+48690170051

Massaman curry - przepis na pyszne curry

Przepis na Massaman Curry z kurczakiem

CO TO JEST MASSAMAN CURRY?

Massaman Curry to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych tajskich curry. Z kurczakiem i ziemniakami gotowanymi w łagodnym, aromatycznym sosie, tworzy prawdziwą eksplozję smaków! To danie, którego nie można przegapić podczas wyjazdu do Tajlandii!

W kontekście kuchni tajskiej curry Massaman jest wyjątkowe, ponieważ jest nieco „cięższe” niż pozostałe tajskie curry, np zielone czy czerwone. Zastosowano w nim dużo rozgrzewających przypraw, dzięki czemu jego smak bardziej przypomina indyjskie curry. Uważa się, że przybyło do Tajlandii z południa, za pośrednictwem Malajów, którzy są muzułmanami, dlatego też w Tajlandii massaman curry uważane jest za potrawę muzułmańsko-tajską.

Z tego powodu w Tajlandii znajdziemy massaman curry przyrządzane z kurczaka, wołowiny, a nawet koziny, ale nigdy z wieprzowiny. Dzieje się tak pomimo tego, że wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Tajlandii!

Massaman curry to proste, jednogarnkowe danie którego bazą jest mięso (np pierś z kurczaka), ziemniaki i czerwona cebula. Jest więc idealne do przyrządzenia w naszych polskich, domowych warunkach, ponieważ nie wymaga użycia trudno dostępnych w naszym kraju warzyw. Podczas mroźnej zimy możemy cieszyć się jego oryginalną, rozgrzewającą wersją.

Dla wielu osób Massaman jest ulubionym daniem ze wszystkich tajskich curry ze względu na delikatne duszone mięsa i aromatyczne przyprawy. Massaman to zazwyczaj łagodne curry, dlatego jest również idealne dla dzieci i osób z niską tolerancją ostrych przypraw.

Przeżyj kulinarną przygodę w Tajlandii z biurem podróży Szamane

PRZEPIS NA TAJSKIE MASSAMAN CURRY

Jeden z popularnych rodzajów curry, które można spotkać w restauracjach w Tajlandii i Malezji. Od dzisiaj w Twojej kuchni!

SKŁADNIKI (PORCJA DLA 4 OSÓB)

PASTA CURRY

  • 2 łyżeczki prażonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki prażonych nasion kminku
  • ½ łyżeczki ziaren białego pieprzu
  • 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 40 g łagodnego (suszonego czerwonego chilli, bez nasion)
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ szklanki posiekanej szalotki
  • ⅓ szklanki posiekanej trawy cytrynowej (użyj tylko dolnej połowy łodygi)
  • ¼ szklanki posiekanego galangalu
  • 4 korzenie kolendry
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki sfermentowanej pasty krewetkowej

MASSAMAN CURRY

  • 300 g filetów z kurczaka pokrojonych na kawałki
  • 300 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 czerwona cebula drobno pokrojona
  • 70 g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki pasty massaman curry
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 liście laurowe
  • Laska cynamonu
  • Pół łyżeczki brązowego cukru
  • Pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

PASTA MASSAMAN CURRY

  1. Gotową pastę massaman curry można kupić w większości sklepów z azjatycką żywnością. Jeśli jednak lubisz kuchenne eksperymenty i chcesz przygotować pastę samodzielnie, poniżej przedstawiamy instrukcję jej wykonania.
  2. Połącz wszystkie suche przyprawy w młynku do i zmiksuj na drobny proszek; wyjmij z młynka i odłóż na bok. Zmiel suszone chili w młynku i odłóż na bok.
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki do pojemnika blendera i zmiksuj na gęstą pastę. Dodaj wszystkie zmielone suche składniki i kontynuuj blendowanie, w razie potrzeby mieszając łyżką składniki pozostałe na brzegach, aż masa będzie gładka.

MASSAMAN CURRY

  1. Do garnka wlej mleko kokosowe i umieść na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Dodaj pastę massaman curry i mieszaj kilka minut, aż pasta całkowicie się rozpuści.
  2. Dorzuć kawałki kurczaka i orzeszki ziemne i duż przez 5 minut, aż kurczak się zetnie.
  3. Dodaj pozostałe składniki: pastę z tamaryndowca, ziemniaki, czerwoną cebulę, laskę cynamonu, sól, cukier i liście laurowe. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, do czasu aż ziemniaki będą gotowe.
  4. Podawaj z gotowanym ryżem (np. jaśminowym), posyp wedle uznania kolendrą, płatkami chilli i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

GDZIE KUPIĆ SKŁADNIKI DO TEGO PRZEPISU?

Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania massaman curry zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl

Chciałbyś wyruszyć w kulinarną podróż do Tajlandii?