+48690170051

Przepis na świeże sajgonki wietnamskie

Przepis na świeże sajgonki (spring rolls)

Sajgonki w papierze ryżowym to zdrowa i świeża przekąska pochodząca z Wietnamu. Oryginalna nazwa tego dania to spring rolls, czyli po polsku „wiosenne rolki”. Przywędrowały one do nas wraz z wietnamskimi imigrantami, więc zapewne dlatego przyjęła się u nas nazwa nawiązująca do dawnej nazwy miasta Ho Chi Minh City, czyli Sajgonu.

Jeśli zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić sajgonki idealne, to spieszymy z pomocą!

Przedstawiamy autentyczny, pyszny i niesamowicie łatwy przepis na świeże sajgonki (zwane w Wietnamie gỏi cuốn lub nem cuốn). To doskonale znane wszystkim wietnamskie danie świetnie sprawdzi się jako przekąska do dzielenia się przy wspólnym stole. 

Poniższy tradycyjny wietnamski przepis na sajgonki na świeżo zawiera chrupkie nadzienie ze świeżych warzyw, ziół, miękkich plasterków wieprzowiny i krewetek zawiniętych w delikatny papier ryżowy i połączonych z niezwykle aromatycznym sosem hoisin i dipem orzechowym. Często stosuje się też sos rybny, sos sojowy i sok z limonki, jeśli chodzi o sos to wszystkie chwyty dozwolone!

Co kryje się w sajgonkach? Co dać do środka?

Sposobów na sajgonki jest tyle, ile wietnamskich gospodyń, ale te tradycyjne, świeże wietnamskie sajgonki zawierają przede wszystkim papier ryżowy, cienki makaron ryżowy typu vermicelli, sałatę liściastą, zioła (przede wszystkim świeżą miętę, ale opcjonalnie szczypiorek, kolendrę, co tylko macie pod ręką), cienko pokrojoną wieprzowinę i gotowane krewetki, a to wszystko maczane w sosie hoisin z orzeszkami ziemnymi. 

Pamiętajmy jednak, że spring rolls to również świetne pole do kuchennych eksperymentów – tak naprawdę w papier ryżowy możemy zawinąć wszystko, na co mamy ochotę. Przygotowanie świeżych sajgonek w domu jest banalnie proste, a satysfakcja gwarantowana! Życzymy smacznej zabawy w kuchni i zapraszamy do odkrywania kuchni wietnamskiej, która jest niezwykle aromatyczna i różnorodna!

Przepis na świeże sajgonki wietnamskie

Świeże sajgonki

Sajgonki zawinięte w papier ryżowy wypełnione smakowitymi krewetkami, makaronem ryżowym i ziołami to ulubiona przekąska Wietnamczyków, a od dzisiaj i Twoja! W akompaniamencie aromatycznych sosów prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Świeże sajgonki są bajecznie proste do zrobienia więc bierzmy się do roboty!
Prep Time 30 minutes
Cook Time 0 minutes
Total Time 30 minutes
Course Przystawka
Cuisine Wietnamska
Servings 10 sztuk
Calories 138 kcal

Ingredients
  

SAJGONKI

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 200 g makaronu ryżowego typu vermicelli
  • 200 g gotowanego boczku wieprzowego pokrojonego w cienkie plasterki
  • 200 g krewetek średniej wielkości
  • 1 główka ulubionej liściastej sałaty np. rzymskiej, lodowej lub czerwonej
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • opcjonalnie inne ulubione warzywa i owoce (marchewki, rzepa lub ogórki pokrojone w słupki, kiełki, mango, awokado itp)

SOS ORZECHOWY DO SAJGONEK

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mielonego czosnku
  • 8 łyżek sosu hoisin
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki wody
  • pasta chili sambal do smaku, opcjonalnie

Instructions
 

  • GOTOWANIE KREWETEK
    Krewetki rozmroź w misce z wodą. Ugotuj krewetki: dodaj krewetki, sól i tyle wody w małym garnku, aby ledwo przykrywała krewetki. Gotuj na średnim ogniu tylko przez około 1,5 do 2,5 minuty lub do momentu, aż krewetki przestaną być przezroczyste. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Usuń skorupy i ogony z krewetek, a następnie przekrój krewetki na pół wzdłuż ciała.
  • MAKARON RYŻOWY
    Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czas może się znacznie różnić w zależności od grubości i marki makaronu. Może to trwać od 2 do 10 minut. Makaron odcedź i ostudź pod zimną bieżącą wodą, aby zapobiec dalszemu gotowaniu. Po odsączeniu możesz go trochę rozłożyć na talerzu, zanim zbije się na sitku w jedną wielką kluskę.
  • WARZYWA
    Przygotuj warzywa, płucząc je i susząc oraz krojąc w cienkie słupki te, które tego wymagają.
  • ZWIJANIE SAJGONEK
    Na talerz nalej ciepłą wodę i namocz arkusz papieru ryżowego przez kilka sekund. Namocz papier ryżowy na tyle, aby był giętki i łatwy w obsłudze, ale usuń arkusz, zanim stanie się zbyt miękki i lepki. Połóż papier ryżowy na talerzu i zacznij układanie na nim składników: Na spodzie ułóż poziomo liść sałaty zostawiając po ok. 5 cm przestrzeni po obu stronach papieru ryżowego. Następnie ułóż miętę i szczypiorek. Umieść krewetki na środku papieru ryżowego, a na nich pokrojoną w plasterki wieprzowinę. Na koniec równomiernie rozłóż makaron ryżowy. Złóż lewą i prawą stronę do środka, tak aby była ciasna. Następnie złóż spód do góry, tak aby zakryć makaron. Chcesz, aby rolka była ciasna, więc lekko ją ściśnij podczas zwijania. Kontynuuj zwijanie w górę, aby ukończyć sajgonkę.
  • SOS ORZECHOWY
    Na patelni na średnim ogniu podsmaż czosnek na oleju, aż zacznie pachnieć.
    Do sosu hoisin dodaj masło orzechowe, wodę i dokładnie wymieszaj.
    Wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia, po czym natychmiast wyłącz ogień i przelej do miseczek do maczania sajgonek. Sos będzie wydawał się rzadki, ale lekko zgęstnieje po ostygnięciu. Posyp zmielonymi orzeszkami ziemnymi każdą miskę do maczania sosu, a obok postaw sos chili sambal, którego każdy będzie mógł sobie dodać wedle uznania.

Notes

Czy można przygotować wietnamskie sajgonki wcześniej?

Tak, możesz, ale tylko kilka godzin wcześniej. Nie chcesz tego robić dzień wcześniej. Im dłużej sajgonki leżą, tym bardziej wyschną. Podgrzewanie świeżych sajgonek również nie jest dobrym pomysłem.

Jak zapobiec sklejaniu się wietnamskich sajgonek?

Czasami wystarczy tylko 2-3 sekundy szybkiego zanurzenia suchego papieru ryżowego w ciepłej wodzie, a następnie przeniesienie go na powierzchnię do zwijania. Następnie zbierz składniki i wkrótce potem zwiń – nie czekaj! Gdy papier leży na stole, będzie się robił coraz bardziej nawilżony, a jeśli będziesz czekać zbyt długo, stanie się bardzo lepki.
Pamiętaj, aby po zwinięciu nie umieszczać gotowych sajgonek blisko obok siebie ani na sobie, ponieważ papier ryżowy może się skleić.

Dlaczego sajgonki pękają?

Namoczony papier ryżowy podczas zwijania sajgonek lubi pękać, a zwinięcie rolki idealnej to kwestia wprawy. Im więcej sajgonek przygotujesz, tym lepiej wyczujesz jak dużo składników włożyć do środka i z jaką siłą je zawijać. Pamiętaj - trening czyni mistrza!
Keyword kuchnia wietnamska, sajgonki

Chcesz zrolować sajgonkę pod okiem mistrza? Jedz z nami do Wietnamu!

KULINARNY WIETNAM Z SZAMANE.PL