+48690170051

Rendang - klasyczne danie Indonezji

Rendang z wołowiny – przepis na indonezyjską ucztę

CO TO JEST RENDANG?

Rendang to bogate i aromatyczne danie indonezyjskie składające się z rozpływających się w ustach kawałków wołowiny, wolno gotowanej w aromatycznej mieszance przypraw i mleku kokosowym. Przez miejscowych bardzo często nazywany gulai rendang lub curry rendang z racji swojego gęstego i niezwykle bogatego w przyprawy sosu, który oblepia kawałki mięsa. Na oryginalny Rendang używa się wołowiny, jednak coraz częściej w indonezyjskich restauracjach w miejscach turystycznych możemy natknąć się na wersję z kurczakiem.

To danie może pochwalić się harmonijnym połączeniem kokosowej słodyczy, pikantnego ciepła i niezliczonej ilości aromatycznych przypraw rodem z Indonezji. Podawane z ryżem gotowanym na parze, indonezyjska wołowina Rendang to prawdziwa celebracja smaków Azji Południowo-Wschodniej. To rozgrzewające (tak, bywa bardzo pikantne!) i jednogarnkowe danie świetnie sprawdzi się również w naszych domowych warunkach w czasie długiej i mroźnej zimy. Danie jest wciąż rzadko spotykane w Polsce, dlatego można je samodzielnie przygotować w domu, lub spróbować go podczas wycieczki do Indonezji.

SKĄD POCHODZI ORYGINALNY PRZEPIS NA WOŁOWINĘ RENDANG?

Okrzyknięty jednym z najsmaczniejszych dań na świecie – Rendang, jest głęboko zakorzeniony w historii kulinarnej Indonezji. Danie pochodzące z zachodniej Sumatry w Indonezji sięga tradycyjnych praktyk kulinarnych grupy etnicznej Minangkabau.

Historycznie, Rendang nie był jedynie daniem, ale metodą konserwowania mięsa w klimacie tropikalnym. Mieszkańcy Minangkabau, znani z umiejętnego stosowania ziół i przypraw, opracowali metodę na przedłużenie okresu przydatności do spożycia mięsa, zwłaszcza podczas świątecznych okazji i specjalnych spotkań. Technika powolnego gotowania zwana w Indonezji merendang, wykorzystująca szereg aromatycznych składników, takich jak mleko kokosowe, galangal, trawa cytrynowa i wielu innych, nie tylko służyła jako metoda konserwacji, ale także nadawała głębię smaku, dzięki której potrawa stała się znana na całym świecie.

Z biegiem czasu Rendang ewoluował od praktycznej techniki konserwacji do słynnego kulinarnego arcydzieła. Unikalne połączenie pikantnych, słodkich smaków wraz z delikatną konsystencją zapewniło mu miejsce na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Dziś to nie tylko danie; to symbol kultury, odzwierciedlający bogate dziedzictwo ludu Minangkabau i przyczyniający się do wzrostu zainteresowania jeszcze mało eksplorowaną kuchnią indonezyjską.

Przeżyj kulinarną przygodę w Indonezji z biurem podróży Szamane

PRZEPIS NA RENDANG WOŁOWY

Legendarne danie kuchni Indonezyjskiej, które w 2011 zostało okrzyknięte przez CNN jednym z najsmaczniejszych na świecie. Rendang to długo duszona wołowina w aromatycznych przyprawach rodem z Indonezji.

SKŁADNIKI (PORCJA DLA 6 OSÓB)

Główne składniki

  • 1,5 kg mięsa wołowego pokrojonego na kawałki wielkości kęsa (np karkówki lub rostbefu)
  • 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400ml)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 liście limonki kaffir
  • 3 liście kurkumy (opcjonalnie)
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (prażonych)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Sól dla smaku

Składniki do zrobienia pasty przyprawowej:

  • 10 szalotek
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 czerwonych papryczek chili (dostosuj według preferencji pikantności)
  • 6 suszonych papryczek chili namoczonych w gorącej wodzie
  • 3cm kawałek imbiru
  • 3cm kawałek galangalu
  • 3cm kawałek kurkumy

Mieszanka przypraw do prażenia:

  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie pasty przyprawowej:

Wszystkie składniki pasty przyprawowej zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera i przełóż do miseczki.

Przygotowanie mieszanki przypraw suchych:

Na suchej patelni prażymy kolendrę, kminek, nasiona kopru włoskiego, cynamon, kardamon, anyż i goździki, aż zaczną wydzielać silny aromat. Zmiel prażone przyprawy na drobny proszek za pomocą blendera lub ugnieć w moździerzu ręcznym.

Smażenie:

  1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj pastę przyprawową i podsmaż, aż zacznie wydzielać mocny zapach.
  2. Dodaj mieszankę suchych przypraw i kontynuuj smażenie przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną wołowinę i smaż, aż zmieni kolor.

Dodajemy mleko kokosowe i resztę przypraw:

  1. Wlej mleko kokosowe
  2. Dodaj trawę cytrynową (usuń zieloną część i zewnętrzną osłonę trawy cytrynowej, używaj tylko białej części. Rozgnieć je tak, aby trawa cytrynowa uwolniła smak)
  3. Dodaj liście limonki kaffir, liście kurkumy, pastę tamaryndowca i prażone wiórki kokosowe.
  4. Dopraw solą i doprowadź do wrzenia.

Powolne gotowanie:

  1. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszaj.
  2. Gdy płyn odparuje, kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka, a sos zgęstnieje. Może to zająć 2-3 godziny.
  3. Na koniec usuń trawę cytrynową, liście limonki kaffir i liście kurkumy, aby nie robić tego podczas jedzenia 😉

Sposób podania:

Podawaj na gorąco z gotowanym białym ryżem. Rendang jest trochę jak nasz bigos, najlepszy jest kilka dni po przyrządzeniu, kiedy jego smak dojrzeje.

GDZIE KUPIĆ SKŁADNIKI DO TEGO PRZEPISU?

Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania wołowiny rendang zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl

Lubisz przyrządzać aromatyczne potrawy? Jedź z nami do Indonezji!

ZOBACZ PROGRAM WYJAZDU DO INDONEZJI Z SZAMANE.PL