+48690170051

Image Alt

GRUZJA

GRUZJA

per person

Kulinarna wycieczka do Gruzji

Zapraszamy na niezapomnianą kulinarną podróż przez Gruzję, gdzie starożytne tradycje, żywe smaki i światowej sławy wina łączą się w spektakularnym doświadczeniu!

Nasza kulinarna podróż do Gruzji rozpocznie się w sercu Gruzji, kulturalnym mieście Kutaisi. Następnie udamy się do malowniczego nadmorskiego kurortu Batumi i uroczej stolicy Tbilisi, gdzie brukowane uliczki i wielowiekowa architektura przygotowują grunt pod głębokie zanurzenie się w bogatym dziedzictwie gastronomicznym kraju. Z Tbilisi udamy się do słynnego regionu winiarskiego Kachetia, gdzie oddamy się słynnym gruzińskim winom i koniakowi.

Po drodze weźmiemy udział w praktycznych zajęciach kulinarnych, opanowując tradycyjne gruzińskie potrawy, takie jak chaczapuri i chinkali. Odwiedzimy wiele lokalnych warsztatów produkcyjnych, poszukamy najlepszych serów, oleju, lodów czy kawy. Oczywiście żadna wycieczka do Gruzji nie byłaby kompletna bez wizyty w katedrze Cminda Sameba, symbolu duchowej i kulturowej głębi kraju.

Dołącz do nas w podróży pełnej smaków, historii i serdecznej gościnności, z której słynie Gruzja. Będziesz mógł delektować się najlepszą kuchnią, zwiedzać starożytne zabytki, a co najważniejsze, delektować się dużą ilością wina i koniaku prosto ze źródła!

Terminy Wyjazdów

17 - 26.05.2025
13 - 22.09.2025

10 Dni
8 - 13 osób

Cena: 5900 zł + lot

Czego doświadczysz na wycieczce do Gruzji z Szamane?

  • Zwiedzisz stare miasto w Kutaisi, gdzie zajrzysz na na „zielony bazar” pachnący kolendrą, swańską solą i domowym winem
  • Weźmiesz udział w degustacji wina w lojalnej winiarni
  • Nauczysz się jeść chaczapuri, chinkali i nazuki
  • Odwiedzisz targ rybny w Batumi i pola herbaciane w regionie Guria
  • Skosztujesz znanej na całym świecie leczniczej wody Bordzomi
  • Złożysz wizytę w Wytwórni Koniaku Sarajishvili połączoną z degustacją
  • Wykąpiesz się w słynnych tbiliskich łaźniach i weźmiesz udział w pokazie narodowych tańców w Tbilisi
  • Przejedziesz Gruzińską Drogą Wojenną i będziesz podziwiać malowniczo położoną u stóp Kazbeku cerkiew Cminda Sameba
  • Podczas warsztatów kulinarnych przyrządzisz chaczapuri, chinkali, aromatyczne szaszłyki i czurczchela (najbardziej znany gruziński deser)
  • Przejedziesz przez stepy do David Garedza – klasztoru wykutego w skale
  • Będziesz poszukiwać znakomitego kachetyńskiego oleju na bazarze w Telavi
  • Weźmiesz udział w warsztacie produkcji gruzińskiego sera
  • Spróbujesz lokalnie produkowanych lodów o smaku wina i kawy parzonej na piasku
  • Będziesz biesiadować z Gruzinami do białego rana

Gdzie śpimy?

Podczas wycieczki do Gruzji z Szamane będziemy nocować w sprawdzonych, lokalnych hotelach *** i agroturystykach w świetnych lokalizacjach.

Cena zawiera:

8 noclegów ze śniadaniami w hotelach *** i agroturystykach + późny check-out ostatniego dnia

Zwiedzanie Gruzji zgodnie z programem pod opieką polskojęzycznego pilota i przewodnika

Częściowe wyżywienie - 8 x śniadanie, 2x kolacja

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnymi busami wynikające z programu

Bilety wstępu i koszty udziału w warsztatach opisanych w programie

Warsztaty gotowania kuchni gruzińskiej

Ubezpieczenie podróżne KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Zestaw gadżetów kulinarnych od szamane.pl

Obowiązkowa składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Pomocowy

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych Warszawa-Kutaisi i Tbilisi-Warszawa (ok 2000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi powyżej (prognozowany koszt ok. 200 USD)

Dodatkowych wydatków własnych (pamiątki, napiwki)

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1500 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny imprezy)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę do Gruzji z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 1000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 3900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Kutaisi
    Poranny wylot z lotniska w Warszawie. Przylot do Kutaisi, jednego z najstarszych miast na świecie. Naszą kulinarną podróż przez Gruzję rozpoczniemy od zagłębienia się w uliczki Starego Miasta Kutaisi. Przystaniemy przy wspaniałej Fontannie Kolchidy będącej symbolem miasta, udamy się na „zielony bazarpachnący kolendrą, swańską solą i domowym winem, a na kolację zajrzymy do lokalnego bistro na lula kebabi.
    2
    Batumi
    Po śniadaniu udamy się do Jaskini Prometeusza i na degustację wina w lokalnej winiarni. Po drodze do Batumi spacer po plaży z magnetycznym, leczniczym piaskiem w Ureki, nauka jedzenia placka chaczapuri po adżarsku (chaczapuri w kształcie łódki z trzema rodzajami sera i zółtkiem na wierzchu), wizyta na targu rybnym, odkrywanie magii wieczornego Batumi z ruchomym pomnikiem miłości Ali i Nino, nadmorską promenadą i Wieżą Alfabetu;
    3
    Guria
    Gruzja to nie tylko wino! Tego dnia odwiedzimy pola herbaciane w regionie Guria, gdzie podpatrzymy proces produkcji herbaty. Na lunch degustacja placka chaczapuri guruli (nadzienie z jajka na twardo z serem), spacer po Parku Zdrojowym w Bordzomi i kosztowanie znanej na całym świecie leczniczej wody Bordzomi.
    4
    Gruzja Centralna
    Dziś odwiedzimy malowniczy region Kartlii Wewnętrznej, pomiędzy Kutaisi, a Tbilisi. Czeka nas tu degustacja słodkich chlebków nazuki, które są pieczone tylko w regionie miasteczka Chaszuri-Surami, zwiedzanie skalnego miasta Upliscikhe i wizyta w Wytwórni Koniaku Sarajishvili połączona z degustacją. Przyjazd do stolicy i odkrywanie uroków wieczornego Tbilisi.
    5
    Tbilisi
    Po śniadaniu zwiedzanie gruzińskiej stolicy: wjazd kolejką linową na wzgórze Narikala, ze starożytną twierdzą Narikala nazywaną przez mieszkańców „sercem i duszą miasta”. Na Starym Mieście przespacerujemy się al. Rustaweli – reprezentacyjną ulicą miasta, Suchym Mostem z targiem staroci i secesyjną al. Dawida Budowniczego. Wszystko to przeplatane smakołykami kuchni gruzińskiej, których będziemy próbować z lokalnych sklepików i straganów. Dla chętnych możliwość skorzystania ze słynnych tbiliskich łaźni. Wieczorem kolacja z pokazem tańców narodowych.
    6
    Gruzińska Droga Wojenna
    Po śniadaniu przejazd Gruzińską Drogą Wojenną do miejsca znanego z pocztówek, będącego wizytówką Gruzji: malowniczo położonej u stóp Kazbeku cerkwi Cminda Sameba. Tego dnia zwiedzimy też twierdzę Ananuri, pomnik przyjaźni radziecko-gruzińskiej i zrobimy lekki trekking pod wodospad Gveleti. W drodze powrotnej do Tbilisi zatrzymamy się w miejscowości Passanauri znanej z najlepszych w Gruzji pierogów chinkali.
    7
    Kachetia
    Przejazd przez stepy do David Garedza - klasztoru wykutego w skale, położonego na granicy z Azerbejdżanem. Spacer po Signaghi – miasteczku miłości i wina, przejazd do lokalnej agroturystyki na warsztaty kulinarne. W menu chaczapuri, chinkali i czurczchela (najbardziej znany gruziński deser) oraz wspólnie przygotowywanie aromatycznych szaszłyków (mięsnych i warzywnych).
    8
    Kachetia
    Poranna wizyta na bazarze w Telavi i poszukiwanie znakomitego kachetyńskiego oleju, warsztaty robienia gruzińskiego sera, wizyta w wytwórni qvevri (glinianych amfor do produkcji wina). Powrót na nocleg do Tbilisi.
    9
    Okolice Tbilisi
    W programie ostatniego dnia zwiedzanie klasztoru Dzvari (UNESCO) oraz wizyta w Mccheta – dawnej stolicy Gruzji. To tutaj będziemy delektować się lokalnie produkowanymi lodami o smaku wina i kawą parzoną na piasku. Popołudniowy powrót do Tbilisi, gdzie będzie czas na zakup pamiątek z wyjazdu. Wieczorna biesiada w gruzińskim stylu. O 1 w nocy wymeldowanie z hotelu i przejazd na lotnisko na lot powrotny do Warszawy.
    10
    Powrót
    Lądowanie w Warszawie o 6 rano. Zakończenie naszego kulinarnego wyjazdu do Gruzji.