+48690170051

Wycieczki kulinarne do Indonezji

INDONEZJA

INDONEZJA

per person

Kulinarna wycieczka do Indonezji (Jawa, Bali, Komodo)

Terminy Wyjazdów

24.04 - 09.05.2026
18.09 - 03.10.2026

16 Dni

Cena: 10900 zł + lot

Zakwaterowanie

Pokoje dwuosobowe z łazienkami:
➢ Eleganckie hotele 4⭐
➢ Kajuty 2-4 osobowe na prywatnej łodzi

Wyżywienie w cenie

➢ 13 x śniadanie
➢ 6 x obiad
➢ 2 x kolacja

Transport

➢ 3 x lot wewnętrzny
➢ prywatne minivany
➢ 1 x przejazd pociągiem
➢ taksówki, motoriksze

Grupa

➢ 8 - 15 uczestników
➢ Polski pilot wycieczki
➢ Nie jest wymagana znajomość
j. angielskiego

Jak głosi legenda, kiedy Bóg stworzył Ziemię, to na pierwszy rzut oka niezbyt mu się ona spodobała. Wtedy zamaszystym ruchem rozsypał magiczny pył pomiędzy Azją, a Australią tworząc największy archipelag świata – Indonezję. Najbardziej fascynujący i tajemniczy zakątek Azji Południowo – Wschodniej, a to dzięki swojej różnorodności etnicznej, przyrodniczej i kulinarnej. Możliwości tutaj są nieograniczone i każdy przybywający tutaj poszukiwacz przygód znajdzie coś, co go zachwyci.

Podczas kulinarnej wycieczki do Indonezji będziesz krok po kroku eksplorował tutejsze stragany, targi i restauracje w poszukiwaniu autentycznego smaku. Kuchnia Indonezyjska to termin niezwykle trudny do określenia z racji, że kraj ten rozciąga się 5000 km ze wschodu na zachód, co oznacza, że przemieszczając się po kolejnych wyspach, smaki i aromaty zmieniają się diametralnie. Zaczynając od słodkawych nut Jawy Środkowej, przez ostre smaki Jawy Wschodniej do niezwykle aromatycznej ostro – kwaśnej Bali. To przecudowna mozaika smakowa lokalnych aromatów, która na przestrzeni wieków przegryzła się ze smakami przywiezionymi z Indii, Chin i Europy.

Twoje kubki smakowe zostaną zabrane w wyborną podróż, kiedy Ty w tym czasie będziesz eksplorował księżycowe krajobrazy Jawy, szmaragdowe wody archipelagu Komodo i wiecznie zieloną Bali. Nasza 16-dniowa wycieczka do Indonezji wypełniona jest po brzegi atrakcjami i doświadczeniami, które zapamiętasz na długie lata.

Tajemnicze świątynie i dawna kultura Jawy i Bali

Indonezja to niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe zauważalne po licznych świątyniach, znajdujących się na Jawie i Bali. Misternie rzeźbione w kamieniach pochodzenia wulkanicznego ukazują historie z życia Buddy i hinduistycznych bóstw. Każda z tych świątyń posiada w sobie duchowość i mistyczną atmosferę, co w połączeniu z lokalnymi obrzędami na długo zapada w pamięć. Podczas wyjazdu do Indonezji z Szamane poznasz historię zjawiskowego Borobudur i kilku najważniejszych balijskich świątyń, a także dowiesz się co je łączy pomimo znacznej odległości na mapie.

 

Tajemnicze świątynie i dawna kultura - Borobudur

Indonezja to niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe zauważalne po licznych świątyniach, znajdujących się na Jawie i Bali. Misternie rzeźbione w kamieniach pochodzenia wulkanicznego ukazują historie z życia Buddy i hinduistycznych bóstw. Każda z tych świątyń posiada w sobie duchowość i mistyczną atmosferę, co w połączeniu z lokalnymi obrzędami na długo zapada w pamięć. Podczas wspólnej podróży do Indonezji poznasz historię zjawiskowego Borobudur i kilku najważniejszych balijskich świątyń, a także dowiesz się co je łączy pomimo znacznej odległości na mapie.

 

Indonezyjski pierścień ognia - Wulkany Bali i Jawy

Nigdzie na świecie nie ma tylu wulkanów co w Indonezji. Swoim majestatem oferują wgląd w surową moc i piękno Ziemi. Podczas podróży po Jawie i Bali, dostrzeżesz ich charakterystyczne stożki na horyzoncie. Większość z nich jest popularnymi trasami trekkingowymi, co otwiera możliwość zaglądnięcia wprost „do paszczy lwa”. Podczas wyprawy do Indonezji zajrzysz do aktywnego wulkanu Bromo podczas zachodzącego słońca. Poczujesz jego drzemiącą siłę na własnej skórze.

 

Wyprawa do wnętrza wulkanu Bromo

Nigdzie na świecie nie ma tylu wulkanów co w Indonezji. Swoim majestatem oferują wgląd w surową moc i piękno Ziemi. Podczas podróży po Jawie i Bali, dostrzeżesz ich charakterystyczne stożki na horyzoncie. Większość z nich jest popularnymi trasami trekkingowymi, co otwiera możliwość zaglądnięcia wprost „do paszczy lwa”. Podczas podróży do Indonezji zajrzysz do aktywnego wulkanu Bromo podczas zachodzącego słońca. Poczujesz jego drzemiącą siłę na własnej skórze.

 

Spotkanie z waranami w Parku Narodowym Komodo

Żywy relikt czasów prehistorycznych – smok z Komodo to największy gatunek jaszczurki na świecie, które można zobaczyć w jednym miejscu na Ziemi. Odwiedziny w Parku Narodowym Komodo to jeden z najciekawszych punktów programu naszego wyjazdu do Indonezji. Czeka Cię 3-dniowy rejs po okolicznych wyspach, który upłynie na poszukiwaniu wielkich jaszczurek i eksplorowaniu bogactwa świata wodnego. Zanurkujesz w krystalicznie czystej wodzie z płaszczkami, żółwiami i mnóstwem kolorowych ryb na rafie koralowej.

 

Spotkanie z waranami z Rinca i Komodo

Żywy relikt czasów prehistorycznych – smok z Komodo to największy gatunek jaszczurki na świecie, które można zobaczyć w jednym miejscu na Ziemi. Odwiedziny w Parku Narodowym Komodo to jeden z najciekawszych punktów programu naszego wyjazdu do Indonezji. Czeka Cię 3-dniowy rejs po okolicznych wyspach, który upłynie na poszukiwaniu wielkich jaszczurek i eksplorowaniu bogactwa świata wodnego. Zanurkujesz w krystalicznie czystej wodzie z płaszczkami, żółwiami i mnóstwem kolorowych ryb na rafie koralowej.

 

Relaks na indonezyjskich plażach Bali i Komodo

Tak rozległy wyspiarski kraj jak Indonezja, może poszczycić się wieloma znakomitymi plażami. Od surferskich perełek po bezludne plaże, do których można dostać się wyłącznie łodzią. Podczas wyjazdu z Szamane odwiedzisz kilka znakomitych plaż, zarówno tych bezludnych, jak i tych, na których możesz nauczyć się surfingu. Wyjazd zwieńczymy w zjawiskowym beach-barze z prywatną plażą na Bali.

 

Relaks na indonezyjskich plażach Bali i Komodo

Tak rozległy wyspiarski kraj jak Indonezja, może poszczycić się wieloma znakomitymi plażami. Od surferskich perełek po bezludne plaże, do których można dostać się wyłącznie łodzią. Podczas wyjazdu z Szamane odwiedzisz kilka znakomitych plaż, zarówno tych bezludnych, jak i tych, na których możesz nauczyć się surfingu. Wyjazd zwieńczymy w zjawiskowym beach-barze z prywatną plażą na Bali.

Czego doświadczysz na wyprawie do Indonezji z Szamane?

  • Odkryjesz Indonezję pod okiem indonezyjskojęzycznego polskiego pilota wycieczki
  • Poznasz narodowe dania kuchni indonezyjskiej, takie jak nasi goreng (smażony ryż), sate (szaszłyki mięsne), rendang (pikantny gulasz wołowy) i posmakujesz soczystych owoców tropikalnych
  • Spróbujesz wielu mniej popularnych i regionalnych dań, jak nasi padang, sate, soto ayam, rawon, gudeg, ikan bakar, plecing kangkung, w starannie wyselekcjonowanych restauracjach, straganach i garkuchniach
  • Popłyniesz w 3-dniowy rejs prywatną łodzią po archipelagu Komodo, podczas którego zobaczysz słynne warany z Komodo, a dodatkowo żółwie morskie i manty podczas snorkelingu oraz zrobisz trekking na wyspie Padar.
  • Weźmiesz udział w 2 warsztatach gotowania, jawajskich i tradycyjnych balijskich potraw pod okiem doświadczonego kucharza
  • Złożysz wizytę w kompleksie świątynnym Borobudur i poznasz historyczne dzieje Indonezji
  • Zachwycisz się księżycowym krajobrazem Jawy Wschodniej z krateru wulkanu Bromo podczas zachodu słońca
  • Poznasz indonezyjski street food podczas wieczornego, kulinarnego spaceru po ulicach Yogjakarty – dawnej strolicy Indonezji.
  • Spędzisz dzień na jednej z najpiękniejszych piaszczystych plaż na Bali z wyśmienitym jedzeniem i dobrą muzyką
  • Pójdziesz na nocny trekking na wschód słońca, gdzie zobaczysz jeden z najpiękniejszych wulkanicznych widoków na świecie
  • Weźmiesz orzeźwiającą kąpiel w najwyższym wodospadzie Jawy, wysokim na prawie 200 metrów!
  • Zasmakujesz w lokalnej kuchni na wyspie Flores i zjesz świeże ryby i owoce morza z grilla.
  • Wybierzesz się na trekking pośród soczyście zielonych pól ryżowych Bali.
  • Odwiedzisz balijskie świątynie o unikalnej architekturze i zapoznasz się z lokalną kulturą i wierzeniami
  • Odwiedzisz plantację kawy, gdzie poznasz tajniki produkcji tego wspaniałego napoju
  • Zajrzysz do balijskiej wioski, gdzie przygotujesz obiad wspólnie z gospodarzami
  • Zasmakujesz w balijskiej kuchni w najlepszych lokalnych restauracjach z cenionymi szefami kuchni.
  • Zajrzysz do małpiego gaju w Ubud, który zamieszkany jest przez ponad 700 małp – makaków długoogoniastych.
  • Odpoczniesz w nadmorskim miasteczku Kuta/Sanur, gdzie spróbujesz swoich sił w surfingu
  • Wypoczniesz w klimatycznych hotelach w indonezyjskim stylu.

Gdzie śpimy?

Zapraszamy do starannie wyselekcjonowanych hoteli (głównie 3* i 4*) z 2-osobowymi pokojami z prywatnymi łazienkami i śniadaniami w cenie. Wyjątkiem jest nocleg w górskim pensjonacie w okolicach wulkanu Bromo („schroniskowy” standard), a także kajuty na łodzi podczas rejsu po archipelagu Komodo (możliwe kajuty 3 i 4-osobowe).

Cena zawiera:

3 loty wewnętrzne na trasach Surabaya – Denpasar, Denpasar - Labuan Bajo – Denpasar z bagażami rejestrowanymi 20kg

11 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

2 noclegi na prywatnej łodzi podczas 3 dniowego rejsu po Parku Narodowym Komodo (nocleg w kajutach 2-4 osobowych). Zwiedzanie Parku Narodowego Komodo w tym wysp Rinca lub Komodo gdzie występują warany. Nurkowanie z maską na rafie koralowej, trekking na wschód słońca na wyspie Padar, plażowanie na słynnej Pink Beach.

Częściowe wyżywienie - 13 x śniadanie, 6 x obiad, 2 x kolacja

Zwiedzanie Indonezji zgodnie z programem pod opieką doświadczonego, polskiego pilota zafascynowanego azjatycką kuchnią i lokalnych przewodników

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami wynikające z programu

Bilet na przejazd komfortowym pociągiem na trasie Jogjakarta – Surabaya

Wycieczkę jeepami 4x4 po Parku Narodowym Bromo Tengger Semeru o zachodzie słońca i wejście na punkt widokowy o wschodzie słońca

Zwiedzanie dawnej stolicy Indonezji - Yogyakarty: Główna ulica handlowa Marlioboro, okolice Pałacu Sułtana, warsztaty produkcji Batiku, lokalny targ Beringharjo

Zwiedzanie buddyjskiego kompleksu świątynnego Borobudur w Magelang

Wycieczkę przez zjawiskowy kanion do najwyższego wodospadu na Jawie - Madakaripura

2 warsztaty gotowania po indonezyjsku - na jawajskiej wsi i w balijskim ogrodzie wraz z zakupami na lokalnym targu.

Całodzienną wycieczkę na skuterach na Bali (jako pasażer) - Zwiedzimy Monkey Forest w Ubud, balijskie świątynie i tarasy ryżowe Tegallalang.

Możliwość nauki surfingu na plaży Kuta lub Legian

Odwiedziny w tradycyjnym balijskim domu i degustacja balijskiej kuchni

Ubezpieczenie podróżne: KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych Warszawa - Yogyakarta, Bali - Warszawa (ok 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 400$)

Biletów wstępu, taksówek, riksz (200$)

Wizy do Indonezji (35 USD) – płatność gotówką na lotnisku

Opcjonalnej wycieczki na Nusa Penida (ok 70$)

Opcjonalnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1600 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny imprezy)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę do Indonezji z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 6900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Najczęstsze pytania i odpowiedzi

Czy wyprawa do Indonezji z Szamane jest wymagająca fizycznie?
Program wyprawy do Indonezji to jeden z najbardziej aktywnych w naszej ofercie, ale bez obaw! Do większości atrakcji dojeżdżamy wygodnymi, prywatnymi środkami transportu. Dużo przemieszczamy się i spacerujemy, więc dobra kondycja fizyczna jest wskazana. Na wycieczce nie ma trekkingów ani aktywności wymagających specjalnych umiejętności.
Jak będziemy się przemieszczać po Indonezji?
Indonezja to największy kraj wyspiarski świata, co sprawia, że będziemy się poruszać praktycznie każdym środkiem transportu. Prócz 3 lotów wewnętrznych, przez większość czasu jest to prywatny bus, ale nie zabraknie również pociągu, samochodów 4x4, skuterów, łodzi morskiej czy moto-rikszy. Na pewno nie będzie nudno! 🙂
Jestem wegetarianinem, czy na wycieczce będę miał(a) co jeść??
Kuchnia indonezyjska jest bardzo zróżnicowana, a wegetarianie znajdą również coś dla siebie. Wyspa Bali słynie z nowoczesnej kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, której nie spróbujesz nigdzie indziej.
Czy na wycieczce do Indonezji będziemy tylko jeść?
Niezupełnie! Program jest bardzo bogaty w atrakcje niezwiązane z jedzeniem, tak aby wyciągnąć z podróży to co najlepsze w danym kraju. Masz jednak gwarancję, że w każdym odwiedzanym miejscu zjesz coś unikalnego i trafisz do nieprzypadkowego miejsca, słynącego z wybornego jedzenia. Właśnie takie podróżowanie lubimy najbardziej! Aktywnie i pysznie!
Gdzie będziemy jeść?
Wachlarz miejsc, do których Was zaprowadzimy jest bardzo szeroki! Od prostych straganów i garkuchni, czyli indonezyjskiego streetfoodu przez klimatyczne knajpki ze świetnymi widokami, po znane restauracje słynące z nowoczesnej kuchni indonezyjskiej, fusion i owoców morza.
Nie lubię ostrego jedzenia, czy Indonezja jest dla mnie?
Oczywiście! Co prawda Indonezja słynie z ostrego sosu Sambal, który podawany jest praktycznie z każdą potrawą, to zawsze jest on podawany na talerzyku obok, tak aby żadne podniebienie na tym nie ucierpiało!

Formularz kontaktowy

Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Wylot
    Zbiórka na lotnisku Chopina i lot z Warszawy do Yogyakarty z dwoma przesiadkami. Czas rozpocząć naszą egzotyczną wycieczkę do Indonezji!
    2
    Yogyakarta: przylot i pierwsze smaki
    Okołopołudniowy przylot do Yogyakarty, a następnie transfer do hotelu w centrum miasta. Czas na odpoczynek nad basenem, bądź spacer po okolicy. Dla chętnych odwiedziny w najstarszej hinduskiej świątyni w Indonezji - Prambanan. Wieczorem kolacja złożona z indonezyjskich dań.Gwoździem programu będzie dziś kuchnia indonezyjska. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka fantastycznych rekomendacji. Od skwierczących sate (mięsne szaszłyki), po aromatyczne gado-gado (sałatka z sosem orzechowym) – potrawy te przeniosą Cię do serca Indonezji. Dzisiejszego wieczoru poznamy takie dania jak nasi goreng (smażony ryż), mie goreng (smażony makaron) i wiele innych. Na deser koniecznie es buah (sałatka owocowa z kruszonym lodem i syropem) lub rujak (owoce z pikantną przyprawą), aby odświeżyć podniebienie. Rozpoczynamy nasz wyjazd kulinarny pełną gębą!  
    3
    Yogyakarta: warsztaty gotowania i lokalny targ
    Dzień rozpoczniemy wizytą u Mbah Satinem, starszej Pani sprzedającej tradycyjne jawajskie słodkie przekąski przygotowywane według 100-letniej receptury. Będzie to nie lada przygoda, z racji, że Netflix nakręcił o tej osobie ciekawy dokument.Yogyakarta jest kulturową i kulinarną stolicą Jawy, więc pobyt w mieście rozpoczniemy (a jakżeby inaczej) od warsztatów gotowania dań kuchni indonezyjskiej, uprzednio odwiedzając lokalny targ. Warsztaty gotowania odbędą się w jawajskim domu z ogrodem, gdzie będziemy chłonąć wiedzę na temat technik gotowania i składników. Lunch złożony będzie z tego co sami ugotujemy!Następnie wsiądziemy do motorowych riksz i odwiedzimy sławną ulicę handlową Marlioboro i warsztaty specjalizujące się w batiku - technice barwienia tkanin woskiem. Wieczorem czeka nas uczta złożona z najlepszych jawajskich smakołyków. Takie dania jak Gudeg (gulasz z młodego chlebowca), Rawon (wołowa zupa z kiełkami fasoli) czy Rendang (jedna z najlepszych potraw na świecie) nie będą już dla Ciebie tajemnicą.
    4
    Okolice Yogyakarty: świątynia Borobudur
    Dzisiaj czeka nas całodniowa wycieczka za miasto, gdzie skrywane są największe skarby Jawy środkowej. Prywatnym busem pojedziemy do kompleksu Borobudur, najważniejszej świątyni buddyjskiej w Indonezji, która ma kolosalne znaczenie dla historii i dziedzictwa kulturowego tego kraju.Po zwiedzaniu kompleksu, które może zająć do 2 godzin, czas na owocowe odświeżenie na pobliskim targu i lunch. Spróbujemy owoców, których nie znajdziemy w Polsce i złapiemy pierwsze doświadczenie w robieniu zakupów na targu i oczywiście targowaniu się! Wieczorem wrócimy do centrum miasta i nasze kroki skierujemy na Marlioboro – ulicę znaną z nocnego targu ze street foodem. Mijając po drodze tradycyjne i nowoczesne angkringan (stoiska z jedzeniem). 
    5
    Wulkan Bromo
    Wcześnie rano wymeldowujemy się z hotelu i jedziemy na stację, gdzie wsiądziemy w pociąg do miasta Surabaya. Czeka nas 4-godzinna podróż pociągiem przez Jawę usianą wulkanami i polami ryżowymi. Pociągi na Jawie to najbardziej efektywny środek transportu, który pozwoli nam podziwiać wyspę w komfortowych warunkach.Ze stacji w mieście Surabaya, odbierze nas prywatny kierowca, który zabierze nas na lunch do restauracji serwującej lokalne dania. Dzisiejszą specjalnością zakładu będą potrawy Jawy Wschodniej, które słyną ze swojego pikantnego i dobrze doprawionego smaku. Przejazd z pełnymi brzuchami na obrzeża wulkanu Bromo i zakwaterowanie w lokalnym guesthousie.Wyjazd jeepami w tzw “morze piasku” czyli potężną kalderę pozbawioną roślinności, w której znajduje się dzisiejszy gwóźdź programu - wulkan Bromo. Odbędziemy 40-minutowy trekking do jego krateru, aby podziwiać spektakularny zachód słońca, nasłuchując pomruków ze środka wulkanu. 
    6
    Wulkan Bromo i wodospad Madakaripura
    Pobudka o 3:00 i wymarsz na punkt widokowy, z którego będziemy podziwiać wschód słońca nad kalderą Bromo-Tengger-Semeru. Po pełnym emocji poranku, powrót do hotelu na śniadanie i filiżankę kopi, czyli lokalnej kawy z której słynie Indonezja. Odwiedzimy również lokalną uprawę kawy, z której słynie okolica. Będzie możliwość zakupienia dobrej jakości kaw lokalnych.Następnie odwiedzimy najwyższy wodospad Jawy - Madakaripura, wysoki na 200 m, gdzie udamy się na godzinny spacer wzdłuż doliny rzeki. Dla chętnych orzeźwiająca kąpiel pod wodospadem! Przejazd na lotnisko skąd odlecimy na wyspę Bali. Najbliższe 4 noce w spędzimy w hotelu ze spa otoczonym zielonymi polami ryżowymi, będącym kwintesencją balijskiego życia! Czas na spacer po okolicy, balijskie masaże lub relaks nad basenem. Wieczorem zaspokoimy kubki smakowe daniami balijskiej kuchni, słynącej z intensywności i aromatyczności. 
    7
    Ubud: warsztaty gotowania
    Po odespaniu dnia wczorajszego i spokojnym śniadaniu z widokiem na pola ryżowe ruszymy na nasze drugie warsztaty gotowania - tym razem kuchni balijskiej!Udamy się do balijskiego domostwa, gdzie pod okiem doświadczonego kucharza przygotujemy kilka wyśmienitych dań, którymi będziemy mogli się pochwalić znajomym po przyjeździe do Polski! (dostępne opcje mięsne i wegetariańskie). Wieczorem wspólne wyjście na pokaz balijskiego tańca i kolację do centrum miasteczka Ubud. 
    8
    Bali: rafting, kultura i tradycje
    Dzisiaj wyruszymy na zwiedzanie wyspy wraz z prywatnym kierowcą i przewodnikiem. Dowiemy się więcej o balijskiej kulturze i zwyczajach tu panujących.Zaczniemy od odrobiny adrenaliny podczas spływu raftingowego po rzece Ayung, gdzie będziemy mieli okazję podziwiać soczyście zielone lasy Wyspy Bogów. Będzie to z pewnością niezapomniana przygoda! Następnie udamy się do jednej z najważniejszych świątyń na Bali - Pura Luhur Batukaru, gdzie dowiemy się o wierzeniach Balijczyków, a także o ich codziennych ceremoniach.Po drodze do świątyni odwiedzimy małpi gaj, który jest domem dla kilkuset makaków długoogoniastych, a także lokalną fabrykę czekolady, aby poznać proces powstawania czekolady i spróbować gotowych produktów.  
    9
    Bali: Ubud i wiejskie życie na skuterze
    Dzisiaj odbędziemy wycieczkę na skuterach (jako pasażerowie) po okolicy Ubud - kulturalnej stolicy Bali otoczonej polami ryżowymi i naturą, pełnej sklepików i warsztatów z rękodziełem, szkół jogi i fantastycznych knajpek.Następnie odwiedzimy lokalną wioskę naszych balijskich znajomych, którzy pokażą nam wiejskie życie Bali. Dowiemy się więcej o balijskiej kulturze i oczywiście kuchni, przygotowując razem obiad. Po obiedzie udamy się na trekking po tarasach ryżowych Tegalagang skąpanych w popołudniowym słońcu. Będzie to czas na skorzystanie z kultowych huśtawek zawieszonych na palmach tuż przy polach ryżowych. Świetne fotki gwarantowane! 
    10
    Rejs po PN Komodo - dzień 1
    Poranny przelot do Labuan Bajo na wyspie Flores, gdzie od razu zaokrętujemy się na prywatnej łodzi, którą popłyniemy w 3-dniowy rejs po Parku Narodowym Komodo. Na łodzi znajdują się kajuty w różnych konfiguracjach, najczęściej 3, 4 i 6 osobowe. Poznamy naszą załogę i kucharza, który będzie przyrządzał dla nas smakołyki kuchni indonezyjskiej (3 posiłki dziennie). Przez następne 3 dni będziemy odwiedzać kolejne wysepki w poszukiwaniu wrażeń. Pierwszym przystankiem będzie wyspa Kelor, gdzie czeka nas 20-minutowy trekking, aby z góry podziwiać jaskrawo-błękitne wody parku narodowego. Po lunchu czas na snorkeling i odpoczynek w doborowym towarzystwie! Podziwianie zachodu słońca z łodzi, gdzie będziemy raczyć się lokalnym piwem i drinkami. 
    11
    Rejs po PN Komodo - dzień 2
    Po śniadaniu czeka nas spotkanie ze stworzeniami, od których park narodowy wziął nazwę - Komodo. Warany zamieszkują dwie wyspy w okolicy, a my wybierzemy się na jedną z nich, aby w towarzystwie strażnika parku odbyć 1 - 1,5 godzinny trekking i wypatrywać tych cudownych stworzeń. Są duże szanse, że zobaczymy warany w naturalnym środowisku, jednak nie możemy tego zagwarantować w 100%, jako że jest to chroniony rezerwat i warany chodzą swoimi ścieżkami. Następnie będziemy eksplorować różowe plaże, które zasłynęły z oryginalnego koloru piasku zmieszanego z pokruszonymi koralowcami tej właśnie barwy. Ponurkujemy z maską i rurką na sławnych punktach snorkelingowych, gdzie będziemy wypatrywać mant, żółwi morskich i mnóstwa kolorowych ryb. To z pewnością jeden z najlepszych momentów naszej wyprawy! 
    12
    Rejs po PN Komodo - dzień 3
    To ostatni dzień naszego rejsu. Wstaniemy tuż przed wschodem słońca, aby odbyć 30-minutowy trekking na punkt widokowy na wyspie Padar. To jeden z najpiękniejszych widoków w okolicy, który koniecznie trzeba zobaczyć! W drodze powrotnej do portu zatrzymamy się na jednej z pobliskich wysp, gdzie będzie czas na odpoczynek i snorkeling. Powrót do portu po południu, pożegnanie z załogą i transfer do hotelu w miasteczku Labuan Bajo. Czas na odpoczynek i kolację, zawierającą grillowane ryby i owoce morza. Uwaga! Kolejność miejsc odwiedzanych podczas rejsu może ulec nieznacznej zmianie w zależności od warunków na morzu.
    13
    Bali: relaks na wybrzeżu
    Po śniadaniu przelot na Bali. Z lotniska udamy się do hotelu przy plaży w okolicach surferskiej miejscowości Kuta. Dziś do wyboru mamy jedną z wielu atrakcji, jakie oferuje okolica! Poza plażowaniem pod palmą polecamy lekcję jogi lub surfingu z instruktorem (panują tu idealne warunki do nauki!), zwiedzanie świątyni Tanah Lot lub jedną z wielu tutejszych galerii sztuki. W Kuta będzie też wiele miejsc do zakupu pamiątek przed wylotem do Polski: dobrze zaopatrzone sklepiki, stragany i galerie handlowe. Wieczorem będziemy podziwiać jeden z piękniejszych zachodów słońca, sącząc drinki w plażowym beach barze.
    14
    Całodniowa wycieczka na Nusa Penida (opcja)
    Tego dnia wyruszymy w niezapomnianą wycieczkę na Nusa Penida, rajską wyspę u wybrzeża Bali. Odkryjemy dziewicze plaże, spektakularne klify i bogate życie morskie. Odwiedzimy plażę Kelingking i zanurkujemy z maską w krystalicznie czystych wodach Crystal Bay. Odkryjemy podwodny świat w znanym punkcie Manta Point, gdzie możemy pływać z majestatycznymi mantami podczas snorkelingu. (Wycieczka dodatkowo płatna).Wieczorem wspólne wyjście do restauracji na wyśmienite owoce morza z grilla, bądź inne indonezyjskie specjały.
    15
    Bali: Plażowanie w Sunday Beach Club
    Dzisiaj czeka nas kwintesencja balijskiego życia na plaży! Prywatny kierowca zabierze nas do najlepszego beach baru na Bali z prywatną plażą. Czas na totalny relaks, spacery po plaży lub opalanie na leżaku. Przed zachodem słońca wyruszymy w drogę powrotną, uprzednio odwiedzając miejsce słynące z grillowanych owoców morza. Zasiądziemy przy stolikach na plaży do ostatniej wspólnej kolacji na tym wyjeździe. Będzie Szamane!Wylot z Bali o 1:00 
    16
    Przylot do Polski
    Przylot do Warszawy w godzinach popołudniowych.
    CZEGO SPRÓBOWAĆ W INDONEZJI?
    Indonezja to nieprawdopodobna mieszanka smaków i aromatów. Będąc domem dla ponad 300 grup etnicznych, oferuje tysiące przysmaków w różnych konfiguracjach, w zależności od tego gdzie aktualnie się stołujemy. To co jednak najbardziej czuć na pierwszy rzut języka, to szeroka gama ziół i przypraw, nie zapominając o magicznym sosie sambal, który skutecznie dodaje pikanterii indonezyjskim potrawom. Poniżej wymieniamy garstkę potraw, których będzie nam dane spróbować podczas wyprawy do Indonezji, a to tylko wierzchołek góry lodowej!.
    Nasi Goreng - najsłynniejsza potrawa kuchni indonezyjskiej
    Nasi / Mie / Bihun Goreng

    Najbardziej popularny uliczny posiłek w Indonezji. Nie ma ulicy, na której aktualnie nie smażyłby się Nasi Goreng, czyli w wolnym tłumaczeniu - smażony ryż. Biały ryż z dodatkiem sosów, wyśmienitych dodatków i przypraw, smażony w woku na dużym ogniu, zamaszyście mieszany przez sprzedawcę to tutaj fast food nr 1. Zależnie na jakiej wyspie się znajdujemy ma on swoje wariacje, przykładowo z prażonymi kurzymi łapkami, kozim mięsem, bądź fasolą jengkol. Zamiennikiem ryżu może być pszenny makaron Mee lub makaron ryżowy Bihun. Idealny wstęp do naszej kulinarnej wyprawy!

    Kuchnia Indonezyjska - ryż mieszany czyli nasi campur
    Nasi Campur

    To jeden z naszych ulubionych posiłków z racji, że nie trzeba na niego czekać! Otrzymujemy talerz białego ryżu, a następnie dobieramy spośród dziesiątek dodatków, które są już przygotowane. Kwintesencja domowej kuchni Indonezyjskiej, eksplozja różnorodnych smaków i możliwość spróbowania wielu potraw na jednym talerzu. Zamawiając go w restauracji otrzymujemy ok. 5 dodatków, jednak odwiedzając lokalną jadłodajnię nie ma ograniczeń.

    Aromatyczne Nasi Padang - Kuchnia indonezyjska z Sumatry
    Nasi Padang

    Kulinarne doświadczenie pochodzące z miasta Padang na Sumatrze, jedno z najbardziej aromatycznych jakich doświadczyły nasze kubki smakowe. Jedno z jej dań, Nasi Rendang, zostało okrzyknięte przez krytyków najsmaczniejszym posiłkiem na świecie. O kulinarnej magii z Padang śpiewa się piosenki, a ci, którzy preferują aromatyczne i pikantne nuty będą wniebowzięci! Kuchnia z Sumatry jest jej towarem eksportowym i można ją spotkać na każdej wyspie archipelagu, a podczas naszego wyjazdu kulinarnego skosztujemy jej niejednokrotnie.

    Kuchnia Indonezyjska - zupa Soto Ayam
    Soto Ayam

    Jeśli chodzi o zupy, to jest ich tutaj stosunkowo mały wybór, lecz Soto Ayam broni się swoim wybornym smakiem i aromatem. To wywar z kurczaka doprawiony trawą cytrynową, kurkumą i innymi przyprawami tworzącymi aromatyczny i sycący posiłek. Bardzo często wybierany podczas śniadania z racji na swój łagodny smak.

    Zupa Rawon z wołowiną - Kuchnia Indonezyjska
    Rawon

    To zupa z wołowiny o specyficznym słodkawym smaku i kolorze ciemnej czekolady. Najczęściej można ją spotkać na Jawie Wschodniej i coraz częściej w restauracjach na całym archipelagu. Tajemnicą smaku Rawona są spore kawałki wołowiny i keluak, orzech występujący tylko w Indonezji i Malezji. Keluak ma smak przypominający ciemną czekoladę, z nutą smaku żyta. Rawon podawany jest z ryżem, kiełkami fasoli, sokiem z limoki i pikantnym sambalem (dla chętnych).

    Gudeg czyli duszony owoc chlebowca - unikat kuchni indonezyjskiej
    Gudeg

    Najważniejsze danie regionu Yogyakarty to owoc młodego chlebowca duszony w cukrze palmowym, mleku kokosowym z liściem laurowym, trawą cytrynową i galangalem. Ponieważ Jawa Środkowa słynie z dań o słodkich nutach smakowych, Gudeg idealnie się w nią wpasowuje. Jest to potrawa słodka i nie każdemu przypadająca do gustu. Niemniej warto jej spróbować, jako że chlebowiec, dzięki swojej teksturze, jest uważany za idealny zamiennik dla mięsa.

    Szpinak wodny - smaczna przekąska kuchni indonezyjskiej
    Cah Kangkung

    Smażony szpinak wodny to danie popularne w całej Azji Południowo-Wschodniej. To aromatyczna przystawka do dania głównego. W Indonezji najczęściej jest przygotowywana z dużą ilością czosnku, papryczkami chilli i pastą krewetkową. Nieprawdopodobnie proste i super smaczne danie dla wielbicieli zieleniny z pikantnym zabarwieniem.

    Kuchnia Indonezyjska - bardzo ostre danie Rica rica
    Rica-rica

    Potrawa pochodząca z północy wyspy Sulawesi to prawdziwy wyciskacz łez dla wielbicieli ostrego jedzenia. To nazwa ostrego sosu na bazie kilku rodzajów papryczki chilli, imbiru, szalotki i czosnku z dodatkiem soku z limonki i trawy cytrynowej. Jako ugotowana pasta używana jest do grillowania kurczaka i morskich ryb, aby nadać im piekielnie ostrą nutę. Danie rekomendowane tylko dla odważnych z racji, że nie znajdziemy jej łagodnego odpowiednika.

    Sate Ayam - danie kuchni indonezyjskiej które trzeba spróbować
    Sate Ayam

    Sate to klasyka indonezyjskiego street-foodu. W kilku krajach Azji można je spotkać na ulicach, jednak te indonezyjskie smakują najlepiej! To małe grillowane na kokosowym węglu drzewnym szaszłyki, sprzedawane po 10 sztuk. Można spotkać je w różnych wariacjach, jednak te, które pokochaliśmy najbardziej to grillowane kawałeczki kurczaka oblane smakowitym sosem z orzeszków ziemnych, serwowane z ryżowymi kluskami Ketupat.

    Kuchnia Indonezyjska - Aromatyczny ostry sos Sambal
    Sambal

    Sos bez którego Indonezja nie istnieje. Pikantny sos sambal to dodatek do każdego dania dla podkreślenia aromatyczności i pikanterii. Może być przygotowany na setki sposobów tj. z pomidorami, chilli i pastą krewetkową czy bardziej eksperymentalnie np. z anchois. Jeśli lubisz pikantne smaki, Indonezja stanie się twoim królestwem!

    Salak - egzotyczny owoc z indonezji
    Owoce egzotyczne

    Wielbiciele orzeźwiających smaków odnajdą w Indonezji prawdziwy raj! Występują tutaj na porządku dziennym owoce nam znane, takie jak ananas, marakuja czy mango ale przeważają te, o których w Europie nie słyszano. Mamy tutaj spory teren doświadczalny dla nowych owoców takich jak salak, durian, mangostan, sirsak i dziesiątki innych.

    Owoce morza - kuchnia indonezyjska
    Owoce morza

    Jako największy archipelag świata składający się z ok. 17000 wysp, Indonezja to raj dla wielbicieli owoców morza. Szczególnie na mniejszych wyspach tj. Bali, Lombok, Flores spotkamy miejsca na otwartym powietrzu gdzie grilluje się wyśmienite ryby, kraby, krewetki czy langusty.

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o indonezyjskim jedzeniu, zapraszamy na rozbudowany wpis na blogu pt. Kuchnia Indonezyjska.