+48690170051

Wyjazd kulinarny do Malezji - z wizytą u orangutanów

MALEZJA + BORNEO (MAJÓWKA)

MALEZJA + BORNEO (MAJÓWKA)

per person

Wyjazd kulinarny do Malezji (+ Borneo)

Malezja to bezapelacyjnie jeden z tych krajów, w którym nie musisz pytać napotkanych na ulicy ludzi, o czym akurat myślą, bo z pewnością myślą o jedzeniu. Malezyjczycy mają obsesję na punkcie jedzenia i nawet kiedy jeszcze nie skończyli jeść obiadu, to już myślą o kolacji. Tutejsza tropikalna mieszanka kulturowa ma mnóstwo do zaoferowania dla poszukiwaczy dobrego smak. Przed Tobą kulinarne doświadczenie jakiego dotąd nie przeżyłeś/aś.

Tutaj każdy posiłek to nie tylko znakomite składniki i bogate w aromat przyprawy. To kawał historii przedstawiającej ostatnie stulecia, w których handel, kolonizacja i imigracja odcisnęły swoje piętno. Nigdzie indziej w Azji nie możemy doświadczyć tak mocnej kompozycji kulinarnych tradycji Chin, Indii i archipelagu Malajskiego dopieszczonych przyprawami przywiezionymi niegdyś przez arabskich kupców.

Zabierzemy Cię w apetyczną 15-dniową podróż przez archipelag Malajski, podczas której doznasz kulinarnej euforii! Poznasz najważniejsze potrawy, skosztujesz ich w doborowym towarzystwie pasjonatów jedzenia, a także własnoręcznie przygotujesz niektóre z nich. W kraju, gdzie zamiast pytania „jak się masz”, na porządku dziennym jest „czy już jadłeś?” musi dziać się magia!

Poza bogactwem smaków, Malezja zachwyci nas też niezapomnianymi krajobrazami i fascynującą przyrodą. Odwiedzimy nowoczesne Kuala Lumpur, zielone plantacje herbaty i spędzimy czas na rajskich plażach. W planie tej podróży nie zabraknie wizyty na dzikim i zielonym Borneo – trzeciej największej wyspie świata – zamieszkanej m.in. przez słonie, orangutany oraz endemiczne nosacze. Nasza wycieczka do Malezji to gwarancja wspaniałej podróży w towarzystwie pasjonatów jedzenia!

Terminy Wyjazdów

20.04.2024 - 04.05.2024
07.09.2024 - 21.09.2024

15 Dni
8 - 12 osób

Cena: 11 000 zł + lot

CZEGO SPRÓBUJESZ?

  • Posmakujesz potraw takich jak laksa, rendang, nasi lemak, roti canai, samosa, mee goreng i wielu innych w starannie wyselekcjonowanych restauracjach, straganach i garkuchniach
  • Zwiedzisz Georgetown na wyspie Penang – kulinarną i kulturową stolicę Malezji – z lokalnym przewodnikiem – kolorowy street art, kolonialne posiadłości, świątynie czterech religii, dzielnicę chińską i hinduską
  • Udasz się na malowniczy trekking wzdłuż wybrzeża Monkey Beach
  • Odwiedzisz mokry targ z lokalnym przewodnikiem (tzw. wet market), a także plantację przypraw i roślin w Georgetown na wyspie Penang
  • Weźmiesz udział w 2 lekcjach gotowania – kuchni malajskiej i chińskiej (tzw. Peranakan) połączonych z lunchem, który sami ugotujemy!
  • Zwiedzisz jedną z największych hinduistycznych świątyń poza granicami Indii – Batu Caves
  • Zobaczysz jak rośnie herbata na zielonych wzgórzach Cameron Highlands 
  • Będziesz podziwiać wieże Petronas Towers i najciekawsze zakamarki nowoczesnej stolicy Malezji
  • Wypijesz drinka na dachu lądowiska dla helikopterów w centrum Kuala Lumpur
  • Zasmakujesz nowoczesnej kuchni malezyjskiej w jednej z eleganckich restauracji w Kuala Lumpur ze znanym i cenionym szefem kuchni
  • Staniesz w oko w oko z orangutanami i nosaczami sundajskimi
  • Przeżyjesz przygodę w Borneańskiej dżungli. Zamieszkamy w drewnianych domkach przy rzece, gdzie spotkamy niezliczoną ilość dzikich zwierząt
  • Złożysz wizytę w kulturowej wiosce na Borneo, gdzie zobaczysz, jak żyły kiedyś tradycyjne plemiona zamieszkujące te ziemie.
  • Zasmakujesz w świeżych homarach, rybach, krewetkach i innych owocach morza na nocnym targu w Kota Kinabalu 
  • Wybierzesz się na snorkeling lub nurkowanie na rafie z żółwiami morskimi w morskim parku narodowym Tunku Abdul Rahman Marine Park
  • Spędzisz dzień na łodzi w otoczeniu turkusowej wody

Gdzie śpimy?

Podczas tego wyjazdu stawiamy na komfort podróżowania. Zapomnijcie o wieloosobowych pokojach ze współdzieloną łazienką, spaniu w namiotach czy wątpliwej świeżości guesthouse’ach. Zamiast tego zapraszamy Was do starannie wyselekcjonowanych hoteli, idealnie współgrających z odwiedzanymi przez nas miejscami. W każdym z miejsc czekają na nas pokoje z prywatną łazienką i śniadaniami w cenie.

Cena zawiera:

10 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

2 noclegi w pokojach dwuosobowych w lodży położonej w dżungli

12 śniadań, 5 obiadów, 2 kolacje

Wszystkie atrakcje opisane w planie

Bilety wstępu wynikające z programu

2 warsztaty gotowania

Przeloty wewnętrzne z bagażami rejestrowanymi 20 kg

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami wynikające z programu

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Opiekę dwóch doświadczonych pilotów zafascynowanych azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1700 zł)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wycieczkę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3300 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 7700 zł

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
1
Wylot z Warszawy
Zbiórka na Okęciu w sobotnie popołudnie. Nadajemy bagaże i zaczynamy naszą wyprawę do Malezji!
2
Przylot do Malezji
Po wylądowaniu w Kuala Lumpur - największym mieście Malezji, czeka nas kontrola paszportowa i kilkugodzinne oczekiwanie na lot wewnętrzny na północ kraju. Będzie to pierwsza okazja do spotkania z azjatycką kuchnią, gdyż lotnisko w malezyjskiej stolicy słynie z fantastycznej strefy kulinarnej przylegającej do terminala! Nic dziwnego - w końcu jesteśmy w kraju, gdzie jedzenie stawia się na pierwszym miejscu! Tutejszy food court oferuje stoiska z daniami z całej Azji, więc będziemy wybierać pomiędzy japońskim sushi, chińskimi wontonami, malezyjską laksą, tajskim curry czy indyjską kormą. Po kolacji czeka nas krótki, godzinny lot do Georgetown na wyspie Penang. Kolejne cztery noce spędzimy w kolonialnym hotelu w sercu kulinarnej stolicy Malezji.
3
Penang
Malezja to kraj, w którym obok siebie żyją przedstawiciele trzech największych narodowości i religii: muzułmańscy Malajowie, Chińczycy będący buddystami i hindusi z Indii. Ma to też odzwierciedlenie w kuchni tego kraju, w związku z czym pobyt na Penang podzielimy na trzy tematyczne dni. Rozpoczniemy dniem malajskim! Po śniadaniu udamy się za miasto, gdzie czeka nas wizyta w ogrodzie pełnym ziół i przypraw. Po edukacyjnym wprowadzeniu przez malajskiego kucharza w tajniki kuchni malezyjskiej rozpoczniemy warsztaty gotowania. Każdy z uczestników otrzyma niezbędne składniki i instrukcje, a następnie wspólnie zjemy to, co przygotowaliśmy. Po lunchu ruszymy na około godzinny trekking przez dżunglę wzdłuż wybrzeża na Monkey Beach, gdzie poza spotkaniem z niesfornymi małpami napijemy się drinka przy szumie fal. Powrót do Georgetown i kolacja w jednej z lokalnych, malezyjskich restauracji, gdzie porównamy, czy laksa, którą wcześniej przyrządziliśmy smakowała lepiej!
4
Penang
Czas na dzień Chiński, a konkretniej dzień pod znakiem kuchni Nyonya lub Peranakan. Tak bowiem nazywa się Chińczyków, którzy emigrowali tutaj kilka pokoleń temu i stworzyli odrębną kulturę i kuchnię. Po porannej wizycie na lokalnym targu czeka nas lekcja gotowania po chińsku.  Popołudnie spędzimy w sercu Georgetown, gdzie wizyty na straganach z lokalnymi przysmakami będziemy przeplatać buddyjskimi świątyniami i okazałymi posiadłościami chińskich kupców.
5
Penang
Dzisiejszy dzień zaczniemy od śniadania w hinduskim stylu, czyli roti canai! Następnie spotkamy się z naszą przewodniczką, która pokaże nam wszystkie zakątki dzielnicy Little India i najpiękniejsze murale w mieście, opowie wiele ciekawych historii i zabierze do najlepszych hinduskich jadłodajni.  Wieczorem wizyta na nocnym targu, będąca podsumowaniem zdobytej przez ostatnie 3 dni wiedzy. Laksa, rendang, nasi lemak, char koay teow, hokkien mee, mee goreng, roti canai, sambal czy cincalok - te nazwy nie będą nam już obce!
6
Cameron Highlands
Po śniadaniu wsiądziemy w komfortowy autobus i udamy się w malowniczą, 4-godzinną trasę na południe, w region pełen plantacji herbaty położony w głównym paśmie górskim Malezji. O kolonialnej przeszłości kraju dowiemy się przy filiżance wyśmienitej angielskiej herbaty. Będzie też czas na spacer pośród herbacianych pól. Atrakcją wieczoru będzie hot-pot, czyli tradycyjny chiński, biesiadny posiłek, bardzo popularny w regionie.
7
Mossy Forest i Batu Caves
Po śniadaniu wybierzemy się na 2-godzinny trekking po mglistym lesie, czyli fascynującym labiryncie drzew porośniętych gęstym mchem, po czym wyruszymy w drogę do Kuala Lumpur. Po drodze zwiedzimy zachwycający kompleks hinduistycznych świątyń Batu Caves. Wieczór spędzimy na nocnym targu w jednej z nowoczesnych dzielnic Kuala Lumpur - Bukit Bintang.
8
Kuala Lumpur
Podczas całodniowego zwiedzania stolicy odwiedzimy m.in. jeden z najstarszych i najpiękniejszych meczetów stolicy Masjid Jamek, Chinatown i park KLCC ze słynnymi Petronas Towers. Wszystko to przeplatane będzie street foodem, tak uwielbianym przez malezyjczyków. Ten dzień będzie też okazją do poznania nowoczesnej twarzy Malezji. Kraj ten należy przecież do tzw. “azjatyckich tygrysów”, czyli najszybciej rozwijających się w ostatnich dziesięcioleciach gospodarek świata. Pokażemy Wam, że Malezja to wcale nie “trzeci świat”, a kraj nowoczesny, kosmopolityczny i wysoko rozwinięty! Poza szklanymi domami nie zabraknie nowoczesnej kuchni fushion.
9
Rzeka Kinabatangan
Przed świtem odlecimy na Borneo - trzecią największą wyspę świata, gdzie czekają nas niezapomniane przygody. Borneo to dzika, zielona wyspa zamieszkana przez wiele niesamowitych gatunków zwierząt. Prosto z lotniska pojedziemy do dżungli, do naszej drewnianej lodge malowniczo położonej nad rzeką Kinabatangan, gdzie przez najbliższe 3 dni będziemy obserwować i wsłuchiwać się w dźwięki natury, a także wypatrywać żyjących na wolności nosaczy, orangutanów, makaków, słoni, kolorowego ptactwa i wielu innych gatunków fauny i flory. Po kolacji wybierzemy się na nocny spacer po dżungli z przyrodnikiem.
10
Rzeka Kinabatangan
Za dzisiejszą pobudkę odpowiadają gibony i dzioborożce. Jeszcze przed śniadaniem wypłyniemy w rejs po rzece o wschodzie słońca, kiedy dżungla zaczyna budzić się do życia. Tego dnia czeka nas też fascynujący trekking po okolicy z przyrodnikiem.
11
Sepilok
Po porannym rejsie i śniadaniu w lodge wracamy do cywilizacji. Odwiedzimy rezerwaty występujących tu nosaczy sundajskich, orangutanów oraz niedźwiedzi malajskich (biruangów). W tych miejscach będziemy mogli przyjrzeć się im z bliska. Popołudniu poznamy kuchnię regionu, słynącą z owoców morza.
12
Kota Kinabalu
Po śniadaniu wrócimy na lotnisko i polecimy do największego miasta w okolicy, czyli Kota Kinabalu. Z okien samolotu będziemy mogli podziwiać największy szczyt Malezji - majestatyczny masyw góry Kinabalu. Popołudnie spędzimy na okolicznej plaży lub nad basenem naszego 5* hotelu z widokiem na morze. Wieczorem wybierzemy się na słynny nocny targ w Kota Kinabalu - to jedno z naszych ulubionych miejsc na świecie, gdzie można znaleźć najświeższe homary, krewetki, małże, kalmary, ryby i wiele innych owoców morza przyrządzonych na tysiąc pysznych sposobów!
13
Tunku Abdul Rahman Marine Park
W planie dzisiejszego dnia rejs łodzią po morskim parku narodowym Tunku Abdul Rahman Marine Park połączony z lunchem i snorkelingiem lub nurkowaniem. Wieczorem czas wolny na masaże, świeże soki owocowe, mango lassi i drinki o zachodzie słońca. 
14
Kota Kibanalu / wylot do Warszawy
Po śniadaniu pojedziemy do kulturowej wioski Mari Mari, czyli niesamowicie interesującego skansenu, gdzie czeka nas lekcja historii o zamieszkujących Borneo lokalnych plemionach, pokaz tradycyjnych tańców czy sztuki kulinarnej. Po lunchu powrót na lotnisko, z którego odlecimy do Kuala Lumpur. Po kilku godzinach i pożegnalnej kolacji odprawimy się na lot powrotny do domu.
15
Warszawa
Lądowanie w Warszawie o godz. 13:15 (sobota). Zakończenie wyjazdu kulinarnego do Malezji.
CZEGO SPRÓBOWAĆ W MALEZJI?
Malezja łączy sobie wpływy wielu kultur, co odzwierciedla się również w jej kuchni. Znajdziemy tu elementy kuchni chińskiej, indonezyjskiej, hinduskiej czy tajskiej, a ograniczenia wynikające z religii jedynie dodają różnorodności potrawom. Królują tu ryże, makarony, placki roti, owoce morza, chili, sos sojowy, mleko kokosowe i przyprawy rodem z Indii. Zapraszamy w niezwykłą podróż do kraju, w którym jedzenie stawia się na pierwszym miejscu, a napotkanych znajomych wita się pozdrowieniem “czy już jadłeś?”. Podczas naszej wycieczki do Malezji skosztujesz wszystkich z tych smakołyków i jeszcze więcej!
Kuchnia Malezyjska - Laksa
Laksa

Laksa to prawdziwa królowa Malezji. Mimo, że jej odmian są dziesiątki, a przepis różni się w zależności od regionu, idea pozostaje taka sama. Jest to ostro-kwaśna zupa kokosowa z dodatkiem tamaryndowca podawana z makaronem vermicelli i przeróżnymi wkładkami mięsno-rybnymi. Spróbujemy jej zarówno na północy w Penang, jak i na południu w Kota Kinabalu, a także przyrządzimy samodzielnie i wybierzemy swoją ulubioną wersję.

Kuchnia Malezyjska - Aromatyczny Rendang
Rendang

Jeśli laksa jest królową, to królem jest zdecydowanie rendang, czyli pikantne mięso wołowe przez wiele godzin duszone w mocno doprawionym mleczku kokosowym. Rendang, jak nasz bigos, najlepszy jest kilka dni po przyrządzeniu, kiedy jego smak dojrzeje. Potrawa przywędrowała do Malezji z sąsiedniej Indonezji i zadomowiła się tu na dobre.

Kuchnia Malezyjska - Roti Chanai
Roti Canai

Nie ma w Malezji prawdziwego śniadania bez roti canai. Malajscy muzułmanie przygotowują własną, bardzo cienką wersję hinduskiego chlebka roti i podają tradycyjnie z daalem, czyli curry z soczewicy.

Kuchnia Malezyjska - Nasi Lemak
Nasi Lemak

Śniadaniowy konkurent roti canai i podstawa kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej. Jest to danie sprzedawane dosłownie wszędzie, na ulicznych straganach i w barach, a jego podstawą jest ryż gotowany w mleku kokosowym z dodatkami, takimi jak liść pandanu, trawa cytrynowa czy imbir. Do niego dobiera się wybrane dodatki, np. jajko, orzeszki, anchois, zielony ogórek, kurczak i oczywiście sambal!

Kuchnia Malezyjska - Sos Sambal
Sambal

Najpopularniejszy sos chili podawany w Malezji do praktycznie każdej potrawy. Występuje w różnych wersjach, np. chili ucierane z pastą krewetkową, z pastą z tamaryndowca czy smażone na oleju z czosnkiem. Podczas wyjazdu kulinarnego do Malezji skosztujesz wiele rodzajów sambalu.

Kuchnia Malezyjska - Hokkien Mee
Hokkien Mee

Makaron jajeczny Hokkien Mee sprowadzili do Malezji chińscy emigranci z prowincji Hokkien. Smaży się go z krewetkami w słodko-słonym sosie sojowym lub podaje w wyśmienitym bulionie krewetkowym z krewetkami, w zależności od regionu. 

Kuchnia Malezyjska - Char Kway Teow
Char Kway Teow

Jeden z najsmaczniejszych makaronów świata prosto z malezyjskich straganów. Płaski makaron ryżowy smażony m.in. z chińską kiełbaską, krewetkami i kiełkami fasoli mung. Bogaty smak, kontrastujące konsystencje i charakterystyczna nuta przypalonego dymu, to odważna kuchnia Azji Południowo-Wschodniej w najlepszym wydaniu!

Kuchnia Malezyjska - Sałatka Rojak
Rojak

Genialna sałatka z surowych warzyw i owoców w pikantnym dressingu z limonki, chili, pasty krewetkowej i orzeszków ziemnych.

Kuchnia Malezyjska - Tradycyjny Hot Pot
Hot Pot

Wszędzie tam, gdzie chińscy imigranci, tam musi być też hot-pot czyli jedna z naszych ulubionych form jedzenia, będąca okazją do wspaniałej biesiady. Idea polega na zasiądnięciu przy jednym dużym stole z garnkiem pełnym gotującego się, aromatycznego bulionu na środku. Do tego dobieramy lokalne warzywa, owoce morza czy kawałki mięsa i każdy sam gotuje sobie swoją porcję w bulionie. Tak naprawdę hot-pot to nie potrawa, a cała ceremonia i świetna okazja do spotkania i rozmów w wesołym gronie do późnej nocy.

Kuchnia Malezyjska - owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne

Podróżując do Azji Południowo-Wschodniej każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, mangostanu, rambutanu, smoczego owocu, salaka czy guawy. 

Kuchnia Malezyjska - grillowane owoce morza
Owoce morza

Świeże homary, ostrygi, małże, krewetki, ośmiornice, kalmary - mamy nadzieję, że uwielbiacie jest tak jak my i będziecie zajadać się nimi wraz z nami w niewyobrażalnych ilościach! Pozycja obowiązkowa w podróży po Malezji

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o malezyjskim jedzeniu, zapraszamy na rozbudowany wpis na blogu pt. Kuchnia Malezyjska.