+48690170051

Wyjazd kulinarny do Malezji - z wizytą u orangutanów

MALEZJA + BORNEO

MALEZJA + BORNEO

per person

Wyjazd kulinarny do Malezji (+ Borneo)

Malezja to bezapelacyjnie jeden z tych krajów, w którym nie musisz pytać napotkanych na ulicy ludzi, o czym akurat myślą, bo z pewnością myślą o jedzeniu. Malezyjczycy mają obsesję na punkcie jedzenia i nawet kiedy jeszcze nie skończyli jeść obiadu, to już myślą o kolacji. Tutejsza tropikalna mieszanka kulturowa ma mnóstwo do zaoferowania dla poszukiwaczy dobrego smaku. Przed Tobą kulinarne doświadczenie jakiego dotąd nie przeżyłeś/aś.

Zabierzemy Cię na apetyczną 15-dniową wycieczkę do Malezji i Borneo, podczas której doznasz kulinarnej euforii! Poznasz najważniejsze potrawy, skosztujesz ich w doborowym towarzystwie miłośników dobrego smaku, a także własnoręcznie przygotujesz niektóre z nich. W kraju, gdzie zamiast pytania „jak się masz”, na porządku dziennym jest „czy już jadłeś?” dzieje się magia!

Tutaj każdy posiłek to nie tylko znakomite składniki i aromatyczne przyprawy. To kawał historii przedstawiającej ostatnie stulecia, w których handel, kolonizacja i imigracja odcisnęły swoje piętno. Nigdzie indziej w Azji nie możemy doświadczyć tak mocnej kompozycji kulinarnych tradycji Chin, Indii i archipelagu Malajskiego dopieszczonych przyprawami przywiezionymi niegdyś przez arabskich kupców.

Poza bogactwem smaków, Malezja zachwyci Was niezapomnianymi krajobrazami i fascynującą przyrodą. Odwiedzimy stolicę malezyjskiego jedzenia – Penang, nowoczesne Kuala Lumpur, zielone plantacje herbaty Cameron Highlands i spędzimy czas na rajskich wysepkach. W planie podróży nie zabraknie wizyty na dzikim i zielonym Borneo – trzeciej największej wyspie świata – zamieszkanej m.in. przez słonie, orangutany oraz endemiczne nosacze. Nasza wycieczka do Malezji to gwarancja niezapomnianych wrażeń w towarzystwie pasjonatów jedzenia!

Terminy Wyjazdów

07.09.2024 - 21.09.2024

15 Dni
8 - 13 osób

Cena: 9900 zł + lot

Malezyjski kocioł kulturowy

Penang to wyspa wielu kultur - chińskiej, malajskiej i indyjskiej. Imigranci osiedlali się tutaj na przestrzeni wieków w celach handlowych, dziś tworząc prawdziwy kocioł kulturowy. Jest to jedna z najciekawszych scen kulinarnych Azji, oferująca dania kuchni Peranakan, indyjskiej, malajskiej czy indonezyjskiej. A wszystko to w kolonialnej atmosferze miasta George Town ozdobionego kolorowymi muralami.

Malezyjski kocioł kulturowy

Penang to wyspa wielu kultur - chińskiej, malajskiej i indyjskiej. Imigranci osiedlali się tutaj na przestrzeni wieków w celach handlowych, dziś tworząc prawdziwy kocioł kulturowy. Jest to jedna z najciekawszych scen kulinarnych Azji, oferująca dania kuchni Peranakan, indyjskiej, malajskiej czy indonezyjskiej. A wszystko to w kolonialnej atmosferze miasta George Town ozdobionego kolorowymi muralami.

 

Zielone wzgórza herbaciane

Ciągnące się po horyzont, soczyście zielone pola herbaciane i rześkie temperatury sprawiły, że Wzgórza Camerona były swego czasu ulubionym kurortem angielskich kolonialistów. To tutaj wsiądziesz w samochody 4x4 i zobaczysz najciekawsze miejsca w okolicy takie jak mglisty las Mossy Forest czy plantacje herbaty. Wieczorem zaglądniesz do chińskiego kociołka hot-pot w poszukiwaniu pikantnych smaków chińskiej mniejszości.

Zielone wzgórza herbaciane

Ciągnące się po horyzont, soczyście zielone pola herbaciane i rześkie temperatury sprawiły, że Wzgórza Camerona były swego czasu ulubionym kurortem angielskich kolonialistów. To tutaj wsiądziesz w samochody 4x4 i zobaczysz najciekawsze miejsca w okolicy takie jak mglisty las Mossy Forest czy plantacje herbaty. Wieczorem zaglądniesz do chińskiego kociołka hot-pot w poszukiwaniu pikantnych smaków chińskiej mniejszości.

 

Nowoczesne Kuala Lumpur

Stolica Malezji to miasto nowoczesne i gwarne. Zamieszkasz w wieżowcu, z którego będziesz napawał się widokiem oświetlonego nocą miasta. Zagłębisz się w miejską dżunglę, zwiedzisz najciekawsze miejsca, zasmakujesz w życiu nocnym i w przebogatej sferze kulinarnej. Od prostych targów z owocami morza, po eleganckie restauracje prowadzone przez znanych szefów kuchni.

Nowoczesne Kuala Lumpur

Stolica Malezji to miasto nowoczesne i gwarne. Zamieszkasz w wieżowcu, z którego będziesz napawał się widokiem oświetlonego nocą miasta. Zagłębisz się w miejską dżunglę, zwiedzisz najciekawsze miejsca, zasmakujesz w życiu nocnym i w przebogatej sferze kulinarnej. Od prostych targów z owocami morza, po eleganckie restauracje prowadzone przez znanych szefów kuchni.

 

Spotkanie z orangutanami i nosaczami

Malezyjskie Borneo to jedno z tych miejsc na świecie, które mogą pochwalić się niezwykłą bioróżnorodnością. Podczas wycieczki na Borneo zamieszkasz w lodży przy rzece Kinabatangan, gdzie codziennie będziesz witać dzień wraz ze wstającym słońcem i odgłosami dzikich zwierząt. Zobaczysz orangutany, nosacze sundajskie, niedźwiedzie malajskie, słonie karłowate i wiele wiele innych cudownych stworzeń. Będzie to niesamowity czas, który spędzisz otoczony przyrodą.

Spotkanie z orangutanami i nosaczami

Malezyjskie Borneo to jedno z tych miejsc na świecie, które mogą pochwalić się niezwykłą bioróżnorodnością. Podczas wycieczki na Borneo zamieszkasz w lodży przy rzece Kinabatangan, gdzie codziennie będziesz witać dzień wraz ze wstającym słońcem i odgłosami dzikich zwierząt. Zobaczysz orangutany, nosacze sundajskie, niedźwiedzie malajskie, słonie karłowate i wiele wiele innych cudownych stworzeń. Będzie to niesamowity czas, który spędzisz otoczony przyrodą.

 

CZEGO SPRÓBUJESZ?

  • Posmakujesz potraw takich jak laksa, rendang, nasi lemak, roti canai, samosa, mee goreng  mamak i wielu innych w starannie wyselekcjonowanych restauracjach, straganach i garkuchniach
  • Zwiedzisz Georgetown na wyspie Penang – kulinarną i kulturową stolicę Malezji – z lokalnym przewodnikiem – kolorowy street art, kolonialne posiadłości, świątynie czterech religii, dzielnicę chińską i hinduską
  • Wjedziesz kolejką na Penang Hill i pospacerujesz w koronach drzew po stalowym moście
  • Odwiedzisz mokry targ z lokalnym przewodnikiem (tzw. wet market), a także plantację przypraw i roślin w Georgetown na wyspie Penang
  • Weźmiesz udział w 2 lekcjach gotowania – kuchni malajskiej i chińskiej (tzw. Peranakan) połączonych z lunchem, który sami ugotujemy!
  • Zwiedzisz jedną z największych hinduistycznych świątyń poza granicami Indii – Batu Caves
  • Zobaczysz jak rośnie herbata na zielonych wzgórzach Cameron Highlands
  • Weźmiesz kąpiel w basenie położonym na 51 piętrze wieżowca z widokiem na oświetlone miasto
  • Będziesz podziwiać wieże Petronas Towers i najciekawsze zakamarki nowoczesnej stolicy Malezji
  • Zasmakujesz nowoczesnej kuchni malezyjskiej w jednej z eleganckich restauracji w Kuala Lumpur
  • Staniesz w oko w oko z orangutanami i nosaczami sundajskimi w rezerwatach przyrody
  • Przeżyjesz przygodę w Borneańskiej dżungli. Zamieszkasz w drewnianym domku przy rzece, gdzie spotkasz niezliczoną ilość dzikich zwierząt
  • Złożysz wizytę w kulturowej wiosce na Borneo, gdzie zobaczysz, jak żyły kiedyś tradycyjne plemiona zamieszkujące te ziemie
  • Zasmakujesz w świeżych homarach, rybach, krewetkach i innych owocach morza na nocnym targu w Kota Kinabalu
  • Wybierzesz się na rajski odpoczynek i snorkeling w morskim parku narodowym Tunku Abdul Rahman Marine Park

Gdzie śpimy?

Podczas tego wyjazdu stawiamy na komfort podróżowania. Zapraszamy Was do starannie wyselekcjonowanych hoteli, idealnie współgrających z odwiedzanymi przez nas miejscami. W każdym z miejsc czekają na nas pokoje z prywatną łazienką i śniadaniami w cenie.

Cena zawiera:

10 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

2 noclegi w pokojach dwuosobowych w lodży położonej w dżungli

12 śniadań, 4 obiady, 2 kolacje

Wszystkie atrakcje opisane w planie

2 warsztaty gotowania

Przeloty wewnętrzne z bagażami rejestrowanymi 20 kg

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami wynikające z programu

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Opiekę doświadczonego pilota zafascynowanego azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 400$)

Biletów wstępu do rezerwatów, przejazdów taksówkami i metrem (70$)

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1700 zł)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę do Malezji z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 6900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Piotr
Piotr
2024-05-22
Wyjazd z szamanem.pl to wspaniała przygoda! Z całego serca polecamy Paulinę i Pawła - to wspaniali przewodnicy. Widać że podróże to dla nich pasja, ktorą potrafią zarazić uczestników organizowanych przez siebie pięknych wyjazdów. Podczas pobytu w Malezji i Borneo mieliśmy okazję uczestniczyć w dwóch profesjonalnych ale jednocześnie szalonych lekcjach gotowania lokalnych specjałów. Udało nam się zjeść wspaniałe potrawy w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Udało nam się wypić herbatę na zielonej plantacji herbaty. Widzieliśmy małpki wszelkiej maści, w tym cudowne nosacze znane wszystkim z memów w internecie. Dwa dni tropilismy leniwego orangutana aby zobaczyć go w naturalnym środowisku budzącego się w mglistym poranku. Widzieliśmy krokodyla, dzioborożce, węże, kolibry, najmniejsze misie świata, nietoperze. Wspaniałą przygodą była nocna wyprawa do dżungli w poszukiwaniu aktywnych nocą zwierzaków między innymi latających wiewiórek. Cała wyprawa wypełniona była po brzegi kolorami i emocjami. Każdy punkt programu był doskonale przygotowany i zorganizowany. Widać że organizatorzy bardzo dużo pracy wkładają w programy swoich wypraw, dlatego śmiało możemy powiedzieć że to nie był nasz ostatni wyjazd z szamanem.pl Jeszcze raz bardzo dziękujemy kochani za wspólnie spędzone dwa tygodnie, czuliśmy się przy Was wspaniale, radośnie i bezpiecznie! Z czystym sumieniem polecamy szamane.pl jako biuro podróży z genialną organizacją!!
Edward Dyba
Edward Dyba
2024-05-21
Wyjazd do Malezji z Szamane spełnił nasze oczekiwania. Przeżyliśmy niesamowitą przygodę, poznaliśmy ciekawych ludzi i zaspokoiliśmy potrzeby naszych kubków smakowych. Dziękujemy za opiekę. Czuliśmy się bardzo bezpiecznie. Polecamy Szamane i pozdrawiamy organizatorów. Ewa i Edward
Barbara Konował
Barbara Konował
2024-05-20
Jeżeli ,kiedykolwiek zamarzy Ci się kulinarna przygoda w Azji ,to nie zastanawiaj się ani jednej chwili .My z czystym serduchem polecamy biuro Szamane.pl - Biuro Podróży Kulinarnych. Od wielu lat odwiedzamy różne kraje Świata , wiele widzieliśmy, podoba nam się wszędzie , nie jesteśmy maruderami , zawsze staramy się dostrzegać pozytywy ,odwiedzanych miejsc ,na negatywy ,czy jakiekolwiek niedogodności przymykamy oko ,a z Szamane oczy cały czas szeroko otwarte !!! Wspaniała atmosfera ( w końcu ludzie kochający jeść ,muszą być fajni ). Super zorganizowany wyjazd , przciekawy i różnorodny program, zróżnicowane miejsca .W Malezji byliśmy już drugi raz , jednak zdecydowaliśmy się wrócić ze względu na Borneo ,ktoś znajomy polecił biuro i to był strzał w dziesiątkę . Ujrzeliśmy zupełnie inną Malezję niż przed laty. Jeszcze raz dziękujemy za super przygodę i mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych .Paulina i Paweł ,życzymy Wam wszystkiego co najlepsze ,zarażajcie swoją pasją innych ,bo fajnie Wam to wychodzi .
Ewa Nenkin
Ewa Nenkin
2024-05-14
Wyjazd do Malezji uważamy za bardzo udany i traktujemy jak piękną przygodę życia. Atmosfera podczas wyjazdu, zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, intensywność przeżyć i doświadczeń kulinarnych, kulturowych i przyrodniczych spowodowała apetyt na podobne doznania w przyszłości. Paulina i Paweł zrealizowali 100% z zaproponowanego programu, a jeśli była okazja to dodawali dodatkowe punkty, które urozmaicały wyjazd. Hotele, które zaproponowali były zgodne z wcześniejszymi opisami, nie było problemów z transportem. Lekcje gotowania z profesjonalistami okazały się świetną zabawą kulinarną dla umysłu jak i podniebienia. Intensywność i rozmaitość doświadczeń podczas wyjazdu przeszła nasze oczekiwania. Nie mamy nic do zarzucenia i bardzo dziękujemy za dobrą organizację i opiekę w tak niesamowitej przygodzie.
Piotr T
Piotr T
2024-04-10
Polecam, super wyjazd do Wietnamu
Anna Fryda
Anna Fryda
2024-04-10
Z Szamane nigdy nie będziesz głodny! Wspólnie z mężem mieliśmy okazję podróżować z Pauliną i Pawłem i odkrywać smaki Azji. Mogliśmy poczuć klimat lokalnej kuchni i bardziej wyrafinowanych miejsc. Z wyjazdu wróciliśmy głodni tylko kolejnych przygód! ;) Serdecznie polecam wyprawy z Szamane.
Gospel Joy Fundacja
Gospel Joy Fundacja
2024-03-28
Z Szamane pojechałam na wyjazd do Wietnamu. To był absolutnie mój wyjazd życia. Zobaczyliśmy i doświadczyliśmy tyle, ile sama byłabym w stanie zrobić podczas 4 różnych wyjazdów. Organizacja i przygotowanie na 6+, ilość atrakcji na 6+ i doświadczenia kulinarne, w tym warsztaty, również na 6+. Absolutnie polecam! Wyjazd całkowicie wart swojej ceny. Agnieszka Baca
Marle P.
Marle P.
2024-03-26
Jestem zachwycona organizacją wyjazdu do Wietnamu już od samego początku początków, czyli od wysłania mojego zgłoszenia na wyjazd. Od Organizatorów otrzymałam szczegółowe wszelkie informacje, począwszy od instrukcji przygotowania niezbędnych dokumentów, poprzez instrukcje, co spakować, jak się przygotować, a także, co warto poczytać itp. :) Podczas wyprawy, już od pierwszego spotkania na lotnisku, czułam się zaopiekowana i bardzo bezpiecznie. Wyjazdowy stresik znika ekspresowo :) Organizatorzy to przymili ludzie, pasjonaci, szybko integrują się i wtapiają w grupę. Plan całej wyprawy był tak bogaty, że już podczas samego czytania, ekscytacja sięgała zenitu :D A sam wyjazd cudowny! Sporo atrakcji, przeplatanych oczywiście degustacjami, wspólnymi posiłkami, wyprawami na wyśmienite szamanko :) poznawanie lokalnych społeczności, warsztaty kulinarne, zwiedzanie. Do tego dbałość o noclegi w naprawdę ciekawych, komfortowych miejscach. Szamane.pl polecam zarówno starym wyjadaczom wypraw po świecie, jak i totalnym nowicjuszom. Gwarancja niezapomnianych wrażeń.... i spotęgowany głód kolejnych wypraw, czego sobie życzę :D :D :D
Ewa Ryńska
Ewa Ryńska
2024-03-25
Moja decyzja o wyjeździe z biurem Szamane.pl była spontaniczna. Zachwycił mnie program wyjazdu do Wietnamu i obietnica fantastycznych kulinarnych doznań. I był to strzał w 10!!!! Sama jestem zdziwiona, że ten wyjazd wyszedł tak wspaniale i nie było momentu, że coś nie zagrało. To niesamowita i całkowita zasługa pary przesympatycznych, wspaniałych i doświadczonych podróżników: Pauliny i Pawła. Cały program został zaplanowany i zrealizowany perfekcyjnie, czułam się zaopiekowana, uszczęśliwiona i moim jedynym obowiązkiem było dobrze się bawić, podziwiać i smakować :) Moja ciekawość została w pełni zaspokojona, a wrażenia i wspomnienia z tego wyjazdu zostaną ze mną na zawsze. Każdemu szczerze i za darmo ;) polecam biuro Szamane.pl. Jeżeli kochasz jeść, poznawać nowe smaki, a przy okazji zwiedzać świat to Szamane.pl jest dla Ciebie! Ja już planuję po cichu, jak tu znów się z Pauliną i Pawłem wyrwać w jakieś smaczne rejony :)
Staszek Górski
Staszek Górski
2024-03-21
Jestem zachwycony poziomem przygotowania i przeprowadzenia wyjazdu. Wszystko gra jak w zegarku. Kuchnia i atrakcje kulinarne dobrze dobrane i zróżnicowane. Przewodnicy są profesjonalni i co bardzo ważne, bardzo spokojni. Rozwiązują problemy z uśmiechem na ustach. Jako uczestnik już dwóch wyjazdów z nimi, ani razu nie martwiłem się, "co teraz będzie". Po prostu spokojnie czekałem na rozwiązania problemów, ogarnięte przez Paulinę i Pawła. Moja ocena 100/100 !!!

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Zbiórka na Okęciu w sobotnie popołudnie. Nadajemy bagaże i zaczynamy naszą wycieczkę do Malezji!
2
Przylot do Malezji - Kuala Lumpur
Po wylądowaniu w Kuala Lumpur - największym mieście Malezji, czeka nas kontrola paszportowa i przejazd do hotelu, z którego rozpościera się wspaniały widok na miasto. Wieczór spędzimy na nocnym targu w jednej z nowoczesnych dzielnic Kuala Lumpur - Bukit Bintang
3
Kuala Lumpur
Podczas całodniowego zwiedzania stolicy odwiedzimy m.in. jeden z najstarszych meczetów stolicy Masjid Jamek, Chinatown i park KLCC ze słynnymi Petronas Towers. Wszystko to przeplatane będzie street foodem, tak uwielbianym przez Malezyjczyków. Ten dzień będzie też okazją do poznania nowoczesnej twarzy Malezji. Kraj ten należy przecież do tzw. “azjatyckich tygrysów”, czyli najszybciej rozwijających się w ostatnich dziesięcioleciach gospodarek świata. Pokażemy Wam, że Malezja to wcale nie “trzeci świat”, a kraj nowoczesny, kosmopolityczny i wysoko rozwinięty! Poza szklanymi domami nie zabraknie nowoczesnej kuchni fushion.
4
Przejazd do Cameron Highlands
Po śniadaniu wsiądziemy w komfortowy prywatny bus i udamy się w malowniczą, 4-godzinną trasę na północ, w region pełen plantacji herbaty położony w głównym paśmie górskim Malezji. O kolonialnej przeszłości kraju dowiemy się przy filiżance wyśmienitej angielskiej herbaty. Atrakcją wieczoru będzie hot-pot, czyli tradycyjny chiński, biesiadny posiłek, bardzo popularny w regionie Tanah Rata. Po drodze zwiedzimy zachwycający kompleks hinduistycznych świątyń Batu Caves.
5
Cameron Highlands - Penang
Po śniadaniu wybierzemy się na godzinny trekking po mglistym lesie, czyli fascynującym labiryncie drzew porośniętych gęstym mchem, a następnie odwiedzimy 100-letnią plantację herbaty i dowiemy się jak procesuje się zebrane liście, aby finalnie wylądowały w filiżance. Następnie udamy się w 4-godzinną podróż prywatnym busem do Penang - malezyjskiej stolicy jedzenia! Kolejne cztery noce spędzimy w kolonialnym hotelu w sercu kulinarnej stolicy Malezji. Wieczorem wyjście do lokalnej jadłodajni na próbowanie lokalnych specjałów.
6
Penang - Ogród przypraw i szkoła gotowania
Po śniadaniu udamy się za miasto, gdzie czeka nas wizyta w ogrodzie pełnym ziół i przypraw. Po edukacyjnym wprowadzeniu przez malajskiego kucharza w tajniki kuchni malezyjskiej rozpoczniemy lekcję gotowania. Każdy z uczestników otrzyma niezbędne składniki i instrukcje, a następnie wspólnie zjemy to, co przygotowaliśmy. Po lekcji gotowania, relaks na miejskiej plaży i kąpiel w morzu. Powrót do Georgetown i kolacja w jednej z lokalnych, malezyjskich restauracji.
7
Penang - Zwiedzanie miasta
Dziś spotkamy się z przewodnikiem, który pokaże nam wszystkie zakątki dzielnicy Little India i najpiękniejsze murale w mieście, opowie wiele ciekawych historii i zabierze do najlepszej jadłodajni. Po zwiedzaniu czas na relaks nad basenem, zakupy lub masaże. Wieczorem wizyta na nocnym targu, będąca podsumowaniem zdobytej przez ostatnie 3 dni wiedzy. Laksa, rendang, nasi lemak, char koay teow, hokkien mee, mee goreng, roti canai, sambal czy cincalok - te nazwy nie będą nam już obce!
8
Penang - Lekcja gotowania
Dzisiejszy dzień zaczniemy od śniadania w hinduskim stylu, czyli roti canai! Po porannej wizycie na lokalnym targu czeka nas lekcja gotowania.  Po zjedzeniu tego co przygotowaliśmy wsiądziemy w busa i udamy się na zwiedzanie największej świątyni buddyjskiej w Malezji - Kek Lok Si, a następnie wjedziemy na wzgórze Penang Hill, aby zobaczyć miasto z góry i pospacerować mostem w koronach drzew. Przy odrobinie szczęścia przywitamy się z langurami.
9
Kota Kinabalu
Dzisiaj czeka nas wycieczka na Borneo! - trzecią największą wyspę świata, gdzie czekają nas niezapomniane przygody. Z okien samolotu będziemy mogli podziwiać największy szczyt Malezji - majestatyczny masyw góry Kinabalu. Po zostawieniu bagaży w hotelu, pojedziemy do kulturowej wioski Mari Mari, czyli niesamowicie interesującego skansenu, gdzie czeka nas lekcja historii o zamieszkujących Borneo lokalnych plemionach, pokaz tradycyjnych tańców czy sztuki kulinarnej oraz kolacja w lokalnym stylu.
10
Tunku Abdul Rahman Marine Park
W planie dzisiejszego dnia rejs łodzią do morskiego parku narodowego Tunku Abdul Rahman Marine Park połączony z lunchem i snorkelingiem.  Wieczorem wybierzemy się na słynny nocny targ w Kota Kinabalu - to jedno z naszych ulubionych miejsc na świecie, gdzie można znaleźć najświeższe homary, krewetki, małże, kalmary, ryby i wiele innych owoców morza przyrządzonych na tysiąc pysznych sposobów!
11
Kinabatangan - dzień 1
Po śniadaniu wsiadamy w samolot i po krótkim locie meldujemy się w mieście Sandakan skąd pojedziemy do Rezerwatu Kinabatangan. Zamieszkamy w drewnianych domkach malowniczo położonych nad rzeką Kinabatangan, gdzie przez najbliższe 3 dni będziemy obserwować i wsłuchiwać się w dźwięki natury, a także wypatrywać żyjących na wolności nosaczy, orangutanów, makaków, słoni, kolorowego ptactwa i wielu innych gatunków fauny i flory.
12
Kinabatangan - dzień 2
Za dzisiejszą pobudkę odpowiadają gekony, makaki i dzioborożce. Jeszcze przed śniadaniem wypłyniemy w rejs po rzece o wschodzie słońca, kiedy dżungla zaczyna budzić się do życia. Tego dnia czeka nas też krótki trekking po okolicy z przewodnikiem.
13
Sepilok
Po porannym rejsie i śniadaniu w lodge wracamy do cywilizacji. Odwiedzimy rezerwaty występujących tu nosaczy sundajskich i orangutanów. W tych miejscach będziemy mogli przyjrzeć się im z bliska. Po południu odpoczynek przy basenie lub wieczorny spacer po dżungli z przewodnikiem (dla chętnych).
14
Sandakan / wylot do Warszawy
Spokojny poranek nad basenem lub wizyta w Centrum Rehabilitacji Niedźwiedzi Malajskich. Popołudniowy wylot do Kuala Lumpur z przesiadką na lot do Polski.
15
Warszawa
Lądowanie w Warszawie o godz. 13:15 (sobota). Zakończenie wyjazdu kulinarnego do Malezji.

Malezja - Informacje ogólne i praktyczne

Malezja szczyci się jedną z najbardziej dynamicznych gospodarek Azji Południowo-Wschodniej, owocem dziesięcioleci rozwoju przemysłu i stabilności politycznej. Malezja, składająca się z dwóch regionów oddzielonych Morzem Południowochińskim, jest wieloetniczną i wieloreligijną federacją 13 stanów i trzech terytoriów federalnych. To bardzo ciekawy kraj o bogatej różnorodności etnicznej i kulturowej, co sprawia wrażenie obcowania z wieloma krajami w obrębie jednego państwa powierzchniowo zbliżonego do Polski. To popularny kierunek turystyczny oferujący przyjezdnym atrakcje każdego rodzaju, od wielkomiejskiego klimatu Kuala Lumpur, przez kolonialne miasta George Town i Melakki, po dzikie tereny Borneo zamieszkane przez orangutany i nosacze sundajskie.

Warto wiedzieć - Przed wycieczką do Malezji

Powierzchnia
329 tys km2 (zbliżona do Polski)
Stolica
Kuala Lumpur
Ludność
34 miliony
Język
Malezyjski
Waluta
Ringgit malezyjski
Gniazdka
Angielskie (Typ G)
Wycieczka do Malezji - Mapa

HISTORIA MALEZJI W PIGUŁCE

Strategiczne położenie kraju na szlaku handlowym między Indiami a Chinami ukształtowało znaczną część jego historii. Współczesne terytorium Malezji było kontrolowane przez lokalne królestwa/sułtanaty (niektóre jak Brunei istnieją do dziś) aż do inwazji Portugalii w XVI wieku. Zaledwie sto lat później Portugalczycy zostali zastąpieni przez Holendrów jako główna potęga morska w regionie. Jednak od początku XIX wieku wpływy brytyjskie w Azji Południowo-Wschodniej rosły i od około 1824 roku aż do początków XX wieku Imperium Brytyjskie stopniowo przejmowało kontrolę nad terytoriami współczesnej Malezji. Podczas II wojny światowej przez trzy lata kraj był okupowany przez Japonię, a późniejsze brytyjskie próby zjednoczenia regionów Malezji w jedną kolonię koronną spotkały się z lokalnym oporem. Po okresie stanu wyjątkowego (1948-1960) w wyniku wojny partyzanckiej prowadzonej przez miejscowych Chińczyków, Brytyjczycy wynegocjowali utworzenie Federacji Malezyjskiej, która ostatecznie powstała w 1963 r. Krótko mówiąc, Malezja w ostatnich stuleciach była prawdziwym skrzyżowanie różnych wpływów, różnych kultur i religii, a znaczna część tego dziedzictwa jest nadal odczuwalna.

LUDNOŚĆ I RELIGIA

Dziś Malezja jest społeczeństwem pluralistycznym, zarówno pod względem składu etnicznego, jak i religii. Z prawie 34 milionów mieszkańców około 50% to Malajowie, pozostałe główne grupy etniczne to Chińczycy (24%), ludność tubylcza (11%) i Hindusi (7%). Islam jest oficjalną religią, jednak tylko 60% populacji to muzułmanie. Podziały religijne i etniczne charakteryzują się podobnymi podziałami: większość Malajów to muzułmanie, podczas gdy Chińczycy to głównie buddyści. 9% populacji to chrześcijanie, a 6% to Hindusi. Stosunki pomiędzy różnymi grupami etnicznymi nie są pozbawione problemów, z których wiele ma swoje korzenie w czasach panowania brytyjskiego. Władzę polityczną w kraju sprawują Malajowie, natomiast ekonomicznie dominują Chińczycy.

Wyprawa do Malezji - ludzie

USTRÓJ POLITYCZNY MALEZJI

System polityczny kraju jest dość ciekawy. Malezja jest monarchią konstytucyjną, jej rząd opiera się na systemie westminsterskim: władza jest podzielona na władzę ustawodawczą, wykonawczą i sądowniczą, parlament Malezji ma izbę niższą i wyższą, panuje system wielopartyjny. Wszystko jest więc ładne i zwyczajne (przynajmniej według standardów europejskich), dopóki nie spojrzy się na część monarchiczną tego wszystkiego.

Jak to działa? Malezja jest federacją składającą się z 13 stanów, z których dziewięć ma własnych sułtanów, a pozostałymi czterema rządzą gubernatorzy. Król Malezji wybierany jest na pięcioletnią kadencję spośród dziewięciu sułtanów. Pomiędzy rodzinami sułtańskimi następuje systematyczna rotacja, co oznacza, że każda z nich otrzymuje swoją pięcioletnią kadencję raz na pół wieku. W istocie Malezja jest monarchią z dziewięcioma (!) rodzinami królewskimi, a nie tylko jedną.

GOSPODARKA MALEZJI

Przy rocznym wzroście PKB wynoszącym średnio +6,1% od prawie 50 lat Malezja jest jedną z najbardziej dojrzałych i zróżnicowanych gospodarek wschodzących w regionie.

Jako 37. największa gospodarka świata Malezja znajduje się wśród krajów o najlepszych wschodzących pod względem „klimatu biznesowego”, a w 2019 r. była czwartym co do wielkości partnerem handlowym Francji w Azji Południowo-Wschodniej.

Dzięki wielu obiecującym lub zmieniającym się sektorom, które napędzały wzrost w ciągu ostatnich 30 lat, takim jak obrona, motoryzacja i ropa naftowa, Malezja była w stanie zdywersyfikować swoją gospodarkę dzięki dobrej integracji z globalnymi łańcuchami wartości, umożliwiając pojawienie się nowych sektorów, takich jak aeronautyka, elektronika, usługi i technologie cyfrowe. Malezja przechodzi od gospodarki opartej głównie na produkcji surowców do gospodarki wielosektorowej, jednak głównymi produktami eksportowymi kraju pozostają ropa naftowa, gaz, olej palmowy i kauczuk. Jednocześnie Malezja jest także jednym z największych na świecie eksporterów elektroniki i produktów ICT.

Jest to jeden z najbardziej otwartych gospodarczo krajów świata, a handel zagraniczny stanowi w ostatnich latach 130% jego PKB. Malezja ma dużą klasę średnią i poziom zamożności plasujący się na drugim miejscu w ASEAN (z wyłączeniem Brunei). Jego PKB pozostaje w tyle za Singapurem, ale przed Wietnamem, Indonezją i Tajlandią.

Wyjazd kulinarny do Malezji - Krajobrazy

GEOGRAFIA MALEZJI

Malezja to dwa odrębne obszary lądowe zwane Malezją Kontynentalną i Malezją Wschodnią. Obydwa regiony dzieli około 600 km Morza Południowochińskiego. Powierzchnia kraju odpowiada wielkości Polski

Malezja kontynentalna znajduje się na krańcu Półwyspu Malajskiego, długiego i cienkiego lądu wijącego się na południe od Tajlandii w kierunku Morza Południowochińskiego., natomiast Malezja Wschodnia rozciąga się na północnym Borneo, wyspie, którą Malezja dzieli z Indonezją.

Stolica Malezji, Kuala Lumpur, położona jest po zachodniej stronie Półwyspu Malezyjskiego, bliżej indonezyjskiej wyspy Sumatra niż Malezji Wschodniej. We wschodniej Malezji znajduje się góra Kinabalu, najwyższy punkt w kraju, wznoszący się na wysokość 13 455 stóp (4101 metrów). Malezja graniczy z Tajlandią na północy oraz Indonezją i wyspą Singapur na południu. Singapur jest oddzielony od Malezji mostem.

KLIMAT I POGODA – KIEDY JECHAĆ DO MALEZJI?

Malezja ma przyjemny klimat tropikalny i przez cały rok jest na ogół gorąco i wilgotno. Temperatury wynoszą około 30–33°C w dzień i 25°C w nocy na obszarach nizinnych oraz od 21°C do 28°C na wyżynach. Lekka, bawełniana i swobodna odzież polecana jest przez cały rok.

Północno-wschodni monsun wieje od listopada do kwietnia i przynosi ulewne deszcze na wschodnim wybrzeżu półwyspu Malezji, a także w Sabah i Sarawak. Południowo-zachodnia pora monsunowa trwająca od maja do października jest okresem bardziej suchym, chociaż klimat tropikalny oznacza, że od czasu do czasu można spodziewać się deszczu i burz.

Wycieczka kulinarna do Malezji - Zwierzęta

FLORA I FAUNA W MALEZJI

Malezję pokrywają tropikalne lasy deszczowe. Duże rzeki wypływają z wyżyn kraju i wpadają do ciepłych tropikalnych mórz. Łącznie te trzy ekosystemy – leśny, rzeczny i morski – sprawiają, że Malezja jest jednym z 17 niezwykle zróżnicowanych krajów na świecie. (Kraj bardzo zróżnicowany to taki, w którym żyje większość gatunków ziemskich i występuje duża liczba gatunków endemicznych lub gatunków występujących tylko w jednym miejscu na planecie.)

Tropikalne lasy deszczowe Malezji są także domem dla kilku zagrożonych gatunków, w tym nosorożca sumatrzańskiego, słonia karłowatego i orangutanów borneańskich we wschodniej Malezji. Tygrysy malajskie i lamparty indochińskie grasują na Półwyspie Malajskim. W Morzu Południowochińskim w ciepłych wodach pływa kilka gatunków żółwi morskich, w tym żółw oliwny, szylkretowy, zielony i skórzasty.

Malezja ma kilka rozległych rezerwatów przyrody i parków narodowych na terenie całego kraju. Park Narodowy Taman Negara, założony w 1939 roku, jest najstarszym parkiem narodowym w kraju. Położony na Półwyspie Malajskim Taman Negara chroni jeden z najstarszych lasów deszczowych na świecie, którego wiek szacuje się na ponad 130 milionów lat i który był niegdyś domem dla dinozaurów.

KUCHNIA MALEZYJSKA

Malezja to tygiel narodów i tradycji i możnaby pomyśleć, że tradycje kulinarne w Malezji są bardziej podzielone i skoncentrowane na swoich społecznościach: indyjskiej, chińskiej, malajskiej i rdzennej. Nic bardziej mylnego, malezyjskie jedzenie to fuzja wszystkich tamtejszych kultur i doskonale odzwierciedla to, co najlepsze w kuchni azjatyckiej. Podstawą każdego malezyjskiego posiłku jest ryż, któremu towarzyszą hojne ilości świeżych owoców morza, chilli, curry, mleko kokosowe i zawsze z dużą ilością przypraw. Ponieważ Malezja jest krajem tropikalnym o wilgotnym klimacie, otoczonym morzem, łatwo jest kupić świeże ryby oraz tropikalne owoce i warzywa w dobrych cenach. Jedzenie poza domem jest w Malezji bardzo powszechne i jest częścią malezyjskiej (i innych azjatyckich) kultury, nie ma lepszego miejsca na kontakt z przyjaciółmi i rodziną niż podczas pysznego posiłku. Najpopularniejsze dania w Malezji to Curry Laksa, Nasi Kandar, Nasi Lemak, Roti Canai, Rendang i wiele wiele innych.

Wyprawa do Malezji - Jedzenie

WALUTA I PŁATNOŚCI

1 polski złoty to w przeliczeniu 1,2 ringgita malezyjskiego więc przelicznik jest bardzo prosty i ułatwia zarządzanie pieniędzmi podczas wyjazdu.

Polski Złoty nie jest walutą wymienialną w Malezji, więc z Polski najlepiej przywieźć dolary i wymienić je w kantorze po przylocie.

UWAGA: w Polsce warto wymienić złotówki na tzw. nowe dolary, czyli te wydane po 2007r. Dolary muszą być niepogięte, nieporwane i najlepiej w nominałach 50 i 100, aby dostać jak najlepszy przelicznik.

Płatności kartą w Malezji

W mniejszych miejscowościach, niektórych restauracjach i małych sklepach płatności kartą nie będą możliwe. Bankomaty w miastach są łatwo dostępne. Bankomaty pobierają prowizję za wybrane pieniądze, warto wypłacać więc jednorazowo maksymalną dostępną kwotę.

STREFA CZASOWA I JETLAG

Różnica w czasie względem Polski to: czas letni +6 godzin, czas zimowy +7 godzin.

Najprawdopodobniej po przylocie dopadnie nas więc tzw. jetlag, czyli zmęczenie spowodowane różnicą czasu. Aby zminimalizować jego objawy takie jak złe samopoczucie, zaburzenia snu i apetytu czy bóle głowy polecamy:

  • nastawienie zegarka na nową godzinę od razu po wejściu do samolotu - to zagranie wyłącznie psychologiczne, ale pomaga zmienić nastawienie i przyzwyczaić głowę do nowej godziny. Spróbuj podczas podróży dostosować swoją aktywność do nowej strefy czasowej, czyli postaraj się zasnąć, jeśli tam, dokąd lecisz jest noc. Jeśli natomiast w miejscu docelowym trwa dzień, to nie śpij w samolocie, lecz postaraj się czytać lub obejrzeć film, by utrzymać aktywność mózgu. Dzięki temu Twój organizm będzie miał więcej czasu na dostosowanie się do czekającego go zmienionego rytmu dobowego.
  • nawadnianie organizmu i picie dużej ilości wody - zarówno w samolocie jak i po przylocie
  • unikanie alkoholu i kofeiny podczas podróży. Jesteś zmęczony? Lepiej uzupełnij potas i sięgnij po sok pomidorowy lub wodę z dodatkiem elektrolitów. 
  • wygodny ubiór, proste ćwiczenia rozciągające i spacerowanie w samolocie - sprawią że po przylocie będziemy czuli się nieco bardziej wypoczęci
Malezja - pieniądze Ringgit

TELEFONY I INTERNET

W Malezji można korzystać z polskiej karty SIM, jednak połączenia są dosyć drogie (7zł za minutę połączenia). Wifi jest ogólnodostępne w hotelach i restauracjach, jednak w mniejszych miejscowościach może działać słabo lub w ogóle.

Warto zaopatrzyć się w lokalną kartę SIM (wymagana rejestracja karty; może być konieczne okazanie paszportu przy zakupie) z pakietem Internetu i kontaktowanie się za pomocą komunikatorów typu Whatsapp, Skype, Messenger. Podczas wizyty w salonie, sprzedawca sam zainstaluje nam kartę w telefonie i wgra ustawienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dobrym Internetem w kilka chwil.

ELEKTRYCZNOŚĆ I PRZEJŚCIÓWKI

Napięcie w gniazdkach wynosi 240 V. Występują gniazdka typu G (angielskie) z trzema bolcami. Należy zabrać ze sobą przejściówkę.

WIZA I PASZPORT

W przypadku pobytu nie dłuższego niż 90 dni , w ciągu 180 dni, nie ma obowiązku posiadania wizy. Nie dotyczy to przyjazdów w celu podjęcia pracy lub nauki.

Od 1 stycznia 2024 r. konieczne jest wypełnienie Malaysia Digital Arrival Card (MDAC) przed podróżą do Malezji, więcej informacji na ten temat można znaleźć tu .

SZCZEPIENIA I ZDROWIE

Szczepienia do Malezji nie są wymagane przez przepisy prawne.

Do szczepień ochronnych zalecanych przez WHO przed wyjazdem do Malezji należą: tężec, błonica, krztusiec, dur brzuszny, covid-19, WZW-A, WZW-B, szczepienia rutynowe (m.in. przeciw grypie meningokokom, ospie wietrznej).

Przed wyjazdem sugerujemy skontaktowanie się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu lub lekarzem medycyny podróży w celu zaplanowania ewentualnego programu szczepień.

W Malezji ryzyko zachorowania na malarię oraz dengę, czyli choroby przenoszone przez komary, jest znikome. Mimo wszystko warto unikać ukąszeń komarów. Profilaktyka polega na używaniu repelentów, noszeniu ubrań z długim rękawem i długich spodni, włączaniu wiatraka bądź klimatyzacji na noc, co skutecznie utrudnia komarom siadanie na skórze. Polecamy spraye firmy MUGGA ze składnikiem aktywnym DEET (nie do końca przyjaznym dla środowiska i organizmu) lub nowym składnikiem aktywnym IKARYDYNĄ (nie wywołuje podrażnień skóry i innych reakcji alergicznych). Z naturalnych preparatów polecamy olejek z citronelli (CITRONELLA OIL), który skutecznie odstrasza komary;

BEZPIECZEŃSTWO I PRZEPISY PRAWNE – NA CO UWAŻAĆ W MALEZJI?

Malezja jest stosunkowo bezpiecznym miejscem do podróżowania. Ponieważ turystyka jest jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu w kraju, ludzie są gościnni i uprzejmi wobec turystów. Jednak nigdy nie zaszkodzi zachować ostrożność i wypatrywać podejrzanych ludzi czających się w pobliżu. Chociaż liczba przestępstw z użyciem przemocy jest dość niska, przypadki rabunków i napaści zdarzają się rzadko. Znane są przypadki, gdy turyści padają ofiarą złodziei i rabusiów. Dlatego zawsze zaleca się podróżowanie w miejsca polecane przez władze lokalne, organizatorów wycieczek i hoteli. Zawsze należy szanować lokalne tradycje, zwyczaje i wierzenia. Chociaż w dużych miastach, takich jak Kuala Lumpur, podejście jest bardziej liberalne, należy ubierać się skromnie, szczególnie na obszarach wiejskich.

Przed wyjazdem należy zrobić kserokopie strony paszportu ze wszystkimi danymi oraz dodatkowo zapisać zdjęcie w telefonie. Sugerujemy też aby zabrać ze sobą dwa zdjęcia paszportowe (w przypadku zgubienia paszportu, potrzebne są zdjęcia, a wyrobienie zdjęcia na miejscu bywa często problematyczne).

Posiadanie międzynarodowego prawa jazdy, nawet kategorii A, nie uprawnia do prowadzenia motocykli i skuterów w Malezji. Zwykle wypożyczalnia skuterów zgadza się na wypożyczenie pojazdu na podstawie międzynarodowego lub nawet polskiego prawa jazdy, należy jednak zwrócić uwagę, że w razie wypadku nie będzie się podlegało ochronie ubezpieczeniowej, a jazda bez uprawnień może podlegać odpowiedzialności karnej.

Kary za łamanie prawa są bardzo surowe. Za posiadanie czy rozprowadzanie narkotyków grozi nawet kara śmierci.

TRANSPORT – PRZEMIESZCZANIE SIĘ W MALEZJI

System transportu w Malezji został wprowadzony podczas brytyjskich rządów kolonialnych. Obecnie, finansowany przez rząd, transport w Malezji jest zróżnicowany i nowoczesny. System transportowy Malezji obejmuje obszar 63 445 km i obejmuje 1630 km dróg ekspresowych. Główna autostrada łączy kraj z granicami Tajlandii i Singapuru i rozciąga się na długości około 800 km. Ogólnie rzecz biorąc, system transportu w Malezji Półwyspowej jest bardziej rozwinięty niż w Malezji Wschodniej.

Główne rodzaje transportu w Malezji to: transport drogowy, kolejowy, transport lotniczy i transport wodny. Kuala Lumpur jest głównym węzłem komunikacyjnym.

ZAKWATEROWANIE – GDZIE SPAĆ W MALEZJI?

Hostele i hotele w Malezji są w podobnych cenach jak w Polsce, a nawet odrobinę tańsze. Nocleg ze śniadaniem w pokoju wieloosobowym można znaleźć już za 15$, zaś ceny prywatnych pokoi w dobrze ocenianych hotelach zaczynają się już od 30$. W turystycznych, wiejskich regionach znajdziemy klimatyczne drewniane lodże otoczone gęstym lasem deszczowym. Nadmorskie miejscowości zwykle opanowane są przez luksusowe resorty dużych sieci hotelowych.

Malezja - noclegi w dżungli

WYŻYWIENIE – GDZIE JEŚĆ?

Jedne z najtańszych i najsmaczniejszych potraw dostępnych w Malezji pochodzą ze straganów, tradycyjnie drewnianych wózków ustawionych przy drodze, otoczonych kilkoma chwiejnymi stolikami ze stołkami do siedzenia. Większość straganów serwuje jedno lub kilka standardowych dań z makaronu i ryżu lub specjalizuje się w określonych przysmakach, od omletów z ostryg po curry z kalmarów. Jedzenie na ulicy to sport narodowy Malezyjczyków, więc miejsc do jedzenia jest mnóstwo! Mamy tutaj do wyboru kuchnię malajską, chińską, indyjską czy indonezyjską, możemy spróbować wielu kuchni w jednym miejscu. O ile na ulicach można skosztować najprostszych dań i najbardziej popularnych, warto zaglądnąć głębiej w kulinarną scenę Malezji. W licznych restauracjach możemy spróbować kuchni nowoczesnej i fusion w dobrych cenach, co jest świetną okazją na poznanie całkowicie nowych smaków i kulinarnych aranżacji.

CO ZOBACZYĆ W MALEZJI?

Malezja to kraj bardzo atrakcyjny turystycznie, posiadający w swoich granicach coś dla każdego. Do najpopularniejszych z nich należą:

      1. Penang - Kolonialne miasto, niegdyś ważny port handlowy na drodze morskiej z Chin do Indii. Klimatyczne stare miasto, najlepsza kuchnia w Malezji i żywa kultura Peranakan, obecna tylko w tej części świata. Mieszanka kultur i smaków.
      2. Cameron Highlands - Słynne wzgórza porośnięte krzewami herbacianymi. Piękne krajobrazy i urocza górska miejscowość z kolonialną, angielską zabudową.
      3. Kuala Lumpur - Ultranowoczesne miasto z drapaczami chmur i kilkoma zabytkami ery kolonialnej. Wielkie centra handlowe, imprezowe dzielnice i najlepsze restauracje.
      4. Sepilok - Wioska otoczona gęstym lasem deszczowym. Miejsce w którymi można podpatrywać orangutany, nosacze sundajskie i niedźwiedzie malajskie w rezerwatach.
      5. Kinabatangan- Rzeka i jej bliska okolica to idealne miejsce dla miłośników dzikiej przyrody. Podczas rejsów po rzece możemy oglądać dzikie nosacze, orangutany, słonie czy dzioborożce.
      6. Taman Negara - Jeden z najstarszych lasów deszczowych na Ziemi. Gratka dla miłośników wycieczek do dżungli.
      7. Perhentian - Rajskie wyspy u wybrzeży Malezji kontynentalnej, miejsce popularne wśród backpackerów i nurków z całego świata.

     

 

CZEGO SPRÓBOWAĆ W MALEZJI?
Malezja łączy sobie wpływy wielu kultur, co odzwierciedla się również w jej kuchni. Znajdziemy tu elementy kuchni chińskiej, indonezyjskiej, hinduskiej czy tajskiej, a ograniczenia wynikające z religii jedynie dodają różnorodności potrawom. Królują tu ryże, makarony, placki roti, owoce morza, chili, sos sojowy, mleko kokosowe i przyprawy rodem z Indii. Zapraszamy w niezwykłą podróż do kraju, w którym jedzenie stawia się na pierwszym miejscu, a napotkanych znajomych wita się pozdrowieniem “czy już jadłeś?”. Podczas naszej wycieczki do Malezji skosztujesz wszystkich z tych smakołyków i jeszcze więcej!
Kuchnia Malezyjska - Laksa
Laksa

Laksa to prawdziwa królowa Malezji. Mimo, że jej odmian są dziesiątki, a przepis różni się w zależności od regionu, idea pozostaje taka sama. Jest to ostro-kwaśna zupa kokosowa z dodatkiem tamaryndowca podawana z makaronem vermicelli i przeróżnymi wkładkami mięsno-rybnymi. Spróbujemy jej zarówno na północy w Penang, jak i na południu w Kota Kinabalu, a także przyrządzimy samodzielnie i wybierzemy swoją ulubioną wersję.

Kuchnia Malezyjska - Aromatyczny Rendang
Rendang

Jeśli laksa jest królową, to królem jest zdecydowanie rendang, czyli pikantne mięso wołowe przez wiele godzin duszone w mocno doprawionym mleczku kokosowym. Rendang, jak nasz bigos, najlepszy jest kilka dni po przyrządzeniu, kiedy jego smak dojrzeje. Potrawa przywędrowała do Malezji z sąsiedniej Indonezji i zadomowiła się tu na dobre.

Kuchnia Malezyjska - Roti Chanai
Roti Canai

Nie ma w Malezji prawdziwego śniadania bez roti canai. Malajscy muzułmanie przygotowują własną, bardzo cienką wersję hinduskiego chlebka roti i podają tradycyjnie z daalem, czyli curry z soczewicy.

Kuchnia Malezyjska - Nasi Lemak
Nasi Lemak

Śniadaniowy konkurent roti canai i podstawa kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej. Jest to danie sprzedawane dosłownie wszędzie, na ulicznych straganach i w barach, a jego podstawą jest ryż gotowany w mleku kokosowym z dodatkami, takimi jak liść pandanu, trawa cytrynowa czy imbir. Do niego dobiera się wybrane dodatki, np. jajko, orzeszki, anchois, zielony ogórek, kurczak i oczywiście sambal!

Kuchnia Malezyjska - Sos Sambal
Sambal

Najpopularniejszy sos chili podawany w Malezji do praktycznie każdej potrawy. Występuje w różnych wersjach, np. chili ucierane z pastą krewetkową, z pastą z tamaryndowca czy smażone na oleju z czosnkiem. Podczas wyjazdu kulinarnego do Malezji skosztujesz wiele rodzajów sambalu.

Kuchnia Malezyjska - Hokkien Mee
Hokkien Mee

Makaron jajeczny Hokkien Mee sprowadzili do Malezji chińscy emigranci z prowincji Hokkien. Smaży się go z krewetkami w słodko-słonym sosie sojowym lub podaje w wyśmienitym bulionie krewetkowym z krewetkami, w zależności od regionu. 

Kuchnia Malezyjska - Char Kway Teow
Char Kway Teow

Jeden z najsmaczniejszych makaronów świata prosto z malezyjskich straganów. Płaski makaron ryżowy smażony m.in. z chińską kiełbaską, krewetkami i kiełkami fasoli mung. Bogaty smak, kontrastujące konsystencje i charakterystyczna nuta przypalonego dymu, to odważna kuchnia Azji Południowo-Wschodniej w najlepszym wydaniu!

Kuchnia Malezyjska - Sałatka Rojak
Rojak

Genialna sałatka z surowych warzyw i owoców w pikantnym dressingu z limonki, chili, pasty krewetkowej i orzeszków ziemnych.

Kuchnia Malezyjska - Tradycyjny Hot Pot
Hot Pot

Wszędzie tam, gdzie chińscy imigranci, tam musi być też hot-pot czyli jedna z naszych ulubionych form jedzenia, będąca okazją do wspaniałej biesiady. Idea polega na zasiądnięciu przy jednym dużym stole z garnkiem pełnym gotującego się, aromatycznego bulionu na środku. Do tego dobieramy lokalne warzywa, owoce morza czy kawałki mięsa i każdy sam gotuje sobie swoją porcję w bulionie. Tak naprawdę hot-pot to nie potrawa, a cała ceremonia i świetna okazja do spotkania i rozmów w wesołym gronie do późnej nocy.

Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne

Podróżując do Azji Południowo-Wschodniej każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, mangostanu, rambutanu, smoczego owocu, salaka czy guawy. 

Kuchnia Malezyjska - grillowane owoce morza
Owoce morza

Świeże homary, ostrygi, małże, krewetki, ośmiornice, kalmary - mamy nadzieję, że uwielbiacie jest tak jak my i będziecie zajadać się nimi wraz z nami w niewyobrażalnych ilościach! Pozycja obowiązkowa w podróży po Malezji

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o malezyjskim jedzeniu, zapraszamy na rozbudowany wpis na blogu pt. Kuchnia Malezyjska.