+48690170051

Przepis na świeże sajgonki wietnamskie

Przepis na świeże sajgonki (spring rolls)

CO TO SĄ SAJGONKI?

Sajgonki w papierze ryżowym to zdrowa i świeża przekąska pochodząca z Wietnamu. Oryginalna nazwa tego dania to spring rolls, czyli po polsku „wiosenne rolki”. Przywędrowały one do nas wraz z wietnamskimi imigrantami, więc zapewne dlatego przyjęła się u nas nazwa nawiązująca do dawnej nazwy miasta Ho Chi Minh City, czyli Sajgonu.

Jeśli zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić sajgonki idealne, to spieszymy z pomocą! 

Przedstawiamy autentyczny, pyszny i niesamowicie łatwy przepis na świeże sajgonki (zwane w Wietnamie gỏi cuốn lub nem cuốn). To doskonale znane wszystkim wietnamskie danie świetnie sprawdzi się jako przekąska do dzielenia się przy wspólnym stole. Przepis przywieźliśmy z wycieczki do Wietnamu, więc z pewnością sajgonki, które przygotujecie, będą w 100% autentyczne! 

Poniższy tradycyjny wietnamski przepis na sajgonki na świeżo zawiera chrupkie nadzienie ze świeżych warzyw, ziół, miękkich plasterków wieprzowiny, krewetek lub tofu zawiniętych w delikatny papier ryżowy. Tak przygotowane sajgonki maczamy w niezwykle aromatycznym sosie hoisin z orzeszkami lub w słodko-kwaśnym sosie rybnym nước chấm.

CO KRYJE SIĘ W SAJGONKACH? CO DAĆ DO ŚRODKA?

Sposobów na sajgonki jest tyle, ile wietnamskich gospodyń, ale te tradycyjne, świeże wietnamskie sajgonki zawierają przede wszystkim papier ryżowy, cienki makaron ryżowy typu vermicelli, sałatę liściastą, zioła (przede wszystkim świeżą miętę, ale opcjonalnie szczypiorek, kolendrę, co tylko macie pod ręką), cienko pokrojoną wieprzowinę i gotowane krewetki, a to wszystko maczane w sosie hoisin z orzeszkami ziemnymi. 

Pamiętajmy jednak, że spring rolls to również świetne pole do kuchennych eksperymentów – tak naprawdę w papier ryżowy możemy zawinąć wszystko, na co mamy ochotę. Przygotowanie świeżych sajgonek w domu jest banalnie proste, a satysfakcja gwarantowana! Życzymy smacznej zabawy w kuchni i zapraszamy do odkrywania kuchni wietnamskiej, która jest niezwykle aromatyczna i różnorodna!

PRZEPIS NA ŚWIEŻE SAJGONKI

Sajgonki zawinięte w papier ryżowy wypełnione smakowitymi krewetkami, makaronem ryżowym i ziołami to ulubiona przekąska Wietnamczyków, a od dzisiaj i Twoja! W akompaniamencie aromatycznych sosów prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Świeże sajgonki są bajecznie proste do zrobienia więc bierzmy się do roboty!

SKŁADNIKI (12 SZTUK)

SAJGONKI

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 12 liści ulubionej liściastej sałaty np. rzymskiej, lodowej lub czerwonej
  • 150 g makaronu ryżowego typu vermicelli ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (opcjonalnie)
  • 150 g gotowanego boczku wieprzowego pokrojonego w cienkie plasterki LUB tofu pokrojonego w słupki LUB krewetek średniej wielkości
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • ulubione warzywa i owoce pokrojone w słupki (marchewki, biała rzepa, ogórki, kiełki, zielone mango, awokado itp)
  • 3 łyżeczki orzeszków ziemnych

SOS ORZECHOWY DO SAJGONEK

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki wody
  • pasta chili sambal do smaku, opcjonalnie

SŁODKO-KWAŚNY SOS RYBNY (NƯỚC CHẤM)

  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżki posiekanego chili
  • ½ łyżki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego

PRZYGOTOWANIE

ZWIJANIE SAJGONEK

  1. Arkusz papieru ryżowego nawilżamy przez kilka sekund wilgotnym ręczniczkiem, aby stał się giętki i łatwy w obsłudze.
  2. Na spodzie układamy poziomo liść sałaty zostawiając po ok. 5 cm przestrzeni po obu stronach papieru ryżowego. Na nim równomiernie rozkładamy miętę, warzywa i krewetki/ tofu/ wieprzowinę, makaron ryżowy i orzeszki.
  3. Składamy lewą i prawą stronę do środka, a następnie zwijamy spód do góry, tak aby zakryć makaron. Podczas zwijania lekko ściskamy rolkę, aby była ciasna.

SOS ORZECHOWY DO SAJGONEK

  1. Na patelni na średnim ogniu podsmażamy czosnek na oleju, aż zacznie pachnieć.
  2. Do sosu hoisin dodajemy masło orzechowe, wodę i dokładnie mieszamy.
  3. Wlewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia, po czym natychmiast wyłączamy ogień i przelewamy do miseczek do maczania sajgonek. Sos będzie wydawał się rzadki, ale lekko zgęstnieje po ostygnięciu. Posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi każdą miskę do maczania sosu, a obok stawiamy sos chili sambal, którego każdy będzie mógł sobie dodać wedle uznania.

SOS RYBNY NƯỚC CHẤM

Sok z cytryny mieszamy z cukrem, chili i czosnkiem do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści; dopiero wtedy dodajemy sos rybny

GDZIE KUPIĆ SKŁADNIKI DO TEGO PRZEPISU?

Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania wietnamskich sajgonek zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl

PYTANIA

Czy można przygotować wietnamskie sajgonki wcześniej?

Tak, można, ale tylko kilka godzin wcześniej. Im dłużej sajgonki leżą, tym bardziej wyschną. Podgrzewanie świeżych sajgonek również nie jest dobrym pomysłem.

Jak zapobiec sklejaniu się wietnamskich sajgonek?

Czasami wystarczy tylko 2-3 sekundy szybkiego zanurzenia suchego papieru ryżowego w ciepłej wodzie, a następnie przeniesienie go na powierzchnię do zwijania. Następnie zbierz składniki i wkrótce potem zwiń – nie czekaj! Gdy papier leży na stole, będzie się robił coraz bardziej nawilżony, a jeśli będziesz czekać zbyt długo, stanie się bardzo lepki.Pamiętaj, aby po zwinięciu nie umieszczać gotowych sajgonek blisko obok siebie ani na sobie, ponieważ papier ryżowy może się skleić.

Dlaczego sajgonki pękają?

Namoczony papier ryżowy podczas zwijania sajgonek lubi pękać, a zwinięcie rolki idealnej to kwestia wprawy. Im więcej sajgonek przygotujesz, tym lepiej wyczujesz jak dużo składników włożyć do środka i z jaką siłą je zawijać. Pamiętaj – trening czyni mistrza!

 

KULINARNY WIETNAM Z SZAMANE.PL