+48690170051

przepis na zupę pho bo

Jak zrobić zupę pho? Przepis na wietnamską zupę pho z wołowiną.

KRÓTKA HISTORIA ZUPY PHO

Zupa Pho (wym. ”fo”) to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, które zyskało ogromną popularność na całym świecie. Jego historia sięga początków XX wieku. Chociaż dokładne pochodzenie pho jest przedmiotem dyskusji, uważa się, że wpływ na jej powstanie miały zarówno chińskie, jak i francuskie tradycje kulinarne. W okresie kolonialnym kuchnia wietnamska uległa znaczącym zmianom, a do lokalnych tradycji wprowadzono francuskie techniki kulinarne i składniki. Przypuszcza się, że pho mogło wyewoluować z połączenia wietnamskiego rosołu z makaronem ryżowym i francuskiego pot-au-feu, rodzaju gulaszu wołowego.

Pierwotnie pho było prostym daniem składającym się z makaronu ryżowego, cienko pokrojonej wołowiny i aromatycznego bulionu z gotujących się kości wołowych, przypraw takich jak anyż, goździki i cynamon, a także aromatów, takich jak imbir i cebula. Z biegiem czasu pojawiły się różnice regionalne, co doprowadziło do powstania różnych rodzajów pho, takich jak pho bo (pho z wołowiną) i pho ga (pho z kurczaka). Każda odmiana odzwierciedla unikalne preferencje kulinarne różnych regionów Wietnamu.

Pho zyskało szeroką popularność w XX wieku, szczególnie po wojnie w Wietnamie, kiedy wielu wietnamskich uchodźców osiedliło się w różnych częściach świata, przywożąc ze sobą swoje tradycje kulinarne. Dziś pho jest uważane z jedno z narodowych dań Wietnamu i zajadają się nim ludzie na całym świecie.

JAK ZROBIĆ ZUPĘ PHO?

Przygotowanie autentycznego pho wymaga skrupulatnego procesu, który wymaga cierpliwości i umiejętności. Kluczem do pysznej miski pho jest bogaty i aromatyczny bulion, który zazwyczaj gotuje się na wolnym ogniu przez kilka godzin, aby wydobyć maksimum smaku z kości i przypraw. Makaron musi być odpowiednio ugotowany – twardy, ale delikatny – a dodatki, które często obejmują kiełki fasoli, świeże zioła, takie jak kolendra i tajska bazylia, ćwiartki limonki, sos rybny i pokrojone papryczki chili, są dodawane, aby zwiększyć złożoność i świeżość dania.

Dziś pho to kulinarny symbol Wietnamu. Jego popularność stale rośnie, a jego odmiany i interpretacje można znaleźć w restauracjach na całym świecie. Niezależnie od tego, czy delektujesz się nim na tętniącym życiem straganie w Hanoi, w modnej miejskiej knajpce, czy przyrządzasz je samodzielnie z poniższego przepisu, parująca miska pho z pewnością zadowoli zarówno podniebienie, jak i duszę.

Przeżyj kulinarną przygodę w Wietnamie z biurem podróży Szamane

PRZEPIS NA WIETNAMSKĄ ZUPĘ PHO

SKŁADNIKI NA ZUPĘ PHO (PORCJA DLA 4 OSÓB):

WYWAR

  • 400 g kości wołowych
  • 2 litry wrzątku
  • 1 drobiowa kostka rosołowa 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5cm kawałek imbiru
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • ½ cebuli
  • sos rybny do smaku

DO PODANIA

  • 200 g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie plasterki (najłatwiej zrobić to kiedy jest zamrożona)
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 200 g makaronu ryżowego 3mm
  • świeże zioła (mięta, kolendra, bazylia)
  • posiekane orzeszki ziemne
  • prażona lub świeża, pokrojona w pióra cebulka

PRZYGOTOWANIE ZUPY PHO

  1. Kości wołowe obgotowujemy przez kilkanaście minut do czasu pojawienia się szumów. Następnie płuczemy w zimnej wodzie i ponownie zalewamy 2 litrami wrzątku. Do garnka dodajemy 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 90 minut.
  2. Na patelni przez 30 sekund podsmażamy pokrojony na plasterki imbir, anyż, cynamon i cebulę, a następnie dodajemy do garnka z wywarem.
  3. Przygotowujemy miseczki i do każdej z nich dodajemy garść kiełków sparzonych uprzednio na sitku przez 10 sekund w gotującym się bulionie.
  4. Makaron ryżowy namaczamy w zimnej wodzie przez 10 minut po czym gotujemy na sitku przez 20 sekund w gotującym się bulionie. Układamy w miskach na kiełkach. 
  5. Plasterki wołowiny gotujemy przez minutę w bulionie i układamy w miskach na makaronie.
  6. Składniki w misce zalewamy wołowym wywarem, posypujemy świeżymi ziołami, orzeszkami ziemnymi, prażoną cebulką i skrapiamy do smaku sokiem z limonki.

GDZIE KUPIĆ SKŁADNIKI DO TEGO PRZEPISU?

Na zakupy produktów azjatyckich niezbędnych do przygotowania wietnamskiej zupy pho zapraszamy do sklepu naszego partnera naSushi.pl

Chciał(a)byś spróbować zupy Pho u źródła? Zapraszamy na wyjazd kulinarny do Wietnamu!