Char Kway Teow | Smażony makaron ryżowy z woka prosto z Malezji
CO TO JEST CHAR KWAY TEOW?
Smażenie na woku to jedna z najprostszych i najszybszych metod przygotowywania azjatyckich potraw. Jednym z naszych ulubionych dań przywiezionych z Azji Południowo-Wschodniej jest char kway teow (czyt. czar kłei tiao), niezwykle popularny malezyjski smażony szeroki makaron ryżowy z krewetkami w słodko-pikantnym sosie. Danie to zostało sprowadzone do Malezji, Indonezji i Singapuru przez chińskich imigrantów. Nazwa „char kway teow” w języku Hokkien, czyli chińskim dialekcie, dosłownie oznacza „smażony płaski makaron ryżowy”. Jest on ulubionym daniem w wielu ulicznych straganach z jedzeniem w Malezji, szczególnie na wyspie Penang i w Kuala Lumpur.
Char kway teow smaży się na bardzo dużym ogniu w woku, co nadaje mu wędzony smak znany jako „wok hei” (oddech woka). Wysokie ciepło i szybkie gotowanie zapewniają, że makaron jest lekko zwęglony, ale nie spalony, a składniki są równomiernie pokryte pikantnym sosem.
Istnieją różne wersje tego przepisu, w zależności od regionu, przy czym niektóre zawierają więcej owoców morza, inne skupiają się na różnych poziomach słodyczy lub przypraw, a niektóre są bardziej wilgotne lub suche w konsystencji. Najbardziej znana jest jego wersja wywodząca się z malezyjskiej wyspy Penang. W każdej z regionalnych odmian smażony makaron char kway teow o pozostaje uwielbianym daniem każdego malezyjczyka.
SKŁADNIKI:
Sos (wszystko wymieszać):
- 2,5 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki gęstego sosu sojowego (słodko-gorzki karmel do gotowania)
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- ½ łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 6 łyżek wody
Tego pysznego sosu można używać do smażenia innych warzyw i mięsa, a jego resztki można przechowywać w lodówce do późniejszego wykorzystania.
Marynata do krewetek:
- 600 g świeżych krewetek pozbawionych żyłek
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego.
Krewetki po oczyszczeniu należy osuszyć i nie pozostawiać w marynacie dłużej niż 10 minut, aby zapobiec ich zamoczeniu. Zamiast krewetek możesz użyć wieprzowiny, kurczaka, wołowiny, a nawet kiełbaski. W wersji wegetariańskiej makaron zastępujamy tofu.
Makaron (na 1 porcję):
- 100g płaskiego makaronu ryżowego (makaronu nie gotujemy wcześniej, a przed smażeniem namaczamy go jedynie w wodzie przez 30 minut)
- 1/2 łyżeczki pasty chili (mniej lub więcej, według upodobań)
- 1/2 łyżeczki posiekanego/mielonego czosnku
- 1/4 szklanki kiełków fasoli
- 1/4 szklanki grubszego szczypiorku pokrojonego na kawałki o długości 2-3cm
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 3 marynowane krewetki (lub ¼ kostki tofu pokrojonego w drobną kostkę)
Do podania:
Makaron najlepiej serwować ze smażoną szalotką (którą należy przygotować wcześniej i zachować olej szalotkowy do smażenia makaronu), kawałkami limonki i papryczką chilli.
Marynata z zielonego chilli (wszystko razem mieszamy) – do podania jako dodatek:
- 3 zielone papryczki chilli (pokrojone w cienkie plasterki)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
- W woku rozgrzej olej (najlepiej ten pozostały po smażeniu szalotki); podsmaż czosnek i pastę chili.
- Dodaj marynowane krewetki, smaż aż zaczną się zwijać i złocić i przewróć na drugą stronę.
- Dodaj szczypiorek, kiełki fasoli i makaron.
- Wlej 2 łyżki sosu. Mieszaj równomiernie z makaronem, smażąc na dużym ogniu.
- Odsuń zawartość woka na bok i dodaj jajko. Oprzyj się pokusie rozmieszania jajka, zanim zastygnie! Następnie rozmieszaj je NA BOKU, zanim zmieszasz je z makaronem. Smaż przez 30 sekund i zdejmij z ognia.
- Podawaj na gorąco z limonką, papryczką chilli (jeśli lubisz) i smażoną szalotką.
Gdzie kupić składniki do tego przepisu?
Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania smażonego makaronu char kway teow zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl