+48690170051

Wyjazd kulinarny na Sri Lankę - Sylwester 2024/2025

SRI LANKA

SRI LANKA

per person

Kulinarna wycieczka na Sri Lankę

Podczas 11-dniowej wycieczki objazdowej na Sri Lankę doświadczysz szczodrej uprzejmości Lankijczyków, nietkniętej, soczyście zielonej natury i obcowania z dzikimi zwierzętami podczas safari. W naszym skrupulatnie opracowanym planie podróży nie może zabraknąć kulinarnych akcentów tj. przygotowywania świeżych owoców morza, tworzenia narodowej potrawy z Cejlonu – rice & curry, towarzystwa pasjonatów dobrego jedzenia i stołów zastawionych świeżymi owocami morza!

Podczas odkrywania perły Oceanu Indyjskiego jaką jest Sri Lanka, skupimy się na centralnej i południowo-zachodniej części wyspy, obfitującej w rajskie krajobrazy i wyśmienite owoce morza serwowane na plaży. Żeby było ciekawiej wybierzemy się na połów krewetek i przyrządzimy samodzielnie niektóre z wyspiarskich specjałów. Zagłębimy się w lokalne targi, ogrody przypraw i wioski rybackie, aby kompleksowo poznać istotę składników ze Sri Lanki. Nawiążemy kontakt z mieszkańcami i będziemy świadkami tradycyjnych metod przygotowywania posiłków przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kontynuując podróż w głąb wyspy poznamy kolonialną historię i zwiedzimy rozległe plantacje herbaty, z której wyspa słynie. O wschodzie słońca będziemy podziwiać słynną Lwią Skałę w Sigiriya oraz zrobimy trekking na jej szczyt po 1200 schodów. Nie zabraknie również buddyjskich świątyń i dzikiej przygody w Parku Narodowym Yala, gdzie będziemy wypatrywać słoni i lampartów.

Zapraszamy na kulinarną wyprawę na Sri Lankę!

Terminy Wyjazdów

9.01 - 20.01.2025
5.12 - 16.12.2025

12 dni
8 - 13 osób

Cena: 6900 zł + lot

Ella - Zieleń plantacji herbaty i wodospady

Sri Lanka to piękne wzgórza porośnięte soczyście zielonymi krzewami herbacianymi. Wsiądziesz w tuk-tuka i udasz się w rajd wąskimi uliczkami w poszukiwaniu najlepszej jakości herbaty. Przejedziesz pociągiem pośród herbacianych pól, zobaczysz słynny most 9 Arch Bridge i wskoczysz do orzeźwiającego wodospadu, delektując się pięknymi widokami.

 

Ella - Zieleń plantacji herbaty i wodospady

Sri Lanka to piękne wzgórza porośnięte soczyście zielonymi krzewami herbacianymi. Wsiądziesz w tuk-tuka i udasz się w rajd wąskimi uliczkami w poszukiwaniu najlepszej jakości herbaty. Przejedziesz pociągiem pośród herbacianych pól, zobaczysz słynny most 9 Arch Bridge i wskoczysz do orzeźwiającego wodospadu, delektując się pięknymi widokami.

 

Sigiriya – majestatyczna Lwia Skała

Lwia Skała to jedna z wizytówek Sri Lanki. Górujące nad krajobrazem stanowisko archeologiczne przywodzi na myśl pamięć o dawnych cywilizacjach zamieszkujących Cejlon. To tutaj czekają Cię widokowe trekkingi i relaksujące, ajurwedyjskie masaże.

 

Sigiriya – majestatyczna Lwia Skała

Lwia Skała to jedna z wizytówek Sri Lanki. Górujące nad krajobrazem stanowisko archeologiczne przywodzi na myśl pamięć o dawnych cywilizacjach zamieszkujących Cejlon. To tutaj czekają Cię widokowe trekkingi i relaksujące, ajurwedyjskie masaże.

 

Safari w parku narodowym i wizyta u słoni

Sri Lanka pełna jest dzikich zwierząt, które będziesz obserwować w naturze! Podczas safari w Parku Narodowym Yala zobaczysz między innymi słonie, bawoły, pawie, a przy odrobinie szczęścia - lamparty. Odwiedzisz również jedyne sanktuarium słoni na Sri Lance, które opiekuje się tymi zwierzętami w sposób etyczny. Będzie to bardzo ciekawa znajomość!

 

Safari w parku narodowym i wizyta u słoni

Sri Lanka pełna jest dzikich zwierząt, które będziesz obserwować w naturze! Podczas safari w Parku Narodowym Yala zobaczysz między innymi słonie, bawoły, pawie, a przy odrobinie szczęścia - lamparty. Odwiedzisz również jedyne sanktuarium słoni na Sri Lance, które opiekuje się tymi zwierzętami w sposób etyczny. Będzie to bardzo ciekawa znajomość!

 

Mirissa – Rajskie plaże, surfing i uczta z owoców morza

Na koniec relaks na jednej z najbardziej klimatycznych plaż Sri Lanki - Mirissa Beach! Delikatny piasek pod stopami, falujące nad głowami palmy kokosowe, lekcje surfingu, grillowane owoce morza na plaży i piękny zachód słońca na słynnym widokowym wzgórzu Coconut Hill.

 

Mirissa – Rajskie plaże, surfing i uczta z owoców morza

Na koniec relaks na jednej z najbardziej klimatycznych plaż Sri Lanki - Mirissa Beach! Delikatny piasek pod stopami, falujące nad głowami palmy kokosowe, lekcje surfingu, grillowane owoce morza na plaży i piękny zachód słońca na słynnym widokowym wzgórzu Coconut Hill.

 

Czego doświadczysz podczas wycieczki na Sri Lankę z Szamane?

  • Weźmiesz udział w jeep safari w Parku Narodowym, gdzie zobaczysz dzikie słonie, bawoły, krokodyle i mnóstwo ptaków. Jeśli dopisze nam szczęście, zobaczymy również lamparta
  • Wypłyniesz łodzią na morze lub na pobliską lagunę na połów krewetek
  • Pójdziesz na trekking o wschodzie słońca na skałę Pidurangala i pokonasz 1200 schodów w drodzę na Lwią Skałę w Sigiriya
  • Zrelaksujesz się podczas ajurwedyjskiego masażu
  • Odwiedzisz słonie w sierocińcu i pójdziesz z nimi na spacer (jeśli słonie tego zechcą)
  • Zwiedzisz zabytkową starówkę Galle słynącą z uroczych uliczek i kolonialnego fortu
  • Przyrządzisz potrawy z owoców morza pod opieką lankijskiego mistrza kuchni z 30-letnim stażem
  • Weźmiesz udział w warsztatach gotowania lankijskiego curry, uprzednio robiąc zakupy na lokalnym targu
  • Nauczysz się surfować pod okiem profesjonalnego instruktora
  • Poznasz tajemnicę produkcji lokalnej specjalności – twarogu z bawolego mleka
  • Wykąpiesz się w wodospadzie Diyaluma i będziesz podziwiać majestat wodospadu Ramboda
  • Wsiądziesz w lokalny pociąg, aby przejechać przez soczyście zielone pola herbaty i most 9 Arch Bridge
  • Odbędziesz rajd tuk-tukiem po legendarnej plantacji herbaty docierając na słynny punkt widokowy Lipton’s Seat
  • Poznasz tajniki produkcji herbaty i weźmiesz udział w stylowej degustacji
  • Odwiedzisz Świątynię Zęba Buddy i Ogród Botaniczny w Kandy
  • Zwiedzisz z przewodnikiem Narodowy Ogród Przypraw gdzie poznasz zastosowanie wielu lankijskich roślin i przypraw
  • Będziesz rozkoszować się świeżymi owocami morza takimi jak tuńczyki, krewetki, kraby, kalmary i homary w starannie wyselekcjonowanych restauracjach
  • Zrelaksujesz się w eleganckich hotelach (prywatne pokoje 2-osobowe)

Gdzie śpimy?

W Szamane stawiamy na komfort podróżowania. Podczas podróży na Sri Lankę nocujemy w klimatycznych hotelach w świetnych lokalizacjach.

Cena zawiera:

10 noclegów w pokojach dwuosobowych w komfortowych, wysoko ocenianych hotelach

Częściowe wyżywienie - 9 x śniadanie, 2 x obiad

Wszystkie atrakcje opisane w zakładce Dzień po dniu

Bilety wstępu wynikające z programu

Wszystkie przejazdy i transfery prywatnym busem wynikające z programu

2 x warsztaty gotowania (curry + owoce morza)

Ubezpieczenie podróżne

Zestaw gadżetów kulinarnych od Szamane.pl

Opiekę dwóch doświadczonych pilotów zafascynowanych azjatycką kuchnią

Cena nie zawiera:

Lotów międzynarodowych (ok 4000 - 5000 zł/os)

Wyżywienia i napojów poza wymienionymi (ok. 300$)

Rozszerzenia ubezpieczenia, np. o choroby przewlekłe czy koszty rezygnacji

Ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego (2000 zł)

Uwaga!

Ze względów logistycznych loty międzynarodowe sugerujemy zakupić przez nasze biuro; jeśli jesteś zainteresowany wylotem z innego miasta w Polsce niż podane w ofercie, prosimy podać taką informację przy zgłoszeniu.
Za bilety lotnicze nie pobieramy żadnej prowizji ani opłat manipulacyjnych. Płacisz tyle, ile wynosi faktyczna cena biletu.

Rezerwując wyprawę na Sri Lankę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem jesteś w stanie zaoszczędzić nawet do 3000zł na biletach lotniczych.

Zapisy i płatność

Krok 1

Wypełnij formularz kontaktowy lub skontaktuj się z nami przez e-mail / whatsapp / telefon. W odpowiedzi wyślemy Ci mailem umowę do wypełnienia i podpisu wraz z załącznikami: warunkami uczestnictwa i szczegółowym programem imprezy. 

Krok 2

I rata: w momencie zapisu na wyjazd i po podpisaniu umowy z nami wpłacasz zaliczkę w wysokości 2000 zł

Krok 3

Bilet lotniczy: po zebraniu się grupy (min. 8 osób) i potwierdzeniu wyjazdu wyszukujemy najkorzystniejsze połączenia i po otrzymaniu przelewów kupujemy loty dla wszystkich uczestników.

Krok 4

II rata: 30 dni przed wylotem wpłacasz pozostałą kwotę, czyli 5750 zł

Co mówią o nas uczestnicy?

Formularz kontaktowy

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Napisz coś o sobie abyśmy mogli Cię lepiej poznać. Po otrzymaniu wiadomości skontaktujemy się z Tobą.
Newsletter
Biuro podróży kulinarnych Szamane
    1
    Wylot z Warszawy
    Zbiórka na lotnisku w Warszawie i popołudniowy wylot na Sri Lankę z jedną przesiadką. Rozpoczynamy wyjazd na Sri Lankę z Szamane!
    2
    Negombo: połów ryb i krewetek
    Przylot na Sri Lankę o poranku. Zostaniemy odebrani z lotniska przez prywatnego kierowcę, który zabierze nas na śniadanie. Po posiłku odwiedzimy słynny targ rybny w Negombo, a następnie (jeśli warunki na morzu będą sprzyjające) udamy się na łowienie ryb i krewetek przy użyciu tradycyjnych lankijskich łodzi rybackich. Zakwaterowanie w hotelu, odpoczynek i rejs po okolicznej lagunie o zachodzie słońca. Kolacja w restauracji serwującej wyśmienite owoce morza.
    3
    Colombo: warsztaty gotowania - owoce morza
    Po śniadaniu weźmiemy udział w profesjonalnym warsztacie przygotowywania owoców morza w stylu lankijskim. Pod okiem kucharza z 30-letnim stażem nauczymy się obrabiać i przyrządzać owoce morza takie jak krewetki, kalmary, tuńczyki i homary. Będzie to bardzo cenne doświadczenie, który z pewnością usprawni nasze działania w kuchni i pomoże zdobyć nowe umiejętności. Po warsztacie przejazd do Sigiriya. Wieczorne wyjście na kolację i ajurwedyjski masaż.
    4
    Sigiriya: Skała Pidurangala, świątynie Dambulla, Lwia Skała
    Przed śniadaniem wyruszymy na krótki trekking na skałę Pidurangala, z której będziemy podziwiać niezapomniany wschód słońca. To stąd roztacza się najlepszy widok na okolicę i słynną Lwią Skałę w Sigiriya. Powrót do hotelu, śniadanie i wizyta w kompleksie świątynnym Dambulla Caves, gdzie zobaczymy naskalne malowidła i rzeźby wykute w skałach. Popołudniu trekking po 1200 schodach na Lion’s Rock na szczycie której znajduje się słynny kompleks archeologiczny i wizyta w Narodowym Ogrodzie Przypraw, gdzie z lokalny przyrodnik podczas edukacyjnej wycieczki zapozna nas z przyprawami rosnącymi na Sri Lance. Po wycieczce będzie możliwość zakupu przypraw w tutejszym sklepiku. Nocleg w Kandy.
    5
    Kandy: spotkanie ze słoniami z Elephant Freedom Project i Świątynia Złotego Zęba Buddy
    Rano czeka nas wizyta w sanktuarium słoni, jedynym na Sri Lance, gdzie nie jeździ się na słoniach, a jedynie towarzyszy na spacerach. Jest to inicjatywa prowadzona przez lankijską rodzinę mająca za zadanie zapewnienie opieki słoniom, które w przeszłości ciężko pracowały w turystyce i przy pozyskiwaniu drewna. Spędzimy kilka godzin z tymi fantastycznymi zwierzętami, na ich warunkach. Po tym fascynującym doświadczeniu odwiedzimy Świątynię Zęba Buddy w Kandy wpisaną na listę światowego dziedzictwa Unesco oraz przepiękny Ogród Botaniczny - jedną z wizytówek miasta. Wieczórem dla chętnych przedstawienie tradycyjnych lankijskich tańców w teatrze w Kandy.
    6
    Nuwara Eliya: Degustacja herbaty, wodospad Ramboda i 9 Arch Bridge
    Po śniadaniu przejazd malowniczą górską (i krętą!) trasą do Nuwara Eliya, gdzie weźmiemy udział w wykwintnej degustacji lankijskiej herbaty, odbywającej się w kolonialnym hotelu w stylu angielskim. Po drodze krótki przystanek nad wodospadem Ramboda, którego majestatyczna kaskada wody pośród bujnej zieleni tworzy hipnotyzującą scenę. Zachód słońca nad słynnym mostem 9 Arch Bridge. Zakwaterowanie w hotelu w Ella, wyjście do miasteczka na kolację.
    7
    Ella: świat herbaty
    Skoro świt pojedziemy na stację kolejową, gdzie wsiądziemy w pociąg do miejscowości Haputale. Będzie to niezapomniana przejażdżka przez soczyście zielone pola herbaciane. Po godzinnej podróży, przesiądziemy się na kultowy środek transportu na Sri Lance - tuk tuki, którymi będziemy przemierzać plantację herbaty i dotrzemy do słynnego punktu widokowego Lipton’s Seat. Przyjrzymy się pracy zbieraczy i poznamy cały proces uprawy, zbiorów i sprzedaży herbaty. Lipton’s seat to kultowe miejsce, ponieważ to tutaj przesiadywał Sir James Lipton, a nazwany jego imieniem punkt widokowy służył mu za miejsce do kontemplowania i odpoczynku. Wizyta w fabryce herbaty, gdzie zobaczymy proces obróbki. Udamy się również na pole, aby samodzielnie zebrać kilka listków na kubek tego aromatycznego napoju. Nocleg w Ella.
    8
    Wodospad Diyaluma i safari w Parku Narodowym Yala
    Wizyta i trekking nad spektakularnym wodospadem Diyaluma, w którego orzeźwiających wodach weźmiemy kąpiel. Następnie przejazd w stronę P.N. Yala gdzie zakwaterujemy się w klimatycznym hotelu. Następnie wsiadamy w samochody terenowe i ruszamy na safari podczas, którego zobaczymy dzikie słonie, bawoły, krokodyle i kolorowe ptaki, a jeśli dopisze nam szczęście, to może nawet dzikiego lamparta. Park narodowy Yala to jeden z najsłynniejszych parków na Sri Lance, w którym można podglądać dziką naturę. Z pewnością będzie to niezapomniane przeżycie.
    9
    Mirissa: plaża i surfing
    Po śniadaniu wizyta w miejscu, w którym przygotowuje się miejscowy specjał curd, czyli twaróg z bawolego mleka. Podpatrzymy proces produkcji i oczywiście skosztujemy gotowego produktu. Następnie transfer do plażowej miejscowości Mirissa, gdzie zakwaterujemy się w hotelu nieopodal plaży! Dla chętnych lekcja surfingu dla początkujących na plaży Weligama (polecamy!). Tutejsze fale są wprost idealne do stawiania piewszych kroków na desce.
    10
    Mirissa: żółwie i wieloryby
    Dzień wolny na plaży. Możliwość snorkelingu z żółwiami morskimi lub wypłynięcia w rejs w poszukiwaniu wielorybów. Popołudniu wspólny spacer na punkty widokowe Parrot Rock i Coconut Tree Hill i podziwianie niezapomnianego zachodu słońca. Kolacja z owoców morza na plaży Mirissa.
    11
    Galle: warsztaty gotowania - lankijskie curry
    Po śniadaniu spotkamy się z zaprzyjaźnioną właścicielką szkoły gotowania, która zabierze nas na lokalny targ, opowie o dostępnych warzywach i smakach Sri Lanki. Zrobimy również duże zakupy na dzisiejsze warsztaty gotowania, podczas którego będziemy przygotowywać narodowe danie Sri Lanki - rice & curry. Będą to 3 godziny zabawy w kuchni w otoczeniu lankijskiej zieleni. Po warsztacie zwiedzimy słynny zabytkowy fort i przespacerujemy się po uroczych kolonialnych uliczkach Galle. Wizyta na Wyspie Cynamonowej, gdzie podpatrzymy proces produkcji najsłynniejszej z lankijskich przypraw. Przejazd do Negombo na pożegnalną kolację i odświeżenie się w hotelu przed podróżą do domu. Przejazd na lotnisko po północy i wylot do Polski.
    12
    Powrót do domu
    Przylot do Warszawy około południa. Zakończenie wycieczki na Sri Lankę.

    Sri Lanka - Informacje ogólne i praktyczne

    Sri Lanka, niewielki kraj położony na wyspie Cejlon u wybrzeży Indii, nazywana bywa czasami łzą Indii, ze względu na swój kształt i lokalizację. To zielona kraina porośnięta tropikalnymi lasami i polami herbacianymi, zamieszkana przez zawsze uśmiechniętych lankijczyków i niesforne słonie. Turyści odwiedzający Sri Lankę są zauroczeni jej spokojną atmosferą i naturalnością. Jeśli wybierasz się na Sri Lankę, przeczytaj poniższe informacje praktyczne, albo jeśli nie masz tego jeszcze w planach, rozważ wyjazd kulinarny na Sri Lankę z biurem Szamane.pl!

    WARTO WIEDZIEĆ - PRZED WYCIECZKĄ NA SRI LANKĘ

    Powierzchnia
    65 610 km²
    Liczba ludności
    22 mln
    Stolica
    Kolombo (750 tys. mieszkańców)
    Języki urzędowe
    syngaleski, tamilski, angielski
    Waluta
    rupia lankijska (LKR)

    HISTORIA SRI LANKI

    Starożytne kroniki sugerują, że wczesne osady na Sri Lance sięgały czasów prehistorycznych, a około 500 roku p.n.e. rozwinęły się w zaawansowane cywilizacje. Wczesną historię wyspy charakteryzują królestwa syngaleskie na południu i królestwa tamilskie na północy, z których każde pozostawiło trwałe dziedzictwo w zakresie języka, religii i architektury.

    Buddyzm został wprowadzony na Sri Lankę w III wieku p.n.e., stając się dominującą siłą kulturową i wpływającą na politykę, sztukę i filozofię wyspy. Wielka cywilizacja Anuradhapury, a później Polonnaruwy, zaprezentowała zaawansowane osiągnięcia inżynieryjne, w tym ogromne zbiorniki wodne i skomplikowane systemy nawadniające.

    Od XVI do XX wieku o wpływy i kontrolę nad Sri Lanką rywalizowały potęgi kolonialne, takie jak Portugalczycy, Holendrzy i Brytyjczycy. Brytyjskie rządy kolonialne, które trwały od 1815 do 1948 roku, znacząco zmieniły gospodarkę wyspy wraz z wprowadzeniem upraw dochodowych, takich jak herbata i kauczuk.

    Niepodległość w 1948 r. oznaczała nowy rozdział dla Sri Lanki, ale napięcia między jej większością syngaleską a mniejszością tamilską nasiliły się, co doprowadziło do przedłużającego się konfliktu domowego. Kraj przeżywał brutalną wojnę domową przez prawie trzydzieści lat, aż do 2009 roku, kiedy rząd pokonał separatystycznych Tamilskich Tygrysów. Od tego czasu kraj wkroczył na nowe tory rozwoju i dziś jest kwitnącą demokracją o różnorodnej strukturze kulturowej.

    LUDNOŚĆ, RELIGIA I GRUPY ETNICZNE SRI LANKI

    75% populacji Sri Lanki stanowią etniczni Syngalezi, wyznający głównie buddyzm (68%) i chrześcijaństwo (6%). Zamieszkują oni centralną i południową część kraju. Drugą co do wielkości grupą etniczną są przybyli z Indii Tamilowie (12% populacji) wyznający hinduizm i zamieszkujący północ kraju. Około 8,0% populacji stanowią Maurowie, którzy wywodzą swoje pochodzenie od Arabów i wyznają Islam. Górskie obszary wyspy zamieszkuje też niewielka społeczność ludu Wedda (0,5%), która jest uważana za najbardziej pierwotną na tym terenie.

    USTRÓJ POLITYCZNY SRI LANKI

    Sri Lanka jest Demokratyczno-Socjalistyczną Republiką, w której istnieje trójpodział władzy określony w Konstytucji. Głową państwa jest prezydent wybierany na 5-letnią kadencję, który stoi na czele rządu i jest naczelnym dowódcą armii. Władzę ustawodawczą sprawuje jednoizbowy parlament (225 deputowanych wybieranych na 5-letnią kadencję).

    GOSPODARKA SRI LANKI

    Największy udział w lankijskim PKB ma sektor usług – 59,2%, produkcja przemysłowa – 26,2%, rolnictwo – 14,6%. W produkcji przemysłowej dominuje wytwarzanie i przetwarzanie kauczuku, herbaty, tytoniu, kokosa oraz tekstyliów. 

    Najważniejszymi odbiorcami lankijskiego eksportu są USA (22,8%), Indie (7,13%), Wielka Brytania (6,84%), Niemcy (6,23%), Włochy (4,3%). Głównymi produktami eksportowymi są tekstylia, gotowa odzież, herbata, przyprawy, wyroby z kauczuku, kamienie szlachetne, ryby, wyroby z kokosa oraz elektronika. Sri Lanka najwięcej importuje ropy naftowej, maszyn, reaktorów nuklearnych, elektroniki, urządzeń mechanicznych, tekstyliów, materiałów budowlanych, produktów mineralnych i rolno-spożywczych. Import pochodzi głównie z Chin (25%), Indii (22,2%), ZEA (7%), Malezji (3,7%) i Singapuru (3,7%).

    GEOGRAFIA SRI LANKI

    Cejlon to niewielka wyspa o nizinnym ukształtowaniu terenu (80% powierzchni wyspy). W centralnej jej części znajduje się masyw górski z najwyższymi szczytami sięgającymi 2500 m n.p.m. Na terenach wyżynnych i górskich znajdują się idealne warunki do uprawy słynnej cejlońskiej herbaty. Sri Lanka posiada 1340 km linii brzegowej.

    KLIMAT I POGODA – KIEDY JECHAĆ NA SRI LANKĘ?

    Klimat tropikalny moderowany przez wiatry morskie, podnoszące wilgotność powietrza. Średnia temperatura waha się od 16oC w centralnej, górzystej części kraju do maksymalnie 33oC na pozostałych obszarach. Wilgotność powietrza w Colombo wynosi ok. 70% w ciągu roku i wzrasta do 90% w okresie monsunu. Maj jest najcieplejszym miesiącem w roku i poprzedza monsunowe lato.

    Rozkład opadów zależny jest od mas powietrza napływających znad Oceanu Indyjskiego i Zatoki Bengalskiej. W okresie letnim największą ilość opadów notuje się na zboczach Płaskowyżu Centralnego od strony południowo-zachodniej (ok. 2 500 mm opadów miesięcznie). Możliwe jest również występowanie cyklonów tropikalnych. W okresie pomiędzy grudniem i marcem wiatry monsunowe nadchodzące znad Zatoki Bengalskiej przynoszą opady dla północno-wschodniej części kraju.

    Najlepsze miesiące na podróżowanie po Sri Lance

    Sri Lanka to całoroczna destynacja turystyczna, w różnych miesiącach wybierzemy jednak inne regiony. 

    Na południowe wybrzeże (Galle, Mirissa, Hiriketiya, Tangalle) najlepiej wybrać się w okresie od listopada do kwietnia.

    Na wschodnim wybrzeżu (Nilaveli, Passikudah, Arugam Bay) słonecznie będzie od kwietnia do września.

    Sigiriya to “suchy region” Sri Lanki z piękną pogodą od stycznia do października.

    Górzysta i herbaciana część Sri Lanki, czyli okolice Kandy, Ella i Nuwara Eliya to obszary położone na wysokości 700-2500 m n.p.m. Przez cały rok należy się tu spodziewać niższych temperatur i “angielskiej” pogody.

    FLORA I FAUNA SRI LANKI - JAKIE ZWIERZĘTA ZOBACZYĆ NA SRI LANCE?

    Flora Sri Lanki to wiele różnorodnych ekosystemów, od regionów przybrzeżnych po centralne wyżyny. Ta różnorodność biologiczna wynika przede wszystkim z tropikalnego klimatu wyspy i zróżnicowanej topografii, które tworzą odrębne siedliska dla szerokiej gamy gatunków roślin. 

    Nizinne lasy deszczowe, takie jak rezerwat leśny Sinharaja, to obszary charakteryzujące się różnorodnością biologiczną, w których występują wysokie drzewa, bujne runo leśne oraz niezliczona ilość epifitów, paproci i storczyków. Na wyżynach centralnych rosną lasy górskie, w których kwitną rododendrony i różne inne gatunki endemiczne. W środowisku przybrzeżnym i morskim występują namorzyny, słone bagna i przybrzeżne zarośla.

    Flora Sri Lanki obejmuje również różnorodne rośliny ważne gospodarczo, takie jak herbata (Camellia sinensis), kauczuk (Hevea brasiliensis) i kokos (Cocos nucifera), co odzwierciedla rolnicze dziedzictwo wyspy. Ogrody botaniczne na wyspie, takie jak Ogród Botaniczny Peradeniya, odgrywają kluczową rolę w ochronie i badaniu różnorodności roślin.

    Sri Lanka to również raj dla miłośników zwierząt. Oto niektóre ze ssaków, które można spotkać na Sri Lance:

    Słoń lankijski (Elephas maximus maximus): Te majestatyczne zwierzęta można zobaczyć w parkach narodowych, takich jak Minneriya, Udawalawe i Yala.

    Lampart lankijski (Panthera pardus kotiya): Park Narodowy Yala to jedno z najlepszych miejsc do obserwacji tego nieuchwytnego drapieżnika.

    Wargacz leniwy (Melursus ursinus): Parki narodowe Wilpattu i Yala słyną z obserwacji tych uroczych niedźwiadków wargaczy

    Makak (Macaca sinica): Małpy te są powszechnie spotykane w miejscach kulturowych, takich jak Polonnaruwa i w różnych lasach.

    Langur fioletowolicy (Semnopithecus vétulus): Tę endemiczną małpę często można spotkać w rezerwacie leśnym Sinharaja i na równinach Hortona.

    Jeleń sambarski i jeleń cętkowany: Często spotykane w Parkach Narodowych Horton Plains, Yala i Wilpattu.

    Kot cętkowany (Prionailurus viverrinus): Choć nieuchwytne, czasami można je spotkać na terenach podmokłych i zalesionych.

    Sri Lankę zamieszkuje też wiele gatunków ptaków, takich jak dzioborożce, bociany, flamingi czy pawie, liczne krokodyle, węże, jaszczurki i żółwie.

    W wodach opływających Sri Lankę spotkać można wieloryby, delfiny i żółwie morskie. Różne gatunki tych gadów, w tym żółwia zielonego i oliwkowego, można zobaczyć na obszarach przybrzeżnych i w miejscach lęgowych, takich jak Rekawa i Kosgoda.

    Te i wiele innych gatunków zwierząt przyczynia się do bogatej różnorodności biologicznej Sri Lanki, co czyni ją doskonałym miejscem dla miłośników dzikiej przyrody.

    KUCHNIA LANKIJSKA

    Jeśli jesteś głodny nie tylko wrażeń, ale świeżej i aromatycznej kuchni to znajdziesz tutaj potrawy, które zachwycą Twoje podniebienie. Kuchnia Sri Lanki, przez wieki będąca pod wpływem handlu i wymiany kulturalnej, to aromatyczna fuzja przypraw, świeżych warzyw, owoców morza i owoców tropikalnych. Próżno szukać tu przetworzonej żywności - kuchnia Sri Lanki bazuje na naturalnych i lokalnych produktach. Koniecznie trzeba tu spróbować takich dań jak rice & curry, naleśników hoppers, ognistych sambali czy pieczywa roti. Nie przegap okazji, aby delektować się egzotycznymi owocami i świeżymi owocami morza, dostępnymi w każdej nadmorskiej miejscowości.

    WALUTA I PŁATNOŚCI NA SRI LANCE

    1 polski złoty to około 75 rupii lankijskich. 

    Polski Złoty nie jest walutą wymienialną na Sri Lance, więc z Polski najlepiej przywieźć dolary i wymienić je w kantorze po przylocie.

    UWAGA: w Polsce warto wymienić złotówki na tzw. nowe dolary, czyli te wydane po 2007r. Dolary muszą być niepogięte, nieporwane i najlepiej w nominałach 50 i 100, aby otrzymać jak najlepszy przelicznik.

    Płatności kartą na Sri Lance

    W większości miejsc na Sri Lance płatności kartą nie są możliwe. Bankomaty w miastach i turystycznych miejscowościach są łatwo dostępne. Bankomaty pobierają stałą kwotę prowizji za wybrane pieniądze, warto wypłacać więc jednorazowo maksymalną dostępną kwotę.

    STREFA CZASOWA I JETLAG

    Różnica w czasie względem Polski to: czas letni +3,5 godziny, czas zimowy +4,5 godziny.

    Najprawdopodobniej po przylocie dopadnie nas więc tzw. jetlag, czyli zmęczenie spowodowane różnicą czasu. Aby zminimalizować jego objawy takie jak złe samopoczucie, zaburzenia snu i apetytu czy bóle głowy polecamy:

    • nastawienie zegarka na nową godzinę od razu po wejściu do samolotu - to zagranie wyłącznie psychologiczne, ale pomaga zmienić nastawienie i przyzwyczaić głowę do nowej godziny. Spróbuj podczas podróży dostosować swoją aktywność do nowej strefy czasowej, czyli postaraj się zasnąć, jeśli tam, dokąd lecisz jest noc. Jeśli natomiast w miejscu docelowym trwa dzień, to nie śpij w samolocie, lecz postaraj się czytać lub obejrzeć film, by utrzymać aktywność mózgu. Dzięki temu Twój organizm będzie miał więcej czasu na dostosowanie się do czekającego go zmienionego rytmu dobowego.
    • nawadnianie organizmu i picie dużej ilości wody - zarówno w samolocie jak i po przylocie
    • unikanie alkoholu i kofeiny podczas podróży. Jesteś zmęczony? Lepiej uzupełnij potas i sięgnij po sok pomidorowy lub wodę z dodatkiem elektrolitów. 
    • wygodny ubiór, proste ćwiczenia rozciągające i spacerowanie w samolocie - sprawią że po przylocie będziemy czuli się nieco bardziej wypoczęci

    TELEFONY I INTERNET

    Korzystanie z polskiej karty SIM w Azji jest dosyć drogie. Warto zaopatrzyć się w lokalną kartę SIM z pakietem Internetu i kontaktowanie się za pomocą komunikatorów typu Whatsapp, Skype, Messenger. Podczas wizyty w salonie, sprzedawca sam zainstaluje nam kartę w telefonie i wgra ustawienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dobrym Internetem w kilka chwil.

    Prędkość łącza internetowego na Sri Lance jest zwykle zadowalająca, także poprzez ogólnodostępne wifi w hotelach i restauracjach, jednak w mniejszych miejscowościach może ono działać słabiej.

    ELEKTRYCZNOŚĆ I PRZEJŚCIÓWKI

    Na Sri Lance napięcie w gniazdkach wynosi 220 V. Większość gniazdek przystosowanych jest do dwubolcowych wtyczek, takich jak w Polsce. Nie ma więc konieczności zabierania przejściówki. W niektórych miejscach możemy spotkać się również z brytyjskimi gniazdkami typu G.

    WIZA I PASZPORT - CZY NA SRI LANKĘ POTRZEBUJĘ WIZY?

    Władze Sri Lanki podjęły decyzję o wprowadzeniu z dniem 1 stycznia 2012 r. systemu elektronicznej autoryzacji wjazdu - Electronic Travel Authorization (ETA), który jest wymagany dla wszystkich osób przybywających na Sri Lankę. Wyrabia się ją online, a jej koszt to 50 USD.

    Wymagany okres ważności paszportu przy wjeździe wynosi minimum 6 miesięcy ponad termin planowanego zakończenia pobytu na Sri Lance. Konieczne jest posiadanie biletu powrotnego.

    SZCZEPIENIA I ZDROWIE

    Szczepienia na Sri Lankę nie są wymagane przez przepisy prawne.

    Do szczepień ochronnych zalecanych przez WHO przed wyjazdem na Sri Lankę należą: tężec, błonica, krztusiec, dur brzuszny, covid-19, WZW-A, WZW-B,  szczepienia rutynowe (m.in. przeciw grypie meningokokom, ospie wietrznej).

    Przed wyjazdem sugerujemy skontaktowanie się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu lub lekarzem medycyny podróży w celu zaplanowania ewentualnego programu szczepień.

    Na Sri Lance ryzyko zachorowania na malarię, dengę i japońskie zapalenie mózgu, czyli choroby przenoszone przez komary, jest znikome. Mimo wszystko warto unikać ukąszeń komarów. Profilaktyka polega na używaniu repelentów, noszeniu ubrań z długim rękawem i długich spodni, włączaniu wiatraka bądź klimatyzacji na noc, co skutecznie utrudnia komarom siadanie na skórze. Polecamy spraye firmy MUGGA ze składnikiem aktywnym DEET (nie do końca przyjaznym dla środowiska i organizmu) lub nowym składnikiem aktywnym IKARYDYNĄ (nie wywołuje podrażnień skóry i innych reakcji alergicznych). Z naturalnych preparatów polecamy bardzo popularny na Sri Lance olejek z cytronelli (CITRONELLA OIL), który skutecznie odstrasza komary;

    Jak wszędzie w Azji Południowo-Wschodniej, należy zachować podstawowe środki ostrożności w celu uniknięcia ewentualnych problemów żołądkowych. Nie pijemy więc wody prosto z kranu i nie jemy w miejscach, gdzie mięso przez zbyt długi czas leżakuje już na słońcu.

    BEZPIECZEŃSTWO – NA CO UWAŻAĆ NA SRI LANCE?

    Sri Lanka jest bardzo bezpiecznym miejscem do podróżowania. Ponieważ turystyka jest jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu w kraju, ludzie są gościnni i uprzejmi wobec turystów. Standardowo jednak w miastach i popularnych turystycznych regionach należy uważać na kieszonkowców i naciągaczy. Tych mniej obytych z azjatyckimi realiami może też zszokować tutejszy szalony ruch drogowy - w takiej sytuacji zwiedzanie Sri Lanki prywatnym samochodem z kierowcą będzie najlepszym rozwiązaniem.

    TRANSPORT – PRZEMIESZCZANIE SIĘ PO SRI LANCE

    Sri Lanka dysponuje 18 lotniskami, ale jedynie 3 lotniska posiadają status lotniska międzynarodowego. Bandaranaike International Airport Colombo (CMB) znajduje się w miejscowości Katunayake w odległości 35 km na północ od Kolombo, lotnisko im. Rajapaksy (MRIA) w okolicach miejscowości Hambantota na południu wyspy, a lotnisko w miejscowości Jaffna (JAF) w północnej części Sri Lanki.

    Najpopularniejsze turystyczne miejscowości w kraju połączone są szybką siecią autostrad, co w połączeniu z niewielkimi rozmiarami wyspy sprawia, że przemieszczanie się po Sri Lance jest bardzo komfortowe. Wyjątek stanowią drogi dojazdowe do Parków Narodowych i takich górskich miejscowości jak Ella czy Nuwara Eliya, gdzie wrażliwi na dużą ilość zakrętów powinni zaopatrzyć się w leki przeciwko chorobie lokomocyjnej ;-)  

    Istnieje wiele środków transportu, którymi możemy podróżować po Sri Lance. Najwygodniejszy będzie wynajem samochodu z prywatnym kierowcą, ale warto rozważyć też ultra-tanie podróżowanie lokalnymi autobusami, wynajem tuk-tuka czy skutera.

    Popularnym środkiem transportu jest również pociąg. Łączna długość linii kolejowej w Sri Lance wynosi 1,562 km, a do najpopularniejszych tras należą te górskimi przełęczami z widokiem na herbaciane pola. Są to długie i powolne, choć niezwykle widokowe przejażdżki.

    Port morski w Kolombo położony u ujścia rzeki Kelani, który jest jednym z największych sztucznych portów na świecie, obsługuje większość handlu zagranicznego kraju i odgrywa ważną rolę w ruchu towarowym i pasażerskim na Oceanie Indyjskim.

    ZAKWATEROWANIE – GDZIE SPAĆ NA SRI LANCE?

    Sri Lanka oferuje bardzo szeroką gamę opcji noclegowych, z jednym z najlepszych na świecie stosunków jakości do ceny. Od tanich guesthouse’ów za kilka dolarów, po luksusowe resorty w dżungli czy na wybrzeżu, każdy podróżnik na pewno znajdzie na Sri Lance zakwaterowanie dopasowane do własnych preferencji i kieszeni. Nocleg z łatwością można zarezerwować online: bezpośrednio na stronie hotelu lub na jednym z popularnych portali rezerwacyjnych.

    WYŻYWIENIE – GDZIE JEŚĆ NA SRI LANCE?

    Podczas podróży na Sri Lankę czeka nas prawdziwa uczta dla podniebienia. Do wyboru mamy wiele ulicznych straganów z przekąskami (warto spróbować hoppersów i pysznych roti w wielu odsłonach!), lokalne restauracje specjalizujące się w rice & curry, czy restauracje z grillem na plaży serwujące najświeższe owoce morza. Ceny są o wiele niższe niż w Polsce, a produkty świeże i dobrej jakości. Na Sri Lance używa się bardzo mało przetworzonej żywności, w związku z czym dania są proste i opierające się na lokalnych, sezonowych produktach. 

    CO ZOBACZYĆ NA SRI LANCE?

    Do najpopularniejszych atrakcji Sri Lanki należą:

    1. Plaże Sri Lanki - wzdłuż 1340 km linii brzegowej możemy znaleźć malownicze plaże słynące z idealnych warunków do uprawiania surfingu. Do najpiękniejszych należą Tangalle, Hiriketiya, Mirissa, Weligama, Bentota, Uppuveli, Nilaveli czy Passikuda
    2. Szczyt Adama (Adam's Peak): popularny cel trekkingowy, szczególnie dla osób pragnących podziwiać spektakularne widoki o wschodzie słońca.
    3. Fort Galle: europejska twierdza kolonialna zbudowana przez Portugalczyków i rozbudowana przez Holendrów. Dzisiaj jest to urocza dzielnica z kawiarniami, galeriami i butikami.
    4. Sigiriya (Lwia Skała) i Pidurangala: sąsiadujące ze sobą malownicze skały z których można podziwiać spektakularne widoki
    5. Polonnaruwa: starożytna stolica Sri Lanki, pełna ruiny pałaców, świątyń i kolumn.
    6. Plantacje herbaty: Sri Lanka słynie z produkcji herbaty, więc warto odwiedzić tutejsze plantacje, znajdujące się w okolicach kolonialnego, górskiego miasteczka Nuwara Eliya
    7. Parki Narodowe (Yala, Udawalawa, Minneriya): idealne miejsca do obserwacji dzikiej przyrody, zwłaszcza słoni
    8. Wodospady Sri Lanki: takie jak dwa najwyższe wodospady na Sri Lance - Bambarakanda i Diyaluma, oferujące imponujące widoki i możliwości trekkingu.
    9. Dambulla Caves: kompleks malowideł skalnych, rzeźb i buddyjskich świątyń wykutych w skałach
    10. Kandy: Historyczne miasto, będące centrum kulturalnym i religijnym kraju, z malowniczym jeziorem, ogrodami botanicznymi i wieloma świątyniami. To tutaj znajduje się słynna Świątynia Zęba Buddy - jedno z najświętszych miejsc buddyjskich na Sri Lance, które przechowuje ząb Buddy (najprawdziwszy!)

    CZEGO SPRÓBOWAĆ NA SRI LANCE?

    Położona na Oceanie Indyjskim Sri Lanka szczyci się bogatym dziedzictwem kulinarnym, które odzwierciedla różnorodne wpływy kulturowe i obfite zasoby naturalne. Od aromatycznych przypraw po soczyste owoce morza – kuchnia Sri Lanki kusi kubki smakowe żywymi smakami i unikalnymi technikami gotowania. Podczas podróży na Sri Lankę z Szamane wyruszymy w gastronomiczną podróż przez kulinarny krajobraz wyspy, odkrywając po drodze jego najbardziej lubiane dania.
    Rice & Curry Sri Lanka
    Rice & Curry

    Uważany za kwintesencję lankijskiej kuchni, typowe rice & curry składa się z kilku sosów curry z różnorodnych warzyw, mięsa lub ryb, którym towarzyszy pachnący ryż.

    Sri Lanka Hoppers
    Hoppers

    Te naleśniki w kształcie misek zrobione ze sfermentowanej mąki ryżowej, to ulubione śniadanie lankijczyków. Często podawane z jajkiem, mlekiem kokosowym i pikantnym sambalem na bazie wiórków kokosowych.

    Sri Lanka Kottu Roti
    Kottu Roti

    Popularne danie uliczne, składające się z siekanego roti (smażone chlebki) smażonego z warzywami, jajkiem i wyborem mięsa lub owoców morza, doprawione aromatycznymi przyprawami.

    Sri Lanka Lamprais
    Lamprais

    To danie inspirowane kuchnią holenderską składające się z ryżu gotowanego na bulionie z dodatkiem curry, klopsików i sosu sambal, a wszystko to zawinięte w liście bananowca i pieczone w piekarniku lub na grillu.

    Sri Lanka Fish Ambul Thiyal
    Fish Ambul Thiyal

    Pikantne curry rybne przyrządzane z suszonych owoców goraka i mieszanki przypraw. Fish Ambul Thiyal to charakterystyczne danie z południowych regionów Sri Lanki.

    Pol Sambol Sri Lanka
    Pol Sambol

    Przyprawa z wiórków kokosowych z dodatkiem chili, limonki i malediwskich płatków rybnych. Pol Sambol dodaje smaku każdemu daniu, często podawany jako przyprawa.

    Kiribath Sri Lanka
    Kiribath

    W dosłownym tłumaczeniu „ryż mleczny” Kiribath to kremowe danie z ryżu gotowane w mleku kokosowym, zwykle spożywane podczas specjalnych okazji i świąt, często podawane z sambalem.

    Wambatu Moju Sri Lanka
    Wambatu Moju

    Słodko-kwaśna marynata z bakłażana, Wambatu Moju łączy w sobie karmelizowaną cebulę, nasiona gorczycy i ocet, tworząc zachwycającą mieszankę smaków.

    Sri Lanka Curd
    Curd

    Tradycyjny jogurt z bawolego mleka przyrządzamy domowym sposobem, zwykle sprzedawany w glinianych miseczkach. Curd polany syropem palmowym to ulubiony deser każdego lankijczyka.

    Owoce egzotyczne
    Egzotyczne owoce

    Podróżując na Sri Lankę każdy dzień zaczynamy sokiem ze świeżego mango, ananasa i papai, ale poznajemy też nowe, bardziej egzotyczne smaki. Spróbujemy więc m.in. duriana, karamboli, chlebowca, rambutanu, smoczego owocu czy guawy.

    Sri Lanka Owoce Morza
    Owoce morza

    Jedną z wizytówek Sri Lanki są świeże owoce morza przyrządzane na wiele pysznych sposobów. Podczas wyjazdu z Szamane będziemy rozsmakowywać się w grillowanych tuńczykach, krewetkach, kalmarach, krabach i homarach!