+48690170051

Czego spróbować w Japonii | Kuchnia Japońska

Potrawy kuchni japońskiej | Czego spróbować w Japonii?

Washoku, bo tak nazywa się kuchnię japońską w kraju kwitnącej wiśni to kuchnia delikatna, wyrafinowana i silnie związana z naturą. Washoku to dosłownie „harmonia jedzenia” Jej sezonowość i świeżość są jednymi z jej cech charakterystycznych. Ogromną rolę odgrywają tutaj świeże ryby i owoce morza, które są często spożywane na surowo, a wiele warzyw jest serwowanych w możliwie najbardziej naturalnej postaci. Japonia zyskała sobie reputację jednej z najzdrowszych kuchni na świecie. Czego spróbować w Japonii? Jest tego mnóstwo!

Washoku określa pięć zasad. Uważa się, że każdy posiłek powinien zawierać goshiki (pięć kolorów):  czerwony, żółty, zielony, czarny i biały. Mieszanka kolorów tworzy równowagę witamin i minerałów. Druga zasada sugeruje, że danie powinno składać się z pięciu smaków: słonego, kwaśnego, słodkiego, gorzkiego i pikantnego. Trzecia zasada odnosi się do przygotowywania żywności, gdzie należy stosować rozmaite metody gotowania tj. gotowania na wolnym ogniu, pieczenia czy gotowania na parze, aby ograniczyć ilość soli, oleju i cukru. Czwarta zasada zwana pięcioma poglądami (go kan mo) dotyczy podstawowych zasad spożywania i cieszenia się jedzeniem i jest silnie powiązana z buddyzmem. Zachęca, aby szanowano wysiłki podejmowane przy uprawach i przygotowaniu pożywienia oraz aby jedzono nie tylko w celu pożywienia, ale także dla duchowego dobrobytu. Ostatnia zasada mówi o cieszeniu się jedzeniem za pomocą wszystkich zmysłów, nie tylko smakiem, węchem i wzrokiem, ale też dotykiem i dźwiękiem (wliczamy w to też odgłos lekkiego siorbania nudli czy skwierczenie mięsa na gorącym półmisku:)) Celem każdego japońskiego posiłku – od prostych domowych potraw po najbardziej formalne kaiseki – jest połączenie każdego z tych elementów w celu zapewnienia równowagi, zdrowotności i czerpania maksymalnej przyjemności z jedzenia w gronie najbliższych.

Kuchnia japońska została ukształtowana przez historię narodu. Rozwój buddyzmu w Japonii ponad tysiąc lat temu znacząco wpłynął na japońską dietę. Cesarze zakazali jedzenia mięsa, a japońskie przystawki, takie jak sushi i sashimi, stały się dominującą częścią kuchni. Po dziesięcioleciach izolacji japońska kuchnia zaczęła się zmieniać pod wpływem Zachodu, kiedy komodor Perry wpłynął do Zatoki Edo w 1853 r., a westernizacja jej kuchni stała się widoczna po drugiej wojnie światowej i popularności yoshoku (jedzenie w stylu zachodnim).

Kuchnia japońska jest dziś nowoczesna i przełomowa, bo tradycyjna i zakorzeniona w historii. Mistrzowie sushi, herbaty, soba i sake nadal doskonalą swoją sztukę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, podczas gdy pomysłowe nowoczesne kaiseki i specjalistyczne palarnie kawy tchną nowe życie w kulturę japońskiego jedzenia i napojów.

Japończycy mają bzika na punkcie jedzenia. Każda wyspa i region Japonii ma swoje własne meibutsu (lokalną specjalność), które jest powodem do dumy. Jedzenie przenika każdą dziedzinę życia i odgrywa ważną rolę nawet w najbardziej luźnych rozmowach. Pozornie rutynowe, codzienne zdanie „Gohan tabe ni ikko!” (Chodźmy zjeść razem) nie jest zwykłą sugestią w rodzaju „Chodźmy przekąsić cokolwiek”. To zaproszenie do obcowania przy posiłku, do nawiązania więzi w pierwotnym akcie wspólnego świętowania, do wzmocnienia tożsamości grupowej lub powitania osób z zewnątrz przy piwie.

Poniżej przedstawiamy najciekawsze pozycje z japońskiego jadłospisu, chociaż to jedynie wierzchołek góry lodowej i potraw, które trzeba spróbować w Japonii jest o wiele więcej! Ale to już zostawiamy do samodzielnej eksploracji 🙂

Sushi - klasyka japońskiej kuchni

Sushi

Zacznijmy od potrawy, z którą większość z nas kojarzy Japonię: Sushi. Sushi jest znane na całym świecie. Uważa się je za formę sztuki, a szefowie kuchni często przez lata praktykują jako praktykanci, zanim zostaną uznani za mistrzów. Pomimo ich popularności wiele osób nie rozumie różnorodności cięć i przygotowań związanych z tworzeniem tych potraw.

Jest jedyne w swoim rodzaju ponieważ każdy kawałek ryżu jest doprawiany mieszanką octu ryżowego, a następnie mieszany z różnymi składnikami, takimi jak różnorodne owoce morza, warzywa i nori (suszone wodorosty). Kawałek sushi chwytamy pałeczkami i zanurzamy w sosie sojowym, wasabi lub jednym i drugim. To ciekawa mieszanka smaków w ustach! W zależności od kształtu i użytych składników sushi występują pod różnymi nazwami: Nigiri, Maki, Oshi, Temaki itp.

Sushi jest niesamowitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (pozytywnie wpływających na pracę serca). Nori (wodorosty) dostarczają jodu (poprawia działanie tarczycy) i jest dobrym źródłem witaminy A – niezbędnej dla zdrowego układu odpornościowego i skóry.

Sashimi - na każdym japońskim stole

Sashimi

Sashimi to w zasadzie surowa ryba lub owoce morza podawane z wasabi (tarty japoński chrzan) i sosem sojowym. Zwykle jest dostarczane z plasterkami rzodkwi daikon na boku.

Jako sashimi można podawać każdą słoną rybę i skorupiaki, pod warunkiem, że są one odpowiednio przygotowane. Krewetki i inne skorupiaki są zwykle gotowane lub grillowane przed podaniem jako sashimi. Ze względu na możliwość występowania szkodliwych pasożytów, ryby słodkowodne nie powinny być spożywane na surowo, z wyjątkiem karpia koi.

Jako sashimi je się nie tylko owoce morza. Inne popularne mięsa to koń (basashi) i kurczak (zwykle tori-sashimi). Nawet wieprzowinę je się na surowo, podobnie jak wołowinę.

Ramen - najpopularniejszy japoński fast-food

Ramen

Ramen to obecnie jedna z najpopularniejszych potraw w Japonii. Jest to miska makaronu pszennego podawana w sosie sojowym lub zupie miso zmieszanej z różnymi dodatkami. Najbardziej typowymi składnikami są plastry wieprzowiny, zielona cebula, wodorosty i jajko. Najważniejszą częścią tego dania jest wywar, który może przybierać różne struktury od aksamitnych słodkawych smaków po ostre i słone odmiany. Sposób przyrządzania wieprzowiny sprawia, że jest ona tak miękka, że czasami rozpada się na kawałki, gdy tylko złapiemy ją pałeczkami.

Wywar do ramenu można przygotować z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb lub warzyw, doprawić sosem sojowym, miso, dashi i wieloma innymi przyprawami. Zwykle podaje się go z cebulką, wodorostami, tofu i pędami bambusa, ale istnieje niezliczona ilość innych kombinacji do wyboru.Każdy region ma swoją unikalną recepturę, prowadzącą do oryginalnych i pysznych wersji tego dania. Makaron używany do ramenu jest również specjalnie przygotowany i ma miękką, ale ciągnącą się strukturę.

Ramen to ulubiony posiłek Japończyków po długim dniu lub nocy i jest powszechnie uważany za fast food. Zwykle podaje się go na ciepło, chociaż niektóre odmiany można podawać na zimno.

Tempura - popularna japońska przekąska

Tempura

Tempura to danie smażone, przygotowywane głównie z owoców morza i warzyw. Doprawia się je sosem na bazie sosu sojowego, imbiru i cukru. Tempurę można przygotować z niemal każdego warzywa. Rozmiar kawałka musi dać się zjeść jednym kęsem i pomimo smażenia w głębokim tłuszczu, Tempura nie ma tłustej konsystencji. Tempurę podaje się zazwyczaj z sosem Tetsuyu będącym mieszanką consommé, słodkiej sake, sosu sojowego, imbiru, rzodkiewki i przypraw.

Tempura zazwyczaj obejmuje skorupiaki, ryby, kurczaka lub warzywa panierowane w aromatycznym cieście, a następnie smażone w głębokim tłuszczu do idealnego poziomu chrupkości.

Choć wiele restauracji oferuje to danie, niektóre się w nim specjalizują, zapewniając szerszą gamę opcji umożliwiających jeszcze bardziej fantastyczne zanurzenie się w tradycyjnej kuchni japońskiej.

Unagi - japoński węgorz

Unagi

Unagi to japońskie słowo oznaczające „węgorz”, a jeśli jesteście na tyle odważni aby go spróbować, unagi jest naprawdę pyszne! Unagi to węgorz słodkowodny. Nie należy go mylić z anago, czyli węgorzem słonowodnym lub kongerem.Aby przygotować unagi, węgorz jest rozcinany, a jego głowa i kości są usuwane. Mięso jest następnie nabijane na szaszłyki i powoli grillowane na węglu drzewnym i polewane sosem kabayaki (słodkim sosem sojowym).

Grillowane unagi jest powszechnie podawane w Japonii jako sushi lub na ryżu w naczyniu zwanym unagi donburi lub w skrócie unadon.

Wagyu - Wołowina, której trzeba spróbować

Wagyu

Dostępna w różnych gatunkach o niesamowitej jakości, wagyu to japońska wołowina z najwyższej półki. Oprócz wołowiny Matsusaka i Kobe, w Japonii jest kilka prefektur znanych z wysokiej jakości wagyu, czyli regionalnej wołowiny japońskiej, której powinieneś spróbować. Jeśli kochasz soczyste mięso, zdecydowanie jest ono warte swojej ceny, gdy jest podsmażone na grillu teppanyaki.

Termin wagyu odnosi się do dowolnej z czterech japońskich ras bydła – mianowicie japońskiej czarnej, japońskiej brązowej, japońskiej bezrogiej i japońskiej rasy krótkorogiej. Wołowina wyprodukowana z tych czterech ras bydła nazywana jest wagyu. Wagyu jest oznakowane w zależności od miejsca wyhodowania, więc Kobe Beef oznacza, że pochodzi z Kobe, Aso Beef oznacza, że pochodzi z Aso i tak dalej.

Kobe to najsłynniejsza, ale inne czołowe wagyu w Japonii to Matsusaka, Saga, Ohmi i Hida. Wypróbuj którąkolwiek z nich, a już nigdy nie pomyślisz o wołowinie w ten sam sposób. Są tak niesamowicie delikatne, że rozpuszczają się w ustach.

Kaiseki - nowoczesna kuchnia japońska

Kaiseki

Kaiseki Ryori lub kuchnia kaiseki to nie osobne danie, ale wystawny posiłek w stylu bankietowym. Jeśli macie trochę więcej gotówki do wydania, będzie to wspaniałe przeżycie obejmujące szereg indywidualnych dań kuchni japońskiej serwowanych przez cały czas trwania posiłku. Podane z pięknem i esencją spokoju, każde danie skupia się na innej technice gotowania, takiej jak smażenie, gotowanie na wolnym ogniu, surowe i inne. Menu często organizowane jest w sali tatami lub w luksusowej restauracji, a menu jest starannie projektowane przez szefa kuchni, a na składniki posiłku kaiseki zazwyczaj wpływają składniki sezonowe i lokalne. To jedyne w swoim rodzaju kuliarne doświadczenie.

Co zjeść w Japonii? szaszłyki Yakitori w każdej Izakaya

Yakitori

Yakitori to przekąski w formie szaszłyków. W historii mięsem Yakitori był po prostu kurczak (Uwaga: „tori” w „Yakitori” oznacza „ptak”), ale obecnie można go również przyrządzać z wieprzowiny, wołowiny i ryb. Te szaszłyki to w zasadzie mieszanka warzyw i mięsa gotowanych na grillu i maczanych w sosie teriyaki. To także typowo japońskie danie typu fast-food, a także danie najczęściej spożywane w akompaniamencie alkoholu. To danie jest proste, ale aromatyczne i istnieje niezliczona ilość kombinacji składników, które można wypróbować. Wizyta w japońskiej izakaya nie jest kompletna bez wrzucenia na ruszt kilku yakitori!

Takoyaki - co zjeść w Japonii?

Takoyaki

Takoyaki, słynne jedzenie uliczne z regionu Osaki i Kansai, to pozycja obowiązkowa w Japonii dla każdego, kto ma ochotę na kulinarną przygodę! Są to kulki zrobione z gęstego ciasta skwierczącego na specjalnych zaokrąglonych patelniach. Każda wypełniona jest kawałkami tempury, szalotką, marynowanym imbirem i kawałkami tako, co po japońsku oznacza ośmiornicę! Tłuste, maślane i roztopione w środku kulki takoyaki najlepiej smakują z dużą ilością majonezu i bogatym brązowym sosem z sosu sojowego i worcestershire. Koniecznie trzeba ich spróbować z suszonymi płatkami z tuńczyka bonito katsuobushi!

Okonomiyaki - japoński street food

Okonomiyaki

Okonomiyaki najbardziej przypominają naleśniki pod względem sposobu ich przyrządzania, ale składniki są znacznie bardziej zróżnicowane skierowane ku smakom pikantnym. Zwykle robi się je z mąki, batatów i jajek, a najczęstszymi dodatkami są zielona cebula, wołowina, krewetki, kalmary, warzywa, mochi i ser. W niektórych restauracjach doświadczenie jest bardziej interaktywne, ponieważ szef kuchni podchodzi do stołu i smaży ciasto na patelni, podczas gdy klienci pomagają, dodając inne składniki.

Dwie najpopularniejsze odmiany okonomiyaki pochodzą z Kansai i Hiroszimy. Najbardziej popularna jest wersja Kansai, w której ciasto przygotowane jest z mąki, korzenia nagaimo, dashi (lub wody), jajek, kapusty, boczku wieprzowego, ośmiornicy, kalmarów, krewetek, mochi lub sera i konjacu. Osaka jest szczególnie znana ze swoich okonomiyaki, ponieważ uważa się, że jest to miejsce narodzin tego dania. W stylu Hiroszimy składniki układa się warstwami, a nie miesza ze sobą. Dodatki zwykle obejmują makaron, taki jak yakisoba lub udon, jajka i dużo sosu.

Będąc w Tokio warto odwiedzić dzielnicę Tsukishima, która słynie zarówno z okonomiyaki, jak i monjayaki. Na ulicy Monja można spróbować monjayaki, podobnego dania, ale o mniej gęstej konsystencji i innych składnikach.

Zupa miso - przystawka do każdego dania w Japonii

Zupa Miso

Zupa Miso podawana jest jako dodatek niemal do każdego dania. Jest to zupa zrobiona z pasty miso (sfermentowanej soi) i dashi (bulionu rybnego). W środku zupy znajdziemy kawałki tofu, cebulę, wodorosty wakame, a czasami warzywa, takie jak słodkie ziemniaki, marchew i rzodkiewka. Nigdy nie jest podawana jako danie główne, dostarczana z miseczką ryżu i jednym lub 2 dodatkowymi daniami. Ta prosta, ale aromatyczna zupa stanowi fantastyczny dodatek do reszty posiłku.
Dashi, jeden z głównych składników zupy miso, miesza się z pastą miso powstającą w wyniku fermentacji ziaren soi, aby stworzyć tę słynną zupę. Pozostałe składniki dodajemy według indywidualnych upodobań.

Bento - lunch w pudełku

Bento

Pudełka bento to w Japonii pudełka na lunch, które zazwyczaj są podzielone na różne przegródki, z których każda zawiera inne kawałki do zjedzenia. Idealne w podróży, zazwyczaj bento będzie zawierać trochę białka i ryżu, a także szereg dodatków, takich jak pikle i sałatki. Można je łatwo kupić w sklepach wielobranżowych, na większych stacjach kolejowych lub w punktach gastronomicznych w domach towarowych. To świetny początek, jeśli lubicie odkrywać nowe, pyszne kawałki jedzenia.

Fugu - tylko dla koneserów

Fugu

Dla tych, którzy szukają niecodziennych i unikalnych wrażeń. Fugu to rozdymka, która jest rzeczywiście pyszna, ale może być również śmiertelna z powodu toksyn w niektórych częściach jej ciała. Przed podaniem usuwa się toksyczne części ryby, dzięki czemu można ją bezpiecznie podawać. Zwykle serwowana jest jako sashimi oraz w niektórych rodzajach japońskich hot potów nabe. Obróbka tej ryby, ze względu na jej właściwości, jest ściśle kontrolowana przez rząd Japonii. Szefowie kuchni chcący przygotować tę rybę muszą przejść co najmniej trzy lata bardzo rygorystycznego szkolenia, aby uzyskać licencję.

Co ciekawe, wątroba uznawana jest za najsmaczniejszą część ryby, ale bywa też najbardziej trująca. W rezultacie podawanie wątroby fugu zostało zakazane w Japonii w 1984 roku. Jeśli spróbujesz tego dania, z pewnością będziesz zaskoczony jego smakiem, ale zanim spróbujesz, dokładnie zapoznaj się z restauracją i szefem kuchni, żeby mieć pewność, że danie zostanie przyrządzone należycie.

Pierożki Gyoza - wyśmienita japońska przekąska

Gyoza

Gyoza to popularne japońskie pierożki, które mogą występować w trzech różnych rodzajach: Yakigyoza (smażone), Suigyoza (gotowane) i Agegyoza (smażone w głębokim tłuszczu). Nadzienia składają się zwykle ze szczypiorku, cienkich plasterków kapusty, grzybów i drobno mielonej wieprzowiny lub kurczaka i są robione w cienkim cieście w przeciwieństwie do chińskich pierogów („jiaozi”), które zdecydowanie grubsze. Pierożki spożywa się najczęściej w towarzystwie sosów do maczania obejmujących sos sojowy, ocet, olej sezamowy, olej chili lub sos ponzu, który jest dressingiem cytrusowo-sojowym.

Będąc w Japonii, zdecydowanie warto spróbować Gyozy w Utsunomiya, mieście, które szczyci się największym spożyciem gyozy na gospodarstwo domowe w całym kraju. W tym mieście restauracje serwujące pierożki gyoza walczą o  każdą przestrzeń. Znajdziemy tam wszystko od najnowszych restauracji po najbardziej szanowane lokale z długoletnią tradycją

Czego spróbować w Japonii? Makaron Udon

Udon

Udon to gruby makaron z mąki pszennej, który powszechnie podaje się na bulionie dashi z sosem sojowym i mirinem, ale kombinacji z udon istnieją tysiące! Najczęściej towarzyszy mu negi (walijska cebula). Kształt i wielkość zależą od prefektury, z której pochodzi. Jest to popularne danie pracowników biurowych i studentów, gdy mają porę lunchu i muszą coś szybko zjeść.

Na obfity posiłek możemy zamówić z tempurą, a dla delikatniejszego smaku z tofu. Udon można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od pory roku lub osobistych preferencji, a styl jego przygotowania różni się w zależności od odwiedzanego regionu.

Soba - popularne danie makaronowe

Soba

Makaron soba wytwarzany jest z mąki gryczanej, która nadaje mu ciemniejszy kolor. W Japonii uważany jest za fast food, ponieważ jest tani i popularny. Makaron soba jest cienki i można go jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco.  Soba można znaleźć zarówno w restauracjach ogólnych, jak i specjalistycznych, często bardzo drogich. Przygotowanie soby w domu jest stosunkowo proste, ponieważ makaron i zupę, w której się je macza, można kupić w sklepie spożywczym.
Sobę można podawać na różne sposoby, albo w zimnym dipie, albo w bulionie jako zupę z makaronem. To danie występuje w różnych odmianach, w zależności od regionu i pory roku, którą odwiedzasz.

Japońskie jedzenie - Hot Pot Nabe

Nabe

Nabe odnosi się do garnka do gotowania (hot pot), a w języku japońskim można go również określić jako „nabemono”, co oznacza „rzeczy w garnku”. Choć nazwa sugeruje, że jest to proste danie, tak naprawdę w Japonii istnieje wiele odmian nabe. Jest to popularne danie przez cały rok, ale szczególnie dobrze smakuje w chłodniejszych miesiącach.

Nabe to danie, którym można delektować się zarówno w japońskich restauracjach, jak i w domu. Przygotowanie polega na gotowaniu różnych składników, takich jak mięso, ryby, skorupiaki, warzywa i tofu w bulionie. Podstawą całego posiłku jest bogaty i aromatyczny bulion. Autentyczne japońskie przepisy na hot pota zazwyczaj wymagają bulionu dashi lub z wodorostów kombu, płatków bonito i suszonych grzybów. Zapaśnicy sumo są znani z wielkich fanów nabe, zwłaszcza „chanko nabe”, które zwykle obejmuje klopsiki, kurczaka, warzywa i makaron. Został zaprojektowany do podawania z dodatkowymi składnikami, aby zapaśnicy mogli przybrać na wadze.

Inną popularną odmianą nabe jest shabu-shabu, którego nazwa wzięła się od dźwięku wydawanego, gdy cienko pokrojone mięso zanurza się we wrzącej wodzie. To danie podaje się z wołowiną lub wieprzowiną, warzywami i tofu i podaje się je z sosem sezamowym lub ponzu, czyli dressingiem na bazie cytryny, lub kombinacją obu.

W Japonii dostępnych jest wiele rodzajów nabe i zdecydowanie warto spróbować ich wszystkich, aby znaleźć swój ulubiony!

Onigiri - japoński sposób na małego głoda

Onigiri

To najpopularniejsza przekąska w Japonii. Nieważne, która jest godzina i gdzie jesteś, jeśli jesteś głodny i nie masz czasu, możesz kupić onigiri. Onigiri to kulki bazujące na ryżu, przyprawiane na różne sposoby. Niektóre z nich są nadziewane kurczakiem, warzywami, rybą, wieprzowiną, jajkiem i przykryte kawałkiem wodorostów. Niektóre z nich zawierają po prostu ryż zmieszany z sosem, warzywami, fasolą, furikake i innymi prostymi składnikami. Istnieją sklepy, które robią tylko onigiri, ale można je kupić w dowolnym sklepie ogólnospożywczym lub supermarkecie.

Podczas zwiedzania Japonii wiele osób je głównie onigiri ze względu na niską cenę (zwykle poniżej 200 jenów), dostępność i prostotę.

Gyudon - czego spróbować w Japonii?

Gyudon

Gyudon to miska ryżu z wołowiną na wierzchu doprawiona różnymi składnikami i przyprawami. Poza prostotą jest to danie bardzo smaczne i co najważniejsze niedrogie. W większości miejsc Gyudona można zamówić w zestawie z małą sałatką i zupą miso. Zazwyczaj, jeśli zamówisz Gyudon, zostanie on przygotowany i podany na Twój stół w mniej niż pięć minut!

Aby przygotować to danie, cienko pokrojoną wołowinę i delikatną cebulę gotuje się na wolnym ogniu w bulionie dashi, a następnie doprawia mirinem i sosem sojowym. Następnie danie podaje się na misce gotowanego na parze ryżu. Czasami dodaje się do niego lekko ugotowane jajko.

Gyutan - ozorki wołowe

Gyutan

Gyutan to potrawa z grillowanego ozora wołowego, jak sama nazwa wskazuje – „gyu” oznacza krowę, a „tan” oznacza język. To danie zwykle można znaleźć w restauracjach yakiniku, przygotowywane z solą lub różnymi sosami (często z cytryną) i cebulą. Mięso jest cienkie, smaczne i delikatne.

Gyutan powstał w Sendai, gdzie właściciel restauracji yakitori otworzył w 1948 roku nowy lokal oferujący gyutan. Od tego czasu danie to zyskuje coraz większą popularność. Zdecydowanie warto spróbować podczas wizyty w Japonii!

Omurice - kuchnia japońska

Omurice

Omurice to rozgrzewający posiłek, który posmakuje każdemu i można go przetłumaczyć jako „ryż omletowy”. Omurice to smażony ryż na bazie sosu pomidorowego zawinięty w miękki omlet. Podaje się go, polanego sosem pomidorowym lub odrobiną demi-glace na wierzch i voila! Można jeść 🙂

Shojin Ryori - Buddyjska kuchnia japońska

Shojin Ryori

W pełni wegańskie „shojin ryori” to nie danie, a termin określający kuchnię buddyjską spożywaną przez mnichów buddyjskich w Japonii. Shojin Ryori najlepiej smakuje jako część wizyty w świątyni, często jest podawany jako zestaw bankietowy z wieloma małymi daniami do spróbowania. Shojin ryori, zawieraj różne pikle, warzywa i inne składniki roślinne, bardzo „uduchowiony”posiłek i bardzo sezonowy, co sprawia że jest to doświadczenie kulinarne nie do przegapienia.

Takowasa - japońska przekąska dla odważnych

Takowasa

Takowasa to surowa ośmiornica (tako) podawana w sosie wasabi (wasa). Popularna przystawka w wielu restauracjach, zwłaszcza w izakaya. Jest bardzo popularna, nie bez powodu. Smaczna i wyjątkowa przekąska, która może wydawać się dziwna dla europejskiego podniebienia.

Teppanyaki - japonski grill

Teppanyaki

Teppanyaki to nowoczesny japoński sposób gotowania; składniki takie jak mięso, ryby i warzywa są przygotowywane na gorącej płycie grillowej. W restauracjach szef kuchni stoi przed klientami, którzy siedzą przy czymś w rodzaju baru wokół płyty grillowej. Teppanyaki dosłownie oznacza „grillowanie na żelaznym talerzu”.
Uważa się, że Japończycy od około dwustu lat przygotowują jedzenie w domu metodą teppanyaki, na małym grillu. Teppanyaki trafiło do restauracji dopiero sto lat później, kiedy przekształciło się z prostego grillowania w kulinarny performance.
W latach sześćdziesiątych Hiroaki „Rocky” Aoki, tak zwany ojciec teppanyaki, przeniósł tę koncepcję do Ameryki. Jego czterostołowa restauracja w Nowym Jorku rozrosła się do ogólnoświatowej sieci ponad siedemdziesięciu restauracji o nazwie Benihana. Benihana posiada europejskie oddziały w Wielkiej Brytanii, Polsce, Słowacji i Rumunii.

Kaarage - kurczak panierowany

Karaage

Po przybyciu do Japonii od razu rzuci Wam się w oczy popularne danie ze smażonego kurczaka zwane karaage. Chociaż karaage zwykle składa się z kurczaka, w niektórych regionach można używać innych mięs, takich jak wieprzowina.

Mięso panieruje się w mące pszennej lub skrobi ziemniaczanej, a następnie smaży w głębokim oleju. W niektórych przypadkach mięso jest marynowane przed gotowaniem. Karaage zazwyczaj podaje się z plasterkiem cytryny. Restauracje, wózki z jedzeniem ulicznym, izakaya i sklepy ogólnospożywcze często serwują karaage z kurczaka. To pyszne, szybkie i niedrogie danie, a jego jedyną wadą jest to, że jest tak smaczne, że może uzależnić!

Mochi - japońskie słodkości

Mochi

Głęboko związane z dziedzictwem kulturowym Japonii, Mochi to rodzaj ciasta ryżowego i charakterystyczna japońskia przekąska, które istnieje od wieków. Mochi dzięki swojej lepkiej i elastycznej konsystencji jest prawdziwą ciekawostką dla tych, którzy jeszcze jej nie znają.

Ogólny termin „mochi” obejmuje wszystkie style i smaki japońskich ciastek ryżowych, które są rodzajem ciasta wytwarzanego z utłuczonego ryżu gotowanego na parze. Jedzenie i wytwarzanie mochi jest zakorzenione w wielu tradycjach kultury japońskiej, które są związane z symboliką ryżu (podstawowego pożywienia w Japonii) i są wykorzystywane w praktykach Shinto w celu dziękowania bogom za udane zbiory.

Występuje jako solo przekąska, a także jako dodatek do innych dań i deserów. Na pewno jej nie przeoczysz podczas pobytu w Japonii.

Natto - specyficzna potrawa japońska

Natto

Natto to zdrowe i pożywne danie, które może powodować podziały ze względu na lepką i elastyczną konsystencję. W istocie ma bardzo orzechowy smak, specyficzny zapach i jest produkowane z ziaren soi fermentowanych przy użyciu specjalnych bakterii, które nadają mu charakterystyczną ciągnącą się strukturę. W Japonii natto jest powszechnie spożywane na śniadanie z ryżem i czasem z surowym jajkiem.

Matcha - kuchnia japońska

Matcha

Matcha to popularny smak, którym cieszą się nie tylko Japończycy. Słowo „Matcha” ma właściwie dwa znaczenia. Jednym z nich jest sproszkowana postać parzonych liści zielonej herbaty, która służy do aromatyzowania takich rzeczy, jak lody lub słodycze. Innym znaczeniem jest gęsta i lekko gorzka herbata przygotowywana przez spienienie proszku matcha gorącą wodą.
Matcha to japońska zielona herbata, zwykle przygotowywana w herbaciarniach i przygotowywana w celu podania podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Będąc napojem kulturalnym, w całej Japonii znajdziesz także wiele słodyczy o smaku matcha, takich jak mochi, lody, ciasteczka i wiele więcej! Nie jest już gorzki, gdy jest zrównoważony cukrem, może powodować podziały lub być pyszny, w zależności od skłonności kubków smakowych

To tylko niektóre japońskie potrawy, z których większość jest znana w świecie europejskim i każdego dnia zdobywa nowych zwolenników. Podczas wyjazdu kulinarnego do Japonii spróbujemy wielu japońskich smakołyków z tej listy i nie tylko!

Ciekawostki o kuchni Japonii

  • Oryginalne japońskie sushi, narezushi, pochodzi z Chin. Kiedy po raz pierwszy sprowadzono je do Japonii w VIII wieku, przyrządzano je ze sfermentowanego ryżu i solonych ryb. Aby zahamować rozwój zarazków i innych drobnoustrojów oraz zachować świeżość na dłużej, łączono go z octem ryżowym i sake i umieszczano pod kamieniem.
  • Zwyczaje buddyjskie mają znaczący wpływ na japońskie potrawy. Jedzenie mięsa innego niż skorupiaki było w Japonii prawie nieznane, ponieważ buddyzm zabraniał uboju zwierząt w celu pożywienia. Kiedy Japonia zaczęła wchodzić w interakcje z krajami zachodnimi, przyjęła zachodnie zwyczaje, w tym jedzenie mięsa.
  • Większość z nas kojarzy chińską kulturę z ciasteczkami z wróżbą. Wbrew powszechnemu założeniu, nie zostały one wymyślone w Chinach. Tsujiura senbei, znane również jako „ciastka szczęścia”, były produkowane i sprzedawane w wybranych sklepach cukierniczych w Kioto już w latach 70 XIX wieku.
  • Nie należy wbijać pałeczek w jedzenie podczas jedzenia. Zamiast pionowo, można zostawić je na misce lub skorzystać z podstawki pod pałeczki. Unikaj ich lizania lub wkładania pałeczek do ust, jeśli przykleja się do nich jedzenie. Zamiast tego użyj serwetki, aby je wytrzeć.
  • Ramen to słynna japońska zupa makaronowa. Ma jednak chińskie pochodzenie, podobnie jak większość dań z makaronem określanych jako nudle.
  • Według doniesień, w V wieku japońscy rolnicy, myśliwi i wojownicy pakowali swoje drugie śniadanie do toreb lub pudełek, aby móc je przenosić podczas pracy na świeżym powietrzu. Zazwyczaj pudełka zawierają oddzielne sekcje dla różnych produktów spożywczych, takich jak ryż, ryby i warzywa. Z biegiem czasu komponenty i projekty pudełek bento ulegały zmianom. W latach 80., wraz z kuchenkami mikrofalowymi i sklepami ogólnospożywczymi, popularność pudełek na lunch ponownie wzrosła i dzisiaj znamy je pod nazwą Bento.
  • W podziękowaniu za przybycie, restauracje często nalewają sake na spodek, aż po brzegi. Pełne szkło reprezentuje obfitość i uznanie.
  • W Japonii owoce są często wręczane jako prezenty. Ale nie byle jakie owoce. Tokijska Sembikiya to ekskluzywny sklep oferujący nieskazitelne owoce. Pracochłonne procedury stosowane przy ich uprawie zapewniają, że owoce te są najwyższej jakości. W dodatku kosztują fortunę i są nieporównywalnie idealne pod względem wielkości i formy.
  • W prefekturze Iwate spożywa się szczególny rodzaj soby, znany jako „wanko soba”. Twój gospodarz będzie napełniał Twoją miskę, dopóki nie zakryjesz jej pokrywką. Nieograniczona miska makaronu ramen świadczy o wielkiej gościnności.
  • Zamiast wręczać kelnerowi pieniądze po skończonym obiedzie, połóż je na małej tacy. Wręczając lub otrzymując pieniądze od Japończyków, używaj obu rąk, jeśli nie ma dostępnej tacy.
  • Japończycy opracowali fantastyczną metodę pomagania klientom w wyborze posiłków z wyprzedzeniem w zatłoczonych restauracjach, zanim fotografia kulinarna stała się popularna. Pod koniec lat 20, japońscy rzemieślnicy i producenci świec stworzyli modele żywności z parafiny. Byli znani jako shokuhin sampuru. Próbki przypominały oryginalne dania kuchni japońskiej i zostały wyprodukowane specjalnie dla każdej restauracji, co można zobaczyć do dziś.

WYJAZD KULINARNY DO JAPONII