+48690170051

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę - Sylwester 2024/2025

SRI LANKA (SYLWESTER)

SRI LANKA (SYLWESTER)

per person

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę - Sylwester 2024/2025

Czy może być coś piękniejszego niż powitanie nowego roku na tropikalnej plaży? Oczywiście! Towarzystwo pasjonatów dobrego jedzenia i stół zastawiony świeżymi owocami morza, którymi będziemy się raczyć, żegnając stary rok. Podczas 12 dniowej wycieczki objazdowej doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywania świeżych owoców morza, a także tworzenia narodowej potrawy z Cejlonu – rice & curry.

Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na południowo-zachodnim wybrzeżu, obfitującym w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkami tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie o wschodzie słońca będziemy podglądać słonie, a przy odrobinie szczęścia – lamparty.

Zapraszamy na kulinarnego sylwestra na Sri Lance!

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę

Terminy Wyjazdów

27.12.2024 - 07.01.2025

12 dni (+ możliwość przedłużenia)
8 - 12 osób

Cena: 8250 zł + lot

Czy może być coś piękniejszego niż powitanie nowego roku na tropikalnej plaży? Oczywiście! Towarzystwo pasjonatów dobrego jedzenia i stół zastawiony świeżymi owocami morza, którymi będziemy się raczyć, żegnając stary rok. Podczas 12 dniowej wycieczki objazdowej doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywanie świeżych owoców morza, a także tworzenie narodowej potrawy z Cejlonu – Rice & curry.

Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na południowo-zachodnim wybrzeżu, obfitującym w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkiem tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie o wschodzie słońca będziemy podglądać słonie, a przy odrobinie szczęścia – lamparty.

Zapraszamy na kulinarnego sylwestra na Sri Lance!

Terminy Wyjazdów

27.12.2024 - 07.01.2025

12 dni (+ możliwość przedłużenia)
8 - 12 osób

Cena: 8250 zł + lot

CZEGO SPRÓBUJESZ?

  • Przywitasz Nowy Rok 2025 na plaży w południowej części wyspy
  • Będziesz rozkoszować się świeżymi owocami morza takimi jak tuńczyki, krewetki, kraby, kalmary i homary w wyselekcjonowanych restauracjach
  • Przyrządzisz potrawy z owoców morza pod opieką lankijskiego mistrza kuchni z 30-letnim stażem
  • Weźmiesz udział w jeep safari o wschodzie słońca, gdzie zobaczysz dzikie słonie, bawoły, krokodyle i mnóstwo ptaków. Jeśli dopisze nam szczęście, zobaczymy również lamparta
  • Wypłyniesz łodzią na morze lub na pobliską lagunę na połów krewetek, które następnie wspólnie przygotujemy pod okiem lankijskiego kucharza
  • Odwiedzisz słonie w sierocińcu i pójdziesz z nimi na spacer (jeśli słonie tego zechcą)
  • Zwiedzisz zabytkową starówkę Galle słynącą z uroczych uliczek i kolonialnego fortu
  • Weźmiesz udział w warsztatach gotowania lankijskiego curry, uprzednio robiąc zakupy na lokalnym targu
  • Nauczysz się surfować pod okiem profesjonalnego instruktora
  • Poznasz tajemnicę produkcji lokalnej specjalności – twarogu z bawolego mleka
  • Wykąpiesz się w wodospadzie Diyaluma
  • Wsiądziesz w lokalny pociąg, aby przejechać przez soczyście zielone pola herbaty i most 9 Arch Bridge
  • Odbędziesz rajd tuk-tukiem po legendarnej plantacji herbaty docierając na słynny punkt widokowy Lipton’s Seat
  • Poznasz tajniki produkcji herbaty i weźmiesz udział w stylowej degustacji
  • Odwiedzisz Świątynię Zęba Buddy i ogród botaniczny w Kandy
  • Zwiedzisz z przewodnikiem Narodowy Ogród Przypraw gdzie poznasz zastosowanie wielu lankijskich roślin i przypraw
  • Zrelaksujesz się w eleganckich hotelach 3*/4* (prywatne pokoje 2-osobowe)

Gdzie śpimy?

Podczas tej wyprawy stawiamy na wygodę podróżowania i doświadczenie ekoturystyki w najlepszym wydaniu. Zapomnijcie o wieloosobowych pokojach ze współdzieloną łazienką, spaniu w namiotach czy wątpliwej świeżości guesthouse’ach. Zamiast tego zapraszamy Was do starannie wyselekcjonowanych hoteli idealnie współgrających z odwiedzanymi przez nas miejscami.

Cena zawiera:

10 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

Częściowe wyżywienie - 10 x śniadanie, 2 x obiad

Wszystkie atrakcje opisane w zakładce Dzień po dniu

Bilety wstępu wynikające z programu

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnym busem wynikające z programu

2 x warsztaty gotowania (curry + owoce morza)

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od Szamane.pl

Opiekę dwóch doświadczonych pilotów zafascynowanych azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 4000 - 5000 zł/os)

Wizy na Sri Lankę (50$)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 300$)

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (2200 zł)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2500 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 5750 zł

Formularz kontaktowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Zbiórka na lotnisku w Warszawie i popołudniowy wylot na Sri Lankę z jedną przesiadką.
2
Negombo: Połów ryb i krewetek
Przylot na Sri Lankę o poranku. Zostaniemy odebrani z lotniska przez prywatnego kierowcę, który zabierze nas na śniadanie. Po posiłku odwiedzimy słynny targ rybny w Negombo, a następnie udamy się na łowienie ryb i krewetek przy użyciu tradycyjnych lankijskich łodzi rybackich. Zakwaterowanie w hotelu, odpoczynek i rejs po okolicznej lagunie o zachodzie słońca. Kolacja w restauracji serwującej wyśmienite owoce morza.
3
Colombo: Warsztaty gotowania - owoce morza
Poranny transfer do Colombo gdzie weźmiemy udział w profesjonalnym warsztacie przygotowywania owoców morza w stylu lankijskim. Pod okiem kucharza z 30-letnim stażem nauczymy się obrabiać i przyrządzać owoce morza takie jak krewetki, kalmary, tuńczyki i homary. Będzie to bardzo cenne doświadczenie, który z pewnością usprawni nasze działania w kuchni i pomoże zdobyć nowe umiejętności. Po warsztacie udamy się na południe, do miejscowości Galle, gdzie przespacerujemy się po zabytkowym forcie, a także uroczych kolonialnych uliczkach. Kolacja i odpoczynek.
4
Galle: Warsztaty gotowania - lankijskie curry
Po śniadaniu spotkamy się z zaprzyjaźnioną właścicielką szkoły gotowania, która zabierze nas na lokalny targ, opowie o dostępnych warzywach i smakach Sri Lanki. Zrobimy również duże zakupy na dzisiejsze warsztaty gotowania, podczas którego będziemy przygotowywać narodowe danie Sri Lanki - rice & curry. Będą to 3 godziny zabawy w kuchni w otoczeniu lankijskiej zieleni. Po warsztatach czeka nas transfer do plażowej miejscowości Mirissa, gdzie zakwaterujemy się w hotelu nieopodal plaży!
5
SYLWESTER: relaks na plaży Mirissa
Dzień wolny na plaży. Dla chętnych kurs surfingu dla początkujących w sąsiedniej miejscowości Welligama (polecamy!). Tutejsze fale są wprost idealne do stawiania piewszych kroków na desce. Kolacja z owoców morza i impreza sylwestrowa na plaży Mirissa. 
6
NOWY ROK: relaks na plaży Mirissa
Dzień wolny na plażowanie i relaks. Wpólny noworoczny lunch na plaży. Możliwość skorzystania z kolejnej lekcji surfingu. Zachód słońca na słynnym wzgórzu Coconut Hill.
7
Mirissa: Relaks / Transfer do PN Yala
Czas wolny do południa. Wymeldowanie i wizyta w miejscu, w którym przygotowuje się miejscowy specjał curd, czyli twaróg z bawolego mleka. Podpatrzymy proces produkcji i oczywiście skosztujemy gotowego produktu. Przejazd w okolice P.N. Yala i nocleg w klimatycznym hotelu na pograniczu parku narodowego.
8
Park Narodowy Yala / Ella
O wschodzie słońca wsiadamy w samochody terenowe i ruszamy na safari podczas, którego zobaczymy dzikie słonie, bawoły, krokodyle i kolorowe ptaki, a jeśli dopisze nam szczęście, to może nawet dzikiego lamparta. Park narodowy Yala to jeden z najsłynniejszych parków na Sri Lance, w którym można podglądać dziką naturę. Z pewnością będzie to niezapomniane przeżycie, a wschodzące słońca tylko spotęguje doznania. Następnie udamy się na północ, do otoczonej zielonymi wzgórzami miejscowości Ella, po drodze odwiedzając spektakularny wodospad Diyaluma, w którego orzeźwiających wodach weźmiemy kąpiel. Zakwaterowanie w hotelu w Ella, wyjście do miasteczka na kolację. 
9
Ella: Świat herbaty
Skoro świt pojedziemy na stację kolejową, gdzie wsiądziemy w pociąg do miejscowości Haputale. Będzie to niezapomniana przejażdżka przez soczyście zielone pola herbaciane. Po godzinnej podróży, przesiądziemy się na kultowy środek transportu na Sri Lance - tuk tuki, którymi będziemy przemierzać plantację herbaty i dotrzemy do słynnego punktu widokowego Lipton’s Seat. Przyjrzymy się pracy zbieraczy i poznamy cały proces uprawy, zbiorów i sprzedaży herbaty. Lipton’s seat to kultowe miejsce, ponieważ to tutaj przesiadywał Sir James Lipton, a nazwany jego imieniem punkt widokowy służył mu za miejsce do kontemplowania i odpoczynku. W drodze powrotnej do miejscowości Ella, wstąpimy do fabryki herbaty, aby zobaczyć proces obróbki. Udamy się również na pole, aby samodzielnie zebrać kilka listków na kubek tego aromatycznego napoju. Nocleg w Ella.
10
Nuwara Eliya / Kandy
Po śniadaniu przejazd do Nuwara Eliya, gdzie weźmiemy udział w wykwintnej degustacji lankijskiej herbaty, odbywającej się w kolonialnym hotelu w stylu angielskim. Po tym ciekawym doświadczeniu herbacianym udamy się w podróż do miejscowości Kandy, gdzie odwiedzimy Świątynię Zęba Buddy wpisaną na listę światowego dziedzictwa Unesco, a także lokalny ogród botaniczny. Nocleg w Kandy.
11
Kandy / Elephant Freedom Project / wylot do Polski
Rano czeka nas godzinny przejazd do Narodowego Ogrodu Przypraw, gdzie z lokalny przyrodnik podczas edukacyjnej wycieczki zapozna nas z przyprawami rosnącymi na Sri Lance. Po wycieczce będzie możliwość zakupu przypraw w tutejszym sklepiku. Następnie udamy się do sanktuarium słoni, jedynego na Sri Lance, gdzie nie jeździ się na słoniach, a jedynie towarzyszy na spacerach. Jest to inicjatywa prowadzona przez lankijską rodzinę mająca za zadanie zapewnienie opieki słoniom, które w przeszłości ciężko pracowały w turystyce i przy pozyskiwaniu drewna. Spędzimy kilka godzin z tymi fantastycznymi zwierzętami, na ich warunkach. Przejazd do Negombo na pożegnalną kolację. Wylot do Polski po północy. 
12
Przylot do Polski
Przylot do Warszawy w godzinach okołopołudniowych. Zakończenie wycieczki na Sri Lankę. Szczęśliwego nowego roku!