+48690170051

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę - Sylwester 2024/2025

SRI LANKA (SYLWESTER)

SRI LANKA (SYLWESTER)

per person

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę - Sylwester 2024/2025

Czy może być coś piękniejszego niż powitanie nowego roku na tropikalnej plaży? Oczywiście! Towarzystwo pasjonatów dobrego jedzenia i stół zastawiony świeżymi owocami morza, którymi będziemy się raczyć, żegnając stary rok. Podczas 12 dniowej wycieczki objazdowej doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywania świeżych owoców morza, a także tworzenia narodowej potrawy z Cejlonu – rice & curry.

Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na południowo-zachodnim wybrzeżu, obfitującym w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkami tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie o wschodzie słońca będziemy podglądać słonie, a przy odrobinie szczęścia – lamparty.

Zapraszamy na kulinarnego sylwestra na Sri Lance!

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę

Terminy Wyjazdów

27.12.2024 - 07.01.2025

12 dni (+ możliwość przedłużenia)
8 - 12 osób

Cena: 8250 zł + lot

Czy może być coś piękniejszego niż powitanie nowego roku na tropikalnej plaży? Oczywiście! Towarzystwo pasjonatów dobrego jedzenia i stół zastawiony świeżymi owocami morza, którymi będziemy się raczyć, żegnając stary rok. Podczas 12 dniowej wycieczki objazdowej doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywanie świeżych owoców morza, a także tworzenie narodowej potrawy z Cejlonu – Rice & curry.

Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na południowo-zachodnim wybrzeżu, obfitującym w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkiem tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie o wschodzie słońca będziemy podglądać słonie, a przy odrobinie szczęścia – lamparty.

Zapraszamy na kulinarnego sylwestra na Sri Lance!

Terminy Wyjazdów

27.12.2024 - 07.01.2025

12 dni (+ możliwość przedłużenia)
8 - 12 osób

Cena: 8250 zł + lot

Mirissa - Sylwester na plaży

Sylwestra w tym roku spędzamy na jednej z najbardziej klimatycznych plaż Sri Lanki - Mirissa Beach! Delikatny piasek pod stopami, falujące nad głowami palmy kokosowe, lekcje surfingu i piękny zachód słońca. Tak będziemy żegnać rok 2024. Tropikalnie i imprezowo!

 

Mirissa - Sylwester na plaży

Sylwestra w tym roku spędzamy na jednej z najbardziej klimatycznych plaż Sri Lanki - Mirissa Beach! Delikatny piasek pod stopami, falujące nad głowami palmy kokosowe, lekcje surfingu i piękny zachód słońca. Tak będziemy żegnać rok 2024. Tropikalnie i imprezowo!

 

Ella - Plantacje herbaty i wodospady

Środek wyspy to piękne wzgórza porośnięte soczyście zielonymi krzewami herbacianymi. Wsiądziesz w tuk-tuka i udasz się w rajd wąskimi uliczkami w poszukiwaniu najlepszej jakości herbaty. Przejedziesz pociągiem pośród herbacianych pól, zobaczysz słynny most 9 Arch Bridge i wskoczysz do orzeźwiającego wodospadu.

 

Ella - Plantacje herbaty i wodospady

Środek wyspy to piękne wzgórza porośnięte soczyście zielonymi krzewami herbacianymi. Wsiądziesz w tuk-tuka i udasz się w rajd wąskimi uliczkami w poszukiwaniu najlepszej jakości herbaty. Przejedziesz pociągiem pośród herbacianych pól, zobaczysz słynny most 9 Arch Bridge i wskoczysz do orzeźwiającego wodospadu.

 

Poranne Safari i wizyta u słoni

Sri Lanka pełna jest dzikich zwierząt, które będziesz obserwować w naturze! Podczas safari o wschodzie słońca zobaczysz między innymi słonie, bawoły, pawie, a przy odrobinie szczęścia - lamparty. Odwiedzisz również jedyne sanktuarium słoni na Sri Lance, które opiekuje się tymi zwierzętami w sposób etyczny. Będzie to bardzo ciekawa znajomość!

 

Poranne Safari i wizyta u słoni

Sri Lanka pełna jest dzikich zwierząt, które będziesz obserwować w naturze! Podczas safari o wschodzie słońca zobaczysz między innymi słonie, bawoły, pawie, a przy odrobinie szczęścia - lamparty. Odwiedzisz również jedyne sanktuarium słoni na Sri Lance, które opiekuje się tymi zwierzętami w sposób etyczny. Będzie to bardzo ciekawa znajomość!

 

CZEGO SPRÓBUJESZ?

  • Przywitasz Nowy Rok 2025 na plaży w południowej części wyspy
  • Będziesz rozkoszować się świeżymi owocami morza takimi jak tuńczyki, krewetki, kraby, kalmary i homary w wyselekcjonowanych restauracjach
  • Przyrządzisz potrawy z owoców morza pod opieką lankijskiego mistrza kuchni z 30-letnim stażem
  • Weźmiesz udział w jeep safari o wschodzie słońca, gdzie zobaczysz dzikie słonie, bawoły, krokodyle i mnóstwo ptaków. Jeśli dopisze nam szczęście, zobaczymy również lamparta
  • Wypłyniesz łodzią na morze lub na pobliską lagunę na połów krewetek, które następnie wspólnie przygotujemy pod okiem lankijskiego kucharza
  • Odwiedzisz słonie w sierocińcu i pójdziesz z nimi na spacer (jeśli słonie tego zechcą)
  • Zwiedzisz zabytkową starówkę Galle słynącą z uroczych uliczek i kolonialnego fortu
  • Weźmiesz udział w warsztatach gotowania lankijskiego curry, uprzednio robiąc zakupy na lokalnym targu
  • Nauczysz się surfować pod okiem profesjonalnego instruktora
  • Poznasz tajemnicę produkcji lokalnej specjalności – twarogu z bawolego mleka
  • Wykąpiesz się w wodospadzie Diyaluma
  • Wsiądziesz w lokalny pociąg, aby przejechać przez soczyście zielone pola herbaty i most 9 Arch Bridge
  • Odbędziesz rajd tuk-tukiem po legendarnej plantacji herbaty docierając na słynny punkt widokowy Lipton’s Seat
  • Poznasz tajniki produkcji herbaty i weźmiesz udział w stylowej degustacji
  • Odwiedzisz Świątynię Zęba Buddy i ogród botaniczny w Kandy
  • Zwiedzisz z przewodnikiem Narodowy Ogród Przypraw gdzie poznasz zastosowanie wielu lankijskich roślin i przypraw
  • Zrelaksujesz się w eleganckich hotelach 3*/4* (prywatne pokoje 2-osobowe)

Gdzie śpimy?

Podczas tej wyprawy stawiamy na wygodę podróżowania i doświadczenie ekoturystyki w najlepszym wydaniu. Zapraszamy Was do starannie wyselekcjonowanych, eleganckich hoteli z basenami i niezapomnianymi widokami!

Cena zawiera:

10 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

Częściowe wyżywienie - 10 x śniadanie, 2 x obiad

Wszystkie atrakcje opisane w zakładce Dzień po dniu

Bilety wstępu wynikające z programu

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnym busem wynikające z programu

2 x warsztaty gotowania (curry + owoce morza)

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od Szamane.pl

Opiekę dwóch doświadczonych pilotów zafascynowanych azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 4000 - 5000 zł/os)

Wizy na Sri Lankę (50$)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 300$)

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (2000 zł)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2500 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 5750 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Michał
Michał
2024-04-10
Bardzo polecam! Pierwszy raz korzystałem z takiego biura i takiej formy wyjazdu. Jak ktoś się zastanawia jak to będzie że nie zna języka i nie zna innych uczestników to polecam się przełamać i nie zastawiać. Na plus bardzo dobry kontakt z biurem przed wyjazdem, odpowiadali cierpliwie i rzeczowo na moje pytania których było sporo. Program zrealizowany w 100% w bardzo dobrej atmosferze na samym wyjeździe. Dziękuję Szamane ;)
Anna Fryda
Anna Fryda
2024-04-10
Z Szamane nigdy nie będziesz głodny! Wspólnie z mężem mieliśmy okazję podróżować z Pauliną i Pawłem i odkrywać smaki Azji. Mogliśmy poczuć klimat lokalnej kuchni i bardziej wyrafinowanych miejsc. Z wyjazdu wróciliśmy głodni tylko kolejnych przygód! ;) Serdecznie polecam wyprawy z Szamane.
Gospel Joy Fundacja
Gospel Joy Fundacja
2024-03-28
Z Szamane pojechałam na wyjazd do Wietnamu. To był absolutnie mój wyjazd życia. Zobaczyliśmy i doświadczyliśmy tyle, ile sama byłabym w stanie zrobić podczas 4 różnych wyjazdów. Organizacja i przygotowanie na 6+, ilość atrakcji na 6+ i doświadczenia kulinarne, w tym warsztaty, również na 6+. Absolutnie polecam! Wyjazd całkowicie wart swojej ceny. Agnieszka Baca
Marle P.
Marle P.
2024-03-26
Jestem zachwycona organizacją wyjazdu do Wietnamu już od samego początku początków, czyli od wysłania mojego zgłoszenia na wyjazd. Od Organizatorów otrzymałam szczegółowe wszelkie informacje, począwszy od instrukcji przygotowania niezbędnych dokumentów, poprzez instrukcje, co spakować, jak się przygotować, a także, co warto poczytać itp. :) Podczas wyprawy, już od pierwszego spotkania na lotnisku, czułam się zaopiekowana i bardzo bezpiecznie. Wyjazdowy stresik znika ekspresowo :) Organizatorzy to przymili ludzie, pasjonaci, szybko integrują się i wtapiają w grupę. Plan całej wyprawy był tak bogaty, że już podczas samego czytania, ekscytacja sięgała zenitu :D A sam wyjazd cudowny! Sporo atrakcji, przeplatanych oczywiście degustacjami, wspólnymi posiłkami, wyprawami na wyśmienite szamanko :) poznawanie lokalnych społeczności, warsztaty kulinarne, zwiedzanie. Do tego dbałość o noclegi w naprawdę ciekawych, komfortowych miejscach. Szamane.pl polecam zarówno starym wyjadaczom wypraw po świecie, jak i totalnym nowicjuszom. Gwarancja niezapomnianych wrażeń.... i spotęgowany głód kolejnych wypraw, czego sobie życzę :D :D :D
Ewa Ryńska
Ewa Ryńska
2024-03-25
Moja decyzja o wyjeździe z biurem Szamane.pl była spontaniczna. Zachwycił mnie program wyjazdu do Wietnamu i obietnica fantastycznych kulinarnych doznań. I był to strzał w 10!!!! Sama jestem zdziwiona, że ten wyjazd wyszedł tak wspaniale i nie było momentu, że coś nie zagrało. To niesamowita i całkowita zasługa pary przesympatycznych, wspaniałych i doświadczonych podróżników: Pauliny i Pawła. Cały program został zaplanowany i zrealizowany perfekcyjnie, czułam się zaopiekowana, uszczęśliwiona i moim jedynym obowiązkiem było dobrze się bawić, podziwiać i smakować :) Moja ciekawość została w pełni zaspokojona, a wrażenia i wspomnienia z tego wyjazdu zostaną ze mną na zawsze. Każdemu szczerze i za darmo ;) polecam biuro Szamane.pl. Jeżeli kochasz jeść, poznawać nowe smaki, a przy okazji zwiedzać świat to Szamane.pl jest dla Ciebie! Ja już planuję po cichu, jak tu znów się z Pauliną i Pawłem wyrwać w jakieś smaczne rejony :)
Staszek Górski
Staszek Górski
2024-03-21
Jestem zachwycony poziomem przygotowania i przeprowadzenia wyjazdu. Wszystko gra jak w zegarku. Kuchnia i atrakcje kulinarne dobrze dobrane i zróżnicowane. Przewodnicy są profesjonalni i co bardzo ważne, bardzo spokojni. Rozwiązują problemy z uśmiechem na ustach. Jako uczestnik już dwóch wyjazdów z nimi, ani razu nie martwiłem się, "co teraz będzie". Po prostu spokojnie czekałem na rozwiązania problemów, ogarnięte przez Paulinę i Pawła. Moja ocena 100/100 !!!

Formularz kontaktowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Zbiórka na lotnisku w Warszawie i popołudniowy wylot na Sri Lankę z jedną przesiadką.
2
Negombo: Połów ryb i krewetek
Przylot na Sri Lankę o poranku. Zostaniemy odebrani z lotniska przez prywatnego kierowcę, który zabierze nas na śniadanie. Po posiłku odwiedzimy słynny targ rybny w Negombo, a następnie udamy się na łowienie ryb i krewetek przy użyciu tradycyjnych lankijskich łodzi rybackich. Zakwaterowanie w hotelu, odpoczynek i rejs po okolicznej lagunie o zachodzie słońca. Kolacja w restauracji serwującej wyśmienite owoce morza.
3
Colombo: Warsztaty gotowania - owoce morza
Poranny transfer do Colombo gdzie weźmiemy udział w profesjonalnym warsztacie przygotowywania owoców morza w stylu lankijskim. Pod okiem kucharza z 30-letnim stażem nauczymy się obrabiać i przyrządzać owoce morza takie jak krewetki, kalmary, tuńczyki i homary. Będzie to bardzo cenne doświadczenie, który z pewnością usprawni nasze działania w kuchni i pomoże zdobyć nowe umiejętności. Po warsztacie udamy się na południe, do miejscowości Galle, gdzie zwiedzimy słynny zabytkowy fort i przespacerujemy się po uroczych kolonialnych uliczkach. Kolacja i odpoczynek.
4
Galle: Warsztaty gotowania - lankijskie curry
Po śniadaniu spotkamy się z zaprzyjaźnioną właścicielką szkoły gotowania, która zabierze nas na lokalny targ, opowie o dostępnych warzywach i smakach Sri Lanki. Zrobimy również duże zakupy na dzisiejsze warsztaty gotowania, podczas którego będziemy przygotowywać narodowe danie Sri Lanki - rice & curry. Będą to 3 godziny zabawy w kuchni w otoczeniu lankijskiej zieleni. Po warsztatach czeka nas transfer do plażowej miejscowości Mirissa, gdzie zakwaterujemy się w hotelu nieopodal plaży!
5
SYLWESTER: relaks w Mirissa i surfing w Weligama
Dzień wolny na plaży. Dla chętnych kurs surfingu dla początkujących na plaży Weligama tuż obok hotelu (polecamy!). Tutejsze fale są wprost idealne do stawiania piewszych kroków na desce. Kolacja z owoców morza i impreza sylwestrowa na plaży Mirissa. 
6
NOWY ROK: Relaks na plaży
Rano możliwość snorkelingu z żółwiami morskimi lub wypłynięcia w rejs w poszukiwaniu wielorybów. Po noworocznym lunchu na plaży wspólny spacer na punkty widokowe Parrot Rock i Coconut Tree Hill i podziwianie niezapomnianego zachodu słońca.
7
Transfer do PN Yala
Czas wolny do południa. Wymeldowanie i wizyta w miejscu, w którym przygotowuje się miejscowy specjał curd, czyli twaróg z bawolego mleka. Podpatrzymy proces produkcji i oczywiście skosztujemy gotowego produktu. Przejazd w okolice P.N. Yala i nocleg w klimatycznym hotelu na pograniczu parku narodowego.
8
Park Narodowy Yala / Ella
O wschodzie słońca wsiadamy w samochody terenowe i ruszamy na safari podczas, którego zobaczymy dzikie słonie, bawoły, krokodyle i kolorowe ptaki, a jeśli dopisze nam szczęście, to może nawet dzikiego lamparta. Park narodowy Yala to jeden z najsłynniejszych parków na Sri Lance, w którym można podglądać dziką naturę. Z pewnością będzie to niezapomniane przeżycie, a wschodzące słońca tylko spotęguje doznania. Następnie udamy się na północ, do otoczonej zielonymi wzgórzami miejscowości Ella, po drodze odwiedzając spektakularny wodospad Diyaluma, w którego orzeźwiających wodach weźmiemy kąpiel. Zachód słońca nad słynnym mostem 9 Arch Bridge. Zakwaterowanie w hotelu w Ella, wyjście do miasteczka na kolację. 
9
Ella: Świat herbaty
Skoro świt pojedziemy na stację kolejową, gdzie wsiądziemy w pociąg do miejscowości Haputale. Będzie to niezapomniana przejażdżka przez soczyście zielone pola herbaciane. Po godzinnej podróży, przesiądziemy się na kultowy środek transportu na Sri Lance - tuk tuki, którymi będziemy przemierzać plantację herbaty i dotrzemy do słynnego punktu widokowego Lipton’s Seat. Przyjrzymy się pracy zbieraczy i poznamy cały proces uprawy, zbiorów i sprzedaży herbaty. Lipton’s seat to kultowe miejsce, ponieważ to tutaj przesiadywał Sir James Lipton, a nazwany jego imieniem punkt widokowy służył mu za miejsce do kontemplowania i odpoczynku. W drodze powrotnej do miejscowości Ella, wstąpimy do fabryki herbaty, aby zobaczyć proces obróbki. Udamy się również na pole, aby samodzielnie zebrać kilka listków na kubek tego aromatycznego napoju. Nocleg w Ella.
10
Nuwara Eliya / Kandy
Po śniadaniu przejazd do Nuwara Eliya, gdzie weźmiemy udział w wykwintnej degustacji lankijskiej herbaty, odbywającej się w kolonialnym hotelu w stylu angielskim. Po tym ciekawym doświadczeniu herbacianym udamy się w podróż do miejscowości Kandy, gdzie odwiedzimy Świątynię Zęba Buddy wpisaną na listę światowego dziedzictwa Unesco oraz przepiękny Ogród Botaniczny - jedną z wizytówek miasta. Nocleg w Kandy.
11
Kandy / Elephant Freedom Project / wylot do Polski
Rano czeka nas godzinny przejazd do Narodowego Ogrodu Przypraw, gdzie z lokalny przyrodnik podczas edukacyjnej wycieczki zapozna nas z przyprawami rosnącymi na Sri Lance. Po wycieczce będzie możliwość zakupu przypraw w tutejszym sklepiku. Następnie udamy się do sanktuarium słoni, jedynego na Sri Lance, gdzie nie jeździ się na słoniach, a jedynie towarzyszy na spacerach. Jest to inicjatywa prowadzona przez lankijską rodzinę mająca za zadanie zapewnienie opieki słoniom, które w przeszłości ciężko pracowały w turystyce i przy pozyskiwaniu drewna. Spędzimy kilka godzin z tymi fantastycznymi zwierzętami, na ich warunkach. Przejazd do Negombo na pożegnalną kolację i odświeżenie się w hotelu przed podróżą do domu. Przejazd na lotnisko po północy i wylot do Polski. Za dodatkową opłatą istnieje możliwość przedłużenia wyjazdu o więcej dni plażowych w jednym z hoteli na Sri Lance lub Malediwach.
12
Przylot do Polski
Przylot do Warszawy w godzinach okołopołudniowych. Zakończenie wycieczki na Sri Lankę. Szczęśliwego nowego roku!

CZEGO SPRÓBOWAĆ NA SRI LANCE?

Położona na Oceanie Indyjskim Sri Lanka szczyci się bogatym dziedzictwem kulinarnym, które odzwierciedla różnorodne wpływy kulturowe i obfite zasoby naturalne. Od aromatycznych przypraw po soczyste owoce morza – kuchnia Sri Lanki kusi kubki smakowe żywymi smakami i unikalnymi technikami gotowania. Podczas podróży z Szamane wyruszymy w gastronomiczną podróż przez kulinarny krajobraz wyspy, odkrywając po drodze jego najbardziej lubiane dania.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Rice & Curry Sri Lanka
Rice & Curry

Uważany za kwintesencję lankijskiej kuchni, typowe rice & curry składa się z kilku sosów curry z różnorodnych warzyw, mięsa lub ryb, którym towarzyszy pachnący ryż.

Sri Lanka Hoppers
Hoppers

Te naleśniki w kształcie misek zrobione ze sfermentowanej mąki ryżowej, to ulubione śniadanie lankijczyków. Często podawane z jajkiem, mlekiem kokosowym i pikantnym sambalem na bazie wiórków kokosowych.

Sri Lanka Kottu Roti
Kottu Roti

Popularne danie uliczne, składające się z siekanego roti (smażone chlebki) smażonego z warzywami, jajkiem i wyborem mięsa lub owoców morza, doprawione aromatycznymi przyprawami.

Sri Lanka Lamprais
Lamprais

To danie inspirowane kuchnią holenderską składające się z ryżu gotowanego na bulionie z dodatkiem curry, klopsików i sosu sambal, a wszystko to zawinięte w liście bananowca i pieczone w piekarniku lub na grillu.

Sri Lanka Fish Ambul Thiyal
Fish Ambul Thiyal

Pikantne curry rybne przyrządzane z suszonych owoców goraka i mieszanki przypraw. Fish Ambul Thiyal to charakterystyczne danie z południowych regionów Sri Lanki.

Pol Sambol Sri Lanka
Pol Sambol

Przyprawa z wiórków kokosowych z dodatkiem chili, limonki i malediwskich płatków rybnych. Pol Sambol dodaje smaku każdemu daniu, często podawany jako przyprawa.

Kiribath Sri Lanka
Kiribath

W dosłownym tłumaczeniu „ryż mleczny” Kiribath to kremowe danie z ryżu gotowane w mleku kokosowym, zwykle spożywane podczas specjalnych okazji i świąt, często podawane z sambalem.

Wambatu Moju Sri Lanka
Wambatu Moju

Słodko-kwaśna marynata z bakłażana, Wambatu Moju łączy w sobie karmelizowaną cebulę, nasiona gorczycy i ocet, tworząc zachwycającą mieszankę smaków.

Sri Lanka Curd
Curd

Tradycyjny jogurt z bawolego mleka przyrządzamy domowym sposobem, zwykle sprzedawany w glinianych miseczkach. Curd polany syropem palmowym to ulubiony deser każdego lankijczyka.

Owoce egzotyczne
Egzotyczne owoce

Podróżując na Sri Lankę każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, rambutanu, smoczego owocu czy guawy.

Sri Lanka Owoce Morza
Owoce morza

Jedną z wizytówek Sri Lanki są świeże owoce morza przyrządzane na wiele pysznych sposobów. Podczas wyjazdu z Szamane będziemy rozsmakowywać się w grillowanych tuńczykach, krewetkach, kalmarach, krabach i homarach!