+48690170051

Kulinarna wycieczka do Tajlandii

TAJLANDIA

TAJLANDIA

per person

Wyjazd kulinarny do Tajlandii

Tajlandia to kraj słynący z najpiękniejszych plaż świata, soczyście zielonych lasów tropikalnych i najlepszej kuchni! To raj dla miłośników jedzenia, który przyciąga miliony podróżników z całego świata, więc nie może tam zabraknąć i nas! Jesteś fanem tajskiej kuchni i chciałbyś nauczyć się przyrządzać ją w domu? Spróbować tajskiego curry u źródła? A może lubisz gotować dla innych i po cichu marzysz o otwarciu własnej tajskiej restauracji?

Nasz 15-dniowy program przeznaczony jest dla osób zainteresowanych głębszym zrozumieniem aromatycznej kuchni tajskiej z naciskiem na praktykę pod okiem lokalnych mistrzów woka. Czekają nas wizyty na targach, aż 14 godzin profesjonalnych warsztatów kulinarnych oraz odkrywanie najciekawszych restauracji. Będzie to niesamowita kulinarna podróż przez jedną z najbardziej uzależniających kultur kulinarnych Azji Południowo-Wschodniej.

Naszym kubkom smakowym dogadzać będziemy w towarzystwie pasjonatów dobrej kuchni, co jest gwarancją wielu kulinarnych inspiracji. To również okazja to dzielenia się wiedzą oraz usprawnienia własnego warsztatu.

Poza różnorodnością smaków i zapachów, doświadczymy wielu wspaniałych miejsc. Zaczynając od wielomilionowego Bangkoku i jego wielu oblicz, przez dżunglową atmosferę Khao Sok, po wyspiarski klimat Koh Phangan. Będzie super aromatycznie i widowiskowo. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę do Tajlandii w gronie pasjonatów dobrego jedzenia. Będzie Szamane!

Terminy Wyjazdów

03.02.2024 - 17.02.2024

15 Dni
8 - 12 osób

Cena: 10 900 zł + lot

CZEGO SPRÓBUJESZ?

  • Zasmakujesz w tajskich klasykach takich jak pad thai, pad kra pao, tom kha, tom yum czy różnych rodzajach curry. A to tylko niektóre spośród setek innych dań, dostępnych w tajskich restauracjach i straganach!
  • Weźmiesz udział w profesjonalnych warsztatach gotowania pod okiem tajskich kucharzy w Bangkoku, Khao Sok i na Koh Phangan (łącznie 14 godzin i 16 potraw)
  • Weźmiesz udział w niezapomnianym food tourze z lokalnym przewodnikiem po kanałach rzecznych Bangkoku
  • Wypoczniesz na rajskiej wyspie Koh Phangan, na której znajdziesz piękne plaże, restauracje ze świetną kuchnią, masaże oraz bogate życie nocne
  • Poszalejesz tuk-tukiem po ulicach Bangkoku
  • Zwiedzisz Pałac Królewski i Świątynię Leżącego Buddy oraz kulturalne, przyrodnicze i architektoniczne skarby Tajlandii
  • Popłyniesz tradycyjną łodzią longtail boat na całodniową wycieczkę po jeziorze otoczonym wapiennymi skałami
  • Zobaczysz słynną Wyspę Jamesa Bonda
  • Zamieszkasz w domku na pograniczu tropikalnej dżungli Khao Sok.
  • Poczujesz unikalną atmosferę Chinatown w Bangkoku i spróbujesz najlepszych homarów, krewetek i ryb z grilla
  • Popłyniesz łodzią motorową na urokliwą wyspę Koh Tao i ponurkujesz z maską na rafie
  • Pojedziesz do sanktuarium słoni aby dowiedzieć się więcej o tych wspaniałych zwierzętach
  • Odwiedzisz buddyjską świątynię wykutą w skale obleganą przez małpy.
  • Wypijesz drinka na jednym ze stołecznych rooftop barów z widokiem na oświetlone miasto nocą
  • Odwiedzisz poranne targi, aby dowiedzieć się więcej o dostępnych produktach, aby następnie przygotować z nich aromatyczne potrawy. 
  • Pojedziesz skuterem do ukrytych w dżungli wodospadów
  • Spotkasz muzułmańskie mniejszości mieszkające w wioskach na wodzie

Gdzie śpimy?

Nasza wycieczka do Tajlandii to trzy fantastyczne miejsca zakwaterowania: nowoczesny, designerski hotel w sercu dzielnicy Chinatown w Bangkoku, drewniane domki na skraju dżungli w Parku Narodowym Khao Sok oraz bungalowy z widokiem na morze na wyspie Koh Phangan.

Cena zawiera:

12 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

12 x śniadanie, 5 x obiad, 3 x kolacja

Wszystkie atrakcje opisane w planie

Bilety wstępu wynikające z programu

3 warsztaty gotowania (łącznie 16 godzin)!

2 przeloty wewnętrzne z bagażami rejestrowanymi 20 kg

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami i łodziami wynikające z programu

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Opiekę dwóch doświadczonych pilotów zafascynowanych azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 3000 - 4000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Aktywności na wyspie Koh Phangan tj. nurkowanie, snorkeling, skutery

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (2200 zł)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3300 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 7600 zł

Formularz kontaktowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Sobotni wylot do Bangkoku z jedną przesiadką. Czas rozpocząć naszą wyprawę do Tajlandii!
2
Przylot do Tajlandii: Bangkok
Przylot do miasta aniołów - Bangkoku w godzinach popołudniowych i przejazd do hotelu położonego w samym centrum miasta. Krótki odpoczynek po podróży, a następnie wizyta w rozświetlonej czerwonymi lampionami dzielnicy Chinatown na pierwsze kulinarne doświadczenia. Spróbujemy tutaj owoców morza z grilla w tym homarów, krewetek, a także przepysznych ryb. Po kolacji przespacerujemy się słynną imprezową uliczką Khao San Road.
3
Bangkok: zwiedzanie i smakowanie
Czas na głębsze przyjrzenie się tajskiej stolicy w kwestiach kulinarnych i nie tylko! Prowadzeni przez przewodnika udamy się na wycieczkę po mniej znanej części Bangkoku, którą będziemy zwiedzać tradycyjną łodzią. Spróbujemy tutaj smakołyków z położonych nad rzecznymi kanałami straganów i garkuchni oraz poobserwujemy zwyczajne życie mieszkańców stolicy. Następnie odwiedzimy najsłynniejsze zabytki Bangkoku w tym wielki Pałac Królewski, Wat Pho i świątynię Wat Arun gdzie dowiemy się ciekawych informacji o kulturze i religii Tajów. Wieczorem czeka nas wizyta w jednym z rooftop barów w nowoczesnej dzielnicy, gdzie napijemy się drinka z widokiem na rozświetlone miasto nocą. 
4
Bangkok: warsztaty gotowania
Po pierwszych doświadczeniach na mieście, wkraczamy do Akademii Kulinarnej na całodniowe warsztaty kuchni tajskiej pod okiem doświadczonych mistrzów woka. Zanim zaczniemy poznawać techniki przyrządzania tajskich potraw, pójdziemy na targ gdzie dowiemy się więcej o produktach i przyprawach oraz zrobimy niezbędne zakupy. Tego dnia przygotujemy 10 klasycznych tajskich potraw, którymi będziemy mogli się pochwalić przed przyjaciółmi po powrocie!  Po niezwykle produktywnym dniu w kuchni, czas na krótki relaks w hotelu i dalsze chłonięcie smaków i aromatów tajskiej stolicy.
5
Transfer do Khao Sok
Po spokojnym poranku i śniadaniu udamy się na lotnisko, z którego polecimy na południe kraju. Zamienimy tętniące życiem miasto na wioskę położoną na skraju dżungli. W godzinach popołudniowych zakwaterowanie w klimatycznych domkach nieopodal Parku Narodowego Khao Sok. Czas na odrobinę relaksu i tajskie masaże.
6
Khao Sok: rejs łodzią po jeziorze
Tego dnia czeka nas całodzienna wycieczka po jeziorze Cheow Lan otoczonym wapiennymi formacjami skalnymi. Jest to jedna z największych atrakcji Tajlandii. Tradycyjną łodzią typu long-tail odwiedzimy najciekawsze zakątki parku narodowego, wykąpiemy się w jeziorze, a także udamy się do pobliskiej jaskini. Będziemy mieli okazję odbyć krótki trekking po lesie, a przy odrobinie szczęścia wypatrzymy małpy, gibony i dzioborożce. Powrót do hotelu, a następnie odpoczynek lub wieczorne wyjście.
7
Khao Sok: sanktuarium słoni i gotowanie
Dzień rozpoczniemy spływem pobliską rzeką na dmuchanej dętce, aby zobaczyć jak dżungla budzi się do życia. Będzie to orzeźwiające rozpoczęcie kolejnego aktywnego dnia! Następnie zajrzymy do sanktuarium słoni, aby popodziwiać te sympatyczne olbrzymy i dowiedzieć się więcej o ich życiu. Po obiedzie czekają nas warsztaty gotowania, na których nauczymy się przyrządzać kolejne aromatyczne potrawy w tym przepyszne curry i sałatki. Będzie to również okazja do utrwalenia wiedzy i umiejętności zdobytych w akademii gotowania w Bangkoku!
8
Khao Sok: wycieczka na Wyspę Jamesa Bonda
Czas na odwiedziny zachodniego wybrzeża Tajlandii i całodniowy rejs po zatoce Phang Nga. Będziemy tu podziwiać jeden z największych na świecie ekosystemów - bogate w ptactwo lasy namorzynowe otoczone oszałamiającymi formacjami skalnymi zapierającymi dech w piersiach. Przepłyniemy kajakami do wydrążonej nurtem wody jaskini, odwiedzimy mniejszości muzułmańskie mieszkające w wiosce na palach, wykutą w skale małpią świątynię, a także wapienną skałę znaną z filmu z Jamesem Bondem “Człowiek ze złotym pistoletem”. Mnóstwo atrakcji jednego dnia, tak jak lubimy najbardziej!
9
Transfer na Koh Phangan
Wykwaterowanie z hotelu i transfer do portu, skąd popłyniemy na rajską wyspę Koh Phangan, gdzie przez najbliższe kilka dni zamieszkamy w bungalowach nad samym morzem. Spacer po okolicy lub plażowanie. Pierwszy dzień na wyspie otworzymy przepyszną kolacją w naszej ulubionej restauracji.
10
Koh Phangan: warsztaty kulinarne
Po śniadaniu czekają nas ostatnie warsztaty kulinarne podczas tego wyjazdu, gdzie przyrządzimy 4 potrawy, tym samym zamykając nasz 16 daniowy tajski repertuar smakowitości! Po skonsumowaniu wyczarowanych przez nas smakołyków udamy się na zasłużony relaks na plażę. Alternatywą dla aktywnych będzie 3-godzinny trekking na najwyższy szczyt wyspy - Khao Ra.
11
Koh Phangan: opcjonalna wycieczka morska
Dziś polecamy całodniową wycieczkę na sąsiednią wyspę, urokliwe Koh Tao wraz z wizytą na słynnym punkcie widokowym Koh Nang Yuan. Czeka nas tu m.in. snorkeling pośród malowniczej rafy koralowej oraz pływanie kajakiem po turkusowych wodach Zatoki Tajlandzkiej.
12
Koh Phangan: opcjonalne atrakcje dla aktywnych
Dla tych, którzy lubią aktywne spędzanie czasu nad morzem, proponujemy dziś podziwianie podwodnego świata. Nurkowanie z butlą pod okiem polskiego divemastera w Morskim Parku Narodowym Ang Thong oraz pływanie kajakami lub na paddleboardach o zachodzie słońca na plaży Haad Yao.
13
Koh Phangan: przejażdżka skuterami po wyspie
Po zrelaksowanym poranku (opcja: poranna joga dla chętnych) wypożyczymy skutery, aby objechać nimi wyspę. Zajrzymy m.in. do malowniczych wodospadów, lokalnych świątyń i na plażę Haad Rin. Kolację zjemy w jednej z najlepszych restauracji na Koh Phangan.
14
Bangkok: wylot do Polski
Wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko. Wylot do Bangkoku. Zostawiamy bagaże w depozycie lotniskowym i udajemy się na ostatnią kolację przed wylotem do Polski.
15
Warszawa
Przylot do Polski w sobotę około południa. Powrót z krainy uśmiechu i zakończenie naszego wyjazdu do Tajlandii ;)
CZEGO SPRÓBOWAĆ W TAJLANDII?
Kuchnia Tajska nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Charakteryzują ją przede wszystkim intensywne aromaty, a kwaśne, słodkie, słone, gorzkie i pikantne smaki idealnie współgrają tu ze sobą, ożywiając każde danie. Tajowie od wieków łączą wpływy różnorodnych kuchni, w tym m.in. indyjskiej, chińskiej czy portugalskiej, tworząc własne, niepowtarzalne dania. Będąc dużym krajem rolniczym, kuchnia Tajlandii jest zarówno regionalna, jak i sezonowa. Na północy znajdziemy więcej gorzkich ziół w połączeniu z ostrymi sosami do maczania i lepkim ryżem. Z drugiej strony kuchnia południa cechuje się słodkimi curry i owocami morza w połączeniu z ryżem jaśminowym. Podczas naszej podróży kulinarnej do Tajlandii spróbujemy i nauczymy się przyrządzać wiele różnorodnych dań, tak aby poznać i zrozumieć kuchnię tajską w całej jej okazałości.
Świeża sałatka z Papai - Som Tam
Som Tam

Som Tam to chrupiąca, świeża, słodka, kwaśna, ale przede wszystkim pikantna sałatka z zielonej papai. Danie pochodzi z regionu Isan (Laos i północno-wschodnia Tajlandia). Jej smak podkreśla sos przygotowany z sosu rybnego, cukru palmowego, pieprzu, czosnku, cytryny i pomidora. Teksturę uzupełnia surowa zielona fasola, prażone orzeszki ziemne i suszone krewetki. 

Khao Soi - aromatyczna zupa z Tajlandii
Khao Soi

Khao Soi to pyszna kokosowa zupa curry z kurczaka lub wołowiny, podawana z chrupiącym makaronem jajecznym i różnorodnymi dodatkami. Do Tajlandii przywędrowała prawdopodobnie wraz z chińskimi muzułmanami, którzy wyemigrowali do Myanmaru, Laosu i północnej Tajlandii. 

Sławny tajski makaron Pad Thai
Pad Thai

Jedna z najbardziej znanych potraw Tajlandii, powszechnie akceptowana przez zachodnie podniebienia. Tradycyjny przepis na Pad Thai obejmuje makaron ryżowy smażony z jajkami i tofu, doprawiony sokiem z tamaryndowca, sosem rybnym, suszonymi krewetkami, czosnkiem, cebulą, pieprzem i cukrem palmowym. Zwykle podaje się go z kiełkami fasoli, plasterkami cytryny i prażonymi orzeszkami ziemnymi. Wiele odmian dodaje świeże krewetki, kurczaka lub wieprzowinę.

Atomatyczne tajskie curry
Tajskie curry

Curry to mieszanka przypraw, które służą jako podstawa do przygotowania różnych potraw w Tajlandii i są zwykle przygotowywane na świeżo. Do podstawowych składników należą m.in. galangal, imbir, trawa cytrynowa, chilli, liście kafiru, pasta z krewetek czy czosnek. Przyprawy te uciera się moździerzem do uzyskania konsystencji pasty. Wiele potraw w Tajlandii ma pastę curry o tej samej nazwie, co danie. Najpopularniejsze z nich nazywane są kolorem: czerwonym, żółtym i zielonym curry. Podczas warsztatów gotowania w Tajlandii odkryjesz tajniki przyrządzania najlepszego curry!

Pad Kra Pao - Mięso z tajską bazylią
Pad Kra Pao

Pad Kra Pao to smażone mięso z kurczaka lub wieprzowiny, z tajską bazylią, porcją ryżu i jajkiem sadzonym. Mimo swojej prostoty, niesamowity aromat tajskiej bazylii sprawia, że jest to jedno z naszych ulubionych tajskich dań podczas wyjazdów do Tajlandii!

Ryż w ananasie - popularne danie w Tajlandii
Khao Pad Sapparod

Kto nigdy nie słyszał o smażonym ryżu? Gotowany ryż jaśminowy, jajko, mięso z kurczaka lub wieprzowiny, czosnek, cebula, pieprz, sos sojowy, sos rybny i tak dalej... Wystarczy wrzucić wszystko do woka i szybko usmażyć na dużym ogniu. Słynną wersją wśród tajskich potraw jest Khao Pad Sapparod serwowany w ananasie.

Duszona ryba z przyprawami po tajsku
Pla Kapong Neung Manao

Nawet jeśli ma skomplikowaną nazwę, jest niczym innym jak jednym z najpopularniejszych i najłatwiejszych do przygotowania dań rybnych w Tajlandii. Pla oznacza rybę. Kapong znaczy barramundi. Neung oznacza parę. Manao oznacza limonkę. Pla kapong neung manao to zatem nic innego jak ryba gotowana na parze, podawana w aromatycznym sosie (a raczej zupie) przygotowanym ze świeżego soku z limonki, czosnku, trawy cytrynowej, kolendry i chilli.

Popularna tajska zupa Tom Yum
Tom Yum

Tom Yum to kwaśno-pikantna tajska zupa. Najbardziej znana jest wersja z krewetkami, zwana Tom Yum Goong. Główną bazą Tom Yum jest Nam Prik Pao, czyli pasta z ziół i przypraw sporządzona z chili, szalotki i czosnku. Zupa zawiera również grzyby, kolendrę, pomidory, sok z cytryny, cukier i sos rybny.


Tom Kha Gai - kuchnia tajska
Tom Kha Gai

Tom Kha Gai to kolejna pyszna zupa, tradycyjna w Tajlandii (i Laosie), przygotowywana z kurczaka i mleka kokosowego. Aromatyczna, kremowa i lekko kwaśna. Główne składniki przepisu Tom Kha Gai to mleko kokosowe, grzyby, galangal, liście limonki kaffir, trawa cytrynowa, chili, sos rybny, sok z cytryny i kurczak.

Mango Sticky Rice - popularny tajski deser
Mango Sticky Rice

Khao Niao Mamuang, znany jako Mango Sticky Rice, to nic innego jak plastry mango podawane z gotowanym na parze kleistym ryżem zmieszanym ze słodzonym mlekiem kokosowym. Najpopularniejszy i zdecydowanie najpyszniejszy deser w całej Tajlandii, a może i na całym świecie!

Soki z owoców egzotycznych w Tajlandii
Soki Owocowe

Podróżując do Azji Południowo-Wschodniej każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, mangostanu, rambutanu, smoczego owocu, marakui czy guawy. 


Tajski Rum popularny wśród Tajów i turystów
Rum

Rum to bardzo popularny alkohol w Tajlandii, a dwie najbardziej znane marki to Sang Som i Hong Thong. Nie są to może trunki najwyższych lotów, ale zdecydowanie dobrze spisują się podczas upalnych tajskich wieczorów, szczególnie kiedy są popijane w doborowym towarzystwie!