+48690170051

Wycieczki kulinarne do Indonezji

INDONEZJA

INDONEZJA

per person

Kulinarna wycieczka do Indonezji (Jawa, Bali, Komodo)

Jak głosi legenda, kiedy Bóg stworzył Ziemię, to na pierwszy rzut oka niezbyt mu się ona spodobała. Wtedy zamaszystym ruchem rozsypał magiczny pył pomiędzy Azją, a Australią tworząc największy archipelag świata – Indonezję. Najbardziej fascynujący i tajemniczy zakątek Azji Południowo – Wschodniej, a to dzięki swojej różnorodności etnicznej, przyrodniczej i kulinarnej. Możliwości tutaj są nieograniczone i każdy przybywający tutaj poszukiwacz przygód znajdzie coś, co go zachwyci.

Podczas kulinarnej wycieczki do Indonezji będziesz krok po kroku eksplorował tutejsze stragany, targi i restauracje w poszukiwaniu autentycznego smaku. Kuchnia Indonezyjska to termin niezwykle trudny do określenia z racji, że kraj ten rozciąga się 5000 km ze wschodu na zachód, co oznacza, że przemieszczając się po kolejnych wyspach, smaki i aromaty zmieniają się diametralnie. Zaczynając od słodkawych nut Jawy Środkowej, przez ostre smaki Jawy Wschodniej do niezwykle aromatycznej ostro – kwaśnej Bali. To przecudowna mozaika smakowa lokalnych aromatów, która na przestrzeni wieków przegryzła się ze smakami przywiezionymi z Indii, Chin i Europy.

Twoje kubki smakowe zostaną zabrane w wyborną podróż, kiedy Ty w tym czasie będziesz eksplorował księżycowe krajobrazy Jawy, szmaragdowe wody archipelagu Komodo i wiecznie zieloną Bali. Nasza 16-dniowa wycieczka do Indonezji wypełniona jest po brzegi atrakcjami i doświadczeniami, które zapamiętasz na długie lata.

Terminy Wyjazdów

25.04 -10.05.2025
06.06 - 21.06.2025
18.07 - 02.08.2025

16 Dni
8 - 13 osób

Cena: 10 900 zł + lot

Tajemnicze świątynie i dawna kultura Jawy i Bali

Indonezja to niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe zauważalne po licznych świątyniach, znajdujących się na Jawie i Bali. Misternie rzeźbione w kamieniach pochodzenia wulkanicznego ukazują historie z życia Buddy i hinduistycznych bóstw. Każda z tych świątyń posiada w sobie duchowość i mistyczną atmosferę, co w połączeniu z lokalnymi obrzędami na długo zapada w pamięć. Podczas wyjazdu do Indonezji z Szamane poznasz historię zjawiskowego Borobudur i kilku najważniejszych balijskich świątyń, a także dowiesz się co je łączy pomimo znacznej odległości na mapie.

 

Tajemnicze świątynie i dawna kultura - Borobudur

Indonezja to niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe zauważalne po licznych świątyniach, znajdujących się na Jawie i Bali. Misternie rzeźbione w kamieniach pochodzenia wulkanicznego ukazują historie z życia Buddy i hinduistycznych bóstw. Każda z tych świątyń posiada w sobie duchowość i mistyczną atmosferę, co w połączeniu z lokalnymi obrzędami na długo zapada w pamięć. Podczas wspólnej podróży do Indonezji poznasz historię zjawiskowego Borobudur i kilku najważniejszych balijskich świątyń, a także dowiesz się co je łączy pomimo znacznej odległości na mapie.

 

Indonezyjski pierścień ognia - Wulkany Bali i Jawy

Nigdzie na świecie nie ma tylu wulkanów co w Indonezji. Swoim majestatem oferują wgląd w surową moc i piękno Ziemi. Podczas podróży po Jawie i Bali, dostrzeżesz ich charakterystyczne stożki na horyzoncie. Większość z nich jest popularnymi trasami trekkingowymi, co otwiera możliwość zaglądnięcia wprost „do paszczy lwa”. Podczas wyprawy do Indonezji zajrzysz do aktywnego wulkanu Bromo podczas zachodzącego słońca. Poczujesz jego drzemiącą siłę na własnej skórze.

 

Wyprawa do wnętrza wulkanu Bromo

Nigdzie na świecie nie ma tylu wulkanów co w Indonezji. Swoim majestatem oferują wgląd w surową moc i piękno Ziemi. Podczas podróży po Jawie i Bali, dostrzeżesz ich charakterystyczne stożki na horyzoncie. Większość z nich jest popularnymi trasami trekkingowymi, co otwiera możliwość zaglądnięcia wprost „do paszczy lwa”. Podczas podróży do Indonezji zajrzysz do aktywnego wulkanu Bromo podczas zachodzącego słońca. Poczujesz jego drzemiącą siłę na własnej skórze.

 

Spotkanie z waranami w Parku Narodowym Komodo

Żywy relikt czasów prehistorycznych – smok z Komodo to największy gatunek jaszczurki na świecie, które można zobaczyć w jednym miejscu na Ziemi. Odwiedziny w Parku Narodowym Komodo to jeden z najciekawszych punktów programu naszego wyjazdu do Indonezji. Czeka Cię 3-dniowy rejs po okolicznych wyspach, który upłynie na poszukiwaniu wielkich jaszczurek i eksplorowaniu bogactwa świata wodnego. Zanurkujesz w krystalicznie czystej wodzie z płaszczkami, żółwiami i mnóstwem kolorowych ryb na rafie koralowej.

 

Spotkanie z waranami z Rinca i Komodo

Żywy relikt czasów prehistorycznych – smok z Komodo to największy gatunek jaszczurki na świecie, które można zobaczyć w jednym miejscu na Ziemi. Odwiedziny w Parku Narodowym Komodo to jeden z najciekawszych punktów programu naszego wyjazdu do Indonezji. Czeka Cię 3-dniowy rejs po okolicznych wyspach, który upłynie na poszukiwaniu wielkich jaszczurek i eksplorowaniu bogactwa świata wodnego. Zanurkujesz w krystalicznie czystej wodzie z płaszczkami, żółwiami i mnóstwem kolorowych ryb na rafie koralowej.

 

Relaks na indonezyjskich plażach Bali i Komodo

Tak rozległy wyspiarski kraj jak Indonezja, może poszczycić się wieloma znakomitymi plażami. Od surferskich perełek po bezludne plaże, do których można dostać się wyłącznie łodzią. Podczas wyjazdu z Szamane odwiedzisz kilka znakomitych plaż, zarówno tych bezludnych, jak i tych, na których możesz nauczyć się surfingu. Wyjazd zwieńczymy w zjawiskowym beach-barze z prywatną plażą na Bali.

 

Relaks na indonezyjskich plażach Bali i Komodo

Tak rozległy wyspiarski kraj jak Indonezja, może poszczycić się wieloma znakomitymi plażami. Od surferskich perełek po bezludne plaże, do których można dostać się wyłącznie łodzią. Podczas wyjazdu z Szamane odwiedzisz kilka znakomitych plaż, zarówno tych bezludnych, jak i tych, na których możesz nauczyć się surfingu. Wyjazd zwieńczymy w zjawiskowym beach-barze z prywatną plażą na Bali.

Czego doświadczysz na wyprawie do Indonezji z Szamane?

  • Odkryjesz Indonezję pod okiem indonezyjskojęzycznego polskiego pilota wycieczki
  • Poznasz narodowe dania kuchni indonezyjskiej, takie jak nasi goreng (smażony ryż), sate (szaszłyki mięsne), rendang (pikantny gulasz wołowy) i posmakujesz soczystych owoców tropikalnych
  • Spróbujesz wielu mniej popularnych i regionalnych dań, jak nasi padang, sate, soto ayam, rawon, gudeg, ikan bakar, plecing kangkung, w starannie wyselekcjonowanych restauracjach, straganach i garkuchniach
  • Popłyniesz w 3-dniowy rejs prywatną łodzią po archipelagu Komodo, podczas którego zobaczysz słynne warany z Komodo, a dodatkowo żółwie morskie i manty podczas snorkelingu oraz zrobisz trekking na wyspie Padar.
  • Weźmiesz udział w 2 warsztatach gotowania, jawajskich i tradycyjnych balijskich potraw pod okiem doświadczonego kucharza
  • Złożysz wizytę w kompleksie świątynnym Borobudur i poznasz historyczne dzieje Indonezji
  • Zachwycisz się księżycowym krajobrazem Jawy Wschodniej z krateru wulkanu Bromo podczas zachodu słońca
  • Poznasz indonezyjski street food podczas wieczornego, kulinarnego spaceru po ulicach Yogjakarty – dawnej strolicy Indonezji.
  • Spędzisz dzień na jednej z najpiękniejszych piaszczystych plaż na Bali z wyśmienitym jedzeniem i dobrą muzyką
  • Pójdziesz na nocny trekking na wschód słońca, gdzie zobaczysz jeden z najpiękniejszych wulkanicznych widoków na świecie
  • Weźmiesz orzeźwiającą kąpiel w najwyższym wodospadzie Jawy, wysokim na prawie 200 metrów!
  • Zasmakujesz w lokalnej kuchni na wyspie Flores i zjesz świeże ryby i owoce morza z grilla.
  • Wybierzesz się na trekking pośród soczyście zielonych pól ryżowych Bali.
  • Odwiedzisz balijskie świątynie o unikalnej architekturze i zapoznasz się z lokalną kulturą i wierzeniami
  • Odwiedzisz plantację kawy, gdzie poznasz tajniki produkcji tego wspaniałego napoju
  • Zajrzysz do balijskiej wioski, gdzie przygotujesz obiad wspólnie z gospodarzami
  • Zasmakujesz w balijskiej kuchni w najlepszych lokalnych restauracjach z cenionymi szefami kuchni.
  • Zajrzysz do małpiego gaju w Ubud, który zamieszkany jest przez ponad 700 małp – makaków długoogoniastych.
  • Odpoczniesz w nadmorskim miasteczku Kuta/Sanur, gdzie spróbujesz swoich sił w surfingu
  • Wypoczniesz w klimatycznych hotelach w indonezyjskim stylu.

Gdzie śpimy?

Zapraszamy do starannie wyselekcjonowanych hoteli (głównie 3* i 4*) z 2-osobowymi pokojami z prywatnymi łazienkami i śniadaniami w cenie. Wyjątkiem jest nocleg w górskim pensjonacie w okolicach wulkanu Bromo („schroniskowy” standard), a także kajuty na łodzi podczas rejsu po archipelagu Komodo (możliwe kajuty 3 i 4-osobowe).

Cena zawiera:

4 loty wewnętrzne na trasach Dżakarta – Jogjakarta, Surabaya – Denpasar, Denpasar - Labuan Bajo – Denpasar z bagażami rejestrowanymi 20kg

11 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

2 noclegi na prywatnej łodzi podczas 3 dniowego rejsu po Parku Narodowym Komodo (nocleg w kajutach 2-4 osobowych)

Częściowe wyżywienie - 11 x śniadanie, 6 x obiad, 2 x kolacja

Zwiedzanie Indonezji zgodnie z programem pod opieką polskiego pilota i lokalnych przewodników

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami wynikające z programu

Bilet na przejazd komfortowym pociągiem na trasie Jogjakarta – Surabaya

Wycieczkę jeepami 4x4 po Parku Narodowym Bromo

Wizytę przy najwyższym wodospadzie Jawy - Madakaripura

2 lekcje gotowania - na jawajskiej wsi i w balijskim ogrodzie

Całodzienną wycieczkę na skuterach na Bali (jako pasażer)

Ubezpieczenie podróżne: KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych Warszawa - Yogyakarta, Bali - Warszawa (ok 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 400$)

Biletów wstępu, taksówek, riksz (200$)

Wizy do Indonezji (35 USD) – płatność gotówką na lotnisku

Opcjonalnej wycieczki na Nusa Penida (ok 70$)

Opcjonalnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1600 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny imprezy)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę do Indonezji z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 7900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Formularz kontaktowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Wylot
    Zbiórka na Okęciu i lot z Warszawy do Yogyakarta z dwoma przesiadkami. Czas rozpocząć naszą egzotyczną wycieczkę do Indonezji!
    2
    Yogyakarta: przylot i pierwsze smaki
    Popołudniowy przylot do Yogyakarty, a następnie transfer do hotelu w centrum miasta. Czas na odpoczynek nad basenem, bądź spacer po okolicy. Wieczorem kolacja złożona z indonezyjskich dań.Gwoździem programu będzie dziś kuchnia indonezyjska. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka fantastycznych rekomendacji. Od skwierczących sate (mięsne szaszłyki), po aromatyczne gado-gado (sałatka z sosem orzechowym) – potrawy te przeniosą Cię do serca Indonezji. Dzisiejszego wieczoru poznamy takie dania jak nasi goreng (smażony ryż), mie goreng (smażony makaron) i wiele innych. Na deser koniecznie es buah (sałatka owocowa z kruszonym lodem i syropem) lub es campur (deser z mieszanych owoców i galaretki z mlekiem kokosowym), aby odświeżyć podniebienie.Czas na rozpoczęcie naszego wyjazdu kulinarnego pełną gębą! 
    3
    Yogyakarta: warsztaty gotowania i lokalny targ
    Yogyakarta jest kulturową i kulinarną stolicą Jawy, więc pobyt w mieście rozpoczniemy (a jakżeby inaczej) od warsztatów gotowania dań kuchni indonezyjskiej, uprzednio odwiedzając lokalny targ. Lunch złożony będzie z tego co sami ugotujemy!Następnie wsiądziemy do motorowych riksz i odwiedzimy sławną ulicę handlową i warsztaty specjalizujące się w batiku - technice barwienia tkanin woskiem.Wieczorem czeka nas uczta złożona z najlepszych jawajskich smakołyków.
    4
    Okolice Yogyakarty: świątynia Borobudur
    Dzisiaj czeka nas całodniowa wycieczka za miasto, gdzie skrywane są największe skarby Jawy środkowej. Prywatnym busem pojedziemy do hinduistycznego kompleksu świątynnego Borobudur*, najważniejszej świątyni buddyjskiej w Indonezji, która ma kolosalne znaczenie dla historii i dziedzictwa kulturowego tego kraju. Po zwiedzaniu kompleksu, które może zająć do 2 godzin, czas na owocowe odświeżenie na pobliskim targu i zasłużony lunch. Spróbujemy owoców, których nie znajdziemy w Polsce i złapiemy pierwsze doświadczenie w robieniu zakupów na targu i oczywiście targowaniu się! Wieczorem wrócimy do centrum miasta i nasze kroki skierujemy na Malioboro – ulicę znaną z nocnego targu ze street foodem. Mijając po drodze tradycyjne i nowoczesne angkringan (stoiska z jedzeniem).* Alternatywnie do świątyni Borobudur, odwiedzimy świątynię Prambanan, zależnie od panujących warunków na miejscu.
    5
    Wulkan Bromo
    Wcześnie rano wymeldowujemy się z hotelu i jedziemy na stację, gdzie wsiądziemy w pociąg do miasta Surabaya. Czeka nas 4-godzinna podróż pociągiem przez Jawę pokrytą wulkanami i polami ryżowymi. Pociągi na Jawie to najciekawszy środek transportu, który pozwoli nam podziwiać wyspę w komfortowych warunkach. Ze stacji w mieście Surabaya, odbierze nas prywatny kierowca, który zabierze nas na lunch do restauracji serwującej lokalne dania. Przejazd z pełnymi brzuchami na obrzeża wulkanu Bromo i zakwaterowanie w lokalnym guesthousie. Wyjazd jeepami w tzw “morze piasku” czyli potężną kalderę pozbawioną roślinności, w której znajduje się dzisiejszy gwóźdź programu - wulkan Bromo. Odbędziemy 40-minutowy trekking do jego krateru, aby podziwiać spektakularny zachód słońca.
    6
    Wulkan Bromo i wodospad Madakaripura
    Pobudka o 3:00 i wymarsz na punkt widokowy nieopodal, z którego będziemy podziwiać wschód słońca nad kalderą Bromo-Tengger-Semeru. Po pełnym emocji poranku, powrót do hotelu na śniadanie i filiżankę kopi, czyli lokalnej kawy z której słynie Indonezja. Odwiedzimy również lokalną uprawę kawy.Następnie odwiedzimy najwyższy wodospad Jawy, wysoki na 200 m, gdzie udamy się na godzinny spacer wzdłuż doliny rzeki. Dla chętnych orzeźwiająca kąpiel pod wodospadem! Przejazd na lotnisko skąd odlecimy na wyspę Bali. Najbliższe 4 noce w spędzimy w hotelu ze spa otoczonym zielonymi polami ryżowymi, będącym kwintesencją Balijskiego życia! Czas na spacer po okolicy, balijskie masaże lub relaks nad basenem. Wieczorem zaspokoimy kubki smakowe daniami balijskiej kuchni, słynącej z intensywności i aromatyczności.
    7
    Ubud: warsztaty gotowania
    Po odespaniu dnia wczorajszego i spokojnym śniadaniu z widokiem na pola ryżowe ruszymy na nasze drugie warsztaty gotowania - tym razem kuchni balijskiej!Udamy się na balijską farmę, gdzie pod okiem doświadczonego kucharza przygotujemy kilka wyśmienitych dań, którymi będziemy mogli się pochwalić znajomym po przyjeździe do Polski! (dostępne opcje mięsne i wegetariańskie). Wieczorem wspólne wyjście na pokaz balijskiego tańca i kolację. 
    8
    Bali: rafting, kultura i tradycje
    Dzisiaj wyruszymy na balijską prowincję, gdzie dowiemy się więcej o balijskiej kulturze i zwyczajach tu panujących. Zaczniemy od odrobiny adrenaliny podczas spływu raftingowego po rzece Ayung.Odwiedzimy najważniejsze świątynie na wyspie, a także wykąpiemy się w okolicznym wodospadzie.Wieczór upłynie nam pod znakiem nowoczesnej kuchni indonezyjskiej z wyśmienitymi owocami morza.
    9
    Bali: Ubud i wiejskie życie na skuterze
    Dzisiaj odbędziemy wycieczkę na skuterach (jako pasażerowie) po okolicy Ubud - kulturalnej stolicy Bali otoczonej polami ryżowymi i naturą, pełnej sklepików i warsztatów z rękodziełem, szkół jogi i fantastycznych knajpek.Na początek zajrzymy do małpiego gaju w Ubud na spotkanie ok. 700 przebiegłych makaków.Następnie odwiedzimy lokalną wioskę naszych balijskich znajomych, którzy pokażą nam wiejskie życie Bali. Dowiemy się więcej o balijskiej kulturze i oczywiście kuchni, przygotowując razem obiad. Po obiedzie udamy się na trekking po tarasach ryżowych Tegalagang skąpanych w popołudniowym słońcu.  
    10
    Rejs po PN Komodo - dzień 1
    Poranny przelot do Labuan Bajo na wyspie Flores, gdzie od razu zaokrętujemy się na prywatnej łodzi, którą popłyniemy w 3-dniowy rejs po Parku Narodowym Komodo. Na łodzi znajdują się kajuty w różnych konfiguracjach, najczęściej 3, 4 i 6 osobowe. Poznamy naszą załogę i kucharza, który będzie przyrządzał dla nas smakołyki kuchni indonezyjskiej (3 posiłki dziennie). Przez następne 3 dni będziemy odwiedzać kolejne wysepki w poszukiwaniu wrażeń. Pierwszym przystankiem będzie wyspa Kelor, gdzie czeka nas 20-minutowy trekking, aby z góry podziwiać jaskrawo-błękitne wody parku narodowego. Po lunchu czas na snorkeling i odpoczynek w doborowym towarzystwie! Podziwianie zachodu słońca z łodzi, gdzie będziemy raczyć się lokalnym piwem i drinkami.
    11
    Rejs po PN Komodo - dzień 2
    Po śniadaniu czeka nas spotkanie ze stworzeniami, od których park narodowy wziął nazwę - Komodo. Warany zamieszkują dwie wyspy w okolicy, a my wybierzemy się na jedną z nich, aby w towarzystwie strażnika parku odbyć 1 - 1,5 godzinny trekking i wypatrywać tych cudownych stworzeń. Są duże szanse, że zobaczymy warany w naturalnym środowisku, jednak nie możemy tego zagwarantować w 100%, jako że jest to chroniony rezerwat i warany chodzą swoimi ścieżkami. Następnie będziemy eksplorować różowe plaże, które zasłynęły z oryginalnego koloru piasku zmieszanego z pokruszonymi koralowcami tej właśnie barwy. Ponurkujemy z maską i rurką na sławnych punktach snorkelingowych, gdzie będziemy wypatrywać mant, żółwi morskich i mnóstwa kolorowych ryb. To z pewnością jeden z najlepszych momentów naszej wyprawy!
    12
    Rejs po PN Komodo - dzień 3
    To ostatni dzień naszego rejsu. Wstaniemy tuż przed wschodem słońca, aby odbyć 30-minutowy trekking na punkt widokowy na wyspie Padar. To jeden z najpiękniejszych widoków w okolicy, który koniecznie trzeba zobaczyć! W drodze powrotnej do portu zatrzymamy się na jednej z pobliskich wysp, gdzie będzie czas na odpoczynek i snorkeling. Powrót do portu po południu, pożegnanie z załogą i transfer do hotelu w miasteczku Labuan Bajo. Czas na odpoczynek i kolację, zawierającą grillowane ryby i owoce morza. Uwaga! Plan rejsu może ulec nieznacznej zmianie w zależności od warunków na morzu.
    13
    Bali: relaks na wybrzeżu
    Po śniadaniu przelot na Bali. Z lotniska udamy się do hotelu przy plaży w okolicach surferskiej miejscowości Kuta. Dziś do wyboru mamy jedną z wielu atrakcji, jakie oferuje okolica! Poza plażowaniem pod palmą polecamy lekcję jogi lub surfingu z instruktorem (panują tu idealne warunki do nauki!), zwiedzanie świątyni Tanah Lot lub jedną z wielu tutejszych galerii sztuki. W Kuta będzie też wiele miejsc do zakupu pamiątek przed wylotem do Polski: dobrze zaopatrzone sklepiki, stragany i galerie handlowe. Wieczorem będziemy podziwiać jeden z piękniejszych zachodów słońca, sącząc drinki w plażowym beach barze.
    14
    Całodniowa wycieczka na Nusa Penida (opcja)
    Wyruszymy w niezapomnianą wycieczkę na Nusa Penida, rajską wyspę u wybrzeża Bali. Odkryjemy dziewicze plaże, spektakularne klify i bogate życie morskie. Odwiedzimy plażę Kelingking i zanurkujemy z maską w krystalicznie czystych wodach Crystal Bay. Odkryjemy podwodny świat w znanym punkcie Manta Point, gdzie możemy pływać z majestatycznymi mantami podczas snorkelingu. (Wycieczka dodatkowo płatna).Wieczorem wspólne wyjście do restauracji na wyśmienite owoce morza z grilla.
    15
    Bali: Plażowanie w Sunday Beach Club
    Dzisiaj czeka nas kwintesencja balijskiego życia na plaży! Prywatny kierowca zabierze nas do najlepszego beach baru na Bali z prywatną plażą. Czas na totalny relaks, spacery po plaży lub opalanie na leżaku. Przed zachodem słońca wyruszymy w drogę powrotną, uprzednio odwiedzając miejsce słynące z grillowanych owoców morza. Zasiądziemy przy stolikach na plaży do ostatniej wspólnej kolacji na tym wyjeździe. Będzie Szamane! Wylot z Bali o 1:00
    16
    Przylot do Polski
    Przylot do Warszawy w godzinach popołudniowych.

    Indonezja - Informacje ogólne i praktyczne

    Indonezja leżąca w Azji południowo-wschodniej to czwarty pod względem liczby ludności kraj na świecie – 273 milionów i wciąż rośnie – to kulturowy kalejdoskop, który biegnie wzdłuż równika przez ok. 5000 km. Od zachodniego krańca Sumatry po wschodni kraniec Papui. Jest to kraina tak wielu kultur, ludów, zwierząt, zwyczajów, roślin, zabytków, dzieł sztuki i żywności, że przypomina 100 krajów połączonych w jeden. Ludzie różnią się od siebie tak radykalnie, jakby pochodzili z różnych kontynentów, a każda wyspa jest wyjątkową mieszanką zamieszkujących ją ludzi. Z biegiem czasu rozwinęły się głębokie i bogate kultury, od tajemnic duchowych Balijczyków po całkowicie niezachodni system wierzeń ludu Asmat z Papui.

    Wyruszając w podróż po Indonezji, zobaczysz spektakularny krajobraz zapierający dech w piersiach. Szerokie, rozgałęzione wybrzeże Sulawesi obejmuje plaże z białym piaskiem i miejsca do nurkowania, podczas gdy Jawa jest obrośnięta ponad 100 wulkanami, z których kilka może wybuchnąć w dowolnym momencie. Malownicze pejzaże to norma. Orangutan wylegujący się na drzewie w Bukit Lawang. Balijska tancerka wykonująca precyzyjne ruchy, nawet najmniejszymi partiami swojego ciała. Opuszczony odcinek oślepiająco białego piasku na Sumbawie, idealny dla fanatyków surfingu. Tłumy w klimatyzowanym, błyszczącym centrum handlowym w Dżakarcie. Fascynująca historia wysp korzennych żyjąca do dziś w opowieściach Indonezyjczyków. Smoki z Komodo zamieszkujące 3 małe wysepki pośrodku wszechobecnego turkusu czy szokujące ceremonie pogrzebowe ludu Tana Toraja. Moglibyśmy tak wymieniać w nieskończoność!

    Ta kraina zawsze intryguje, odurza i sprawia, że możemy poczuć się jak prawdziwi odkrywcy. Dlatego tak bardzo lubimy tam wracać! Zanim jednak spakujecie walizki i kupicie bilety lotnicze, przedstawiamy wam poradnik, dzięki któremu lepiej przygotujecie się do nadchodzącej przygody. Zebraliśmy tutaj najważniejsze informacje ogólne i praktyczne o kraju jakim jest Indonezja. Zapraszamy do lektury i planowania wspaniałej przygody w Indonezji!

    Warto wiedzieć - Przed wycieczką do Indonezji

    Stolica
    Dżakarta
    Ludność
    273 miliony
    Język
    Indonezyjski
    Waluta
    Rupia indonezyjska
    Gniazdka
    Takie jak w Polsce
    Historia Indonezji

    Rząd Indonezji

    Republika Indonezji jest scentralizowana (niefederalna) i ma silnego prezydenta, który jest zarówno głową państwa, jak i szefem rządu. Pierwsze bezpośrednie wybory prezydenckie odbyły się dopiero w 2004 roku. Prezydent może sprawować maksymalnie dwie pięcioletnie kadencje.

    Trójizbowa władza ustawodawcza składa się z Ludowego Zgromadzenia Doradczego, które inauguruje i stawia prezydenta w stan oskarżenia oraz zmienia konstytucję, ale nie bierze pod uwagę ustawodawstwa; licząca 560 członków Izba Reprezentantów, która tworzy ustawodawstwo; oraz licząca 132 członków Izba Reprezentantów Regionalnych, która zapewnia wkład w tworzenie ustawodawstwa mającego wpływ na ich regiony.

    Władza sądownicza obejmuje nie tylko Sąd Najwyższy i Trybunał Konstytucyjny, ale także wyznaczony Trybunał Antykorupcyjny.

    Gospodarka Indonezji

    Wyroby przemysłowe, takie jak tekstylia, odzież, obuwie, cement i nawozy chemiczne, stanowią ważną część międzynarodowego handlu Indonezji, przy czym największym eksportem są tekstylia, a także inne produkty, takie jak odzież, meble i obuwie. Indonezja nie była w stanie zająć się eksportem zaawansowanych technologii, takich jak sprzęt komputerowy, ale odnosiła coraz większe sukcesy w zakresie podstawowych maszyn i elektroniki. W 2000 r. udział elektroniki w całym eksporcie (nie licząc ropy i gazu) wzrósł do 10 procent, wciąż znacznie mniej niż w przypadku innych rozwiniętych gospodarek Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Malezja, Filipiny i Tajlandia.

    Polityka rządu z lat 70. pomogła skierować przemysł w stronę gałęzi przemysłu ciężkiego, takiego jak przetwórstwo ropy naftowej, stal i cement. W połowie lat 80. sektor ponownie przesunął się w stronę produkcji towarów na eksport, tym razem głównie w drodze inwestycji prywatnych, a nie rządowych. Wartość eksportu wyrobów przemysłowych wzrosła z niecałego miliarda dolarów w 1982 r. do ponad 9 miliardów dolarów w 1990 r. Udział produkcji przemysłowej w eksporcie wzrósł z zaledwie 4 procent w 1965 r. do 35 procent w 1990 r. Po długim okresie wzrostu produkcja przemysłowa spadła podczas kryzysu finansowego, który dotknął region w 1997 r.

    Do ważnych minerałów i metali należą cyna, nikiel, boksyt, miedź, węgiel, złoto i srebro. Podobnie jak w przemyśle naftowo-gazowym, zagraniczne firmy prowadzą działalność wydobywczą, przejmują na siebie całe ryzyko i dzielą się dochodami z rządem. Największa na świecie kopalnia miedzi i złota znajduje się w Papui (dawniej Irian Jaya). Przynosi ogromne dochody, ale postawiono jej zarzuty dotyczące niszczenia środowiska i łamania praw człowieka wobec lokalnych mieszkańców.

    Rola ropy i gazu w gospodarce Indonezji jest niezwykle ważna, zwłaszcza po podwyżce cen ropy przez OPEC w 1974 r. W rezultacie udział dochodów rządowych pochodzących z tego sektora wzrósł z 19,7% w 1969 r. do 48,4% w 1975 r. udział dochodów z eksportu, ropy i gazu oscylował wokół dwóch trzecich całości w ciągu następnej dekady, a w 1981 r. osiągnął nawet 80%. W latach siedemdziesiątych dochody te stanowiły główne źródło budżetu rozwojowego kraju. Do 1999 r. gospodarka była bardziej zróżnicowana i miała silny sektor produkcyjny, a ropa i gaz stanowiły zaledwie 20 procent całkowitego eksportu o wartości 48 miliardów dolarów.

    Indonezja jest największym na świecie eksporterem skroplonego gazu ziemnego, pochodzącego w większości z targanego konfliktami obszaru Aceh, gdzie uraza z powodu niepodzielenia się rządu z korzyściami jest jednym z czynników ruchu separatystycznego. Większość poszukiwań i wierceń ropy naftowej prowadzona jest przez zagranicznych wykonawców na podstawie umów z Pertaminą, państwowym przedsiębiorstwem naftowo-gazowym. W latach 70. Pertamina rozrosła się i stała się kolosalnym konglomeratem działającym w wielu sektorach, ale później odkryto, że jest głęboko zadłużona i wymaga restrukturyzacji. W tym czasie była ważnym źródłem nieoficjalnych funduszy dla frakcji wojskowych i politycznych.

    Język Indonezyjski - Komunikacja podczas podróży do Indonezji

    Językiem urzędowym jest Bahasa Indonesia. Forma pisana i mówiona opiera się na malajskim dialekcie używanym w wymianach handlowych, który był w przeszłości używany w całym regionie. Bahasa Indonesia jest silnym czynnikiem jednoczącym w kraju, w którym nadal mówi się ponad 300 różnymi językami regionalnymi. Stanowi potężne spoiwo wszystkich wysp kraju i został wprowadzony w czasach kiedy Indonezja uzyskiwała niepodległość.

    Język indonezyjski nie jest językiem trudnym do nauki i wielu ludzi szybko uczy się tego języka na tyle, aby móc sprostać codziennym potrzebom. Oczekuje się jednak, że podczas spotkań biznesowych na wysokim szczeblu będzie używany język indonezyjski. Gazety i wiadomości telewizyjne używają formalnego języka Bahasa Indonesia.

    Angielski może być używany w międzynarodowych kontekstach biznesowych na wysokim szczeblu w dużych miastach. Być może z niektórymi Indonezyjczykami w Dżakarcie będziesz mógł rozmawiać po angielsku. Na obszarach wiejskich znalezienie osób mówiących po angielsku może być trudne, chyba że dane miejsce jest powszechnie odwiedzanym kierunkiem turystycznym. Wielu pracowników międzynarodowych hoteli i kurortów turystycznych porozumiewa się w lepszym lub gorszu stopniu po angielsku w stopniu umożliwiającym komunikację.

    Geografia Indonezji

    Geografia Indonezji - Archipelag wulkanicznych wysp

    Indonezyjczycy nazywają swoją ojczyznę Tanah Air Kita, co oznacza „nasza ziemia i woda”. Odnosi się to do jego geograficznego bogactwa składającego się z ~ około 18 110 wysp (różne źródła podają zbliżone liczby). Całkowita powierzchnia lądu wynosi 1,91 miliona kilometrów kwadratowych, połączonych sześcioma morzami o powierzchni ponad 3 milionów kilometrów kwadratowych.

    Zamieszkanych jest około 6000 wysp, a Jawa stanowi ponad połowę populacji kraju. Analiza obrazowania satelitarnego wykazała również, że Indonezja posiada linię brzegową o długości 108 920 kilometrów.

    Indonezja to największy archipelag na świecie, rozciągający się na długości około 2000 kilometrów z północy na południe i ponad 5000 kilometrów ze wschodu na zachód. Archipelag rozciąga się na ponad jednej dziesiątej równika pomiędzy Azją Południowo-Wschodnią a Australią. Największe wyspy to prowincje Kalimantan na Borneo, Sumatra, Papua, Sulawesi i Jawa (gdzie znajduje się stolica kraju - Dżakarta).

    Prawie 60 procent terytorium Indonezji jest zalesione, a znaczna część to tereny górzyste i wulkaniczne. Najwyższym punktem jest Puncak Jaya w Papui, który wznosi się na 5030 m n.p.m. Wysokość innych gór, które są głównie aktywnymi wulkanami przekracza 3000 metrów. Góra Merapi w pobliżu Yogyakarty jest uważana za najbardziej niestabilną z 500 indonezyjskich wulkanów, z których 129 jest nadal aktywnych. Na samej Jawie znajduje się 112 wulkanów. Stulecia aktywności wulkanicznej doprowadziły do wysokiego stopnia żyzności gleby na Jawie i Bali, co częściowo wyjaśnia dużą koncentrację rolnictwa i ludności na tych dwóch wyspach.

    Każda wyspa zaskakuje swoją różnordnością, odmiennym ukształtowaniem terenu i krajobrazami.

    Pogoda - Kiedy jechać do Indonezji?

    Panuje klimat przeważnie równikowy, co oznacza intensywną tropikalną pogodę z dużą wilgotnością. Temperatura wynosi się od 16 do 35 stopni Celsjusza, a wilgotność waha się od 60 do 98 %.

    Istnieją dwie pory roku: pora deszczowa monsunowa, która zwykle trwa od listopada do maja, z najcięższymi opadami od listopada do marca (mniej więcej); po czym następuje pora sucha, która jest najsuchsza od czerwca do września. Opady deszczu są zróżnicowane w całej Indonezji i wynoszą średnio 706 mm rocznie.

    Indonezja to kraj tropikalny, dlatego przez cały rok panuje tu gorąca i wilgotna pogoda.

    W porze deszczowej nadal można odwiedzić Indonezję, ale warto zarezerwować sobie kilka dni buforowych na wypadek złej pogody. Jednakże pora deszczowa może być świetną porą na zobaczenie wodospadów i jasnozielonych tarasów ryżowych, a deszcz i tak pada głównie wieczorami lub w nocy, więc zwykle nie jest zbyt uciążliwy.

    Flora i Fauna Indonezji

    Flora i Fauna w Indonezji - Warany z Komodo, Orangutany i olbrzymie płaszczki

    Archipelag indonezyjski ma bardzo bogatą florę, która zmienia się z zachodu na wschód w związku z bardziej suchym klimatem w tym kierunku. W sumie istnieje ponad 45 000 gatunków roślin kwiatowych, co stanowi około 10% wszystkich rodzajów kwiatów i roślin występujących na ziemi. Istnieje 250 rodzajów bambusa i 150 różnych rodzajów palm. Na samej wyspie Borneo znanych jest około 3000 gatunków drzew, a lasy deszczowe Irian Jaya są domem dla ponad 2500 gatunków orchidei, w tym największej na świecie, orchidei tygrysiej z trzymetrowym rzędem kwiatów. Irian Jaya znana jest również z owadożernych roślin dzbanowych.

    Sumatra, Borneo i Nowa Gwinea leżą poza pasmami górskimi, a pierwotnie także Jawa Zachodnia i Środkowa były pokryte bardzo gęstym lasem tropikalnym. Jednym z wielu leśnych gigantów jest tu nadal drzewo żelazne, które wyróżnia się gładkim pniem, który może osiągnąć średnicę 2-3 metrów i dorastać do 40 metrów wysokości. W różnych częściach Indonezji „waringin” jest uważany za święte drzewo. Waringin to drzewo figowe z plątaniną korzeni powietrznych, które może osiągnąć imponujące rozmiary.

    Jeśli chodzi o dziką przyrodę, niewiele krajów może dorównać różnorodnością i wyjątkowością stworzeń występujących w Indonezji. Jest odzwierciedleniem geografii kraju archipelagu oraz dużej różnorodności ekosystemów i siedlisk – idealny inkubator dla niesamowitej gamy dzikiej przyrody, w tym wielu rzadkich i endemicznych gatunków ptaków.

    Tak zwana Linia Wallace'a, granica fauny oddzielająca ekostrefę Azji od strefy przejściowej Wallacea, biegnie przez Cieśninę Lombok między Bali i Lombok oraz na wschód od Sulawesi. Na zachód od tej linii fauna ma wyraźnie azjatycki smak. Ssaki, takie jak słoń sumatrzański, nosorożec sumatrzański, tygrysy i naczelne, w tym orangutan, gibon, loris i tapir.
    Strefa przejściowa Wallacea na wschód od linii jest zdominowana przez torbacze i ptaki podobne do tych występujących w Australazji. To tutaj znajdziesz smoka z Komodo, wyraka, kuskusa, szybowce cukrowe, krokodyle i oszałamiającą gamę awifauny, takiej jak kazuar, rajskie ptaki, dzioborożce i rzadkie ptactwo Maleo… żeby wymienić tylko kilka.

    Na dziką przyrodę Indonezji dalszy wpływ ma ograniczony przepływ flory i fauny między wyspami, co doprowadziło do wysokiego odsetka unikalnych gatunków lokalnych i endemicznych. Stworzenia, których nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie.

    Mówiąc prościej, Indonezja to istny róg obfitości rzadkich i egzotycznych stworzeń. To kraj dla miłośników dzikiej przyrody i obserwatorów ptaków. Niezapomniane spotkania z orangutanami, uroczymi wyrakami z szeroko otwartymi oczami, wielkimi smokami z Komodo, rekinami wielorybimi i egzotycznymi rajskimi ptakami są tutaj na wyciągnięcie ręki.

    Ludzie i grupy etniczne

    Indonezyjskie motto narodowe „Jedność w różnorodności” wskazuje na jedną z największych zróżnicowań na świecie pod względem ludności. Istnieje około 300 grup etnicznych, co wynika zarówno z wyjątkowej geografii, jak i bogatej historii kraju. Wielu Indonezyjczyków może postrzegać siebie przede wszystkim ze względu na swoją grupę etniczną i kulturową, a po drugie jako Indonezyjczyków. Spoiwem jest tutaj Bahasa Indonesia jako język narodowy i filozofia Pancasila, która podkreśla doktrynę jedności i powszechnej sprawiedliwości dla wszystkich Indonezyjczyków.

    Większość Indonezyjczyków jest pochodzenia malajskiego. Na cały archipelag składają się etniczni Chińczycy, Hindusi i Arabowie, skupieni głównie na obszarach miejskich. Główne grupy etniczne: Jawajczycy – 45%, Sundajczycy – 14%, Madurowie – 7,5%, Malajowie – 7,5% i inni – 26%.

    Indonezja jest czwartym pod względem liczby ludności krajem na świecie po Chinach, Indiach i Stanach Zjednoczonych z populacją liczącą 276 milionów ludzi. Ponad dwie trzecie ludności zamieszkuje Jawę, centrum potęgi gospodarczej i politycznej kraju.

    Dane za 2021 r. pokazują, że 10,14% populacji żyło poniżej krajowej granicy ubóstwa. Średnia długość życia wynosi 71 lat.

    Kultura Indonezji

    Religie w Indonezji

    W Indonezji formalnie uznaje się sześć religii, które obchodzą oficjalne święta narodowe upamiętniające wydarzenia ważne dla ich wyznawców. Szacunki są różne, ale około 87% populacji stanowią muzułmanie. Około 10% to chrześcijanie (protestanci i katolicy), a około 3% to hinduiści, buddyści lub konfucjaniści. Chociaż kraj jest w większości muzułmański, rząd jest świecki i dlatego nie opiera się na jednej religii.

    Kuchnia Indonezyjska - egzotyczne smaki

    Próbując indonezyjskich przysmaków, jednocześnie delektujesz się esencją tego kraju. Obfitość ryżu odzwierciedla żyzny krajobraz Indonezji, przyprawy przywodzą na myśl czasy handlu i inwazji, a ogniste chilli odzwierciedla pasję ludzi. Kuchnia indonezyjska to tak naprawdę jeden wielki kulinarny kocioł. Chińczycy, Portugalczycy, koloniści i handlarze wywarli wpływ na aromatyczne składniki pojawiające się na indonezyjskim stole, a kuchnia z biegiem czasu została dodatkowo ukształtowana przez zróżnicowany krajobraz, ludzi i kulturę archipelagu.

    Kuchnia indonezyjska nie jest skomplikowana, a jej składniki zachowują swój wyrazisty smak. Kolendra, kminek, chili, trawa cytrynowa, kokos, sos sojowy i cukier palmowy to ważne elementy; sambal jest kluczową przyprawą i występuje w niezliczonych odmianach. Nic też dziwnego, że dla narodu wyspiarskiego ulubioną potrawą są ryby lub owoce morza. Indonezyjczycy tradycyjnie jedzą palcami, ponieważ pozwala na to lepkość lokalnego ryżu. Sate, nasi goreng i gado gado to jedne z najsłynniejszych dań Indonezji. Jednakże, podobnie jak sambal, smaki Indonezji występują w wielu, wielu postaciach. Na blogu piszemy więcej o smakowitym zagadnieniu jakim jest kuchnia indonezyjska.

    Jedzenie w Indonezji

    Pieniądze i Ceny

    Oficjalną walutą Indonezji jest rupia indonezyjska (IDR). Nazwa „rupia” – bo to także waluta w Indiach – pochodzi od hindustańskiego słowa rupiyaa - kute srebro. Nieformalnie Indonezyjczycy używają słowa „perak” – „srebro” na określenie swojej waluty.

    Z każdym większym wydarzeniem politycznym lub drobnym załamaniem wartość rupii wydaje się spadać. Nie zdziw się więc, jeśli zauważysz dość znaczne wahania z tygodnia na tydzień. Jednak 100 dolarów powinno zawsze dać Ci około 1500000 rupii, więc tak czy inaczej zostaniesz tutaj milionerem w mgnieniu oka!

    Gotówkę (dolary lub euro) najlepiej wymieniać w renomowanych kantorach na terenie Indonezji. Na lotniskach kurs zawsze będzie odrobinę słabszy, jednak jest to bezpieczna opcja na wymianę, szczególnie jeśli nie jest to wielka kwota. Jeśli jednak potrzebujesz większej kwoty, dobrze rozglądnąć się w mieście za autoryzowanym kantorem, który będzie ulokowany w schludnym biurze, a na stanie będzie miał liczarkę pieniędzy. Kantory można znaleźć w miejscach, gdzie gromadzą się turyści zagraniczni: w centrach handlowych lub dobrych hotelach oraz w głównych dzielnicach biznesowych.

    Nigdy nie wymieniaj pieniędzy na straganach i pseudo kantorach jakich pełno np. na Bali. Nawet nie zdążysz zauważyć kiedy z puli pieniędzy "przypadkiem" zniknie 100 dolarów. Zawsze przeliczaj pieniądze i wymieniaj w sprawdzonych miejscach.

    Warto wspomnieć, że kantory akceptują tylko banknoty nowe i niezniszczone. Najstarsze akceptowalne banknoty to 2008 rok, ale warto mieć tak najnowsze jak to możliwe! Indonezyjczycy oglądają każdy banknot z dówch stron, więc starsze egzemplarze na pewno nie przejdą.

    Bankomaty są powszechnie dostępne, szczególnie w miastach i kurortach turystycznych. Wypłata gotówki kartami akceptowanymi na całym świecie nie powinna stanowić problemu, jednak kurs wymiany + opłata za pobranie pieniędzy może się zbytnio nie opłacać. Warto przed wyjazdem założyć sobie konto Revolut, dzięki czemu zyskamy atrakcyjne warunki przy płaceniu kartą w Indonezji. Płatności kartą możemy przeprowadzać w hotelach, dobrych restauracjach lub supermarketach, lecz wciąż jest liczba takich miejsc jest bardzo limitowana, szczególnie jeśli mówimy tutaj o mniejszych miastach i prowincji gdzie króluje gotówka.

    Wiza i Paszport

    Aby wjechać na terytorium Indonezji, musimy posiadać paszport ważny conajmniej 6 miesięcy.

    Odbywając podróż do Indonezji, obywatele z Polski potrzebują wizy, którą można wyrobić już po przylocie do Indonezji za 35$ dolarów lub 500 000 IDR. Wiza jest ważna przez 30 dni z możliwością przedłużenia o kolejne 30 dni. Opłacając wizę dolarami, możemy otrzymać resztę w IDR, co jest bardzo pomocne na rozpoczęcie podróży po Indonezji.

    Pieniądze w Indonezji

    Bezpieczeństwo w Indonezji - na co uważać?

    Indonezja to dosyć bezpieczny kraj sprzyjający uprawianiu turystyki. Przestępstwa z użyciem przemocy są bardzo rzadkie. Drobne kradzieże to najczęstszy rodzaj przestępstwa w Indonezji. Najczęściej zdarza się to w transporcie publicznym, ponieważ złodzieje łatwo mogą ukraść Twój portfel lub torebkę, gdy uwagę rozprasza chaos wokół. Zachowanie czujności i zabezpieczenie cennych przedmiotów to najlepszy sposób na uniknięcie drobnych kradzieży. Wchodząc w nieturystyczne dzielnice dobrze jest nie obnosić się z drogim sprzętem elektronicznym lub gadżetami, co może wzbudzić zainteresowanie potencjalnych zainteresowanych.

    Oszustwa związane z kartami kredytowymi są również powszechne w Indonezji. Aby tego uniknąć, zawsze najlepiej jest płacić gotówką, jeśli to możliwe. Aby uniknąć kradzieży danych w bankomacie, udaj się do renomowanego banku, aby wypłacić z niego pieniądze.

    Samotne kobiety powinny na ogół czuć się tutaj bezpiecznie, ale obowiązują standardowe środki ostrożności (nigdy nie zostawiaj drinka bez opieki przy barze, nigdy nie wracaj do domu samotnie pod wpływem alkoholu itp.). Kraj jest duży i choć ogólnie bezpieczny, w niektórych miejscach warto zachować większą czujność, szczególnie na Bali, gdzie incydenty najczęściej mają miejsce z racji natężonego ruchu turystycznego. Zdarzały się incydenty wyrywania torebek przez kierowców skuterów, dlatego warto pamiętać aby nie nosić torebki od strony ulicy.

    Jeśli chodzi o katastrofy naturalne, trzęsienia ziemi są w Indonezji zjawiskiem powszechnym ze względu na jej położenie w Pierścieniu Ognia (w Indonezji występuje więcej trzęsień ziemi niż w jakimkolwiek innym kraju).

    W razie wątpliwości zawsze ufaj swojemu instynktowi. Jeśli taksówkarz wydaje się podejrzany, wyjdź z auta. Jeśli Twój hotel lub zakwaterowanie jest bardziej obskurne, niż myślałeś, znajdź nowe. Jeśli ktoś chce sprzedać Ci coś podejrzanego na ulicy, zignoruj go, posiadanie wszelkich narkotyków w Indonezji jest surowo karane, a za przemyt grozi kara śmierci.

    Warto przed wyjazdem wykonać kopie swoich dokumentów osobistych, w tym paszportu i dowodu osobistego.

    Szczepienia i zdrowie

    Indonezja nie wymaga od nas żadnych szczepień, jednak warto w tej sprawie skonsultować się z lekarzem medycyny tropikalnej przed wyjazdem. Zaleca się szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B (WZW), dur brzuszny, tężec, błonica, krztusiec, a także wścieklizna. Warto rozważyć ich wykonanie aby cieszyć się spokojnymi wakacjami w Indonezji.

    Warto zaopatrzyć się w dobry repelent na komary typu Mugga, jako że istnieje ryzyko zachorowania na malarię i dengę. Choroby te występują głównie w odelglejszych zakątkach Indonezji takich jak lasy deszczowe Sumatry, Papui Zachodniej i Borneo (Kalimantan). W popularnych miejscach turystycznych, ryzyko zachorowania jest bardzo niskie.

    Należy unikać picia wody z kranu, lodu oraz surowych i niedogotowanych potraw.

    Transport - Przemieszczanie się w Indonezji

    Transport publiczny – autobusy publiczne tak naprawdę nie są używane w transporcie miejskim, z wyjątkiem Jawy. W Dżakarcie istnieje rozległa sieć połączeń, znana jako Transjakarta. Ceny biletów na dowolne miejsce w sieci wynoszą 3500–9000 IDR. Opłata kartą, która kosztuje 40 000 IDR (z kredytem o wartości 20 000 IDR) w kasach biletowych na stacji.

    Do poruszania się po mieście możesz również skorzystać z becaka - tradycyjnego trójkołowego pojazu podobnego do tajskiego tuk tuka lub angkotalokalnego małego busa, który kursuje na określonych trasach. Co prawda dla przyjezdnych nie jest to komfortowe rozwiązanie z racji mało klarownych tras i bariery językowej.

    Taksówki są niedrogie i są bardzo wygodnym środkiem transportu. Bluebird Taxi jest dostępny w większości miejsc i jest najbardziej niezawodną firmą oferującą taksówki z licznikiem i anglojęzycznych kierowców. Istnieje aplikacja na smartfony, dzięki której zamówisz taksówkę ekspresowo. Stawka początkowa wynosi około 7500 IDR, a następnie 5300 IDR za kilometr.

    W erze nowych technologii i aplikacji poruszanie się po mieście jest niezwykle łatwe przy pomocy aplikacji Grab lub Gojek, która jest odpowiednikiem naszego Ubera lub Bolta. Co więcej, możemy zamówić skuter, który dowiezie nas w wybrane miejsce, oczywiście na tylnym siedzeniu!

    Prom – za przepłynięcie między wyspami ceny promów zaczynają się od około 15 000 IDR za bilet ze Wschodniej Jawy do Zachodniego Bali, a stamtąd stawki rosną w przypadku innych tras. Z Bali na Wyspy Gili kosztuje 175 000 IDR (w jedną stronę) szybką łodzią motorową. Istnieje bardzo dużo przepraw promowych po całym archipelagu, nawet takie, które trwają tydzień i więcej.

    Autobus – autobusy to główny sposób poruszania się po Indonezji dla mieszkańców i turystów. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze zarezerwowanie biletów długodystansowych, zwłaszcza jeśli chcesz podróżować klimatyzowanym pojazdem z wyborem miejsca. Bilet możesz kupić w biurze podróży lub odwiedzić dworzec autobusowy. Twoje zakwaterowanie może również pomóc zorganizować transport. Stawki za przejazdy długodystansowe są różne, zależnie od klasy autokaru i porównywalne z cenami w Polsce.

    Pociąg – Miasta wyspy Jawy są dobrze połączone koleją, w tym Dżakarta, Bandung, Surabaya, Probolinggo (w kierunku góry Bromo) i Banyuwangi (terminal promowy na Bali). Przejazd klasą ekonomiczną z Dżakarty do Surabaya trwa 10,5 godziny i kosztuje około 190 000 IDR, natomiast 8-godzinna podróż w klasie executive może kosztować od 620 000 IDR. Surabaya do Probolinggo (na górę Bromo) zajmuje 2-3 godziny i kosztuje 27 000 IDR w klasie ekonomicznej lub 240 000 IDR w klasie executive. Surabaya do Banyuwangi (na Bali) trwa 6-7 godzin i kosztuje zaledwie 56 000 IDR w klasie ekonomicznej lub 235 000 IDR w klasie executive.

    Samoloty – Garuda Indonesia to główna linia lotnicza w kraju oferująca usługi międzynarodowe oraz loty krajowe. Lion Air i AirAsia oferują również wiele tras krajowych.

    Ceny lotów między Dżakartą a Bali zaczynają się od około 900 000 IDR w jedną stronę, natomiast loty z Dżakarty do Lombok zaczynają się od około 1 200 000 IDR. Nie jest to jednak najtańszy sposób podróżowania i jest zalecany tylko wtedy, gdy masz ograniczony czas.

    Autostop – Podróżowanie w ten sposób jest możliwe, choć nie jest to zbyt powszechne. Angielski nie jest powszechnie używany, więc przed wyjazdem warto nauczyć się kilku zwrotów. Przed przejazdem należy wytlumaczyć, że nie płacimy za przejazd bo to autostop, na co ludzie mogą reagować różnie ;) Nam udało się przejechać autostopem całą Sumatrę i kawałek Jawy i nie zawsze było to łatwe z racji, że ruch drogowy stanowią w 90% motocykle.

    Transport w Indonezji

    Zakwaterowanie - Gdzie spać w Indonezji?

    Łóżko w hostelu może kosztować zaledwie 55 000 IDR, ale w większości miejsc cena jest bliższa 100 000 IDR. Ceny prywatnego pokoju dwuosobowego zaczynają się od 175 000 IDR. Czasami zdarzy się śniadanie w cenie i dobre Wifi, ale nie jest to często spotykane. Szczególnie jeśli chodzi o Wifi, które nie działa zbyt dobrze w mniej popularnych miejscach. Ceny większości niedrogich hoteli zaczynają się od 300 000 IDR za noc za pokój dwuosobowy, który zwykle zawiera  bufetowe śniadanie.

    Airbnb jest również szeroko rozpowszechnione w całym kraju, a ceny prywatnych pokoi zaczynają się od około 300 000 IDR za noc. Za całe apartamenty należy zapłacić co najmniej 400 000 IDR za noc.

    Hostele i hotele są dosyć tanie,  więc biwakowanie nie jest zbyt popularne, chyba że wybierasz się na wycieczkę z przewodnikiem i nie ma innego wyboru niż spanie w namiocie. Rozbijając się w strefie do tego nieprzeznaczonej możesz narazić się na ciekawskość ludzi, co sprawi, że ciężko będzie odpocząć.

    Wyżywienie - Gdzie jeść?

    Jedzenie tutaj jest wyjątkowo tanie jak na zachodnie standardy, a jedzenie uliczne kosztuje już około 20 000 IDR ~ 5zł, jeżeli mowa o ulicznych "restauracjach" typu warung. Mowa tutaj o rozsławionych na całym archipelagu Nasi Goreng (smażony ryż z przyprawami), Nasi Campur(ryż gotowany z różnymi dodatkami) lub Sate Ayam (grilowane szaszłyki w orzechowym sosie). Spodziewaj się przede wszystkim smażonych dań na bazie ryżu i makaronu.

    Za niedrogi posiłek w lokalnej restauracji należy zapłacić około 25 000 IDR, a za posiłek w restauracji średniej klasy z obsługą ceny zaczynają się od 50 000 IDR za osobę. Zachodnie jedzenie jest znacznie droższe, ale nadal jest stosunkowo przystępne cenowo i kosztuje mniej niż 100 000 IDR za danie, mowa tutaj o pizzy czy burgerach. Jeśli szukasz najtańszego jedzenia i dobrej zabawy, udaj się na nocne targi gdzie uliczni sprzedawcy przyrządzają lokalne smakołyki.

    Internet w Indonezji - Wifi czy karta SIM?

    Połączenie internetowe w hotelach i restauracjach często pozostawia wiele do życzenia. W tańszych hotelach może nie działać prawidłowo lub nie zachwycać szybkością transferu. Warto zaopatrzyć się w lokalną kartę sim, którą można kupić na lotnisku, bądź w salonie sieci np. Telkomsel. Podczas wizyty w salonie, sprzedawca sam zainstaluje nam kartę w telefonie i wgra ustawienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dobrym internetem w kilka chwil.

    Co zobaczyć w Indonezji?

    Kraj jest ogromny więc atrakcyjnych miejsc do odwiedzenia jest tutaj co nie miara, skupimy się w wielkim skrócie na największych indonezyjskich wyspach zaczynając od zachodu.

    Co zobaczyć w Indonezji

    Sumatra - Trekkingi po dżungli i poszukiwanie orangutanów

    Warto odwiedzić Bukit Lawang słynący z trekkingów do dżungli w poszukiwaniu orangutanów, a także leżące w północnej części wyspy jezioro Toba, które jest wygasłym kraterem megawulkanu. Można tutaj natrafić na skanseny kulturowe Bataków i dowiedzieć się więcej na temat ich kultury. Wyspa Siberut znana jest z plemienia Mentawai, ludzi zamieszkujących tamtejsze lasy, słynących z plemiennych tatuaży. Jest to również świetne miejsce do uprawiania surfingu. Okolice miasta Padang to również ciekawa kraina, zamieszkiwana przez plemię Minangkabau. Słynie z wybornej kuchni i urokliwych, wiejskich krajobrazów. Nieopodal znajduje się również Gunung Kerinci, najwyższy wulkan Indonezji. Południowa Sumatra znana jest z odwiedzin w rezerwatach słoni sumatrzańskich.

    Jawa - Wulkany i spektakularne wschody słońca

    Najbardziej zaludniona wyspa Indonezji ma do zaoferowania wiele ciekawych atrakcji jak prastare świątynie z okresu panowania hinduistycznych i buddyjskich królestw, a także majestatyczne wulkany, których jest tutaj ponad 100. Tworzą one dramatyczne krajobrazy, które można podziwiać np. na wulkanach BromoIjen czy Merapi. To także wyspa, na której spoczywa największa metropolia Indonezji - stolica DżakartaYogyakarta to miasto słynące z kultury i sztuki i to tutaj powinny kierować kroki osoby zainteresowane tymi tematami.

    Kalimantan (Borneo) - Najstarsza dżungla na świecie

    Indonezyjskie Borneo odwiedzane jest głównie, aby podglądać orangutany w Tanjung Puting, gdzie najczęściej odbywa się rejs lokalną łodzią przez 2 lub 3 dni. Poza tym miejscem to rzadko odwiedzana wyspa i z pewnością jest to miejsce, dla tych, którzy lubią odkrywać miejsca poza utartym szlakiem. Należy pamiętać, że infrastruktura turystyczna jest barzdo uboga i trzeba przygotować się na niedogdności w podróży.

    Sulawesi (Celebes) - Unikalna kultura, plaże i krajobrazy

    Wyspa, która ostatnimi czasy przyciąga coraz więcej ludzi szukających adrenaliny i unikalnych przygód. W miejscowości Bira znajdują się piękne białe plaże sprzyjające wypoczynkowi. W środkowej części wyspy możemy podziwiać unikalną kulturę Torajów, która oscyluje wokół szokujących tradycji pogrzebowych i nigdzie niespotykanej architektury. Odrobinę bardziej na północ możemy podpatrzeć ludzi Bajo, czyli morskich cyganów zamieszkujących wyspy Togian. Wyspa oferuje idealne warunki do nurkowania w takich miejscach jak Bunaken czy Wakatobi.

    Bali - Balijskie świątynie, pola ryżowe i sztuka

    Sławna na całym świecie wyspa Bali to przede wszystkim unikalna kultura widoczna na każdym kroku, soczysto zielone pola ryżowe, wypoczynkowy Sanur, czy zachód słońca na wulkanie Batur. Jest to najpopularniejsza wyspa archipelagu i czasami bywa naprawdę tłoczno, np. w okolicach Kuty czy Ubud. Wyspa znana jest z pełnego przekroju turystów od backpackerów po turystów, którzy wybierają luksusowe wakacje na Bali w resortach Nusa Dua czy Seminyak. Znajdziemy tutaj także piękne plaże położone na południu wyspy. Jadąc do Indonezji warto zahaczyć o Bali i wyrobić sobie o niej własne zdanie. Najlepiej zwiedzać ją skuterem, jeżdżąc po wszystkich zakątkach wyspy.

    Małe Wyspy Sundajskie (Lombok, Sumbawa, Flores) - Dramatyczne krajobrazy i dzikie plaże

    Wyspy położone na wschód od Bali obfitują w mnóstwo świetnych atrakcji. Na wyspie Lombok zdecydowanie warto wejść na Wulkan Rinjani i podziwiać wschód słońca, a następnie wypocząć na jednej z wysepek Gili. Południe wyspy to jedne z najlepszych plaż w Indonezji. Duże, białe plaże, które nie są jeszcze zatłoczone i zabudowane. Na sąsiednią Sumbawę dociera już dużo mniej turystów, wybierają ją ci którzy uwielbiają spędzać czas na desce surfingowej. Podążając dalej na wschód trafiamy na wyspę Flores i wyspy Komodo gdzie możemy stanąć oko w oko ze smokiem z Komodo! Te sławne jaszczurki, bądź warany można spotkać na wyspach Rinca i Komodo podczas rejsu wycieczkowego. Wyspa Flores to górzyste pejzaże i interesujące plemiona zamieszkujące wioski z okolicy miasteczka Bajawa. To również miejsce gdzie znajduje się sławny wulkan Kelimutu z kolorowymi jeziorami zmieniającymi kolor.

    CZEGO SPRÓBOWAĆ W INDONEZJI?
    Indonezja to nieprawdopodobna mieszanka smaków i aromatów. Będąc domem dla ponad 300 grup etnicznych, oferuje tysiące przysmaków w różnych konfiguracjach, w zależności od tego gdzie aktualnie się stołujemy. To co jednak najbardziej czuć na pierwszy rzut języka, to szeroka gama ziół i przypraw, nie zapominając o magicznym sosie sambal, który skutecznie dodaje pikanterii indonezyjskim potrawom. Poniżej wymieniamy garstkę potraw, których będzie nam dane spróbować podczas wyprawy do Indonezji, a to tylko wierzchołek góry lodowej!.
    Nasi Goreng - najsłynniejsza potrawa kuchni indonezyjskiej
    Nasi / Mie / Bihun Goreng

    Najbardziej popularny uliczny posiłek w Indonezji. Nie ma ulicy, na której aktualnie nie smażyłby się Nasi Goreng, czyli w wolnym tłumaczeniu - smażony ryż. Biały ryż z dodatkiem sosów, wyśmienitych dodatków i przypraw, smażony w woku na dużym ogniu, zamaszyście mieszany przez sprzedawcę to tutaj fast food nr 1. Zależnie na jakiej wyspie się znajdujemy ma on swoje wariacje, przykładowo z prażonymi kurzymi łapkami, kozim mięsem, bądź fasolą jengkol. Zamiennikiem ryżu może być pszenny makaron Mee lub makaron ryżowy Bihun. Idealny wstęp do naszej kulinarnej wyprawy!

    Kuchnia Indonezyjska - ryż mieszany czyli nasi campur
    Nasi Campur

    To jeden z naszych ulubionych posiłków z racji, że nie trzeba na niego czekać! Otrzymujemy talerz białego ryżu, a następnie dobieramy spośród dziesiątek dodatków, które są już przygotowane. Kwintesencja domowej kuchni Indonezyjskiej, eksplozja różnorodnych smaków i możliwość spróbowania wielu potraw na jednym talerzu. Zamawiając go w restauracji otrzymujemy ok. 5 dodatków, jednak odwiedzając lokalną jadłodajnię nie ma ograniczeń.

    Aromatyczne Nasi Padang - Kuchnia indonezyjska z Sumatry
    Nasi Padang

    Kulinarne doświadczenie pochodzące z miasta Padang na Sumatrze, jedno z najbardziej aromatycznych jakich doświadczyły nasze kubki smakowe. Jedno z jej dań, Nasi Rendang, zostało okrzyknięte przez krytyków najsmaczniejszym posiłkiem na świecie. O kulinarnej magii z Padang śpiewa się piosenki, a ci, którzy preferują aromatyczne i pikantne nuty będą wniebowzięci! Kuchnia z Sumatry jest jej towarem eksportowym i można ją spotkać na każdej wyspie archipelagu, a podczas naszego wyjazdu kulinarnego skosztujemy jej niejednokrotnie.

    Kuchnia Indonezyjska - zupa Soto Ayam
    Soto Ayam

    Jeśli chodzi o zupy, to jest ich tutaj stosunkowo mały wybór, lecz Soto Ayam broni się swoim wybornym smakiem i aromatem. To wywar z kurczaka doprawiony trawą cytrynową, kurkumą i innymi przyprawami tworzącymi aromatyczny i sycący posiłek. Bardzo często wybierany podczas śniadania z racji na swój łagodny smak.

    Zupa Rawon z wołowiną - Kuchnia Indonezyjska
    Rawon

    To zupa z wołowiny o specyficznym słodkawym smaku i kolorze ciemnej czekolady. Najczęściej można ją spotkać na Jawie Wschodniej i coraz częściej w restauracjach na całym archipelagu. Tajemnicą smaku Rawona są spore kawałki wołowiny i keluak, orzech występujący tylko w Indonezji i Malezji. Keluak ma smak przypominający ciemną czekoladę, z nutą smaku żyta. Rawon podawany jest z ryżem, kiełkami fasoli, sokiem z limoki i pikantnym sambalem (dla chętnych).

    Gudeg czyli duszony owoc chlebowca - unikat kuchni indonezyjskiej
    Gudeg

    Najważniejsze danie regionu Yogyakarty to owoc młodego chlebowca duszony w cukrze palmowym, mleku kokosowym z liściem laurowym, trawą cytrynową i galangalem. Ponieważ Jawa Środkowa słynie z dań o słodkich nutach smakowych, Gudeg idealnie się w nią wpasowuje. Jest to potrawa słodka i nie każdemu przypadająca do gustu. Niemniej warto jej spróbować, jako że chlebowiec, dzięki swojej teksturze, jest uważany za idealny zamiennik dla mięsa.

    Szpinak wodny - smaczna przekąska kuchni indonezyjskiej
    Cah Kangkung

    Smażony szpinak wodny to danie popularne w całej Azji Południowo-Wschodniej. To aromatyczna przystawka do dania głównego. W Indonezji najczęściej jest przygotowywana z dużą ilością czosnku, papryczkami chilli i pastą krewetkową. Nieprawdopodobnie proste i super smaczne danie dla wielbicieli zieleniny z pikantnym zabarwieniem.

    Kuchnia Indonezyjska - bardzo ostre danie Rica rica
    Rica-rica

    Potrawa pochodząca z północy wyspy Sulawesi to prawdziwy wyciskacz łez dla wielbicieli ostrego jedzenia. To nazwa ostrego sosu na bazie kilku rodzajów papryczki chilli, imbiru, szalotki i czosnku z dodatkiem soku z limonki i trawy cytrynowej. Jako ugotowana pasta używana jest do grillowania kurczaka i morskich ryb, aby nadać im piekielnie ostrą nutę. Danie rekomendowane tylko dla odważnych z racji, że nie znajdziemy jej łagodnego odpowiednika.

    Sate Ayam - danie kuchni indonezyjskiej które trzeba spróbować
    Sate Ayam

    Sate to klasyka indonezyjskiego street-foodu. W kilku krajach Azji można je spotkać na ulicach, jednak te indonezyjskie smakują najlepiej! To małe grillowane na kokosowym węglu drzewnym szaszłyki, sprzedawane po 10 sztuk. Można spotkać je w różnych wariacjach, jednak te, które pokochaliśmy najbardziej to grillowane kawałeczki kurczaka oblane smakowitym sosem z orzeszków ziemnych, serwowane z ryżowymi kluskami Ketupat.

    Kuchnia Indonezyjska - Aromatyczny ostry sos Sambal
    Sambal

    Sos bez którego Indonezja nie istnieje. Pikantny sos sambal to dodatek do każdego dania dla podkreślenia aromatyczności i pikanterii. Może być przygotowany na setki sposobów tj. z pomidorami, chilli i pastą krewetkową czy bardziej eksperymentalnie np. z anchois. Jeśli lubisz pikantne smaki, Indonezja stanie się twoim królestwem!

    Salak - egzotyczny owoc z indonezji
    Owoce egzotyczne

    Wielbiciele orzeźwiających smaków odnajdą w Indonezji prawdziwy raj! Występują tutaj na porządku dziennym owoce nam znane, takie jak ananas, marakuja czy mango ale przeważają te, o których w Europie nie słyszano. Mamy tutaj spory teren doświadczalny dla nowych owoców takich jak salak, durian, mangostan, sirsak i dziesiątki innych.

    Owoce morza - kuchnia indonezyjska
    Owoce morza

    Jako największy archipelag świata składający się z ok. 17000 wysp, Indonezja to raj dla wielbicieli owoców morza. Szczególnie na mniejszych wyspach tj. Bali, Lombok, Flores spotkamy miejsca na otwartym powietrzu gdzie grilluje się wyśmienite ryby, kraby, krewetki czy langusty.

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o indonezyjskim jedzeniu, zapraszamy na rozbudowany wpis na blogu pt. Kuchnia Indonezyjska.