SRI LANKA (SYLWESTER)
per person
Wyjazd kulinarny na Sri Lankę - Sylwester 2024/2025
Czy może być coś piękniejszego niż powitanie nowego roku na tropikalnej plaży? Oczywiście! Towarzystwo pasjonatów dobrego jedzenia i stół zastawiony świeżymi owocami morza, którymi będziemy się raczyć, żegnając stary rok. Podczas 12 dniowej wycieczki objazdowej doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywania świeżych owoców morza, a także tworzenia narodowej potrawy z Cejlonu – rice & curry.
Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na południowo-zachodnim wybrzeżu, obfitującym w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkami tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie o wschodzie słońca będziemy podglądać słonie, a przy odrobinie szczęścia – lamparty.
Zapraszamy na kulinarnego sylwestra na Sri Lance!
Wyjazd kulinarny na Sri Lankę
Terminy Wyjazdów
27.12.2024 - 07.01.2025
12 dni (+ możliwość przedłużenia)
8 - 12 osób
Cena: 8250 zł + lot
Czy może być coś piękniejszego niż powitanie nowego roku na tropikalnej plaży? Oczywiście! Towarzystwo pasjonatów dobrego jedzenia i stół zastawiony świeżymi owocami morza, którymi będziemy się raczyć, żegnając stary rok. Podczas 12 dniowej wycieczki objazdowej doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywanie świeżych owoców morza, a także tworzenie narodowej potrawy z Cejlonu – Rice & curry.
Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na południowo-zachodnim wybrzeżu, obfitującym w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkiem tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie o wschodzie słońca będziemy podglądać słonie, a przy odrobinie szczęścia – lamparty.
Zapraszamy na kulinarnego sylwestra na Sri Lance!
Terminy Wyjazdów
27.12.2024 - 07.01.2025
12 dni (+ możliwość przedłużenia)
8 - 12 osób
Cena: 8250 zł + lot
Mirissa - Sylwester na plaży
Sylwestra w tym roku spędzamy na jednej z najbardziej klimatycznych plaż Sri Lanki - Mirissa Beach! Delikatny piasek pod stopami, falujące nad głowami palmy kokosowe, lekcje surfingu i piękny zachód słońca. Tak będziemy żegnać rok 2024. Tropikalnie i imprezowo!
Mirissa - Sylwester na plaży
Sylwestra w tym roku spędzamy na jednej z najbardziej klimatycznych plaż Sri Lanki - Mirissa Beach! Delikatny piasek pod stopami, falujące nad głowami palmy kokosowe, lekcje surfingu i piękny zachód słońca. Tak będziemy żegnać rok 2024. Tropikalnie i imprezowo!
Ella - Plantacje herbaty i wodospady
Środek wyspy to piękne wzgórza porośnięte soczyście zielonymi krzewami herbacianymi. Wsiądziesz w tuk-tuka i udasz się w rajd wąskimi uliczkami w poszukiwaniu najlepszej jakości herbaty. Przejedziesz pociągiem pośród herbacianych pól, zobaczysz słynny most 9 Arch Bridge i wskoczysz do orzeźwiającego wodospadu.
Ella - Plantacje herbaty i wodospady
Środek wyspy to piękne wzgórza porośnięte soczyście zielonymi krzewami herbacianymi. Wsiądziesz w tuk-tuka i udasz się w rajd wąskimi uliczkami w poszukiwaniu najlepszej jakości herbaty. Przejedziesz pociągiem pośród herbacianych pól, zobaczysz słynny most 9 Arch Bridge i wskoczysz do orzeźwiającego wodospadu.
Poranne Safari i wizyta u słoni
Sri Lanka pełna jest dzikich zwierząt, które będziesz obserwować w naturze! Podczas safari o wschodzie słońca zobaczysz między innymi słonie, bawoły, pawie, a przy odrobinie szczęścia - lamparty. Odwiedzisz również jedyne sanktuarium słoni na Sri Lance, które opiekuje się tymi zwierzętami w sposób etyczny. Będzie to bardzo ciekawa znajomość!
Poranne Safari i wizyta u słoni
Sri Lanka pełna jest dzikich zwierząt, które będziesz obserwować w naturze! Podczas safari o wschodzie słońca zobaczysz między innymi słonie, bawoły, pawie, a przy odrobinie szczęścia - lamparty. Odwiedzisz również jedyne sanktuarium słoni na Sri Lance, które opiekuje się tymi zwierzętami w sposób etyczny. Będzie to bardzo ciekawa znajomość!
CZEGO SPRÓBUJESZ?
- Przywitasz Nowy Rok 2025 na plaży w południowej części wyspy
- Będziesz rozkoszować się świeżymi owocami morza takimi jak tuńczyki, krewetki, kraby, kalmary i homary w wyselekcjonowanych restauracjach
- Przyrządzisz potrawy z owoców morza pod opieką lankijskiego mistrza kuchni z 30-letnim stażem
- Weźmiesz udział w jeep safari o wschodzie słońca, gdzie zobaczysz dzikie słonie, bawoły, krokodyle i mnóstwo ptaków. Jeśli dopisze nam szczęście, zobaczymy również lamparta
- Wypłyniesz łodzią na morze lub na pobliską lagunę na połów krewetek, które następnie wspólnie przygotujemy pod okiem lankijskiego kucharza
- Odwiedzisz słonie w sierocińcu i pójdziesz z nimi na spacer (jeśli słonie tego zechcą)
- Zwiedzisz zabytkową starówkę Galle słynącą z uroczych uliczek i kolonialnego fortu
- Weźmiesz udział w warsztatach gotowania lankijskiego curry, uprzednio robiąc zakupy na lokalnym targu
- Nauczysz się surfować pod okiem profesjonalnego instruktora
- Poznasz tajemnicę produkcji lokalnej specjalności – twarogu z bawolego mleka
- Wykąpiesz się w wodospadzie Diyaluma
- Wsiądziesz w lokalny pociąg, aby przejechać przez soczyście zielone pola herbaty i most 9 Arch Bridge
- Odbędziesz rajd tuk-tukiem po legendarnej plantacji herbaty docierając na słynny punkt widokowy Lipton’s Seat
- Poznasz tajniki produkcji herbaty i weźmiesz udział w stylowej degustacji
- Odwiedzisz Świątynię Zęba Buddy i ogród botaniczny w Kandy
- Zwiedzisz z przewodnikiem Narodowy Ogród Przypraw gdzie poznasz zastosowanie wielu lankijskich roślin i przypraw
- Zrelaksujesz się w eleganckich hotelach 3*/4* (prywatne pokoje 2-osobowe)
Gdzie śpimy?
Podczas tej wyprawy stawiamy na wygodę podróżowania i doświadczenie ekoturystyki w najlepszym wydaniu. Zapraszamy Was do starannie wyselekcjonowanych, eleganckich hoteli z basenami i niezapomnianymi widokami!
Cena zawiera:
Cena nie zawiera:
Uwaga!
Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.
Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.
Zapisy i płatność
Krok 1
Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy.
Krok 2
I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2500 zł
Krok 3
Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.
Krok 4
II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 5750 zł
Co mówią o nas uczestnicy?
Formularz kontaktowy
Wylot z Warszawy
Negombo: Połów ryb i krewetek
Colombo: Warsztaty gotowania - owoce morza
Galle: Warsztaty gotowania - lankijskie curry
SYLWESTER: relaks w Mirissa i surfing w Weligama
NOWY ROK: Relaks na plaży
Transfer do PN Yala
Park Narodowy Yala / Ella
Ella: Świat herbaty
Nuwara Eliya / Kandy
Kandy / Elephant Freedom Project / wylot do Polski
Przylot do Polski
CZEGO SPRÓBOWAĆ NA SRI LANCE?
Położona na Oceanie Indyjskim Sri Lanka szczyci się bogatym dziedzictwem kulinarnym, które odzwierciedla różnorodne wpływy kulturowe i obfite zasoby naturalne. Od aromatycznych przypraw po soczyste owoce morza – kuchnia Sri Lanki kusi kubki smakowe żywymi smakami i unikalnymi technikami gotowania. Podczas podróży z Szamane wyruszymy w gastronomiczną podróż przez kulinarny krajobraz wyspy, odkrywając po drodze jego najbardziej lubiane dania.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]Rice & Curry
Uważany za kwintesencję lankijskiej kuchni, typowe rice & curry składa się z kilku sosów curry z różnorodnych warzyw, mięsa lub ryb, którym towarzyszy pachnący ryż.
Hoppers
Te naleśniki w kształcie misek zrobione ze sfermentowanej mąki ryżowej, to ulubione śniadanie lankijczyków. Często podawane z jajkiem, mlekiem kokosowym i pikantnym sambalem na bazie wiórków kokosowych.
Kottu Roti
Popularne danie uliczne, składające się z siekanego roti (smażone chlebki) smażonego z warzywami, jajkiem i wyborem mięsa lub owoców morza, doprawione aromatycznymi przyprawami.
Lamprais
To danie inspirowane kuchnią holenderską składające się z ryżu gotowanego na bulionie z dodatkiem curry, klopsików i sosu sambal, a wszystko to zawinięte w liście bananowca i pieczone w piekarniku lub na grillu.
Fish Ambul Thiyal
Pikantne curry rybne przyrządzane z suszonych owoców goraka i mieszanki przypraw. Fish Ambul Thiyal to charakterystyczne danie z południowych regionów Sri Lanki.
Pol Sambol
Przyprawa z wiórków kokosowych z dodatkiem chili, limonki i malediwskich płatków rybnych. Pol Sambol dodaje smaku każdemu daniu, często podawany jako przyprawa.
Kiribath
W dosłownym tłumaczeniu „ryż mleczny” Kiribath to kremowe danie z ryżu gotowane w mleku kokosowym, zwykle spożywane podczas specjalnych okazji i świąt, często podawane z sambalem.
Wambatu Moju
Słodko-kwaśna marynata z bakłażana, Wambatu Moju łączy w sobie karmelizowaną cebulę, nasiona gorczycy i ocet, tworząc zachwycającą mieszankę smaków.
Curd
Tradycyjny jogurt z bawolego mleka przyrządzamy domowym sposobem, zwykle sprzedawany w glinianych miseczkach. Curd polany syropem palmowym to ulubiony deser każdego lankijczyka.
Egzotyczne owoce
Podróżując na Sri Lankę każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, rambutanu, smoczego owocu czy guawy.
Owoce morza
Jedną z wizytówek Sri Lanki są świeże owoce morza przyrządzane na wiele pysznych sposobów. Podczas wyjazdu z Szamane będziemy rozsmakowywać się w grillowanych tuńczykach, krewetkach, kalmarach, krabach i homarach!