+48690170051

Azjatyckie sałatki, których warto spróbować

Azjatyckie sałatki, których musisz spróbować – Nasze TOP10

Kuchnia azjatycka słynie z bogactwa i różnorodności smaków, a jej sałatki nie są tu wyjątkiem. Sałatki Azji, często stojące w cieniu bardziej znanych dań, odgrywają w kuchni azjatyckiej znaczącą rolę. Pełne żywych kolorów, tekstur i unikalnych kombinacji składników, azjatyckie sałatki oferują wspaniałe doznania kulinarne. Od chrupiącej świeżości warzyw po kuszącą grę słodkich, kwaśnych i pikantnych nut, są one celebracją równowagi i harmonii. Przedstawiamy wyselekcjonowaną listę 10 najlepszych azjatyckich sałatek, które zachwycą Twoje podniebienie i powinny znaleźć się na liście każdego miłośnika jedzenia.

Azjatyckie sałatki - Som tam z Tajlandii

1. Som Tam (tajska sałatka z zielonej papai)

Ten tajski klasyk to pikantna i orzeźwiająca sałatka, która łączy w sobie posiekaną zieloną papaję (która uchodzi za delikatną i chrupiącą bazę), pomidorki koktajlowe, fasolkę szparagową, orzeszki ziemne i chili. Som Tam serwowane jest w restauracjach i przez sprzedawców na targach ulicznych w całej Tajlandii. Każdy region ma inną wersję tego pikantnego dania, więc jeśli planujesz wizytę w Tajlandii, koniecznie zamów som tam w każdym odwiedzanym mieście! Dobrymi zamiennikami zielonej papai, trudno dostępnej w Polsce, będą zielone mango, cukinia lub mix białej rzepy, marchewki i zielonego ogórka. Sos będący harmonijną mieszanką soku z limonki, sosu rybnego i cukru palmowego zapewnia idealną równowagę słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków, z czego Tajlandia kulinarnie słynie.

Azjatyckie sałatki - Gado gado rodem z Indonezji

2. Gado Gado (indonezyjska sałatka z sosem orzeszkowym)

Gado-gado to sałatka, której można spróbować na ulicznych straganach i w restauracjach podczas podróży po Indonezji. Najpopularniejsza wersja składa się z zielonych warzyw (lekko podgotowanych), jajek na twardo, tempeh, tofu i kiełków fasoli. Bardzo często jako „zapychacz” dodawany jest również ketupat czyli ryż ugotowany w liściach bananowca. Całość jest obficie polana orzechowym sosem, dostrojonym ostrym sosem sambal.

Dawniej sos przygotowywano z orzechów nerkowca, jednak ze względu na ich wysoką cenę i dostępność, zastąpiono go sosem z orzeszków ziemnych. Danie jest prawdziwym przedstawicielem kuchni indonezyjskiej i jest obecne w kulturze indonezyjskiej od XVI wieku. Jest to jedna z nielicznych sałatek w kuchni Indonezyjskiej, którą można zjeść jako pełnoprawne danie.

Birmańska sałatka z pomidorów

3. Birmańska sałatka z pomidorów

Pochodząca z Birmy sałatka, która zaskakuje swoją prostotą i bogactwem smaku. Pojawia się często na birmańskim stole, bo jest bardzo szybka w przygotowaniu. Jej podstawą są dojrzałe pomidory, cebula, orzeszki ziemne, sezam i kolendra, a doprawiona jest sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym, a czasami nawet pastą krewetkową (jeśli takową macie pod ręką). Rezultatem jest zachwycający przypływ świeżości z nutą umami. Sałatka ta świetnie chłodzi w upalne dni, a w Birmie spożywana jest często podczas Thingyan, birmańskiego festiwalu wody z okazji Nowego Roku.

Laab - azjatycka sałatka z Laosu

4. Laab – laotańska sałatka mięsna

Tradycyjne danie laotańskie łączące mięso mielone (zwykle kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę) ze świeżymi ziołami, sokiem z limonki i sosem rybnym. Sałatka ta, podana z liśćmi sałaty do zawijania, oferuje wyjątkową mieszankę pikantnych i aromatycznych elementów. Laab jest uważany za szczęśliwe danie, ponieważ tradycyjnie mięso nie było łatwo dostępne, a większość Laotańczyków zwykle jadła laab przy specjalnych okazjach, takich jak śluby, obchody Nowego Roku i festiwale. Podczas obchodów Nowego Roku wiele rodzin laotańskich wierzy, że zjedzenie laabu pierwszego dnia trzydniowych obchodów przyniesie szczęście na cały kolejny rok. To idealny pomysł na pożywny i aromatyczny posiłek.

Kimchi - warzywna przekąską z Korei Południowej

5. Sałatka Kimchi – koreańskie kiszone warzywa

Kimchi to kultowe koreańskie danie przygotowywane z fermentowanych warzyw, najczęściej z kapusty pekińskiej lub koreańskiej rzodkwi. Podstawowy składnik, czyli kapustę lub rzodkiew, zwykle soli się, a następnie łączy z mieszanką przypraw, która zawiera m.in. gochugaru (płatki czerwonej, koreańskiej papryki). Mieszankę pozostawia się do fermentacji, co pozwala na rozwinięcie charakterystycznej pikanterii. Kimchi jest podstawą kuchni koreańskiej, podawaną jako dodatek do niemal każdego posiłku. Jest tak uwielbiane, że w Seulu znajduje się nawet muzeum poświęcone tej potrawie! Słowo „kimchi” odnosi się do wszystkich warzyw tradycyjnie fermentowanych w Korei. Tak naprawdę to bardziej technika obróbki niż danie samo w sobie, ponieważ wyróżnia się ok. 180 rodzajów kimchi! Raj dla miłośników kwaśnych smaków.

Rojak - owocowa sałatka z Azji

6. Rojak – malezyjska sałatka owocowa

Rojak to pyszna malezyjska sałatka owocowa, która łączy w sobie różnorodne owoce tropikalne, takie jak ananas, mango i gujawa, z ogórkiem, fasolką czy rzodkwią. Pokryty słodko-pikantnym sosem z pasty krewetkowej i udekorowany kruszonymi orzeszkami ziemnymi, Rojak to eksplozja słodko-słonej i pikantnej dobroci. Nazwa „rojak” w języku malajskim oznacza „mieszankę”, doskonale oddając eklektyczną mieszankę składników tej sałatki. Jeśli lubicie nowe i odważne smaki, to będzie zachwyceni Rojakiem! Danie występuje również w sąsiednim Singapurze i Indonezji w różnych wariantach. Polecamy przyjrzeć się bliżej kuchni malezyjskiej, bo ma wiele do zaoferowania!

Goma Wakame - japońska sałatka

7. Goma Wakame – japońska sałatka z wodorostów

Pochodząca z Japonii sałatka Goma Wakame to połączenie wodorostów wakame i nasion sezamu. Wakame, rodzaj wodorostów używanych w tej sałatce, znany jest z wysokiej wartości odżywczej i jest popularnym składnikiem kuchni japońskiej. Sos, zwykle przygotowywany z sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego, dodaje sałatce głębi, dzięki czemu jest ona popularnym dodatkiem do japońskich posiłków.

Wakame można jeść samodzielnie, ale często dodaje się je również do zupy miso, dań typu stir-fry i sałatek. Jest uważane za dobre dla organizmu i środowiska i ma niską zawartość kalorii, węglowodanów i tłuszczu.

Tajska sałatka z Papai

8. Yam Som O – tajska sałatka z pomelo

Ten tajski przysmak składa się z soczystego owocu pomelo połączonego z krewetkami, kokosem, orzeszkami ziemnymi i pikantnym dressingiem chili-limonka. Kontrast pomiędzy słodkimi i kwaśnymi elementami sprawia, że jest to wyjątkowe i zachwycające przeżycie kulinarne. Pomelo, największy owoc cytrusowy, w kulturze Tajlandii często kojarzy się z dobrobytem i szczęściem.

Goi Bo - wietnamska sałatka z wołowiny

9. Goi Bo – wietnamska sałatka z wołowiną

Goi Bo to wietnamska sałatka, będąca połączeniem delikatnych pasków wołowiny, świeżych ziół i chrupiących warzyw. Kuchnia wietnamska często podkreśla znaczenie zrównoważenia pięciu podstawowych smaków: pikantnego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i słodkiego. Wołowina używana do sałatki powinna być pokrojona w plasterki, marynowana i grillowana przed zmieszaniem z innymi składnikami. Sałatce towarzyszy lekki sos nuoc cham składający się z sosu rybnego, limonki, cukru, czosnku i chili, oferuje idealne połączenie wszystkich nut smakowych.

Urap - indonezyjska sałatka z kokosem

10. Urab – indonezyjska sałatka z kokosem

Tradycyjna indonezyjska sałatka Urab składa się z blanszowanych warzyw, takich jak fasola czy szpinak oraz wiórków kokosowych, a wszystko to polane jest pikantnym i aromatycznym dressingiem z liści limonki, chili i kokosa. Kuchnia balijska często wykorzystuje lokalne zioła i przyprawy, nadając potrawom takim jak Urab niepowtarzalny smak.

Mamy nadzieję, że nasza sałatkowa lista przebojów przypadła Wam do gustu i wraz z nadejściem wiosny i świeżych warzyw, wdrożycie je czym prędzej do swojego jadłospisu. Smacznego!

WYJAZDY KULINARNE DO AZJI