarium zawierania ślubów, składania pierwszych, noworocznych wizyt hatsumōde, święta dzieci Shichi-go-san.
  • Lunch – tradycyjny lunch w formie teishoku czyli zestawu lunchowego: zupa misoshiru, danie główne (najczęściej smażone mięso/krewetki lub warzywa w tempurze/ryba), pikle, ryż/makaron. 
  • Harajuku i Takeshita Street – słodki street food w dzielnicy, w której mieszczą się najbardziej zwariowane butiki, modne sklepy i miejsca popularne wśród japońskich nastolatków z różnych subkultur.
  • Spacer do dzielnicy Shibuya. Tutaj zobaczymy najbardziej zatłoczone przejście dla pieszych, czyli Shibuya Crossing i opowiemy o legendarnym psie Hachiko.
  • Kolacja w jednej z lokalnych izakai – spróbujemy tego, co Japończycy robią po pracy: przy piwie, sake i umeshu zjemy kolację składającą się z mnóstwa małych dań, którymi łatwo i z przyjemnością można się dzielić (smażony kurczak, sashimi, szaszłyki yakitori, yakisoba czyli smażony makaron z dodatkami).
4
Tokio - Market Tsukiji, dzielnica Ginza, Depachika
  • Rano (po niewielkim śniadaniu) odwiedzimy dawny, najsłynniejszy targ rybny, gdzie aktualnie można znaleźć niezliczone małe sushi bary, stoiska z tradycyjnymi produktami, popularne przekąski – takie jak szaszłyki z wołowiny wagyu, omlety tamagoyaki, świeże sushi i owoce morza, słodki węgorz unagi kabayaki, grillowany tuńczyk, urocze słodkie daifuku z pastą z anko i truskawką i mnóstwo innych przekąsek.
  • Z pełnymi brzuchami ruszymy spacerem w stronę luksusowej dzielnicy Ginza. Po drodze odwiedzając świątynię buddyjską Honganji – w bardzo nietypowym, bo indyjskim stylu.
  • Zajrzymy do teatru kabuki czyli Kabuki-za – tradycyjny budynek wpasowany jest między nowoczesne drapacze chmur. Zajrzymy na chwilę na niewielką wystawę poświęconą temu rodzajowi sztuki teatralnej oraz do niewielkiego ogrodu ukrytego na dachu wieżowca. Tuż obok znajduje się tradycyjna herbaciarnia z dobrym sklepem z herbatą.
  • Stąd już tylko krok do depachika czyli ekskluzywnych hal spożywczych ukrytych na podziemnych piętrach eleganckich domów towarowych takich jak Matsuya, Ginza Six i Mitsukoshi. Od gorących dań, przez przekąski do deserów. Uczta dla oczu i podniebienia.
  • Przejdziemy do stacji Tokio i w podziemiach sprawdzimy, jak wyglądają dworcowe restauracje i sklepy z pamiątkami (tradycja omiyage, czyli „jedzeniowe” pamiątki), ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych słodyczy. Zajrzymy do sklepu, w którym dostępne są omiyage ze wszystkich regionów Japonii. Zajrzymy na Ramen Street – zaułek w podziemiach dworca, gdzie zlokalizowanych jest kilka ramen barów z różnych regionów.
  • Powrót na kolację w okolice hotelu (yakiniku czyli grillowanie przy stole). Może również karaoke? ;)
5
Jokohama - Muzeum ramenu i warsztaty, Chinatown
  • Po (niewielkim) śniadaniu przejazd do stacji Shin-Yokohama.
  • Muzeum Ramenu: Warsztaty, na których nauczymy się robić makaron ramen metodą aodake uchi. Makaron można zjeść na miejscu :) Na miejscu dowiemy się o historii dania, przespacerujemy się uliczką stylizowaną na dawne Tokio, zjemy rameny w wybranych ramenya – różne style dania w zależności od miejsca.
  • Przejazd do chińskiej dzielnicy. Spacer po Chinatown: bubble tea, smażone kurczaki, chińskie pierożki i inne przekąski.
  • Spacer malowniczym nadbrzeżem do dzielnicy Minatomirai.
  • Wizyta w Cup Noodles Museum gdzie indywidualnie przygotujemy swój instant kubek z ramenem.
  • Powrót do Tokio na kolację – kaiten sushi (czyli sushi z taśmy)
6
Fuji-san, dolina Owakudani i czarne jajka
  • Wystartujemy rano (po śniadaniu) ze stacji Shinjuku w stronę miasteczka Hakone, z którego doskonale widać górę Fuji (jeśli warunki pogodowe na to pozwolą)
  • Kolejne etapy pokonujemy lokalnymi pociągami, kolejką górską i gondolową. Czeka nas przejazd nad zapierającą dech w piersiach siarkową doliną Owakudani (uwaga: może się zdarzyć, że ze względu na wysokie stężenie gazów przejazd gondolą będzie niemożliwy). Na stacji Owakudani spróbujemy słynnych czarnych jajek. Legenda głosi, że zjedzenie jednego jajka wydłuża życie o 7 lat.
  • Trasa powrotna to rejs widokowy statkiem pirackim po jeziorze Ashi.
  • Przejazd autobusem z Motohakone do Hakone-Yumoto. Stąd przejazd małym busem do tradycyjnego onsenu.
  • Uwaga – osoby z tatuażami nie mogą wejść do tego onsenu! Czas w onsenie – około 2 godziny.
  • Powrót do Tokio. Wieczorna eksploracja Kabukicho – rozrywkowej dzielnicy pełnej małych knajpek i izakai. Powrót do hotelu.
7
Tokio - Asakusa, warsztaty sushi, Kappabashi, Sumo
  • Po śniadaniu ostatni dzień w Tokio zaczniemy od spaceru po dzielnicy Asakusa – świątynia Senso-ji, słynna uliczka Nakamise-dori z pamiątkami i przekąskami oraz najlepszy w Tokio melon pan.
  • Weźmiemy udział w warsztatach robienia Sushi pod okiem lokalnych specjalistów!
  • A po nich udamy się na zakupy na najsłynniejszą ulicę dla kucharzy: Kappabashi. Miseczki, czarki, akcesoria kuchenne, najlepsze na świecie obieraczki do warzyw (można kupić na pamiątkę na przykład w formie breloczków, magnesów czy biurowych gadżetów).
  • Na kolację udamy się na wieczór sumo gdzie podpatrzymy walczących zapaśników i dowiemy się więcej o tej fascynującej tradycji.
8
Przejazd do Osaki - Koyasan - Klasztor
  • Rano nadanie bagaży do hotelu w Kioto, zabieramy ze sobą rzeczy tylko na jedną noc w Koyasan - buddyjskim klasztorze.
  • Przesiadka w Osace na transfer do Koyasan. Lunch, zameldowanie w klasztorze, spacer po okolicy, kolacja (wegańska kuchnia buddyjska shojin ryori), nocny spacer z mnichem po cmentarzu Okuno-in. Ceremonia ognia. W klasztorze możliwość skorzystania z łaźni sento, wzięcia udziału w medytacji zazen.
9
Przejazd do Osaki
  • Rano udział w porannym nabożeństwie buddyjskim i śniadanie. Przejazd do Osaki.
  • Od razu zaczynamy z tematem w Osace najważniejszym: jedzeniem! Na pierwszy ogień idzie Dotonbori – królestwo japońskiego street foodu. Będzie tłumnie i będzie jedzone: takoyaki i okonomiyaki i inne -yaki. Po takoyaki staniemy w kolejce, a okonomiyaki zjemy w jednej z restauracji.
  • Spacer nad malowniczym kanałem, obowiązkowe zdjęcie słynnego neonu Glico, pasaż handlowy Shinsaibashi, gdzie spróbujemy cudownych tart od Pablo i japońskich serników Rikuro.
  • Następnie niespiesznie, zahaczając o Hozenji Yokocho – wąską, brukowaną i bardzo klimatyczną uliczkę, pełną małych knajpek – przejdziemy na targ Kuromon.
  • Kuromon Ichiba Market to miejsce, które nazywane jest „kuchnią Osaki”. Targ ze świeżymi owocami morza, warzywami, przeróżnymi produktami spożywczymi, akcesoriami. Znajduje się tutaj w przybliżeniu 150 stoisk i sklepów, a około połowa z nich specjalizuje się w rybach i owocach morza. Zazwyczaj mocno zatłoczony. Popularny wśród lokalsów, szefów kuchni i turystów. Na wielu stoiskach można od razu spróbować dań przygotowanych na miejscu. Spróbujemy odenu (warzywa i dodatki gotowane w wywarze dashi – danie bardzo popularne wśród Japończyków w chłodne dni).
  • Kolację złapiemy sobie sami w pobliskiej Zauo Fishing Restaurant. Powrót do hotelu.
10
Kioto
  • Po bardzo wczesnym śniadaniu jedziemy do Fushimi Inari – chramu szintoistycznego słynącego z tysięcy bram tori.
  • Następnie kierujemy na targ Nishiki – najsłynniejszy kiotyjski targ z lokalnymi przysmakami. Mnóstwo sklepików i stoisk idealnych, żeby zaopatrzyć się w jedzeniowe pamiątki – posypki do ryżu, pałeczki.
  • Na lunch wybierzemy do restauracji z kuchnią yoshoku. To japońska interpretacja kuchni zachodniej – zjemy omurice, czyli omlet rozlewający się na ryżu. Danie, które wielu Japończykom kojarzy się z dzieciństwem i jest typowym „soul food”.
  • Ceremonia herbaciana z Kimiko Yamamoto
  • Odwiedzimy świątynię Kiyomizudera i pójdziemy na spacer przez dzielnicę Gion i Pontocho. Kolacja w lokalnej izakayi. Jeśli się nam poszczęści, może uda się nam wypatrzeć geiko lub maiko?
11
Kioto
  • Rano po śniadaniu ruszamy Arashiyamysłynącej z gaju bambusowego. 
  • Zajrzymy do Monkey Park Iwatayama, skąd rozpościera się piękny widok na Kioto i tym razem to nie my, a małpy będą jadły ;)
  • Odwiedzimy świątynię Tenryu-ji z niezwykłym ogrodem i Okochi Sanso Garden popijając czarkę herbaty matcha. Arashiyama słynie ze wspaniałego, miękkiego tofu, dlatego na lunch wybierzemy się do restauracji serwującej tofu w różnych odsłonach. Cały zestaw zazwyczaj składa się z kociołka świeżego miękkiego tofu, ryżu, makaronu gryczanego, warzyw w tempurze i inne warzywnych dodatków.
  • Na kolację wybierzemy się do Kyoto Ramen Koji.
12
Nara i Uji i kolacja z sake
  • Po śniadaniu ruszamy do Nary. To pierwsza stolica Japonii – słynie z ogromnego posągu Buddy, oswojonych jelonków i uroczego klimatu małego miasteczka. Tu spróbujemy mochi w słynnym sklepie Nakatanidou. Odwiedzimy świątynię Todai-ji.
  • Następnie zatrzymamy się na chwilę w Uji – miasteczku słynącym z japońskiej zielonej herbaty. Będzie można tutaj zjeść wspaniałe desery parfait i mnóstwo innych słodyczy, kupić najlepszej jakości zieloną herbatę.
  • Kolacja w Fushimi Sake Villageizakaya z ogromnym wyborem sake z 18 lokalnych warzelni i z bardzo dobrym jedzeniem.
13
Himeji, Kobe, przejazd na lotnisko w Osace
  • Po śniadaniu wymeldowujemy się z hotelu i prywatnym busem jedziemy do Himeji, gdzie zwiedzimy przepiękny Zamek Białej Czapli.
  • Po spacerze i czarce herbaty w otaczającym zamek japońskim ogrodzie, udamy się na relaks do Arima Onsen - gorących źródeł z ponad tysiącletnią tradycją (tattoo friendly).
  • Pożegnalną kolację zjemy w Kobe, gdzie spróbujemy słynnej wołowiny. Będzie to idealne zakończenie naszej kulinarnej podróży do Japonii.
  • Przejazd na lotnisko i wieczorny wylot do Polski
14
Warszawa
Poranny przylot do Warszawy.

Co zjeść w Japonii?

Kuchnia japońska jest znana na całym świecie dzięki takim legendarnym daniom jak sushi czy ramen. Potrawy przygotowywane w kraju kwitnącej wiśni to synonim świeżości, sezonowości i przede wszystkim zdrowotności, jako że bardzo dużo potraw spożywa się na surowo lub z niewielką obróbką termiczną. Tutaj wspólne spożywanie posiłku traktowane jest jako rytuał i nigdy nie powinno być lekceważone. Poniżej przedstawiamy przedsmak przed podróżą do Japonii, w której spróbujemy tych i jeszcze kilkudziesięciu innych kulinarnych dzieł sztuki.

Wyjazd od Japonii - Jemy sushi

Sushi

Najpopularniejszy towar eksportowy Japonii i danie, które może być przygotowane na milion sposobów i wariantów smakowych. Oczywiście podstawą każdego sushi jest kleisty ryż z dodatkiem octu ryżowego, a także kawałek ryby. Dodatkowo dodaje się np. wodorosty nori czy różnorodne warzywa i dodatki.

Wyprawa do Japonii po najlepsze Sashimi

Sashimi

To japoński klasyk, w którym świeżość gra pierwsze skrzypce. Sashimi to nic innego jak surowe kawałki ryby podane z ostrym chrzanem japońskim wasabi i sosem sojowym. W ten sposób podaje się głównie ryby słonowodne jak i owoce morza.

Wycieczka do Japonii po najlepszy Ramen

Ramen

Bardzo popularny w Japonii jak i poza jej granicami, powszechnie uznawany za fast food. Jest to miska makaronu w aromatycznym bulione na bazie pasty miso lub drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wizyta w Japonii nie może być kompletna bez zjedzenie przynajmniej kilku różnych ramenów!

Wyjazd kulinarny do Japonii i degustacja wołowiny Wagyu

Wagyu

Sławna na cały świat japońska wołowina, która powala unikalnym smakiem, jak również ceną. Najlepiej spróbować kawałków smażonych na grillu teppanyaki. Satysfakcja z rozpływającego się w ustach mięsa gwarantowana.

Japońskie jedzenie - Takoyaki

Takoyaki

Najpopularniejszy streetfood z ulic Osaki i Kyoto. Kulki wypełnione tempurą, posiekaną szalotką i kawałkami ośmiornicy. Kulki mają tłustą i maślaną konsystencję, którą dodatkowo wzbogaca się majonezem i sosem na bazie sosu sojowego. Kaloryczna bomba warta uwagi!

Wycieczka do Japonii na Okonomiyaki

Okonomiyaki

Z wyglądu przypominają najbardziej grube naleśniki, które najczęściej podawane są z wołowiną, krewetkami, warzywami i serem, w dowolnych konfiguracjach. Będąc w Osace, z pewnością spróbujemy go nie raz, z racji że to właśnie tutaj się narodziło.

Wyjazd do Japonii i degustacja udon

Udon

To najgrubszy z makaronów dostępnych na japońskich straganach. Wariantów udonu, tak jak ramenu istnieją tysiące, ale w standardowym pakiecie podawany jest na bulione dashi z sosem sojowym i mirinem. Ulubione danie pracowników japońskich korporacji i studentów.

Wyprawa do Japonii i Fugu dla odważnych

Fugu

Jest to unikalna potrawa na skalę światową, jako że przygotowywana jest z ryby, której mięso bywa śmiertelnie trujące. Rybę tą przygotowywać mogą tylko specjalnie przeszkoleni kucharze z wielkim doświadczeniem. Najczęściej podawana jako sashimi.

Sake - japoński alkohol

Sake

To napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu. Często określany po japońsku jako nihonshu (w odróżnieniu od „sake”, które w języku japońskim może również odnosić się ogólnie do alkoholu), napój cieszy się dużą popularnością i jest świetnym uzupełnieniem japońskiego posiłku.