
Przepis na Massaman Curry z kurczakiem
CO TO JEST MASSAMAN CURRY?
Massaman Curry to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych tajskich curry. Z kurczakiem i ziemniakami gotowanymi w łagodnym, aromatycznym sosie, tworzy prawdziwą eksplozję smaków! To danie, którego nie można przegapić podczas wyjazdu do Tajlandii!
W kontekście kuchni tajskiej curry Massaman jest wyjątkowe, ponieważ jest nieco „cięższe” niż pozostałe tajskie curry, np zielone czy czerwone. Zastosowano w nim dużo rozgrzewających przypraw, dzięki czemu jego smak bardziej przypomina indyjskie curry. Uważa się, że przybyło do Tajlandii z południa, za pośrednictwem Malajów, którzy są muzułmanami, dlatego też w Tajlandii massaman curry uważane jest za potrawę muzułmańsko-tajską.
Z tego powodu w Tajlandii znajdziemy massaman curry przyrządzane z kurczaka, wołowiny, a nawet koziny, ale nigdy z wieprzowiny. Dzieje się tak pomimo tego, że wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Tajlandii!
Massaman curry to proste, jednogarnkowe danie którego bazą jest mięso (np pierś z kurczaka), ziemniaki i czerwona cebula. Jest więc idealne do przyrządzenia w naszych polskich, domowych warunkach, ponieważ nie wymaga użycia trudno dostępnych w naszym kraju warzyw. Podczas mroźnej zimy możemy cieszyć się jego oryginalną, rozgrzewającą wersją.
Dla wielu osób Massaman jest ulubionym daniem ze wszystkich tajskich curry ze względu na delikatne duszone mięsa i aromatyczne przyprawy. Massaman to zazwyczaj łagodne curry, dlatego jest również idealne dla dzieci i osób z niską tolerancją ostrych przypraw.
PRZEPIS NA TAJSKIE MASSAMAN CURRY
Jeden z popularnych rodzajów curry, które można spotkać w restauracjach w Tajlandii i Malezji. Od dzisiaj w Twojej kuchni!
SKŁADNIKI (PORCJA DLA 4 OSÓB)
PASTA CURRY
- 2 łyżeczki prażonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki prażonych nasion kminku
- ½ łyżeczki ziaren białego pieprzu
- 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 40 g łagodnego (suszonego czerwonego chilli, bez nasion)
- 2 łyżeczki soli
- ½ szklanki posiekanej szalotki
- ⅓ szklanki posiekanej trawy cytrynowej (użyj tylko dolnej połowy łodygi)
- ¼ szklanki posiekanego galangalu
- 4 korzenie kolendry
- ¼ szklanki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki sfermentowanej pasty krewetkowej
MASSAMAN CURRY
- 300 g filetów z kurczaka pokrojonych na kawałki
- 300 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 czerwona cebula drobno pokrojona
- 70 g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki pasty massaman curry
- 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 liście laurowe
- Laska cynamonu
- Pół łyżeczki brązowego cukru
- Pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
PASTA MASSAMAN CURRY
- Gotową pastę massaman curry można kupić w większości sklepów z azjatycką żywnością. Jeśli jednak lubisz kuchenne eksperymenty i chcesz przygotować pastę samodzielnie, poniżej przedstawiamy instrukcję jej wykonania.
- Połącz wszystkie suche przyprawy w młynku do i zmiksuj na drobny proszek; wyjmij z młynka i odłóż na bok. Zmiel suszone chili w młynku i odłóż na bok.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki do pojemnika blendera i zmiksuj na gęstą pastę. Dodaj wszystkie zmielone suche składniki i kontynuuj blendowanie, w razie potrzeby mieszając łyżką składniki pozostałe na brzegach, aż masa będzie gładka.
MASSAMAN CURRY
- Do garnka wlej mleko kokosowe i umieść na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Dodaj pastę massaman curry i mieszaj kilka minut, aż pasta całkowicie się rozpuści.
- Dorzuć kawałki kurczaka i orzeszki ziemne i duż przez 5 minut, aż kurczak się zetnie.
- Dodaj pozostałe składniki: pastę z tamaryndowca, ziemniaki, czerwoną cebulę, laskę cynamonu, sól, cukier i liście laurowe. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, do czasu aż ziemniaki będą gotowe.
- Podawaj z gotowanym ryżem (np. jaśminowym), posyp wedle uznania kolendrą, płatkami chilli i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
GDZIE KUPIĆ SKŁADNIKI DO TEGO PRZEPISU?
Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania massaman curry zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl