+48690170051

Kulinarna wycieczka do Tajlandii

TAJLANDIA

TAJLANDIA

per person

Wyjazd kulinarny do Tajlandii

Tajlandia to kraj słynący z najpiękniejszych plaż świata, soczyście zielonych lasów tropikalnych i najlepszej kuchni! To raj dla miłośników jedzenia, który przyciąga miliony podróżników z całego świata, więc nie może tam zabraknąć i nas! Jesteś fanem tajskiej kuchni i chciałbyś nauczyć się przyrządzać ją w domu? Spróbować tajskiego curry u źródła? A może lubisz gotować dla innych i po cichu marzysz o otwarciu własnej tajskiej restauracji?

Nasz 15-dniowy program przeznaczony jest dla osób zainteresowanych głębszym zrozumieniem aromatycznej kuchni tajskiej z naciskiem na praktykę pod okiem lokalnych mistrzów woka. Czekają Cię wizyty na targach, aż 14 godzin profesjonalnych warsztatów kulinarnych oraz odkrywanie najciekawszych restauracji w kraju. Będzie to niesamowita kulinarna podróż przez jedną z najbardziej uzależniających kultur kulinarnych Azji Południowo-Wschodniej.

Naszym kubkom smakowym dogadzać będziemy w towarzystwie pasjonatów dobrej kuchni, co jest gwarancją wielu kulinarnych inspiracji i ciekawych znajomości. To również okazja do dzielenia się wiedzą oraz usprawnienia własnego warsztatu.

Poza różnorodnością smaków i zapachów, doświadczymy wielu wspaniałych miejsc. Zaczynając od wielomilionowego Bangkoku i jego wielu oblicz, przez dżunglową atmosferę Khao Sok, po wyspiarski klimat Koh Phangan. Będzie super aromatycznie i widowiskowo. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę do Tajlandii w gronie pasjonatów dobrego jedzenia. Będzie Szamane!

Terminy Wyjazdów

8.02 - 22.02.2025

15 Dni
8 - 13 osób

Cena: 9 900 zł + lot

Bangkok - Połączenie nowoczesności z tradycją

Stolica Tajlandii to jedna z najciekawszych azjatyckich metropolii. Połączenie szklanych drapaczy chmur ze strzelistymi dachami buddyjskich świątyń to niecodzienny widok. Odwiedzisz znane miejsca w Bangkoku, a także mniej znaną zachodnią część miasta za rzeką Menam. Czekają Cię tutaj profesjonalne 2 dni warsztatów gotowania pod okiem speców od tajskiej kuchni.

 

Bangkok - Połączenie nowoczesności z tradycją

Stolica Tajlandii to jedna z najciekawszych azjatyckich metropolii. Połączenie szklanych drapaczy chmur ze strzelistymi dachami buddyjskich świątyń to niecodzienny widok. Odwiedzisz znane miejsca w Bangkoku, a także mniej znaną zachodnią część miasta za rzeką Menam. Czekają Cię tutaj profesjonalne 2 dni warsztatów gotowania pod okiem speców od tajskiej kuchni.

 

Khao Sok - Prastara dżungla i wapienne skały

Podczas wizyty w Khao Sok atrakcji z pewnością nie zabraknie. Zakwaterujemy się w drewnianych domkach, otoczonych soczyście zieloną, żyjącą dżunglą. Będzie to niezwykłe doświadczenie natury i spokoju. Tradycyjną drewnianą łódką, wybierzesz się na eksplorację okolicznego jeziora otoczonego skałami, a wieczorami będziesz rozkoszować się domową, tajską kuchnią w najlepszym wydaniu.

 

Khao Sok - Prastara dżungla i wapienne skały

Podczas wizyty w Khao Sok atrakcji z pewnością nie zabraknie. Zakwaterujemy się w drewnianych domkach, otoczonych soczyście zieloną, żyjącą dżunglą. Będzie to niezwykłe doświadczenie natury i spokoju. Tradycyjną drewnianą łódką, wybierzesz się na eksplorację okolicznego jeziora otoczonego skałami, a wieczorami będziesz rozkoszować się domową, tajską kuchnią w najlepszym wydaniu.

 

Tropikalny chillout na wyspie

Jeśli Tajlandia to nie może zabraknąć doświadczenia wyspiarskiego życia. Na koniec wyjazdu przeniesiesz się na rajską wyspę Koh Phangan słynącej ze świetnych krajobrazów, wodospadów ukrytych w dżungli i imprez na plaży. Udasz się również na sąsiednie Koh Tao i Mu Ko Ang Thong. Będzie to zasłużony odpoczynek w iście rajskiej atmosferze.

 

Tropikalny chillout na wyspie

Jeśli Tajlandia to nie może zabraknąć doświadczenia wyspiarskiego życia. Na koniec wyjazdu przeniesiesz się na rajską wyspę Koh Phangan słynącej ze świetnych krajobrazów, wodospadów ukrytych w dżungli i imprez na plaży. Udasz się również na sąsiednie Koh Tao i Mu Ko Ang Thong. Będzie to zasłużony odpoczynek w iście rajskiej atmosferze.

 

CZEGO SPRÓBUJESZ?

  • Zasmakujesz w tajskich klasykach takich jak pad thai, pad kra pao, tom kha, tom yum czy różnych rodzajach curry. A to tylko niektóre spośród setek innych dań, dostępnych w tajskich restauracjach i straganach!
  • Weźmiesz udział w profesjonalnych warsztatach gotowania pod okiem tajskich kucharzy w Bangkoku, Khao Sok i na Koh Phangan (łącznie 14 godzin i 16 potraw)
  • Weźmiesz udział w niezapomnianym food tourze z lokalnym przewodnikiem po kanałach rzecznych Bangkoku
  • Wypoczniesz na rajskiej wyspie Koh Phangan, na której znajdziesz piękne plaże, restauracje ze świetną kuchnią, masaże oraz bogate życie nocne
  • Poszalejesz tuk-tukiem po ulicach Bangkoku
  • Zwiedzisz Pałac Królewski i Świątynię Leżącego Buddy oraz kulturalne, przyrodnicze i architektoniczne skarby Tajlandii
  • Popłyniesz tradycyjną łodzią longtail boat na całodniową wycieczkę po jeziorze otoczonym wapiennymi skałami
  • Zobaczysz słynną Wyspę Jamesa Bonda
  • Zamieszkasz w domku na pograniczu tropikalnej dżungli Khao Sok.
  • Poczujesz unikalną atmosferę Chinatown w Bangkoku i spróbujesz najlepszych homarów, krewetek i ryb z grilla
  • Popłyniesz łodzią motorową na urokliwą wyspę Koh Tao i ponurkujesz z maską na rafie
  • Pojedziesz do sanktuarium słoni aby dowiedzieć się więcej o tych wspaniałych zwierzętach
  • Odwiedzisz buddyjską świątynię wykutą w skale obleganą przez małpy.
  • Wypijesz drinka na jednym ze stołecznych rooftop barów z widokiem na oświetlone miasto nocą
  • Odwiedzisz poranne targi, aby dowiedzieć się więcej o dostępnych produktach, aby następnie przygotować z nich aromatyczne potrawy. 
  • Pojedziesz skuterem do ukrytych w dżungli wodospadów
  • Spotkasz muzułmańskie mniejszości mieszkające w wioskach na wodzie

Gdzie śpimy?

Nasza wycieczka do Tajlandii to trzy fantastyczne miejsca zakwaterowania: nowoczesny, designerski hotel w sercu dzielnicy Chinatown w Bangkoku, drewniane domki na skraju dżungli w Parku Narodowym Khao Sok oraz klimatyczne bungalowy na wyspie Koh Phangan.

Cena zawiera:

12 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

12 x śniadanie, 5 x obiad, 3 x kolacja

Wszystkie atrakcje opisane w planie

Bilety wstępu wynikające z programu

3 warsztaty gotowania (łącznie 16 godzin)!

2 przeloty wewnętrzne z bagażami rejestrowanymi 20 kg

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami i łodziami wynikające z programu

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Opiekę dwóch doświadczonych pilotów zafascynowanych azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 4000 - 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi

Biletów wstępu do świątyń oraz przejazdów metrem i taksówkami w Bangkoku (ok. 150 zł)

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Aktywności na wyspie Koh Phangan tj. nurkowanie, snorkeling, skutery

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (2200 zł)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę do Tajlandii z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 6900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Piotr
Piotr
2024-05-22
Wyjazd z szamanem.pl to wspaniała przygoda! Z całego serca polecamy Paulinę i Pawła - to wspaniali przewodnicy. Widać że podróże to dla nich pasja, ktorą potrafią zarazić uczestników organizowanych przez siebie pięknych wyjazdów. Podczas pobytu w Malezji i Borneo mieliśmy okazję uczestniczyć w dwóch profesjonalnych ale jednocześnie szalonych lekcjach gotowania lokalnych specjałów. Udało nam się zjeść wspaniałe potrawy w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Udało nam się wypić herbatę na zielonej plantacji herbaty. Widzieliśmy małpki wszelkiej maści, w tym cudowne nosacze znane wszystkim z memów w internecie. Dwa dni tropilismy leniwego orangutana aby zobaczyć go w naturalnym środowisku budzącego się w mglistym poranku. Widzieliśmy krokodyla, dzioborożce, węże, kolibry, najmniejsze misie świata, nietoperze. Wspaniałą przygodą była nocna wyprawa do dżungli w poszukiwaniu aktywnych nocą zwierzaków między innymi latających wiewiórek. Cała wyprawa wypełniona była po brzegi kolorami i emocjami. Każdy punkt programu był doskonale przygotowany i zorganizowany. Widać że organizatorzy bardzo dużo pracy wkładają w programy swoich wypraw, dlatego śmiało możemy powiedzieć że to nie był nasz ostatni wyjazd z szamanem.pl Jeszcze raz bardzo dziękujemy kochani za wspólnie spędzone dwa tygodnie, czuliśmy się przy Was wspaniale, radośnie i bezpiecznie! Z czystym sumieniem polecamy szamane.pl jako biuro podróży z genialną organizacją!!
Edward Dyba
Edward Dyba
2024-05-21
Wyjazd do Malezji z Szamane spełnił nasze oczekiwania. Przeżyliśmy niesamowitą przygodę, poznaliśmy ciekawych ludzi i zaspokoiliśmy potrzeby naszych kubków smakowych. Dziękujemy za opiekę. Czuliśmy się bardzo bezpiecznie. Polecamy Szamane i pozdrawiamy organizatorów. Ewa i Edward
Barbara Konował
Barbara Konował
2024-05-20
Jeżeli ,kiedykolwiek zamarzy Ci się kulinarna przygoda w Azji ,to nie zastanawiaj się ani jednej chwili .My z czystym serduchem polecamy biuro Szamane.pl - Biuro Podróży Kulinarnych. Od wielu lat odwiedzamy różne kraje Świata , wiele widzieliśmy, podoba nam się wszędzie , nie jesteśmy maruderami , zawsze staramy się dostrzegać pozytywy ,odwiedzanych miejsc ,na negatywy ,czy jakiekolwiek niedogodności przymykamy oko ,a z Szamane oczy cały czas szeroko otwarte !!! Wspaniała atmosfera ( w końcu ludzie kochający jeść ,muszą być fajni ). Super zorganizowany wyjazd , przciekawy i różnorodny program, zróżnicowane miejsca .W Malezji byliśmy już drugi raz , jednak zdecydowaliśmy się wrócić ze względu na Borneo ,ktoś znajomy polecił biuro i to był strzał w dziesiątkę . Ujrzeliśmy zupełnie inną Malezję niż przed laty. Jeszcze raz dziękujemy za super przygodę i mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych .Paulina i Paweł ,życzymy Wam wszystkiego co najlepsze ,zarażajcie swoją pasją innych ,bo fajnie Wam to wychodzi .
Ewa Nenkin
Ewa Nenkin
2024-05-14
Wyjazd do Malezji uważamy za bardzo udany i traktujemy jak piękną przygodę życia. Atmosfera podczas wyjazdu, zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, intensywność przeżyć i doświadczeń kulinarnych, kulturowych i przyrodniczych spowodowała apetyt na podobne doznania w przyszłości. Paulina i Paweł zrealizowali 100% z zaproponowanego programu, a jeśli była okazja to dodawali dodatkowe punkty, które urozmaicały wyjazd. Hotele, które zaproponowali były zgodne z wcześniejszymi opisami, nie było problemów z transportem. Lekcje gotowania z profesjonalistami okazały się świetną zabawą kulinarną dla umysłu jak i podniebienia. Intensywność i rozmaitość doświadczeń podczas wyjazdu przeszła nasze oczekiwania. Nie mamy nic do zarzucenia i bardzo dziękujemy za dobrą organizację i opiekę w tak niesamowitej przygodzie.
Piotr T
Piotr T
2024-04-10
Polecam, super wyjazd do Wietnamu
Anna Fryda
Anna Fryda
2024-04-10
Z Szamane nigdy nie będziesz głodny! Wspólnie z mężem mieliśmy okazję podróżować z Pauliną i Pawłem i odkrywać smaki Azji. Mogliśmy poczuć klimat lokalnej kuchni i bardziej wyrafinowanych miejsc. Z wyjazdu wróciliśmy głodni tylko kolejnych przygód! ;) Serdecznie polecam wyprawy z Szamane.
Gospel Joy Fundacja
Gospel Joy Fundacja
2024-03-28
Z Szamane pojechałam na wyjazd do Wietnamu. To był absolutnie mój wyjazd życia. Zobaczyliśmy i doświadczyliśmy tyle, ile sama byłabym w stanie zrobić podczas 4 różnych wyjazdów. Organizacja i przygotowanie na 6+, ilość atrakcji na 6+ i doświadczenia kulinarne, w tym warsztaty, również na 6+. Absolutnie polecam! Wyjazd całkowicie wart swojej ceny. Agnieszka Baca
Marle P.
Marle P.
2024-03-26
Jestem zachwycona organizacją wyjazdu do Wietnamu już od samego początku początków, czyli od wysłania mojego zgłoszenia na wyjazd. Od Organizatorów otrzymałam szczegółowe wszelkie informacje, począwszy od instrukcji przygotowania niezbędnych dokumentów, poprzez instrukcje, co spakować, jak się przygotować, a także, co warto poczytać itp. :) Podczas wyprawy, już od pierwszego spotkania na lotnisku, czułam się zaopiekowana i bardzo bezpiecznie. Wyjazdowy stresik znika ekspresowo :) Organizatorzy to przymili ludzie, pasjonaci, szybko integrują się i wtapiają w grupę. Plan całej wyprawy był tak bogaty, że już podczas samego czytania, ekscytacja sięgała zenitu :D A sam wyjazd cudowny! Sporo atrakcji, przeplatanych oczywiście degustacjami, wspólnymi posiłkami, wyprawami na wyśmienite szamanko :) poznawanie lokalnych społeczności, warsztaty kulinarne, zwiedzanie. Do tego dbałość o noclegi w naprawdę ciekawych, komfortowych miejscach. Szamane.pl polecam zarówno starym wyjadaczom wypraw po świecie, jak i totalnym nowicjuszom. Gwarancja niezapomnianych wrażeń.... i spotęgowany głód kolejnych wypraw, czego sobie życzę :D :D :D
Ewa Ryńska
Ewa Ryńska
2024-03-25
Moja decyzja o wyjeździe z biurem Szamane.pl była spontaniczna. Zachwycił mnie program wyjazdu do Wietnamu i obietnica fantastycznych kulinarnych doznań. I był to strzał w 10!!!! Sama jestem zdziwiona, że ten wyjazd wyszedł tak wspaniale i nie było momentu, że coś nie zagrało. To niesamowita i całkowita zasługa pary przesympatycznych, wspaniałych i doświadczonych podróżników: Pauliny i Pawła. Cały program został zaplanowany i zrealizowany perfekcyjnie, czułam się zaopiekowana, uszczęśliwiona i moim jedynym obowiązkiem było dobrze się bawić, podziwiać i smakować :) Moja ciekawość została w pełni zaspokojona, a wrażenia i wspomnienia z tego wyjazdu zostaną ze mną na zawsze. Każdemu szczerze i za darmo ;) polecam biuro Szamane.pl. Jeżeli kochasz jeść, poznawać nowe smaki, a przy okazji zwiedzać świat to Szamane.pl jest dla Ciebie! Ja już planuję po cichu, jak tu znów się z Pauliną i Pawłem wyrwać w jakieś smaczne rejony :)
Staszek Górski
Staszek Górski
2024-03-21
Jestem zachwycony poziomem przygotowania i przeprowadzenia wyjazdu. Wszystko gra jak w zegarku. Kuchnia i atrakcje kulinarne dobrze dobrane i zróżnicowane. Przewodnicy są profesjonalni i co bardzo ważne, bardzo spokojni. Rozwiązują problemy z uśmiechem na ustach. Jako uczestnik już dwóch wyjazdów z nimi, ani razu nie martwiłem się, "co teraz będzie". Po prostu spokojnie czekałem na rozwiązania problemów, ogarnięte przez Paulinę i Pawła. Moja ocena 100/100 !!!

Formularz kontaktowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Sobotni wylot do Bangkoku z jedną przesiadką. Czas rozpocząć naszą wyprawę do Tajlandii!
2
Przylot do Tajlandii: Bangkok
Przylot do miasta aniołów - Bangkoku w godzinach popołudniowych i przejazd do hotelu położonego w samym centrum miasta. Krótki odpoczynek po podróży, a następnie wizyta w rozświetlonej czerwonymi lampionami dzielnicy Chinatown na pierwsze kulinarne doświadczenia. Spróbujemy tutaj owoców morza z grilla w tym homarów, krewetek, a także przepysznych ryb. Po kolacji przespacerujemy się słynną imprezową uliczką Khao San Road.
3
Bangkok: zwiedzanie i smakowanie
Czas na głębsze przyjrzenie się tajskiej stolicy w kwestiach kulinarnych i nie tylko! Prowadzeni przez przewodnika udamy się na wycieczkę po mniej znanej części Bangkoku, którą będziemy zwiedzać tradycyjną łodzią. Spróbujemy tutaj smakołyków z położonych nad rzecznymi kanałami straganów i garkuchni oraz poobserwujemy zwyczajne życie mieszkańców stolicy. Następnie odwiedzimy najsłynniejsze zabytki Bangkoku w tym wielki Pałac Królewski, Wat Pho i świątynię Wat Arun gdzie dowiemy się ciekawych informacji o kulturze i religii Tajów. Wieczorem czeka nas wizyta w jednym z rooftop barów w nowoczesnej dzielnicy, gdzie napijemy się drinka z widokiem na rozświetlone miasto nocą. 
4
Bangkok: warsztaty gotowania
Po pierwszych doświadczeniach na mieście, wkraczamy do Akademii Kulinarnej na całodniowe warsztaty kuchni tajskiej pod okiem doświadczonych mistrzów woka. Zanim zaczniemy poznawać techniki przyrządzania tajskich potraw, pójdziemy na targ gdzie dowiemy się więcej o produktach i przyprawach oraz zrobimy niezbędne zakupy. Tego dnia przygotujemy 10 klasycznych tajskich potraw, którymi będziemy mogli się pochwalić przed przyjaciółmi po powrocie!  Po niezwykle produktywnym dniu w kuchni, czas na krótki relaks w hotelu i dalsze chłonięcie smaków i aromatów tajskiej stolicy.
5
Lot do Khao Sok. Relaks i masaże.
Po spokojnym poranku i śniadaniu udamy się na lotnisko, z którego polecimy na południe kraju. Zamienimy tętniące życiem miasto na wioskę położoną na skraju dżungli. W godzinach popołudniowych zakwaterowanie w klimatycznych domkach nieopodal Parku Narodowego Khao Sok. Czas na odrobinę relaksu i tajskie masaże.
6
Khao Sok: całodniowy rejs łodzią po jeziorze Cheow Lan
Tego dnia czeka nas całodzienna wycieczka po jeziorze Cheow Lan otoczonym wapiennymi formacjami skalnymi. Jest to jedna z największych atrakcji Tajlandii. Tradycyjną łodzią typu long-tail odwiedzimy najciekawsze zakątki parku narodowego, wykąpiemy się w jeziorze, a także udamy się do pobliskiej jaskini. Będziemy mieli okazję odbyć krótki trekking po lesie, a przy odrobinie szczęścia wypatrzymy małpy, gibony i dzioborożce. Powrót do hotelu, a następnie odpoczynek lub wieczorne wyjście.
7
Khao Sok: sanktuarium słoni i gotowanie
Dzień rozpoczniemy spływem pobliską rzeką na dmuchanej dętce, aby zobaczyć jak dżungla budzi się do życia. Będzie to orzeźwiające rozpoczęcie kolejnego aktywnego dnia! Następnie zajrzymy do sanktuarium słoni, aby popodziwiać te sympatyczne olbrzymy i dowiedzieć się więcej o ich życiu. Po obiedzie czekają nas warsztaty gotowania, na których nauczymy się przyrządzać kolejne aromatyczne potrawy w tym przepyszne curry i sałatki. Będzie to również okazja do utrwalenia wiedzy i umiejętności zdobytych w akademii gotowania w Bangkoku!
8
Khao Sok: wycieczka na Wyspę Jamesa Bonda
Czas na odwiedziny zachodniego wybrzeża Tajlandii i całodniowy rejs po zatoce Phang Nga. Będziemy tu podziwiać jeden z największych na świecie ekosystemów - bogate w ptactwo lasy namorzynowe otoczone oszałamiającymi formacjami skalnymi zapierającymi dech w piersiach. Przepłyniemy kajakami do wydrążonej nurtem wody jaskini, odwiedzimy mniejszości muzułmańskie mieszkające w wiosce na palach, wykutą w skale małpią świątynię, a także wapienną skałę znaną z filmu z Jamesem Bondem “Człowiek ze złotym pistoletem”. Mnóstwo atrakcji jednego dnia, tak jak lubimy najbardziej!
9
Transfer na rajską wyspę Koh Phangan
Wykwaterowanie z hotelu i transfer do portu, skąd popłyniemy na rajską wyspę Koh Phangan, gdzie przez najbliższe kilka dni zamieszkamy w bungalowach nad samym morzem. Spacer po okolicy lub plażowanie. Pierwszy dzień na wyspie otworzymy przepyszną kolacją w naszej ulubionej restauracji.
10
Koh Phangan: warsztaty kulinarne
Po śniadaniu czekają nas ostatnie warsztaty kulinarne podczas tego wyjazdu, gdzie przyrządzimy 4 potrawy, tym samym zamykając nasz 16 daniowy tajski repertuar smakowitości! Po skonsumowaniu wyczarowanych przez nas smakołyków udamy się na zasłużony relaks na plażę. Alternatywą dla aktywnych będzie 3-godzinny trekking na najwyższy szczyt wyspy - Khao Ra.
11
Koh Phangan: całodniowa wycieczka morska
Dziś polecamy całodniową wycieczkę na sąsiednią wyspę, urokliwe Koh Tao wraz z wizytą na słynnym punkcie widokowym Koh Nang Yuan. Czeka nas tu m.in. snorkeling pośród malowniczej rafy koralowej oraz pływanie kajakiem po turkusowych wodach Zatoki Tajlandzkiej (wycieczka płatna dodatkowo).
12
Koh Phangan: wodne atrakcje dla aktywnych
Dla tych, którzy lubią aktywne spędzanie czasu nad morzem, proponujemy dziś podziwianie podwodnego świata. Nurkowanie z butlą pod okiem polskiego divemastera w Morskim Parku Narodowym Ang Thong oraz pływanie kajakami lub na paddleboardach o zachodzie słońca na plaży Haad Yao (płatne dodatkowo).
13
Koh Phangan: wycieczka skuterami po wyspie
Po zrelaksowanym poranku (opcja: poranna joga dla chętnych) wypożyczymy skutery, aby objechać nimi wyspę. Zajrzymy m.in. do malowniczych wodospadów, lokalnych świątyń i na plażę Haad Rin. Kolację zjemy w jednej z najlepszych restauracji na Koh Phangan.
14
Powrót do Bangkoku i wylot do Polski
Wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko. Wylot do Bangkoku. Zostawiamy bagaże w depozycie lotniskowym i udajemy się na ostatnią kolację przed wylotem do Polski.
15
Warszawa
Przylot do Polski w sobotę około południa. Powrót z krainy uśmiechu i zakończenie naszego wyjazdu do Tajlandii ;)

Tajlandia - Informacje ogólne i praktyczne

Tajlandia, znana jako kraina miliona uśmiechów, to jeden z najpiękniejszych i najprzyjemniejszych do podróżowania krajów Azji Południowo-Wschodniej, słynący z bogatej kultury, rajskich plaż i aromatycznej kuchni. Od górskich krajobrazów i świątyń na północy, przez pełen drapaczy chmur Bangkok, aż po tropikalne wyspy na południu, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Tajlandia to też bogaty i nowoczesny kraj, z jedną z najprężniej rozwijających się gospodarek w regionie.

WARTO WIEDZIEĆ - PRZED WYCIECZKĄ DO TAJLANDII

Powierzchnia
513 120 km2
Liczba ludności
72 mln
Stolica
Bangkok (15 mln mieszkańców)
Język
tajski
Waluta
bat tajski (THB)
Tajlandia - informacje o kraju

HISTORIA TAJLANDII

Tajlandia, do 1949 roku znana jako Syjam, może poszczycić się bogatą historią sięgającą tysięcy lat. Od starożytnych królestw po współczesną demokrację – historia tego kraju to różnorodność kulturowa, intrygi polityczne i wzrost gospodarczy.

Pre-historia:

Obszar obecnie znany jako Tajlandia był zamieszkany od co najmniej 40 000 lat, a dowody na istnienie wczesnych osad ludzkich sięgają okresu paleolitu. Pierwsi mieszkańcy zajmowali się polowaniem, zbieractwem, a później rolnictwem i uprawą ryżu już około 4000 roku p.n.e. Kilka starożytnych cywilizacji, takich jak królestwa Dvaravati i Mon, rozkwitło w różnych częściach regionu, pozostawiając po sobie imponujące pozostałości architektoniczne.

Wczesne królestwa:

W VI wieku n.e. w regionie powstało imperium Khmerów, które wywarło znaczący wpływ na kulturę i architekturę Tajlandii, jednak dopiero w XIII wieku Tajowie założyli własne królestwo w Sukhothai pod rządami króla Ramkhamhaenga. Oznaczało to początek tajskiego państwa narodowego, a okres Sukhothai jest często uważany za kolebkę cywilizacji tajskiej.

Królestwo Ayutthaya:

Następcą Królestwa Sukhothai zostało Królestwo Ayutthaya, założone w 1351 roku. Ayutthaya stała się potężnym imperium, dominującym nad większością Azji Południowo-Wschodniej przez ponad cztery stulecia. Królestwo prosperowało jako centrum handlu i kultury, a Ayutthaya była kosmopolitycznym centrum, do którego zjeżdżali się kupcy z całej Azji. Jednak wewnętrzne konflikty i naciski zewnętrzne, zwłaszcza ze strony rozwijającego się imperium birmańskiego, doprowadziły do upadku Ayutthaya w 1767 r., którego kulminacją było splądrowanie stolicy.

Okresy Thonburi i Rattanakosin:

Po upadku Ayutthaya generał Taksin założył Królestwo Thonburi w 1768 roku, skutecznie odpierając najeźdźców birmańskich i ponownie jednocząc większość terytorium. Jego panowanie było jednak krótkotrwałe i w 1782 roku generał Chao Phraya Chakri założył dynastię Chakri i ustanowił Bangkok stolicą nowo utworzonego Królestwa Rattanakosin. Król Rama I zapoczątkował okres stabilności i konsolidacji, kładąc podwaliny pod nowoczesną Tajlandię.

Kolonializm i modernizacja:

W XIX wieku Tajlandia stanęła w obliczu rosnącej presji ze strony mocarstw zachodnich pragnących rozszerzyć swoje wpływy w Azji Południowo-Wschodniej. Dzięki sprytnej dyplomacji i strategicznym ustępstwom Tajlandii udało się uniknąć kolonizacji, zyskując miano jedynego kraju w regionie, który zachował niepodległość. Niemniej jednak królestwo przeszło znaczące wysiłki modernizacyjne za czasów króla Ramy IV i króla Ramy V, obejmując zachodnie technologie i reformy administracyjne, aby dostosować się do zmieniającego się globalnego krajobrazu.

XX wiek:

XX wiek był świadkiem transformacji Tajlandii z monarchii absolutnej w monarchię konstytucyjną. Rewolucja syjamska z 1932 r. doprowadziła do ustanowienia monarchii konstytucyjnej i przyjęcia systemu parlamentarnego. Tajlandia odegrała złożoną rolę podczas II wojny światowej, początkowo sprzymierzając się z Japonią, a później dołączając do aliantów. Po wojnie kraj doświadczył okresów niestabilności politycznej, zamachów stanu, przewrotów wojskowych i przemian demokratycznych.

W ostatnich dziesięcioleciach Tajlandia stała się dynamicznym i szybko rozwijającym się krajem, znanym z tętniącej życiem kultury, branży turystycznej i wzrostu gospodarczego. W dalszym ciągu boryka się on z wyzwaniami, takimi jak polaryzacja polityczna, nierówność społeczna i sporadyczne niepokoje, jednak w wyborach 2023 największe poparcie uzyskała postępowa partia, którą popierają głównie młodzi Tajlandczycy z dużych miast, co daje nadzieje na przyszłość. Tajlandia pozostaje prężnym i bogatym kulturowo krajem, gotowym poradzić sobie ze złożonością XXI wieku, zachowując jednocześnie swoje wyjątkowe dziedzictwo i tradycje.

Tajlandia ludność i kultura

LUDNOŚĆ I GRUPY ETNICZNE TAJLANDII

Etniczni Tajowie stanowią około 75-80% populacji Tajlandii. Mniejszości etniczne, takie jak Chińczycy, Malajowie i Khmerzy, wnoszą wkład w mozaikę kulturową Tajlandii, a największą grupę mniejszości stanowią Chińscy Tajowie. Ponadto plemiona górskie, takie jak Karen, Hmong i Lisu, zamieszkują górzyste regiony północnej Tajlandii, zachowując swoje odrębne języki i tradycje. Chociaż tajski jest językiem urzędowym, w całym kraju mówi się różnymi regionalnymi dialektami i językami.

RELIGIA W TAJLANDII

Religia zajmuje centralne miejsce w społeczeństwie Tajlandii, kształtując jej kulturę, tradycje i sposób życia. Dominującą religią w Tajlandii jest buddyzm Theravada, praktykowany przez 93% populacji. Buddyzm został wprowadzony do Tajlandii ponad tysiąc lat temu i od tego czasu stał się głęboko powiązany z tajską tożsamością. Nawet aktualne lata liczy się w Tajlandii od daty śmierci Buddy, czyli aktualnie mamy tam 2567 rok! Mnisi, szanowani jako przywódcy duchowi, odgrywają istotną rolę w społecznościach, oferując przewodnictwo, edukację i odprawiając ceremonie religijne. Wat Phra Kaew i Wat Pho w Bangkoku oraz Wat Doi Suthep w Chiang Mai należą do najbardziej szanowanych świątyń buddyjskich.

Oprócz buddyzmu w Tajlandii istnieją mniejsze wspólnoty religijne. Islam, praktykowany głównie przez mniejszość malajsko-muzułmańską w południowych prowincjach, stanowi około 5-6% populacji. Obecne są również chrześcijaństwo, hinduizm i sikhizm, z mniejszymi wyznawcami wśród różnych grup etnicznych.

Tolerancja religijna jest cechą charakterystyczną tajskiego społeczeństwa, w którym różne wyznania harmonijnie współistnieją, co odzwierciedla przywiązanie kraju do pluralizmu i wzajemnego szacunku.

USTRÓJ POLITYCZNY TAJLANDII

Tajlandia jest monarchią konstytucyjną, a aktualnym władcą jest Maha Vajiralongkorn, król Rama X.

GOSPODARKA TAJLANDII

Gospodarka Tajlandii jest jedną z najbardziej dynamicznych w Azji Południowo-Wschodniej. W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci Tajlandia doświadczyła imponującego wzrostu gospodarczego, przechodząc z gospodarki opartej na rolnictwie do gospodarki napędzanej produkcją, eksportem i usługami.

Rozdrobniony sektor rolny dostarcza 10 proc. PKB, ale zatrudnia około jednej trzeciej siły roboczej. Uprawia się głównie ryż, kauczuk, trzcinę cukrową i owoce tropikalne.

Produkcja jest kluczowym filarem gospodarki Tajlandii, a prym wiodą takie gałęzie przemysłu jak motoryzacja, elektronika i tekstylia. Kraj ten jest jednym z głównych światowych eksporterów samochodów, elektroniki i produktów rolnych dzięki wykwalifikowanej sile roboczej, konkurencyjnym kosztom produkcji i sprzyjającemu klimatowi inwestycyjnemu. Eksport obejmuje elektronikę, produkty rolne (ryż, maniok, kukurydza, kauczuk, nielegalne plantacje opium), rudy metali (cyna, wolfram), samochody i części oraz przetworzoną żywność (przetwory rybne). Przemysł i usługi wytwarzają około 90 proc. PKB. 

W usługach istotną rolę odgrywa turystyka, znacząco przyczyniając się do wzrostu PKB i zatrudnienia. Bogate dziedzictwo kulturowe Tajlandii, oszałamiające krajobrazy naturalne i światowej sławy gościnność przyciągają co roku miliony turystów, dzięki czemu turystyka jest istotnym źródłem dochodów i wymiany walut.

Ponadto Tajlandia służy jako regionalne centrum handlu i inwestycji, czerpiąc korzyści ze swojego strategicznego położenia na skrzyżowaniu dróg Azji Południowo-Wschodniej. Kraj aktywnie dąży do liberalizacji handlu i integracji gospodarczej, uczestnicząc w inicjatywach regionalnych, takich jak ASEAN i podpisując umowy o wolnym handlu z różnymi krajami.

Tajlandia stoi też jednak przed wyzwaniami, takimi jak nierówność dochodów, dysproporcje regionalne i podatność na wstrząsy zewnętrzne. Ponadto niestabilność polityczna i sporadyczne klęski żywiołowe mają wpływ na zaufanie inwestorów i wyniki gospodarcze.

Tajlandia - geografia kraju

GEOGRAFIA TAJLANDII

Na północy kraju dominują góry, z których najwyższym szczytem jest Doi Inthanon (2,565 metrów). Region ten znany jest ze swoich pagórkowatych krajobrazów, zielonych dolin i gęstych lasów deszczowych. Środkowa część kraju to nizinne obszary, które są żyzne i sprzyjają uprawom rolniczym, zwłaszcza ryżu, głównego produktu rolno-spożywczego kraju. Na południu Tajlandii rozciągają się tropikalne wybrzeża Zatoki Tajlandzkiej i Morza Andamańskiego z białymi plażami, rafami koralowymi i licznymi wyspami. Tajlandia ma również liczne rzeki, w tym przepływającą przez Bangkok rzekę Menam (Chao Phraya), która jest główną arterią wodną kraju, zapewniającą ważne połączenia transportowe i irygacyjne dla rolnictwa. 

KLIMAT I POGODA – KIEDY JECHAĆ DO TAJLANDII?

Najlepsze miesiące na podróżowanie po Tajlandii to okres od grudnia do lutego. Jest to pora sucha i chłodna, idealna do zwiedzania większości regionów Tajlandii, w tym Bangkoku, północy kraju oraz południowych plaż i wysp. Średnie temperatury wynoszą ok. 27-32 stopnie, a opady deszczu są rzadkie.

Marzec i kwiecień to gorące (30-38 stopni)  i suche miesiące. W tym okresie opady deszczu są minimalne, a słońce świeci przez większość czasu. Jest to idealna pora na plażowanie, ale zwiedzanie Bangkoku w tych miesiącach może być nieco uciążliwe. 

Warto unikać podróży do Tajlandii w okresie od maja do listopada, kiedy trwa pora deszczowa i Tajlandię nawiedzają monsuny. Wiele regionów doświadcza wtedy intensywnych opadów deszczu, a także potencjalnych zagrożeń ze strony cyklonów tropikalnych na południu kraju.

Tajlandia flora i fauna

FLORA I FAUNA W TAJLANDII

Tajlandia, zróżnicowana geograficznie i klimatycznie, jest domem dla bogatej różnorodności flory i fauny. Obszary tropikalnych lasów deszczowych są domem dla setek gatunków drzew, roślin kwiatowych i epifitów, takich jak storczyki i bromelie. Tajlandia jest również znana z bogactwa tropikalnych kwiatów, w tym orchidei, lotosów czy hibiskusów. Tropikalne lasy są zamieszkane przez słonie, tygrysy indochińskie (gatunek zagrożony), liczne gatunki małp, w tym gibonów, łuskowce czy dzioborożce. Obszary przybrzeżne i ujścia rzek w Tajlandii są często zdominowane przez gęste lasy namorzynowe, które również są siedliskiem dla wielu gatunków roślin i zwierząt, a także pełnią istotną rolę w ochronie wybrzeża. 

KUCHNIA TAJSKA

Kuchnia tajska jest znana z bogactwa smaków, świeżości składników, intensywnych przypraw i idealnego zrównoważenia pomiędzy słodyczą, kwaśnością, ostrością i pikantnością. Jest jedną z najbardziej wyrazistych i aromatycznych kuchni świata, czym zyskuje sobie rzesze fanów na całym globie.

Do najpopularniejszych dań kuchni tajskiej należą liczne curry, dania smażone w woku (w tym pad thai i inne smażone makarony i ryże), zupy, takie jak tom yum czy tom kha oraz przyrządzane na wiele pysznych sposobów ryby i owoce morza. 

Więcej informacji na temat kuchni tajskiej znajduje się na naszym blogu.

Tajlandia - kuchnia tajska

WALUTA I PŁATNOŚCI

1 polski złoty to około 9 tajskich batów. 

Polski Złoty nie jest walutą wymienialną w Tajlandii, więc z Polski najlepiej przywieźć dolary i wymienić je w kantorze po przylocie.

UWAGA: w Polsce warto wymienić złotówki na tzw. nowe dolary, czyli te wydane po 2007r. Dolary muszą być niepogięte, nieporwane i najlepiej w nominałach 50 i 100, aby otrzymać jak najlepszy przelicznik.

Płatności kartą w Tajlandii

W mniejszych miejscowościach, niektórych restauracjach i małych sklepach płatności kartą nie będą możliwe. Bankomaty w miastach są łatwo dostępne. Bankomaty pobierają stałą kwotę 220 THB prowizji za wybrane pieniądze, warto wypłacać więc jednorazowo maksymalną dostępną kwotę.

Waluta Tajlandii - Tajski baht

STREFA CZASOWA I JETLAG

Różnica w czasie względem Polski to: czas letni +5 godzin, czas zimowy +6 godzin.

Najprawdopodobniej po przylocie dopadnie nas więc tzw. jetlag, czyli zmęczenie spowodowane różnicą czasu. Aby zminimalizować jego objawy takie jak złe samopoczucie, zaburzenia snu i apetytu czy bóle głowy polecamy:

  • nastawienie zegarka na nową godzinę od razu po wejściu do samolotu - to zagranie wyłącznie psychologiczne, ale pomaga zmienić nastawienie i przyzwyczaić głowę do nowej godziny. Spróbuj podczas podróży dostosować swoją aktywność do nowej strefy czasowej, czyli postaraj się zasnąć, jeśli tam, dokąd lecisz jest noc. Jeśli natomiast w miejscu docelowym trwa dzień, to nie śpij w samolocie, lecz postaraj się czytać lub obejrzeć film, by utrzymać aktywność mózgu. Dzięki temu Twój organizm będzie miał więcej czasu na dostosowanie się do czekającego go zmienionego rytmu dobowego.
  • nawadnianie organizmu i picie dużej ilości wody - zarówno w samolocie jak i po przylocie
  • unikanie alkoholu i kofeiny podczas podróży. Jesteś zmęczony? Lepiej uzupełnij potas i sięgnij po sok pomidorowy lub wodę z dodatkiem elektrolitów. 
  • wygodny ubiór, proste ćwiczenia rozciągające i spacerowanie w samolocie - sprawią że po przylocie będziemy czuli się nieco bardziej wypoczęci

TELEFONY I INTERNET

Korzystanie z polskiej karty SIM w Azji jest dosyć drogie. Warto zaopatrzyć się w lokalną kartę SIM z pakietem Internetu i kontaktowanie się za pomocą komunikatorów typu Whatsapp, Skype, Messenger. Podczas wizyty w salonie, sprzedawca sam zainstaluje nam kartę w telefonie i wgra ustawienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dobrym Internetem w kilka chwil.

Łącze internetowe w Tajlandii jest zwykle bardzo szybkie, także przez ogólnodostępne wifi w hotelach i restauracjach, jednak w mniejszych miejscowościach może działać słabiej.

ELEKTRYCZNOŚĆ I PRZEJŚCIÓWKI

Napięcie w gniazdkach wynosi 220 V. Większość gniazdek przystosowanych jest do dwubolcowych wtyczek, takich jak w Polsce. Nie ma konieczności zabierania przejściówki.

WIZA I PASZPORT

Obywatele polscy, podróżujący do Tajlandii w celach turystycznych, mogą wjechać do kraju na zasadzie bezwizowego pobytu na okres do 30 dni. 

SZCZEPIENIA I ZDROWIE

Szczepienia do Tajlandii nie są wymagane przez przepisy prawne.

Do szczepień ochronnych zalecanych przez WHO przed wyjazdem do Tajlandii należą: tężec, błonica, krztusiec, dur brzuszny, covid-19, WZW-A, WZW-B,  szczepienia rutynowe (m.in. przeciw grypie meningokokom, ospie wietrznej).

Przed wyjazdem sugerujemy skontaktowanie się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu lub lekarzem medycyny podróży w celu zaplanowania ewentualnego programu szczepień.

W Tajlandii ryzyko zachorowania na malarię i dengę, czyli choroby przenoszone przez komary, jest znikome. Mimo wszystko warto unikać ukąszeń komarów. Profilaktyka polega na używaniu repelentów, noszeniu ubrań z długim rękawem i długich spodni, włączaniu wiatraka bądź klimatyzacji na noc, co skutecznie utrudnia komarom siadanie na skórze. Polecamy spraye firmy MUGGA ze składnikiem aktywnym DEET (nie do końca przyjaznym dla środowiska i organizmu) lub nowym składnikiem aktywnym IKARYDYNĄ (nie wywołuje podrażnień skóry i innych reakcji alergicznych). Z naturalnych preparatów polecamy olejek z citronelli (CITRONELLA OIL), który skutecznie odstrasza komary;

BEZPIECZEŃSTWO I PRZEPISY PRAWNE – NA CO UWAŻAĆ W TAJLANDII?

Tajlandia jest bardzo bezpiecznym miejscem do podróżowania. Ponieważ turystyka jest jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu w kraju, ludzie są gościnni i uprzejmi wobec turystów.  Podczas podróży do Tajlandii istnieje jednak kilka kwestii dotyczących bezpieczeństwa i przepisów prawnych, na które należy zwrócić uwagę:

  1. Szacunek dla monarchii: Tajlandia ma surowe przepisy dotyczące obrażania monarchy. Obraza króla Tajlandii lub innych członków rodziny królewskiej jest traktowana bardzo poważnie i może skutkować surowymi karami, włączając w to długoletnie więzienie.
  2. Narkotyki: Przepisy dotyczące narkotyków w Tajlandii są bardzo surowe. Posiadanie, spożywanie lub handel narkotykami jest przestępstwem karalnym i może skutkować długoterminowym więzieniem lub karą śmierci.
  3. Prawo jazdy: Jeśli planujesz korzystać z wynajętego samochodu lub motoroweru, upewnij się, że posiadasz odpowiednie uprawnienia do jazdy. Aby prowadzić skuter lub motocykl, należy mieć prawo jazdy kategorii A. W przeciwieństwie do zasad obowiązujących w Polsce, prawo jazdy kategorii B nie uprawnia do prowadzenia nawet skutera małej pojemności. W praktyce wypożyczalnie w Tajlandii bez problemu wypożyczają skutery wszystkim chętnym. Należy jednak pamiętać, że w razie wypadku nie jesteśmy objęci ochroną ubezpieczeniową. Zgodnie z przepisami posiadanie kasku jest obowiązkowe w czasie jazdy skuterem. W Tajlandii obowiązuje ruch lewostronny.
  4. Bezpieczeństwo osobiste: Podobnie jak w każdym innym miejscu na świecie, należy zachować zdrowy rozsądek i ostrożność w zakresie bezpieczeństwa osobistego, zwłaszcza w tłumach i miejscach turystycznych, gdzie możemy natknąć się na kieszonkowców.

TRANSPORT – PRZEMIESZCZANIE SIĘ W TAJLANDII

Tajlandia posiada rozbudowaną sieć połączeń lotniczych. Do największych lotnisk należą Bangkok Suvarnabhumi (lotnisko międzynarodowe), Bangkok Don Mueang, Chiang Mai, Chiang Rai, Surat Thani, Samui, Krabi, Phuket (lotnisko międzynarodowe) i Hat Yai, a najpopularniejsi przewoźnicy lotniczy to Thai Airways (narodowe linie lotnicze), Bangkok Airways, Air Asia, Nok Air, Thai Smile, Vietjet oraz Lion Air. 

Tajlandia posiada też nowoczesną i rozbudowaną sieć kolejową łączącą główne regiony kraju z północy na południe. Wśród podróżujących po Tajlandii popularne są przejazdy nocnym pociągiem sypialnym z Bangkoku na północ kraju do Chiang Mai, bądź na południe do Surat Thani.

Tajlandia ma rozwiniętą sieć autobusową, która obejmuje zarówno autobusy międzymiastowe, jak i lokalne. Jest to jedna z najtańszych opcji podróży po kraju.

W większych miastach najwygodniej przemieszczać się popularnymi tuk-tukami lub taksówkami. Najpopularniejszymi aplikacjami do zamawiania taksówek są Uber i Grab. W Bangkoku dobrze działa też metro. W mniejszych miejscowościach najlepszym środkiem transportu jest skuter, którego wynajęcie to koszt już od 15 złotych za cały dzień.

ZAKWATEROWANIE – GDZIE SPAĆ W TAJLANDII?

Tajlandia oferuje bardzo szeroką gamę opcji noclegowych, z jednym z najlepszych na świecie stosunków jakości do ceny. Od tanich hosteli i bambusowych chatek za kilka dolarów, po luksusowe resorty dużych sieci hotelowych w Bangkoku czy na wyspach, każdy podróżnik na pewno znajdzie w Tajlandii zakwaterowanie dopasowane do swoich preferencji i kieszeni. Nocleg z łatwością można zarezerwować online, bezpośrednio na stronie hotelu lub na jednym z popularnych portali rezerwacyjnych.

Noclegi w Tajlandii

WYŻYWIENIE – GDZIE JEŚĆ?

Tajlandia to raj dla kulinarnych smakoszy! Od wszechobecnego street foodu, przez lokalne restauracje po eleganckie miejsca z wyróżnieniem Michelin, każdy miłośnik jedzenia znajdzie tu coś dla siebie! Targi uliczne są nieodłączną częścią kultury kulinarnej Tajlandii. Można tam znaleźć szeroki wybór świeżych potraw i przekąsek, które są przygotowywane na miejscu przed oczami klientów. Jest to doskonała okazja do spróbowania autentycznych tajskich smaków w przystępnej cenie. Tajlandia obfituje też w niewielkie, rodzime restauracje serwujące tradycyjne dania tajskie. Wizyta w takiej restauracji może dać autentyczne doświadczenie kulinarno-kulturowe, gdzie potrawy są często przygotowywane według tradycyjnych receptur i technik gotowania. Najbardziej wytrawnych smakoszy zadowolą liczne luksusowe restauracje znajdujące się w Bangkoku czy Chiang Mai, często w świetnych lokalizacjach, np nad rzeką czy na dachach wieżowców. Jeśli chcesz poznać tajniki tajskiej kuchni, warto rozważyć udział w jednym z kursów gotowania, które oferują liczne szkoły kulinarne w całej Tajlandii. To świetna okazja do nauki przygotowywania tradycyjnych tajskich dań pod okiem doświadczonych szefów kuchni.

CO ZOBACZYĆ W TAJLANDII?

Do najpopularniejszych atrakcji Tajlandii należą:

  1. Bangkok - nowoczesna stolica z mnóstwem świątyń i bogatym życiem nocnym
  2. Starożytna stolica Tajlandii Ayutthaya – klimatyczne ruiny idealne do zwiedzania rowerem
  3. Chiang Mai - urokliwa miejscowość na północy kraju będąca bazą wypadową do górskich wędrówek i sanktuariów słoni
  4. Park Narodowy Khao Sok - dzika dżungla zamieszkała przez małpy i słonie, gdzie popularne są noclegi w domkach na drzewach
  5. Wyspy Zatoki Tajlandzkiej - Koh Samui, Koh Phangan i Koh Tao oferujące mnogość dla każdego podróżnika
  6. Region Krabi - z popularnymi między innymi wśród nurków i wspinaczy wyspami Phi Phi i zatoką Railay
  7. Koh Lipe – jedna z najbardziej rajskich wysp leżąca u wybrzeży Malezji

Więcej informacji na temat największych atrakcji Tajlandii znajduje się na naszym blogu

CZEGO SPRÓBOWAĆ W TAJLANDII?
Kuchnia Tajska nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Charakteryzują ją przede wszystkim intensywne aromaty, a kwaśne, słodkie, słone, gorzkie i pikantne smaki idealnie współgrają tu ze sobą, ożywiając każde danie. Tajowie od wieków łączą wpływy różnorodnych kuchni, w tym m.in. indyjskiej, chińskiej czy portugalskiej, tworząc własne, niepowtarzalne dania. Będąc dużym krajem rolniczym, kuchnia Tajlandii jest zarówno regionalna, jak i sezonowa. Na północy znajdziemy więcej gorzkich ziół w połączeniu z ostrymi sosami do maczania i lepkim ryżem. Z drugiej strony kuchnia południa cechuje się słodkimi curry i owocami morza w połączeniu z ryżem jaśminowym. Podczas naszej podróży kulinarnej do Tajlandii spróbujemy i nauczymy się przyrządzać wiele różnorodnych dań, tak aby poznać i zrozumieć kuchnię tajską w całej jej okazałości.
Świeża sałatka z Papai - Som Tam
Som Tam

Som Tam to chrupiąca, świeża, słodka, kwaśna, ale przede wszystkim pikantna sałatka z zielonej papai. Danie pochodzi z regionu Isan (Laos i północno-wschodnia Tajlandia). Jej smak podkreśla sos przygotowany z sosu rybnego, cukru palmowego, pieprzu, czosnku, cytryny i pomidora. Teksturę uzupełnia surowa zielona fasola, prażone orzeszki ziemne i suszone krewetki. 

Khao Soi - aromatyczna zupa z Tajlandii
Khao Soi

Khao Soi to pyszna kokosowa zupa curry z kurczaka lub wołowiny, podawana z chrupiącym makaronem jajecznym i różnorodnymi dodatkami. Do Tajlandii przywędrowała prawdopodobnie wraz z chińskimi muzułmanami, którzy wyemigrowali do Myanmaru, Laosu i północnej Tajlandii. 

Sławny tajski makaron Pad Thai
Pad Thai

Jedna z najbardziej znanych potraw Tajlandii, powszechnie akceptowana przez zachodnie podniebienia. Tradycyjny przepis na Pad Thai obejmuje makaron ryżowy smażony z jajkami i tofu, doprawiony sokiem z tamaryndowca, sosem rybnym, suszonymi krewetkami, czosnkiem, cebulą, pieprzem i cukrem palmowym. Zwykle podaje się go z kiełkami fasoli, plasterkami cytryny i prażonymi orzeszkami ziemnymi. Wiele odmian dodaje świeże krewetki, kurczaka lub wieprzowinę.

Atomatyczne tajskie curry
Tajskie curry

Curry to mieszanka przypraw, które służą jako podstawa do przygotowania różnych potraw w Tajlandii i są zwykle przygotowywane na świeżo. Do podstawowych składników należą m.in. galangal, imbir, trawa cytrynowa, chilli, liście kafiru, pasta z krewetek czy czosnek. Przyprawy te uciera się moździerzem do uzyskania konsystencji pasty. Wiele potraw w Tajlandii ma pastę curry o tej samej nazwie, co danie. Najpopularniejsze z nich nazywane są kolorem: czerwonym, żółtym i zielonym curry. Podczas warsztatów gotowania w Tajlandii odkryjesz tajniki przyrządzania najlepszego curry!

Pad Kra Pao - Mięso z tajską bazylią
Pad Kra Pao

Pad Kra Pao to smażone mięso z kurczaka lub wieprzowiny, z tajską bazylią, porcją ryżu i jajkiem sadzonym. Mimo swojej prostoty, niesamowity aromat tajskiej bazylii sprawia, że jest to jedno z naszych ulubionych tajskich dań podczas wyjazdów do Tajlandii!

Ryż w ananasie - popularne danie w Tajlandii
Khao Pad Sapparod

Kto nigdy nie słyszał o smażonym ryżu? Gotowany ryż jaśminowy, jajko, mięso z kurczaka lub wieprzowiny, czosnek, cebula, pieprz, sos sojowy, sos rybny i tak dalej... Wystarczy wrzucić wszystko do woka i szybko usmażyć na dużym ogniu. Słynną wersją wśród tajskich potraw jest Khao Pad Sapparod serwowany w ananasie.

Duszona ryba z przyprawami po tajsku
Pla Kapong Neung Manao

Nawet jeśli ma skomplikowaną nazwę, jest niczym innym jak jednym z najpopularniejszych i najłatwiejszych do przygotowania dań rybnych w Tajlandii. Pla oznacza rybę. Kapong znaczy barramundi. Neung oznacza parę. Manao oznacza limonkę. Pla kapong neung manao to zatem nic innego jak ryba gotowana na parze, podawana w aromatycznym sosie (a raczej zupie) przygotowanym ze świeżego soku z limonki, czosnku, trawy cytrynowej, kolendry i chilli.

Popularna tajska zupa Tom Yum
Tom Yum

Tom Yum to kwaśno-pikantna tajska zupa. Najbardziej znana jest wersja z krewetkami, zwana Tom Yum Goong. Główną bazą Tom Yum jest Nam Prik Pao, czyli pasta z ziół i przypraw sporządzona z chili, szalotki i czosnku. Zupa zawiera również grzyby, kolendrę, pomidory, sok z cytryny, cukier i sos rybny.


Tom Kha Gai - kuchnia tajska
Tom Kha Gai

Tom Kha Gai to kolejna pyszna zupa, tradycyjna w Tajlandii (i Laosie), przygotowywana z kurczaka i mleka kokosowego. Aromatyczna, kremowa i lekko kwaśna. Główne składniki przepisu Tom Kha Gai to mleko kokosowe, grzyby, galangal, liście limonki kaffir, trawa cytrynowa, chili, sos rybny, sok z cytryny i kurczak.

Mango Sticky Rice - popularny tajski deser
Mango Sticky Rice

Khao Niao Mamuang, znany jako Mango Sticky Rice, to nic innego jak plastry mango podawane z gotowanym na parze kleistym ryżem zmieszanym ze słodzonym mlekiem kokosowym. Najpopularniejszy i zdecydowanie najpyszniejszy deser w całej Tajlandii, a może i na całym świecie!

Soki z owoców egzotycznych w Tajlandii
Soki Owocowe

Podróżując do Azji Południowo-Wschodniej każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, mangostanu, rambutanu, smoczego owocu, marakui czy guawy. 


Tajski Rum popularny wśród Tajów i turystów
Rum

Rum to bardzo popularny alkohol w Tajlandii, a dwie najbardziej znane marki to Sang Som i Hong Thong. Nie są to może trunki najwyższych lotów, ale zdecydowanie dobrze spisują się podczas upalnych tajskich wieczorów, szczególnie kiedy są popijane w doborowym towarzystwie!