Przepis na wieprzowinę słodko-kwaśną po chińsku
Wieprzowina słodko-kwaśna to niezwykle popularne i łatwe w przygotowaniu danie kuchni chińskiej, znane z żywych smaków i kontrastujących faktur. Kluczowym składnikiem tego dania jest wieprzowina panierowana w lekkim cieście lub skrobii kukurydzianej przed smażeniem w głębokim tłuszczu, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Kolejnym znakiem rozpoznawczym jest słodko-kwaśny sos zwykle przygotowywany z cukru, octu ryżowego i ketchupu, a do tego wszystkiego dodajemy ananasa i warzywa. Słodko-kwaśną wieprzowinę często przyozdobia się nasionami sezamu lub zieloną cebulką i podaje na gorąco z białym ryżem gotowanym na parze.
Istnieje wiele regionalnych odmian tego dania, które mogą obejmować różne warzywa, owoce lub niewielkie zmiany w składnikach sosu w celu dostosowania poziomu słodyczy i kwaśności. Ten przepis przywieźliśmy z prowincji Guangxi, gdzie przygotowywaliśmy wieprzowinę słodko-kwaśną pod okiem zaprzyjaźnionej kucharki. Smacznego!
Jak przyrządzić wieprzowinę słodko-kwaśną po chińsku?
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 150g polędwicy wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki i zamarynowanej w ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki octu ryżowego i jednym żółtku – wszystko razem wymieszaj
- dodaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej, wymieszaj – mięso nie powinno być zbyt suche i mieć odrobinę płynu
- 20g pokrojonego ananasa
- jeden pomidor – wytnij nasiona i pokrój go w trójkąty
- 20g zielonego ogórka – także wytnij nasiona i pokrój go w trójkąty; możesz też użyć innych warzyw, np zielonej papryki czy pora
Przygotowanie
- Rozgrzej w woku 500 ml oleju do około 80 stopni (olej powinien lekko dymić), następnie wrzucaj kawałek po kawałku wieprzowinę i smaż na średnim ogniu w głębokim tłuszczu, aż nabierze złotego koloru (około 1 minuty), wyjmij i odłóż na bok
- Przygotuj sos słodko-kwaśny: 3 łyżki cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu pomidorowego (ketchupu lub passaty)
- Rozgrzej patelnię i wlej wymieszany sos, spróbuj go i dopraw według własnego uznania
- Gdy sos zacznie się gotować, wrzuć wszystkie warzywa i smaż przez kilka minut, w razie potrzeby zagęść sos wodą ze skrobią kukurydzianą. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, a nie rozgotowane. Wyłącz ogień i dodaj wieprzowinę.
- Wyłóż na talerz, posyp szczypiorkiem lub sezamem i podaj z gotowanym białym ryżem.
Gdzie kupić składniki do tego przepisu?
Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania wieprzowiny słodko-kwaśnej po chińsku zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl