+48690170051

Wycieczki kulinarne do Indonezji

INDONEZJA + SINGAPUR

INDONEZJA + SINGAPUR

per person

Wyjazd kulinarny do Indonezji i Singapuru

Jak głosi legenda, kiedy Bóg stworzył Ziemię, to na pierwszy rzut oka niezbyt mu się ona spodobała. Wtedy zamaszystym ruchem rozsypał magiczny pył pomiędzy Azją, a Australią tworząc największy archipelag świata – Indonezję. Najbardziej fascynujący i tajemniczy zakątek Azji Południowo – Wschodniej, a to dzięki swojej różnorodności etnicznej, przyrodniczej i kulinarnej. Możliwości tutaj są nieograniczone i każdy przybywający tutaj poszukiwacz przygód znajdzie coś, co go zachwyci.

Podczas kulinarnej wyprawy do Indonezji będziesz krok po kroku eksplorował tutejsze stragany, targi i restauracje w poszukiwaniu autentycznego smaku. Kuchnia Indonezyjska to termin niezwykle trudny do określenia z racji, że kraj ten rozciąga się 5000 km ze wschodu na zachód, co oznacza, że przemieszczając się po kolejnych wyspach, smaki i aromaty zmieniają się diametralnie. Zaczynając od słodkawych nut Jawy Środkowej, przez ostre smaki Jawy Wschodniej do niezwykle aromatycznej ostro – kwaśnej Bali. To przecudowna mozaika smakowa lokalnych aromatów, która na przestrzeni wieków przegryzła się ze smakami przywiezionymi z Indii, Chin i Europy.

Twoje kubki smakowe zostaną zabrane w wyborną podróż, kiedy Ty w tym czasie będziesz eksplorował księżycowe krajobrazy Jawy, szmaragdowe wody archipelagu Komodo i wiecznie zieloną Bali. Kolejnym smakowitym kąskiem będzie zaglądnięcie do kipiącego garnka jakim jest Singapur i zanurzenie się w jego unikalnych smakach. Nasza 16-dniowa wycieczka do Indonezji wypełniona jest po brzegi atrakcjami i doświadczeniami, które zapamiętasz na długie lata.

Terminy Wyjazdów

27.09.2024 - 13.10.2024

17 Dni
8 - 14 osób

Cena: 11 500 zł + lot

Tajemnicze świątynie i dawna kultura

Indonezja to niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe zauważalne po licznych świątyniach, znajdujących się na Jawie i Bali. Misternie rzeźbione w kamieniach pochodzenia wulkanicznego ukazują historie z życia Buddy i hinduistycznych bóstw. Każda z tych świątyń posiada w sobie duchowość i mistyczną atmosferę, co w połączeniu z lokalnymi obrzędami na długo zapada w pamięć. Podczas wycieczki do Indonezji poznasz historię zjawiskowego Borobudur i kilku najważniejszych balijskich świątyń, a także dowiesz się co je łączy pomimo znacznej odległości na mapie.

 

Tajemnicze świątynie i dawna kultura

Indonezja to niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe zauważalne po licznych świątyniach, znajdujących się na Jawie i Bali. Misternie rzeźbione w kamieniach pochodzenia wulkanicznego ukazują historie z życia Buddy i hinduistycznych bóstw. Każda z tych świątyń posiada w sobie duchowość i mistyczną atmosferę, co w połączeniu z lokalnymi obrzędami na długo zapada w pamięć. Podczas wycieczki do Indonezji poznasz historię zjawiskowego Borobudur i kilku najważniejszych balijskich świątyń, a także dowiesz się co je łączy pomimo znacznej odległości na mapie.

 

Indonezyjski pierścień ognia

Nigdzie na świecie nie ma tylu wulkanów co w Indonezji. Swoim majestatem oferują wgląd w surową moc i piękno Ziemi. Podczas podróży po Jawie i Bali, dostrzeżesz ich charakterystyczne stożki na horyzoncie. Większość z nich jest popularnymi trasami trekkingowymi, co otwiera możliwość zaglądnięcia wprost „do paszczy lwa”. Podczas wyprawy do Indonezji zajrzysz do aktywnego wulkanu Bromo podczas zachodzącego słońca. Poczujesz jego drzemiącą siłę na własnej skórze.

 

Indonezyjski pierścień ognia

Nigdzie na świecie nie ma tylu wulkanów co w Indonezji. Swoim majestatem oferują wgląd w surową moc i piękno Ziemi. Podczas podróży po Jawie i Bali, dostrzeżesz ich charakterystyczne stożki na horyzoncie. Większość z nich jest popularnymi trasami trekkingowymi, co otwiera możliwość zaglądnięcia wprost „do paszczy lwa”. Podczas wyprawy do Indonezji zajrzysz do aktywnego wulkanu Bromo podczas zachodzącego słońca. Poczujesz jego drzemiącą siłę na własnej skórze.

 

Spotkanie z waranami z Komodo

Żywy relikt czasów prehistorycznych – smok z Komodo to największy gatunek jaszczurki na świecie, które można zobaczyć w jednym miejscu na Ziemi. Odwiedziny w Parku Narodowym Komodo to jeden z najciekawszych punktów programu naszego wyjazdu do Indonezji. Czeka Cię 3-dniowy rejs po okolicznych wyspach, który upłynie na poszukiwaniu wielkich jaszczurek i eksplorowaniu bogactwa świata wodnego. Ponurkujesz w krystalicznie czystej wodzie z płaszczkami, żółwiami i mnóstwem kolorowych ryb.

 

Spotkanie z waranami z Komodo

Żywy relikt czasów prehistorycznych – smok z Komodo to największy gatunek jaszczurki na świecie, które można zobaczyć w jednym miejscu na Ziemi. Odwiedziny w Parku Narodowym Komodo to jeden z najciekawszych punktów programu naszego wyjazdu do Indonezji. Czeka Cię 3-dniowy rejs po okolicznych wyspach, który upłynie na poszukiwaniu wielkich jaszczurek i eksplorowaniu bogactwa świata wodnego. Ponurkujesz w krystalicznie czystej wodzie z płaszczkami, żółwiami i mnóstwem kolorowych ryb.

 

Relaks na indonezyjskich plażach

Tak rozległy wyspiarski kraj jak Indonezja, może poszczycić się wieloma znakomitymi plażami. Od surferskich perełek po bezludne plaże, do których można dostać się wyłącznie łodzią. Podczas wyjazdu z Szamane odwiedzisz kilka znakomitych plaż, zarówno tych bezludnych, jak i tych, na których możesz nauczyć się surfingu. Wyjazd zwieńczymy w zjawiskowym beach-barze z prywatną plażą na Bali.

 

Relaks na indonezyjskich plażach

Tak rozległy wyspiarski kraj jak Indonezja, może poszczycić się wieloma znakomitymi plażami. Od surferskich perełek po bezludne plaże, do których można dostać się wyłącznie łodzią. Podczas wyjazdu z Szamane odwiedzisz kilka znakomitych plaż, zarówno tych bezludnych, jak i tych, na których możesz nauczyć się surfingu. Wyjazd zwieńczymy w zjawiskowym beach-barze z prywatną plażą na Bali.

CZEGO SPRÓBUJESZ?

  • Posmakujesz takich potraw jak nasi padang, sate, soto ayam, rawon, gudeg, ikan bakar, plecing kangkung i wielu innych, w starannie wyselekcjonowanych restauracjach, straganach i garkuchniach, pod okiem indonezyjskojęzycznego polskiego pilota wycieczki
  • Popłyniesz w 3-dniowy rejs prywatną łodzią po archipelagu Komodo, podczas którego zobaczysz słynne warany z Komodo, a dodatkowo żółwie morskie i manty podczas snorkelingu oraz mnóstwo genialnych wyspiarskich krajobrazów
  • Spędzisz 1,5 dnia w ultranowoczesnym Singapurze, gdzie odwiedzisz słynne Hawker Markets oraz Gardens by the Bay
  • Weźmiesz udział w warsztatach gotowania tradycyjnych balijskich potraw pod okiem doświadczonego kucharza
  • Odkryjesz mniej znaną i wolną od tłumów część wyspy Bali
  • Złożysz wizytę w kompleksie świątynnym Borobudur i poznasz historyczne dzieje Indonezji
  • Przejedziesz jeepem u podnóża aktywnego wulkanu Merapi i po terenach, które niegdyś ucierpiały podczas erupcji
  • Zachwycisz się księżycowym krajobrazem Jawy Wschodniej z krateru wulkanu Bromo podczas zachodu słońca
  • Odwiedzisz dawną stolicę – Yogyakartę, gdzie zasmakujesz w lokalnym streetfoodzie i egzotycznych owocach
  • Zjesz kolację bufetową złożoną z najbardziej popularnych indonezyjskich dań przy akompaniamencie tradycyjnego baletu Ramayana
  • Spędzisz dzień w jednym z najlepszych beach-barów na Bali – piaszczysta plaża, wyśmienite jedzenie i klimatyczne ognisko o zachodzie słońca
  • Pójdziesz na nocny trekking na wschód słońca, gdzie zobaczysz jeden z najpiękniejszych wulkanicznych widoków na świecie
  • Weźmiesz orzeźwiającą kąpiel w najwyższym wodospadzie Jawy, wysokim na prawie 200 metrów!
  • Zasmakujesz w lokalnej kuchni na wyspie Flores i zjesz świeże ryby i owoce morza z grilla.
  • Odwiedzisz balijskie świątynie o unikalnej architekturze i zapoznasz się z  lokalną kulturą i wierzeniami
  • Zasmakujesz w balijskiej kuchni w uroczych restauracjach z widokiem na zielone pola ryżowe
  • Zajrzysz do małpiego gaju w Ubud, który zamieszkany jest przez ponad 700 makaków
  • Odpoczniesz w nadmorskim miasteczku Seminyak, słynącym z topowych restauracji, beach barów i surfingu
  • Wypoczniesz w starannie wyselekcjonowanych hotelach w świetnych lokalizacjach.

Gdzie śpimy?

Zapraszamy do starannie wyselekcjonowanych hoteli (głównie 3* i 4*) z 2-osobowymi pokojami z prywatnymi łazienkami i śniadaniami w cenie. Wyjątkiem jest nocleg w górskim pensjonacie w okolicach wulkanu Bromo („schroniskowy” standard), a także kajuty na łodzi podczas rejsu po archipelagu Komodo (możliwe kajuty 3 i 4-osobowe).

Cena zawiera:

12 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

2 noclegi na prywatnej łodzi podczas rejsu na Komodo w kajutach 3-4 osobowych

Częściowe wyżywienie - 11 x śniadanie, 4 x obiad, 3 x kolacja

Wszystkie atrakcje opisane w planie

Bilety wstępu wynikające z programu

Loty wewnętrzne z bagażami rejestrowanymi 20 kg

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami wynikające z programu

1 lekcja gotowania

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Opiekę doświadczonego pilota zafascynowanego azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 4000 -5000 zł/os)

Wizy do Indonezji - 35 USD

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (2200 zł)

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 8500 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Michał
Michał
2024-04-10
Bardzo polecam! Pierwszy raz korzystałem z takiego biura i takiej formy wyjazdu. Jak ktoś się zastanawia jak to będzie że nie zna języka i nie zna innych uczestników to polecam się przełamać i nie zastawiać. Na plus bardzo dobry kontakt z biurem przed wyjazdem, odpowiadali cierpliwie i rzeczowo na moje pytania których było sporo. Program zrealizowany w 100% w bardzo dobrej atmosferze na samym wyjeździe. Dziękuję Szamane ;)
Anna Fryda
Anna Fryda
2024-04-10
Z Szamane nigdy nie będziesz głodny! Wspólnie z mężem mieliśmy okazję podróżować z Pauliną i Pawłem i odkrywać smaki Azji. Mogliśmy poczuć klimat lokalnej kuchni i bardziej wyrafinowanych miejsc. Z wyjazdu wróciliśmy głodni tylko kolejnych przygód! ;) Serdecznie polecam wyprawy z Szamane.
Gospel Joy Fundacja
Gospel Joy Fundacja
2024-03-28
Z Szamane pojechałam na wyjazd do Wietnamu. To był absolutnie mój wyjazd życia. Zobaczyliśmy i doświadczyliśmy tyle, ile sama byłabym w stanie zrobić podczas 4 różnych wyjazdów. Organizacja i przygotowanie na 6+, ilość atrakcji na 6+ i doświadczenia kulinarne, w tym warsztaty, również na 6+. Absolutnie polecam! Wyjazd całkowicie wart swojej ceny. Agnieszka Baca
Marle P.
Marle P.
2024-03-26
Jestem zachwycona organizacją wyjazdu do Wietnamu już od samego początku początków, czyli od wysłania mojego zgłoszenia na wyjazd. Od Organizatorów otrzymałam szczegółowe wszelkie informacje, począwszy od instrukcji przygotowania niezbędnych dokumentów, poprzez instrukcje, co spakować, jak się przygotować, a także, co warto poczytać itp. :) Podczas wyprawy, już od pierwszego spotkania na lotnisku, czułam się zaopiekowana i bardzo bezpiecznie. Wyjazdowy stresik znika ekspresowo :) Organizatorzy to przymili ludzie, pasjonaci, szybko integrują się i wtapiają w grupę. Plan całej wyprawy był tak bogaty, że już podczas samego czytania, ekscytacja sięgała zenitu :D A sam wyjazd cudowny! Sporo atrakcji, przeplatanych oczywiście degustacjami, wspólnymi posiłkami, wyprawami na wyśmienite szamanko :) poznawanie lokalnych społeczności, warsztaty kulinarne, zwiedzanie. Do tego dbałość o noclegi w naprawdę ciekawych, komfortowych miejscach. Szamane.pl polecam zarówno starym wyjadaczom wypraw po świecie, jak i totalnym nowicjuszom. Gwarancja niezapomnianych wrażeń.... i spotęgowany głód kolejnych wypraw, czego sobie życzę :D :D :D
Ewa Ryńska
Ewa Ryńska
2024-03-25
Moja decyzja o wyjeździe z biurem Szamane.pl była spontaniczna. Zachwycił mnie program wyjazdu do Wietnamu i obietnica fantastycznych kulinarnych doznań. I był to strzał w 10!!!! Sama jestem zdziwiona, że ten wyjazd wyszedł tak wspaniale i nie było momentu, że coś nie zagrało. To niesamowita i całkowita zasługa pary przesympatycznych, wspaniałych i doświadczonych podróżników: Pauliny i Pawła. Cały program został zaplanowany i zrealizowany perfekcyjnie, czułam się zaopiekowana, uszczęśliwiona i moim jedynym obowiązkiem było dobrze się bawić, podziwiać i smakować :) Moja ciekawość została w pełni zaspokojona, a wrażenia i wspomnienia z tego wyjazdu zostaną ze mną na zawsze. Każdemu szczerze i za darmo ;) polecam biuro Szamane.pl. Jeżeli kochasz jeść, poznawać nowe smaki, a przy okazji zwiedzać świat to Szamane.pl jest dla Ciebie! Ja już planuję po cichu, jak tu znów się z Pauliną i Pawłem wyrwać w jakieś smaczne rejony :)
Staszek Górski
Staszek Górski
2024-03-21
Jestem zachwycony poziomem przygotowania i przeprowadzenia wyjazdu. Wszystko gra jak w zegarku. Kuchnia i atrakcje kulinarne dobrze dobrane i zróżnicowane. Przewodnicy są profesjonalni i co bardzo ważne, bardzo spokojni. Rozwiązują problemy z uśmiechem na ustach. Jako uczestnik już dwóch wyjazdów z nimi, ani razu nie martwiłem się, "co teraz będzie". Po prostu spokojnie czekałem na rozwiązania problemów, ogarnięte przez Paulinę i Pawła. Moja ocena 100/100 !!!

Formularz kontaktowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot
Wylot z Warszawy lub innego wybranego miasta w Polsce, z przesiadką w jednym z europejskich portów lotniczych. Czas rozpocząć naszą wyprawę do Indonezji!
2
Przylot do Singapuru
Popołudniowy przylot do Singapuru, a następnie transfer metrem do hotelu w dzielnicy Chinatown. Po krótkim odpoczynku czas na wspólną eksplorację lokalnych "Hawker Markets" , czyli miejsc obfitujących w przeróżne dania kuchni singapurskiej, malezyjskiej i nie tylko. Czas na rozpoczęcie naszego wyjazdu kulinarnego pełną gębą!
3
Zwiedzanie Singapuru
Śniadanie zjemy korzystając z dobrodziejstw singapurskich, ulicznych straganów. Następnie udamy się na zwiedzanie Singapuru, aby bliżej poznać historię i dzieje tej supernowoczesnej, finansowej metropolii. Zobaczymy między innymi ścisłe centrum miasta, ogrody Gardens by the Bay i oczywiście mnóstwo miejsc, na których widok sami dostajemy ślinotoku. Będzie aktywnie i smacznie!
4
Przelot do Yogyakarty (Indonezja)
Wymeldowanie z hotelu i transfer na lotnisko, gdzie wsiądziemy w samolot do Yogyakarty. Będzie to nasz pierwszy przystanek w Indonezji. Miasto słynie na jako kulturowa i kulinarna stolica Jawy. Z lotniska odbierze nas prywatny kierowca i zawiezie do hotelu w centrum miasta. Pobyt w mieście rozpoczniemy (a jakżeby inaczej) od lunchu w restauracji serwującej smakołyki kuchni indonezyjskiej. Następnie wsiądziemy do rowerowych lub motorowych riksz i zwiedzimy centrum miasta, aby wczuć się odrobinę w jego rytm. Po zwiedzaniu i pierwszych zakupach czeka nas bufetowa kolacja przy akompaniamencie hinduskiego baletu Ramayana - nieodłącznej części tutejszej kultury.
5
Okolice Yogyakarty - Zwiedzanie
Dzisiaj czeka nas całodniowa wycieczka za miasto, gdzie skrywane są największe skarby Jawy środkowej. Prywatnym busem pojedziemy do hinduistycznego kompleksu świątynnego Borobudur, najważniejszej świątyni buddyjskiej w Indonezji, która ma kolosalne znaczenie dla historii i dziedzictwa kulturowego tego kraju. Po zwiedzaniu kompleksu, które może zająć do 2 godzin, czas na owocowe odświeżenie na pobliski targ. Spróbujemy owoców, których nie znajdziemy w Polsce i złapiemy pierwsze doświadczenie w robieniu zakupów na targu i oczywiście targowaniu się! Następnie skierujemy się do podnóża aktywnego wulkanu Merapi, aby przesiąść się na samochody 4x4 i zjeździć tereny i wioski, które kilka lat temu ucierpiały podczas erupcji. Poznamy warunki życia u podnóży jednej z najgroźniejszych gór ognia w kraju. Powrót do miasta na kolację i nocleg. Alternatywnie do świątyni Borobudur, odwiedzimy świątynię Prambanan, zależnie od panujących warunków na miejscu (limity wejść).
6
Podróż przez Jawę - wulkan Bromo
Wcześnie rano wymeldowujemy się z hotelu i jedziemy na stację, gdzie wsiądziemy w pociąg do miasta Surabaya. Czeka nas 4-godzinna podróż pociągiem przez Jawę pokrytą wulkanami i polami ryżowymi. Pociągi na Jawie to najciekawszy środek transportu, który pozwoli nam podziwiać wyspę w komfortowych warunkach. Ze stacji w mieście Surabaya, odbierze nas prywatny kierowca, który zawiezie nas na obrzeża wulkanu Bromo, uprzednio zatrzymując się na lunch w jednej z lokalnych jadłodajni. Zakwaterowanie w lokalnym guesthousie i wyjazd jeepami w tzw “morze piasku” czyli potężną kalderę, w której znajduje się dzisiejszy gwóźdź programu - wulkan Bromo. Odbędziemy 40-minutowy trekking do jego krateru, aby podziwiać z niego niezapomniany zachód słońca.
7
Bromo - Madakaripura
Pobudka o 3:00 i wymarsz na punkt widokowy nieopodal, z którego będziemy podziwiać wschód słońca nad kalderą Bromo-Tengger-Semeru. Powrót do hotelu na śniadanie i przejazd do miasta Surabaya, uprzednio zatrzymując się przy najwyższym wodospadzie Jawy, gdzie udamy się na godzinny spacer wzdłuż doliny rzeki. Dla chętnych orzeźwiająca kąpiel pod wodospadem! Powrót do busa i przejazd do Surabayi na zasłużony odpoczynek do hotelu w stylu kolonialnym.
8
Przelot na Flores - 1. dzień rejsu po Komodo
Poranny przelot na Flores, gdzie od razu zaokrętujemy się na prywatnej łodzi, którą popłyniemy w 3-dniowy rejs po Parku Narodowym Komodo. Na łodzi znajdują się kajuty w różnych konfiguracjach, najczęściej 3, 4 i 6 osobowe. Poznamy naszą załogę i kucharza, który będzie przyrządzał dla nas smakołyki kuchni indonezyjskiej (3 posiłki dziennie). Przez następne 3 dni będziemy odwiedzać kolejne wysepki w poszukiwaniu wrażeń. Pierwszym przystankiem będzie wyspa Kelor, gdzie czeka nas 20-minutowy trekking, aby z góry podziwiać jaskrawo-błękitne wody parku narodowego. Po lunchu czas na snorkeling i odpoczynek w doborowym towarzystwie! Podziwianie zachodu słońca z łodzi, gdzie będziemy raczyć się lokalnym piwem i drinkami.
9
2. dzień rejsu po Komodo
Po śniadaniu czeka nas spotkanie ze stworzeniami, od których park narodowy wziął nazwę - Komodo. Warany zamieszkują dwie wyspy w okolicy, a my wybierzemy się na jedną z nich, aby w towarzystwie strażnika parku odbyć 1 - 1,5 godzinny trekking i wypatrywać tych cudownych stworzeń. Są duże szanse, że zobaczymy warany w naturalnym środowisku, jednak nie możemy tego zagwarantować w 100%, jako że jest to chroniony rezerwat i warany chodzą swoimi ścieżkami. Następnie będziemy eksplorować różowe plaże, które zasłynęły z oryginalnego koloru piasku zmieszanego z pokruszonymi koralowcami tej właśnie barwy. Ponurkujemy z maską i rurką na sławnych punktach snorkelingowych, gdzie będziemy wypatrywać mant, żółwi morskich i mnóstwa kolorowych ryb.
10
3. dzień rejsu - powrót na Flores
To ostatni dzień naszego rejsu. Wstaniemy tuż przed wschodem słońca, aby odbyć 30-minutowy trekking na punkt widokowy na wyspie Padar. To jeden z najpiękniejszych widoków w okolicy, który koniecznie trzeba zobaczyć! W drodze powrotnej do portu zatrzymamy się na jednej z pobliskich wysp, gdzie będzie czas na odpoczynek na dziewiczych plażach i snorkeling na fantastycznych rafach koralowych.. Powrót do portu po południu, pożegnanie z załogą i transfer do hotelu w miasteczku Labuan Bajo. Czas na odpoczynek i kolację, zawierającą grillowane ryby i owoce morza. Uwaga! Plan rejsu może ulec nieznacznej zmianie w zależności od warunków na morzu.
11
Przelot na Bali - zwiedzanie
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i godzinny lot na wyspę Bali. Z lotniska odbierze nas prywatny kierowca i zawiezie nas w centralną część wyspy. Po drodze wstąpimy do pięknej wioski, aby popodziwiać tradycyjną architekturę. Zakwaterowanie w hotelu otoczonym zielonymi polami ryżowymi, spacer po okolicy, lub odpoczynek nad basenem. Wieczorem zaspokoimy kubki smakowe daniami lokalnej kuchni, słynącej z intensywności i aromatyczności.
12
Zwiedzanie Bali
Po bardzo aktywnym dotychczasowym programie, damy sobie czas na spokojny start dnia w otoczeniu zieleni i wszechobecnego spokoju. Następnie udamy się na całodzienną wycieczkę, podczas której dowiemy się więcej o balijskiej kulturze i zwyczajach tu panujących. Odwiedzimy najważniejsze świątynie na wyspie. Wieczorem zjemy kolację w jednej z najlepszych restauracji na Bali w otoczeniu pól ryżowych. To będzie wspaniały dzień!
13
Warsztaty gotowania
Wykwaterowanie z hotelu i przejazd na balijską farmę, gdzie weźmiemy udział w warsztatach gotowania kuchni indonezyjskiej/balijskiej, pod okiem doświadczonego kucharza. Przygotujemy znane dania, którymi będziemy mogli się pochwalić znajomym po przyjeździe do Polski! Po warsztatach będzie czas wolny na zakup pamiątek. Wstąpimy również do małpiego gaju, który zamieszkuje ponad 700 makaków! Następnie przejazd na południe, gdzie zakwaterujemy się w hotelu nieopodal plaży. Wieczorne wyjście do jednej z naszych ulubionych restauracji.
14
Bali - dzień wolny
Dzień wolny na spędzenie go tak, jak nam się podoba! Można pójść na miejską plażę lub nauczyć się surfować z instruktorem (idealne warunki do nauki). Wiele miejsc do zrobienia zakupów przed wylotem do Polski, dobrze zaopatrzone stragany, a także galerie handlowe. Wieczorem wyjście do plażowego beach baru lub do klubu. Alternatywa dla aktywnych: całodniowa wycieczka (dodatkowo płatna)
15
Plażowanie
Dzisiaj czeka nas kwintesencja balijskiego życia na plaży! Prywatny kierowca zabierze nas do najlepszego beach baru na Bali z prywatną plażą. Czas na totalny relaks, spacery po plaży, SUP lub opalanie na leżaku. Przed zachodem słońca wyruszymy w drogę powrotną, uprzednio odwiedzając miejsce słynące z grillowanych owoców morza. Zasiądziemy przy stolikach na plaży do ostatniej wspólnej kolacji na tym wyjeździe. Będzie Szamane!
16
Pożegnanie z Indonezją
Śniadanie i pożegnanie z krajem 17000 wysp. Wylot z Bali
17
Przylot do Polski
Poranny przylot do Polski. Zakończenie wycieczki do Indonezji

Indonezja - Informacje ogólne i praktyczne

Indonezja leżąca w Azji południowo-wschodniej to czwarty pod względem liczby ludności kraj na świecie – 273 milionów i wciąż rośnie – to kulturowy kalejdoskop, który biegnie wzdłuż równika przez ok. 5000 km. Od zachodniego krańca Sumatry po wschodni kraniec Papui. Jest to kraina tak wielu kultur, ludów, zwierząt, zwyczajów, roślin, zabytków, dzieł sztuki i żywności, że przypomina 100 krajów połączonych w jeden. Ludzie różnią się od siebie tak radykalnie, jakby pochodzili z różnych kontynentów, a każda wyspa jest wyjątkową mieszanką zamieszkujących ją ludzi. Z biegiem czasu rozwinęły się głębokie i bogate kultury, od tajemnic duchowych Balijczyków po całkowicie niezachodni system wierzeń ludu Asmat z Papui.

Wyruszając w podróż po Indonezji, zobaczysz spektakularny krajobraz zapierający dech w piersiach. Szerokie, rozgałęzione wybrzeże Sulawesi obejmuje plaże z białym piaskiem i miejsca do nurkowania, podczas gdy Jawa jest obrośnięta ponad 100 wulkanami, z których kilka może wybuchnąć w dowolnym momencie. Malownicze pejzaże to norma. Orangutan wylegujący się na drzewie w Bukit Lawang. Balijska tancerka wykonująca precyzyjne ruchy, nawet najmniejszymi partiami swojego ciała. Opuszczony odcinek oślepiająco białego piasku na Sumbawie, idealny dla fanatyków surfingu. Tłumy w klimatyzowanym, błyszczącym centrum handlowym w Dżakarcie. Fascynująca historia wysp korzennych żyjąca do dziś w opowieściach Indonezyjczyków. Smoki z Komodo zamieszkujące 3 małe wysepki pośrodku wszechobecnego turkusu czy szokujące ceremonie pogrzebowe ludu Tana Toraja. Moglibyśmy tak wymieniać w nieskończoność!

Ta kraina zawsze intryguje, odurza i sprawia, że możemy poczuć się jak prawdziwi odkrywcy. Dlatego tak bardzo lubimy tam wracać! Zanim jednak spakujecie walizki i kupicie bilety lotnicze, przedstawiamy wam poradnik, dzięki któremu lepiej przygotujecie się do nadchodzącej przygody. Zebraliśmy tutaj najważniejsze informacje ogólne i praktyczne o kraju jakim jest Indonezja. Zapraszamy do lektury i planowania wspaniałej przygody w Indonezji!

Warto wiedzieć - Przed wycieczką do Indonezji

Stolica
Dżakarta
Ludność
273 miliony
Język
Indonezyjski
Waluta
Rupia indonezyjska
Gniazdka
Takie jak w Polsce
Historia Indonezji

Rząd Indonezji

Republika Indonezji jest scentralizowana (niefederalna) i ma silnego prezydenta, który jest zarówno głową państwa, jak i szefem rządu. Pierwsze bezpośrednie wybory prezydenckie odbyły się dopiero w 2004 roku. Prezydent może sprawować maksymalnie dwie pięcioletnie kadencje.

Trójizbowa władza ustawodawcza składa się z Ludowego Zgromadzenia Doradczego, które inauguruje i stawia prezydenta w stan oskarżenia oraz zmienia konstytucję, ale nie bierze pod uwagę ustawodawstwa; licząca 560 członków Izba Reprezentantów, która tworzy ustawodawstwo; oraz licząca 132 członków Izba Reprezentantów Regionalnych, która zapewnia wkład w tworzenie ustawodawstwa mającego wpływ na ich regiony.

Władza sądownicza obejmuje nie tylko Sąd Najwyższy i Trybunał Konstytucyjny, ale także wyznaczony Trybunał Antykorupcyjny.

Gospodarka Indonezji

Wyroby przemysłowe, takie jak tekstylia, odzież, obuwie, cement i nawozy chemiczne, stanowią ważną część międzynarodowego handlu Indonezji, przy czym największym eksportem są tekstylia, a także inne produkty, takie jak odzież, meble i obuwie. Indonezja nie była w stanie zająć się eksportem zaawansowanych technologii, takich jak sprzęt komputerowy, ale odnosiła coraz większe sukcesy w zakresie podstawowych maszyn i elektroniki. W 2000 r. udział elektroniki w całym eksporcie (nie licząc ropy i gazu) wzrósł do 10 procent, wciąż znacznie mniej niż w przypadku innych rozwiniętych gospodarek Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Malezja, Filipiny i Tajlandia.

Polityka rządu z lat 70. pomogła skierować przemysł w stronę gałęzi przemysłu ciężkiego, takiego jak przetwórstwo ropy naftowej, stal i cement. W połowie lat 80. sektor ponownie przesunął się w stronę produkcji towarów na eksport, tym razem głównie w drodze inwestycji prywatnych, a nie rządowych. Wartość eksportu wyrobów przemysłowych wzrosła z niecałego miliarda dolarów w 1982 r. do ponad 9 miliardów dolarów w 1990 r. Udział produkcji przemysłowej w eksporcie wzrósł z zaledwie 4 procent w 1965 r. do 35 procent w 1990 r. Po długim okresie wzrostu produkcja przemysłowa spadła podczas kryzysu finansowego, który dotknął region w 1997 r.

Do ważnych minerałów i metali należą cyna, nikiel, boksyt, miedź, węgiel, złoto i srebro. Podobnie jak w przemyśle naftowo-gazowym, zagraniczne firmy prowadzą działalność wydobywczą, przejmują na siebie całe ryzyko i dzielą się dochodami z rządem. Największa na świecie kopalnia miedzi i złota znajduje się w Papui (dawniej Irian Jaya). Przynosi ogromne dochody, ale postawiono jej zarzuty dotyczące niszczenia środowiska i łamania praw człowieka wobec lokalnych mieszkańców.

Rola ropy i gazu w gospodarce Indonezji jest niezwykle ważna, zwłaszcza po podwyżce cen ropy przez OPEC w 1974 r. W rezultacie udział dochodów rządowych pochodzących z tego sektora wzrósł z 19,7% w 1969 r. do 48,4% w 1975 r. udział dochodów z eksportu, ropy i gazu oscylował wokół dwóch trzecich całości w ciągu następnej dekady, a w 1981 r. osiągnął nawet 80%. W latach siedemdziesiątych dochody te stanowiły główne źródło budżetu rozwojowego kraju. Do 1999 r. gospodarka była bardziej zróżnicowana i miała silny sektor produkcyjny, a ropa i gaz stanowiły zaledwie 20 procent całkowitego eksportu o wartości 48 miliardów dolarów.

Indonezja jest największym na świecie eksporterem skroplonego gazu ziemnego, pochodzącego w większości z targanego konfliktami obszaru Aceh, gdzie uraza z powodu niepodzielenia się rządu z korzyściami jest jednym z czynników ruchu separatystycznego. Większość poszukiwań i wierceń ropy naftowej prowadzona jest przez zagranicznych wykonawców na podstawie umów z Pertaminą, państwowym przedsiębiorstwem naftowo-gazowym. W latach 70. Pertamina rozrosła się i stała się kolosalnym konglomeratem działającym w wielu sektorach, ale później odkryto, że jest głęboko zadłużona i wymaga restrukturyzacji. W tym czasie była ważnym źródłem nieoficjalnych funduszy dla frakcji wojskowych i politycznych.

Język Indonezyjski - Komunikacja podczas podróży do Indonezji

Językiem urzędowym jest Bahasa Indonesia. Forma pisana i mówiona opiera się na malajskim dialekcie używanym w wymianach handlowych, który był w przeszłości używany w całym regionie. Bahasa Indonesia jest silnym czynnikiem jednoczącym w kraju, w którym nadal mówi się ponad 300 różnymi językami regionalnymi. Stanowi potężne spoiwo wszystkich wysp kraju i został wprowadzony w czasach kiedy Indonezja uzyskiwała niepodległość.

Język indonezyjski nie jest językiem trudnym do nauki i wielu ludzi szybko uczy się tego języka na tyle, aby móc sprostać codziennym potrzebom. Oczekuje się jednak, że podczas spotkań biznesowych na wysokim szczeblu będzie używany język indonezyjski. Gazety i wiadomości telewizyjne używają formalnego języka Bahasa Indonesia.

Angielski może być używany w międzynarodowych kontekstach biznesowych na wysokim szczeblu w dużych miastach. Być może z niektórymi Indonezyjczykami w Dżakarcie będziesz mógł rozmawiać po angielsku. Na obszarach wiejskich znalezienie osób mówiących po angielsku może być trudne, chyba że dane miejsce jest powszechnie odwiedzanym kierunkiem turystycznym. Wielu pracowników międzynarodowych hoteli i kurortów turystycznych porozumiewa się w lepszym lub gorszu stopniu po angielsku w stopniu umożliwiającym komunikację.

Geografia Indonezji

Geografia Indonezji - Archipelag wulkanicznych wysp

Indonezyjczycy nazywają swoją ojczyznę Tanah Air Kita, co oznacza „nasza ziemia i woda”. Odnosi się to do jego geograficznego bogactwa składającego się z ~ około 18 110 wysp (różne źródła podają zbliżone liczby). Całkowita powierzchnia lądu wynosi 1,91 miliona kilometrów kwadratowych, połączonych sześcioma morzami o powierzchni ponad 3 milionów kilometrów kwadratowych.

Zamieszkanych jest około 6000 wysp, a Jawa stanowi ponad połowę populacji kraju. Analiza obrazowania satelitarnego wykazała również, że Indonezja posiada linię brzegową o długości 108 920 kilometrów.

Indonezja to największy archipelag na świecie, rozciągający się na długości około 2000 kilometrów z północy na południe i ponad 5000 kilometrów ze wschodu na zachód. Archipelag rozciąga się na ponad jednej dziesiątej równika pomiędzy Azją Południowo-Wschodnią a Australią. Największe wyspy to prowincje Kalimantan na Borneo, Sumatra, Papua, Sulawesi i Jawa (gdzie znajduje się stolica kraju - Dżakarta).

Prawie 60 procent terytorium Indonezji jest zalesione, a znaczna część to tereny górzyste i wulkaniczne. Najwyższym punktem jest Puncak Jaya w Papui, który wznosi się na 5030 m n.p.m. Wysokość innych gór, które są głównie aktywnymi wulkanami przekracza 3000 metrów. Góra Merapi w pobliżu Yogyakarty jest uważana za najbardziej niestabilną z 500 indonezyjskich wulkanów, z których 129 jest nadal aktywnych. Na samej Jawie znajduje się 112 wulkanów. Stulecia aktywności wulkanicznej doprowadziły do wysokiego stopnia żyzności gleby na Jawie i Bali, co częściowo wyjaśnia dużą koncentrację rolnictwa i ludności na tych dwóch wyspach.

Każda wyspa zaskakuje swoją różnordnością, odmiennym ukształtowaniem terenu i krajobrazami.

Pogoda - Kiedy jechać do Indonezji?

Panuje klimat przeważnie równikowy, co oznacza intensywną tropikalną pogodę z dużą wilgotnością. Temperatura wynosi się od 16 do 35 stopni Celsjusza, a wilgotność waha się od 60 do 98 %.

Istnieją dwie pory roku: pora deszczowa monsunowa, która zwykle trwa od listopada do maja, z najcięższymi opadami od listopada do marca (mniej więcej); po czym następuje pora sucha, która jest najsuchsza od czerwca do września. Opady deszczu są zróżnicowane w całej Indonezji i wynoszą średnio 706 mm rocznie.

Indonezja to kraj tropikalny, dlatego przez cały rok panuje tu gorąca i wilgotna pogoda.

W porze deszczowej nadal można odwiedzić Indonezję, ale warto zarezerwować sobie kilka dni buforowych na wypadek złej pogody. Jednakże pora deszczowa może być świetną porą na zobaczenie wodospadów i jasnozielonych tarasów ryżowych, a deszcz i tak pada głównie wieczorami lub w nocy, więc zwykle nie jest zbyt uciążliwy.

Flora i Fauna Indonezji

Flora i Fauna w Indonezji - Warany z Komodo, Orangutany i olbrzymie płaszczki

Archipelag indonezyjski ma bardzo bogatą florę, która zmienia się z zachodu na wschód w związku z bardziej suchym klimatem w tym kierunku. W sumie istnieje ponad 45 000 gatunków roślin kwiatowych, co stanowi około 10% wszystkich rodzajów kwiatów i roślin występujących na ziemi. Istnieje 250 rodzajów bambusa i 150 różnych rodzajów palm. Na samej wyspie Borneo znanych jest około 3000 gatunków drzew, a lasy deszczowe Irian Jaya są domem dla ponad 2500 gatunków orchidei, w tym największej na świecie, orchidei tygrysiej z trzymetrowym rzędem kwiatów. Irian Jaya znana jest również z owadożernych roślin dzbanowych.

Sumatra, Borneo i Nowa Gwinea leżą poza pasmami górskimi, a pierwotnie także Jawa Zachodnia i Środkowa były pokryte bardzo gęstym lasem tropikalnym. Jednym z wielu leśnych gigantów jest tu nadal drzewo żelazne, które wyróżnia się gładkim pniem, który może osiągnąć średnicę 2-3 metrów i dorastać do 40 metrów wysokości. W różnych częściach Indonezji „waringin” jest uważany za święte drzewo. Waringin to drzewo figowe z plątaniną korzeni powietrznych, które może osiągnąć imponujące rozmiary.

Jeśli chodzi o dziką przyrodę, niewiele krajów może dorównać różnorodnością i wyjątkowością stworzeń występujących w Indonezji. Jest odzwierciedleniem geografii kraju archipelagu oraz dużej różnorodności ekosystemów i siedlisk – idealny inkubator dla niesamowitej gamy dzikiej przyrody, w tym wielu rzadkich i endemicznych gatunków ptaków.

Tak zwana Linia Wallace'a, granica fauny oddzielająca ekostrefę Azji od strefy przejściowej Wallacea, biegnie przez Cieśninę Lombok między Bali i Lombok oraz na wschód od Sulawesi. Na zachód od tej linii fauna ma wyraźnie azjatycki smak. Ssaki, takie jak słoń sumatrzański, nosorożec sumatrzański, tygrysy i naczelne, w tym orangutan, gibon, loris i tapir.
Strefa przejściowa Wallacea na wschód od linii jest zdominowana przez torbacze i ptaki podobne do tych występujących w Australazji. To tutaj znajdziesz smoka z Komodo, wyraka, kuskusa, szybowce cukrowe, krokodyle i oszałamiającą gamę awifauny, takiej jak kazuar, rajskie ptaki, dzioborożce i rzadkie ptactwo Maleo… żeby wymienić tylko kilka.

Na dziką przyrodę Indonezji dalszy wpływ ma ograniczony przepływ flory i fauny między wyspami, co doprowadziło do wysokiego odsetka unikalnych gatunków lokalnych i endemicznych. Stworzenia, których nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie.

Mówiąc prościej, Indonezja to istny róg obfitości rzadkich i egzotycznych stworzeń. To kraj dla miłośników dzikiej przyrody i obserwatorów ptaków. Niezapomniane spotkania z orangutanami, uroczymi wyrakami z szeroko otwartymi oczami, wielkimi smokami z Komodo, rekinami wielorybimi i egzotycznymi rajskimi ptakami są tutaj na wyciągnięcie ręki.

Ludzie i grupy etniczne

Indonezyjskie motto narodowe „Jedność w różnorodności” wskazuje na jedną z największych zróżnicowań na świecie pod względem ludności. Istnieje około 300 grup etnicznych, co wynika zarówno z wyjątkowej geografii, jak i bogatej historii kraju. Wielu Indonezyjczyków może postrzegać siebie przede wszystkim ze względu na swoją grupę etniczną i kulturową, a po drugie jako Indonezyjczyków. Spoiwem jest tutaj Bahasa Indonesia jako język narodowy i filozofia Pancasila, która podkreśla doktrynę jedności i powszechnej sprawiedliwości dla wszystkich Indonezyjczyków.

Większość Indonezyjczyków jest pochodzenia malajskiego. Na cały archipelag składają się etniczni Chińczycy, Hindusi i Arabowie, skupieni głównie na obszarach miejskich. Główne grupy etniczne: Jawajczycy – 45%, Sundajczycy – 14%, Madurowie – 7,5%, Malajowie – 7,5% i inni – 26%.

Indonezja jest czwartym pod względem liczby ludności krajem na świecie po Chinach, Indiach i Stanach Zjednoczonych z populacją liczącą 276 milionów ludzi. Ponad dwie trzecie ludności zamieszkuje Jawę, centrum potęgi gospodarczej i politycznej kraju.

Dane za 2021 r. pokazują, że 10,14% populacji żyło poniżej krajowej granicy ubóstwa. Średnia długość życia wynosi 71 lat.

Kultura Indonezji

Religie w Indonezji

W Indonezji formalnie uznaje się sześć religii, które obchodzą oficjalne święta narodowe upamiętniające wydarzenia ważne dla ich wyznawców. Szacunki są różne, ale około 87% populacji stanowią muzułmanie. Około 10% to chrześcijanie (protestanci i katolicy), a około 3% to hinduiści, buddyści lub konfucjaniści. Chociaż kraj jest w większości muzułmański, rząd jest świecki i dlatego nie opiera się na jednej religii.

Kuchnia Indonezyjska - egzotyczne smaki

Próbując indonezyjskich przysmaków, jednocześnie delektujesz się esencją tego kraju. Obfitość ryżu odzwierciedla żyzny krajobraz Indonezji, przyprawy przywodzą na myśl czasy handlu i inwazji, a ogniste chilli odzwierciedla pasję ludzi. Kuchnia indonezyjska to tak naprawdę jeden wielki kulinarny kocioł. Chińczycy, Portugalczycy, koloniści i handlarze wywarli wpływ na aromatyczne składniki pojawiające się na indonezyjskim stole, a kuchnia z biegiem czasu została dodatkowo ukształtowana przez zróżnicowany krajobraz, ludzi i kulturę archipelagu.

Kuchnia indonezyjska nie jest skomplikowana, a jej składniki zachowują swój wyrazisty smak. Kolendra, kminek, chili, trawa cytrynowa, kokos, sos sojowy i cukier palmowy to ważne elementy; sambal jest kluczową przyprawą i występuje w niezliczonych odmianach. Nic też dziwnego, że dla narodu wyspiarskiego ulubioną potrawą są ryby lub owoce morza. Indonezyjczycy tradycyjnie jedzą palcami, ponieważ pozwala na to lepkość lokalnego ryżu. Sate, nasi goreng i gado gado to jedne z najsłynniejszych dań Indonezji. Jednakże, podobnie jak sambal, smaki Indonezji występują w wielu, wielu postaciach. Na blogu piszemy więcej o smakowitym zagadnieniu jakim jest kuchnia indonezyjska.

Jedzenie w Indonezji

Pieniądze i Ceny

Oficjalną walutą Indonezji jest rupia indonezyjska (IDR). Nazwa „rupia” – bo to także waluta w Indiach – pochodzi od hindustańskiego słowa rupiyaa - kute srebro. Nieformalnie Indonezyjczycy używają słowa „perak” – „srebro” na określenie swojej waluty.

Z każdym większym wydarzeniem politycznym lub drobnym załamaniem wartość rupii wydaje się spadać. Nie zdziw się więc, jeśli zauważysz dość znaczne wahania z tygodnia na tydzień. Jednak 100 dolarów powinno zawsze dać Ci około 1500000 rupii, więc tak czy inaczej zostaniesz tutaj milionerem w mgnieniu oka!

Gotówkę (dolary lub euro) najlepiej wymieniać w renomowanych kantorach na terenie Indonezji. Na lotniskach kurs zawsze będzie odrobinę słabszy, jednak jest to bezpieczna opcja na wymianę, szczególnie jeśli nie jest to wielka kwota. Jeśli jednak potrzebujesz większej kwoty, dobrze rozglądnąć się w mieście za autoryzowanym kantorem, który będzie ulokowany w schludnym biurze, a na stanie będzie miał liczarkę pieniędzy. Kantory można znaleźć w miejscach, gdzie gromadzą się turyści zagraniczni: w centrach handlowych lub dobrych hotelach oraz w głównych dzielnicach biznesowych.

Nigdy nie wymieniaj pieniędzy na straganach i pseudo kantorach jakich pełno np. na Bali. Nawet nie zdążysz zauważyć kiedy z puli pieniędzy "przypadkiem" zniknie 100 dolarów. Zawsze przeliczaj pieniądze i wymieniaj w sprawdzonych miejscach.

Warto wspomnieć, że kantory akceptują tylko banknoty nowe i niezniszczone. Najstarsze akceptowalne banknoty to 2008 rok, ale warto mieć tak najnowsze jak to możliwe! Indonezyjczycy oglądają każdy banknot z dówch stron, więc starsze egzemplarze na pewno nie przejdą.

Bankomaty są powszechnie dostępne, szczególnie w miastach i kurortach turystycznych. Wypłata gotówki kartami akceptowanymi na całym świecie nie powinna stanowić problemu, jednak kurs wymiany + opłata za pobranie pieniędzy może się zbytnio nie opłacać. Warto przed wyjazdem założyć sobie konto Revolut, dzięki czemu zyskamy atrakcyjne warunki przy płaceniu kartą w Indonezji. Płatności kartą możemy przeprowadzać w hotelach, dobrych restauracjach lub supermarketach, lecz wciąż jest liczba takich miejsc jest bardzo limitowana, szczególnie jeśli mówimy tutaj o mniejszych miastach i prowincji gdzie króluje gotówka.

Wiza i Paszport

Aby wjechać na terytorium Indonezji, musimy posiadać paszport ważny conajmniej 6 miesięcy.

Odbywając podróż do Indonezji, obywatele z Polski potrzebują wizy, którą można wyrobić już po przylocie do Indonezji za 35$ dolarów lub 500 000 IDR. Wiza jest ważna przez 30 dni z możliwością przedłużenia o kolejne 30 dni. Opłacając wizę dolarami, możemy otrzymać resztę w IDR, co jest bardzo pomocne na rozpoczęcie podróży po Indonezji.

Pieniądze w Indonezji

Bezpieczeństwo w Indonezji - na co uważać?

Indonezja to dosyć bezpieczny kraj sprzyjający uprawianiu turystyki. Przestępstwa z użyciem przemocy są bardzo rzadkie. Drobne kradzieże to najczęstszy rodzaj przestępstwa w Indonezji. Najczęściej zdarza się to w transporcie publicznym, ponieważ złodzieje łatwo mogą ukraść Twój portfel lub torebkę, gdy uwagę rozprasza chaos wokół. Zachowanie czujności i zabezpieczenie cennych przedmiotów to najlepszy sposób na uniknięcie drobnych kradzieży. Wchodząc w nieturystyczne dzielnice dobrze jest nie obnosić się z drogim sprzętem elektronicznym lub gadżetami, co może wzbudzić zainteresowanie potencjalnych zainteresowanych.

Oszustwa związane z kartami kredytowymi są również powszechne w Indonezji. Aby tego uniknąć, zawsze najlepiej jest płacić gotówką, jeśli to możliwe. Aby uniknąć kradzieży danych w bankomacie, udaj się do renomowanego banku, aby wypłacić z niego pieniądze.

Samotne kobiety powinny na ogół czuć się tutaj bezpiecznie, ale obowiązują standardowe środki ostrożności (nigdy nie zostawiaj drinka bez opieki przy barze, nigdy nie wracaj do domu samotnie pod wpływem alkoholu itp.). Kraj jest duży i choć ogólnie bezpieczny, w niektórych miejscach warto zachować większą czujność, szczególnie na Bali, gdzie incydenty najczęściej mają miejsce z racji natężonego ruchu turystycznego. Zdarzały się incydenty wyrywania torebek przez kierowców skuterów, dlatego warto pamiętać aby nie nosić torebki od strony ulicy.

Jeśli chodzi o katastrofy naturalne, trzęsienia ziemi są w Indonezji zjawiskiem powszechnym ze względu na jej położenie w Pierścieniu Ognia (w Indonezji występuje więcej trzęsień ziemi niż w jakimkolwiek innym kraju).

W razie wątpliwości zawsze ufaj swojemu instynktowi. Jeśli taksówkarz wydaje się podejrzany, wyjdź z auta. Jeśli Twój hotel lub zakwaterowanie jest bardziej obskurne, niż myślałeś, znajdź nowe. Jeśli ktoś chce sprzedać Ci coś podejrzanego na ulicy, zignoruj go, posiadanie wszelkich narkotyków w Indonezji jest surowo karane, a za przemyt grozi kara śmierci.

Warto przed wyjazdem wykonać kopie swoich dokumentów osobistych, w tym paszportu i dowodu osobistego.

Szczepienia i zdrowie

Indonezja nie wymaga od nas żadnych szczepień, jednak warto w tej sprawie skonsultować się z lekarzem medycyny tropikalnej przed wyjazdem. Zaleca się szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B (WZW), dur brzuszny, tężec, błonica, krztusiec, a także wścieklizna. Warto rozważyć ich wykonanie aby cieszyć się spokojnymi wakacjami w Indonezji.

Warto zaopatrzyć się w dobry repelent na komary typu Mugga, jako że istnieje ryzyko zachorowania na malarię i dengę. Choroby te występują głównie w odelglejszych zakątkach Indonezji takich jak lasy deszczowe Sumatry, Papui Zachodniej i Borneo (Kalimantan). W popularnych miejscach turystycznych, ryzyko zachorowania jest bardzo niskie.

Należy unikać picia wody z kranu, lodu oraz surowych i niedogotowanych potraw.

Transport - Przemieszczanie się w Indonezji

Transport publiczny – autobusy publiczne tak naprawdę nie są używane w transporcie miejskim, z wyjątkiem Jawy. W Dżakarcie istnieje rozległa sieć połączeń, znana jako Transjakarta. Ceny biletów na dowolne miejsce w sieci wynoszą 3500–9000 IDR. Opłata kartą, która kosztuje 40 000 IDR (z kredytem o wartości 20 000 IDR) w kasach biletowych na stacji.

Do poruszania się po mieście możesz również skorzystać z becaka - tradycyjnego trójkołowego pojazu podobnego do tajskiego tuk tuka lub angkotalokalnego małego busa, który kursuje na określonych trasach. Co prawda dla przyjezdnych nie jest to komfortowe rozwiązanie z racji mało klarownych tras i bariery językowej.

Taksówki są niedrogie i są bardzo wygodnym środkiem transportu. Bluebird Taxi jest dostępny w większości miejsc i jest najbardziej niezawodną firmą oferującą taksówki z licznikiem i anglojęzycznych kierowców. Istnieje aplikacja na smartfony, dzięki której zamówisz taksówkę ekspresowo. Stawka początkowa wynosi około 7500 IDR, a następnie 5300 IDR za kilometr.

W erze nowych technologii i aplikacji poruszanie się po mieście jest niezwykle łatwe przy pomocy aplikacji Grab lub Gojek, która jest odpowiednikiem naszego Ubera lub Bolta. Co więcej, możemy zamówić skuter, który dowiezie nas w wybrane miejsce, oczywiście na tylnym siedzeniu!

Prom – za przepłynięcie między wyspami ceny promów zaczynają się od około 15 000 IDR za bilet ze Wschodniej Jawy do Zachodniego Bali, a stamtąd stawki rosną w przypadku innych tras. Z Bali na Wyspy Gili kosztuje 175 000 IDR (w jedną stronę) szybką łodzią motorową. Istnieje bardzo dużo przepraw promowych po całym archipelagu, nawet takie, które trwają tydzień i więcej.

Autobus – autobusy to główny sposób poruszania się po Indonezji dla mieszkańców i turystów. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze zarezerwowanie biletów długodystansowych, zwłaszcza jeśli chcesz podróżować klimatyzowanym pojazdem z wyborem miejsca. Bilet możesz kupić w biurze podróży lub odwiedzić dworzec autobusowy. Twoje zakwaterowanie może również pomóc zorganizować transport. Stawki za przejazdy długodystansowe są różne, zależnie od klasy autokaru i porównywalne z cenami w Polsce.

Pociąg – Miasta wyspy Jawy są dobrze połączone koleją, w tym Dżakarta, Bandung, Surabaya, Probolinggo (w kierunku góry Bromo) i Banyuwangi (terminal promowy na Bali). Przejazd klasą ekonomiczną z Dżakarty do Surabaya trwa 10,5 godziny i kosztuje około 190 000 IDR, natomiast 8-godzinna podróż w klasie executive może kosztować od 620 000 IDR. Surabaya do Probolinggo (na górę Bromo) zajmuje 2-3 godziny i kosztuje 27 000 IDR w klasie ekonomicznej lub 240 000 IDR w klasie executive. Surabaya do Banyuwangi (na Bali) trwa 6-7 godzin i kosztuje zaledwie 56 000 IDR w klasie ekonomicznej lub 235 000 IDR w klasie executive.

Samoloty – Garuda Indonesia to główna linia lotnicza w kraju oferująca usługi międzynarodowe oraz loty krajowe. Lion Air i AirAsia oferują również wiele tras krajowych.

Ceny lotów między Dżakartą a Bali zaczynają się od około 900 000 IDR w jedną stronę, natomiast loty z Dżakarty do Lombok zaczynają się od około 1 200 000 IDR. Nie jest to jednak najtańszy sposób podróżowania i jest zalecany tylko wtedy, gdy masz ograniczony czas.

Autostop – Podróżowanie w ten sposób jest możliwe, choć nie jest to zbyt powszechne. Angielski nie jest powszechnie używany, więc przed wyjazdem warto nauczyć się kilku zwrotów. Przed przejazdem należy wytlumaczyć, że nie płacimy za przejazd bo to autostop, na co ludzie mogą reagować różnie ;) Nam udało się przejechać autostopem całą Sumatrę i kawałek Jawy i nie zawsze było to łatwe z racji, że ruch drogowy stanowią w 90% motocykle.

Transport w Indonezji

Zakwaterowanie - Gdzie spać w Indonezji?

Łóżko w hostelu może kosztować zaledwie 55 000 IDR, ale w większości miejsc cena jest bliższa 100 000 IDR. Ceny prywatnego pokoju dwuosobowego zaczynają się od 175 000 IDR. Czasami zdarzy się śniadanie w cenie i dobre Wifi, ale nie jest to często spotykane. Szczególnie jeśli chodzi o Wifi, które nie działa zbyt dobrze w mniej popularnych miejscach. Ceny większości niedrogich hoteli zaczynają się od 300 000 IDR za noc za pokój dwuosobowy, który zwykle zawiera  bufetowe śniadanie.

Airbnb jest również szeroko rozpowszechnione w całym kraju, a ceny prywatnych pokoi zaczynają się od około 300 000 IDR za noc. Za całe apartamenty należy zapłacić co najmniej 400 000 IDR za noc.

Hostele i hotele są dosyć tanie,  więc biwakowanie nie jest zbyt popularne, chyba że wybierasz się na wycieczkę z przewodnikiem i nie ma innego wyboru niż spanie w namiocie. Rozbijając się w strefie do tego nieprzeznaczonej możesz narazić się na ciekawskość ludzi, co sprawi, że ciężko będzie odpocząć.

Wyżywienie - Gdzie jeść?

Jedzenie tutaj jest wyjątkowo tanie jak na zachodnie standardy, a jedzenie uliczne kosztuje już około 20 000 IDR ~ 5zł, jeżeli mowa o ulicznych "restauracjach" typu warung. Mowa tutaj o rozsławionych na całym archipelagu Nasi Goreng (smażony ryż z przyprawami), Nasi Campur(ryż gotowany z różnymi dodatkami) lub Sate Ayam (grilowane szaszłyki w orzechowym sosie). Spodziewaj się przede wszystkim smażonych dań na bazie ryżu i makaronu.

Za niedrogi posiłek w lokalnej restauracji należy zapłacić około 25 000 IDR, a za posiłek w restauracji średniej klasy z obsługą ceny zaczynają się od 50 000 IDR za osobę. Zachodnie jedzenie jest znacznie droższe, ale nadal jest stosunkowo przystępne cenowo i kosztuje mniej niż 100 000 IDR za danie, mowa tutaj o pizzy czy burgerach. Jeśli szukasz najtańszego jedzenia i dobrej zabawy, udaj się na nocne targi gdzie uliczni sprzedawcy przyrządzają lokalne smakołyki.

Internet w Indonezji - Wifi czy karta SIM?

Połączenie internetowe w hotelach i restauracjach często pozostawia wiele do życzenia. W tańszych hotelach może nie działać prawidłowo lub nie zachwycać szybkością transferu. Warto zaopatrzyć się w lokalną kartę sim, którą można kupić na lotnisku, bądź w salonie sieci np. Telkomsel. Podczas wizyty w salonie, sprzedawca sam zainstaluje nam kartę w telefonie i wgra ustawienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dobrym internetem w kilka chwil.

Co zobaczyć w Indonezji?

Kraj jest ogromny więc atrakcyjnych miejsc do odwiedzenia jest tutaj co nie miara, skupimy się w wielkim skrócie na największych indonezyjskich wyspach zaczynając od zachodu.

Co zobaczyć w Indonezji

Sumatra - Trekkingi po dżungli i poszukiwanie orangutanów

Warto odwiedzić Bukit Lawang słynący z trekkingów do dżungli w poszukiwaniu orangutanów, a także leżące w północnej części wyspy jezioro Toba, które jest wygasłym kraterem megawulkanu. Można tutaj natrafić na skanseny kulturowe Bataków i dowiedzieć się więcej na temat ich kultury. Wyspa Siberut znana jest z plemienia Mentawai, ludzi zamieszkujących tamtejsze lasy, słynących z plemiennych tatuaży. Jest to również świetne miejsce do uprawiania surfingu. Okolice miasta Padang to również ciekawa kraina, zamieszkiwana przez plemię Minangkabau. Słynie z wybornej kuchni i urokliwych, wiejskich krajobrazów. Nieopodal znajduje się również Gunung Kerinci, najwyższy wulkan Indonezji. Południowa Sumatra znana jest z odwiedzin w rezerwatach słoni sumatrzańskich.

Jawa - Wulkany i spektakularne wschody słońca

Najbardziej zaludniona wyspa Indonezji ma do zaoferowania wiele ciekawych atrakcji jak prastare świątynie z okresu panowania hinduistycznych i buddyjskich królestw, a także majestatyczne wulkany, których jest tutaj ponad 100. Tworzą one dramatyczne krajobrazy, które można podziwiać np. na wulkanach BromoIjen czy Merapi. To także wyspa, na której spoczywa największa metropolia Indonezji - stolica DżakartaYogyakarta to miasto słynące z kultury i sztuki i to tutaj powinny kierować kroki osoby zainteresowane tymi tematami.

Kalimantan (Borneo) - Najstarsza dżungla na świecie

Indonezyjskie Borneo odwiedzane jest głównie, aby podglądać orangutany w Tanjung Puting, gdzie najczęściej odbywa się rejs lokalną łodzią przez 2 lub 3 dni. Poza tym miejscem to rzadko odwiedzana wyspa i z pewnością jest to miejsce, dla tych, którzy lubią odkrywać miejsca poza utartym szlakiem. Należy pamiętać, że infrastruktura turystyczna jest barzdo uboga i trzeba przygotować się na niedogdności w podróży.

Sulawesi (Celebes) - Unikalna kultura, plaże i krajobrazy

Wyspa, która ostatnimi czasy przyciąga coraz więcej ludzi szukających adrenaliny i unikalnych przygód. W miejscowości Bira znajdują się piękne białe plaże sprzyjające wypoczynkowi. W środkowej części wyspy możemy podziwiać unikalną kulturę Torajów, która oscyluje wokół szokujących tradycji pogrzebowych i nigdzie niespotykanej architektury. Odrobinę bardziej na północ możemy podpatrzeć ludzi Bajo, czyli morskich cyganów zamieszkujących wyspy Togian. Wyspa oferuje idealne warunki do nurkowania w takich miejscach jak Bunaken czy Wakatobi.

Bali - Balijskie świątynie, pola ryżowe i sztuka

Sławna na całym świecie wyspa Bali to przede wszystkim unikalna kultura widoczna na każdym kroku, soczysto zielone pola ryżowe, wypoczynkowy Sanur, czy zachód słońca na wulkanie Batur. Jest to najpopularniejsza wyspa archipelagu i czasami bywa naprawdę tłoczno, np. w okolicach Kuty czy Ubud. Wyspa znana jest z pełnego przekroju turystów od backpackerów po turystów, którzy wybierają luksusowe wakacje na Bali w resortach Nusa Dua czy Seminyak. Znajdziemy tutaj także piękne plaże położone na południu wyspy. Jadąc do Indonezji warto zahaczyć o Bali i wyrobić sobie o niej własne zdanie. Najlepiej zwiedzać ją skuterem, jeżdżąc po wszystkich zakątkach wyspy.

Małe Wyspy Sundajskie (Lombok, Sumbawa, Flores) - Dramatyczne krajobrazy i dzikie plaże

Wyspy położone na wschód od Bali obfitują w mnóstwo świetnych atrakcji. Na wyspie Lombok zdecydowanie warto wejść na Wulkan Rinjani i podziwiać wschód słońca, a następnie wypocząć na jednej z wysepek Gili. Południe wyspy to jedne z najlepszych plaż w Indonezji. Duże, białe plaże, które nie są jeszcze zatłoczone i zabudowane. Na sąsiednią Sumbawę dociera już dużo mniej turystów, wybierają ją ci którzy uwielbiają spędzać czas na desce surfingowej. Podążając dalej na wschód trafiamy na wyspę Flores i wyspy Komodo gdzie możemy stanąć oko w oko ze smokiem z Komodo! Te sławne jaszczurki, bądź warany można spotkać na wyspach Rinca i Komodo podczas rejsu wycieczkowego. Wyspa Flores to górzyste pejzaże i interesujące plemiona zamieszkujące wioski z okolicy miasteczka Bajawa. To również miejsce gdzie znajduje się sławny wulkan Kelimutu z kolorowymi jeziorami zmieniającymi kolor.

CZEGO SPRÓBOWAĆ W INDONEZJI?
Indonezja to nieprawdopodobna mieszanka smaków i aromatów. Będąc domem dla ponad 300 grup etnicznych, oferuje tysiące przysmaków w różnych konfiguracjach, w zależności od tego gdzie aktualnie się stołujemy. To co jednak najbardziej czuć na pierwszy rzut języka, to szeroka gama ziół i przypraw, nie zapominając o magicznym sosie sambal, który skutecznie dodaje pikanterii indonezyjskim potrawom. Poniżej wymieniamy garstkę potraw, których będzie nam dane spróbować podczas wyprawy do Indonezji, a to tylko wierzchołek góry lodowej!.
Nasi Goreng - najsłynniejsza potrawa kuchni indonezyjskiej
Nasi / Mie / Bihun Goreng

Najbardziej popularny uliczny posiłek w Indonezji. Nie ma ulicy, na której aktualnie nie smażyłby się Nasi Goreng, czyli w wolnym tłumaczeniu - smażony ryż. Biały ryż z dodatkiem sosów, wyśmienitych dodatków i przypraw, smażony w woku na dużym ogniu, zamaszyście mieszany przez sprzedawcę to tutaj fast food nr 1. Zależnie na jakiej wyspie się znajdujemy ma on swoje wariacje, przykładowo z prażonymi kurzymi łapkami, kozim mięsem, bądź fasolą jengkol. Zamiennikiem ryżu może być pszenny makaron Mee lub makaron ryżowy Bihun. Idealny wstęp do naszej kulinarnej wyprawy!

Kuchnia Indonezyjska - ryż mieszany czyli nasi campur
Nasi Campur

To jeden z naszych ulubionych posiłków z racji, że nie trzeba na niego czekać! Otrzymujemy talerz białego ryżu, a następnie dobieramy spośród dziesiątek dodatków, które są już przygotowane. Kwintesencja domowej kuchni Indonezyjskiej, eksplozja różnorodnych smaków i możliwość spróbowania wielu potraw na jednym talerzu. Zamawiając go w restauracji otrzymujemy ok. 5 dodatków, jednak odwiedzając lokalną jadłodajnię nie ma ograniczeń.

Aromatyczne Nasi Padang - Kuchnia indonezyjska z Sumatry
Nasi Padang

Kulinarne doświadczenie pochodzące z miasta Padang na Sumatrze, jedno z najbardziej aromatycznych jakich doświadczyły nasze kubki smakowe. Jedno z jej dań, Nasi Rendang, zostało okrzyknięte przez krytyków najsmaczniejszym posiłkiem na świecie. O kulinarnej magii z Padang śpiewa się piosenki, a ci, którzy preferują aromatyczne i pikantne nuty będą wniebowzięci! Kuchnia z Sumatry jest jej towarem eksportowym i można ją spotkać na każdej wyspie archipelagu, a podczas naszego wyjazdu kulinarnego skosztujemy jej niejednokrotnie.

Kuchnia Indonezyjska - zupa Soto Ayam
Soto Ayam

Jeśli chodzi o zupy, to jest ich tutaj stosunkowo mały wybór, lecz Soto Ayam broni się swoim wybornym smakiem i aromatem. To wywar z kurczaka doprawiony trawą cytrynową, kurkumą i innymi przyprawami tworzącymi aromatyczny i sycący posiłek. Bardzo często wybierany podczas śniadania z racji na swój łagodny smak.

Zupa Rawon z wołowiną - Kuchnia Indonezyjska
Rawon

To zupa z wołowiny o specyficznym słodkawym smaku i kolorze ciemnej czekolady. Najczęściej można ją spotkać na Jawie Wschodniej i coraz częściej w restauracjach na całym archipelagu. Tajemnicą smaku Rawona są spore kawałki wołowiny i keluak, orzech występujący tylko w Indonezji i Malezji. Keluak ma smak przypominający ciemną czekoladę, z nutą smaku żyta. Rawon podawany jest z ryżem, kiełkami fasoli, sokiem z limoki i pikantnym sambalem (dla chętnych).

Gudeg czyli duszony owoc chlebowca - unikat kuchni indonezyjskiej
Gudeg

Najważniejsze danie regionu Yogyakarty to owoc młodego chlebowca duszony w cukrze palmowym, mleku kokosowym z liściem laurowym, trawą cytrynową i galangalem. Ponieważ Jawa Środkowa słynie z dań o słodkich nutach smakowych, Gudeg idealnie się w nią wpasowuje. Jest to potrawa słodka i nie każdemu przypadająca do gustu. Niemniej warto jej spróbować, jako że chlebowiec, dzięki swojej teksturze, jest uważany za idealny zamiennik dla mięsa.

Szpinak wodny - smaczna przekąska kuchni indonezyjskiej
Cah Kangkung

Smażony szpinak wodny to danie popularne w całej Azji Południowo-Wschodniej. To aromatyczna przystawka do dania głównego. W Indonezji najczęściej jest przygotowywana z dużą ilością czosnku, papryczkami chilli i pastą krewetkową. Nieprawdopodobnie proste i super smaczne danie dla wielbicieli zieleniny z pikantnym zabarwieniem.

Kuchnia Indonezyjska - bardzo ostre danie Rica rica
Rica-rica

Potrawa pochodząca z północy wyspy Sulawesi to prawdziwy wyciskacz łez dla wielbicieli ostrego jedzenia. To nazwa ostrego sosu na bazie kilku rodzajów papryczki chilli, imbiru, szalotki i czosnku z dodatkiem soku z limonki i trawy cytrynowej. Jako ugotowana pasta używana jest do grillowania kurczaka i morskich ryb, aby nadać im piekielnie ostrą nutę. Danie rekomendowane tylko dla odważnych z racji, że nie znajdziemy jej łagodnego odpowiednika.

Sate Ayam - danie kuchni indonezyjskiej które trzeba spróbować
Sate Ayam

Sate to klasyka indonezyjskiego street-foodu. W kilku krajach Azji można je spotkać na ulicach, jednak te indonezyjskie smakują najlepiej! To małe grillowane na kokosowym węglu drzewnym szaszłyki, sprzedawane po 10 sztuk. Można spotkać je w różnych wariacjach, jednak te, które pokochaliśmy najbardziej to grillowane kawałeczki kurczaka oblane smakowitym sosem z orzeszków ziemnych, serwowane z ryżowymi kluskami Ketupat.

Kuchnia Indonezyjska - Aromatyczny ostry sos Sambal
Sambal

Sos bez którego Indonezja nie istnieje. Pikantny sos sambal to dodatek do każdego dania dla podkreślenia aromatyczności i pikanterii. Może być przygotowany na setki sposobów tj. z pomidorami, chilli i pastą krewetkową czy bardziej eksperymentalnie np. z anchois. Jeśli lubisz pikantne smaki, Indonezja stanie się twoim królestwem!

Salak - egzotyczny owoc z indonezji
Owoce egzotyczne

Wielbiciele orzeźwiających smaków odnajdą w Indonezji prawdziwy raj! Występują tutaj na porządku dziennym owoce nam znane, takie jak ananas, marakuja czy mango ale przeważają te, o których w Europie nie słyszano. Mamy tutaj spory teren doświadczalny dla nowych owoców takich jak salak, durian, mangostan, sirsak i dziesiątki innych.

Owoce morza - kuchnia indonezyjska
Owoce morza

Jako największy archipelag świata składający się z ok. 17000 wysp, Indonezja to raj dla wielbicieli owoców morza. Szczególnie na mniejszych wyspach tj. Bali, Lombok, Flores spotkamy miejsca na otwartym powietrzu gdzie grilluje się wyśmienite ryby, kraby, krewetki czy langusty.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o indonezyjskim jedzeniu, zapraszamy na rozbudowany wpis na blogu pt. Kuchnia Indonezyjska .