+48690170051

Przepis na Pad Thai z krewetkami i makaronem ryżowym

Przepis na Pad Thai

Pad thai to jedna z najpopularniejszych tajskich potraw, która znalazła wielu smakowych zwolenników na całym świecie. Jest z pewnością najczęściej zamawianym daniem przez podróżujących po Tajlandii nic więc dziwnego, że wracając do kraju usilnie próbujemy odtworzyć ten aromatyczny, tajski smak w domowej kuchni. Jednak z braku dostępnych składników lub kuchennego ekwipunku, zadanie to może okazać się dosyć trudne. Jak więc przygotować pad thaia, który przypomni nam własne podboje kulinarne z Tajlandii i zachwyci smakiem naszych bliskich?

W poniższym przepisie zawarliśmy wiele wskazówek i tricków oraz zaproponowaliśmy zamienniki oryginalnych składników, które pozwolą na przyrządzenie klasyka kuchni azjatyckiej w domowych warunkach.

Krótka historia tajskiego pad thaia

Historia głosi, że podczas II wojny światowej w Tajlandii występował poważny niedobór ryżu. Wszystko było drogie, ale zamiast wprowadzać racje żywnościowe do tajskiego systemu zaopatrzenia w żywność. W czasach wojny stworzenie Pad Thai’a było receptą na przetrwanie. Zapożyczony makaron ryżowy z kuchni chińskiej, został usmażony z lokalnymi tajskimi składnikami.

Przez lata Pad Thai powoli był przedstawiany światu i powstało mnóstwo jego wersji np. z krewetkami, z kurczakiem czy tofu dla wegetarian. Ale cokolwiek by to nie było, podstawa dania pozostaje ta sama – makaron ryżowy, jajka, tofu i suszone krewetki. Jeśli chodzi o sos, składa się on ze zrównoważonych trzech smaków: słoności z sosu rybnego lub sosu sojowego, słodyczy z cukru palmowego i kwaśności z soku tamaryndowca. Sos był kiedyś domowej roboty, gotowany na wolnym ogniu z trzech wyżej wymienionych składników, w niektórych kuchniach z dodatkowymi ziołami, takimi jak szalotka i czosnek, a w niektórych z suszonymi papryczkami chili.

Co najciekawsze, mogłoby się wydawać, że kuchnia tajska nie istnieje bez tego dania, jednak najczęściej jest on spożywany przez przyjezdnych, a Tajowie pozostają wierni potrawom z ryżu.

Prawdziwy pad thai powinien:

·       Być smażony krótko w woku w wysokiej temperaturze, dzięki czemu makaron nie jest rozgotowany, a suchy i lekko skarmelizowany. Najlepiej sprawdzi się tutaj żeliwny wok i kuchenka gazowa z dużym płomieniem.

·       Idealnie równoważyć smaki słodkie, słone i kwaśne, jednocześnie nie prowadząc do powstania zlepku jednego smaku.

·       Być naładowany kiełkami fasoli, które rozjaśniają makaron, a także dodają mu świeżości i chrupkości.

·       Mieć w sobie dużo różnorodnych elementów: szalotki, czosnku, tofu, suszonych krewetek itp.

Przygotowanie pad thaia nie jest skomplikowane, ale tradycyjna wersja zawiera kilka trudniej dostępnych w Polsce składników. Każdy składnik tego dania ma swój własny smak, nic tam nie jest dodawane tylko dla ozdoby. Możesz również pominąć niektóre dodatki lub zastąpić je bez większych strat w smaku.

Przepis na Pad Thai z krewetkami i makaronem ryżowym

Pad Thai

Klasyka ulicznej kuchni tajskiej od dzisiaj na twoim stole. Legendarny Pad Thai z krewetkami to danie, które łatwo przygotujesz w domu. Sprawdź nasz przepis na Pad Thai poniżej i ciesz się autentycznym smakiem Tajlandii!
Prep Time 30 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 40 minutes
Course Danie Główne
Cuisine Tajska
Servings 2 osoby
Calories 682 kcal

Equipment

  • 1 Wok

Ingredients
  

Przygotowanie sosu

  • 3 łyżki cukru palmowego
  • 3-4 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki wody

Przyrządzenie Pad Thaia

  • 115 g suchego makaronu ryżowego średniej wielkości namoczonego w wodzie o temperaturze pokojowej przez 1 godzinę
  • 2 łyżki suszonych krewetek - średniej wielkości, grubo posiekanych (opcjonalnie)
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • ¼ szklanki grubo posiekanej szalotki
  • 85 g prasowanego tofu - pokrojonego na małe kawałki
  • 3 łyżki słodkiej marynowanej rzodkwii daikon - drobno posiekanej
  • 3 łyżki oleju roślinnego - (poza klasycznymi olejami możesz wypróbować smażenie pad thaia na oleju arachidowym, kokosowym czy z awokado)
  • 10 średniej wielkości krewetek - (lub tyle ile chcesz :))
  • 2 jajka
  • 120 g kiełków fasoli mung
  • 70 g dymki - 7-10 łodyg, pokrojonych na 5-centymetrowe kawałki
  • ¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych - grubo posiekanych
  • 1 limonka
  • dodatki i przyprawy do podania - płatki chili, prażone orzeszki ziemne, kiełki fasoli i szczypiorek

Instructions
 

  • Aby zrobić sos, dodaj cukier palmowy do małego garnka i rozpuść na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, mieszaj, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Natychmiast dodaj wodę, aby zatrzymać karmelizację. Następnie dodaj sos rybny, pastę z tamaryndowca i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw, aż cukier całkowicie się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
  • Namocz makaron ryżowy w wodzie o temperaturze pokojowej przez około godzinę. Jeśli masz zamiar gotować i zapomniałeś go namoczyć, nie panikuj! Można namoczyć go w ciągu 3 minut w gorącej przegotowanej wodzie, ale może to sprawić, że makaron będzie zbyt miękki i będzie się sklejał. Odsączony makaron przekrój raz nożyczkami, aby był o połowę krótszy. Ułatwi to mieszanie w woku.
  • W misce wymieszaj tofu, czosnek, szalotki, konserwowaną rzodkiewkę, suszone krewetki i płatki chili.
  • Rozgrzej wok lub dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu i wlej tyle oleju, aby pokrył dno. Podsmaż krewetki lub jakiekolwiek białko, którego używasz i zdejmij z patelni.
  • W tym samym woku na średnim ogniu (w razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju) podsmaż szalotki, czosnek, tofu, suszone krewetki, konserwowaną rzodkiewkę i płatki chili. Smaż przez kilka minut, aż czosnek zacznie się złocić, a szalotka zwiędnie. Jeśli wok wygląda na suchy, dodaj trochę więcej oleju. (Nie oszczędzaj na oleju, bo makaron się zlepi.)
  • Zwiększ ogień, a następnie dodaj makaron i sos. Mieszaj, aż cały sos się wchłonie. Gdy sos się wchłonie, możesz wyłączyć ogień i spróbować czy makaron jest gotowy. Jeśli nadal jest niedogotowany, dodaj trochę więcej wody i gotuj dalej, uważając, aby nie dodać za dużo wody!
  • Odsuń makaron na jedną stronę, dodaj jajka do utworzonego miejsca i rozbij żółtka. Przesuń makaron na jajka i gotuj przez 15-30 sekund. Następnie wymieszaj jajka z makaronem.
  • Dodaj krewetki lub mięso, kiełki fasoli, szczypiorek i połowę orzeszków ziemnych. Zdejmij z ognia i wszystko dokładnie wymieszaj do czasu aż kiełki fasoli lekko zwiędną.
  • Wykładaj na talerz i podawaj z pozostałymi składnikami tj. pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, odrobiną kiełków i szczypiorku. Pamiętaj, aby przed jedzeniem wycisnąć na wierzch odrobinę limonki!
  • Gotowe! Masz najpopularniejsze tajskie danie na talerzu!

Notes

Cukier palmowy – można zastąpić jasnobrązowym cukrem w tej samej ilości
Pasta z tamaryndowca - jest to kluczowy składnik sosu. Upewnij się, że jest to produkt z Tajlandii lub Wietnamu, a nie z Indii, i powinien być brązowym płynem o lejącej się konsystencji. UWAGA: Kwaśność tamaryndowca różni się znacznie w zależności od marki. Przed przystąpieniem do gotowania skosztuj pasty, a jeśli jest tak kwaśna, że sprawia, że się marszczysz, użyj tylko 3 łyżek. Jeśli kwaśność jest dla Ciebie odpowiednia, 4 łyżki stołowe są w porządku. Jeśli nie jesteś pewien, zacznij od 3, a na koniec zawsze możesz dodać więcej limonki.
Sos rybny - podstawa dań kuchni tajskiej i wietnamskiej i wbrew swojej nazwie po dodaniu do potraw nie pozostawia rybnego smaku. Wytwarzany jest ze sfermentowanych ryb i skorupiaków zmieszanych z solą.
Prasowane tofu— czasami określane jako twaróg fasolowy, jest to najtwardsze ze wszystkich tofu. Można je zastąpić zwykłym, ale jeśli masz wrażenie, że może się pokruszyć w woku, najpierw usmaż je na patelni, aby stwardniało na zewnątrz co zapobiegnie pękaniu.
Słodka konserwowana rzodkiew (daikon lub takuan) — można ją pominąć, ale te słodko-słone, ciągnące się kawałki konserwowanej rzodkwi są zawsze dodawane do pad thaia w Tajlandii.
Płatki chili – opcjonalne, ale zalecane. Pad thai jest naprawdę dużo lepszy, gdy jest trochę pikantny!
Kiełki fasoli - Wybierz kiełki fasoli mung, a nie kiełki soi.
Szczypiorek czosnkowy — oryginalnie w przepisie na pad thai zamiast cebuli dymki używa się szczypioru czosnkowego; Jeśli używasz zielonej cebuli, posiekaj ją drobno, ponieważ ma znacznie mocniejszy smak niż szczypiorek czosnkowy.
Źródło białka – zamiast krewetek można użyć tofu, kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Mięso warto wcześniej zamarynować: na 225 g cienko pokrojonej wieprzowiny, kurczaka lub wołowiny dodaj 2 łyżeczki (10 ml) sosu sojowego, ¼ łyżeczki cukru i 1 łyżkę stołową (15 ml) wody. Dobrze wymieszaj i pozostaw na co najmniej 15 minut.
UWAGI
  • Nie gotuj makaronu przed użyciem. Suchy makaron ryżowy wystarczy ponownie namoczyć przez 1 godzinę w wodzie o temperaturze pokojowej, aby ugotował się w płynie z sosu.
  • Nie zapychaj patelni, zwłaszcza jeśli masz słabą kuchenkę. Jeśli zatłoczysz patelnię, zatrzymasz zbyt dużo pary, co spowoduje, że makaron się zagotuje, a nie usmaży. Zalecam robić nie więcej niż 2 porcje w jednym woku na raz, ale jeśli chcesz ugotować większą porcję, musisz zmniejszyć ilość wody w sosie.
  • Jeśli pad thai jest zbyt ciemny i kwaśny prawdopodobnie użyłeś niewłaściwego koncentratu tamaryndowca z Indii, który jest zupełnie inny niż ten, którego używamy w Tajlandii i jest znacznie bardziej skoncentrowany. Można go używać, ale trzeba go rozcieńczyć.
  • Jeśli pad thai wyszedł zbyt słony lub zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru, aby zbalansować smak.
  • Jeśli pad thai wyszedł zbyt słodki, dodak więcej tamaryndowca lub soku z limonki, aby zbalansować smak.
  • Dużą porcję sosu do pad thaia można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez czas nieokreślony. Mając gotowy sos, samo przygotowanie dania zajmie nam około 10 minut.
  • Makaron najlepiej smakuje świeżo z woka, ponieważ makaron szybko zaczyna się zlepiać. Można przechowywać go w lodówce przez jeden dzień, a następnie odsmażyć ponownie na patelni z niewielką ilością wody.
Keyword Kuchnia Tajska, Pad Thai, Smażony Makaron

Często zadawane pytania i typowe problemy podczas przygotowywania Pad Thai

Dlaczego mój pad thai jest taki ciemny i kwaśny?!

Użyłeś niewłaściwego tamaryndowca. Prawdopodobnie użyłeś „koncentratu tamaryndowca” z Indii, który jest zupełnie inny niż ten, którego używamy w Tajlandii i jest znacznie bardziej skoncentrowany. Można go używać, ale trzeba go rozcieńczyć. 

Dlaczego mój makaron pad thai jest zbity i rozmoczony?

Istnieje kilka typowych błędów:

1) Nie gotuj makaronu przed użyciem. Suchy makaron ryżowy wystarczy ponownie nawodnić przez 1 godzinę w wodzie o TEMP. POKOJOWEJ, aby ugotował się w płynie z sosu.

2) Nie zapychaj patelni, zwłaszcza jeśli masz słaby piec. Jeśli zatłoczysz patelnię, zatrzymasz zbyt dużo pary, co spowoduje, że makaron się zagotuje, a nie usmaży. Zalecam robić nie więcej niż 2 porcje w jednym woku na raz, ale jeśli chcesz ugotować większą porcję, musisz zmniejszyć ilość wody w sosie.

Dlaczego mój pad thai jest taki mdły?

Upewnij się, że prawidłowo odmierzasz składniki. To nie jest przepis „na oko”. Ilość sosu została zaprojektowana tak, aby była idealna do ilości makaronu, więc jeśli użyjesz go za dużo, będzie on zbyt rozcieńczony.

Dlaczego mój pad thai nie jest pomarańczowy jak w restauracjach?

Bądź pewny, twój pad thai NIE powinien być pomarańczowy! Wiele restauracji dodaje keczup i paprykę, aby wzmocnić kolor, aby wyglądał bardziej atrakcyjnie, ale nie jest to tradycyjne.

Mam resztki pad thai, jak najlepiej je przechowywać i podgrzewać?

Makaron najlepiej smakuje świeżo z woka. Jeśli pozostaną zbyt długo, makaron zacznie się zlepiać. Jeden dzień w lodówce nie jest taki zły; można go podgrzewać w kuchence mikrofalowej lub ponownie smażyć na patelni z niewielką ilością wody. Ale po wielu dniach w lodówce makaron stwardnieje i tak naprawdę nie można go przywrócić do życia. 

Czy zamiast krewetek mogę użyć kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny?

Tak. Najpierw zamarynuj je, aby nabrały smaku: Na 225 g cienko pokrojonej wieprzowiny, kurczaka lub wołowiny dodaj 2 łyżeczki (10 ml) sosu sojowego, ¼ łyżeczki (1,25 ml) cukru i 1 łyżkę stołową (15 ml). ml) wody. Dobrze wymieszaj i pozostaw na co najmniej 15 minut.

Najpierw ugotuj je w ten sam sposób, w jaki robię krewetki w tym przepisie, a na koniec wrzuć je z powrotem na patelnię.

Chcesz przyrządzić idealnego Pad Thaia podczas warsztatów kulinarnych w Tajlandii? Jedz z nami!

WARSZTATY KULINARNE W TAJLANDII Z SZAMANE.PL