+48690170051

Wyprawa kulinarna do Gruzji

GRUZJA

GRUZJA

per person

Wycieczka kulinarna do Gruzji

Terminy Wyjazdów

13 - 22.09.2025

10 Dni

Cena: 5900 zł + lot

Zakwaterowanie

Pokoje dwuosobowe z łazienkami:
➢ Eleganckie hotele 3*
➢ Agroturystyki

Wyżywienie w cenie

➢ 8 x śniadanie
➢ 2 x kolacja

Transport

➢ Prywatny minivan



Grupa

➢ 8 - 13 uczestników
➢ Polski pilot wycieczki
➢ Nie jest wymagana znajomość j. angielskiego

Zapraszamy na niezapomnianą kulinarną podróż przez Gruzję, gdzie starożytne tradycje, żywe smaki i światowej sławy wina łączą się w spektakularnym doświadczeniu!

Nasza kulinarna podróż do Gruzji rozpocznie się w sercu Gruzji, kulturalnym mieście Kutaisi. Przejedziemy Gruzińską Drogą Wojenną, odwiedzimy górski region Kartlii Wewnętrznej oraz uroczą stolicę Tbilisi, gdzie brukowane uliczki i wielowiekowa architektura przygotowują grunt pod głębokie zanurzenie się w bogatym dziedzictwie gastronomicznym kraju. Z Tbilisi udamy się do słynnego regionu winiarskiego Kachetia, gdzie oddamy się słynnym gruzińskim winom i koniakowi.

Po drodze weźmiemy udział w praktycznych zajęciach kulinarnych, opanowując tradycyjne gruzińskie potrawy, takie jak chaczapuri i chinkali. Odwiedzimy wiele lokalnych warsztatów produkcyjnych, poszukamy najlepszych serów, oleju, lodów czy kawy. Oczywiście żadna wycieczka do Gruzji nie byłaby kompletna bez wizyty w katedrze Cminda Sameba, symbolu duchowej i kulturowej głębi kraju.

Dołącz do nas w podróży pełnej smaków, historii i serdecznej gościnności, z której słynie Gruzja. Będziesz mógł delektować się najlepszą kuchnią, zwiedzać starożytne zabytki i delektować się wyśmienitymi lokalnymi winami i koniakami prosto ze źródła!

Tbilisi - Stolica Gruzji

Tbilisi to miasto, w którym historia, kultura i współczesne życie harmonijnie się ze sobą zderzają, co czyni je naprawdę wyjątkowym miejscem. Jego oszałamiająca architektura, od starożytnych kościołów po współczesne projekty, takie jak Most Pokoju, opowiada historię minionych stuleci. Brukowane uliczki Starego Miasta zachęcają do eksploracji, a tradycyjne łaźnie siarkowe oferują błogi relaks. Ciepli, gościnni mieszkańcy tworzą przyjazną atmosferę. Położone w malowniczych krajobrazach miasto oferuje zapierające dech w piersiach widoki, tętniące życiem sceny artystyczne i wydarzenia kulturalne.

 

Tbilisi - Stolica Gruzji

Tbilisi to miasto, w którym historia, kultura i współczesne życie harmonijnie się ze sobą zderzają, co czyni je naprawdę wyjątkowym miejscem. Jego oszałamiająca architektura, od starożytnych kościołów po współczesne projekty, takie jak Most Pokoju, opowiada historię minionych stuleci. Brukowane uliczki Starego Miasta zachęcają do eksploracji, a tradycyjne łaźnie siarkowe oferują błogi relaks. Ciepli, gościnni mieszkańcy tworzą przyjazną atmosferę. Położone w malowniczych krajobrazach miasto oferuje zapierające dech w piersiach widoki, tętniące życiem sceny artystyczne i wydarzenia kulturalne.

 

Kutaisi - jedno z najstaszych gruzińskich miast

Kutaisi, jedno z najstarszych miast Gruzji, to skarbnica historii i piękna przyrody, co czyni je obowiązkowym celem podróży. W mieście znajdują się zabytki wpisane na listę UNESCO, takie jak Katedra Bagrata i Klasztor Gelati, prezentujące bogate dziedzictwo kulturowe. W pobliżu jaskinie Prometeusza i Sataplia ukazują oszałamiające podziemne krajobrazy ze stalaktytami i stalagmitami. Lokalne targi i urokliwe uliczki Kutaisi oferują wgląd w autentyczne życie Gruzinów. Kutaisi łączy historię, przygodę i gruzińską gościnność, oferując podróżnym niezapomniane wrażenia.

 

Kutaisi - jedno z najstaszych gruzińskich miast

Kutaisi, jedno z najstarszych miast Gruzji, to skarbnica historii i piękna przyrody, co czyni je obowiązkowym celem podróży. W mieście znajdują się zabytki wpisane na listę UNESCO, takie jak Katedra Bagrata i Klasztor Gelati, prezentujące bogate dziedzictwo kulturowe. W pobliżu jaskinie Prometeusza i Sataplia ukazują oszałamiające podziemne krajobrazy ze stalaktytami i stalagmitami. Lokalne targi i urokliwe uliczki Kutaisi oferują wgląd w autentyczne życie Gruzinów. Kutaisi łączy historię, przygodę i gruzińską gościnność, oferując podróżnym niezapomniane wrażenia.

 

Shida Kartli - Serce Gruzji

Shida Kartli, położone w sercu Gruzji, to region bogaty w historię, kulturę i naturalne piękno. Jest domem dla starożytnego miasta Uplistsikhe, wykutego w skale, którego początki sięgają wczesnej epoki żelaza. W regionie znajduje się również klasztor Dżwari, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, oferujący zapierające dech w piersiach widoki na zbieg rzek Aragwi i Mtkwari. Malownicze krajobrazy, pagórki i urocze wioski Shida Kartli odzwierciedlają ponadczasowy urok Gruzji. To miejsce, w którym historia i natura ożywają.

 

 

Shida Kartli - Serce Gruzji

Shida Kartli, położone w sercu Gruzji, to region bogaty w historię, kulturę i naturalne piękno. Jest domem dla starożytnego miasta Uplistsikhe, wykutego w skale, którego początki sięgają wczesnej epoki żelaza. W regionie znajduje się również klasztor Dżwari, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, oferujący zapierające dech w piersiach widoki na zbieg rzek Aragwi i Mtkwari. Malownicze krajobrazy, pagórki i urocze wioski Shida Kartli odzwierciedlają ponadczasowy urok Gruzji. To miejsce, w którym historia i natura ożywają.

 

Kachetia - Kraina gruzińskiego wina

Kachetia, główny region winiarski Gruzji, to raj dla miłośników wina i odkrywców kultury. Słynie ze swoich starożytnych tradycji winiarskich i oferuje niezapomniane przeżycia w rodzinnych winnicach i winnicach. Zapierające dech w piersiach krajobrazy Kachetii, od żyznej doliny Alazani po dramatyczne góry Kaukazu, urzekają odwiedzających. Lokalna gościnność objawia się przez pyszną kuchnię i ciepłe powitanie. Wizyta w Kachetii to zanurzenie się w historii, naturze i sercu bogatej kultury winiarskiej Gruzji.

 

Kachetia - Kraina gruzińskiego wina

Kachetia, główny region winiarski Gruzji, to raj dla miłośników wina i odkrywców kultury. Słynie ze swoich starożytnych tradycji winiarskich i oferuje niezapomniane przeżycia w rodzinnych winnicach i winnicach. Zapierające dech w piersiach krajobrazy Kachetii, od żyznej doliny Alazani po dramatyczne góry Kaukazu, urzekają odwiedzających. Lokalna gościnność objawia się przez pyszną kuchnię i ciepłe powitanie. Wizyta w Kachetii to zanurzenie się w historii, naturze i sercu bogatej kultury winiarskiej Gruzji.

 

Czego doświadczysz na wycieczce do Gruzji z Szamane?

  • Zwiedzisz stare miasto w Kutaisi, gdzie zajrzysz na na „zielony bazar” pachnący kolendrą, swańską solą i domowym winem
  • Weźmiesz udział w degustacji wina w lojalnej winiarni
  • Nauczysz się jeść chaczapuri, chinkali i nazuki
  • Skosztujesz znanej na całym świecie leczniczej wody Bordzomi
  • Złożysz wizytę w Wytwórni Koniaku Sarajishvili połączoną z degustacją
  • Wykąpiesz się w słynnych tbiliskich łaźniach i weźmiesz udział w pokazie narodowych tańców w Tbilisi
  • Przejedziesz Gruzińską Drogą Wojenną i będziesz podziwiać malowniczo położoną u stóp Kazbeku cerkiew Cminda Sameba
  • Zamieszkasz na stepie, gdzie skosztujesz słynnej czaczy u górali ze Swanetii
  • Podczas warsztatów kulinarnych przyrządzisz chaczapuri, chinkali, kubdari, aromatyczne szaszłyki i czurczchela (najbardziej znany gruziński deser)
  • Przejedziesz przez stepy do David Garedza – klasztoru wykutego w skale
  • Będziesz poszukiwać znakomitego kachetyńskiego oleju na bazarze w Telavi
  • Weźmiesz udział w warsztacie produkcji gruzińskiego sera
  • Spróbujesz lokalnie produkowanych lodów o smaku wina i kawy parzonej na piasku
  • Będziesz biesiadować z Gruzinami do białego rana

Gdzie śpimy?

Podczas wycieczki do Gruzji z Szamane będziemy nocować w sprawdzonych, lokalnych hotelach *** i agroturystykach w świetnych lokalizacjach.

Cena zawiera:

Zwiedzanie Gruzji zgodnie z programem pod opieką polskojęzycznego pilota i przewodnika

8 noclegów ze śniadaniami w 3* hotelach i agroturystykach + późny check-out ostatniego dnia

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnym busem wynikające z programu

Wszystkie bilety wstępu i koszty udziału w warsztatach opisanych w programie

Zwiedzanie winiarni i degutacja lokalnych win

Degustacja leczniczej wody Bordzomi w Parku Zdrojowym

Wizyta w Wytwórni Koniaku Sarajishvili połączona z degustacją

Liczne degustacje regionalnych potraw: placków chaczapuri, słodkich chlebków nazuki, pierożków chinkali

Biesiadna, gruzińska kolacja z pokazem tańców narodowych

Warsztaty kuchni górali ze Swanetii: placek z mięsem kubdari i degustacja czaczy

Warsztaty tradycyjnej kuchni gruzińskiej: chaczapuri, chinkali, szaszłyki i czurczchela

Warsztaty robienia gruzińskiego sera

Wizyta w wytwórni qvevri (glinianych amfor do produkcji wina)

Wizyta na bazarze w Telavi w poszukiwaniu kachetyńskiego oleju

Zwiedzanie Kutaisi z przewodnikiem, m.in. Fontanna Kolchidy, Zielony Bazar

Bilety wstępu do Jaskini Prometeusza

Zwiedzanie skalnego miasta Upliscikhe

Zwiedzanie Tbilisi: wjazd kolejką linową na wzgórze Narikala, starożytna twierdza Narikala, al. Rustaweli, Suchy Most z targiem staroci, secesyjna al. Dawida Budowniczego

Wizyta w cerkwi Cminda Sameba u stóp Kazbegu

Zwiedzanie David Garedza - klasztoru wykutego w skale

Zwiedzanie klasztoru Dzvari (UNESCO)

Ubezpieczenie podróżne KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Obowiązkowa składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Zestaw gadżetów kulinarnych od Szamane.pl

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok. 1000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 200 USD)

Opcjonalnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1500 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny imprezy)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę do Gruzji z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 1000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 3900 zł

Wyjazd poprowadzi

Dorota Parzymies

Na Kaukazie zwana Daroti i Doriko. Od 2000 roku działa w Gruzji, autorka książki „Życie codzienne w Tbilisi”. Życiowy rekord w jedzeniu chinkali to 18 szt., podróżniczo zakochana w Gruzji i w Podlasiu. Koordynator projektów edukacyjnych i humanitarnych dla Polskiej Szkoły w Tbilisi. Opanowała podstawy języka gruzińskiego z alfabetem włącznie.

Co mówią o nas uczestnicy?

Formularz zgłoszeniowy

Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Kutaisi
    Poranny wylot z lotniska w Warszawie. Przylot do Kutaisi, jednego z najstarszych miast na świecie. Naszą kulinarną podróż przez Gruzję rozpoczniemy od zagłębienia się w uliczki Starego Miasta Kutaisi. Przystaniemy przy wspaniałej Fontannie Kolchidy będącej symbolem miasta, udamy się na „zielony bazarpachnący kolendrą, swańską solą i domowym winem, a na kolację zajrzymy do lokalnego bistro na lula kebabi.
    2
    Jaskinia Prometeusza
    Po śniadaniu udamy się do Jaskini Prometeusza i na degustację wina w lokalnej winiarni. Na lunch degustacja placków chaczapuri guruli (nadzienie z jajka na twardo z serem) i chaczapuri po adżarsku (chaczapuri w kształcie łódki z trzema rodzajami sera i zółtkiem na wierzchu). Przejazd do Bordzomi.
    3
    Gruzja Centralna
    Poranny spacer po Parku Zdrojowym w Bordzomi i kosztowanie znanej na całym świecie leczniczej wody Bordzomi. Degustacja słodkich chlebków nazuki, które są pieczone tylko w regionie miasteczka Chaszuri-Surami, zwiedzanie skalnego miasta Upliscikhe. Przyjazd do stolicy i odkrywanie uroków wieczornego Tbilisi.
    4
    Tbilisi
    Wizyta w Wytwórni Koniaku Sarajishvili połączona z degustacją, a następnie zwiedzanie gruzińskiej stolicy: wjazd kolejką linową na wzgórze Narikala, ze starożytną twierdzą Narikala nazywaną przez mieszkańców „sercem i duszą miasta”. Na Starym Mieście przespacerujemy się al. Rustaweli – reprezentacyjną ulicą miasta, Suchym Mostem z targiem staroci i secesyjną al. Dawida Budowniczego. Wszystko to przeplatane smakołykami kuchni gruzińskiej, których będziemy próbować z lokalnych sklepików i straganów. Dla chętnych możliwość skorzystania ze słynnych tbiliskich łaźni. Wieczorem kolacja z pokazem tańców narodowych.
    5
    Gruzińska Droga Wojenna
    Po śniadaniu przejazd Gruzińską Drogą Wojenną do miejsca znanego z pocztówek, będącego wizytówką Gruzji: malowniczo położonej u stóp Kazbeku cerkwi Cminda Sameba. Tego dnia zwiedzimy też twierdzę Ananuri, pomnik przyjaźni radziecko-gruzińskiej i zrobimy lekki trekking pod wodospad Gveleti. W drodze powrotnej do Tbilisi zatrzymamy się w miejscowości Passanauri znanej z najlepszych w Gruzji pierogów chinkali.
    6
    Kachetia
    Przejazd przez stepy do David Garedza - klasztoru wykutego w skale, położonego na granicy z Azerbejdżanem. Spacer po Tęczowych Górach i leniwe popołudnie w Udabno. Warsztaty kuchni górali ze Swanetii: placek z mięsem kubdari okraszony kieliszeczkiem lub dwoma czaczaczello, czyli gruzińskiego samogonu czacza połączonego z sokiem z cytryny :) Nocleg w domkach pośród stepu.
    7
    Kachetia
    Spacer po Signaghi – miasteczku miłości i wina, przejazd do lokalnej agroturystyki na warsztaty kulinarne. W menu chaczapuri, chinkali i czurczchela (najbardziej znany gruziński deser) oraz wspólnie przygotowywanie aromatycznych szaszłyków (mięsnych i warzywnych).
    8
    Kachetia
    Poranna wizyta na bazarze w Telavi i poszukiwanie znakomitego kachetyńskiego oleju, warsztaty robienia gruzińskiego sera, wizyta w wytwórni qvevri (glinianych amfor do produkcji wina). Powrót na nocleg do Tbilisi.
    9
    Okolice Tbilisi
    W programie ostatniego dnia zwiedzanie klasztoru Dzvari (UNESCO) oraz wizyta w Mccheta – dawnej stolicy Gruzji. To tutaj będziemy delektować się lokalnie produkowanymi lodami o smaku wina i kawą parzoną na piasku. Popołudniowy powrót do Tbilisi, gdzie będzie czas na zakup pamiątek z wyjazdu. Wieczorna biesiada w gruzińskim stylu. O 1 w nocy wymeldowanie z hotelu i przejazd na lotnisko na lot powrotny do Warszawy.
    10
    Powrót
    Lądowanie w Warszawie o 6 rano. Zakończenie naszego kulinarnego wyjazdu do Gruzji.

    Co zjeść w Gruzji?

    Kuchnia gruzińska to żywa mozaika smaków i tradycji, głęboko zakorzeniona w bogatej historii i zróżnicowanej geografii kraju. Znana z wykorzystywania świeżych, wysokiej jakości składników, dania gruzińskie często zawierają szereg warzyw, ziół i mięs. Znakiem rozpoznawczym kuchni jest chaczapuri, pyszny chleb wypełniony serem, który występuje w różnych regionalnych stylach, często zwieńczony jajkiem i kawałkiem masła, symbolizujący miłość kraju do nabiału. Świeże zioła, takie jak kolendra i koperek, są podstawą wielu dań, przyczyniając się do żywych smaków.

    Posiłki gruzińskie są często podawane z różnymi dodatkami, takimi jak pkhali (pasztety warzywne z mielonych orzechów włoskich i ziół) i ljan (smażone warzywa liściaste).

    Kraj słynie również ze swoich starożytnych tradycji winiarskich, produkujących wyjątkowe wina, często spożywane podczas supry, tradycyjnej uczty, która obejmuje wiele dań i toastów. Orzechy i przyprawy, szczególnie niebieska kozieradka i kolendra, są powszechne, wzmacniając głębię smaków. Ogólnie rzecz biorąc, kuchnia gruzińska to celebracja gościnności i sztuki kulinarnej.

    Khachapuri - wyjazd kulinarny do Gruzji

    Chaczapuri

    Tak zwane „narodowe danie” Gruzji, khachapuri, to idealny rozgrzewacz na zimę. Ten tradycyjny chleb na zakwasie ma kształt przypominający łódkę, z lepkim roztopionym serem sulgani zapieczonym w środku, a następnie posypany kawałkami masła i wbitym na wierzch jajkiem. Jest wszechobecny w całej Gruzji i można go znaleźć w większości małych piekarni i restauracji. Każdy region ma swój własny twist z warzywami lub różnymi rodzajami mięsa. Warto próbować w każdym odwiedzanym miejscu! :)

    Chinkali - tradycyjne pierożki

    Chinkali

    To kwintesencja kuchni gruzińskiej i nie bez powodu, bo niewielu potrafi oprzeć się tym pulchnym pierożkom zrobionym z cienko rozwałkowanego ciasta i nadziewanym delikatnym mielonym mięsem gotowanym we własnym sosie. Wypełnione są bulionem z wieprzowiny i wołowiny (lub jagnięciny). Mogą być również robione z innymi nadzieniami, takimi jak warzywa, puree ziemniaczane, grzyby i ser, ale najpopularniejsze wersje są nadziewane przyprawionym mielonym mięsem. Aby zjeść, pierożek posypuje się go czarnym pieprzem, a następnie podnosi ręcznie za "trzonek. Robimy mały kęs z boku, aby wyssać gorący bulion, zanim zaczniemy wgryzać się w przepyszne nadzienie.

    Pkhali - wyprawa do Gruzji

    Pkhali

    Odnosi się do rodziny gruzińskich przystawek z dowolnego rodzaju gotowanych warzyw zmieszanych z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem, ziołami i przyprawami. Często serwowany w gruzińskich restauracjach, jest rodzajem zimnego pasztetu warzywnego lub smarowidła, które tradycyjnie je się z gruzińskimi grillowanymi plackami kukurydzianymi mchadi. Pkhali można przygotować z różnych rodzajów warzyw, takich jak szpinak, buraki, biała fasola, kapusta, bakłażan, marchew lub dynia. Przyjmują kolor dowolnego warzywa, z którego są zrobione, więc mogą mieć różny kolor od jasnopomarańczowego do ciemnozielonego i intensywnie fioletowego.

    Charczo - zupa gruzińska

    Charczo

    To zupa przyrządzana z tłustych kawałków wołowiny, ryżu, posiekanych orzechów włoskich, puree z czereśni i khmeli-suneli – tradycyjnej mieszanki przypraw, która jest używana do przyprawiania wielu gruzińskich potraw i sosów. Ta intrygująca mieszanka przypraw została opisana jako narodowa mieszanka przypraw Gruzji. ​​Jest przygotowywana z nasion kolendry, bazylii, majeranku, kopru, czerwonej papryki w proszku, szafranu, kozieradki, liścia laurowego, mięty, selera i pietruszki. Wraz z puree z czereśni, które działa jako środek zakwaszający, nadaje tej bogatej i treściwej gruzińskiej zupie charakterystyczny smak.

    Czakapuli - danie gruzińskie

    Chakapuli

    To danie wiosenne przygotowywane z cielęciny lub jagnięciny oraz wielu świeżych ziół, cebuli, ostrych papryczek i czosnku. Jest szczególnie znane ze swojej miękkiej, delikatnej konsystencji i wyrazistych nut estragonu, który dodawany jest do potrawy w małych ilościach. Aby przygotować chakapuli, składniki układa się w rozgrzanym garnku warstwami mięsa, posiekanej zieleniny i posiekanej cebuli, które są przeplatane kilkakrotnie. Podczas procesu duszenia do garnka dodaje się wino i tkemali, zielony sos z lokalnej odmiany śliwki. Gdy danie jest prawie gotowe, do mieszanki dodaje się drobno posiekany czosnek.

    Ostri - Gulasz gruziński

    Ostri

    Ultra delikatnea wołowina duszonawe własnym sosie z warzywami i przyprawami. To danie mięsne jest popularnym daniem w Tbilisi i we wszystkich regionach Gruzji, więc spodziewaj się, że znajdziesz je w menu niemal każdej restauracji. Przygotowanie rozpoczyna się od pokrojenia wołowiny na średniej wielkości porcje, a następnie duszenia jej z cebulą, pomidorami, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, ostrą czerwoną papryką, kolendrą i masłem. Gotowe danie podaje się w glinianej misce z drobno posiekaną świeżą kolendrą i bazylią. Ostri najlepiej smakuje ze świeżym gruzińskim chlebem, zwanym shoti.

    Shkmeruli - kuchnia gruzińska

    Shkmeruli

    W Gruzji jest to danie, którego większość mieszkańców każe ci spróbować. Ten chrupiący, kremowy i bardzo czosnkowy przepis to tradycyjny faworyt. Składa się z chrupiącego smażonego kurczaka całkowicie zanurzonego w sosie czosnkowo-maślanym lub mlecznym. Nazwa pochodzi od małej wioski Rachan Shkmeri, skąd prawdopodobnie pochodzi danie. Jednak jego dokładne pochodzenie jest niejasne.

    Churchkhela - słodki przysmak

    Churchkhela

    Kuchnia gruzińska nie przepada za deserami i generalnie preferuje treściwe, pikantne i słone potrawy od słodkich przysmaków. Istnieje jednak jeden wyjątek, a mianowicie Churchkhela, czasami nazywana „gruzińskim Snickersem”. Te gruzińskie słodycze, robione z soku winogronowego, orzechów, mąki i bez dodatku cukru, są również zdrowsze! Co ciekawe, Churchkhela jest tak naprawdę jedzona tylko jako deser na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Przez resztę roku jest traktowana po prostu jako przekąska między posiłkami.

    Gruzińskie wino

    Gruzińskie wino

    Gdzie lepiej wybrać się na degustację wina niż do miejsca narodzin wina? Region Kachetii jest nazywany „Kolebką Wina”, ponieważ uważa się, że to właśnie tam narodziło się winiarstwo i samo wino, a dowody sięgają 6000 r. p.n.e.! Niepowtarzalny sposób, w jaki gruzińskie wino jest produkowane do dziś, został opracowany przez wczesnych Gruzinów, którzy zimą zakopywali sok winogronowy pod ziemią w glinianych garnkach. Flagowym szczepem winogron Kachetii jest Saperavi, znany jako „czarne” wino w przeciwieństwie do czerwonego wina. Jest bogaty, pełny i niepodobny do żadnego innego szczepu winorośli. Jest też wiele fantastycznych białych win do spróbowania, takich jak Mtsvane i Rkatsiteli.