Przepis na oryginalne syczuańskie mapo tofu
Co to jest mapo tofu?
Mapo tofu (麻婆豆腐, mapo doufu) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, czyli jednej z regionalnych kuchni chińskich. Są to kawałki tofu duszone w bogatym, pikantnym i wytrawnym sosie ze świeżym czosnkiem i szczypiorkiem oraz niewielką ilością mielonej wieprzowiny dla wzmocnienia smaku. Danie jest niewiarygodnie apetyczne i idealnie pasuje do gotowanego na parze ryżu. UWAGA: mapo tofu to BARDZO pikantne danie, które zdecydowanie polecamy fanom chili, jednak osobom o niskiej tolerancji na pikantne smaki zalecamy dużą ostrożność 😉
Jak zrobić mapo tofu?
Przyrządzenie mapo tofu jest wyjątkowo proste, ale potrzebujesz kilku specjalnych składników, aby uzyskać autentyczny smak. Poniżej dzielimy się naszym ulubionym przepisem na mapo tofu przywiezionym prosto z Syczuanu. Uzyskasz dokładnie taki smak, jaki można odnaleźć w restauracji w Chinach, jednak na podstawie tego przepisu możesz łatwo dostosować danie do swoich preferencji.
Kluczowe składniki Mapo Tofu
Doubanjiang
Doubanjiang (豆瓣酱), czyli pikantna pasta z fermentowanej fasoli lub bobu, jest najważniejszym składnikiem mapo tofu. Ma ona intensywny, słony i pikantny smak fermentowanej fasoli. Bez problemu znajdziesz Doubanjiang online w jednym ze sklepów z azjatycką żywnością, np w sklepie naszego partnera NaSushi TUTAJ.
UWAGA: W zależności od marki Doubanjiang, której używasz, poziom soli i ostrości może się znacznie różnić. To danie jest przeznaczone do podawania z ryżem, więc jest dość słone. Jeśli chcesz, aby Twoje danie było mniej słone i pikantne, zmniejsz ilość Doubanjiang (do 2 łyżek).
Pieprz syczuański
Pieprz syczuański (花椒, hua jiao) to kolejny główny składnik dań syczuańskich. Ma cytrusowy smak, a zjedzenie go powoduje charakterystyczne mrowiące uczucie na języku. To sekret dodania potrawie aromatu, którego żaden inny składnik nie zastąpi. Pieprz syczuański również można kupić w sklepach spożywczych z azjatycką żywnością -> LINK.
Olej chili
Innym ważnym składnikiem jest olej chili (辣椒油). Jest to niezwykle aromatyczna, intensywna w smaku przyprawa, również wywodząca się z kuchni syczuańskiej. Jej głównymi składnikami są papryczki chili, cebula, czarna fasola sojowa, pieprz syczuański, a czasami także sezam, poddawane długotrwałej infuzji w oleju sojowym. OLEJ CHILI stanowi wszechstronny dodatek do chińskich dań smażonych, gotowanych i pieczonych oraz wyjątkowy sos do maczania pierożków, tofu czy baozi.
Tofu
Oryginalnie to przygotowania mapo tofu używa się miękkiego lub jedwabistego tofu (tzw. silky tofu). Ma ono jedwabistą konsystencję, która rozpływa się w ustach. Wymaga jednak pewnego doświadczenia w obchodzeniu się z nim, aby nie rozerwać jego delikatnej struktury podczas krojenia i gotowania. W Polsce jest też ono trudniej dostępne.
Można więc do tego dnia używać klasycznego twardego dostępnego w każdym popularnym markecie. Tego typu tofu jest o wiele prostsze w przygotowaniu. Dodatkowo, gdy udusisz je w bogatym, pikantnym sosie, wchłonie dużo smaku i będzie świetnie smakować.
Może się wydawać, że do przygotowania tego dania potrzebujesz wielu specjalnych składników. Ale zaufaj nam, jeśli uwielbiasz syczuańskie potrawy, powyższe składniki na pewno nie zmarnują się w Twojej kuchni!
SKŁADNIKI MAPO TOFU
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, zwiększ do 3 łyżeczek, jeśli lubisz, aby danie było bardziej intensywne, lub zmniejsz do 1 łyżeczki, jeśli pieprz syczuański jest bardzo świeży
120 g mielonej wieprzowiny zamarynowanej wcześniej w 2 łyżeczkach octu lub wina ryżowego, 1 łyżeczce jasnego sosu sojowego i ½ łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżki doubanjiang, zmniejsz do 2 łyżek, aby uzyskać mniej słony i mniej pikantny smak
2 zielone cebulki, posiekane
400 g tofu, pokrojonego w kostkę boku 1,5 cm
250 ml bulionu drobiowego (lub wody)
2 łyżeczki oleju chili
1/4 łyżeczki przyprawy pięciu smaków (anyż, goździki, cynamon, koper włoski lub zmielone nasiona kozieradki oraz pieprz syczuański)
1 łyżeczka cukru (do smaku)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE MAPO TOFU
Gdy już zbierzesz składniki, przygotowanie mapo tofu będzie bardzo prostym procesem.
- Rozgrzej woka z 1 łyżką oleju roślinnego (jeśli nie posiadasz woka, mapo tofu równie dobrze możesz przygotować na patelni z nieprzywierającym dnem)
- Podsmaż pieprz syczuański na oleju, aby nadać mu aromat. Gdy pieprz syczuański stanie się ciemnobrązowy i chrupiący, wyjmij go szpatułką i przełóż do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
- Na woka dodaj mieloną wieprzowinę i pastę doubanjiang. Smaż na średnim ogniu aż wieprzowina będzie równomiernie pokryta doubanjiang i całkowicie usmażona.
- Dodaj zieloną cebulkę i smaż przez kolejną minutę.
- Rozłóż tofu równomiernie na mielonej wieprzowinie. Dodaj olej chili, przyprawę pięciu smaków i cukier.
- Wlej bulion i duś pod przykryciem na średnim ogniu 8 do 10 minut lub do momentu, aż sos zmniejszy się do połowy pierwotnej objętości. Spróbuj tofu z odrobiną bulionu (uważaj, będzie bardzo ostry!). W razie potrzeby dopraw solą. Jeśli danie jest zbyt ostre, dodaj kolejną łyżeczkę cukru, aby je zrównoważyć.
- W międzyczasie zmiel smażone ziarna pieprzu syczuańskiego (użyłeś ich podczas podgrzewania oleju) w młynku do kawy lub w moździerzu.
- Wymieszaj skrobię z łyżką wody aż całkowicie się rozpuści, i powstałą zawiesinę wlej na patelnię. Delikatnie wymieszaj kilka razy szpatułką, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień i przełóż wszystko do miski.
- Udekoruj dodatkową zieloną cebulką i szczyptą zmielonego pieprzu syczuańskiego. Podawaj na gorąco z gotowanym na parze ryżem.
To wszystko! Mapo tofu to jeden z najłatwiejszych przepisów kuchni syczuańskiej, a efekt jest naprawdę zniewalający! 🙂 Życzymy smacznego!
GDZIE KUPIĆ SKŁADNIKI DO TEGO PRZEPISU?
Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania syczuańskiego mapo tofu zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl