+48690170051

Char Kway Teow - Smażony makaron z Malezji

Char Kway Teow | Smażony makaron ryżowy z woka prosto z Malezji

CO TO JEST CHAR KWAY TEOW?

Smażenie na woku to jedna z najprostszych i najszybszych metod przygotowywania azjatyckich potraw. Jednym z naszych ulubionych dań przywiezionych z Azji Południowo-Wschodniej jest char kway teow (czyt. czar kłei tiao), niezwykle popularny malezyjski smażony szeroki makaron ryżowy z krewetkami w słodko-pikantnym sosie. Danie to zostało sprowadzone do Malezji, Indonezji i Singapuru przez chińskich imigrantów. Nazwa „char kway teow” w języku Hokkien, czyli chińskim dialekcie, dosłownie oznacza „smażony płaski makaron ryżowy”. Jest on ulubionym daniem w wielu ulicznych straganach z jedzeniem w Malezji, szczególnie na wyspie Penang i w Kuala Lumpur.

Char kway teow smaży się na bardzo dużym ogniu w woku, co nadaje mu wędzony smak znany jako „wok hei” (oddech woka). Wysokie ciepło i szybkie gotowanie zapewniają, że makaron jest lekko zwęglony, ale nie spalony, a składniki są równomiernie pokryte pikantnym sosem.

Istnieją różne wersje tego przepisu, w zależności od regionu, przy czym niektóre zawierają więcej owoców morza, inne skupiają się na różnych poziomach słodyczy lub przypraw, a niektóre są bardziej wilgotne lub suche w konsystencji. Najbardziej znana jest jego wersja wywodząca się z malezyjskiej wyspy Penang. W każdej z regionalnych odmian smażony makaron char kway teow o pozostaje uwielbianym daniem każdego malezyjczyka.

Przeżyj kulinarną przygodę w Malezji z biurem podróży Szamane

SKŁADNIKI:

Sos (wszystko wymieszać):

Tego pysznego sosu można używać do smażenia innych warzyw i mięsa, a jego resztki można przechowywać w lodówce do późniejszego wykorzystania.

Marynata do krewetek:

  • 600 g świeżych krewetek pozbawionych żyłek
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Krewetki po oczyszczeniu należy osuszyć i nie pozostawiać w marynacie dłużej niż 10 minut, aby zapobiec ich zamoczeniu. Zamiast krewetek możesz użyć wieprzowiny, kurczaka, wołowiny, a nawet kiełbaski. W wersji wegetariańskiej makaron zastępujamy tofu.

Makaron (na 1 porcję):

  • 100g płaskiego makaronu ryżowego (makaronu nie gotujemy wcześniej, a przed smażeniem namaczamy go jedynie w wodzie przez 30 minut)
  • 1/2 łyżeczki pasty chili (mniej lub więcej, według upodobań)
  • 1/2 łyżeczki posiekanego/mielonego czosnku
  • 1/4 szklanki kiełków fasoli
  • 1/4 szklanki grubszego szczypiorku pokrojonego na kawałki o długości 2-3cm
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 3 marynowane krewetki (lub ¼ kostki tofu pokrojonego w drobną kostkę)

Do podania:

Makaron najlepiej serwować ze smażoną szalotką (którą należy przygotować wcześniej i zachować olej szalotkowy do smażenia makaronu), kawałkami limonki i papryczką chilli.

Marynata z zielonego chilli (wszystko razem mieszamy) – do podania jako dodatek:

  • 3 zielone papryczki chilli (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. W woku rozgrzej olej (najlepiej ten pozostały po smażeniu szalotki); podsmaż czosnek i pastę chili.
  2. Dodaj marynowane krewetki, smaż aż zaczną się zwijać i złocić i przewróć na drugą stronę.
  3. Dodaj szczypiorek, kiełki fasoli i makaron.
  4. Wlej 2 łyżki sosu. Mieszaj równomiernie z makaronem, smażąc na dużym ogniu.
  5. Odsuń zawartość woka na bok i dodaj jajko. Oprzyj się pokusie rozmieszania jajka, zanim zastygnie! Następnie rozmieszaj je NA BOKU, zanim zmieszasz je z makaronem. Smaż przez 30 sekund i zdejmij z ognia.
  6. Podawaj na gorąco z limonką, papryczką chilli (jeśli lubisz) i smażoną szalotką.

Gdzie kupić składniki do tego przepisu?

Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania smażonego makaronu char kway teow zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl

Chciał(a)byś spróbować makaronu char kway teow u źródła? Zapraszamy na wyjazd kulinarny do Malezji!