INDONEZJA
per person
Kulinarna wycieczka do Indonezji (Jawa, Bali, Komodo)
Terminy Wyjazdów
24.04 - 09.05.2026
18.09 - 03.10.2026
16 Dni
Cena: 10900 zł + lot
Jak głosi legenda, kiedy Bóg stworzył Ziemię, to na pierwszy rzut oka niezbyt mu się ona spodobała. Wtedy zamaszystym ruchem rozsypał magiczny pył pomiędzy Azją, a Australią tworząc największy archipelag świata – Indonezję. Najbardziej fascynujący i tajemniczy zakątek Azji Południowo – Wschodniej, a to dzięki swojej różnorodności etnicznej, przyrodniczej i kulinarnej. Możliwości tutaj są nieograniczone i każdy przybywający tutaj poszukiwacz przygód znajdzie coś, co go zachwyci.
Podczas kulinarnej wycieczki do Indonezji będziesz krok po kroku eksplorował tutejsze stragany, targi i restauracje w poszukiwaniu autentycznego smaku. Kuchnia Indonezyjska to termin niezwykle trudny do określenia z racji, że kraj ten rozciąga się 5000 km ze wschodu na zachód, co oznacza, że przemieszczając się po kolejnych wyspach, smaki i aromaty zmieniają się diametralnie. Zaczynając od słodkawych nut Jawy Środkowej, przez ostre smaki Jawy Wschodniej do niezwykle aromatycznej ostro – kwaśnej Bali. To przecudowna mozaika smakowa lokalnych aromatów, która na przestrzeni wieków przegryzła się ze smakami przywiezionymi z Indii, Chin i Europy.
Twoje kubki smakowe zostaną zabrane w wyborną podróż, kiedy Ty w tym czasie będziesz eksplorował księżycowe krajobrazy Jawy, szmaragdowe wody archipelagu Komodo i wiecznie zieloną Bali. Nasza 16-dniowa wycieczka do Indonezji wypełniona jest po brzegi atrakcjami i doświadczeniami, które zapamiętasz na długie lata.
Tajemnicze świątynie i dawna kultura Jawy i Bali
Indonezja to niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe zauważalne po licznych świątyniach, znajdujących się na Jawie i Bali. Misternie rzeźbione w kamieniach pochodzenia wulkanicznego ukazują historie z życia Buddy i hinduistycznych bóstw. Każda z tych świątyń posiada w sobie duchowość i mistyczną atmosferę, co w połączeniu z lokalnymi obrzędami na długo zapada w pamięć. Podczas wyjazdu do Indonezji z Szamane poznasz historię zjawiskowego Borobudur i kilku najważniejszych balijskich świątyń, a także dowiesz się co je łączy pomimo znacznej odległości na mapie.
Tajemnicze świątynie i dawna kultura - Borobudur
Indonezja to niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe zauważalne po licznych świątyniach, znajdujących się na Jawie i Bali. Misternie rzeźbione w kamieniach pochodzenia wulkanicznego ukazują historie z życia Buddy i hinduistycznych bóstw. Każda z tych świątyń posiada w sobie duchowość i mistyczną atmosferę, co w połączeniu z lokalnymi obrzędami na długo zapada w pamięć. Podczas wspólnej podróży do Indonezji poznasz historię zjawiskowego Borobudur i kilku najważniejszych balijskich świątyń, a także dowiesz się co je łączy pomimo znacznej odległości na mapie.
Indonezyjski pierścień ognia - Wulkany Bali i Jawy
Nigdzie na świecie nie ma tylu wulkanów co w Indonezji. Swoim majestatem oferują wgląd w surową moc i piękno Ziemi. Podczas podróży po Jawie i Bali, dostrzeżesz ich charakterystyczne stożki na horyzoncie. Większość z nich jest popularnymi trasami trekkingowymi, co otwiera możliwość zaglądnięcia wprost „do paszczy lwa”. Podczas wyprawy do Indonezji zajrzysz do aktywnego wulkanu Bromo podczas zachodzącego słońca. Poczujesz jego drzemiącą siłę na własnej skórze.
Wyprawa do wnętrza wulkanu Bromo
Nigdzie na świecie nie ma tylu wulkanów co w Indonezji. Swoim majestatem oferują wgląd w surową moc i piękno Ziemi. Podczas podróży po Jawie i Bali, dostrzeżesz ich charakterystyczne stożki na horyzoncie. Większość z nich jest popularnymi trasami trekkingowymi, co otwiera możliwość zaglądnięcia wprost „do paszczy lwa”. Podczas podróży do Indonezji zajrzysz do aktywnego wulkanu Bromo podczas zachodzącego słońca. Poczujesz jego drzemiącą siłę na własnej skórze.
Spotkanie z waranami w Parku Narodowym Komodo
Żywy relikt czasów prehistorycznych – smok z Komodo to największy gatunek jaszczurki na świecie, które można zobaczyć w jednym miejscu na Ziemi. Odwiedziny w Parku Narodowym Komodo to jeden z najciekawszych punktów programu naszego wyjazdu do Indonezji. Czeka Cię 3-dniowy rejs po okolicznych wyspach, który upłynie na poszukiwaniu wielkich jaszczurek i eksplorowaniu bogactwa świata wodnego. Zanurkujesz w krystalicznie czystej wodzie z płaszczkami, żółwiami i mnóstwem kolorowych ryb na rafie koralowej.
Spotkanie z waranami z Rinca i Komodo
Żywy relikt czasów prehistorycznych – smok z Komodo to największy gatunek jaszczurki na świecie, które można zobaczyć w jednym miejscu na Ziemi. Odwiedziny w Parku Narodowym Komodo to jeden z najciekawszych punktów programu naszego wyjazdu do Indonezji. Czeka Cię 3-dniowy rejs po okolicznych wyspach, który upłynie na poszukiwaniu wielkich jaszczurek i eksplorowaniu bogactwa świata wodnego. Zanurkujesz w krystalicznie czystej wodzie z płaszczkami, żółwiami i mnóstwem kolorowych ryb na rafie koralowej.
Relaks na indonezyjskich plażach Bali i Komodo
Tak rozległy wyspiarski kraj jak Indonezja, może poszczycić się wieloma znakomitymi plażami. Od surferskich perełek po bezludne plaże, do których można dostać się wyłącznie łodzią. Podczas wyjazdu z Szamane odwiedzisz kilka znakomitych plaż, zarówno tych bezludnych, jak i tych, na których możesz nauczyć się surfingu. Wyjazd zwieńczymy w zjawiskowym beach-barze z prywatną plażą na Bali.
Relaks na indonezyjskich plażach Bali i Komodo
Tak rozległy wyspiarski kraj jak Indonezja, może poszczycić się wieloma znakomitymi plażami. Od surferskich perełek po bezludne plaże, do których można dostać się wyłącznie łodzią. Podczas wyjazdu z Szamane odwiedzisz kilka znakomitych plaż, zarówno tych bezludnych, jak i tych, na których możesz nauczyć się surfingu. Wyjazd zwieńczymy w zjawiskowym beach-barze z prywatną plażą na Bali.
Czego doświadczysz na wyprawie do Indonezji z Szamane?
- Odkryjesz Indonezję pod okiem indonezyjskojęzycznego polskiego pilota wycieczki
- Poznasz narodowe dania kuchni indonezyjskiej, takie jak nasi goreng (smażony ryż), sate (szaszłyki mięsne), rendang (pikantny gulasz wołowy) i posmakujesz soczystych owoców tropikalnych
- Spróbujesz wielu mniej popularnych i regionalnych dań, jak nasi padang, sate, soto ayam, rawon, gudeg, ikan bakar, plecing kangkung, w starannie wyselekcjonowanych restauracjach, straganach i garkuchniach
- Popłyniesz w 3-dniowy rejs prywatną łodzią po archipelagu Komodo, podczas którego zobaczysz słynne warany z Komodo, a dodatkowo żółwie morskie i manty podczas snorkelingu oraz zrobisz trekking na wyspie Padar.
- Weźmiesz udział w 2 warsztatach gotowania, jawajskich i tradycyjnych balijskich potraw pod okiem doświadczonego kucharza
- Złożysz wizytę w kompleksie świątynnym Borobudur i poznasz historyczne dzieje Indonezji
- Zachwycisz się księżycowym krajobrazem Jawy Wschodniej z krateru wulkanu Bromo podczas zachodu słońca
- Poznasz indonezyjski street food podczas wieczornego, kulinarnego spaceru po ulicach Yogjakarty – dawnej strolicy Indonezji.
- Spędzisz dzień na jednej z najpiękniejszych piaszczystych plaż na Bali z wyśmienitym jedzeniem i dobrą muzyką
- Pójdziesz na nocny trekking na wschód słońca, gdzie zobaczysz jeden z najpiękniejszych wulkanicznych widoków na świecie
- Weźmiesz orzeźwiającą kąpiel w najwyższym wodospadzie Jawy, wysokim na prawie 200 metrów!
- Zasmakujesz w lokalnej kuchni na wyspie Flores i zjesz świeże ryby i owoce morza z grilla.
- Wybierzesz się na trekking pośród soczyście zielonych pól ryżowych Bali.
- Odwiedzisz balijskie świątynie o unikalnej architekturze i zapoznasz się z lokalną kulturą i wierzeniami
- Odwiedzisz plantację kawy, gdzie poznasz tajniki produkcji tego wspaniałego napoju
- Zajrzysz do balijskiej wioski, gdzie przygotujesz obiad wspólnie z gospodarzami
- Zasmakujesz w balijskiej kuchni w najlepszych lokalnych restauracjach z cenionymi szefami kuchni.
- Zajrzysz do małpiego gaju w Ubud, który zamieszkany jest przez ponad 700 małp – makaków długoogoniastych.
- Odpoczniesz w nadmorskim miasteczku Kuta/Sanur, gdzie spróbujesz swoich sił w surfingu
- Wypoczniesz w klimatycznych hotelach w indonezyjskim stylu.
Gdzie śpimy?
Zapraszamy do starannie wyselekcjonowanych hoteli (głównie 3* i 4*) z 2-osobowymi pokojami z prywatnymi łazienkami i śniadaniami w cenie. Wyjątkiem jest nocleg w górskim pensjonacie w okolicach wulkanu Bromo („schroniskowy” standard), a także kajuty na łodzi podczas rejsu po archipelagu Komodo (możliwe kajuty 3 i 4-osobowe).








Cena zawiera:
Cena nie zawiera:
Uwaga!
Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.
Rezerwując wyprawę do Indonezji z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.
Zapisy i płatność
Krok 1
Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy.
Krok 2
I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3000 zł
Krok 3
Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.
Krok 4
II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 6900 zł
Co mówią o nas uczestnicy?
Najczęstsze pytania i odpowiedzi
Formularz kontaktowy

Wylot
Yogyakarta: przylot i pierwsze smaki

Yogyakarta: warsztaty gotowania i lokalny targ

Okolice Yogyakarty: świątynia Borobudur

Wulkan Bromo

Wulkan Bromo i wodospad Madakaripura

Ubud: warsztaty gotowania

Bali: rafting, kultura i tradycje

Bali: Ubud i wiejskie życie na skuterze

Rejs po PN Komodo - dzień 1

Rejs po PN Komodo - dzień 2

Rejs po PN Komodo - dzień 3

Bali: relaks na wybrzeżu

Całodniowa wycieczka na Nusa Penida (opcja)

Bali: Plażowanie w Sunday Beach Club

Przylot do Polski
CZEGO SPRÓBOWAĆ W INDONEZJI?
Indonezja to nieprawdopodobna mieszanka smaków i aromatów. Będąc domem dla ponad 300 grup etnicznych, oferuje tysiące przysmaków w różnych konfiguracjach, w zależności od tego gdzie aktualnie się stołujemy. To co jednak najbardziej czuć na pierwszy rzut języka, to szeroka gama ziół i przypraw, nie zapominając o magicznym sosie sambal, który skutecznie dodaje pikanterii indonezyjskim potrawom. Poniżej wymieniamy garstkę potraw, których będzie nam dane spróbować podczas wyprawy do Indonezji, a to tylko wierzchołek góry lodowej!.
Nasi / Mie / Bihun Goreng
Najbardziej popularny uliczny posiłek w Indonezji. Nie ma ulicy, na której aktualnie nie smażyłby się Nasi Goreng, czyli w wolnym tłumaczeniu - smażony ryż. Biały ryż z dodatkiem sosów, wyśmienitych dodatków i przypraw, smażony w woku na dużym ogniu, zamaszyście mieszany przez sprzedawcę to tutaj fast food nr 1. Zależnie na jakiej wyspie się znajdujemy ma on swoje wariacje, przykładowo z prażonymi kurzymi łapkami, kozim mięsem, bądź fasolą jengkol. Zamiennikiem ryżu może być pszenny makaron Mee lub makaron ryżowy Bihun. Idealny wstęp do naszej kulinarnej wyprawy!

Nasi Campur
To jeden z naszych ulubionych posiłków z racji, że nie trzeba na niego czekać! Otrzymujemy talerz białego ryżu, a następnie dobieramy spośród dziesiątek dodatków, które są już przygotowane. Kwintesencja domowej kuchni Indonezyjskiej, eksplozja różnorodnych smaków i możliwość spróbowania wielu potraw na jednym talerzu. Zamawiając go w restauracji otrzymujemy ok. 5 dodatków, jednak odwiedzając lokalną jadłodajnię nie ma ograniczeń.

Nasi Padang
Kulinarne doświadczenie pochodzące z miasta Padang na Sumatrze, jedno z najbardziej aromatycznych jakich doświadczyły nasze kubki smakowe. Jedno z jej dań, Nasi Rendang, zostało okrzyknięte przez krytyków najsmaczniejszym posiłkiem na świecie. O kulinarnej magii z Padang śpiewa się piosenki, a ci, którzy preferują aromatyczne i pikantne nuty będą wniebowzięci! Kuchnia z Sumatry jest jej towarem eksportowym i można ją spotkać na każdej wyspie archipelagu, a podczas naszego wyjazdu kulinarnego skosztujemy jej niejednokrotnie.

Soto Ayam
Jeśli chodzi o zupy, to jest ich tutaj stosunkowo mały wybór, lecz Soto Ayam broni się swoim wybornym smakiem i aromatem. To wywar z kurczaka doprawiony trawą cytrynową, kurkumą i innymi przyprawami tworzącymi aromatyczny i sycący posiłek. Bardzo często wybierany podczas śniadania z racji na swój łagodny smak.

Rawon
To zupa z wołowiny o specyficznym słodkawym smaku i kolorze ciemnej czekolady. Najczęściej można ją spotkać na Jawie Wschodniej i coraz częściej w restauracjach na całym archipelagu. Tajemnicą smaku Rawona są spore kawałki wołowiny i keluak, orzech występujący tylko w Indonezji i Malezji. Keluak ma smak przypominający ciemną czekoladę, z nutą smaku żyta. Rawon podawany jest z ryżem, kiełkami fasoli, sokiem z limoki i pikantnym sambalem (dla chętnych).

Gudeg
Najważniejsze danie regionu Yogyakarty to owoc młodego chlebowca duszony w cukrze palmowym, mleku kokosowym z liściem laurowym, trawą cytrynową i galangalem. Ponieważ Jawa Środkowa słynie z dań o słodkich nutach smakowych, Gudeg idealnie się w nią wpasowuje. Jest to potrawa słodka i nie każdemu przypadająca do gustu. Niemniej warto jej spróbować, jako że chlebowiec, dzięki swojej teksturze, jest uważany za idealny zamiennik dla mięsa.

Cah Kangkung
Smażony szpinak wodny to danie popularne w całej Azji Południowo-Wschodniej. To aromatyczna przystawka do dania głównego. W Indonezji najczęściej jest przygotowywana z dużą ilością czosnku, papryczkami chilli i pastą krewetkową. Nieprawdopodobnie proste i super smaczne danie dla wielbicieli zieleniny z pikantnym zabarwieniem.

Rica-rica
Potrawa pochodząca z północy wyspy Sulawesi to prawdziwy wyciskacz łez dla wielbicieli ostrego jedzenia. To nazwa ostrego sosu na bazie kilku rodzajów papryczki chilli, imbiru, szalotki i czosnku z dodatkiem soku z limonki i trawy cytrynowej. Jako ugotowana pasta używana jest do grillowania kurczaka i morskich ryb, aby nadać im piekielnie ostrą nutę. Danie rekomendowane tylko dla odważnych z racji, że nie znajdziemy jej łagodnego odpowiednika.

Sate Ayam
Sate to klasyka indonezyjskiego street-foodu. W kilku krajach Azji można je spotkać na ulicach, jednak te indonezyjskie smakują najlepiej! To małe grillowane na kokosowym węglu drzewnym szaszłyki, sprzedawane po 10 sztuk. Można spotkać je w różnych wariacjach, jednak te, które pokochaliśmy najbardziej to grillowane kawałeczki kurczaka oblane smakowitym sosem z orzeszków ziemnych, serwowane z ryżowymi kluskami Ketupat.

Sambal
Sos bez którego Indonezja nie istnieje. Pikantny sos sambal to dodatek do każdego dania dla podkreślenia aromatyczności i pikanterii. Może być przygotowany na setki sposobów tj. z pomidorami, chilli i pastą krewetkową czy bardziej eksperymentalnie np. z anchois. Jeśli lubisz pikantne smaki, Indonezja stanie się twoim królestwem!

Owoce egzotyczne
Wielbiciele orzeźwiających smaków odnajdą w Indonezji prawdziwy raj! Występują tutaj na porządku dziennym owoce nam znane, takie jak ananas, marakuja czy mango ale przeważają te, o których w Europie nie słyszano. Mamy tutaj spory teren doświadczalny dla nowych owoców takich jak salak, durian, mangostan, sirsak i dziesiątki innych.

Owoce morza
Jako największy archipelag świata składający się z ok. 17000 wysp, Indonezja to raj dla wielbicieli owoców morza. Szczególnie na mniejszych wyspach tj. Bali, Lombok, Flores spotkamy miejsca na otwartym powietrzu gdzie grilluje się wyśmienite ryby, kraby, krewetki czy langusty.