MALEZJA + BORNEO
per person
Kulinarna wycieczka do Malezji i Borneo
Terminy Wyjazdów
14.02 - 28.02.2026
08.08 - 22.08.2026
15 Dni
Cena: 10900 zł + lot
Malezja to bezapelacyjnie jeden z tych krajów, w którym nie musisz pytać napotkanych na ulicy ludzi, o czym akurat myślą, bo z pewnością myślą o jedzeniu. Malezyjczycy mają obsesję na punkcie jedzenia i nawet kiedy jeszcze nie skończyli jeść obiadu, to już myślą o kolacji. Tutejsza tropikalna mieszanka kulturowa ma mnóstwo do zaoferowania dla poszukiwaczy dobrego smaku. Przed Tobą kulinarne doświadczenie jakiego dotąd nie przeżyłeś/aś.
Zabierzemy Cię na apetyczną 15-dniową wycieczkę do Malezji i Borneo, podczas której doznasz kulinarnej euforii! Poznasz najważniejsze potrawy, skosztujesz ich w doborowym towarzystwie miłośników dobrego smaku, a także własnoręcznie przygotujesz niektóre z nich. W kraju, gdzie zamiast pytania „jak się masz”, na porządku dziennym jest „czy już jadłeś?” dzieje się magia!
Tutaj każdy posiłek to nie tylko znakomite składniki i aromatyczne przyprawy. To kawał historii przedstawiającej ostatnie stulecia, w których handel, kolonizacja i imigracja odcisnęły swoje piętno. Nigdzie indziej w Azji nie możemy doświadczyć tak mocnej kompozycji kulinarnych tradycji Chin, Indii i archipelagu Malajskiego dopieszczonych przyprawami przywiezionymi niegdyś przez arabskich kupców.
Poza bogactwem smaków, Malezja zachwyci Was niezapomnianymi krajobrazami i fascynującą przyrodą. Odwiedzimy stolicę malezyjskiego jedzenia – Penang, nowoczesne Kuala Lumpur, zielone plantacje herbaty Cameron Highlands i spędzimy czas na rajskich wysepkach. W planie podróży nie zabraknie wizyty na dzikim i zielonym Borneo – trzeciej największej wyspie świata – zamieszkanej m.in. przez słonie, orangutany oraz endemiczne nosacze sundajskie. Nasza wyprawa do Malezji to gwarancja niezapomnianych wrażeń w towarzystwie pasjonatów jedzenia! To również idealny kierunek na rozpoczęcie swojej przygody z Azją Południowo – wschodnią.
Malezyjski kocioł kulturowy - Wyspa Penang
Penang to wyspa wielu kultur - chińskiej, malajskiej i indyjskiej. Imigranci osiedlali się tutaj na przestrzeni wieków w celach handlowych, dziś tworząc prawdziwy kocioł kulturowy. Jest to jedna z najciekawszych scen kulinarnych Azji, oferująca dania kuchni Peranakan, indyjskiej, malajskiej czy indonezyjskiej. A wszystko to w kolonialnej atmosferze miasta George Town wpisanego na listę Unesco, ozdobionego kolorowymi muralami i ciekawą architekturą.
Malezyjski kocioł kulturowy - Wyspa Penang
Penang to wyspa wielu kultur - chińskiej, malajskiej i indyjskiej. Imigranci osiedlali się tutaj na przestrzeni wieków w celach handlowych, dziś tworząc prawdziwy kocioł kulturowy. Jest to jedna z najciekawszych scen kulinarnych Azji, oferująca dania kuchni Peranakan, indyjskiej, malajskiej czy indonezyjskiej. A wszystko to w kolonialnej atmosferze miasta George Town wpisanego na listę Unesco, ozdobionego kolorowymi muralami i ciekawą architekturą.
Zielone wzgórza herbaciane Cameron Highlands
Ciągnące się po horyzont, soczyście zielone pola herbaciane i rześkie temperatury sprawiły, że Wzgórza Camerona były swego czasu ulubionym kurortem angielskich kolonialistów. To tutaj wsiądziesz w samochody 4x4 i zobaczysz najciekawsze miejsca w okolicy takie jak mglisty las Mossy Forest czy plantacje herbaty. Wieczorem zaglądniesz do chińskiego kociołka hot-pot w poszukiwaniu pikantnych smaków chińskiej mniejszości.
Zielone wzgórza herbaciane Cameron Highlands
Ciągnące się po horyzont, soczyście zielone pola herbaciane i rześkie temperatury sprawiły, że Wzgórza Camerona były swego czasu ulubionym kurortem angielskich kolonialistów. To tutaj wsiądziesz w samochody 4x4 i zobaczysz najciekawsze miejsca w okolicy takie jak mglisty las Mossy Forest czy plantacje herbaty. Wieczorem zaglądniesz do chińskiego kociołka hot-pot w poszukiwaniu pikantnych smaków chińskiej mniejszości.
Nowoczesne Kuala Lumpur - Wieże Petronas i Chinatown
Stolica Malezji to miasto nowoczesne i gwarne. Zamieszkasz w wieżowcu, z którego będziesz napawał się widokiem oświetlonego nocą miasta. Zagłębisz się w miejską dżunglę, zwiedzisz najciekawsze miejsca, zasmakujesz w życiu nocnym i w przebogatej sferze kulinarnej. Od prostych targów z owocami morza, po eleganckie restauracje prowadzone przez znanych szefów kuchni. Pobyt w Malezji nie byłby kompletny bez wizyty tutaj.
Nowoczesne Kuala Lumpur - Wieże Petronas i Chinatown
Stolica Malezji to miasto nowoczesne i gwarne. Zamieszkasz w wieżowcu, z którego będziesz napawał się widokiem oświetlonego nocą miasta. Zagłębisz się w miejską dżunglę, zwiedzisz najciekawsze miejsca, zasmakujesz w życiu nocnym i w przebogatej sferze kulinarnej. Od prostych targów z owocami morza, po eleganckie restauracje prowadzone przez znanych szefów kuchni. Pobyt w Malezji nie byłby kompletny bez wizyty tutaj.
Spotkanie z orangutanami i nosaczami na dzikim Borneo
Malezyjskie Borneo to jedno z tych miejsc na świecie, które mogą pochwalić się niezwykłą bioróżnorodnością. Podczas wycieczki na Borneo zamieszkasz w lodży przy rzece Kinabatangan, gdzie codziennie będziesz witać dzień wraz ze wstającym słońcem i odgłosami dzikich zwierząt. Zobaczysz orangutany, nosacze sundajskie, niedźwiedzie malajskie, słonie karłowate i wiele wiele innych cudownych stworzeń. Będzie to niesamowity czas, który spędzisz otoczony przyrodą.
Spotkanie z orangutanami i nosaczami na dzikim Borneo
Malezyjskie Borneo to jedno z tych miejsc na świecie, które mogą pochwalić się niezwykłą bioróżnorodnością. Podczas wycieczki na Borneo zamieszkasz w lodży przy rzece Kinabatangan, gdzie codziennie będziesz witać dzień wraz ze wstającym słońcem i odgłosami dzikich zwierząt. Zobaczysz orangutany, nosacze sundajskie, niedźwiedzie malajskie, słonie karłowate i wiele wiele innych cudownych stworzeń. Będzie to niesamowity czas, który spędzisz otoczony przyrodą.
Czego doświadczysz na wycieczce do Malezji z Szamane?
- Posmakujesz potraw takich jak laksa, rendang, nasi lemak, roti canai, samosa, mee goreng mamak i wielu innych w starannie wyselekcjonowanych restauracjach, straganach i garkuchniach
- Zwiedzisz Georgetown na wyspie Penang – kulinarną i kulturową stolicę Malezji – z lokalnym przewodnikiem – kolorowy street art, kolonialne posiadłości, świątynie czterech religii, dzielnicę chińską i hinduską
- Wjedziesz kolejką na Penang Hill i pospacerujesz w koronach drzew po stalowym moście
- Odwiedzisz mokry targ z lokalnym przewodnikiem (tzw. wet market), a także plantację przypraw i roślin w Georgetown na wyspie Penang
- Weźmiesz udział w 2 lekcjach gotowania – kuchni malajskiej i chińskiej (tzw. Peranakan) połączonych z lunchem, który sami ugotujemy!
- Zwiedzisz jedną z największych hinduistycznych świątyń poza granicami Indii – Batu Caves
- Zobaczysz jak rośnie herbata na zielonych wzgórzach Cameron Highlands
- Weźmiesz kąpiel w basenie położonym na 51 piętrze wieżowca z widokiem na oświetlone miasto
- Będziesz podziwiać wieże Petronas Towers i najciekawsze zakamarki nowoczesnej stolicy Malezji
- Zasmakujesz nowoczesnej kuchni malezyjskiej w jednej z eleganckich restauracji w Kuala Lumpur
- Staniesz w oko w oko z orangutanami i nosaczami sundajskimi w rezerwatach przyrody
- Przeżyjesz przygodę w Borneańskiej dżungli. Zamieszkasz w drewnianym domku przy rzece, gdzie spotkasz niezliczoną ilość dzikich zwierząt
- Złożysz wizytę w kulturowej wiosce na Borneo, gdzie zobaczysz, jak żyły kiedyś tradycyjne plemiona zamieszkujące te ziemie
- Zasmakujesz w świeżych homarach, rybach, krewetkach i innych owocach morza na nocnym targu w Kota Kinabalu
- Wybierzesz się na rajski odpoczynek i snorkeling w morskim parku narodowym Tunku Abdul Rahman Marine Park
Gdzie śpimy?
Podczas wyjazdu do Malezji stawiamy na komfort podróżowania. Zapraszamy Was do starannie wyselekcjonowanych hoteli, idealnie współgrających z odwiedzanymi przez nas miejscami. W każdym z miejsc czekają na nas pokoje z prywatną łazienką i śniadaniami w cenie.








Cena zawiera:
Cena nie zawiera:
Uwaga!
Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.
Rezerwując wyprawę do Malezji z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.
Zapisy i płatność
Krok 1
Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy.
Krok 2
I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 3000 zł
Krok 3
Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.
Krok 4
II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 7900 zł
Co mówią o nas uczestnicy?
Formularz zgłoszeniowy

Wylot z Warszawy
Kuala Lumpur: nowoczesna stolica

Kuala Lumpur: stare miasto i Chinatown

świątynie Batu Caves i hot-pot w Cameron Highlands

Cameron Highlands: trekking i plantacja herbaty

Penang: ogród przypraw, szkoła gotowania i plażowanie

Penang: zwiedzanie miasta i nocny targ na Chulia Street

Penang: lekcja gotowania i Penang Hill

Kota Kinabalu: Mari Mari Cultural Village

Snorkeling w Tunku Abdul Rahman Marine Park

Rejs po rzece Kinabatangan - dzień 1

Rejs po rzece Kinabatangan - dzień 2

Rezerwaty nosaczy i orangutanów

Relaks nad basenem i wylot do Warszawy

Powrót
CZEGO SPRÓBOWAĆ W MALEZJI?
Malezja łączy sobie wpływy wielu kultur, co odzwierciedla się również w jej kuchni. Znajdziemy tu elementy kuchni chińskiej, indonezyjskiej, hinduskiej czy tajskiej, a ograniczenia wynikające z religii jedynie dodają różnorodności potrawom. Królują tu ryże, makarony, placki roti, owoce morza, chili, sos sojowy, mleko kokosowe i przyprawy rodem z Indii. Zapraszamy w niezwykłą podróż do kraju, w którym jedzenie stawia się na pierwszym miejscu, a napotkanych znajomych wita się pozdrowieniem “czy już jadłeś?”. Podczas naszej wycieczki do Malezji skosztujesz wszystkich z tych smakołyków i jeszcze więcej!
Laksa
Laksa to prawdziwa królowa Malezji. Mimo, że jej odmian są dziesiątki, a przepis różni się w zależności od regionu, idea pozostaje taka sama. Jest to ostro-kwaśna zupa kokosowa z dodatkiem tamaryndowca podawana z makaronem vermicelli i przeróżnymi wkładkami mięsno-rybnymi. Spróbujemy jej zarówno na północy w Penang, jak i na południu w Kota Kinabalu, a także przyrządzimy samodzielnie i wybierzemy swoją ulubioną wersję.

Rendang
Jeśli laksa jest królową, to królem jest zdecydowanie rendang, czyli pikantne mięso wołowe przez wiele godzin duszone w mocno doprawionym mleczku kokosowym. Rendang, jak nasz bigos, najlepszy jest kilka dni po przyrządzeniu, kiedy jego smak dojrzeje. Potrawa przywędrowała do Malezji z sąsiedniej Indonezji i zadomowiła się tu na dobre.

Roti Canai
Nie ma w Malezji prawdziwego śniadania bez roti canai. Malajscy muzułmanie przygotowują własną, bardzo cienką wersję hinduskiego chlebka roti i podają tradycyjnie z daalem, czyli curry z soczewicy.

Nasi Lemak
Śniadaniowy konkurent roti canai i podstawa kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej. Jest to danie sprzedawane dosłownie wszędzie, na ulicznych straganach i w barach, a jego podstawą jest ryż gotowany w mleku kokosowym z dodatkami, takimi jak liść pandanu, trawa cytrynowa czy imbir. Do niego dobiera się wybrane dodatki, np. jajko, orzeszki, anchois, zielony ogórek, kurczak i oczywiście sambal!

Sambal
Najpopularniejszy sos chili podawany w Malezji do praktycznie każdej potrawy. Występuje w różnych wersjach, np. chili ucierane z pastą krewetkową, z pastą z tamaryndowca czy smażone na oleju z czosnkiem. Podczas wyjazdu kulinarnego do Malezji skosztujesz wiele rodzajów sambalu.

Hokkien Mee
Makaron jajeczny Hokkien Mee sprowadzili do Malezji chińscy emigranci z prowincji Hokkien. Smaży się go z krewetkami w słodko-słonym sosie sojowym lub podaje w wyśmienitym bulionie krewetkowym z krewetkami, w zależności od regionu.

Char Kway Teow
Jeden z najsmaczniejszych makaronów świata prosto z malezyjskich straganów. Płaski makaron ryżowy smażony m.in. z chińską kiełbaską, krewetkami i kiełkami fasoli mung. Bogaty smak, kontrastujące konsystencje i charakterystyczna nuta przypalonego dymu, to odważna kuchnia Azji Południowo-Wschodniej w najlepszym wydaniu!

Rojak
Genialna sałatka z surowych warzyw i owoców w pikantnym dressingu z limonki, chili, pasty krewetkowej i orzeszków ziemnych.

Hot Pot
Wszędzie tam, gdzie chińscy imigranci, tam musi być też hot-pot czyli jedna z naszych ulubionych form jedzenia, będąca okazją do wspaniałej biesiady. Idea polega na zasiądnięciu przy jednym dużym stole z garnkiem pełnym gotującego się, aromatycznego bulionu na środku. Do tego dobieramy lokalne warzywa, owoce morza czy kawałki mięsa i każdy sam gotuje sobie swoją porcję w bulionie. Tak naprawdę hot-pot to nie potrawa, a cała ceremonia i świetna okazja do spotkania i rozmów w wesołym gronie do późnej nocy.

Owoce egzotyczne
Podróżując do Azji Południowo-Wschodniej każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, mangostanu, rambutanu, smoczego owocu, salaka czy guawy.

Owoce morza
Świeże homary, ostrygi, małże, krewetki, ośmiornice, kalmary - mamy nadzieję, że uwielbiacie jest tak jak my i będziecie zajadać się nimi wraz z nami w niewyobrażalnych ilościach! Pozycja obowiązkowa w podróży po Malezji