+48690170051

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę - Sylwester 2024/2025

SRI LANKA (SYLWESTER)

SRI LANKA (SYLWESTER)

per person

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę - Sylwester 2024/2025

Czy może być coś piękniejszego niż powitanie nowego roku na tropikalnej plaży? Oczywiście! Towarzystwo pasjonatów dobrego jedzenia i stół zastawiony świeżymi owocami morza, którymi będziemy się raczyć, żegnając stary rok. Podczas 12 dniowej wycieczki objazdowej doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywania świeżych owoców morza, a także tworzenia narodowej potrawy z Cejlonu – rice & curry.

Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na południowo-zachodnim wybrzeżu, obfitującym w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkami tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie o wschodzie słońca będziemy podglądać słonie, a przy odrobinie szczęścia – lamparty.

Zapraszamy na kulinarnego sylwestra na Sri Lance!

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę

Terminy Wyjazdów

27.12.2024 - 07.01.2025

12 dni (+ możliwość przedłużenia)
8 - 13 osób

Cena: 8250 zł + lot

Czy może być coś piękniejszego niż powitanie nowego roku na tropikalnej plaży? Oczywiście! Towarzystwo pasjonatów dobrego jedzenia i stół zastawiony świeżymi owocami morza, którymi będziemy się raczyć, żegnając stary rok. Podczas 12 dniowej wycieczki objazdowej doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywanie świeżych owoców morza, a także tworzenie narodowej potrawy z Cejlonu – Rice & curry.

Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na południowo-zachodnim wybrzeżu, obfitującym w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkiem tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie o wschodzie słońca będziemy podglądać słonie, a przy odrobinie szczęścia – lamparty.

Zapraszamy na kulinarnego sylwestra na Sri Lance!

Terminy Wyjazdów

27.12.2024 - 07.01.2025

12 dni (+ możliwość przedłużenia)
8 - 13 osób

Cena: 8250 zł + lot

Mirissa - Sylwester na plaży

Sylwestra w tym roku spędzamy na jednej z najbardziej klimatycznych plaż Sri Lanki - Mirissa Beach! Delikatny piasek pod stopami, falujące nad głowami palmy kokosowe, lekcje surfingu i piękny zachód słońca. Tak będziemy żegnać rok 2024. Tropikalnie i imprezowo!

 

Mirissa - Sylwester na plaży

Sylwestra w tym roku spędzamy na jednej z najbardziej klimatycznych plaż Sri Lanki - Mirissa Beach! Delikatny piasek pod stopami, falujące nad głowami palmy kokosowe, lekcje surfingu i piękny zachód słońca. Tak będziemy żegnać rok 2024. Tropikalnie i imprezowo!

 

Ella - Plantacje herbaty i wodospady

Środek wyspy to piękne wzgórza porośnięte soczyście zielonymi krzewami herbacianymi. Wsiądziesz w tuk-tuka i udasz się w rajd wąskimi uliczkami w poszukiwaniu najlepszej jakości herbaty. Przejedziesz pociągiem pośród herbacianych pól, zobaczysz słynny most 9 Arch Bridge i wskoczysz do orzeźwiającego wodospadu.

 

Ella - Plantacje herbaty i wodospady

Środek wyspy to piękne wzgórza porośnięte soczyście zielonymi krzewami herbacianymi. Wsiądziesz w tuk-tuka i udasz się w rajd wąskimi uliczkami w poszukiwaniu najlepszej jakości herbaty. Przejedziesz pociągiem pośród herbacianych pól, zobaczysz słynny most 9 Arch Bridge i wskoczysz do orzeźwiającego wodospadu.

 

Poranne Safari i wizyta u słoni

Sri Lanka pełna jest dzikich zwierząt, które będziesz obserwować w naturze! Podczas safari o wschodzie słońca zobaczysz między innymi słonie, bawoły, pawie, a przy odrobinie szczęścia - lamparty. Odwiedzisz również jedyne sanktuarium słoni na Sri Lance, które opiekuje się tymi zwierzętami w sposób etyczny. Będzie to bardzo ciekawa znajomość!

 

Poranne Safari i wizyta u słoni

Sri Lanka pełna jest dzikich zwierząt, które będziesz obserwować w naturze! Podczas safari o wschodzie słońca zobaczysz między innymi słonie, bawoły, pawie, a przy odrobinie szczęścia - lamparty. Odwiedzisz również jedyne sanktuarium słoni na Sri Lance, które opiekuje się tymi zwierzętami w sposób etyczny. Będzie to bardzo ciekawa znajomość!

 

CZEGO SPRÓBUJESZ?

  • Przywitasz Nowy Rok 2025 na plaży w południowej części wyspy
  • Będziesz rozkoszować się świeżymi owocami morza takimi jak tuńczyki, krewetki, kraby, kalmary i homary w wyselekcjonowanych restauracjach
  • Przyrządzisz potrawy z owoców morza pod opieką lankijskiego mistrza kuchni z 30-letnim stażem
  • Weźmiesz udział w jeep safari o wschodzie słońca, gdzie zobaczysz dzikie słonie, bawoły, krokodyle i mnóstwo ptaków. Jeśli dopisze nam szczęście, zobaczymy również lamparta
  • Wypłyniesz łodzią na morze lub na pobliską lagunę na połów krewetek, które następnie wspólnie przygotujemy pod okiem lankijskiego kucharza
  • Odwiedzisz słonie w sierocińcu i pójdziesz z nimi na spacer (jeśli słonie tego zechcą)
  • Zwiedzisz zabytkową starówkę Galle słynącą z uroczych uliczek i kolonialnego fortu
  • Weźmiesz udział w warsztatach gotowania lankijskiego curry, uprzednio robiąc zakupy na lokalnym targu
  • Nauczysz się surfować pod okiem profesjonalnego instruktora
  • Poznasz tajemnicę produkcji lokalnej specjalności – twarogu z bawolego mleka
  • Wykąpiesz się w wodospadzie Diyaluma
  • Wsiądziesz w lokalny pociąg, aby przejechać przez soczyście zielone pola herbaty i most 9 Arch Bridge
  • Odbędziesz rajd tuk-tukiem po legendarnej plantacji herbaty docierając na słynny punkt widokowy Lipton’s Seat
  • Poznasz tajniki produkcji herbaty i weźmiesz udział w stylowej degustacji
  • Odwiedzisz Świątynię Zęba Buddy i ogród botaniczny w Kandy
  • Zwiedzisz z przewodnikiem Narodowy Ogród Przypraw gdzie poznasz zastosowanie wielu lankijskich roślin i przypraw
  • Zrelaksujesz się w eleganckich hotelach 3*/4* (prywatne pokoje 2-osobowe)

Gdzie śpimy?

Podczas tej wyprawy stawiamy na wygodę podróżowania i doświadczenie ekoturystyki w najlepszym wydaniu. Zapraszamy Was do starannie wyselekcjonowanych, eleganckich hoteli z basenami i niezapomnianymi widokami!

Cena zawiera:

10 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

Częściowe wyżywienie - 10 x śniadanie, 2 x obiad

Wszystkie atrakcje opisane w zakładce Dzień po dniu

Bilety wstępu wynikające z programu

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnym busem wynikające z programu

2 x warsztaty gotowania (curry + owoce morza)

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od Szamane.pl

Opiekę dwóch doświadczonych pilotów zafascynowanych azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 4000 - 5000 zł/os)

Wizy na Sri Lankę (50$)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 300$)

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (2000 zł)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2500 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 5750 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Edward Dyba
Edward Dyba
2024-05-21
Wyjazd do Malezji z Szamane spełnił nasze oczekiwania. Przeżyliśmy niesamowitą przygodę, poznaliśmy ciekawych ludzi i zaspokoiliśmy potrzeby naszych kubków smakowych. Dziękujemy za opiekę. Czuliśmy się bardzo bezpiecznie. Polecamy Szamane i pozdrawiamy organizatorów. Ewa i Edward
Barbara Konował
Barbara Konował
2024-05-20
Jeżeli ,kiedykolwiek zamarzy Ci się kulinarna przygoda w Azji ,to nie zastanawiaj się ani jednej chwili .My z czystym serduchem polecamy biuro Szamane.pl - Biuro Podróży Kulinarnych. Od wielu lat odwiedzamy różne kraje Świata , wiele widzieliśmy, podoba nam się wszędzie , nie jesteśmy maruderami , zawsze staramy się dostrzegać pozytywy ,odwiedzanych miejsc ,na negatywy ,czy jakiekolwiek niedogodności przymykamy oko ,a z Szamane oczy cały czas szeroko otwarte !!! Wspaniała atmosfera ( w końcu ludzie kochający jeść ,muszą być fajni ). Super zorganizowany wyjazd , przciekawy i różnorodny program, zróżnicowane miejsca .W Malezji byliśmy już drugi raz , jednak zdecydowaliśmy się wrócić ze względu na Borneo ,ktoś znajomy polecił biuro i to był strzał w dziesiątkę . Ujrzeliśmy zupełnie inną Malezję niż przed laty. Jeszcze raz dziękujemy za super przygodę i mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych .Paulina i Paweł ,życzymy Wam wszystkiego co najlepsze ,zarażajcie swoją pasją innych ,bo fajnie Wam to wychodzi .
Ewa Nenkin
Ewa Nenkin
2024-05-14
Wyjazd do Malezji uważamy za bardzo udany i traktujemy jak piękną przygodę życia. Atmosfera podczas wyjazdu, zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, intensywność przeżyć i doświadczeń kulinarnych, kulturowych i przyrodniczych spowodowała apetyt na podobne doznania w przyszłości. Paulina i Paweł zrealizowali 100% z zaproponowanego programu, a jeśli była okazja to dodawali dodatkowe punkty, które urozmaicały wyjazd. Hotele, które zaproponowali były zgodne z wcześniejszymi opisami, nie było problemów z transportem. Lekcje gotowania z profesjonalistami okazały się świetną zabawą kulinarną dla umysłu jak i podniebienia. Intensywność i rozmaitość doświadczeń podczas wyjazdu przeszła nasze oczekiwania. Nie mamy nic do zarzucenia i bardzo dziękujemy za dobrą organizację i opiekę w tak niesamowitej przygodzie.
Piotr T
Piotr T
2024-04-10
Polecam, super wyjazd do Wietnamu
Michał
Michał
2024-04-10
Bardzo polecam! Pierwszy raz korzystałem z takiego biura i takiej formy wyjazdu. Jak ktoś się zastanawia jak to będzie że nie zna języka i nie zna innych uczestników to polecam się przełamać i nie zastawiać. Na plus bardzo dobry kontakt z biurem przed wyjazdem, odpowiadali cierpliwie i rzeczowo na moje pytania których było sporo. Program zrealizowany w 100% w bardzo dobrej atmosferze na samym wyjeździe. Dziękuję Szamane ;)
Anna Fryda
Anna Fryda
2024-04-10
Z Szamane nigdy nie będziesz głodny! Wspólnie z mężem mieliśmy okazję podróżować z Pauliną i Pawłem i odkrywać smaki Azji. Mogliśmy poczuć klimat lokalnej kuchni i bardziej wyrafinowanych miejsc. Z wyjazdu wróciliśmy głodni tylko kolejnych przygód! ;) Serdecznie polecam wyprawy z Szamane.
Gospel Joy Fundacja
Gospel Joy Fundacja
2024-03-28
Z Szamane pojechałam na wyjazd do Wietnamu. To był absolutnie mój wyjazd życia. Zobaczyliśmy i doświadczyliśmy tyle, ile sama byłabym w stanie zrobić podczas 4 różnych wyjazdów. Organizacja i przygotowanie na 6+, ilość atrakcji na 6+ i doświadczenia kulinarne, w tym warsztaty, również na 6+. Absolutnie polecam! Wyjazd całkowicie wart swojej ceny. Agnieszka Baca
Marle P.
Marle P.
2024-03-26
Jestem zachwycona organizacją wyjazdu do Wietnamu już od samego początku początków, czyli od wysłania mojego zgłoszenia na wyjazd. Od Organizatorów otrzymałam szczegółowe wszelkie informacje, począwszy od instrukcji przygotowania niezbędnych dokumentów, poprzez instrukcje, co spakować, jak się przygotować, a także, co warto poczytać itp. :) Podczas wyprawy, już od pierwszego spotkania na lotnisku, czułam się zaopiekowana i bardzo bezpiecznie. Wyjazdowy stresik znika ekspresowo :) Organizatorzy to przymili ludzie, pasjonaci, szybko integrują się i wtapiają w grupę. Plan całej wyprawy był tak bogaty, że już podczas samego czytania, ekscytacja sięgała zenitu :D A sam wyjazd cudowny! Sporo atrakcji, przeplatanych oczywiście degustacjami, wspólnymi posiłkami, wyprawami na wyśmienite szamanko :) poznawanie lokalnych społeczności, warsztaty kulinarne, zwiedzanie. Do tego dbałość o noclegi w naprawdę ciekawych, komfortowych miejscach. Szamane.pl polecam zarówno starym wyjadaczom wypraw po świecie, jak i totalnym nowicjuszom. Gwarancja niezapomnianych wrażeń.... i spotęgowany głód kolejnych wypraw, czego sobie życzę :D :D :D
Ewa Ryńska
Ewa Ryńska
2024-03-25
Moja decyzja o wyjeździe z biurem Szamane.pl była spontaniczna. Zachwycił mnie program wyjazdu do Wietnamu i obietnica fantastycznych kulinarnych doznań. I był to strzał w 10!!!! Sama jestem zdziwiona, że ten wyjazd wyszedł tak wspaniale i nie było momentu, że coś nie zagrało. To niesamowita i całkowita zasługa pary przesympatycznych, wspaniałych i doświadczonych podróżników: Pauliny i Pawła. Cały program został zaplanowany i zrealizowany perfekcyjnie, czułam się zaopiekowana, uszczęśliwiona i moim jedynym obowiązkiem było dobrze się bawić, podziwiać i smakować :) Moja ciekawość została w pełni zaspokojona, a wrażenia i wspomnienia z tego wyjazdu zostaną ze mną na zawsze. Każdemu szczerze i za darmo ;) polecam biuro Szamane.pl. Jeżeli kochasz jeść, poznawać nowe smaki, a przy okazji zwiedzać świat to Szamane.pl jest dla Ciebie! Ja już planuję po cichu, jak tu znów się z Pauliną i Pawłem wyrwać w jakieś smaczne rejony :)
Staszek Górski
Staszek Górski
2024-03-21
Jestem zachwycony poziomem przygotowania i przeprowadzenia wyjazdu. Wszystko gra jak w zegarku. Kuchnia i atrakcje kulinarne dobrze dobrane i zróżnicowane. Przewodnicy są profesjonalni i co bardzo ważne, bardzo spokojni. Rozwiązują problemy z uśmiechem na ustach. Jako uczestnik już dwóch wyjazdów z nimi, ani razu nie martwiłem się, "co teraz będzie". Po prostu spokojnie czekałem na rozwiązania problemów, ogarnięte przez Paulinę i Pawła. Moja ocena 100/100 !!!

Formularz kontaktowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Zbiórka na lotnisku w Warszawie i popołudniowy wylot na Sri Lankę z jedną przesiadką.
2
Negombo: Połów ryb i krewetek
Przylot na Sri Lankę o poranku. Zostaniemy odebrani z lotniska przez prywatnego kierowcę, który zabierze nas na śniadanie. Po posiłku odwiedzimy słynny targ rybny w Negombo, a następnie udamy się na łowienie ryb i krewetek przy użyciu tradycyjnych lankijskich łodzi rybackich. Zakwaterowanie w hotelu, odpoczynek i rejs po okolicznej lagunie o zachodzie słońca. Kolacja w restauracji serwującej wyśmienite owoce morza.
3
Colombo: Warsztaty gotowania - owoce morza
Poranny transfer do Colombo gdzie weźmiemy udział w profesjonalnym warsztacie przygotowywania owoców morza w stylu lankijskim. Pod okiem kucharza z 30-letnim stażem nauczymy się obrabiać i przyrządzać owoce morza takie jak krewetki, kalmary, tuńczyki i homary. Będzie to bardzo cenne doświadczenie, który z pewnością usprawni nasze działania w kuchni i pomoże zdobyć nowe umiejętności. Po warsztacie udamy się na południe, do miejscowości Galle, gdzie zwiedzimy słynny zabytkowy fort i przespacerujemy się po uroczych kolonialnych uliczkach. Kolacja i odpoczynek.
4
Galle: Warsztaty gotowania - lankijskie curry
Po śniadaniu spotkamy się z zaprzyjaźnioną właścicielką szkoły gotowania, która zabierze nas na lokalny targ, opowie o dostępnych warzywach i smakach Sri Lanki. Zrobimy również duże zakupy na dzisiejsze warsztaty gotowania, podczas którego będziemy przygotowywać narodowe danie Sri Lanki - rice & curry. Będą to 3 godziny zabawy w kuchni w otoczeniu lankijskiej zieleni. Po warsztatach czeka nas transfer do plażowej miejscowości Mirissa, gdzie zakwaterujemy się w hotelu nieopodal plaży!
5
SYLWESTER: relaks w Mirissa i surfing w Weligama
Dzień wolny na plaży. Dla chętnych kurs surfingu dla początkujących na plaży Weligama tuż obok hotelu (polecamy!). Tutejsze fale są wprost idealne do stawiania piewszych kroków na desce. Kolacja z owoców morza i impreza sylwestrowa na plaży Mirissa. 
6
NOWY ROK: Relaks na plaży
Rano możliwość snorkelingu z żółwiami morskimi lub wypłynięcia w rejs w poszukiwaniu wielorybów. Po noworocznym lunchu na plaży wspólny spacer na punkty widokowe Parrot Rock i Coconut Tree Hill i podziwianie niezapomnianego zachodu słońca.
7
Transfer do PN Yala
Czas wolny do południa. Wymeldowanie i wizyta w miejscu, w którym przygotowuje się miejscowy specjał curd, czyli twaróg z bawolego mleka. Podpatrzymy proces produkcji i oczywiście skosztujemy gotowego produktu. Przejazd w okolice P.N. Yala i nocleg w klimatycznym hotelu na pograniczu parku narodowego.
8
Park Narodowy Yala / Ella
O wschodzie słońca wsiadamy w samochody terenowe i ruszamy na safari podczas, którego zobaczymy dzikie słonie, bawoły, krokodyle i kolorowe ptaki, a jeśli dopisze nam szczęście, to może nawet dzikiego lamparta. Park narodowy Yala to jeden z najsłynniejszych parków na Sri Lance, w którym można podglądać dziką naturę. Z pewnością będzie to niezapomniane przeżycie, a wschodzące słońca tylko spotęguje doznania. Następnie udamy się na północ, do otoczonej zielonymi wzgórzami miejscowości Ella, po drodze odwiedzając spektakularny wodospad Diyaluma, w którego orzeźwiających wodach weźmiemy kąpiel. Zachód słońca nad słynnym mostem 9 Arch Bridge. Zakwaterowanie w hotelu w Ella, wyjście do miasteczka na kolację. 
9
Ella: Świat herbaty
Skoro świt pojedziemy na stację kolejową, gdzie wsiądziemy w pociąg do miejscowości Haputale. Będzie to niezapomniana przejażdżka przez soczyście zielone pola herbaciane. Po godzinnej podróży, przesiądziemy się na kultowy środek transportu na Sri Lance - tuk tuki, którymi będziemy przemierzać plantację herbaty i dotrzemy do słynnego punktu widokowego Lipton’s Seat. Przyjrzymy się pracy zbieraczy i poznamy cały proces uprawy, zbiorów i sprzedaży herbaty. Lipton’s seat to kultowe miejsce, ponieważ to tutaj przesiadywał Sir James Lipton, a nazwany jego imieniem punkt widokowy służył mu za miejsce do kontemplowania i odpoczynku. W drodze powrotnej do miejscowości Ella, wstąpimy do fabryki herbaty, aby zobaczyć proces obróbki. Udamy się również na pole, aby samodzielnie zebrać kilka listków na kubek tego aromatycznego napoju. Nocleg w Ella.
10
Nuwara Eliya / Kandy
Po śniadaniu przejazd do Nuwara Eliya, gdzie weźmiemy udział w wykwintnej degustacji lankijskiej herbaty, odbywającej się w kolonialnym hotelu w stylu angielskim. Po tym ciekawym doświadczeniu herbacianym udamy się w podróż do miejscowości Kandy, gdzie odwiedzimy Świątynię Zęba Buddy wpisaną na listę światowego dziedzictwa Unesco oraz przepiękny Ogród Botaniczny - jedną z wizytówek miasta. Nocleg w Kandy.
11
Kandy / Elephant Freedom Project / wylot do Polski
Rano czeka nas godzinny przejazd do Narodowego Ogrodu Przypraw, gdzie z lokalny przyrodnik podczas edukacyjnej wycieczki zapozna nas z przyprawami rosnącymi na Sri Lance. Po wycieczce będzie możliwość zakupu przypraw w tutejszym sklepiku. Następnie udamy się do sanktuarium słoni, jedynego na Sri Lance, gdzie nie jeździ się na słoniach, a jedynie towarzyszy na spacerach. Jest to inicjatywa prowadzona przez lankijską rodzinę mająca za zadanie zapewnienie opieki słoniom, które w przeszłości ciężko pracowały w turystyce i przy pozyskiwaniu drewna. Spędzimy kilka godzin z tymi fantastycznymi zwierzętami, na ich warunkach. Przejazd do Negombo na pożegnalną kolację i odświeżenie się w hotelu przed podróżą do domu. Przejazd na lotnisko po północy i wylot do Polski. Za dodatkową opłatą istnieje możliwość przedłużenia wyjazdu o więcej dni plażowych w jednym z hoteli na Sri Lance lub Malediwach.
12
Przylot do Polski
Przylot do Warszawy w godzinach okołopołudniowych. Zakończenie wycieczki na Sri Lankę. Szczęśliwego nowego roku!

Sri Lanka - Informacje ogólne i praktyczne

Sri Lanka, niewielki kraj położony na wyspie Cejlon u wybrzeży Indii, nazywana bywa czasami łzą Indii, ze względu na swój kształt i lokalizację. To zielona kraina porośnięta tropikalnymi lasami i polami herbacianymi, zamieszkana przez zawsze uśmiechniętych lankijczyków i niesforne słonie. Turyści odwiedzający Sri Lankę są zauroczeni jej spokojną atmosferą i naturalnością. Jeśli wybierasz się na Sri Lankę, przeczytaj poniższe informacje praktyczne, albo jeśli nie masz tego jeszcze w planach, rozważ wyjazd kulinarny na Sri Lankę z biurem Szamane.pl!

WARTO WIEDZIEĆ - PRZED WYCIECZKĄ NA SRI LANKĘ

Powierzchnia
65 610 km²
Liczba ludności
22 mln
Stolica
Kolombo (750 tys. mieszkańców)
Języki urzędowe
syngaleski, tamilski, angielski
Waluta
rupia lankijska (LKR)

HISTORIA SRI LANKI

Starożytne kroniki sugerują, że wczesne osady na Sri Lance sięgały czasów prehistorycznych, a około 500 roku p.n.e. rozwinęły się w zaawansowane cywilizacje. Wczesną historię wyspy charakteryzują królestwa syngaleskie na południu i królestwa tamilskie na północy, z których każde pozostawiło trwałe dziedzictwo w zakresie języka, religii i architektury.

Buddyzm został wprowadzony na Sri Lankę w III wieku p.n.e., stając się dominującą siłą kulturową i wpływającą na politykę, sztukę i filozofię wyspy. Wielka cywilizacja Anuradhapury, a później Polonnaruwy, zaprezentowała zaawansowane osiągnięcia inżynieryjne, w tym ogromne zbiorniki wodne i skomplikowane systemy nawadniające.

Od XVI do XX wieku o wpływy i kontrolę nad Sri Lanką rywalizowały potęgi kolonialne, takie jak Portugalczycy, Holendrzy i Brytyjczycy. Brytyjskie rządy kolonialne, które trwały od 1815 do 1948 roku, znacząco zmieniły gospodarkę wyspy wraz z wprowadzeniem upraw dochodowych, takich jak herbata i kauczuk.

Niepodległość w 1948 r. oznaczała nowy rozdział dla Sri Lanki, ale napięcia między jej większością syngaleską a mniejszością tamilską nasiliły się, co doprowadziło do przedłużającego się konfliktu domowego. Kraj przeżywał brutalną wojnę domową przez prawie trzydzieści lat, aż do 2009 roku, kiedy rząd pokonał separatystycznych Tamilskich Tygrysów. Od tego czasu kraj wkroczył na nowe tory rozwoju i dziś jest kwitnącą demokracją o różnorodnej strukturze kulturowej.

LUDNOŚĆ, RELIGIA I GRUPY ETNICZNE SRI LANKI

75% populacji Sri Lanki stanowią etniczni Syngalezi, wyznający głównie buddyzm (68%) i chrześcijaństwo (6%). Zamieszkują oni centralną i południową część kraju. Drugą co do wielkości grupą etniczną są przybyli z Indii Tamilowie (12% populacji) wyznający hinduizm i zamieszkujący północ kraju. Około 8,0% populacji stanowią Maurowie, którzy wywodzą swoje pochodzenie od Arabów i wyznają Islam. Górskie obszary wyspy zamieszkuje też niewielka społeczność ludu Wedda (0,5%), która jest uważana za najbardziej pierwotną na tym terenie.

USTRÓJ POLITYCZNY SRI LANKI

Sri Lanka jest Demokratyczno-Socjalistyczną Republiką, w której istnieje trójpodział władzy określony w Konstytucji. Głową państwa jest prezydent wybierany na 5-letnią kadencję, który stoi na czele rządu i jest naczelnym dowódcą armii. Władzę ustawodawczą sprawuje jednoizbowy parlament (225 deputowanych wybieranych na 5-letnią kadencję).

GOSPODARKA SRI LANKI

Największy udział w lankijskim PKB ma sektor usług – 59,2%, produkcja przemysłowa – 26,2%, rolnictwo – 14,6%. W produkcji przemysłowej dominuje wytwarzanie i przetwarzanie kauczuku, herbaty, tytoniu, kokosa oraz tekstyliów. 

Najważniejszymi odbiorcami lankijskiego eksportu są USA (22,8%), Indie (7,13%), Wielka Brytania (6,84%), Niemcy (6,23%), Włochy (4,3%). Głównymi produktami eksportowymi są tekstylia, gotowa odzież, herbata, przyprawy, wyroby z kauczuku, kamienie szlachetne, ryby, wyroby z kokosa oraz elektronika. Sri Lanka najwięcej importuje ropy naftowej, maszyn, reaktorów nuklearnych, elektroniki, urządzeń mechanicznych, tekstyliów, materiałów budowlanych, produktów mineralnych i rolno-spożywczych. Import pochodzi głównie z Chin (25%), Indii (22,2%), ZEA (7%), Malezji (3,7%) i Singapuru (3,7%).

GEOGRAFIA SRI LANKI

Cejlon to niewielka wyspa o nizinnym ukształtowaniu terenu (80% powierzchni wyspy). W centralnej jej części znajduje się masyw górski z najwyższymi szczytami sięgającymi 2500 m n.p.m. Na terenach wyżynnych i górskich znajdują się idealne warunki do uprawy słynnej cejlońskiej herbaty. Sri Lanka posiada 1340 km linii brzegowej.

KLIMAT I POGODA – KIEDY JECHAĆ NA SRI LANKĘ?

Klimat tropikalny moderowany przez wiatry morskie, podnoszące wilgotność powietrza. Średnia temperatura waha się od 16oC w centralnej, górzystej części kraju do maksymalnie 33oC na pozostałych obszarach. Wilgotność powietrza w Colombo wynosi ok. 70% w ciągu roku i wzrasta do 90% w okresie monsunu. Maj jest najcieplejszym miesiącem w roku i poprzedza monsunowe lato.

Rozkład opadów zależny jest od mas powietrza napływających znad Oceanu Indyjskiego i Zatoki Bengalskiej. W okresie letnim największą ilość opadów notuje się na zboczach Płaskowyżu Centralnego od strony południowo-zachodniej (ok. 2 500 mm opadów miesięcznie). Możliwe jest również występowanie cyklonów tropikalnych. W okresie pomiędzy grudniem i marcem wiatry monsunowe nadchodzące znad Zatoki Bengalskiej przynoszą opady dla północno-wschodniej części kraju.

Najlepsze miesiące na podróżowanie po Sri Lance

Sri Lanka to całoroczna destynacja turystyczna, w różnych miesiącach wybierzemy jednak inne regiony. 

Na południowe wybrzeże (Galle, Mirissa, Hiriketiya, Tangalle) najlepiej wybrać się w okresie od listopada do kwietnia.

Na wschodnim wybrzeżu (Nilaveli, Passikudah, Arugam Bay) słonecznie będzie od kwietnia do września.

Sigiriya to “suchy region” Sri Lanki z piękną pogodą od stycznia do października.

Górzysta i herbaciana część Sri Lanki, czyli okolice Kandy, Ella i Nuwara Eliya to obszary położone na wysokości 700-2500 m n.p.m. Przez cały rok należy się tu spodziewać niższych temperatur i “angielskiej” pogody.

FLORA I FAUNA SRI LANKI - JAKIE ZWIERZĘTA ZOBACZYĆ NA SRI LANCE?

Flora Sri Lanki to wiele różnorodnych ekosystemów, od regionów przybrzeżnych po centralne wyżyny. Ta różnorodność biologiczna wynika przede wszystkim z tropikalnego klimatu wyspy i zróżnicowanej topografii, które tworzą odrębne siedliska dla szerokiej gamy gatunków roślin. 

Nizinne lasy deszczowe, takie jak rezerwat leśny Sinharaja, to obszary charakteryzujące się różnorodnością biologiczną, w których występują wysokie drzewa, bujne runo leśne oraz niezliczona ilość epifitów, paproci i storczyków. Na wyżynach centralnych rosną lasy górskie, w których kwitną rododendrony i różne inne gatunki endemiczne. W środowisku przybrzeżnym i morskim występują namorzyny, słone bagna i przybrzeżne zarośla.

Flora Sri Lanki obejmuje również różnorodne rośliny ważne gospodarczo, takie jak herbata (Camellia sinensis), kauczuk (Hevea brasiliensis) i kokos (Cocos nucifera), co odzwierciedla rolnicze dziedzictwo wyspy. Ogrody botaniczne na wyspie, takie jak Ogród Botaniczny Peradeniya, odgrywają kluczową rolę w ochronie i badaniu różnorodności roślin.

Sri Lanka to również raj dla miłośników zwierząt. Oto niektóre ze ssaków, które można spotkać na Sri Lance:

Słoń lankijski (Elephas maximus maximus): Te majestatyczne zwierzęta można zobaczyć w parkach narodowych, takich jak Minneriya, Udawalawe i Yala.

Lampart lankijski (Panthera pardus kotiya): Park Narodowy Yala to jedno z najlepszych miejsc do obserwacji tego nieuchwytnego drapieżnika.

Wargacz leniwy (Melursus ursinus): Parki narodowe Wilpattu i Yala słyną z obserwacji tych uroczych niedźwiadków wargaczy

Makak (Macaca sinica): Małpy te są powszechnie spotykane w miejscach kulturowych, takich jak Polonnaruwa i w różnych lasach.

Langur fioletowolicy (Semnopithecus vétulus): Tę endemiczną małpę często można spotkać w rezerwacie leśnym Sinharaja i na równinach Hortona.

Jeleń sambarski i jeleń cętkowany: Często spotykane w Parkach Narodowych Horton Plains, Yala i Wilpattu.

Kot cętkowany (Prionailurus viverrinus): Choć nieuchwytne, czasami można je spotkać na terenach podmokłych i zalesionych.

Sri Lankę zamieszkuje też wiele gatunków ptaków, takich jak dzioborożce, bociany, flamingi czy pawie, liczne krokodyle, węże, jaszczurki i żółwie.

W wodach opływających Sri Lankę spotkać można wieloryby, delfiny i żółwie morskie. Różne gatunki tych gadów, w tym żółwia zielonego i oliwkowego, można zobaczyć na obszarach przybrzeżnych i w miejscach lęgowych, takich jak Rekawa i Kosgoda.

Te i wiele innych gatunków zwierząt przyczynia się do bogatej różnorodności biologicznej Sri Lanki, co czyni ją doskonałym miejscem dla miłośników dzikiej przyrody.

KUCHNIA LANKIJSKA

Jeśli jesteś głodny nie tylko wrażeń, ale świeżej i aromatycznej kuchni to znajdziesz tutaj potrawy, które zachwycą Twoje podniebienie. Kuchnia Sri Lanki, przez wieki będąca pod wpływem handlu i wymiany kulturalnej, to aromatyczna fuzja przypraw, świeżych warzyw, owoców morza i owoców tropikalnych. Próżno szukać tu przetworzonej żywności - kuchnia Sri Lanki bazuje na naturalnych i lokalnych produktach. Koniecznie trzeba tu spróbować takich dań jak rice & curry, naleśników hoppers, ognistych sambali czy pieczywa roti. Nie przegap okazji, aby delektować się egzotycznymi owocami i świeżymi owocami morza, dostępnymi w każdej nadmorskiej miejscowości.

WALUTA I PŁATNOŚCI NA SRI LANCE

1 polski złoty to około 75 rupii lankijskich. 

Polski Złoty nie jest walutą wymienialną na Sri Lance, więc z Polski najlepiej przywieźć dolary i wymienić je w kantorze po przylocie.

UWAGA: w Polsce warto wymienić złotówki na tzw. nowe dolary, czyli te wydane po 2007r. Dolary muszą być niepogięte, nieporwane i najlepiej w nominałach 50 i 100, aby otrzymać jak najlepszy przelicznik.

Płatności kartą na Sri Lance

W większości miejsc na Sri Lance płatności kartą nie są możliwe. Bankomaty w miastach i turystycznych miejscowościach są łatwo dostępne. Bankomaty pobierają stałą kwotę prowizji za wybrane pieniądze, warto wypłacać więc jednorazowo maksymalną dostępną kwotę.

STREFA CZASOWA I JETLAG

Różnica w czasie względem Polski to: czas letni +3,5 godziny, czas zimowy +4,5 godziny.

Najprawdopodobniej po przylocie dopadnie nas więc tzw. jetlag, czyli zmęczenie spowodowane różnicą czasu. Aby zminimalizować jego objawy takie jak złe samopoczucie, zaburzenia snu i apetytu czy bóle głowy polecamy:

  • nastawienie zegarka na nową godzinę od razu po wejściu do samolotu - to zagranie wyłącznie psychologiczne, ale pomaga zmienić nastawienie i przyzwyczaić głowę do nowej godziny. Spróbuj podczas podróży dostosować swoją aktywność do nowej strefy czasowej, czyli postaraj się zasnąć, jeśli tam, dokąd lecisz jest noc. Jeśli natomiast w miejscu docelowym trwa dzień, to nie śpij w samolocie, lecz postaraj się czytać lub obejrzeć film, by utrzymać aktywność mózgu. Dzięki temu Twój organizm będzie miał więcej czasu na dostosowanie się do czekającego go zmienionego rytmu dobowego.
  • nawadnianie organizmu i picie dużej ilości wody - zarówno w samolocie jak i po przylocie
  • unikanie alkoholu i kofeiny podczas podróży. Jesteś zmęczony? Lepiej uzupełnij potas i sięgnij po sok pomidorowy lub wodę z dodatkiem elektrolitów. 
  • wygodny ubiór, proste ćwiczenia rozciągające i spacerowanie w samolocie - sprawią że po przylocie będziemy czuli się nieco bardziej wypoczęci

TELEFONY I INTERNET

Korzystanie z polskiej karty SIM w Azji jest dosyć drogie. Warto zaopatrzyć się w lokalną kartę SIM z pakietem Internetu i kontaktowanie się za pomocą komunikatorów typu Whatsapp, Skype, Messenger. Podczas wizyty w salonie, sprzedawca sam zainstaluje nam kartę w telefonie i wgra ustawienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dobrym Internetem w kilka chwil.

Prędkość łącza internetowego na Sri Lance jest zwykle zadowalająca, także poprzez ogólnodostępne wifi w hotelach i restauracjach, jednak w mniejszych miejscowościach może ono działać słabiej.

ELEKTRYCZNOŚĆ I PRZEJŚCIÓWKI

Na Sri Lance napięcie w gniazdkach wynosi 220 V. Większość gniazdek przystosowanych jest do dwubolcowych wtyczek, takich jak w Polsce. Nie ma więc konieczności zabierania przejściówki. W niektórych miejscach możemy spotkać się również z brytyjskimi gniazdkami typu G.

WIZA I PASZPORT - CZY NA SRI LANKĘ POTRZEBUJĘ WIZY?

Władze Sri Lanki podjęły decyzję o wprowadzeniu z dniem 1 stycznia 2012 r. systemu elektronicznej autoryzacji wjazdu - Electronic Travel Authorization (ETA), który jest wymagany dla wszystkich osób przybywających na Sri Lankę. Wyrabia się ją online, a jej koszt to 50 USD.

Wymagany okres ważności paszportu przy wjeździe wynosi minimum 6 miesięcy ponad termin planowanego zakończenia pobytu na Sri Lance. Konieczne jest posiadanie biletu powrotnego.

SZCZEPIENIA I ZDROWIE

Szczepienia na Sri Lankę nie są wymagane przez przepisy prawne.

Do szczepień ochronnych zalecanych przez WHO przed wyjazdem na Sri Lankę należą: tężec, błonica, krztusiec, dur brzuszny, covid-19, WZW-A, WZW-B,  szczepienia rutynowe (m.in. przeciw grypie meningokokom, ospie wietrznej).

Przed wyjazdem sugerujemy skontaktowanie się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu lub lekarzem medycyny podróży w celu zaplanowania ewentualnego programu szczepień.

Na Sri Lance ryzyko zachorowania na malarię, dengę i japońskie zapalenie mózgu, czyli choroby przenoszone przez komary, jest znikome. Mimo wszystko warto unikać ukąszeń komarów. Profilaktyka polega na używaniu repelentów, noszeniu ubrań z długim rękawem i długich spodni, włączaniu wiatraka bądź klimatyzacji na noc, co skutecznie utrudnia komarom siadanie na skórze. Polecamy spraye firmy MUGGA ze składnikiem aktywnym DEET (nie do końca przyjaznym dla środowiska i organizmu) lub nowym składnikiem aktywnym IKARYDYNĄ (nie wywołuje podrażnień skóry i innych reakcji alergicznych). Z naturalnych preparatów polecamy bardzo popularny na Sri Lance olejek z cytronelli (CITRONELLA OIL), który skutecznie odstrasza komary;

Jak wszędzie w Azji Południowo-Wschodniej, należy zachować podstawowe środki ostrożności w celu uniknięcia ewentualnych problemów żołądkowych. Nie pijemy więc wody prosto z kranu i nie jemy w miejscach, gdzie mięso przez zbyt długi czas leżakuje już na słońcu.

BEZPIECZEŃSTWO – NA CO UWAŻAĆ NA SRI LANCE?

Sri Lanka jest bardzo bezpiecznym miejscem do podróżowania. Ponieważ turystyka jest jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu w kraju, ludzie są gościnni i uprzejmi wobec turystów. Standardowo jednak w miastach i popularnych turystycznych regionach należy uważać na kieszonkowców i naciągaczy. Tych mniej obytych z azjatyckimi realiami może też zszokować tutejszy szalony ruch drogowy - w takiej sytuacji zwiedzanie Sri Lanki prywatnym samochodem z kierowcą będzie najlepszym rozwiązaniem.

TRANSPORT – PRZEMIESZCZANIE SIĘ PO SRI LANCE

Sri Lanka dysponuje 18 lotniskami, ale jedynie 3 lotniska posiadają status lotniska międzynarodowego. Bandaranaike International Airport Colombo (CMB) znajduje się w miejscowości Katunayake w odległości 35 km na północ od Kolombo, lotnisko im. Rajapaksy (MRIA) w okolicach miejscowości Hambantota na południu wyspy, a lotnisko w miejscowości Jaffna (JAF) w północnej części Sri Lanki.

Najpopularniejsze turystyczne miejscowości w kraju połączone są szybką siecią autostrad, co w połączeniu z niewielkimi rozmiarami wyspy sprawia, że przemieszczanie się po Sri Lance jest bardzo komfortowe. Wyjątek stanowią drogi dojazdowe do Parków Narodowych i takich górskich miejscowości jak Ella czy Nuwara Eliya, gdzie wrażliwi na dużą ilość zakrętów powinni zaopatrzyć się w leki przeciwko chorobie lokomocyjnej ;-)  

Istnieje wiele środków transportu, którymi możemy podróżować po Sri Lance. Najwygodniejszy będzie wynajem samochodu z prywatnym kierowcą, ale warto rozważyć też ultra-tanie podróżowanie lokalnymi autobusami, wynajem tuk-tuka czy skutera.

Popularnym środkiem transportu jest również pociąg. Łączna długość linii kolejowej w Sri Lance wynosi 1,562 km, a do najpopularniejszych tras należą te górskimi przełęczami z widokiem na herbaciane pola. Są to długie i powolne, choć niezwykle widokowe przejażdżki.

Port morski w Kolombo położony u ujścia rzeki Kelani, który jest jednym z największych sztucznych portów na świecie, obsługuje większość handlu zagranicznego kraju i odgrywa ważną rolę w ruchu towarowym i pasażerskim na Oceanie Indyjskim.

ZAKWATEROWANIE – GDZIE SPAĆ NA SRI LANCE?

Sri Lanka oferuje bardzo szeroką gamę opcji noclegowych, z jednym z najlepszych na świecie stosunków jakości do ceny. Od tanich guesthouse’ów za kilka dolarów, po luksusowe resorty w dżungli czy na wybrzeżu, każdy podróżnik na pewno znajdzie na Sri Lance zakwaterowanie dopasowane do własnych preferencji i kieszeni. Nocleg z łatwością można zarezerwować online: bezpośrednio na stronie hotelu lub na jednym z popularnych portali rezerwacyjnych.

WYŻYWIENIE – GDZIE JEŚĆ NA SRI LANCE?

Podczas podróży na Sri Lankę czeka nas prawdziwa uczta dla podniebienia. Do wyboru mamy wiele ulicznych straganów z przekąskami (warto spróbować hoppersów i pysznych roti w wielu odsłonach!), lokalne restauracje specjalizujące się w rice & curry, czy restauracje z grillem na plaży serwujące najświeższe owoce morza. Ceny są o wiele niższe niż w Polsce, a produkty świeże i dobrej jakości. Na Sri Lance używa się bardzo mało przetworzonej żywności, w związku z czym dania są proste i opierające się na lokalnych, sezonowych produktach. 

CO ZOBACZYĆ NA SRI LANCE?

Do najpopularniejszych atrakcji Sri Lanki należą:

  1. Plaże Sri Lanki - wzdłuż 1340 km linii brzegowej możemy znaleźć malownicze plaże słynące z idealnych warunków do uprawiania surfingu. Do najpiękniejszych należą Tangalle, Hiriketiya, Mirissa, Weligama, Bentota, Uppuveli, Nilaveli czy Passikuda
  2. Szczyt Adama (Adam's Peak): popularny cel trekkingowy, szczególnie dla osób pragnących podziwiać spektakularne widoki o wschodzie słońca.
  3. Fort Galle: europejska twierdza kolonialna zbudowana przez Portugalczyków i rozbudowana przez Holendrów. Dzisiaj jest to urocza dzielnica z kawiarniami, galeriami i butikami.
  4. Sigiriya (Lwia Skała) i Pidurangala: sąsiadujące ze sobą malownicze skały z których można podziwiać spektakularne widoki
  5. Polonnaruwa: starożytna stolica Sri Lanki, pełna ruiny pałaców, świątyń i kolumn.
  6. Plantacje herbaty: Sri Lanka słynie z produkcji herbaty, więc warto odwiedzić tutejsze plantacje, znajdujące się w okolicach kolonialnego, górskiego miasteczka Nuwara Eliya
  7. Parki Narodowe (Yala, Udawalawa, Minneriya): idealne miejsca do obserwacji dzikiej przyrody, zwłaszcza słoni
  8. Wodospady Sri Lanki: takie jak dwa najwyższe wodospady na Sri Lance - Bambarakanda i Diyaluma, oferujące imponujące widoki i możliwości trekkingu.
  9. Dambulla Caves: kompleks malowideł skalnych, rzeźb i buddyjskich świątyń wykutych w skałach
  10. Kandy: Historyczne miasto, będące centrum kulturalnym i religijnym kraju, z malowniczym jeziorem, ogrodami botanicznymi i wieloma świątyniami. To tutaj znajduje się słynna Świątynia Zęba Buddy - jedno z najświętszych miejsc buddyjskich na Sri Lance, które przechowuje ząb Buddy (najprawdziwszy!)

CZEGO SPRÓBOWAĆ NA SRI LANCE?

Położona na Oceanie Indyjskim Sri Lanka szczyci się bogatym dziedzictwem kulinarnym, które odzwierciedla różnorodne wpływy kulturowe i obfite zasoby naturalne. Od aromatycznych przypraw po soczyste owoce morza – kuchnia Sri Lanki kusi kubki smakowe żywymi smakami i unikalnymi technikami gotowania. Podczas podróży z Szamane wyruszymy w gastronomiczną podróż przez kulinarny krajobraz wyspy, odkrywając po drodze jego najbardziej lubiane dania.
Rice & Curry Sri Lanka
Rice & Curry

Uważany za kwintesencję lankijskiej kuchni, typowe rice & curry składa się z kilku sosów curry z różnorodnych warzyw, mięsa lub ryb, którym towarzyszy pachnący ryż.

Sri Lanka Hoppers
Hoppers

Te naleśniki w kształcie misek zrobione ze sfermentowanej mąki ryżowej, to ulubione śniadanie lankijczyków. Często podawane z jajkiem, mlekiem kokosowym i pikantnym sambalem na bazie wiórków kokosowych.

Sri Lanka Kottu Roti
Kottu Roti

Popularne danie uliczne, składające się z siekanego roti (smażone chlebki) smażonego z warzywami, jajkiem i wyborem mięsa lub owoców morza, doprawione aromatycznymi przyprawami.

Sri Lanka Lamprais
Lamprais

To danie inspirowane kuchnią holenderską składające się z ryżu gotowanego na bulionie z dodatkiem curry, klopsików i sosu sambal, a wszystko to zawinięte w liście bananowca i pieczone w piekarniku lub na grillu.

Sri Lanka Fish Ambul Thiyal
Fish Ambul Thiyal

Pikantne curry rybne przyrządzane z suszonych owoców goraka i mieszanki przypraw. Fish Ambul Thiyal to charakterystyczne danie z południowych regionów Sri Lanki.

Pol Sambol Sri Lanka
Pol Sambol

Przyprawa z wiórków kokosowych z dodatkiem chili, limonki i malediwskich płatków rybnych. Pol Sambol dodaje smaku każdemu daniu, często podawany jako przyprawa.

Kiribath Sri Lanka
Kiribath

W dosłownym tłumaczeniu „ryż mleczny” Kiribath to kremowe danie z ryżu gotowane w mleku kokosowym, zwykle spożywane podczas specjalnych okazji i świąt, często podawane z sambalem.

Wambatu Moju Sri Lanka
Wambatu Moju

Słodko-kwaśna marynata z bakłażana, Wambatu Moju łączy w sobie karmelizowaną cebulę, nasiona gorczycy i ocet, tworząc zachwycającą mieszankę smaków.

Sri Lanka Curd
Curd

Tradycyjny jogurt z bawolego mleka przyrządzamy domowym sposobem, zwykle sprzedawany w glinianych miseczkach. Curd polany syropem palmowym to ulubiony deser każdego lankijczyka.

Owoce egzotyczne
Egzotyczne owoce

Podróżując na Sri Lankę każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, rambutanu, smoczego owocu czy guawy.

Sri Lanka Owoce Morza
Owoce morza

Jedną z wizytówek Sri Lanki są świeże owoce morza przyrządzane na wiele pysznych sposobów. Podczas wyjazdu z Szamane będziemy rozsmakowywać się w grillowanych tuńczykach, krewetkach, kalmarach, krabach i homarach!