+48690170051

Wycieczka do Azerbejdżanu top

AZERBEJDŻAN

AZERBEJDŻAN

per person

Kulinarna wycieczka do Azerbejdżanu

Terminy Wyjazdów

01.09 - 09.09.2025

8 Dni

Cena: 5900 zł + lot

Zakwaterowanie

Pokoje dwuosobowe z łazienkami:
➢ Eleganckie hotele 3*

Wyżywienie w cenie

➢ 7 x śniadanie
➢ 3 x obiad
➢ 2 x kolacja

Transport

➢ Prywatne transfery busem
➢ Samochody terenowe

Grupa

➢ 8 - 12 uczestników
➢ Polski pilot wycieczki
➢ Nie jest wymagana znajomość j. angielskiego

Azerbejdżan to kraj nietypowy. W tym jedynym muzułmańskim kraju Kaukazu do bliskowschodnich kebabów i śródziemnomorskiej dolmy podaje się lokalne wina i koniaki z pigwy. Po Związku Radzieckim pozostało tu zamiłowanie do czaju z samowara, podawanego zwykle z ultra-słodką baklavą. To królestwo granatów, dywanów i błotnych wulkanów, gdzie przepiękne meczety sąsiadują ze średniowiecznymi kościołami, a na dawnym Jedwabnym Szlaku znajdziemy zabytkowe karawanseraje, do których zajeżdżali na wielbłądach strudzeni wędrowcy.

Podcas naszej wyprawy odwiedzimy nowoczesne Baku, gdzie historyczna starówka płynnie przechodzi w futurystyczną architekturę. Wyruszymy w stronę Kaukazu, gdzie odwiedzimy Khinaliq – jedną z najwyżej położonych osad w Europie. Zajrzymy do urokliwego Lahiczu, znanego z tradycji rzemieślniczych i wyrobów miedzianych, oraz do eleganckiego Sheki – miasta dawnych karawanserajów, słynącego z wyrobów jedwabnych i przepysznej chałwy!

Sercem naszej wyprawy będzie wino i jedzenie (a jakżeby inaczej!) – pachnące szafranem i sumakiem. Skosztujemy lokalnych specjałów, odwiedzimy targi i domy gościnnych mieszkańców, a także weźmiemy udział w profesjonalnych warsztatach gotowania, prowadzonych przez uznanych szefów kuchni azerskiej i międzynarodowej. Nauczysz się przygotowywać dania, które łączą sowieckie, perskie, tureckie i kaukaskie wpływy, i poznasz historie, które za nimi stoją. 

To podróż, która łączy kulturę, przyrodę i smak w jedną spójną opowieść o kraju nieoczywistym, pełnym kontrastów i piękna – idealną dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż tylko sztampowego zwiedzania.

Baku - Gdzie zachód spotyka się ze wschodem

Baku to dynamiczna mieszanka Wschodu i Zachodu, to tutaj starożytna historia spotyka się z nowoczesnością i kosmpolityzmem. Futurystyczna architektura na czele z Wieżami Płomieni współgra tutaj z otoczonymi murami Starym Miastem wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. To tutaj postawisz pierwsze kroki w Azerbejdżanie, wypijesz pierwszy czaj, skosztujesz konfitur i drogocennego kawioru z jesiotra.

Baku - Gdzie zachód spotyka się ze wschodem

Baku to dynamiczna mieszanka Wschodu i Zachodu, to tutaj starożytna historia spotyka się z nowoczesnością i kosmpolityzmem. Futurystyczna architektura na czele z Wieżami Płomieni współgra tutaj z otoczonymi murami Starym Miastem wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. To tutaj postawisz pierwsze kroki w Azerbejdżanie, wypijesz pierwszy czaj, skosztujesz konfitur i drogocennego kawioru z jesiotra.

 

Xinaliq - Wioska skryta w Kaukazie

Xinaliq to jedna z najbardziej odległych górskich wiosek na Kaukazie, położona ponad 2000m n.p.m. Znana ze swojej starożytnej kultury, unikalnego języka i kamiennych domów, sprawia wrażenie miejsca zamrożonego w czasie. Odwiedzimy ją podczas całodniowej wycieczki i zjemy obiad z mieszkańcami. Po drodze czeka nas krótki trekking po Górach Cukierkowych, które nabierają kolorów wraz zachodem słońca.

 

Xinaliq - Wioska skryta w Kaukazie

Xinaliq to jedna z najbardziej odległych górskich wiosek na Kaukazie, położona ponad 2000m n.p.m. Znana ze swojej starożytnej kultury, unikalnego języka i kamiennych domów, sprawia wrażenie miejsca zamrożonego w czasie. Odwiedzimy ją podczas całodniowej wycieczki i zjemy obiad z mieszkańcami. Po drodze czeka nas krótki trekking po Górach Cukierkowych, które nabierają kolorów wraz zachodem słońca.

 

Sheki - klejnot Jedwabnego Szlaku

Sheki jest jednym z najbardziej urokliwych miasteczek Azerbejdżanu. Znane z malowniczego otoczenia, brukowanych uliczek i tętniącej życiem kultury rzemieślniczej, Sheki oferuje mieszankę wpływów perskich, osmańskich i rosyjskich. Tradycyjne karawanseraje, niegdyś tętniące życiem centra handlowe na Jedwabnym Szlaku, obecnie mieszczą sklepy i herbaciarnie. Tutaj spróbujemy tradycyjnej halvy, a także przygotujemy własnoręcznie tradycyjne qutaby.

Sheki - klejnot Jedwabnego Szlaku

Sheki jest jednym z najbardziej urokliwych miasteczek Azerbejdżanu. Znane z malowniczego otoczenia, brukowanych uliczek i tętniącej życiem kultury rzemieślniczej, Sheki oferuje mieszankę wpływów perskich, osmańskich i rosyjskich. Tradycyjne karawanseraje, niegdyś tętniące życiem centra handlowe na Jedwabnym Szlaku, obecnie mieszczą sklepy i herbaciarnie. Tutaj spróbujemy tradycyjnej halvy, a także przygotujemy własnoręcznie tradycyjne qutaby.

 

Kuchnia azerska - kocioł pełen orientalnych smaków

Kuchnia azerska to fuzja smaków ukształtowana przez jej wielokulturowość. Pod wpływem tradycji perskich, tureckich, rosyjskich i środkowoazjatyckich oferuje dania pełne przypraw, ziół i najświeższych składników. Dania takie jak plov, kebaby i dolma są podstawą, często podawane ze świeżym chlebem i sosami na bazie jogurtu. Lokalnie uprawiane granaty, zioła i warzywa dodają koloru i głębi. Podczas wyjazdu czeka nas niejedna wyborna uczta w gronie mieszkańców!

Kuchnia azerska - kocioł pełen orientalnych smaków

Kuchnia azerska to fuzja smaków ukształtowana przez jej wielokulturowość. Pod wpływem tradycji perskich, tureckich, rosyjskich i środkowoazjatyckich oferuje dania pełne przypraw, ziół i najświeższych składników. Dania takie jak plov, kebaby i dolma są podstawą, często podawane ze świeżym chlebem i sosami na bazie jogurtu. Lokalnie uprawiane granaty, zioła i warzywa dodają koloru i głębi. Podczas wyjazdu czeka nas niejedna wyborna uczta w gronie mieszkańców!

 

Czego doświadczysz na wycieczce do Azerbejdżanu z Szamane?

  • Odkryjesz Baku – najnowocześniejsze miasto Kaukazu z jego secesyjnymi kamienicami, szklanymi domami i magiczną starówką
  • Nauczysz się przyrządzać shah plov i dolmę podczas profesjonalnej lekcji gotowania w Culinary Arts Center of Azerbaijan
  • Odwiedzisz Xinalig, malowniczo położoną wieś na Kaukazie do której dotrzesz Ładą 4×4 przez strzelisty wąwóz
  • Odwiedzisz Pałac Szachów Szirwanu, Muzeum Dywanów i Pałac Chanów Szekijskich
  • Zasmakujesz w świetnych winach produkowanych w licznych azerskich winnicach
  • Zobaczysz błotne wulkany, tęczowe góry i strzeliste szczyty Kaukazu
  • Weźmiesz udział w pokazie tradycyjnych tańców azerskich podczas eleganckiej kolacji w dawnym hammamie Szacha Szirwanu
  • Odwiedzisz karawanseraje położone na dawnym jedwabnym szlaku
  • Odkryjesz lokalną kuchnię azerskich górali
  • Rozsmakujesz się w daniach przyprawionych szafranem i sumakiem
  • Napijesz się soku z granata i wszechobecnego czaju
  • Zobaczysz, jak robi się baklavę – królową bliskowschodnich deserów
  • Upieczesz qutab w jednej z kaukaskich wiosek – tradycyjny naleśnik z baraniną lub szczawiem
  • Zasmakujesz w koniakach z granata i pigwy
  • Będziesz podziwiać złote meczety i najstarsze kościoły

Gdzie śpimy?

Na tę wyprawę do Azerbejdżanu wybraliśmy sprawdzone miejsca, w których zrelaksujemy się po całym dniu kulinarnych eksploracji. Zamieszkamy w świetnie zlokalizowanych hotelach 3* (pokoje dwuosobowe z łazienkami).

Cena zawiera:

8 noclegów w hotelach 3* w pokojach dwuosobowych z łazienkami

Zwiedzanie Azerbejdżanu zgodnie z programem pod opieką polskiego pilota i lokalnych przewodników

Częściowe wyżywienie - 7x śniadanie, 3x obiad, 2x kolacja

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnym busem + samochodami terenowymi 4x4

Zwiedzanie starego miasta Baku - Pałac Chana, Pałac Szachów Szyrwanu, Park Filharmonii, Meczet Muhammada, Wieża Dziewicza

Zwiedzanie Parku Narodowego Gobustan - Podziwianie petroglifów sprzed tysięcy lat i błotne wulkany

Całodniowa wycieczka do Xinaliq, najwyżej położonej wsi na Kaukazie + obiad z miejscowymi

Warsztaty kulinarne pod okiem mistrzów kuchni azerskiej i międzynarodowej

Zwiedzanie Meczetu Piątkowego w Shamakhi

Obiad w towarzystwie mieszkańców rzemieślniczej miejscowości Lahic i zwiedzanie

Degustacja wina i destylatów w winnicy Savalan

Podziwianie tęczowych gór o zachodzie słońca

Zwiedzanie Pałacu Chanów w Sheki i fabryki jedwabiu

Domowy warsztat kulinarny z przygotowywania Qutabów - lokalnych naleśników

Zwiedzanie Kościoła św. Elizeusza - najstarszego kościoła na terenie Albanii Kaukaskiej, nazywany „matką wszystkich kościołów albańskich” na Kaukazie

Degustacja słynnej ``halvy`` w Sheki

Wizyta na starym bazarze w Sheki i na bazarze Yashil w Baku

Degustacja win i obiad w winnicy Chabiant

Zestaw gadżetów kulinarnych od Szamane.pl

Ubezpieczenie podróżne KL 60 000 EUR, NNW 15 000 PLN, bagaż 1000 PLN

Obowiązkowa składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Pomocowy

Cena nie zawiera:

Wizy do Azerbejdżanu - 25$

Lotów międzynarodowych Warszawa-Baku (ok 2000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi powyżej (prognozowany koszt ok. 150$)

Opcjonalnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (1200 zł)

Opcjonalnego ubezpieczenia od rezygnacji (4,19% ceny wycieczki)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu. Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę do Azerbejdżanu z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 1000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 3900 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Formularz zgłoszeniowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Wylot z Polski
    Wieczorny wylot z Warszawy bezpośrednio do Baku. Przywitanie grupy przez pilota wycieczki i transfer do hotelu w centrum miasta.
    2
    Baku: Stare Miasto i bulwar nadmorski
    • Po tradycyjnym azerskim śniadaniu (lokalne sery i wędliny, yumurta - jajecznica z pomidorami, kuku - omlet z zieleniną, fesali - naleśniki, słodkie dodatki) wyruszymy na zwiedzanie Starego Miasta.
    • Wzdłuż murów miejskich dotrzemy do Wieży Dziewiczej (Qız Qalası), odwiedzimy Pałac Chana i hamam przy pałacu (Yeraltı hamam), Pałac Szachów Szyrwanu (XII-XV w.), Muzeum Miniaturowych Książek, Park Filharmonii i Meczet Muhammada.
    • Następnie czeka nas słodka przekąska w restauracji Palma na bulwarze: azerbejdżańska herbata z samowara i lokalne przysmaki (pakhlava, przepyszne konfitury).
    • Spacer po bulwarze nadmorskim: panorama bakijskiego nabrzeża - od Crescent Mall, po Deniz Mall, "Mała Wenecja"– kanały i gondole w azerskim wydaniu, Centrum Mugham (z zewnątrz), Muzeum Dywanów – zwiedzanie z przewodnikiem muzealnym.
    • Wjazd kolejką Funicular na wzgórze Highland Park – punkt widokowy z malowniczym widokiem na Baku
    • Wykwintna kolacja z widokiem na morze: różne rodzaje kebabów, lokalne sery i sałatki: mangal, xirt-xirt, pomidory z wiśnią.
    • Po kolacji spacer na punkt widokowy pod słynnymi Flame Towers i powrót do hotelu.
    3
    Warsztaty kulinarne i Park Narodowy Gobustan
    • Śniadanie w hotelu
    • Warsztaty kulinarne w CÀSÀ Culinary Arts Center of Azerbaijan: pod okiem profesjonalnych szefów kuchni przyrządzimy królewski shakh plov i tradycyjne dolmy.
    • Wycieczka do Parku Narodowego Gobustan: petroglify, muzeum, błotne wulkany
    • Przejazd do wioski Bibi Heybat gdzie zjemy kolację w restauracji rybnej nad morzem: w menu buğlama - duszona ryba w kwaśnym sosie lub ziołach czy farel (pstrąg) grillowany na mangalu.
    4
    Shamakhi, Lahic i winnice
    • Przejazd do Shamakhi (dawnej stolicy państwa Szyrwanu) i zwiedzanie Meczetu Piątkowego
    • Przejazd malowniczą górską przełęczą do Lahic - miasteczka rzemieślników, gdzie będzie można zakupić piękne miedziane wyroby. Obiad w Lahic: jagnięcina quzu bughlama i lokalna górska herbata
    • Degustacja win w najsłynniejszej azerskiej winnicy ASPI SAVALAN
    • Zakwaterowanie w Sheki
    • Kolacja w zabytkowym karawanseraju - dawnym przystanku na trasie Jedwabnego Szlaku
    5
    Sheki i Kish
    • Zwiedzanie Pałacu Chanów i fortecy
    • Wizyta w fabryce jedwabiu i warsztatach rzemieślniczych
    • Przejazd do malowniczo położonej wioski Kish, gdzie zjemy obiad połączony z "domowym" warsztatem kulinarnym - qutaby z różnym nadzieniem.
    • Zwiedzanie Kościoła św. Elizeusza - najstarszego kościoła na terenie Albanii Kaukaskiej, nazywany „matką wszystkich kościołów albańskich” na Kaukazie
    • Sklepiki z rękodziełem i lokalnymi słodyczami - spróbujemy słynnej "halvy" z Sheki
    • Na kolację przysmak z Sheki: piti, czyli gulasz jagnięcy przygotowywany w specjalnych, glinianych naczyniach
    6
    Winnica i Diri Baba
    • Poranna wizyta na bazarze w Sheki
    • Degustacja win i obiad w winnicy Chabiant
    • Zwiedzanie mauzoleum szejka Diri Baby (bilet wstępu: 9 AZN)
    • Powrót do Baku
    • Na kolację najlepszy saj w niepozornym, lokalnym miejscu serwującym danie na stuletnich żeliwnych patelniach.
    7
    Xinaliq i Cukierkowe Góry
    • Offroadowy przejazd przez spektakularny kanion
    • Zwiedzanie wioski Xinaliq, jednej z najwyżej położonych osad na Kaukazie. Wizyta w muzeum i meczecie, wyjście na punkt widokowy. Obiad u mieszkańców.
    • Zwiedzanie Czerwonej Wioski: Synagoga, Muzeum Żydów Górskich (bilet wstępu: 15 AZN), Czerwony Most
    • Przystanek na podziwianie góry Besh Barmag. Wizyta w Górach Cukierkowych (Candy Cane Mountains) o zachodzie słońca.
    • Kolacja – dolma w trzech odsłonach (yarpaq dolma, kelem dolma, "trzy siostry" dolma)
    8
    Baku: koniaki, relaks w hammamie i zakupy
    • Poranna wizyta na lokalnym bazarze Yashil Bazar (zakupy) i degustacja azerskich koniaków, m.in. z pigwy czy granata na Serq Bazar
    • Dla chętnych relaksująca wizyta w hamamie: powitalna herbata, sauna, tradycyjny peeling (kise) i masaż pianą (pełny pakiet: 150 AZN)v
    • Lunch w Hammamie: kefli beca, tabaka, colpa nargovurma (potrawy z kurczaka w różnych odsłonach).
    • Swobodny spacer po centrum Baku: Ulica Nizamiego, Plac Fontann, Ulica Istiqlaliyyat – Budynek Ismayilliyye, Władze Wykonawcze Baku, Instytut Rękopisów, Pałac Szczęścia. Alternatywnie zwiedzanie Centrum Heydara Aliyeva oraz wystaw (bilety wstępu: 15 AZN).
    • Pożegnalna kolacja w zabytkowej restauracji Shirvanshah Museum: występy i muzyka na żywo. Specjalne danie zamawiane z wyprzedzeniem: shah plov. Do tego takie dania jak zupa dusbere, gurze, khingal.
    • Po kolacji dla chętnych wyjście do pubu. Lokalne piwo, kafeteria, ciepłe i zimne przekąski, shisha.
    9
    Powrót do Polski
    • Check-out z hotelu
    • Odprawa na lotnisku i powrót do Warszawy