+48690170051

Przepis Curry Laksa

Przepis na malezyjską zupę curry laksa

Laksa to pikantna, aromatyczna zupa z makaronem występująca w Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w Singapurze, Malezji i Indonezji. Składa się z makaronu (pszennego, ryżowego vermicelli albo makaronu jajecznego/makaronu hokkien) w gęstym bulionie z przyprawami, pastą krewetkową i mlekiem kokosowym oraz takimi dodatkami jak krewetki czy kurczak. Jest to jedna z najpopularnieszych azjatyckich zup.

Pochodzenie zupy laksa

Danie wywodzi się z kuchni Peranakan, zwanej także kuchnią nyonya, która łączy w sobie wpływy kulinarne Chin i Malajów. Uważa się, że stanowi ona połączenie kuchni chińskiej, malezyjskiej lub jawajskiej, powstałe w wyniku połączenia kultur lub małżeństw mieszanych. Laksy różnią się w zależności od regionu i przybierają nieco inną formę w zależności od tego, gdzie są przygotowywane i kto je przygotowuje.

Rodzaje laksy

Najbardziej znana wersja zupy laksy nazywana jest czasem curry laksa i przyrządza się ją z pasty składającej się z szalotki, czosnku, kurkumy, trawy cytrynowej, nerkowców i galangalu. Mleko kokosowe, bulion, sok z limonki i kiełki fasoli równoważą intensywną w smaku pastę wraz z kurczakiem, krewetkami lub tofu lub ich kombinacją. Do dekoracji mogą należeć chrupiąca smażona szalotka, kolendra, sambal lub podobna pasta chili oraz pokrojone jajka na twardo.

Inna wersja laksy, assam laksa, popularna jest głównie na wyspie Penang. To zupa na bazie ryb, przyrządzona z pasty z tamaryndowca o kwaśnym smaku, papryczek chili, pasty krewetkowej, kurkumy i galangalu. Ta wersja zawiera rozdrobnione ryby – zwykle makrelę lub sardynki. Powszechnie przyozdabia się go ananasem pokrojonym w julienne, ogórkiem, pokrojoną w plasterki cebulą, sałatą i liśćmi mięty.

W sklepach dostępna jest do kupienia gotowa pasta laksa, która umożliwia szybkie i łatwe przygotowanie potrawy. Warto jednak pokusić się o przygotowywane pasty od podstaw. Domowa pasta naprawdę robi różnicę! Niezależnie od tego czy przygotujesz pastę laksa samodzielnie, czy kupisz ją w sklepie, gwarantujemy że pokochasz tę pyszną, rozgrzewającą zupę, która króluje w kuchni malezyjskiej!

Przepis Curry Laksa

Laksa

Królowa malezyjskich zup i jedna z naszych ulubionych. Posiada niewiarygodny aromat i smak dzięki użytym licznym przyprawom, a także nutkę pikanterii dzięki papryczce chili. Laksa to danie dla tych, którzy lubują się w pikantnych i orzeźwiających nutach jakie znamy z tajskiego curry.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 50 minutes
Course Danie Główne
Cuisine Malezyjska
Servings 4
Calories 591 kcal

Ingredients
  

PASTA LAKSA

  • 3-6 sztuk suszonych, posiekanych czerwonych papryczek chili (w zależności od tego jaką ostrość lubisz) warto namoczyć je wcześniej przez ok. 20 minut we wrzącej wodzie
  • 1 duża szalotka pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku rozgniecione
  • 2 liście limonki kaffir
  • ¾ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka świeżej kurkumy (obranej i drobno posiekanej lub 1 łyżeczka mielonej kurkumy)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej - usuń twardą część zewnętrzną i posiekaj delikatne części wewnętrzne
  • 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca surowych, niesolonych
  • 1 łyżka obranego i posiekanego galangalu lub świeżego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej lub sosu rybnego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki brązowego cukru + dwie łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju roślinnego

ZUPA CURRY LAKSA

  • 1,5 łyżki oleju arachidowego lub innego neutralnego oleju
  • 100 g pasty laksa
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,5 kg piersi lub udek z kurczaka bez kości i skóry pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
  • 250 g dużych krewetek obranych i oczyszczonych (lub więcej kurczaka)
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1 szklanka tzw. puff tofu czyli pokrojonego w 2cm kostkę tofu smażonego na głębokim oleju - opcjonalnie
  • 3 łyżki soku z limonki
  • sos rybny do smaku
  • 250 g makaronu ryżowego płaskiego lub vermicelli
  • 1,5 szklanki świeżych kiełków fasoli mung
  • kawałki limonki, liście kolendry i mięty, cienko pokrojone szalotki, smażona szalotka, przekrojone na pół jajko na twardo, sos sambal oelek opcjonalnie, do dekoracji

Instructions
 

  • Jeśli przygotowujesz pastę laksa własnoręcznie, to umieść wszystkie składniki pasty (oprócz oleju) w blenderze i zmiksuj. Dodawaj olej w małych ilościach, aż powstanie gładka pasta. Zużycie całego oleju może nie być konieczne.
  • Umieść pastę w hermetycznym pojemniku. Najlepiej zużyć ją w ciągu tygodnia.
  • Rozgrzej olej dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj czosnek i imbir i smaż ok. 1 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj pastę laksa smaż około 2 minut aż do połączenia składników, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj bulion drobiowy i brązowy cukier i zwiększ ogień doprowadzając do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień, dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut. Dodaj krewetki i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty, aż krewetki i kurczak będą ugotowane.
  • Dodaj mleko kokosowe, smażone tofu (jeśli używasz), sok z limonki i sos rybny do smaku. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, przykryj i odstaw.
  • Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron i podziel go na 4 miski.
  • Makaron polej zupą, a następnie posyp garścią chrupiących kiełków fasoli, świeżą kolendrą i pozostałymi dodatkami według uznania i podawaj z kawałkami limonki. Smacznego!

Notes

PORADY
Ugotuj suchy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub użyj świeżego makaronu ryżowego - wystarczy zanurzyć go we wrzącej wodzie na 30 sekund, aby go podgrzać przed podaniem.
Nie dodawaj makaronu do zupy – raczej rozlej zupę na makaron w misce.
Pamiętaj, aby używać pełnotłustego mleka kokosowego, które nada zupie pysznej, kremowej konsystencji.
Przed dodaniem soku z limonki i sosu rybnego skosztuj zupy i dostosuj ilość do swojego gustu.
Ozdoby to podstawa! Kawałki limonki, sos chili, kiełki fasoli i mnóstwo świeżych ziół – kolendry i mięty. 
Chrupiąca szalotka to popularny dodatek do wielu dań kuchni azjatyckiej. Sprawdzi się w zupach, pierożkach i daniach głównych. Smakuje doskonale także jako samodzielna przekąska. Wystarczy pokrojone w plasterki szalotki smażyć na dużej ilości oleju aż zmienią kolor na brązowy, a następnie odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym.
Keyword curry, kuchnia malezyjska, zupa

Lubisz przyrządzać aromatyczne potrawy? Jedź z nami do Malezji!

EKSPLOZJA SMAKU W MALEZJI Z SZAMANE.PL